A kis izompacsirta :)

Gyakran elfelejtjük a mozgásfejlődés körüli nagy hajszában, hogy a baba szinte izomzat nélkül jön a világra. Na, nem teljesen, hiszen a legszükségesebb izomzattal rendelkezik, ez az életbenmaradás feltétele, de a helyváltoztatáshoz, a mászáshoz, járáshoz szükséges izomzat nincs meg, ez menet közben fejlődik ki és egyáltalán nem magától.

A kis izompacsirta :)De nem bizony: a baba a saját mozgásával maga fejleszti ki az izomzatát, mint ahogyan az edzőtermekben az emberek egyes izomcsoportokat a megfelelő gépekkel fejlesztenek, úgy a baba is maga “gyúr”, dolgozik azon, hogy a számára szükséges izmok fejlődjenek.

Elsőként a nyakizmok fejlesztéséért kell megdolgoznia, hiszen ahhoz, hogy lásson valamit a körülötte levő világból, fel kell emelnie a fejét. Nincs egyszerű dolga, hiszen a feje a testéhez képest sokkal nagyobb, de idővel győz a kíváncsiság és függőleges helyzetben képes egyenesen tartani a fejét, majd pedig képes lesz hasonfekvő helyzetben is megemelni azt.

Ha már a fejét meg tudja emelni, akkor a karizmok fejlesztése következik, hiszen hason fekve csak a fejedet megemelve nem látsz annyit, mint ha a kezeddel is tudod emelni magad. A karizmok és a kézügyesség hanyatt fekve is fejlődik, ha a baba maga elé nyúlva emelgeti a kezét, játszik, azonban hason fekve egészen más részeket “mozgat meg” a kicsi. 4-5 hónaposan már képes a karján megtartani magát, de ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy mindjárt kúszni is fog, hiszen ahhoz lábizmokra és a kéz-láb összehangolt működésére is szükség van, ezért kell néhány hónap gyakorlás ahhoz, hogy képes legyen hatékonyan kúszni.

A legtöbb baba számára a kúszás a körbe-körbe kúszással kezdődik és nem minden baba kezd el szabályos “kommandós” stílusban kúszni, néhányan megmaradnak a körbe-körbe forgásnál (hason) vagy pedig hernyószerűen kúsznak a lábuk helyett a teljes testükkel a kezükre támaszkodva. Mindez azonban jó alapot ad a mászásnak, hiszen ezáltal fejlődik a hátizom, a karizom és a lábizmok olyan szintre, hogy a kicsi képes legyen mászni.

A mászás során tovább fejlődik a láb izomzata és megerősödik a hát is, amire a járásnál lesz nagy szükség. Amikor a kicsi elsőként feláll, sokan gondolják azt, hogy most hamarosan járni is fog, pedig kell néhány hónap álldogálás, és kapaszkodva sétálgatás ahhoz, hogy a kicsi lábizmai, idegrendszere, egyensúlyérzéke a kellő szintre kifejlődjön és -ami nagyon fontos- az egyensúlyozáshoz szükséges talpizomzata is elég fejlett legyen az önálló járáshoz.

Éppen ezért fontos, hogy amíg nem jár segítség nélkül a baba, addig mezítláb gyakorolhasson, mert ez segít a talpizomzat megfelelő fejlődésében, és később is váltogassuk a mezítlábas és a cipős járást, tehát mindkettőben legyen része a lábának, így fejlődhet optimális ütemben a lába. Egyenetlen, természetes terepen pl. fűben nyugodtan lehet mezítláb, a lakásban megoszlanak a vélemények a cipő viseléséről, van, aki azt tanácsolja, mivel egyenletes a terep, inkább jó minőségű cipőben legyen, de van aki szerint inkább mezítláb vagy zokniban legyen a lakásban, főként, ha máshol nincs lehetősége mezítláb lenni, például mert tél van és nem tud a fűben szaladgálni.

A járás kezdete után sem mondhatjuk azt, hogy már minden izomzat kifejlődött, hiszen számos izomcsoport ekkor indul igazán fejlődésnek. A hasizmok pl. csak 2-3 éves korra fejlődnek olyan szintre, hogy a kicsi hanyattfekvésből fel tudjon ülni, holott sok anyuka már 8-10 hónapos korban azért aggódik, mert féloldalasan, a kezére támaszkodva ül fel a baba. Hát ezért 🙂

Egészen kicsi korban az izomzat egyenletes fejlődésében sokat segíthet a babaúszás, hiszen itt a fizikai/gravitációs korlátok elvesztésével kedvére mozoghat minden irányban a baba, megvan a mozgás szabadsága, amit még a “szárazföldön” nem tapasztalhat meg, ezért egységesen fejlődnek az izmai és a mozgásfejlődése is gyorsabb lehet.

A lábizmok fejlesztésében segíthet még a rugós hinta, amiben egészen attól kezdve ugrálhat a baba, hogy képes megtámasztva megülni (5-6 hónapos kortól). Fejleszti az egyensúlyérzéket is és a lábizmai is erősebbek lesznek tőle.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

 • Sz. Ági

  2011. február 17. csütörtök

  Kedves Ági,

  A következőkben szeretném a segítségedet kérni: kisfiam most töltötte be a 7. hónapot, kb két hónapja kúszik, négykézláb áll és egy hónapja állandóan fel akar állni. Négykézláb állásból is próbálkozik a talpára állni és kinyomja magát, ha pedig lát minket, akkor azonnal üldözőbe vesz, hogy segítsünk neki felállni. Ha megkaparintja a kezünket, már húzza is fel magát gond nélkül, de most már kizárólag csak ezt akarja csinálni, ha nem segítünk, nagyon begurul :). A rugós hinta nem is jó már, a játékai sem érdeklik, ha a közelben vagyunk, csak az állás. A napokban már próbálkozik az üléssel is, négykézlábból oldalra kiül. A gond lehet, hogy a kúszással van, legalábbis a gyerekorvos látatlanban ezt mondta… A fiam úgy kúszik, hogy a bal alkarját és a jobb lábát használja, a másik kezével tenyerel és hadonászik, a bal lábát pedig csak húzza. Minden más mozgásnál szépen használja a testrészeit, pl. a bal lábával próbál felállni, mindkét kezével fog, rakosgatja a játékokat egyikből a másikba. A kérdésem az lenne, hogy ez gond-e és ha igen, mi a teendő ilyenkor?
  Válaszodat előre is köszönöm, üdv,

  Ági

  • Vida Agi

   2011. február 25. péntek

   Nincsen semmi gond a kisfiaddal, nagyon ügyes 🙂 Annak, hogy ilyen egyedi módon kúszik, az az oka, hogy erre a módszerre jött rá, ezért ezt használja, majd lehet, hogy később még tökéletesíti még, de az is lehet, hogy teljesen átáll a mászásra, ettől semmi baja nem lesz.

 • Timea

  2009. szeptember 26. szombat

  Szia Ági!
  Az én kislányom most 11hetes, és állandoan ácsorogni akar. De még ugymond “ökölbe” tartja a lábujjait, azért engedhetem az ácsorgást vagy a gerince miatt még azért ne engedjem? Azt hallottam hogy ennyi idösen még nem szabad hagyni, hogy magátol ácsorogjon, persze ha fogom a kis kezét.
  Elöre is köszönöm a választ!

  Válasz: Nem, ha nem tud magától felállni, akkor nem szabad hagyni állni!!! 11 hetesen ez még biztosan nem jó neki, sem a gerincének, sem a lábának nem tesz jót.

 • Bogi

  2009. szeptember 16. szerda

  Nekem most az a nagy dilemmám, hogy vastag zokni vagy mamusz legyen a lakásban a gyerek lábán. Ő még csak kapaszkodva lépeget, de mivel elég hideg a padló, kell valami a lábára. Attól tartok, a zokni nem elég meleg. Lehet kapni azokat a vastag zoknikat, amiknek az aljára egy bőr talp van varrva, de nem tudom, az még “mezítlábnak” számít-e, vagy akkor már egészségesebb, ha egy talpbetétes mamusz van a lábán, ami a bokáját is tartja?
  Ági, neked mi a véleményed?
  És ha van talpbetét a cipőben az elég, vagy más tényezők is közre játszanak a jó választásnál, azaz vannak bizonyos márkák, amiket preferálni kell?
  Előre is köszönöm a válaszokat, és szép napokat mindenkinek!
  Bogi

  Válasz: Nincsenek olyan márkák, amiket preferálni kell (bár a márkák szeretnék ezt :)) Tartsa a bokáját, ez a fő feltétel.

  Otthon lehet vastag zokniban, ez mezítlábnak számít. A mamusz azért nem jó, mert nem tartja a lábát, de nem is mezítláb, nem lép benne jól, ezért ez a lehető legrosszabb megoldás. Akkor már inkább legyen bent zokniban és jó minőségű szandálban, ami tartja a bokát.

 • Éva

  2009. szeptember 16. szerda

  Szia Ági!

  Írtad, hogy megoszlanak a vélemények a lakásban történő cipőviselésről.
  Mi éppen most tartunk ott, hogy akkor most adjak rá vagy nem. Te mit gondolsz erről?
  A lakás meleg, tehát attól nem kell félnem, hogy megfázik a lába.
  Többen a Liliputi cipőket ajánlották nekem, mint köztes megoldás.

  Válasz: Lakásban én a mezítlábat javaslom (nyáron zokni nélkül, télen zokniban). Megoszlanak a vélemények erről, mert van aki szerint nem szabad egyenes terepen sokat mezítláb lenni, inkább a szandál, de szerintem a mezítláb az egészségesebb, mert így fejlődik ki a megfelelő lábboltozat és a megfelelő talpizomzat.
  A köztes megoldásként ajánlott puha cipőket nem javaslom, ez a lehető legrosszabb megoldás, mert távol áll a mezítlábtól (nem fejlődnek kellőképpen az izmok), de a bokáját sem fogja eléggé.