Ha nem fejlődik megfelelően a baba mozgása: mi lehet az ok?

Miért nem mászik a babám? Miért nem fordul át? Mikor fog járni? Gond az, ha felállt, de még nem mászott? Mi lehet a háttérben, ha a baba lemaradt a mozgásfejlődésben? Egyáltalán, honnan tudjuk, hogy lemaradt-e?

A babák nem fejlődnek egyformán, éppen ezért nem szabad ismerősökhöz, testvérekhez hasonlítgatni őket. Vannak gyorsabban fejlődő babák, amik mindent korábban kezdenek el és lassabban fejlődőek, akik a maguk komótos tempójában haladnak, de haladnak. Amire ügyelni kell, hogy a fejlődés folyamatos-e, mindig tanul-e a baba valami újat. Ha az egyik hónapban még csak az egyik irányba forog, a következőben már a másik irányba is forog és egyre ügyesebben forog, akkor nem kérdés, hogy idővel kúszni kezd majd.

Érdemes tudni, mik azok a legkésőbbi időpontok, ameddig várhatunk az egyes mozgásfejlődési lépcsőfokok megjelenésével, ez az ábrán is látszik:

mozgasfejlodes

Itt a kezdő dátumok kevésbé fontosak, hiszen vannak nagyon ügyes és fürge babák, akik már az első félév során olyan bravúrokkal lepik meg a szüleiket, mint a forgás és a kúszás-mászás-felállás, ez azonban ritka.

Nem baj, ha túl korán kezdi? Ha a maga tempójában halad a baba, nem akarjuk „megtanítani” neki, nem ültetjük fel, amikor magától még erre nem képes, nem erőltetjük a sétálgatást, amikor még magától nem jár, a saját tempójában fog haladni.

Lehetnek megtorpanások is a fejlődésben, amikor egy adott mozgásformát tökéletesít a kicsi. Ilyenkor lehet látni, hogy az adott mozgásformában egyre ügyesebb, és amikor a benne rejlő korlátokat már kihasználta, továbblép a következő lépcsőfokra:

  • megtanul kúszni, de kezdetben még nem túl hatékonyan kúszik, aztán hétről hétre egyre fürgébb,
  • ügyesen forog, gurulva mindent elér, ezért hosszabb ideig csak ezt használja és vár még a kúszással kicsit,
  • magától felül és popón csúszva jut el mindenhova.

A másik félreértés az ülés kapcsán szokott jelentkezni: önállóan akkor tud ülni a baba, amikor képes magától, kapaszkodó nélkül felülni és huzamosabb ideig egyenes háttal ülni anélkül, hogy előre dőlne és a kezére támaszkodna. Ekkorra már eléggé fejlettek a hátizmok ahhoz, hogy megtartsák a baba fejének és hátának teljes súlyát. Ezeket az izmokat kúszás és mászás révén fejleszti ki a baba, általában az első önálló felülés a mászásból szokott következni. Az idő előtti ültetés veszélye, hogy a kicsi gerincoszlopának kell megtartani a fej és a felsőtest súlyát, ezért a huzamosabb idő előtti ültetés gerincferdülést okozha.

Mi történik, ha hamarabb áll fel, mint ahogyan mászik? Mivel a mozgásfejlődés során vannak átfedések abban, melyik időszakban mit kezd el a baba, a sorrend néha megváltozhat. Vannak olyan babák, akik a kúszást követően azonnal felállnak, de emiatt nem hagyják ki a mászást sem, idővel rájönnek, hogy állva nem lehet eljutni sehova és a kúszást a sokkal hatékonyabb mászásra cserélik fel.

Mi állhat a háttérben, ha a baba elmaradt a mozgásfejlődésben?

1) Hypotónia, hypertónia

Hypotónia esetén az izomtónus petyhüdt, laza, a baba nem szeret mozogni, hamr kifárad. Ha a szülő mozgatja, akkor egyáltalán nem áll ellen, fekvő helyzetből a karjánál felhúzva nem tudja a fejét megtartani, hátrafelé lóg (3 hónapos korban). Az izmok tapintásra is lágyak, mintha szétfolynának a kezed alatt, a baba normál testsúly mellett is dundinak tűnik. Ha nem kezelik időben, a baba állása és járása bizonytalan lesz, a „szétfolyó” izmok miatt az arcizmai sem működnek jól, ami beszédzavarokat okothat.

A Hypotónia okai:

– szülés során fellépő oxigénhiányos állapot vagy mechanikus sérülések, amik agyvérzéshez vezethetnek, emiatt egy adott agyterület sérülhet, kieshet vagy el is halhat, a probléma súlyosságától függően különféle kórképek alakulhatnak ki (hypotónia, hypertónia, mozgáskoordinációs problémák, beszédzavarok)
– anyagcsere betegségek,
– agysérülés,
– genetikai rendellenességek: Down-szindróma, Prader-Willy-szindróma.

Hypertónia esetén az izomzat feszült, merev, rugalmatlan. A baba nem szeret mozogni, mert az izomműködése folyton ellenállásba ütközik. Álló helyzetben a vállát felhúzza, mintha a nyakával egybe lenne, a törzse merev, az izmok láthatóak. A mozgásfejlődés során egyensúlyproblémák és beszédproblémák jelentkeznek.

Hypertónia és hypotónia gyanúja esetén mihamarabb kezdjük el a fejlesztést, forduljunk korai fejlesztőhöz, mert csecsemőkorban az idegrendszer még jól formálható, az adott agyterület működése visszaállítható vagy a fejlesztés révén a környező területek át tudják venni a szerepét.

2) Öröklött tényezők A baba aktivitásának szintje veleszületett személyiségjellemző, a szokásosnál gyorsabb vagy lassabb fejlődési ütem ezzel is kapcsolatban lehet.

3) Dundi baba Vannak olyan kerekdedebb babák, akik lassabban kezdenek el mozogni, önmagában azonban a nagyobb súly nem feltétlenül függ össze a lassabb mozgásfejlődéssel, és az sem törvényszerű, hogy a vékonyabb vagy átlagosan fejlődő babák inkább hamarabb kezdenek el mozogni.

Szakemberhez kell fordulni, ha

– a fentiekben látható legkésőbbi időpontban sem kezdi el a baba az adott mozgásformát,
– ha a szopás ideje a kezdetekhez képest nem rövidül, lassan eszik a baba.
– ha még az első 4 hetet követően is mindig belealszik az evésbe a baba és szinte egyáltalán nincs ébren napközben,
– ha sokat feszeng, sír,
– ha hátonfekvésben nem tudja a fejét mindkét irányba elfordítani,
– ha hason fekve nem tudja a fejét mindkét irányba elfordítani,
– ha 5 hónaposan hasonfekvésben még nem támaszkodik (az alkarján vagy a kezén), hanem csak „repülőzik”,
– ha a fordulást csak az egyik irányba végzi, noha már legalább 1 hónapja elkezdett forogni,
– ha 3 hónaposan még nem emeli a fejét hasonfekve,
– ha 3 hónaposan még nem tartja meg a fejét függőleges helyzetben,
– ha kúszáskor-mászáskor valamelyik kezét vagy lábát egyáltalán nem használja,
– ha kúszáskor egyszerre rakja le a kezeit és húzza a lábát,
– mászáskor az ujjait behajlítja, nem a tenyerén támaszkodik, vagy a medencéje nagyon hátul van, a sarkán ülve mászik,
– álláskor a láb belső oldalán áll, oldalra vagy előre dől vagy spiccel és ez nem múlik el az önálló járás megkezdése utáni 1 hónap során.

Amennyiben segítségre van szükség elsőként a gyermekorvoshoz forduljunk, ő küld el további vizsgálatokra, vagy ha erre van lehetőség felkereshetjük a legközelebbi korai fejlesztőt is, valamint a Dévény Anna Alapítvány és a Gézengúz Alapítvány is egyaránt segítségünkre lehet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

19 Comments

  • Anita Kiss

    2016. január 06. szerda

    Kedves Ági!
    A babám szeptember 12 -én született vákuum segítségével. Szülés közben meg húzták a bal karját ezért elektromos stimuláló kezelésre járunk. Az orvos elő írta hogy milyen torna gyakorlatokat végezzünk otthon. Az egyik hogy a kezét megfogva húzzuk ülő helyzetbe. Ez nekem annyira nem tetszik. Ráadásul azóta a baba is próbál hasizombol felülni, persze nem megy neki és ezért sokszor mérges lesz, sírdogál. Ha segítünk neki akkor nagyon boldog. A fordulás hasra hatarol még nem megy neki éshasra fordítva sem szeret pár percnel tovább meglenni. Mit tegyek? Már elég erős a bal keze, szépen használja, január végéig járunk heti egyszer még a kezelésre. Folytassam a tornákat? Mi a véleményed? Köszi a választ előre is.

    • Vida Ágnes

      2016. január 10. vasárnap

      A legtöbb gyermekorvos javasolja ezt a gyakorlatot. Furcsa, de valójában hasznos és nem okozol vele semmi bajt. Nyugodtan csinálhatjátok.

  • Szalai Eszter

    2016. január 03. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    A kislányom most tölti az ötödik hónapot. A mozgásfejlődése elég furcsán alakul, mivel már a születése napján sem volt hajlandó hason lenni. Az első perctől sír hason, ami azóta is meg maradt. Próbálom többször letenni, emeli is fejét hason kb 1 hónapja. A türelme 5 percig tart és órási sírásra vált. Kb. 2 hete feláll, mikor lehetősége van és tesz pár lépést, viszont forogni nem forog még egyik irányból sem a másikra. Szükség van orvosi segítségre? Mit tegyünk? Az apukája 7 hónaposan elindult, nagyon keveset mászott előtte és 10 hónaposan, önállóan közlekedett, minden segítség nélkül. Én is 9 hónaposan elindultam.
    Ha háton fekszik, születésétől fogva mocorog, minden érdekli, háton fekve emeli fejét, lábát.
    Köszönöm a segítséget előre is.

    • Vida Ágnes

      2016. január 10. vasárnap

      Mindenképpen forduljatok szakemberhez! Ha 5 hónaposan még sír hason, az feszes izomzatra utalhat, jobb ha látja szakember.

  • Noémi

    2015. december 15. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam jövőhéten tölti a 8 hónapot. Kb 1-1.5 hete kezdett el előre is kúszni, viszont a bal lábát jóformán csak húzza maga után. Forgáshoz, minden máshoz használja, csak előre haladáshoz nem. Ez fog változni vagy okozhat gondot?

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      A kúszásnak többféle formája van, kezdetben még kevésbé hatékonyak benne a babák, később belejönnek, ez nem gond, később rájön majd, hogyan lehet ezt hatékonyabban csinálni.

  • Marianna

    2015. november 29. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ 😊

  • Marianna

    2015. november 28. szombat

    Kedves Agi!

    Van egy 8 hónapos kislanyom es mar elejetol fogva nem szeretett hason lenni igy nem is eroltettem. Most a doktorno azt mondta lassan fejlodik, mert nem tud kuszni ezert fejlodesneurologiara kell vinnem. A pici tud hasra fordulni de parszor csinalta csak. Ha hasra forditom egy ido utan hanyatt vagja magat. Kerdesem, hogy kell e aggodnom es hogy eroltessem e a hasonfekvest? A parom 14 honapos koraban kezdett kuszni. Lehet hogy orokletes?

    • Vida Ágnes

      2015. november 29. vasárnap

      Mindenképpen tedd hasra gyakran, mert minden mozgás ebből indul ki, így tudnak fejlődni azok az izomcsoportok, amik a kúszáshoz, mászáshoz szükségesek. Amíg megbarátkozik a hasrafektetéssel, feküdj mellé oda, szórakoztasd, játssz vele! Tegyél köré játékokat, ami után hason fekve tud nyúlni, így elfoglalja magát. Ha minden nap legalább 5-6 alkalommal 5-10 percet hason van, be fog hamar indulni a mozgásfejlődése.

  • Claudia

    2015. november 26. csütörtök

    Annyira hasznos a cikk… koszonom szepen minden Anyuka, Szulo neveben is!!

  • Éva777

    2015. november 19. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Nekem olyan gondom van,hogy a kislányom most töltötte a 12.hónapot.még nem tud felállni.
    10.5 hónapos korától kezdett mászni azóta egyre ügyesebben teszi ezt,ülni is tud már,feltérdel de nem tud felállni .
    Amit tudni kell 1 hónappal hamarabb érkezett nagyon pici súllyal.36.hét 2120g 45 cm.A doktornő még adott 2 hónapot a következő vizsgálati időpontig.szavakat se mond még csak annyit h egy,te hejte meg a kis maga nyelvén gagyog.Mivel tudnám segíteni a fejlődését?szoktam vele mondókázni meg énekelgetni ,meg szoktunk labdázni és ügyesen már próbálja visszagurítani.nincs korlátozva a mozgásban.van neki olyan játék amin golyók vannak-Finom motorikát fejlesztő játék,ezzel már egyre ügysebben játszik.nem tudom mit tegyek aggaszt h esetle vmi probléma van vele.értelem fejlődésben azt látom h nincs gond,hallgat a nevére,utánoz minket .nem tudom mit tegyek,kérem segítsen.

    válaszát előre is köszönöm
    és köszönöm a munkáját,nagyon szeretem a cikkeit és az álomba ringató című oktatóanyaga is nagyon hasznos volt számomra 🙂

    • evaporge

      2015. november 20. péntek

      2 BABÁT VÁROK 38 HETES TERHES VAGYOK

  • Kovács Adrienn

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kislányom 8.-án töltötte a 6.hónapot.4hónaposan már kijött kettő foga elkezdett kúszni rá nem sokára már mászott.Kiült oldalra de az ülés nem is nagyon érdekelte.5hónaposan felhúzta magát a kiságyban azóta már a mászást os annyira használja amíg elér valahova és feltudja húzni magát.A mai nap folyamán elkezdett lépegetni az ágyában.Sajnos féleve örülök neki mert hallottam hogy a korai mozgásfejlődés nem feltétlen jelent jót mert tanulási nehézségekre és hiperaktivitásra is utalhat.Semmit nem eröltettem.Kezdetben nagyon örültem hogy milyen ügyes a kortársaihoz képest viszont most aggódom.Természetesen tudom hogy ezek majd a későbbiekben jelentkzhetnek ha jelentkeznek.Van alapja a félelmemnek??köszönöm a válaszát

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Ha a kicsi magától, a saját kíváncsiságától vezéreltetve tanulja meg ezeket, akkor nem gond, hogy korán kezdte, nem kell foglalkoznod vele. Az a lényeg, hogy magától csinálja, gyakorolja a mozgást, nem gond, ha kicsit korábban kezdi. Ez egyébként általában öröklött dolog szokott lenni.

  • Zsanett

    2015. november 04. szerda

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy 10 hetes babám társaihoz képest előrébb halad!Pl már 5 hetesen hasról hátra fordul amit azóta is gyakorol, 2 hónapos sem volt mikor elkezdett jönni a foga és már majdnem kint van az alsó kettő sokáig tartja a fejét elég magasan, lassan elkezd kúszni mászni annyira nyomja a kis lábaival magát csak azt szeretném kérdezni hogy nem e gond!Vagy ezek a mozgások korának megfelelőek?
    A másik, hogy ez a Moro reflex mikor múlik el mert hiába hason alszik így is produkálja és sokszor megébred amíg nem alszik mélyen!
    Köszönöm válaszod egy első babás anyuka!

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      Vannak ilyen ügyes, gyorsan fejlődő babák, ha magától csinálja ez nem gond.
      A Moro-reflex 3-4 hónapos korra el szokott tűnni.

  • Éva

    2015. október 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Nem idevágó kérdés, de nagy szükségem van a tanácsodra! (Már sokadszorra… 🙂 )
    Kisfiam 3,5 éves múlt a nyáron. Szeptemberben elkezdte az ovit, és sajnos egyre gyakrabban kihagyja a délutáni alvást. Csak délelőtt megy oviba, délután itthon alszik. (Kéne neki..) Nyáron még mindennap aludt délután, 1,5-2 órát. Nyár végén vettem észre, hogy kicsit csökkent az alvásigénye. (Éjjel vagy délután kevesebbet aludt, mint szokott.) Aztán amikor elkezdtük az ovit, az első héten nagyon túlpörgött a nyüzsgéstől.. (23 gyerek van, korábban családi napközibe járt, ahol 8-an voltak.) Igyekeztem fokozatosan „adagolni” neki az ovit, sikerült is, két-három hét után már nem láttam jelét túlpörgésnek. Viszont mivel az elején néhány alvást kihagyott, (feküdtünk az ágyban, de csak bukfencezett) rájött, hogy talán nem is kell neki, lehet helyette játszani. Néha-néha valóban nem látszott álmosnak, akkor nem is erőltettem. De mostanra odáig jutottunk, hogy egyáltalán nem akar aludni, közli, hogy ő bizony nem alszik el. Mindig befekszünk az ágyba, énekelek neki, ahogy szoktam, de például a múlt héten két délután aludt csak el. Emiatt annyira fáradt, hogy ma éjjel folyamatosan jobbra-balra dobálta magát, annyira túlpörgött. Most éppen alszik, annyira kimerült. Mit tegyek, hogy aludjon, amikor fáradt? Sajnos emiatt visszatértek a vitatkozások, a hisztik, mindenen kiborul, lehetetlen dolgokat követel, egy harc az egész nap! Gondolom az ovi miatt sem könnyű neki. Ráadásul most az esős időben sem tudtunk annyit kint lenni, és beteg is volt. De hiába alszik rosszul éjjel, mert mondjuk köhög, nem alszik el másnap délután. Szóval mit tegyek, hogy aludjon délután, ha szüksége van rá? Köszönöm a válaszodat!

    • Móni

      2015. november 27. péntek

      Kedves Ági!

      A segítségedet / tanácsodat szeretném kérni. A kislányom 10. hónapot tölti 1 hét múlva.
      Már egészen újszülött korában ügyesen tartotta a fejét, elég hamar kitolta magát. Aztán kezdődött a hasfájás 🙁 és bukás. Az orvos tanácsára nem tettük hasra! 🙁
      6 hónapos korára még nem forgott. Elvittük Dévény tornára, ahol azt állapították meg, hogy hipoton. Ezt nekünk addig senki nem mondta, még az ortopéd orvos is csak annyit mondott, hogy kicsit kötöttebb a bal csípője, egy kis torna és jó lesz.
      Most, hogy közel a 10 hónap nem mászik 🙁 A Dévény tornára még mindig járunk, de én már egy kicsit kedvetlenül,mert valahogy nem látom az eredményt.
      Ha emelgeti a csípőjét, próbálunk neki segíteni, befeszít és eldobja magát. Elég nehéz motiválni 🙁
      Valahogy olyan érzése van az embernek, hogy ő akarná megcsinálni, mi ne segítsünk, csak nem tudja.

      Eléggé tanácstalanok vagyunk. Esetleg vigyük el neurológushoz?
      Az örökölhető, ha az egyik szülő nem kúszott / mászott?

      Köszönjük szépen a tanácsot!

      • Vida Ágnes

        2015. november 29. vasárnap

        A lassabb mozgásfejlődés „örökölhető” (nyilván nem a mozgásfejlődés, hanem azok az adottságok, amik miatt lassabb a mozgásfejlődés). Ha jártok Dévényre, segíteni fog, igazából még nincs semmivel lemaradva, hiszen mászni 10 hónapos korban kell elkezdeni és ő már próbálkozik emelgetni a popsiját, tehát valószínűleg hamarosan el is indul.