A mozgásfejlődés miatt nem alszik a baba?

Amikor a baba alvásáról van szó, gyakori érv a nemalvás mellett, hogy a mozgásfejlődés állhat a háttérben. Ráadásul a gyakori ébredések gyakran pont akkor kezdődnek, amikor a baba mozgásfejlődése látványosan beindul, tehát logikus lenne az ok-okozati összefüggés. De vajon tényleg az? Azért ébred fel a baba, mert felül vagy azért ül fel, mert felébredt? Ennek járunk most utána.

Az újszülöttek már alapjáraton is elég mozgékonyan tudnak aludni. Ez általában úgy néz ki, hogy mélyalvásban meg se moccan a kicsi, de a felszínes alvási szakaszban cuppog, a fejét forgatja, a karjaival hadonászik, de akár még sírdogál is. Mivel az első pár hétben még főként csak felszínes alvási szakaszok vannak, ezért értelemszerűen nagyon sok forgolódást, csapkodást és kevesebb nyugodt alvást tapasztalhatunk.

Olyan is előfordul, hogy ilyenkor valóban a mozgásával ébreszti fel magát. Többnyire a hanyattfekve alvó babáknál fordul elő, hogy félálomban csapkodni kezdenek és ezzel felébresztik magukat vagy a hirtelen mozdulattól fellép az ún. Moro-reflex (ez az ún. ölelő-reflex, ilyenkor a baba hátrakapja a karjait, keresi azt, akibe kapaszkodhat, nagyon ijedt arcocskát vág, egy pillanatig nem vesz levegőt, majd sírni kezd). Ennek az elkerülésében segíthet, ha hálózsákban vagy egy nem túl szoros, rugalmas pólyában altatod, amiben nem tud ilyen hirtelen mozdulatokat tenni (és amiatt sem kell aggódnod, hogy lerúgja álmában a takarót).

Amikor beindul a mozgásfejlődés, akkor kezdődnek az újabb kalandok

1. Altatásnál ezeket tapasztalhatod:

– amikor leteszed az ágyba, rögtön átfordul és vissza kell fordítani, különben sír, mert még nem tud visszafordulni
– amikor leteszed az ágyba, rögtön felül vagy feláll és vissza kell fektetni, mert még nem tud magától visszafeküdni.

Ez általában azért van, mert amikor valami újat tanul a baba, akkor eleve éberebb és mivel éberebb, nem tud olyan könnyen ellazulni elalvás előtt, mint korábban. Ha eddig letetted és szépen elaltatta magát most átmenetileg ez nehezebb lehet. Itt is segíthet a hálózsák használata, illetve átmenetileg szükség lehet arra, hogy segíts neki az ellazulásban szopival, simogatással, popsipaskolással vagy akár esti mesével (minden babánál más az, ami működik). Néha az is segít, ha csak mellette maradsz és nem hagyod, hogy felálljon/felüljön, a kezed a hátán tartod.

2. Éjszaka kényelmetlen testhelyzetbe kerül:

Például álmában átfordul és nem tud visszafordulni, ezért téged hív, vagy bekúszik a kiságy sarkába és felriad, mert nem tud továbbkúszni. Ez utóbbin néha segít, ha átköltözteted egy nagyobb ágyba (egy 1×1 méteres kemény aljú járóka jó erre a célra), ahol nagyobb tere van álmában forgolódni.

Ez a probléma többnyire átmeneti, általában az új mozgásforma megjelenése utáni 1-2 hétben „gyakorol” éjszaka, a felszínes alvási szakaszokban is a baba, utána ez alábbhagy (ha ezt követően is ébred, szinte biztos, hogy valami más is áll a háttérben)

3. Valami más miatt kel a baba, de ha már felkelt, mocorogni kezd:

A babák általában a felszínes alvási szakaszokban ébrednek fel. Ha pl. a foga jön vagy éhes, akkor lehet, hogy amikor felriad, rögtön fel is áll (vagy ül) és úgy hív. Ilyenkor tehát nem a mozgása miatt ébred fel, hanem felébred és azért ül/vagy áll fel, mert hatékonyabbnak érzi, ha így hívhat téged.

4. Fel tud állni, de nem tud leülni:

Az intenzív mozgásfejlődés időszakában, amikor éppen valami újat tanult meg a baba, gyakori, hogy ezt még nem tudja tökéletesen és ezért folyton tőled kér segítséget. Egyik ismerős anyuka babája, például 6 hónaposan rájött, hogyan tudja magát állásba felhúzni, de csak álldogált ott akár órákig is és nem tudott leülni, amikor már nagyon fáradt volt a lába, elengedte a kapaszkodót és emiatt hatalmasakat esett. Idővel persze a baba rájön, hogy ilyenkor mindig jön anya és megmenti őt 🙂 Ezt a tudását pedig éjjel is kamatoztatja: a felszínes alvási szakaszba érve felül vagy feláll (vagy az átfordulás tanulásának időszakában átfordul), de még nem tud visszamenni, ezért segítséget kér.

A visszafordulás elsajátítását tanítani nem igazán lehet, de gyakorolhatjátok úgy, hogy egy takaróra fekteted és óvatosan görgeted benne a babát hátról hasra és hasról hátra a takaró két szélének segítségével, ez rávezeti, hova is kéne tenni a karját ilyenkor, hogy ne legyen útban, ne szoruljon maga alá stb.

Segíthetsz neki megtanulni állásból leülni is. Ilyenkor általában az a gond, hogy a baba befeszíti a térdét, hogy stabilabban álljon és emiatt nem tud aztán leülni. Tehát, amikor már látod, hogy szeretne lecsücsülni finoman nyomd meg mindkét térdhajlatát az ujjaddal, így érezni fogja, mit kéne csinálnia ilyenkor és hamar rájön, mit kéne ilyenkor tennie.

A mozgásfejlődésre akkor „foghatjuk rá” az alvásproblémákat, ha a problémák csak átmenetileg állnak fent és tényleg az elmúlt pár napban sajátította el a baba az új mozgást. Ha már 2 hónapja felül magától, akkor biztosan nem emiatt ébred. Gyakori, hogy a mozgás csak melléktünet és valami más miatt éberebb, nyűgösebb a baba éjszakánként, ilyenkor a fő okot célszerű megtalálni és azt orvosolni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

 • Annamaria Jeney

  2019. március 18. hétfő

  Kedves Ági!
  A tanácsodat kérném. Kislányom most töltötte a 9. hónapot. Eddig nagyon rossz alvó volt és nagy munka árán addig eljutottunk hogy már önállóan tud elaludni, a napirend és az elalvás előtti rituálé is működik szerintem. A nappali alvások is jobbak, kiszámíthatóbbak. Viszont az éjszakai ébredések csak részben oldódtak meg. Még mindig átlagosan 4szer ébred, ebből éhség lehet 1-2 alkalom. Mikor bemegyünk a kiságyban áll. Sokszor elég ha cumit vissza adjuk és alszik tovább.
  Én arra gondolok, hogy mikor felébred, nem tud vissza aludni önállóan és tőlünk kér segítséget. A cumi is egy zavaro tényező lehet. Egyedül nem találja meg,mert a szájába adjuk. Hogyan tudom elérni hogy vissza aludjon magától? Le kellene a cumirol szoktatni? De azt hogyan? Vagy hogyan kezeljem ha hallom hogy felébred? Attól tartok hogy annyira felébred, hogy nem alszik vissza ha sokat várok.
  Köszönöm válaszod!

 • Vikkkky

  2018. szeptember 09. vasárnap

  Kedves Agi…Mar egyszer irtam az alvassal kapcsolatban s hogyan is szoktassam kisagyban babokamat….Mara mar 6 honaposak vagyunk s igen sikerult a kisagy hasznalata ,napkozben a nagy agyban alszik s ejjel a kisagyban…mar vagy masfel honapja…meg az elejen okes is volt..persze tudni kell a fogak is jonnek mar lent 2 kis fog bujdos kifele s ez miatt volt egy 4 nap rossz ejjelunk de azon kivul sem valami fenyes s elotte sem volt 3 hete korulbelul ejjel egy hogy nehezen alszik el ,szokas pancsi kaja (mar szoptatasrol nem beszelhetunk sajmos joforman 2 honapja igy tapot kap)s lefektetjuk kisagyban persze minden este o meg ezel utan jatszik mozog forog gagyog maganak mig tobbszor is bemegyunk hozza s van hogy simogotassal van ritkan bar de jo ora utan maga bealszik…aztan jonnek az ejjel ahogy fordul egyik felerol a masikra (imad hason lenni,ulni meg nem igazan kell a segitseg ,s allni is sokat szeretne persze tartassal de foleg allas s hason fekves a meno)s erzekeli hogy hasan van azonnal fel kel s jatszani akar s maszni de ez persze ahogy fordul ejjel azonnal fent is van igy kenytelen vagyok neha minden oraban a cumit vissza tenni szajaba,inni adni (teat)s vissza forditani…csak ez eleg kimerito…esetleg valami tanacs miert ilyen aktiv baboka vagy esetleg mas problema lenne?koszonom szepen

  • Anikó

   2018. december 17. hétfő

   Kedves Ágnes!
   Annyi minden kavarog a fejemben azt sem tudom hol kezdjem:)
   Kisfiam 7 hónapos,amióta bejött nála a mozgásfejlődés ami 4 hónapos korában kezdődött azóta nagyon rosszul alszik.Amint elkezdett forogni éjszaka is gyakorolta és mivel ő hason szeret aludni ezért a sok forgolódástól mindig a hátára fordult és persze sírt hogy menjek segítsek neki vissza fordulni,igen ám de hiába fordítottam vissza nem aludt el így be kellett vetnem a cicit,volt amikor éjszaka 8x is felkelt és sehogy máshogy nem aludt el csak cicivel,ez nem is lett volna gond mert legalább volt amivel mindig vissza aludt,csak ám rákapott arra hogy ha megébred akkor egyből hív hogy segítsek és kb 3 hónapja tart az hogy nagyon rosszul alszik 2 óránként felébred és mindig a cici kell neki,semmi mást nem fogad el.Sokszor próbáltam már arra szoktatni,hogy magától aludjon el…de akármivel próbálkoztam semmi nem sikerült nem hajlandó más módon elaludni csak cicin,ezzel nincs gond mert gyorsan elalszik rajta csak sokak szerint éjszaka is ezért nem hagy aludni mert ha megébred akkor mindig engem hív tehát nem tudja magát vissza altatni.A védőnő szerint tanítsam meg aludni és hagyjam had sírjon,nem látom jó ötletnek hisz a videódat is megnézve nagyon rossz ötlet lenne sírni hagyni.Próbáltam a felvesz -letesz módszert de semmi eredmény,attól félek hogy ha most nem tudom rászoktatni a magától alvásra akkor később nagyon nehéz lesz és emiatt feszült vagyok hogy mi lesz később…szeretném a tanácsodat kérni szerinted mit kellene csinálnom vagy jó ez így majd egyszer leszokik a cicin alvásról??

 • Zsuzsa

  2018. augusztus 04. szombat

  Kedves Ágnes!

  Tanácsot szeretnék kérni. Kisfiam 11 hónapot tölt 2 nap múlva. Nagyon aktív baba. 9. hónap végén járni kezdett, mostmar gondnélkül megy. Gyors ütemben fejlődik, hála Istennek. Amit nehezen tudok kezelni, az, hogy éjszaka sokat kel enni. (sajnos tápszert eszik 3 hónapos kortól). 2-3 éjszaka 3 óránként kel, aztán jön néhány éjszaka, amikor vagy óránként vagy 2 óránként. Próbáltam tej nélkül visszaaltatni, de nem működött. Egyébként napközben nem nagyevő. Vagyis megeszi mindig, amit készítek neki, de nincs türelme enni. Azt is próbáltam, hogy többet adjak nappal, de nem működött.
  Kérdésem az, hogy rendben van, ha ennyi idősen ilyen sokszor eszik éjszaka? Valamit elrontunk? Van remény rá, hogy a közeljövőben csökken az ébredések száma? 😁
  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   2018. augusztus 05. vasárnap

   Valószínűleg nem az éhség a baja, hanem a fogzás vagy esetleg a nyári meleg miatt ébred ilyen gyakran és a tápszer nyugtatja meg. Az ivás a fájó ínyt is hűsíti (ha fogzik) és a szomjat is oltja. Ha nappal azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, rágcsál, akkor jó eséllyel a fogzás ébreszti fel, ezesetben ezt érdemes kezelned.

 • Anita

  2018. augusztus 04. szombat

  Sziasztok.En is Agitól váruk egy nagy kérdésemre választ segítséget.En már facebokon is írtam meg most itt is.Remelem mihamarabb tudol valaszolni rá.Ket kislanyom van az első mindjar 4ebes.A másik 11hos es vele vannak problemak.Csak átfordulunk,ülni nem ül fel magatól kúszni mászni állni sem.Gyógytornara jártunk 30alkalomig nem mondom nem segitet az első lépésig mar eljutunk.A ket karjaval mar kiemeli magat megtartja de micsinaljak vele hogy jobban segitsek neki hogy elinduljun mászni?Varom a jo tanácsodat köszönöm szépen!

  • Vida Ágnes

   2018. augusztus 05. vasárnap

   A mászás kialakulását nem tudod siettetni. Ha jártok gyógytornára és emellett sokat van hason, inspiráló a környezete van elég ideje a szabad játékra, amikor kedvére mozoghat, idővel elkezdi majd. A tanult gyakorlatokat otthon is gyakorolhatjátok és a babaúszás is jótékony hatással lehet, ha el tudtok menni.

 • Kata

  2018. július 26. csütörtök

  Bocsánat, véletlenül elkükdtem!
  Kerlek segíts,mert kétségbe vagyok este,hogy beteg,valami komolyabb….
  És jó lenne ha megint olyan kiegyensúlyozott és mosojgós lenne!valamit adni kell rá?
  Köszönöm szépen előre is
  Ja és félig cicis félig tápis
  🙂

 • Kata

  2018. július 26. csütörtök

  Kedves Ági!

  Kislányom 5 hónapos múlt,és mostanában bajok vannak az alvással!Már átaludta az éjszakát, általában 20:45-től reggel 6:30-ig!a napirendünk is működött már,csak a fűrdés/vacsi előtti alvással volt baj,nagyon álmos mindig de nem tud elaludni:(ez után nyűgös!amúgy délelött és ebéd után is 2 órát alszik!az elment pár napban megint ébredt éjszaka!elösször csak beszélgetett, gügyörészett magában,nem kelt sírva,csak keresztbe fordult a kiságyba (next to me),cicizni nem nagyon akart! Ilyenkor mindig marad velem! Most már keservesen sír néha,van hogy többször is egy éjszaka!keservesen,hosszan sír, de NINCS ÉBREN!ki sem nyitja a személyit,alig tudom elaltatni!mitől van ez???nagyon megijesztetek!változás csak annyi volt,hogy tápit cseréltem neki Aptamilt Hippre,mert itt Írországban bajok voltak vele!viszont fokozatosan cseréltem le,naponta egy étkezést, és jobb is lett az emísztése,nem látszik hasfájósnak!és még fogzik, de arra homeopátiás gélt kap! Mi történhetett??eddig jól aludt,most meg nekem sem sikerül 2-3 óránál tobbet aludni!lehet ez valami jele?el kéne vinnem vizsgalatra?nagyon megijesztett,nagyon sírt,és nem is volt ébren!mit csinaljuk másképp?nem piheni ki magát,nagyon nyűgi egész nap!
  Hétvégén költözik át a rácsos kiságyába. Hátha ez kicsi neki már,és mikor forog beveri magánakllll

 • Reni

  2018. június 01. péntek

  Kedves Ágnes!
  Fiam 6 és fél hónapos, anyatejes, de már megkezdtük a hozzátáplálást, 3 étkezést ki is váltottunk már. Soha nem aludta végig az éjszakát, azt el is tudtam fogadni, hogy 2x, 3x felkel. Az utóbbi pár éjszaka viszont szinte óránként (van hogy fél óránként) ébred, folyamatosan jár a keze, lába, csak úgy nyugszik meg, ha kiveszem az ágyból és hozzám bújik. Kúszni még előre fele nem tud (bár látszik rajta, hogy már nagyon szeretne), de csak körbe-körbe, illetve hátrafelé halad. Ez lenne az oka a gyakori ébredésnek? Ha igen, tudok valahogy segíteni, hogy nyugodtabban aludjon? Ha ébren van, akkor is folyamatosan hadonászik vagy a kezével, vagy a lábával. Ez normális? Egy foga már kibújt, a második is szerintem úton, ezt kezelem is neki, ennek ellenére lehet, hogy ez sem hagyja aludni? A válaszodat előre is köszönöm.

 • Helen

  2018. április 15. vasárnap

  Kedves Ágnes!
  Kislányom 2,5éves,és két hete érkezett meg a kistesó. Egy hetet voltunk s kórházban, addig a nagylány mamáékkal volt. Meglepően jól viselte azt a hetet, viszont most hogy itthon vagyunk a picivel,csak az ölemben akár elaludni, pedig az előtt mellettem fekve elaludni. Ezzel az a gond hogy sokat egyszerre kell szoptassak meg a nagyobb ha megébred vissza altassam és ő jó ideig sír hogy vegyem z ölembe, csak sokára nyugszik meg, és alszik vissza. Hogyan tudnám ezt a nagyocskával leghatékonyabban átbeszélni, megoldani? Valamint az óta hogy meglett a kistesó nagyon csintalan kislány lett, és nem igazán tudom hogy hassal rá, Eddig nagyon ritkán hisztizett, rosszalkodott, most viszont ugrál az ágyon, kiabál,könnyen felmérgesedik és harapja a ruháját. Ha rászólok kinevezett, bántani nem szeretném, de volt mikor apa adott a popsiára egy kicsit, őt is kinevette.A bünti, pl . hogy nincs édesség ha ilyeneket csinál, mind hatástalan.Amikor meg valaki jön, akár apa jön haza, egyszerűen kibújik belőle a kisördög. Hogyan tudnám újra el érni hogy együttműködő legyen? Igyekszem minél többet foglalkozni vele, bevonni mindenbe.Egyébként nagyon szereti a kistesót. Előre is köszönöm a válaszát!

  • Farkasné Kapai Monika

   2018. május 03. csütörtök

   Kedves Ágnes!
   Újból segítséget szeretnék kerni alvás témában.
   Most múlt fel éves a kisfiam. Eddig is rosszul aludt éjszaka mert hasfájós volt, és talán még most is zavarja a puki, de nem olyan erősen. A problémám hogy nagyon gyakran ébred éjszaka. 1,5-2 óránként is vagy gyakrabban. Azt veszem észre, hogy felsír de csukva vannak a szemei, és a feneket tolja felfelé erőteljesen fejet csapkodja és dobálja oldalra, mintha lendületet akarna venni. Ha esetleg hatra forditom(hason alszik) akkor megnyugszik, csak akkor még 20 perc és felébred a mozgására, pedig takaróba van tekerve. Akkor fel veszem, mert hasra teve sír. Elalszik, visszateszem alszik, megint egy keveset majd újra. Van, hogy a kezemben is feszíti magát, teljesen kitekeri a fejet, hátrányomja alig lehet fogni. Nem tudom mi lehet az oka. A mozgasfejlődesre gyanakszom, nehezen fordult át most fel evesen, de megcsinálta, inkább kúszik hatra és körbe. A forgást gyakorolhatja?
   Vagy esetleg már hozzászokott, hogy felveszem és igényli?
   Nappal meg háromszor alszik, és most már napközbe is van, hogy sírva kel, kiveszem a kiságyból, megnyugszik, alszik is, majd meg az ölemben is újra elkezdi a sírást és a feszítést. Nehézen tud újra elaludni és akkor is vagy velem az agyon vagy rajtam alszik és közbe is ezt csinálja. Este is nehezen nyugszik meg, nehéz kizökkenteni a sírásból, de ha sikerül, akkor alszik békésen, ameddig újra nem zavarja meg valami. Mi lehet a gond?
   A fogzásra is gondoltam, alul a két foga már kint van, de mintha a felső kettő jönne. Emiatt is lehet, hogy nappal is felsír és nyugtalanul alszik? Ha a mozgas miatt van, akkor mit tehetnék, Hogy aludjon?
   Fél évesen kelhet éhség miatt? Ilyen gyakran biztosan nem, nappal sem eszik gyakrabban, jelenleg csak anyatejes még.
   Tudna nekem tanácsot adni mi lehet az oka és mi lehet a megoldás?
   Előre is köszönöm a választ és a segítséget!
   Köszönettel: Mónika

 • Samu Eszter

  2018. március 12. hétfő

  Kedves Ági!

  A kisfiam 3 hónapos múlt. Eddig éjszaka egyszer vagy maximum kétszer kellett hozzá kelnem etetni.( anyatejes baba igény szerint szoptatva) Az utóbbi 5-6 napban viszont 4-5 alkalommal is felébred, viszont nem minden alkalommal éhes. Emiatt nem gondolom, hogy növekedési ugrás lenne. 2 hónapos kora óta nyáladzik, nyomkodja az öklét a szájába, de nem érzem rajta, hogy kifejezetten fájna neki.
  Az elmúlt héten viszont észrevettem, hogy hanyatt fekvésben nagyon mozgatja a csípőjét, szerintem nagyon dolgozik az átforduláson. Lehet ez az oka a gyakori ébredésnek? Mit tudok tenni, hogy kicsit nyugodtabb legyen az éjszaka?

  Köszönettel:Eszter

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Valószínűleg a fogacskák kezdenek mocorogni. A fogzás az elején nem kimondottan fáj, inkább csak kellemetlenül feszít az íny és ez zavarja a babát. A nyálazás, rágcsálás biztos jele ennek. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást itt találhatsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

   • Samu Eszter

    2018. március 27. kedd

    Köszönöm szépen a választ.

    Még egy olyan kérdésem lenne, hogy miért lehet az, hogy a kisfiam éjszaka ahogy közeledik a reggel, egyre kisebb időszakokat alszik? (Ha épp nincs front, fogzás, vagy telihold 😁)

    Fektetés után alszik egy nagyobbat, (kb 5 órát) ha felkelt eszik egy normàlis mennyiséget. Visszaalvás után kb 2-max 3 óra alvást követően ismét ébred, eszik egy kicsit és visszaalszik még max egy órára. Tudok tenni valamit, hogy a két rövidebb alvás egybe olvadjon így kevesebb ébredéssel megússzuk?

    Eszter

    • Vida Ágnes

     2018. március 31. szombat

     Ez azért van, mert a legmélyebb mindig a lefekvés utáni időszakban az alvás, hajnalban már a felnőttek is csak felszínesebben alszanak. Ezellen nem tudsz semmit tenni.

  • Samu Eszter

   2018. július 04. szerda

   Kedves Ági!

   Eddig is sok segítséget kaptam tőled, most ismét a tanácsodra lenne szükségem. Kisfiam 7 hónapos elmúlt. 6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Addig csak szopizott, ahogy most is. Az első két hétben nem volt semmi gond, kóstolgatott, ugyan fintorgott, de nyitotta a kis száját. A répából és krumpliból a harmadik napra megevett 100 ml-t. Aztán egyszer csak vègig hányta a délutánt (édesburgonyát evett), nem tudtuk miért. Tartottunk pár nap szünetet az evésben és amikor újra kezdtük, akkor is hányt (céklát kóstolt és utána evett egy pici répát) Innentől egyértelművé vált, hogy az étel jött vissza. Tartottunk nagyobb szünetet, de azóta semmit nem hajlandó megkóstolni, szorítja össze a száját, még a fogára a homeopátiás szert is alig tudom vele megitatni. Fogzik közben, de még egy foga sem bukkant elő. Csak a cici kell neki. Ezzel nincs is gond, szívesen szoptatom csak tanácsra lenne szüksègem, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás, hogy ne erőltessek semmit, de előbb-utóbb elkezdjen enni és elfelejtse az ezzel kapcsolatos rossz emlékeit. Most épp hagyom és nem is kínálgatom semmivel. Remélem nem rontottam el semmit. Egyébként szépen fejlődik, több mint 8 kiló.
   Segítséged előre is köszönöm.

   Eszter

   • Vida Ágnes

    2018. július 07. szombat

    Egyelőre ne erőltess semmit. Egy kicsit talán túlette magát, ezért hányt. Most egyelőre szoptasd és két szopi között kínáld meg egy kis gyümölccsel, zöldséggel igény szerint. Ha csak 1-2 kiskanállal eszik, az sem gond. Amikor ti esztek, akkor is ültesd oda, így idővel győzni fog a kíváncsiság. A babák ösztöne tökéletesen működik, ha szüksége lesz másra is, szépen elfogadja majd.

 • Kata

  2018. március 10. szombat

  Kedves Ági,
  kislányom 15 hónapos és még mindig ringatva alszik el. Sajnos korábban nem néztem/kérdeztem utána annak, hogy mikor kellene/lehetne megtanítani egyedül elaludni. Mostanra viszont már kezd nehézkessé válni a dolog, szerintem neki sem kényelmes már karban, de egyedül elaludni nem tud.

  A felvesz/letesz módszeren kívül ilyenkor lehet még bármit tenni? Vagy már csak nagyobb óvodás korában érik meg arra, hogy egyedül is el tudjon aludni?

  • Vida Ágnes

   2018. március 11. vasárnap

   Megpróbálhatod, hogy nem ringatva altatod, hanem a nagyágyon melléd fektetve, majd alvás után a kiságyba betéve. Elsőre talán furcsa lesz neki, de a legtöbb baba szeretni szokta és könnyen elalszanak így. Megérni nem fog arra, hogy ringatás nélkül aludjon el, ezt a szokást csak úgy tudod elhagyni, ha változtatsz rajta és másként altatod.

 • Kata

  2018. március 09. péntek

  Kedves Ági!

  Kicsit a témán kívül esik, de a mozgásfejlődéshez kapcsolódik. Lányom most 6 és fél hónapos. Még nem forog. Hason feküdni eleve utál, már 5 perc után nagyon sír. Egy hónappal ezelőtt egyszer-kétszer megfordult a hátáról a hasára, de ezt azóta nem csinálja. A védőnő azt ajánlotta, menjünk el fizikóterapeutához. Hetente egyszer járunk, most voltunk harmadik alkalommal, de nem nagyon látok előrelépést. Elvileg itthon gyakorolni kellene a forgást, de úgy befeszíti a lábacsáit, hogy képtelen vagyok Őt megfordítani. A mozgásterapeuta azt mondta, hogy hagyjam a lányomat feküdni vízszintes talajon, a padlóra terítettem ki pokrócokat, azon hempereghetne. Azt is mondta, hogy ha sír ne vegyem fel, mert ha anya nem ugrik azonnal, akkor elkezd majd forogni, érdeklődni, hogy elfoglalja magát. Ennek általában az a vége, hogy teljesen belehergeli magát a sírásba, szinte rekedtségig. Az legelső alkalommal mondtam a fizikoterapeutának, hogy Lánykám elég „matrica” életmódot folytatott, egyedül nem nagyon volt el, így kendőben hordoztam, és így is sétáltunk, mert a babakocsit se nagyon viselte el. Azt mondta, ez baj, ne is csodálkozzak akkor, hogy nem forog, ha mindig anyára lett kötve, ha sírt. Azt nem akartam, hogy sírjon, és hogy legyen két szabad kezem, a legegyszerűbb megoldást választottam, a hordozást. Tényleg elrontottam, és emiatt nem fejlődik a lányom mozgása megfelelően?

  • Vida Ágnes

   2018. március 11. vasárnap

   Nem rontottál el semmit, a hordozás nem lassítja a mozgásfejlődést. Mivel a babád feszíti az izmait, ezért valószínűleg van egy kis veleszületett izomfeszessége, ezen a torna segíteni fog. Gyakorlásnak az is elég, ha hasra fekteted és úgy játszol vele, amikor meg megunja, sírni kezd, megfordítod és úgy játszhat tovább. Ha naponta 5-6 alkalommal megcsináljátok ezt, azzal már megindul majd a fejlődés a tornával együtt.

 • Hedda

  2018. március 09. péntek

  Kedves Ági!
  A segítségedet szeretném kérni.
  Két témával kapcsolatban.
  Kislányom a napokban lesz 10 hónapos.
  (Kb. 9.4 kg és 77cm)
  Épp kifelé jön az influenzából (átesett rajta a család és sajnos Ő is elkapta, most másfél hét után lassan, remélem végre vége..) és a fogzás kellős közepén tart. Már a 4.,5. foga van úton, amit eléggé meg is szenved, mivel még csak bő hónapja kezdte az egész fogzást!
  Eddig minden nagyon jól ment.
  Nyugodt, mosolygós kislány.
  Az elmúlt 8 hónapban átaludt minden éjszakát, eddig 10-11 órákat simán.
  2 hós korától már szopizni sem kelt fel éjjel. A 6 hónapos kizárólagos szoptatás után, megkezdtük a hozzátáplálást is, így kb. 2 hónapja már a tízórai (gyümölcs 100-120 ml) és ebéd (főzelék,hús,sajt,tojássárgája,stb. kb.200ml+víz) ki van váltva teljesen, este pedig, mivel kevés már a tejem fürdés előtt kap még 150-180 ml tápszert és lefekvésnél altató szopi.
  Reggel és uzsonnára még szopizik.
  Nem tudom, hogy a fogzás vagy a betegség az oka (bár mikor az elején lázas volt, akkor is evett rendesen), de pár napja nem nagyon akar enni, csak a szopizás érdekli, bár mostanában az sem a régi lelkesedéssel.. Nagyon sírós, nyűgös az utóbbi hetekben (ez már bőven a betegsége előtt kezdődött).
  Eddig az esti tápot is nagyon szerette, most már az sem kell Neki.
  4 napja ébred éjszaka is és nagyon nehezen alszik vissza, 1-2 óra múlva.
  Napközben amúgy 2x alszik, egy rövidebbet és egy hosszabbat.
  Próbáltam Neki többféle ételt is kínálni, de nem kér semmiből. Eddig nagyon szépen ivott itatópohárból (vizet/tápszert), most azt is elutasítja.
  Mi okozhatja ezt? Összefügg a nemevése és az éjjeli ébredése egymással?
  Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, tanácsodra!
  A másik kérdésem a Mozgásfejlődéssel kapcsolatos.
  Picit le volt maradva és feszes volt a bal oldala, így 6 és fél hónapos kora óta járunk Dévényre havonta.
  7 és fél hónaposan fordult meg először, azóta hátrafelé és körbe-körbe kúszik, előre nem. Forogni is csak hátról hasra szokott, fordítva párszor csak. Hason tölti a legtöbb időt. A napokban pedig már sokat próbál négykézlábra állni és hintázik előre-hátra. Ülni még nem tud önállóan.
  Véleményed szerint időben vagyunk vagy kicsit le van még maradva? Nem baj, hogy előrefelé nem kúszik?
  Válaszodat várva, előre is nagyon szépen köszönöm!!!
  Hedda

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Valószínűleg a fogzás miatt nem eszik és mivel éhes marad, ezért felkelhet éjjel is. Próbáld meg evés előtt fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét, ha ez a gond, akkor utána szívesebben fog enni.

   A mozgásfejlődéssel nincs elmaradva. A kúszásnak több koreográfiája lehet, mindegyik normális, ő most ez a kettőt tudja és már a négykézlábazással is kísérletezik, hamarosan elkezi majd ebből a mászást is és ebből alakul majd ki az ülés, nem kell emiatt aggódnod.

 • Pálné Szűcs Dóra

  2018. március 02. péntek

  Szia Ági.
  Kisbabám 7 hónapos és nem alussza át az éjszakát. Sajnos hasfájos kisbaba volt és közöttünk alszik azóta is.Most a fogzásnál korszakja banános ez miatt ébred gyakran. Hogy tudok segíteni a kisfiamnak hogy áttudja aludni az éjszakát?

  • Vida Ágnes

   2018. március 06. kedd

   Első körben a fogzást kéne kezelni. A fogzás elleni homeopátiás szerek a leghatékonyabbak, a tünetei alapján kell kiválasztani a neki valót, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

 • Veronika

  2018. február 21. szerda

  Jó napot. 11honapos a kisfiam. Hasfajos 3hetes kora ota,espumisan,torna a labacskaival,hasmasszazs minden kiprobalva,de van hogy semmi sem nyugtatja meg. Meddig tart a hasfajas? Kedve jo,mosolyog,eszik is rendesen…de mikor jon a hasfajas abbahagyja. Raadasul mar 5napja nem volt szeklete. Lehet valami baja?
  Köszönöm előre is…

  • Veronika

   2018. február 21. szerda

   Bocsanat felre irtam 11hetes a fiam.

  • Vida Ágnes

   2018. február 23. péntek

   A hasfájás 3 hónapos korra legkésőbb el szokott múlni. Érdemes lenne kipróbálnotok a Gripe Watert, az a kakilásban is segít és a hasfájást is hatékonyan oldja.

 • Brigitta

  2018. február 06. kedd

  Tisztelt Vida Ágnes!

  Kislányom 3 és fél hónapos. 3 hetes kora óta egyszer ébred fel enni (tápszert), sőt volt már pár alkalom, hogy át is aludta az éjszakát. Időközönként viszont nyugtalanul alszik éjszaka:dobálja magát, a testrészeit, néha sóhajtozik, nyöszörög hozzá. Ekkor az ágyában általában keresztbefordulva találom ( volt már, hogy 180 fokot is fordult az ágyában). Mindezt álmában csinálja. Ekkor visszaadom a cumiját, a helyére rakom, de kb. fél óra múlva folytatja. Ezt általában 3-4-5 napig csinálja. Aztán nyugodtan alszik pár napig, majd ismét nyugtalanul pár napig.
  Hasa nem hiszem, hogy fáj már, mert akkor általában összegömbölyödött. Esetleg a foga lehet? Nagyon folyik a nyála, rágcsálja a kis öklét, de még nem vettem észre, hogy emiatt különösebb fájdalmai lennének. Nappal egyébként nem szokta ezt csinálni.
  Reggelente jókedélyűen ébred mindettől függetlenül. Egy szobában alszunk, melletem van a kiságyban.

  Vajon miért lehet ez?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. február 11. vasárnap

   A babáknak sokkal több felszínes alvási szakasza van, mint a felnőtteknek. Ha valami zavarja őket, a felszínes alvási szakaszban mocorognak, sírdogálnak, forgolódnak, ha nem, akkor kevésbé. Ezt valóban okozhatja kezdődő fogzás, ami ilyenkor még nem igazán fájdalmas, inkább csak húzódik az íny pár napig, aztán elmúlik, ezért nem okoz erőteljesebb tüneteket. Ha jókedvűen ébred, nincs miért aggódnod.

 • Stefán Bettina

  2018. január 24. szerda

  Szia Ági!

  Az én kisfiam 11 hónapos, gyakran alvás közben összeráng a keze és a lába. Az állást most kezdtük a 10 hónap elején és a lépkedést is. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a izommozgások lehetnek.e a fejlődés miatt? vagy utalhat más problémára? Előtte nem tapasztaltam.

  • Vida Ágnes

   2018. január 27. szombat

   Ezt a mozgásfejlődés okozza, nem kell aggódnod miatta.

   • Stefàn Bettina

    2018. február 15. csütörtök

    ès az is hogy, az egyik keze sokszor görcsbe ràndul? megjegyzem: azon az oldalon kissè renyhèbb volt a vàllizma. A szülès nagyon elhùzòdò volt ès koraszülött baba. sőt többször paànikrohamom volt terhesen. Nagyon aggòdom, de remèlem minden rendben. Ha maszìrozom neki elmùlik jobb egyèbkènt.