Reggeli-Ebéd-Vacsora

A babák hozzátáplálásával kapcsolatban gyakran hallom azt a kérdést, hogy ez vagy az az étel vajon adható-e reggelire vagy vacsorára. Nézzük tehát, mi mikor adható!

Az új étel Azok az új ételek, amiket korábban még nem kapott a kicsi, és most elsőként próbáljátok ki, a délelőtti (tízórai vagy két szoptatás közötti) időpontban kerüljenek kipróbálásra, így nem ébresztik fel éjszaka már a babát, ha esetleg pocakfájást okoznának. Az első 3 napban, amíg kapja a kicsi, addig csak a délelőtt kapja, ha nem okoz gondot, akkor lehet egy későbbi étkezéskor bevezetni. Természetesen, amíg csak 1-1 kanállal kap az új ételből a baba, addig utána egy másik ételből, amit már megehet, egy teljes adagot kapjon (ha egyébként is étkezési időben kapta az új falatokat)

Reggeli-Ebéd-Vacsora Főzelék Bármelyik étkezésre adható, de mivel ez a legtáplálóbb étele a babának, ezért általában ebédre és vacsorára szoktuk adni.

Tejpép, gabonapép Ezeket reggelire, tízóraira, uzsonnára és vacsorára adható laktató ételek.

Gyümölcsök Elsősorban tízóraira és uzsonnára, valamint főétkezések után desszertként lehet adni őket.

Joghurtok, tejtermékek magukban vagy gyümölccsel, turmixok Reggelire vagy tízóraira, uzsonnára lehet adni őket.

Tápszer A megszokott főzelékkel még nem kiváltott etetési időpontokban lehet adni, valamint 1 éves kor előtt reggelire vacsorára, de tejpéppel és (8 hónapos kor után) tejtermékekkel ezt a két étkezést is ki lehet váltani.

Kekszek, babapiskóta, kölesgolyó Tízóraira, uzsonnára lehet adni.

Kenyér, kifli, felvágottak stb. Reggelire és vacsorára adható.

Minden étel természetesen akkor adható, ha a baba már betöltötte a táblázatban meghatározott kort. Semmi nem történik, ha ebédre gyümölcsöt vagy kenyeret eszik a baba, de az étkezési szokásait te alakítod ki, ezért nem mindegy, mihez szoktatod hozzá már ilyen kicsi korában. Különösen a dackorszakban nehéz a változatos és egészséges táplálkozás betartása.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

Comment navigation

  • Mánya Andrea

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ági!
    A kislányom pár napja múlott fél éves. 3770 grammal született, kezdetben nagyon szépen gyarapodott, utána megállt a súlya. Fél évesen 6500 gr. Kizárólag anyatejet kapott, majd elkezdtünk neki kanalasat adogatni. Először alma, krumpli, stb. Igazából 2-3 kanál után semmi nem kell neki. Próbáltuk a tejpépet, az sem vált be. Amikor az orvoshoz elmentünk, ő tápszer-kiegészítést javasolt, amiatt, hogy stagnál a súlya. Na, ez volt mindennek a non plus ultrája: sem cumisüvegből, sem pohárból, sem kiskanállal nem fogadta el. Mivel megijedtem, hogy kevés a tejem, ezért kísérleteztem kb 3 féle tápszerrel is. Kicsit lehiggadva rájöttem, hogy a tej elég lehet, mivel a gyermek végig alussza az éjszakát, napközben is csak akkor nyűgös, amikor fáradt. Ezen kívül szedem az urtica-t, néha laktoherbet is iszom.
    Ráadásul szerintem az utolsó szopi, már csak komfort szopi, így lényegében csak négyszer eszik egy nap. A napirendünk a következő: 7.30, 8.00 körül reggeli, 10.30 körül próbálom kínálni gyümölccsel,nem sok sikerrel (a cicit sem nagyon fogadja el ekkor), 12.00,12.30 körül ebéd- először a főzeléket próbálom, sikertelenül, azután szopi, 15.30 körül gyümölccsel vagy tejpéppel kínálom szintén eredménytelenül, azután szopi, majd 18.30 körül szopi és esetleg néhány kanál sinlac-ot elfogad, majd fürdés után 20.15 körül jön a „komfort szopi” és alvás reggelig.
    Az lenne a kérdésem, hogy nem probléma-e, hogy a súlyát nem duplázta meg? Elképzelhető, hogy még nem kapott rá a kanalas ételek ízére, vagy annyira fáradt, hogy nincsen türelme kanalasat enni? (napközben kb. 2-3-szor alszik 30 percet) Kellene-e változtatnom valamin a napirendben? A napirendet egy az egyben ő alakította, nagyon korán elalszik este. Szükséges-e a tápszerrel próbálkoznom?

    Válasz: Nem gond, hogy még nem duplázta meg a súlyát. Fél évesen tökéletes, ha 2-3 kanállal elfogad mindenféléből, ne akard siettetni, ez nem eredménytelenség, épp ellenkezőleg, ennél többet nem kell még ennie, elég ha elsősorban az anyatejet eszi és mellette kóstolgat. Az is lehetséges, hogy az nem tetszik neki, hogy szopi előtt akarod adni az új ízeket és ezt nem szereti, mert ahhoz van szokva, hogy ilyenkor szopizik. Ezért érdemes lenne megpróbálni vagy szopi után, vagy két szopi között félidőben adni neki az új ízeket.

    • Anita

      2011. június 02. csütörtök

      Az én babám is hasonlóan viselkedett a kanalas ételekkel, inkább kifelé jött, mint befelé. Egy hónap erőlködés után rájöttem, hogy nem szereti az almát, krumplit magában. Csak azt eszi meg, ami édes. Az almához mindig teszek banánt is, illetve megeszi a sárgarépát és a sütőtököt (ezekbe rejtem a krumplit, illetve a többi „rosszízű” zöldséget).
      Kitartást és türelmet kívánok!

  • balogh krisztina

    2011. május 14. szombat

    szia aszt szeretném mondani hogy én nem voltam terhes még. én 27 vagyok de valoszinüleg hogy azért nem estem teherbe mert nem volt rá alkalmas a volt párom. de most a menszesz elötti idöben vagyok és partnert is váltottam nekem vannak ezek a tünetek .ojan mintha meg akarna jönni! meg szurkalis,ez mit jelenthet? maradok t krisztina.

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      A szurkálás is lehetséges, hogy csak menzeszt megelőző tünet. Viszont ha időközben nem jött még meg, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Lica

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági,

    Lehet-e a tízórai gyümölcsbe keverni 1-2 kanál rizspépet, gabonapépet (Milupa)? Kisfiam most 6,5 hónapos, 4x szopizik (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsi), délelőtt 10-11 körül van a gyümölcs anyatejjel (ebbe tennék most pépet is?) és 13h körüli szopizás után kb 15órakor van a főzelék.
    A pép dobozán az van, hogy ne térjünk el az elkészítési útmutatótót, viszont a védőnőm azt mondta, lehet beletenni a gyümölcsbe, csak úgy, natúran.A rizspép az tkp.HA tápszer.
    Szeretném kicsit „felturbózni” az étkezést, mert kisfiam az a bizonyos lassan hízó típus…most 6,60kg és még nem duplázta meg a súlyát (7 kg lenne a megduplázás).

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Szerintem jobb, ha tejpép helyett inkább gabonapéppel (Milupa 7 gabonás pép), rizzsel, vagy főtt burgonyával dúsítod a gyümölcseit.

  • Brigi

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. Kislányom május 11-én lesz 5 hónapos. Már 3,5 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, almával kezdtük, aztán őszibarackkal, sütőtökkel, paradicsomos burgonyával és répával folytattuk. Minden ízlett neki, semmitől nem fájt a pocakunk. Többnyire tízóraira vagy ebédre esszük, attól függ hogy jön ki a reggeli tápszer. 4 hónaposan elkezdtük a tejpépet is, ezt is ette. Viszont van egy olyan gondom, hogy többször előfordult, hogy rögtön evés után vagy közben visszahányta szinte az egészet, a minap a tejpépet csak úgy sugárba. Nem értem mitől lehet, mert nem „tömöm” belé, szépen lassan esszük, és elfogadja szépen eszi. Segíts kérlek én rontok el valamit? Miért hányja vissza???

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ez nem hányás, hanem bukás. Mivel még nem teljesen zárt a gyomorszája, ezért lehet, hogy visszabukja, mert ahogy mozgolódik „kimozogja” magából az ételt.

  • Zsuzsi

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 7 hónapos, 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Tejem már nincs, ezért tápszert kap.
    Reggel 7-8 kor: 210 ml tápszert kap
    10 körül: gyümölcsöt
    13-kor: főzeléket
    Fél 5 körül: gyümölcsöt zabpehellyel
    Fél 7-kor: 210 tápszert
    10 körül: ismét tápszert.
    Éjszaka is 2-3szor felkel enni, éhes, mert nagyon szívja az üveget. Adjak neki vacsorára főzeléket, vagy mást tudnál ajánlani? Ha jóllakna talán nem kelne fel.
    Köszönöm
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Mivel már több étkezést is kiváltottatok, ezért már kaphat vacsorára (fél7-kor) is főzeléket.

  • LHandi

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom most lesz 8 hónapos április 22-én 4000grammal született és 53cm-rel. Sajnos csak 3 hétig volt anyatejem így tápszeres baba az én kincsem. Kicsinek nagyon keveset evett, mindig hírtelen növekedett az adagja sokáig álltunk a 30ml-nél aztán kb egy hétig evett 60ml -t és utána ugrottunk a 90ml-re. 120ml-t szintén egy hétig evett aztán jött a 150ml és így tovább. Most a következő módon étkezünk:
    Reggeli ébredés az kb 6-7 óra között van és kb egy óra múlva kéri csak az ennivalót ,ami 180ml tápszer (BEBA HA pro 2), utána 9-10 óra fele egy kis főtt alma amihez egy pici banánt és kekszet teszek (ezt nagyon szereti) vagy valami tízóraira adható bébiétel aminek kb a 3/4ét eszi meg.
    Ebéd fél egy és egy körül van általában ez főzelék (bébiételből kb ¾ üveg ha nagyon ízlik neki akkor egy egész is elfogy. Majd jön a délutáni pihi. 5 óra fele uzsonna, ami vagy tápszer 180ml vagy valami bébiételes uzsi ( néha ezt nem szokta kérni , ha sok folyadékot iszik és belefeledkezik a nagy játékba) majd este nyolckor fürdés és utána jöhet a vacsi fél kilenckor, ami 180ml tápszer. Majd reggelig ALVÁS ! Nincs felébredés, nincs hiszti, magától alszik el amint a kiságyba befektetem.
    Fogunk még nincsen! Nagyon mozgékony, és fejlett babák vagyunk! Jelenleg 71cm és 8700g. Kúszunk, mászunk és már állunk is. Az üléssel most próbálkozunk, ahogy popsira essünk az állásból.
    A tejpépek nem ízlettek neki. Bébiételből minden ízlik és nem válogat közötte.
    Kapott már:almát, burgonyát, spenótot, sütőtököt, brokkolit, cukkinit, paradicsomot, zöldborsót, sárgarépát, zöldbabot, borjúhúst, marhát, csirkét.
    Napi folyadék kb fél liter ez vagy filteres csipkebogyó vagy HIPP teakeverék, a vizet nem nagyon szereti, de próbálkozom azért vele ebéd után.
    Érdeklődnék, hogy jó-e ez a táplálkozás, min tudok esetleg változtatni, milyen új dolgokat tudok esetleg bevezetni már? A tápszert meddig érdemes adni majd neki? Mikor adhatok neki kiflit, kekszet majszolni (mert sajnos még nincs foga)de az almát szoktuk már így enni a kis ínyével reszelgeti és szopizza.
    Válaszodat előre is köszönöm: LHANDI

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Tápszert 1 éves korig kell adni, utána ha nem allergiás, át lehet térni a tejre. Kiflit és kekszet 8 hónapos kortól már lehet adni, ha kapott már más gluténtartalmú ételt (pl. gabonapép)

  • Via

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági!

    Hány hónapos kortól lehet lisztet tenni a babák főzelékébe? Fehér liszt vagy teljes kiörlésű ajánlott inkább nekik?
    Köszönöm a választ előre is.

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      6 hónapos kortól lehet teljes kiőrlésűt, 8-9 hónapos kortól, ha már kapott más gluténtartalmú ételt és nem lett tőle semmi baja, fehéret is.

  • Syam

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos és nagyon rossz étvágyú. 2500 grammal született időre, és már akkor jelentkezett az étel elutasítására való hajlama, mivel szopizni egyáltalán nem akart. Így hamar a tápszerre álltunk át, amit evett ugyan, de soha nem annyit, mint ami az előírt mennyiség lett volna. 4-5 hónaposan elkezdtük a főzelékezést. Valamikor jobban ment, valamikor kevésbé. Jelenleg 7400 gramm, minden héten viszem a védőnőnkhöz lemérni a súlyát, de egy hónapja semmit nem gyarapodott. A napi evése kb. így néz ki:
    Reggeli: tápszer kb. 150 ml, két részletben eszi meg ímmel-ámmal.
    Tízórai: fél alma kekszel, aminek kb a fele fogy el
    Ebéd (2-3 körül, hogy éhes legyen): valamilyen főzelék, vagy leves, amiből jó esetben megeszik egy decit, de ez a csoda egy héten kb. kétszer fordul elő
    Uzsi: tápszer (ez általában elfogy)
    Vacsi: 150 ml Sinlac
    Már voltunk vérvételen, de nem vérszegény, ételallergiája sincs. A védőn most azzal jön, hogy vigyük el gasztroenterológushoz, de a párom már ellenzi a további vizsgálatokat, mert úgy gondolja, semmi baja sincs. Nagyon élénk és eleven baba, kúszik, forog, meg sem áll egész nap. Viszont nem hízik és étvágya sincs.
    Ami még talán fontos lehet, hogy most jön ki az első foga, ami miatt nem nyűgös túlzottan, éjjel is alszik. Semmi gondom nem lenne vele, ha ez az étvágytalanság nem lenne. Mi lehet az oka és mit tegyek? Hogy lehetne kicsit növelni a súlyát?
    Köszönöm a válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Igazából, mivel a születési súlya kicsi volt, de időre született, ezért gyanítom, hogy ti sem vagytok 120 kilós égimeszelők. Ha ugyanis a szülők átlagos vagy annál kisebb termetűek, nyilván a baba sem lesz az. Tényleg viszonylag keveset hízik, de már majdnem megháromszorozta a születési súlyát ebben a korban a hízás mértéke már nem folyamatos, gyakran akár hetekre teljesen megáll, majd újraindul, mivel a baba gyakorlatilag lemozogja, amit megeszik. Mivel már sok mindent néztek nála, ezért gyaníthatóan csak lassan hízó típus, ráadásul 1 éves korra a minimum 8 kilós súlyt kell elérni, erre még van 3 hónapja, tehát bőven elérheti az átlag súly alsó határértékét.

  • Marcsi

    2011. március 11. péntek

    Szia Ági !

    Ismét a segítségedet szeretném kérni a hozzátáplálással kapcsolatban ! Kislányunk március 13-án lesz 8 hónapos, a gyerekorvos és védőnő javasolta, hogy elkezdhetjük most már a tejtermékek bevezetését az étrendjébe ! Csak épp arra a kérdésemre nem adtak választ,hogy mivel kell kezdeni ?
    Ezért inkább Tőled kérdezem, hogy mivel érdemes kezdeni ?
    Pl. sajtok vagy túró ?

    Válaszod előre is köszönöm !

    Üdv.: Marcsi

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Sajtokkal, túróval, joghurttal lehet kezdeni (a Nagy Babaszakácskönyvben egyébként ehhez részletes útmutatót és kész recepteket találsz, itt le tudod tölteni: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Csillu

    2011. március 09. szerda

    Ne haragudj, az előző levelemből kimaradt
    Nem gond, ha nálunk nincs tízórai??
    (De ő reggeli és ebéd között játszik kicsit majd alszik…nem is tudnám mikor bekínálni és persze éhes sem lenne.
    Örülök, ha ebédre megéhezik!:))

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      nem gond.

  • Csillu

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!
    Ismét a segítségedre lenne szükségem.
    8,5 hónapos a kisfiam (súlya: 8200g), 6 hónapos koráig kizárólag szopcsizott, utána kezdtük a hozzátáplálást persze tápszerrel(HUMANA HA2)együtt.
    Az étkezése a következőképpen néz ki:
    ca. 7.30 reggeli 150ml tápszer
    ca. 12.00 ebéd kb. 150-180ml főzelék
    ca. 16.00 uzsi kb 150-180ml gyümölcs MILUPA tejpépekkel, joghurttal, Sinlaccal
    ca. 18.30 vacsi 120ml tápszer
    ca. 21.00 210ml tápszer
    ca. hajnal 4-5 fele 150ml tápszer

    (Nassolni még soha nem adtam neki…egyszer adtam a kezébe babapiskótát meg néha Bio Bulátát…de nem nagyon szerette..Inkább rágta és nyelte, amitől megijedtem)

    Kedves Ági! Jól csinálom??Úgy félek, hogy már sokkal többet kellene ennie?

    A szilárd ételeket nem kedveli..sőt!
    Sajnos még mindig nagyon kell pépesíteni.

    Nem kellene gyakoroltatnom? Pl: Buláta..

    Illetve melyik étkezést váltsam ki és mikor?
    A 18:30 tápszert pl: gyümölcsös tejpéppel vagy esetleg a reggel 7.30-ast??

    Nagyon-nagyon köszönöm!
    (Eddig 4 foga van)

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Teljesen jó az étrendje. Nyugodtan adhatsz már neki bulátát, először még küzd vele egy kicsit, de majd megtanulja.
      A délutáni tápszert váltsd ki előbb és csak utána a reggelit, mert ehhez jobban szoktak ragaszkodni a babák.

  • Fodor Monika

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági!
    Még soha nem volt ilyen nagy szükségem a segítségedre, mint most. Nagyon tanácstalan vagyok az 1 éves kisfiam reggeliztetésével kapcsolatban.
    Általában fél7-7 között megébred, ekkor még az ágyban, félálomban kap tápit (soha nem iszik többet 150-170ml-nél). (Ez már babakora óta így van, hogy ha megébred addig cuppogtatja az ujját, amíg enni kap.)Ez után vagy visszaalszik, vagy nem. Ha igen, akkor 9 körül ébred, ilyenkor már nem adok tápit, hanem amikor én eszem, akkor neki is próbálok adni, de 1-2 falatnál többet nem fogad el- hanem 10-11 körül kap gyümölcsöt gabonával tízóraira.Innen szépen megy a nap tovább…
    Ha nem alszik vissza, akkor viszont egész délelőtt csak kínálgatom, h egyen valami \”emberreggelit\” is, de nem eszik semmit. 10 óra körül alszik úgy 1-1,5 órát, és délben ott tartunk, h reggel 7 óta a gyerek nem evett semmit! Ilyenkor megeszik 220-250 ml főzeléket ebédre és két uzsonnával helyrerázom a napi 5 étkezést.
    Mit tegyek, hogy rendesen reggelizzen???? Ne adjak tápszert ébredéskor? Már próbáltam mindennel kínálni, ezerféle pékáruval, tojással, joghurttal, túrókrémmel, körözöttel, semmit sem fogad el reggelire.
    A vacsorát is előrébb hoztam 21h-ról 20h-ra, hátha jobban megéhezik reggelre, de semmi eredménye.
    Már a kétségbeesés határán vagyok a tehetetlenségtől. Hogyan keverjem a kártyát, h nekem is szépen reggelizzen a gyerekem?
    Köszönöm a segítséged! Moncsi

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Vannak gyerekek, akik reggel nem szeretnek sokat enni, vagy inkább csak valami tejalapú dolgot esznek (tápszert, tejpépet, joghurtot, tejet stb.) nem kell erőltetni mindenáron. Amikor felébred, akkor próbálj meg neki ilyesmit adni, ha elfogadja, de akkor sem lesz semmi baja, ha délelőtt nem eszik már mást, ha nem kéri. Mivel utána szépen ebédel és eszik, valószínűleg tényleg csak arról van szó, hogy a reggeli tápszer után már nem éhes.

  • Kat

    2011. február 22. kedd

    Érdeklődni szeretnék, hogy a fiam 11 hónapos, még nem evett reggelire mást csak tápszert (120ml)kapott. Mikor kellene kis katonákat ennie? Vacsorára 6kor eddig tejpépet (160ml) kapott, ezt mikor váltam át főzelékre? Este tápszert kap de abból már keveset iszik meg (60ml). Meddig igyon este tápszert? Mi az elfogadható ital amit ilyenkor ihatnak elalvás előtt? Gondolom 1 éves koráig kaphat tápszert még este.
    Köszönettel: Kat

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      1 éves koráig mindenképpen maradjon a tápszer, utána át lehet váltani tejre, ha nem allergiás a kicsi.
      11 hónaposan már kaphat vacsorára tejpép helyett főzeléket, de felváltva is adhatod. Reggelire már lehet adni katonákat, ha egyébként evett már kenyeret és meg tudja enni a darabos ételt. Utána még adj neki tápszert, vagy valamilyen tejterméket a reggelihez.

  • Gabriella

    2011. február 14. hétfő

    10 hónapos a kislányom 6-7 hónapos koráig csak szopott. Most pürésítek neki, szépen eszik, naponta egyszer főzeléket hússal, délután gyümölcsöt. Még napi 4x szopik. Adjak neki több szilárd ételt és kevesebb anyatejet? Szeretnék neki adni darabos ételt, gondolom már itt az ideje. Hogyan kezdjem? Nem vártam túl sokat a darabos étel adásával?
    Adtam már neki glutént gabonapép formájában. Jól tettem? Mindenki mást mond. Nehéz eldönteni, hogy mikor van itt az ideje. Nem szeretném, hogy allergiás legyen.
    Köszönöm
    Gabi

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

      Nem kell aggódnod, a legfrissebb ajánlás szerint a glutént be lehet vezetni 6 hónapos kortól a baba étrendjébe, a teljes kiőrlésű gabonákkal kezdve, mert kiderült, hogy (szemben a tejjel) a gluténallergia megjelenésének esélyét nem csökkenti, ha a baba 1 éves kor után kap először glutént.

  • Edina

    2011. február 12. szombat

    Szia Ági,

    lányomat 6 és fél hónapos koráig kizárólag anyatejjel tápláltam (cicis kiszerelésben :), másfél hónapja kezdtük szépen a hozzátáplálást, ahogy a kell. Mostanra tízóraira gyümölcsöt kap (hipp) egy kis keksszel (a glutén miatta), délben (egy órakor vagy háromkor) házi készítésű főzelékkel próbálkozom, alap, ahogy kell a burgonya, most már husi is van benne.
    Az első 2-3 héten nagyon szépen haladtunk, volt, hogy 100 ml gyümölcspép és 150 ml főzeléket is megevett a lányom – aki egyébként anyatejes korában is a „többször keveset” táplálkozás híve volt, mi még éjjel is kelünk 2x vagy 3x (11-12 órát alszik éjjel, félálomban etetem, amikor jelzi, nem is nagyon ébred fel, nappal keveset alszik 3x fél órát).
    Aztán történt valami, hirtelen nem kérte sem a gyümölcsöt, sem a főzeléket (ugyanazt ette, mint előtte).

    Arra gondolok, rájött, neki az anyatej jobban ízlik, köszöni szépen, neki az tökéletesen megfelel. Ha éhes sem eszik, inkább sír, kivárja, amíg beadom a derekamat (sokáig nem kell várnia).

    Tudnál abban segíteni, hogy vegyem rá az evésre?
    Valójában az ivással is gondunk van, csak anyatejet iszik – szigorúan cicibe csomagolva, még mindig nem hajlandó semmi „gumit” a szájába venni, egyébként nem is nagyon vesz a szájába dolgokat, egy-két csörgőjét rágcsálja, a többit nem (ez mondjuk nem zavar)!

    Értelmileg, fizikailag szépen fejlődik, szép, cseppet sem elhízott csecsemő, de azért egy kis husi van rajta, ahogy kell (ennek nagyon örülök, mert a családunkban szinte mindenkinek van több-kevesebb súlyproblémája, ezért sem szeretném tömni, szeretném, ha „egészséges” hozzáállása lenne az evéshez :).

    Előre is köszönöm válaszodat 🙂

    • Melinda

      2011. április 03. vasárnap

      Kedves Edina!

      Tudom, hogy a kérdésed már régebben tetted fel, de mivel az én kislányom is pont ezt csinálta, gondoltam válaszolok én a kérdésedre. Az én lánykám lassan 13 hónapos, van 6,5 foga, de már mindent nagyon szépen eszik. Ő is kizárólag anyatejes volt, és ugyanezt csinálta a kajával – folyton dolga volt, és rájött, hogy a cici sokkal gyorsabb és praktikusabb. Egyet tehetsz: kitartasz, és minden nap próbálkozol pár kanállal más ételeket is. Majd jön egy pont, amikor átbillen. Az ivás nekünk szó szerint kortyonként ment, ahogy hagytam el a szopikat sorra, látványosan egyre többet ivott (szerencsére nem volt cicis nagyon a lányka, ha mást adtam neki, azt is elfogadta ez után a korszaka után). Az én picim 3700-al született, ehhez képest egy éves korára épp megugrottuk a 8300-at. Sosem volt nagyevő, neki mindig dolga van, taktikázni kell vele. Szóval elcsépelt dolog, de kulcsszó a türelem, és hogy ne add fel! Próbálj meg minden nap egy kanállal többet adni neki mielőtt beadod a derekad és marad a szopi. Sok sikert és kitartás! 🙂

      Melinda

  • Viktória

    2011. február 07. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 és fél hónapos, szerencsére anyatejes baba. Kb. 3 hónapos korában el kellett kezdenem a hozzátáplálást, mert nem úgy fejlődött súlyilag, ahogy kellett volna. Akkor gyümölcsöt, meg sárgarépát és sütőtököt kapott csak. Ez az időszak kb 3 hétig tartott. A következő mérésnél behozta a lemaradását. Azt mondta a védőnő, amikor megnézte a zsírosságát az anyatejnek, hogy nem kéne folytatni a hozzátáplálást. Azóta szinte csak anyatejet eszik, s hízik rendesen.(2950g-mal született 06.28-án. 09.07-én volt 5150 g, 10.21-én volt 5680g, 10.26-án 5800g,(ebben az időszakban tápláltam hozzá) 11.23-án 6500 g 01.06-án 7390g, 01.25-én 7690 g. 02.03-án 7930 g volt.) Az a gondom, a védőnő azt mondja, hogy amíg ilyen ütemben fejlődik, addig nem kell hozzátáplálni, elég neki a tej. Viszont nem kések el az ételek bevezetésével?
    Van egy kialakult napirendünk, amit kb +/- 15 perc eltéréssel, de minden nap betartunk. Ezt ő alakította így ki… Ez a következő: 1/2 7-kor reggeli utána 10-kor tízórai, 1/2 1-kor ebéd, 4-kor uzsi, 1/2 8-kor vacsi, utána ha nem tud elaludni, akkor kicsit cicizik 10-körül, de nem sokat, és hajnali 3 órakor ébred, eszik, de utána alszik is azonnal.
    Szóval nem nagyon tudom jó-e, hogy még mindig csak anyatejet eszik, viszont abból nagyon sok van…Kérlek segíts, mert a védőnőmmel nem jutok dűlőre…

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Viki

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      7 és fél hónaposan már kell kapnia az anyatej mellé más ételeket is, mert az anyatej vastartalma kicsi és a magzati vasraktárak 6 hónapos korra kiürülnek, ezért nagyon fontos a természetes vaspótlás. Emellett gondolni kell a „jövőre” is: hozzá kell szoknia a kanalas etetéshez még most, mert az idő előrehaladtával egyre nehezebben fogja elfogadni. Nem kell siettetni persze semmit, de napi 1 étkezésnél kezdjetek el mást is adni, aztán fokozatosan 2-4 hetente kiváltani egy-egy szopit.

  • Renianya

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam márciusban lesz 1 éves.
    A kérdésem , hogy miket lehet neki majd reggelire meg vacsorára.
    Tízóraira gyümölcsöt kap ebédre főzeléket uzsonnára meg túrókrémet.

    Reni

  • Éva

    2011. január 15. szombat

    3 hónapos kisfiammal megkóstoltattam a sütőtökpürét.Nagyon ízlett neki,pocija nem fáj,széklete rendes.Első nap kapott 3 kiskanállal majd második és harmadik nap kétszer 3 kiskanállal reggel ill. délután elosztva.Allergiának jele nincs.Boldog kiegyensúlyozott baba.Kérdésem az hogy ha már ezt a szervezete ilyen jól viseli akkor lehet neki már húsos baby ételt is adni?

  • Jucus

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kislányom 7-én volt 7 hónapos és és kb.3 hete kezdtem el a hozzátáplálást csak gyümölcsökkel. Egyébként csak anyatejes. Próbálkozom zöldségekkel krumpli,répa de úgy vettem észre, hogy nem szereti ha nem édes. Erről olvastam írásodban,hogy az anyatejeseknél ez gyakori,ezért kérdezném, hogy ha gyümölccsel keverem akkor elrontom,vagyis hozzászoktatom ehhez az ízhez és lehet így még később fogja elfogadni? A másik problémám az,hogy mivel én is laktóz és más élelmiszer allergiában szenvedek,(a nagyobbik lányom is)ezért nem szeretnék adni neki tejpépeket.A kérdésem az,hogy mit adhatnék neki vacsorára ami laktató és nem puffasztja éjszakára. Egy hete adok neki zabpehelyből kását amit vízzel és gyümölccsel kell elkeverni,de sajnos hajnal 4 fele mindig felkel és úgy viselkedik,mint akinek kakilni kell,legalábbis pukizik és folyton emelgeti a lábát.Az a problémám,hogy ez eddig is előfordult már,de cicin mindig alszik tovább,de nem sokáig. Most kezdtem egyedül alvásra szoktatni és így 4-tól 6-ig nem is tud visszaaludni.Szerinted mitől lehet,vagy hogyan változtassak az etetésnél,hogy ne hajnalra legyen a termék eredmény.Köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Egyáltalán nem gond, ha most az elején még gyümölcsöt is keversz a főzelékhez, ha
      úgy jobban ízlik neki.

      A hozzátáplálás önmagában is okozhat puffadást, ez nem feltétlenül a zabpehelytől van. Próbáld meg, hogy amikor felkel hajnalban, adsz neki egy kiskanál Gripe Watert és utána szopizik, ezzel távozni tudnak a szelek és könnyebben visszaalszik majd.

  • Reni

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági,

    Én napközben szoktam az étkezések között „nassolni” valót adni 10,5 hónapos kislányomnak bulátát és aszalt almát.
    Mi erről a véleményed? Rossz szokássá válhat?

    Köszönöm,

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      A nassolásra nem érdemes rászoktatni, ha azonban ez a tízórai és az uzsonna helyett van, akkor nincs vele gond.

  • Éva

    2010. december 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam egy éves. 2870g-al született, most 8500g. Vidám, örökmozgó baba. Fél éves koráig, csak szopizott, utána sietősen akartam bevezetni a hozzátáplálást, mert a súlya nem nőtt kellően. A tejem, valószínűleg nem elég tápláló, és mivel sokszor szopott, keveset evett hozzá. Az orvos azt mondta, hogy tápszert adjak neki legalább 3x. Azt sokáig nem fogadta el, így ételbe keverve csempésztem be. Beteg is volt, és akkor napokig csak szopizott, szinte nem fogadott el ételt, persze a súlya jól visszaesett. Végül nappal egyáltalán nem adtam neki cicit, hogy más „laktatóbb” ételt egyen(ekkor már 11 hónapos volt). Ezután többet ivott tápszerből, a 30 ml-től eljutottunk 120-170ml-ig. Főzelékből 30-40g-tól eljutottunk a 100g-ig is, tejpépből ami a kedvence, banánnal együtt 140-180g-ot is eszik. Most egy évesen, már többször átalussza az éjszakát :). A tejpép vacsi után, elalvás előtt, mivel már nem elég a tejem(gondolom mert megvontam nappal), azt vezettem be, hogy tápszert iszik amennyit akar és utána cicizik. A kérdésem: -mivel többször átalussza az éjszakát, tehát nem kel fel cicizni, mit tegyek? Most reggel adok neki cicit, ha felébred, hogy még ne apadjon el a tejem. Így este és reggel cicizik. Ha ébred éjjel akkor reggel már nem kap cicit, tehát még 2x kap felváltva. Arra gondoltam, hogy ha huzamosabb ideig átalussza az éjszakát, akkor már csak az elalvás előtti cicizést tartom meg. Jól teszem így? Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      Igen, ez így teljesen jó.

  • H.Erika

    2010. december 10. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam december 23.-án lesz 10 hónapos.
    Sajnos úgy érzem, hogy problémáim vannak a hozzátáplálással kapcsolatban.
    Szinte állandóan csak szopizna.
    Ami nekem nem baj, mert szerencsére bőven van tejem, de ahogy olvasom az anyukák írásait, sokaknak 10 hónaposan már szilárd ételeket eszik a babája.
    Tehát, a következőképpen alakul egy napunk:
    Reggel 6 szopi
    aztán reggel 8 körül megint, utána alszik.
    10 körül gyümölcs vagy tejpép
    12 ebéd, ami főzelék, aztán még szopik alvás előtt.
    Délután 15 megint szopi,
    17 banán vagy valami bébidesszert.
    aztán fürdés után fél7-7 között megint szopi,
    majd 21 órakor ismét és még éjszaka kétszer.

    Jelenleg 10 kg a súlya.

    Kérdésem az lenne, hogy szerinted jó ez így, vagy vezessem be a szilárd étkezést?
    Van foga, de még csak pépeset eszik. Kiflit, zsemlét, kenyér csücskét szoktam adni Neki. Próbálkoztunk a Hipp babakeksszel, de azt egy az egyben leharapta.
    Nem kevés ez Neki?

    Válaszodat köszönöm.

    Erika

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Teljesen normális ez így, egyáltalán nem kevés és a súlya is tökéletes, ezért nincs miért aggódnod. Fokozatosan lassan lehet kínálgatni szilárdabb ételekkel (mondjuk napi 1x), ha már a kiflit elcsócsálgatja, akkor a többit is megeszi majd.

  • Lidia

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági,

    kisfiam 17 hónapos. Veleszületett vese rendellenesség miatt 1 hónapos korától mindennap antibiotikumokat kell szednie, és mindaz mellett, hogy szedi a probiotikumokat is, mégis sokszor nagyon lágy a széklete, mondhatni folyékony mint a víz. Ez mellett sajnos allergiás is, bár ami az élelmiszereket illeti csak a csokoládéra (bár olyat csak egyszer evett, a szülinapján). Ma a gasztroenterológusunk azt tanácsolta, hogy a hónapok óta tartó hasmenés miatt szüntessük be a tejtermékeket, (úgyis még szopizik többször naponta), tojást, halat (azt mondjuk még eddig nem is evett), mézet.
    Az volna a kérdésem, hogy van-e valami tanácsod mit adhatnék neki reggelire? Rizstejből szoktam „tejbegrízt”, vagy „tejpépet” csinálni, kukoricakását is szereti, de a kedvence egyértelműen a tejfeles kenyér, amit most ugye nem ehet, akárcsak a vajkrémeset sem. Vajas kenyeret sem ehet most, margarinról pedig azt hallattam, hogy a hidrogénezett zsír miatt (remélem jól mondtam) nem ajánlott ezért azt sem szoktam adni, mézet szintén most nem ehet, a lekvárt pedig nem szereti, nem akarja megenni. Van-e valami öttleted mit kenhetnék a kenyérre neki, hogy ne csak kukoricakását vagy rizsből készült tejbegrízt egyen? Valami zöldségkrémet próbáljak csinálni?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Lidia

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Meg lehet próbálni laktózmentes és szójás termékeket használni, most már léteznek pudingok, ízesített joghurtok is ezekből.

  • Szilvi

    2010. november 16. kedd

    Szia Ági!

    Köszi a választ! Akkor gondolom a marással, hajhuzigálással ugyanez a helyzet?! Le kell ültetni és elmondani, hogy ezt nem szabad fáj. Az nem jó, ha egy picit úgy csinálok, mintha sírnék, hogy nagyon fáj?
    De arra nem válaszoltál, hogy akkor szerinted ok, hogy ennyit eszik. Bár 9 kg, az orvos azt mondta, az teljesen rendben van.
    Még egy kérdés, észrevétel. Volt olyan nap, hogy uzsira kapott joghurtot vagy kefirt, és éjszaka olyan volt, mintha hasfájást okozott volna neki, felfújta volna, sokat pukizott, és sokszor felsírt, volt, hogy nehezen lehetett csak megnyugtatni. Amúgy 3 hónapos koráig hasfájós volt. Ez lehet, hogy ilyen tünetet okoz a kefir/joghurt? Most kipróbálom, hogy csak reggelire adok neki, és akkor hogy alszik. Mert ugyebár ha reggelire adom, akkor az már este nem zavarhat be.

    Köszi!

    Szilvi

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Két lehetőség van:
      1. Tejérzékeny: ezesetben nem csak a kefír és a joghurt, hanem más tejtermék (tejfel, sajt) is kihozza a tüneteket.
      2. Ha csak a kefír és a joghurt hatására puffad, akkor a bifidus lehet bűnös, ebből az anyatejben is sok van.

  • Szilvi

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!

    Több dologgal kapcsolatban is írok Neked. Az első az, hogy 10 hónapos kisfiam étrendje felől kérdeznék, hogy szerinted a korának megfelelően eleget eszik-e?
    – Hajnal 3.30-4.00 körül megébred: szopi (de valamikor ez éjjel 2-kor van)
    – Reggeli(kb. 6-7 körül): szopi
    – Tízórai: kb 9-10 körül eddig kb. 30 g tejpép volt,(ezt az elején a szopi után adtam kb. fél-1 órával,de nem nagyon ette, ezért ki kellett tolnom), de most már kezdtem átváltani natúr joghurtra, amibe banánt keverek,de ebből is csak egy fél pohárral evett meg.
    – Ebéd: 12-1 körül főzelék husival. Itt az a gondom, hogy az elején nagyon szépen evett minden félét, sütőtök, cékla, répa, alma krumplival keverve stb., de most már gyakorlatilag egy normál adagot azaz 200 g – 250 g-ot csak a tökfőzelékből és a paradicsomos krumpliból eszik meg. Tökfőzelékből egyébként addig enne, amíg adom, nagyon szereti 🙂 A többiből örülök, ha 100-150 g-ot megeszik, épp hogy csak ne legyen éhes. Ebéd után kap még cicit.
    – Uzsi: 16.00 körül köles golyó, szőlő, banán(változó, hogy mennyit eszik, ha ebédre többet evett, akkor ebből nem eszik valami sokat), de volt olyan is, hogy ebédre keveset evett, mert nem volt fogára való, és így uzsira megevett egy egész pohár natúr joghurtot.
    – Vacsi: 18.30 körül 55 g Jó Éjszakát tejpép + elalvás előtt szopi
    Így összefoglalva 4 x szopizik még a hajnali/éjjeli szopival együtt. Szopizásokkor azért elég sokat szopik a ciciből, nem mérem, de úgy érzésre úgy tűnik. De már csak a jobb ciciből szopizik, a balt már egy ideje nem fogadja el, úgy hogy abból nem is szoptatok, nincs benne már tej. Ez nem baj?
    A gondom azzal van, hogy nem nagyon eszik mást a 2 kedvenc kajáján kívül, dehát nem adhatok neki csak azt. Mást is kellene ennie, de azokból nem eszik olyan sokat. Hogy-hogy már most ilyen válogatós, az nem később kezdődik?
    Egyébként jó kedvű egész nap, és olyan mintha nem lenne türelme az evéshez, inkább mászna, menne felfedezni a világot.
    De az éjszakai /hajnali szopizás azért már kezd zavarni. Egyébként ilyenkor is jól kiszívja a cicit. Tudom, hogy írtad, hogy ez kb. még 1,5 éves koráig megmaradhat, de ez nem azért van mert éhes vagy szomjas? Ha többet enne nappal, akkor nem lehet, hogy nem kelne fel éjszaka/hajnalban?

    A másik gondom, hogy már kint van 4 foga, és sokszor van, hogy megharap. Ilyenkor mindig erélyesen rászólok, fáj nem szabad! De ugyanúgy csinálja tovább, és valamikor még meg is ijed, amikor rászólok, és el kezd sírni. Mi tehetnék még? Vagy majd egyszer csak abbahagyja?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Szilvi

    Válasz: Nem gond, ha bizonyos dolgokból kevesebbet eszik, attól még adj neki mindent és egyen mindenből amennyit elfogad. Ha ugyanis abbahagyod, akkor végképp válogatós lesz.

    A harapásnál nem szabad erélyesen rászólni, ettől csak megijed és megjegyzi, hogy ha harap, akkor anya érdekeseket szokott csinálni, így legközelebb is ki fogja próbálni, ha harap, mi a „műsor”. Helyette tedd le és csendben mondd neki, hogy nem szabad.

  • Rita

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!

    Leírnád nekem, hogy szerinted egy 9,5-10 hós babának, aki tápszeres, szerinted milyen étrendjének kellene lennie?
    Este 200 milli tápszert eszik,éjszaka egyszer (csak 2-3 között) vagy kétszer (11 körül és 2-3 között) kel enni, akkor kap 120 millit és reggel 5-6 között ébred. 6.30-kor joghurtos, gabonás, tejpépes, túrós gyümölcsöt kap, utána sajnos csak tápszerrel tudom elaltatni 9 körül (90-120 milli). 11-12 között kap húsos főzeléket, 3 körül megint csak a tápszerre alszik el (kb. 90 milli) (tegnap próbáltuk a férjemmel másként, inkább nem alszik, ha nem kap), amikor felébred sajtos,biovajas kenyeret szokott enni, fél 6 körül meg tejpépes gyümölcsöt. 6 fél7 között fürdik és általában már 7 körül alszik.
    Sajnos elég összevisszának tűnik az étrendünk.
    Szerinted min variáljunk? Nem sok neki ennyi tápszer? (Az orvos szerint még 900 milli sem sok és örüljünk, hogy találtunk egy jó módszert, amivel könnyen elalszik, mert ebben a korban sokan küzdenek az altatással):)

    Válaszod köszönöm előre is:)

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Az étrendjének pont ilyennek kell lennie, nem kell változtatni rajta.

  • Reni

    2010. november 08. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam most lett 8 hónapos!
    Sajnos egy picit kevesebb lett a súlyunk az előző hónaphoz képest.
    Hozzátáplálás így néz ki nálunk:
    Tízóraira gyümölcs , ebédre főzelék a többi szopizás.
    Azt mondta a védőnő, hogy 2x kell már főzeléket adni neki ebédre és vacsira is.
    Azt is mondta , hogy esetleg adjak neki tejpépet .
    De milyen tejpépet lehet adni neki , ez a tápszert jelenti?
    Vagy nem?
    A másik kérdésem az lenne hogy milyen zöldségeket lehet adni már neki , hogy változatos legyen az ebédje!?
    Eddig csak sütőtököt , burgonyát , sárgarépát kapott.
    Bébiételben zöldbabot , zöldborsót és spenótot.
    Válaszodat várva.

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Tökéletes az étrendje nem kell ilyen gyorsan változtatni rajta. A tejpépet semmiképpen nem javaslom, ez gyakorlatilag tápszer csak sűrűbb.
      Ha azt látod, valamelyik szopinál már jó lenne inkább mással is megkínálni, akkor megkínálhatod, de nem kell sietni.
      A 8 hónaposan adható zöldségeket itt megtalálhatod: http://www.kismamablog.hu/nem-kategorizalt/hozzataplalas-tablazat

  • Sárgabarackocska

    2010. november 06. szombat

    Ke0dves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos és a következőben kérdezném a véleményed. Nem tudom, hogy hogyan vezessem be a tízórait az étkezésünkbe vagy egyáltalán be kell-e vezetnem?Sokan mondják körülöttem, hogy jó lenne ha korábban etetném reggel és akkor enne tízórait, de ha korábban etetem akkor nem biztos, hogy ennyit megenne reggelire, jó lehet akkor behozná tízóraiban vagy ebédben. Csak tudod, annyira örülök, hogy ez a napirendünk így kialakult és hozzáteszem nem én erőltettem rá ezt a napirendet ez teljesen a kisfiam igényei szerint alakult így. Most én ebbe avatkozzak bele és változtassam meg, mert „kell” tízóraizni?Ebben teljesen tanácstalan vagyok. Az eddigi napirendünk így néz(ett) ki:(+/- 15 perc)
    reggeli: 8:15 (tápszer, 130-160ml)
    ebéd:11:15 (főzelék 180-200ml)
    uzsonna:14:30 (gyümölcs 180-200ml)
    „elő”vacsi:17:30 (tápszer 120ml)
    vacsora: 19:30 (tápszer 250-270 ml)
    és hajnali 4-5 körül megéhezik és adok neki 100-120 ml tápszert.
    Tanácsodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Gyakorlatilag az a „gond”, hogy nálatok van egy elővacsi, ezért 11:30-kor kéne a tízórait adnod, 14:30-kor az ebédet, 17:30-kor uzsonátt és így tovább. De ez nem akkora gond, ha neked most így megfelel ez a rendszer, akkor csak a tízórai kedvéért ne változtass rajta.

  • Betti

    2010. október 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos, így néz ki a napi étrendje:
    reggeli: tápszer
    tízórai: gyümölcs 7 gabonás pehellyel vagy natúr joghurt gyümölccsel + néha kölesgolyó
    ebéd: főzelék (üveges, amit kiegészítek valamivel: krumplival, húsival, rizzsel, sajttal)
    uzsonna: tejpép + néha kölesgolyó
    vacsora: tápszer

    A kölesgolyót és a kenyeret még csak úgy eszi, ha a szájába adom, magától még nem. Viszont ha mi eszünk nagyon érdeklődik. Kérdésem az lenne, hogy ha 1 éves koráig naponta 3-szor kell tejalapú étkezés, akkor, hogy kell bevezetni vacsorára és reggelire a szilárd ételt? Gondolok itt pl. valamilyen kenyérre . Most még csak néhány falat kenyeret eszik ha mi is eszünk reggel és este. Továbbá mikortól adhatok neki a mi ételeinkből?

    Válasz: Nem kötelező napi 3x tejalapút ennie, illetve ez nem azt jelenti, hogy tejet kell mindenképpen ennie, hiszen 8 hónapos kortól már tejterméket is kaphat. Tehát pl. tízóraira joghurtot, uzsonnára túrót, vacsorára kefírt. 10 hónaposan már nyugodtan kaphat a ti ételeitekből, az ételek többségét már eheti is veletek, ugyanazt, amit ti (kivéve azt, amit a kora miatt még nem lehet)

  • Szandra

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, 3 hónapos kora óta társzeres baba :(, és 5 hónapos kora óta hozzátáplálunk!
    Olvasva a hozzászólásokat, kicsit elbizonytalanodtam a saját rendszerünkkel kapcsolatban… kérlek írd meg a véleményed, hogy jó-e így?
    07:00 – 08:00 reggeli tápszerből 210 ml
    10:00 -11:00 gyümi keksz, joghurtos, gabonás desszertek
    12:00 – 13:00 ebéd főzelék, most már mindenféle husival ( 200 ml kb + 60 ml tápszer…ebben pl. egyáltalán nem vagyok biztos, hogy jó, de nem tudom mivel váltsam ki a tápszert??)

    16:00-17:00 uzsi tejpép + joghurt, keksz, gyümi (200 ml)

    19:30 fürdés, utána 20:00 beba éjszakai babatej 180 ml.
    Néha felkel éjszaka, de arra még sosem gondoltam , hogy megetessem… olyankor humana jó éjt babateát adok neki!

    Próbáltam neki darabosabb ételeket adni, de öklendezik tőle… ez így természetes???
    Válaszodat előre is köszönöm
    Szandra

    Válasz: Teljesen jó így, amit megeszik, a déli tápszert tejtermékekkel már ki lehet váltani (pl. joghurt, kefír, sajt stb.)

Comment navigation