Téli baba receptek

Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült főzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségből, gyümölcsből. Ehhez gyűjtöttem össze néhány receptet:

Sárgarépapüré (6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 közepes sárgarépa, 5 dkg édesköménygumó, 1 szem burgonya

A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a burgonyát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, az édesköményt vékony csíkokra szeljük. Az egészet kevés vizben kis tűzön, fedő alatt kb. 30 perc alatt megpároljuk, majd pürésítjük.

Téli baba receptek7 hónapos kortól kevés olívaolajat tehetünk a zöldségek alá a pároláshoz és fehérrépát is hozzászelhetünk. 8 hónapos kortól zeller is kerülhet bele.

Gyümölcsös dara (7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 4 evőkanál kukoricadara, annyi víz, amennyit felvesz, 1 alma, 1 banán, kevés fahéj

A darát vízben puhára és pépesre kell főzni, majd az almával és a banánnal összeturmixolni, kevés fahéjjal ízesíteni, laktató gyümölcsös csemege. Az alma édesebb és könnyebben turmixolható, ha a sütőben héjastól megsütöd és utána turmixolod hozzá a többihez.

Zöldséges-húsos rizs (7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 evőkanál rizs, 1 szál sárgarépa, néhány szál petrezselyem, negyed pulykamell, 8 hónapos kortól 1 kicsi zellergumó, olívaolaj, negyed vöröshagyma

A rizst főzd puhára a répával és a kockára vágott hússal (8 hónapos kortól először az olajon pirítsd a vöröshagymát, majd tedd rá a rizst és ha megpirult, akkor öntsd fel vízzel), a végén add hozzá az apróra vágott petrezselymet majd turmixold össze.

Néhány téli étel, amit a családnak készítesz és amiből a baba is kaphat:

Vadas – a szószt kevés hússal turmixolva már 8 hónapos kortól kaphatja a baba, a zsemlegombócot csak 9 hónapos kortól

Húsleves – a répát, burgonyát és a húst turmixolva már 6 hónapos kortól adhatod, a levet és a fehérrépát 7 hónapos kortól, a karalábét és a zellert 8 hónapos kortól, a tésztát csak 9 hónapos kortól.

Paradicsomos húsgombóc – A szószt 8 hónapos kortól adhatod a krumplival és a gombóccal összenyomkodva.

Sült alma, sült sütőtök – mindkettő 6 hónapos kortól adható, ha nem tettél hozzá cukrot vagy mézet, tehát csak magában sült

Lencseleves, bableves – A lencse és a bab puffaszt, ezért 9 hónapos kortól érdemes megkínálni vele a kicsit. A füstölt húst ne kapja a levesből a baba, csak a zöldségeket.

Tökfőzelék – rántás nélkül tejföllel habarva 8 hónapos kortól adható, rántással 10 hónapos kortól

Sárgaborsófőzelék – a párolt sárgaborsó 8 hónapos kortól adható, a főzelék csak 10 hónapos kortól

Borsófőzelék – a párolt borsó pépesítve rántás nélkül 7 hónapos kortól adható (de puffadást okozhat, ezért érdemes átpasszírozni), rántással 10 hónapos kortól adjuk

Halászlé – ha nem csípős 8 hónapos kortól adható ügyelve a szálkákra és tésztát ne adjunk 9 hónapos kor előtt.

Gondot okoz a hozzátáplálás? Receptek és teljes hozzátáplálási útmutató a Nagy Babaszakácskönyvben Töltsd le most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Fazekas Beata

    2011. március 28. hétfő

    Sziasztok!Van egy 10 honapos kislanyom mar eleg sok mindent eszik es meg szopizik.Az lenne a kerdesem h milyen eteleket keszithetek neki?

  • Nelli

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Agi,

    a Nagy Babaszakacskonyvedben azt olvastam, hogy 1 eves koraig a babanak legalabb fel liter tapszert meg kell innia hozzataplalas mellett.
    A mi lanyunk lassan 7 honapos lesz, kb 10 kg. A hozzataplalas ota (kb 1 honapja) 4szer eszik egy nap. Reggel 6 kanal tapszert: kb 180-200ml, este 7 kanal tapszert: kb 210-240ml. (Beba Pro HA 1es a tapszer.)
    Mivel a babank meg szokott bukni (az orvosok szerint nincs refluxa), ezert nutritont szoktunk adagolni a tapszerhez.

    Ebedre fozelek (krumpli/rizs plusz repa/cekla/sutotok plusz alma), du alma zabpehellyel vagy gesztenyevel. (A delutani tapszert par napja valtottuk fel.) Az ebedhez 1 kanal tapszert szoktunk hozzaadagolni (a vedono javaslata alapjan), amit kb 30 ml tapszernek szamolok.

    Kerdeseim:
    Kell az uzsonnahoz is tapszert adnom, ill szukseges-e egyaltalan az ebedhez a tapszer adagolasa?
    Mennyire kell ragaszkodni a fel liter/nap tapszerhez?
    Adjunk meg nutritont a tapszerhez? Mert sajna eleg kemeny a szeklete es szokott erolkodni kakilas kozben (a nutriton is suritette a szekletet, mikor meg nem taplaltunk hozza). Ha viszont kevesebb a nutriton, akkor bukik, s a visszajott tapszer marja a torkat. Ez a dilemmam.

    Mikor (hany honapos koraban) lenne erdemes a babus reggelijet kivaltani es ha ez megtortent, akkor mennyi tapszert kapjon?

    Elore is koszonom a valaszodat!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem kell annyira pontosan mindenáron betartani azt a fél litert, ha ő csak 5 decit iszik naponta, mint ahogyan most, akkor attól még semmi baja nem lesz. A reggelit 8-9 hónaposan már ki lehet váltani, ha nap közben már minden étkezést kiváltottatok. Ameddig azt látod, hogy még bukik, akkor add még neki a Nutritont. Ha kiváltod majd a reggelit, akkor reggeli után még igyon majd tápszert is (amennyit elfogad), ehhez azonban már nem kell majd Nutritont tenni, mert előtte szilárdat eszik a baba.

  • szitti01

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom négy és fél hónapos tápszeres baba, így a doktornő javaslatára megkezdtük a hozzátáplálást. A gond az, hogy elvileg két étkezés között kéne neki adni egy kis gyümölcsöt, de Ő reggel hat körül kel, reggelire ilyenkor kap tápit, majd visszaalszik kilencig. Akkor adok neki egy kis gyümölcspépet, de ezután nem kér tápit max 11 körül. Így az ebédünk is jócskán eltolódik. Ebédre kap főzit (én készítem)+ tápit, mert a felénél elkezd sírni, hogy nem kéri, de a tápszeréből még eszik mellé jócskán. Ez megy nagyjából másfél hete. Mikortól fogja megenni az egész adagot? Hogyan szoktassam rá, hogy főzelék után már nincs tápszer? És mennyire kell változatosan készíteni a főzeléket? Minden nap mást kapjon, ha már megszokott bizonyos ízeket? A sütőtököt nagyon szereti:-) Most akarok próbálkozni céklával, répát már kapott.

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Legyél türelmes, 4,5 hónaposan még nem kell teljes adag főzelékeket megennie, bőven elég, ha néhány kanállal már elfogad. Mivel még nagyon pici, 1-2 hónap is eltelhet, mire megeszik egy teljes adagot. Ha már többfélét eszik, akkor kaphat minden nap mást.

  • Viki

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves A`gi!
    A kislányom 6 és fél hónapos…
    A kérdésem az lenne ,hogy érdemes elkésziteni az avokádót?
    Fözve ,sütve?Nyersen?
    A nestlé-s hozzátáplálási táblázat alapján lehet már adni neki…hm?Adhatom?
    Köszönettel Vikto`ria

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Vízben kockákra vágva, párolva pürésítve lehet adni az avokádót a babának.

  • Pribi

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!
    Egy kis segítségre lenne szükségem a hozzátáplálás terén!
    Elég zavarosak a kapott információim ezen a téren!
    8 hónapos a kisfiam! A védőnk szerint kezdjek el neki lisztet és háztartási kekszet adni neki és olajat is!
    De sok helyen olvasom, hogy még nem szabad és teljesen tanácstalan vagyok!
    Milyen olajat és lisztet vásároljak, mert szeretném a legjobbat adni neki!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Olajat adhatsz nyugodtan, de 1 éves korig ne a sima étolajat, hanem olívaolajat vagy más minőségi gabonaolajakat (pl. repceolaj)
      Lisztből teljes kiőrlésűt már kaphat, 9 hónapos kortól pedig már lehet fehér lisztet is adni (korábban azt gondolták, hogy a fehér liszt idő előtt gluténallergiához vezet, de mostanra kiderült, hogy szemben a tejjel, a fehér liszt esetén nincs ilyen gond, ezért fokozatosan be lehet vezetni a gluténos ételeket 6 hónapos kortól, először teljes kiőrlésű gabonafélékkel, majd ha azok nem okoztak tüneteket, akkor 9 hónapos kortól fehér liszttel lehet folytatni)

  • NR Kriszta

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Egy kevés lisztes rántás mikortól adható a babának?
    Most 9 hósak vagyunk és már kapott,nem lett tőle baja.
    A tojást egészében lehet adni már vagy még csak a sárgáját?

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Korábban azt mondták, csak 1 éves kor után adjunk lisztet, de a legújabb kutatások szerint 9 hónapos kortól már lehet adni. A tojással más a helyzet, itt a fehérje nagyon allergizál, ezzel 1 éves korig érdemes várni.

  • Buzálné kata

    2010. július 10. szombat

    azt nem írtam 8 és fél honapos babának

    Válasz: Igen, nyugodtan adhatod.

  • Buzálné kata

    2010. július 10. szombat

    A gyümölcsös dara vacsira is atható?

  • Regöly Réka

    2010. február 11. csütörtök

    Kedves Ági,

    Az én fiam 5 és fél hónapos. Már egy hónapja kap rizspépet ebédre. 2 hete adok neki almát délelőtt és tegnapelőtt kóstoltattam vele a sütőtököt először a rizspép mellé ebédre.
    Hajnalban és reggel szopik még illetve minden étkezés előtt is, kivétel az esti (f8), amikor is egy üveg tápszert kap.

    Szerinted mikortól kell, hogy adjak neki folyadékot? Én úgy gondolom, hogy amíg anyatejet iszik/eszik, addig az fedezi a napi folyadékszükségletét.

    Illetve ha volna étrend javaslatod – mit adjak neki következőnek én répát és krumplit gondoltam illetve napi étrend vonatkozásában is szívesen venném, ha megosztanád velem.

    Ha kicsit összetettre sikerült a kérdés, elnézést kérek érte.

    Előre is köszönöm, Réka

    Válasz: Egyelőre elég az anyatej. Ha már teljes adag főzelékeket eszik és nem szopik előtte vagy utána, akkor lehet már vízzel is kínálgatni, de 9-10 hónapos korig ebből csak 1-1 korty szoktot fogyni.

    Most már jöhet a répa, krumpli, aztán a cékla, gesztenye, fehérrépa, körte, őszibarack, meggy.

  • hóvirág

    2010. január 13. szerda

    köszönöm szépen!

  • Ildikó

    2010. január 07. csütörtök

    Szia Ági!
    Ne haragudj hogy ide írok,de ujra lett telepítve a gépem és elvesztek a dokumentumaim,közte a tőlled kapott gyermekekről szóló”karácsonyi ajándék”cikk is mely a kicsi gyerekeknek a fejlődését írja le 4 éves korig.Ha szépen kérlek elküldöd még egyszer?
    Üdv:Ildikó

  • hóvirág

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az 1 éves gyereknek naponta mennyi (dkg, ml) az étel és ital igényük? Hányszor egyen naponta és mi ajánlott az étrend összeállítása során? Ha még naponta 5-6-szor szopizik, az fedezi a folyadék igényét? Hogyan tudom megállapítani, hogy elég folyadékot fogyaszt-e?

    Köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Erről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-masfel-eves