Nyári ételek a babának is

Nyáron sokféle ételt főzünk, amit az év többi részében ritkán, kérdés, hogy ezekből adhatunk-e a babának, mit és mikor?

töltött paprika baba, lecsó baba, töltött karalábé baba, zöldbab baba, padlizsán baba, cukkini baba, tök babaLecsó

A hazai konyhák nyári kedvence a lecsó, de vajon a baba kaphat-e belőle? Bizonyos táblázatok szerint a paprika 12, mások szerint már 8 hónapos kortól adható. Mivel a paprika allergén, ezért csak azok a babák kaphatják 8 hónapos kortól, akiknek a szüleik egyike sem allergiás és más ételekkel kapcsolatban sem merült fel az allergia. Tehát ők már 8 hónapos kortól kaphatják a lecsóból a paprikát, paradicsomot, amit főtt rizzsel tehetsz táplálóbbá a számára.
Mivel a tojásfehérje allergén, ezért tojásos lecsó csak 1 éves kortól adható. Pirított grízzel 9 hónapos kortól lehet sűríteni a lecsót, de csak akkor, ha a baba nem gluténérzékeny.

A füstölt kolbászos, szalonnás lecsó elvileg 1 éves kortól már adható, de a magas sótartalma miatt legyünk óvatosak vele, ugyanez vonatkozik a virslis lecsóra is (ez utóbbiból igyekezzünk a jobb minőségű, szója nélküli termékeket vásárolni)

Töltött karalábé

A rizzsel, darált hússal töltött karalábét 8 hónapos kortól már lehet adni a babának, azonban a hozzáadott liszttel berántott főzeléket 1 éves korig nem szabad adni még a nem gluténérzékeny babáknak sem. A teljes kiőrlésű liszttel sűrített változat 9 hónapos kortól adható a nem gluténérzékeny babáknak. Ha viszont burgonyával sűrítjük a karalábé főzeléket, akkor már 8 hónapos kortól kaphatja a baba.

Töltött paprika

A paprika alkalmazását lásd a lecsónál leírtaknál. A rizses-húsos töltelék és a paradicsomszósz 8 hónapos kortól adható (de lehetőleg valódi paradicsomból készüljön és ne konzervből)

Zöldbabfőzelék, leves

8 hónapos kortól mindkettőt kaphatja a baba, de az allergiára hajlamos babáknál kerüljük a lisztes rántást és a tejfeles behabarást (mielőtt a családét befejeznéd, vegyél külön a megfőtt zöldségből a babának és főtt burgonyával sűrítsd be)

Töltött cukkini

A rizzsel, darált hússal töltött cukkini 7 hónapos kortól már adható, a sajttal megszórt változat nem tejérzékeny babáknál 8 hónapos kortól.

Rakott padlizsán

A burgonyával, paradicsommal rakott, sajttal megszórt, tejfellel megkent padlizsán 10 hónapos kortól adható.

És, ha még mindig nem eszik a baba rendesen, ha gondot okoz mit főzz neki, tudunk segíteni neked. Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Gabi

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom nemsokára 6 hónapos lesz, akkor szeretném majd elkezdeni a hozzátáplálást. Már olvasgattam róla, hogy mivel érdemes kezdeni, és később mivel lehet kiegészíteni, és ezzel kapcsolatban merült fel bennem – egy esetleg elég buta – kérdés. Ha pl. elkezdem az almával, és mondjuk 4-5 nap múlva az alma lesz pl. a tízórai, akkor utána hogyan vezetem be a második ízt? Az alma előtt adok egy-két kanál sárgarépát mondjuk? Ha ízlik, akkor keverjem utána össze ezeket, és kész? Ugyanígy a többinél is, pl. a krumplival, őszibarackkal? Vagy akkor egy hétig csak egyfélét adjak mindenből, hogy lássam nem-e allergiás rá a lányom? Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Igen, pontosan így kell csinálni, az alma előtt adsz 1-2 kanál répát, utána az almát, aztán ha már elfogy több a répából, akkor adhatod őket egymás után vagy egymással keverve. 3 napig kell adni mindig az új ételt, ezalatt kiderül, érzékeny-e rá, de közben kaphatja természetesen a régieket mellette, hiszen ezeknél már tudod, hogy nem érzékeny rá.

  • Gyöngyi

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Szia Ági!
    Azt még megírnám,hogy a súlya május közepén 6915gr volt, jelenleg 7950.A súlya megfelelő?
    Üdvözlettel Gyöngyi

    Válasz: A súlya tökéletes. 1 éves korra legalább 8 kilósnak kell lenni, tehát a minimumot már majdnem teljesítette és még több hónap hátravan addig, tehát pont ideális lesz az 1 éves kori súlya.

  • Gyöngyi

    2010. augusztus 21. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8,5 hónapos.Egy igazi energia-bomba és „-vámpír”.Az utóbbi 3 hónapban összesen csak 1 kilót hízott,pedig mindent megeszik amit én készítek.Tízóraira és ebédre kb 190-230ml gyümölcsöt és főzeléket,husit eszik.Nem kevés ez a hízás?A másik kérdésem,hogy este még szopizik,éjszaka viszont még egyszer felébred és eszik.Mit adjak neki még hogy végigaludja az éjszakát?Tejpépet már próbáltuk,de azt nem eszi meg.Igazából csak azt eszi meg amit én készítek neki.Válaszodat előre is köszönöm.

    Gyöngyi

    Válasz: 6 hónapos kor után a hízás lelassul, hiszen a baba lemozogja, amit megeszik, tehát a hízása tökéletes.
    Az éjszakát még nem fogja végigaludni, másfél éves korig legalább 1 ébredés van még, mert a gyomruk még olyan kicsi és olyan gyorsan emészt, hogy az éjszaka közepére megéheznek, ez így normális.

  • pusok julia

    2010. augusztus 20. péntek

    Kedves Agi!
    6 es fel honapos kisfiamnal elkezdtem a hozzataplalast.Kezdetben reszelt almat adtam, majd krumplit almaval, sargarepaval kevertem ossze. Az alamt egy hetig adtam neki, majd fokozatosan bevezettem a sargarepat es a krumplit is az almaba.Egy par alkalommal megedte, de most vagy 3 napja nem akarja lenyelni, kohogi ki, tikkadozik(igy fejezi ki, h nem kell). Barackot amit en ettem megkivanta es adtam neki, hogy majszolgassa a kezembol. egy fel barackot elmajszolt. Mi tevo legyek, hogy egye a kanalas eteleket is?
    Koszonom elore is a valaszod,
    Julia.

    Válasz: Egy darabig add megint csak az almát, mellette lehet adni a barackot, a meggyet, esetleg a céklát. Általában az édesebb ízeket kedvelik a hozzátáplálás elején a babák. Nem kell siettetni, ha most még csak 2-3 féle ízt eszik meg, az sem gond, szépen meg fogja szokni majd a többit is.

  • kinga

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a tippeket! Kicsit meglepődtem, hogy már ennyi mindent ehet a lányom, aki 9 hónapos múlt.
    A kérdésem az lenn, hogy eddig nem adtam sót a lányomnak, ezekben az ételekben pedig, ha magunknak készítem, bizony rakok sót, szabad így adnom neki?
    illetve a lecsó esetén a paradicsom héja is benne van, de én eddig kizárólag passzírozva adtam neki paradicsomot? A héját mikortól lehet? (nem allergiás semmire és mi sem vagyunk)
    a töltött dolgokból a darált húst már eheti? Mikortól kaphat sertéshúst? (eddig csak csirkét mellét/combját és máját kapta.

    Köszönöm, és várom a közeljövőben is a ételajánlós cikkeidet, mindig jól jönnek az ötletek:)

    Válasz: Nyugodtan adatod a paradicsom héját 9 hónaposan, a sertéshúst is lehet adni 8 hós kortól. A túlsózást kerülni kell, de ha tengeri sót használsz főzéshez és nem ízesítesz túl, akkor kaphat ezekből az ételekből.

  • m. kriszta

    2010. augusztus 02. hétfő

    Evés közben öklendezik, azaz így kitátja a száját,hogy ááá és utána ökölődik. Van amikor a kedvelt ételénél is előfordul, a totál pépes kajáknál is.. meg sokszor látom hogy liftezik a torkában amit megevett. Bukás nem igazán jellemző már rá.
    A cicit is így utasította el.
    Én nem értem ezt.

  • Buzogány László

    2010. július 30. péntek

    Köszi a tippeket, ki fogjuk próbálni!

  • m. kriszta

    2010. július 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szinte kisfiam születése óta olvasom honlapodat, sokat segít kezdő anyukák lelkecskéjén. 😉
    Fiam igazi Skorpió, szélsőséges kis mozgógép. 8 és fél hónapos, mászik, áll-ül, egy kézzel állva tartja magát, lassan elindul, már lépeget, 6 foga van (szerintem még 2 érkezik lassan), mosolygós kis tünemény. Az a gondom, hogy az utolsó hónapban alig hízott – 90 gr-t csak -, így most 8350 gr és 73 cm, amúgy 3700-zal született 41.hétre. Az orvos azt mondta ne aggódjak, van ilyen, hőség volt, fog, mozgás stb..
    Ez eddig rendben is van, majd a következő hónapban meglátjuk, hogy ez csak egyszeri alkalom volt-e vagy nem. Az evésével azért lenne gond. Sokat vagyunk úton, így kényelemből többször kap bébiételt, mint házikosztot, de tényleg próbálkoztam, főztem, és a legtöbbször a wc-ben kötött ki az étel 🙁
    Ha én csinálom, nem pépesítek ennyire. A kedvencei a gyümölcsös ételek még a hőség elmúlása után is. Elég válogatós, igaz én sem voltam egyszerű eset és az apukája sem volt egy vaskos gyermek. Viszont eszik, és egy idő után ökölődik.. annyira rossz.. és a pépes bébikaját is, tehát nem csak az étel állaga miatt csinálja.
    Nem lehet refluxos? Én ezen már agyalok egy ideje.. az orvosunk azt mondta egy éves korukig nem beszélhetünk erről..
    Kicsit hosszú lettem, válaszodat köszönöm:
    Kriszta

    Válasz: Ebben a korban már nagyon ingadozó a baba hízása (én fél éves kor után nem is méregettem őket), akár 1 hónapig semmit nem hízhat, mivel amit megesznek, azt lemozogják. A súlya tökéletes, nincs miért aggódnod. Evés után öklendezik vagy bukik? Ha bukik az nem gond, az a mozgás miatt van, mert a gyomorszája még nem zár teljesen. A közvetlen evés utáni öklendezés viszont azért van, mert túl gyorsan evett, nem nyelte le rendesen az ételt.

  • Provaznik Tímea

    2010. július 29. csütörtök

    Szeretném megköszönni az érdemi segítséget, amit a blog nyújt, egyszerü, okos, remek.
    8 hónapos kisfiamat még szoptatom és bár elkezdtem a hozzátáplálást (ebéd-szopi mellé zöldségpüré, uzsonna mellé gabonakása és gyümölcs), az elválasztás véghezvitelét a gyakorlatban kivitelezhetetlennek tartom. Mikor, hogyan álljunk át? Egyszer csak ne szoptassam meg a fözelék után? Most még borzasztóan igényli, szinte az a fö étkezése.
    Regö drága gyönyörüen fejlödik és igazán jó húsban van. Cumisüveg még nem volt a szájában, nem szívesen kezdenék el tápszert, gabona-, rizs-, egyéb alapú folyékony cuccokat adni neki. Kellene? Mikortól végképp nem elég már neki az anyatej? Mindenhol kimerítöen írnak a szoptatásról és a hozzátáplálásról de maga az elválasztás fizikailag és lelkileg nem éppen könnyü folyamata mintha mellözve lenne a témával foglalkozó oldalakon. Hogyan lehet észrevétlenné tenni a baba számára, hogy a legfontosabb, a cici, eltünik az életéböl?

    Válasz: Semmi szükség nincs a cumisüvegre, ha szopizik, rögtön lehet majd pohárból itatni evés után, szépen megtanulja majd.
    Ha már megeszik egy teljes adag főzeléket és láthatóan elégedett utána, akkor egyszer csak majd ne add neki a cicit, csak egy kis vízzel kínáld meg. Ez csak egyetlen étkezés, nem veszed el tőle a cicit teljesen, csak egy étkezésnél elhagyjátok. Látni fogod, hogy ez nem viseli meg. ha mégis kéri utána, akkor adhatod neki, de általában, ha szeret enni és szépen megeszik egy teljes adagot, utána nem fog eszébe jutni. Nagyjából 2 hét múlva el lehet hagyni egy másik étkezés után is és így tovább. A reggeli és esti szopi 1 éves korig megmaradhat nyugodtan, utána is megmaradhat az esti, illetve napközben, amikor ő maga kéri, adhatod neki (ha szeretnél sokáig szoptatni)