SOS! Tápszerpótlás: mit tegyek?

Ez a cikk most nem arról fog szólni, mit tegyél, ha kevés a tejed és tápszerpótlásra van szükség, hogyan szoktasd le róla a babát, hanem arról, mi a teendő, ha a baba tápszerpótlást kap az anyatej mellett, milyen problémák merülhetnek fel, hogyan lehet ezt az állapotot fenntartani, mire kell figyelni.

Mikor van szükség tápszerpótlásra?

Tápszerpótlásra akkor van szükség, ha az anyukának van teje, tud szoptatni, de a tej a babának nem elég. Ilyenkor a szoptatások után kiegészítésként cumisüvegből tápszert lehet adni a babának. Ez történhet minden étkezésnél, vagy csak a késő délutáni esti szoptatások után, amikor már kevésnek bizonyul az anyatej.

SOS! Tápszerpótlás: mit tegyek?Mennyi legyen a tápszer?

A tápszerpótlás nehézsége, hogy nagyon nehéz eltalálni, pontosan mennyi tápszer is kerüljön az üvegbe. Anyatejes táplálásnál idővel beáll a kereslet-kínálat aránya, így nincs szükség méregetésre, a csak tápszeres táplálásnál pedig az orvos ajánlása és a gyermek súlya alapján meg lehet állapítani a szükséges mennyiséget. Pótlásnál azonban hol több hol kevesebb tápszer fogy, ezért az első időszakban még nehéz eltalálni a mennyiséget, később tapasztalati alapon lehet változtatni ezen attól függően, mikor mennyi fogyott. Anyatejes csecsemőknél általában reggel több este kevesebb az anyatej mennyisége, ezért a pótlás mennyisége is estefelé nőni fog.

Hosszútávon mi várható?

A legtöbb esetben a tápszerpótlásra addig van szükség, ameddig meg nem kezdődik a hozzátáplálás és a kicsi nem kezd el akkor mennyiséget enni a kanalas ételekből, amivel már felváltható a tápszer.

A szoptatást a hozzátáplálás mellett meg lehet tartani, az új ételek a tápszert váltsák le, tehát semmiképpen ne a szoptatást hagyjuk el az új ételek javára.

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Tápszeres babáknál általában már 5 hónapos kortól javasolják a hozzátáplálás megkezdését, anyatejes babáknál azonban csak fél éves kor után: de mi a helyzet a vegyesen táplált kicsikkel? Náluk is érdemes kivárni a 6 hónapos kort, azonban ha szeretnéd megismertetni a kanállal, a tápszeres étkezéseket 5 hónapos kortól ki lehet váltani a korának megfelelő tejpépes étkezéssel.

Milyen a baba széklete?

Ha az anyatej mellett tápszert is kap a baba, akkor a széklete sűrűbb lesz és inkább a tápszeres babákéhoz hasonló. Éppen ezért ők naponta kakilnak még akkor is, amikor az anyatejes babák egy része már csak néhány naponta kakil.

Kell-e teáztatni?

A csak tápszerrel táplált babákat kell külön is itatni, mert a tápszer nem oltja a szomjat, a hozzátáplált babáknál azonban az anyatej szomjoltó is egyben, ezért külön cumisüvegezésre nincs szükség.

Kettes tápszer?

Fél éves kor előtt nem szükséges áttérni a 4-6 hónapos kortól már ajánlott kettes tápszerekre pótlás esetén, fél éves korig és még azon túl is kaphatja a kicsi az induló egyes tápszert, amit fokozatosan lecserélhettek a gyümölcsökre, főzelékekre. Ha már mást is eszik szoptatás után, nincs szükség többé tápszerre, tehát teljesen el lehet hagyni, de legkésőbb 8 hónapos kor után, amikor már tejtermékeket is kaphat a kicsi.

Elapad-e a tejem?

Ha a pótlás miatt nem hagyod abba a szoptatást, hanem minden alkalommal következetesen mellre teszed a babát, akkor itt is kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya és hosszasan szoptathatsz. Számos anyukáról tudok, aki az első 6 hónapban pótlást adott, de azután még másfél-2 éves korig is szoptatott, tehát ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a tej teljesen el fog apadni. Akkor apad el, ha egy-egy alkalmat kihagysz a szoptatásból, ha néha inkább csak tápszert adsz, mert az kényelmesebb, ha folyton aggodalmaskodsz a pótlás miatt vagy ha nem csak etetésekkor, hanem egyéb alkalmakkor is cumisüvegből eteted a babát (így könnyen cumizavaros lesz)

Gondot okoz a hozzátáplálás? Töltsd le az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvet benne a hozzátáplálás lépéseivel, táblázattal és receptekkel! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

76 Comments

Comment navigation

  • Andrea

    2011. augusztus 07. vasárnap

    Kedves Ágnes! A kislányom 1. volt 5 hónapos! Egy hete eszik krumplit ebédre barackkal almával répával felváltva, és elég jól viseli a dolgokat,igaz egy negyed adagot tud megenni még csak. Mellette anyatejet kap, napközben igény szerint.Kb. egy hete éjjel hajszál pontosan 2.1/2 óránként kel és eszik.Nem nyűgösen kel, csak egyszerűen ébred, és mint a sárkány úgy eszik, mint aki azonnal éhen akar halni.Utána alszik tovább. Nem elég a tejem?? Vagy a minősége nem olyan??Éjszakára adjak neki tápszert? Vagy gondoltam a tejpépekre? Amúgy önnek mi a véleménye a tejpépekről??Köszönöm válaszát!

  • Timi

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Olyan problémával fordulok hozzád hogy kisfiam aug.3.-án lesz hat hónapos eddig csak szoptattam de ugy néz ki nem elég már neki a tej.Nem a mennyiséggel van problémánk nem elég tápláló neki.Nap közben nem veszem észre hogy éhes lenne de éjjel óránként felébred és cicizni akar.2 hetente járunk védőbe mert juni óta nem hízott de nem is fogyott 3780al született most 7500gr az érdekelne hogy el.e kezdjem tápszerezni?gyümi desszertet adok neki napközben + szopi inkább csak éjjel éhes.
    Köszönöm előre is válaszod!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Nem kell tápszerezni, kapja továbbra is az anyatejet és mivel már 6 hónapos, kezdd el a hozzátáplálást. Ha éhes lenne, akkor napközben is éhes lenne, nem emiatt ébred óránként, hanem mert ilyenkor kezdődik el a fogzás.

Comment navigation