Hasonlóak, mégis mások: Tanácsok ikrek neveléséhez

Ikres szülőnek lenni különleges állapot. Mint ahogyan egy ikerpár egyik tagjának lenni is különleges. Nem hasonlítható ahhoz, amikor két kisgyerek van a családban, sem ahhoz, amikor több. Hogyan tudjuk szülőként egyszerre két gyermek lelki igényeit kielégíteni? Miben más ikernek lenni, mint „sima” testvérnek? Erről szól ez a cikk.

Magyarországon nagyjából 3% a gyerekek között az ikerpárok aránya, minden 74. szülésre jut egy ikerszülés. Az ikerpárokat minden korban különleges figyelem övezte. Misztikus történetek, legendák és tévhitek. Megfejthetetlen, ugyanakkor csodával határos, hogy mennyire egyformák. Vagy éppen: mennyire nem egyformák. Ketten vannak. Hasonlók, de mégis mások. A mai napig él a fejekben egy csomó tévhit arról, milyenek is ők, hogyan kell őket nevelni.

Több ikerpárokat vizsgáló kutatás kimutatta, hogy még a külön felnőtt ikrek is mennyire hasonló szokásokat alakítottak ki. Hasonló szakmát választottak, hasonló párjuk volt. Az ehhez hasonló történetek tovább növelik az ikerpárok körüli misztikumot. Pedig valójában az ikrek személyiségük tekintetében nem egyformák. Az egypetéjű ikrek habár génállományuk 100%-ig megegyezik egymással, egészen eltérő személyiségjegyekkel születhetnek és ez a különbség gyakran már újszülöttkorban tettenérhető. Míg az egyik baba hangosan követeli az adagját, a másik csak csendesen cuppog. Míg az egyik hamar rámosolyog mindenkire, a másik gyanakodva nézi az idegeneket. Miért? Mert hiába voltak együtt az anyaméhben, hiába érték ott őket ugyanazok a hatások, azokat eltérő módon élték meg és mást tanultak belőle.

A kétpetéjű ikrek esetében a genetikai állomány csupán 50%-ban egyezik meg. Ők genetikai értelemben inkább olyanok, mint két egymás utáni korban született testvér. Hasonlítanak egymásra, de a legtöbb családban a csecsemők és a kisgyerekek sokban hasonlítanak egymásra külsőleg, jól látható ez, ha az azonos korban készült fényképeiket egymás mellé tesszük.

A gyakorlatban azonban a kétpetéjű ikrek sok hasonló élményt szereznek, hiszen a szülők egy időben két ugyanolyan életkorú gyermeket nevelnek, a gyerekek sokat vannak együtt. Ugyanúgy kialakulnak náluk is az ikrekre jellemző sajátosságok, pl. az ikernyelv.

Két baba egyszerre: Hogy csináljam?

Az elsőgyermekes anyuka számára egy újszülött ellátása is nagy nehézséget jelent kezdetben, hát még kettőé vagy háromé (vagy többé :))! Valójában a babák ellátásának megszervezése főként szervezési kérdés. Míg egy babával meg lehet valósítani, hogy mindig 100%-ban magadat adod, addig 2 vagy több babával le kell tenned a tökéletességről és pláne arról, hogy úgy csináld, ami mások szerint is tökéletes és azt kell megoldanod, ami valóban szükséges.

Jó, ha van segítséged legalább az első hetekre és később is, amíg kialakul a napirendetek és egyfajta rendszer az életetekben. A napirend kialakításában és a szokások, egyéni igények megismerésében sokat segíthet, ha egy kis naplóban vezeted melyik baba mikor evett, mikor aludt, mennyit volt ébren. Ez nem csak arra lesz jó, hogy meg tudd különböztetni őket, hanem arra is, hogy jobban megismerd az egyéniségüket.

A babanaplóban vezetheted melyik baba mikor mit csinál, mire hogyan reagál, hogyan alakul a napirendje, mikor álmosodik el, mikor szokott megéhezni, így sokkal jobban kijönnek az egyéni különbségek. Kezdetben azt tapasztalhatod majd, hogy az egyik baba erőteljesebb egyéniség, a másik nyugodtabb, az egyik hangosan és erőteljes hangon követelheti az ételét, a másik halkabban, türelmesebben. Érdemes feljegyezni ezeket a különbségeket, mert ebből bontakozik majd ki, melyikük milyen egyéniség is valójában (a babák személyiségfejlődéséről itt olvashatsz).

Szoptathatom őket egyszerre? Lesz elég tejem? Hogy a manóba ne! Nyugodtan szoptathatod mindkettőt. Szopizhatnak együtt is (tandem szoptatás, ez kezdetben talán furcsának tűnhet, de nagyon praktikus és időhatékony), vagy külön is (így mindegyikkel tudsz egy kis saját, különidőt eltölteni, ami erősíti a kötődést). A külön szoptatás mellett szól, hogy a babák ritmusa, rutinja eltérő lehet a szopizásban. Az egyik talán ügyesebb és gyorsabb, a másik ráérősebb, lassabb, ezért kezdetben praktikusabb külön etetni, amíg ők is és te is megügyesedtek, aztán nagyjából 4-6 hét után már mindkettőnek kialakul a saját ritmusa és akár már egyszerre is tudnak szopizni.

Az anyatej mennyiségét a kereslet-kínálat egyensúlya dönti el, ha igény szerint szoptatod a babákat, mindig lesz elég tejed. A külső beavatkozások a kereslet-kínálat egyensúlyába (időre etetés, időhúzás, mert még nincs itt az evés ideje), mesterséges eszközök (cumi, cumisüveg, bimbóvédő, kiegészítő táplálás) valamint az állandó aggódás, stressz amiatt, hogy lesz-e elég tej, felborítja a természetes egyensúlyt és ahhoz vezet, hogy valóban csökkenni kezd a tejmennyiség.

Az ikerbabák gyakran idő előtt és az átlagnál kisebb súllyal jönnek a világra így kezdetben nehezebben, lassabban szopiznak. Az is előfordulhat, hogy izomggyengeség miatt kevésbé hatékonyak a szopizásban és emiatt nem tudnak kezdetben elég anyatejet kapni. Ilyenkor gyakran pótlásra kerül a sor, de ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy egyáltalán ne kaphatnának a pótlás mellett anyatejet is vagy, hogy ne lehetne később kizárólagosan szoptatni őket. Célszerű mihamarabb szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hogy a babák minél hosszabban kaphassanak anyatejet.

Természetesen akkor sincsen semmi baj, ha nem sikerül kizárólagosan anyatejjel táplálni a babákat, de érdemes arra törekedni, hogy a pótlás mellett kapjanak anyatejet is minél hosszabban, hiszen ez az immunrendszerüket is erősíti és az anya-gyermek kötődésre is jó hatással van és csökkenti az anya stressz-szintjét is.

Hogyan sétáljak két (vagy több) babával? Talán ez az a kérdés, amit a legtöbben feltesznek maguknak. És az általános válasz többnyire az ikerkocsi. Csakhogy a széles (vagy hosszú) ikerkocsi nem mindig megoldás.

Egyrészt igen nehezen mozgatható. A környéken el lehet tologatni, de tömegközlekedésre nem feltétlenül alkalmas (próbáld meg feltenni a villamosra vagy mondjuk egy hagyományos vonatra…) és a kisbolt szűk sorai között sem feltétlenül férsz el vele.

Másrészt előfordulhat, hogy egyik vagy másik baba nem szereti a babakocsit. Vagy az egyik elalszik benne, a másik sosem. Ilyenkor tehet jó szolgálatot a hordozókendő. Léteznek kifejezetten ikres kötözési módok is (amikor mind a két baba a kendőben van), ezeket érdemes elsajátítani, de a mindennapokban kivitelezhetőbb, hogy az egyik baba a (hagyományos) babakocsiban van, az pedig, aki megunta a kocsizást vagy éppen ki nem állhatja, a kendőben sétál.

A hordozókendő jó szolgálatot tehet a mindennapokban is. Érdemes már a várandósság alatt elsajátítani a kötözés technikáit, vagy a könnyen megköthető karikás vagy egyéb változatokat választani. Ikrek mellett az embernek soha nincs elég keze, a kendőben viszont könnyen megnyugtatható az éppen nyugtalan baba (vagy akár mindkettő is) és a házimunkára is több időd juthat, ha magaddal tudod vinni a babát is. Jó megoldás, ha nem csak te, hanem Apa is megtanulja a kendő használatát, így közösen is sétálhattok a babákkal kendővel és később kirándulásokon is jó hasznát vehetitek, amikor a gyaloglásba megfáradt kisgyerek felkéredzkedik.

Hogyan altassak két (vagy több) babát?

Az alvás talán a legnehezebb pont. Az ideális az lenne, ha mindkét baba egyszerre aludna el nappal, egyszerre kelnének fel és este is ugyanígy történne a dolog. A valóság azonban az, hogy mindegyik babának saját ritmusa van és kezdetben bizony összevissza kelhetnek és fekhetnek. Ikres szülőként az ember gyorsan rájön, hogy valamiféle rendszert kéne vinni a dologba, ha néha szeretne pihenni. De hogyan?

Az első heteket mindenképpen szenteld annak, hogy a babák hozzászokjanak a külvilághoz, kialakuljon náluk az éjszakák-nappalok ritmusa. Írd fel a naplóba, melyik baba mikor aludt el, mennyit volt ébren, milyen hosszan aludt, így látni fogod az egyéni sajátosságaikat és észre fogod venni azt is, hogy van rendszer a káoszban 🙂

Külön szobában vagy velünk együtt aludjanak? Az első pár hónapban mindenképpen praktikusabb, ha a babákkal egy szobában alszotok, hogy halld, amikor felébrednek. Ha nem fér be két kiságy a szobába, érdemes kölcsönözni valahonnan két kis bölcsőt vagy mózeskosarat, de jó szolgálatot tehet az ágyhoz illeszthető babaöböl is, ikrek esetében két babaöblöt kell az ágyhoz illeszteni, semmiképpen se együtt aludjanak a kicsik (a balesetveszély miatt).

Ha nem fértek el ennyien a hálószobában, az is megoldás lehet, hogy a babák a saját szobájukban alszanak és átmenetileg te is ott alszol velük, amíg kialakul az éjszakák rendje.

Amikor kiszámíthatóvá válik a kicsik éjszakai rendje (mikor ébrednek, mikor esznek), akkor már külön szobába lehet őket költöztetni. Ha az egyik baba rossz alvó, gyakran ébred, a másik viszont jó alvó, akkor érdemes a rossz alvót magunk mellett tartani és a jó alvót külön költöztetni, hogy ne ébresszék fel egymást éjszaka.

Ha van rá mód, hogy mindketten külön szobát kapjanak, akkor természetesen mindketten saját szobába is kerülhetnek, de csak akkor, ha már mindketten megbízhatóan alszanak és nagyjából azonos időben ébrednek fel, különben az éjszakánk rohangálásból fog állni.

Ikreknél kiemelten fontos, hogy a kiságyat kezdettől fogva csak alvásra használjuk. A kicsik a mindennapi tevékenységeket helyekhez kötik, ha játszani, nézelődni is a kiságyba teszed őket, akkor nehezebben fog menni a kiságyban altatás is. Érdemes úgy kialakítani a lakásban a helyeket, hogy legyen egy (majd később, amikor mozogni kezdenek a babák) több játszósarok, ahova ébrenlétben teszed a babákat és játszhatnak. Egy nagy járóka vagy „babakarám”, ahol biztonságban lehet hagyni a kicsit, jó lehet erre a célra. Praktikus lehet a pihenőszék is, amibe bele tudod tenni a babát nézelődni és magaddal tudod őket vinni akár házimunka közben is (ugyanerre a célra természetesen az autós hordozó is használható).

Az altatáshoz mindenképpen ki kell dolgozni egy rutint, hogy minél zökkenőmentesebben folyjon. A legtöbben ott rontják el, hogy azt hiszik, sikerül majd egyszerre elaltatni mindkét babát. Néhány szerencsésnek ez tényleg sikerül is 🙂 Kisebb korban azonban ez nem igazán sikerülhet. Újszülöttkorban általában a babák etetés után alszanak el. Ha sikerül egyszerre szoptatnod a két babát és ők így szépen elalszanak, szuper (ezért is praktikus a szoptatás), cumisüveggel viszont már nehezebb egyszerre két babát etetni.

A legjobb, ha az altatásban van segítségünk is. Ilyenkor, amíg az egyik babát altatjuk valaki más (apuka, nagymama stb.) altathatja a másikat, vagy amíg az álmosabbik babát altatjuk, valaki más lekötheti a másikat.

Az esti altatásnál többféle forgatókönyv létezhet:

1. Megfürdetjük és lefektetjük az egyik babát, közben a másik játszik, majd megfürdetjük és lefektetjük a másik babát is.

2. Ha a babák egyszerre éhesek és nagyon türelmetlenek, akkor meg lehet őket etetni fürdés előtt is és utána következhet a fürdés és az altatás. Mivel ilyenkor nem etetés közben alszanak el, a kiságyba letétel után cumival, simogatással nyugtathatod őket, amíg el nem alszanak.

3. Sok ikres családban bevált az a megoldás is, hogy az egyik baba este, a másik reggel fürdik, így az altatás rutinja kevésbé kötődik a fürdéshez és nem kell egyik babának sem a másikra várnia.

4. Amikor már ügyesen tartják magukat a babák, lehet együtt is fürdetni őket, de szigorúan csak felügyelettel és ilyenkor mindenképpen kell egy második felnőtt is segítségként, hiszen amíg az egyik babát kivesszük, a másikat nem lehet magára hagyni a fürdőkádban.

Az esti rutin része lehet kezdettől egy kis esti mese (pl. fejből suttogva elmesélheted a napjukat) vagy az esti ima, ez később 10-12 hónapos kortól közös esti meseolvasássá, fejből meséléssé alakulhat át, ami segíthet abban, hogy a kicsik nagyjából egy időben aludjanak el.

Minden életkorban elfordulhat, hogy az egyik baba elalszik a szokott időben, a másik meg nem. Ilyenkor fontos, hogy az ébren maradó, nyűgösködő baba ne ébressze fel a másikat, ezért őt inkább vigyük ki, próbáljuk máshol altatni átmenetileg. Az alvási szokások alakulásáról a különféle életkorokban bővebben itt olvashatsz.

Testvérsorrend, nemek közti különbségek

A testvérek közötti kapcsolat ikrek között egészen különleges lehet. Az egynemű ikerpárok között többnyire szoros kapcsolat alakulhat ki, de hosszú távon harcolhatnak egymással az ellentétes nemű szülő figyelméért (a fiúk az anyáéért, a lányok az apáéért), ami a konfliktusok fő forrása lehet.

A kétnemű ikrek között a konfliktusok fő forrása az ellentétes érdeklődés és a fejlődési ütem eltérése lehet. A lányok szociálisan és szellemileg is gyorsabban fejlődnek, mint a fiúk és hamarabb is érnek, ezért minden életkorban lehetnek olyan időszakok, amikor a kettőjük érdeklődése jelentősen eltér egymástól. Éppen ezért fontos ügyelni rá, hogy egyénileg is sokat foglalkozzunk a gyerekekkel, biztosítsunk teret az egyéni érdeklődésüknek és legyen külön társaságuk is.

Ikreknél gyakran elkövetik a szülők azt a hibát, hogy mindenben csapatként gondolkodnak a gyerekekről, elvárják, hogy mindenen megosztozzanak, mindent együtt csináljanak. De ők valójában épp annyira különböző egyéniségek lehetnek, mint a „sima” testvérek, éppen ezért fontos, hogy legyen lehetőségük megélni a különböző érdeklődésüket. Ne várjuk el, hogy minden játékot megosszanak egymással, hogy minden programot ugyanúgy élvezzenek. Ha van mód, hogy külön szobában legyenek, az nagyon jó, ha nincs, akkor is legyen saját polcuk vagy dobozuk a saját játékoknak, saját kis kuckójuk, ami csak az övék. Ha más sportot űznének, más foglalkozásra járnának, fogadjuk el az egyéni döntésüket.

Ha ikernyelvet használnak, később fognak beszélni? Az ikrek között gyakran kialakul az ún. ikernyelv, ami a babanyelv egyfajta változata. Mivel a kicsik sokat vannak együtt, a szociális készségeik gyors fejlődésnek indulnak, de elsősorban egymás iránt. Nem minden ikerpárnál alakul ki ikernyelv, csak azoknál, akik nagyon sok időt töltenek együtt és az interakcióik többsége egymás közti. Az ikernyelv önmagában nem késlelteti a beszédfejlődést, azonban ügyelni kell arra, hogy rendszeresen hordjuk társaságba a kicsiket csecsemőkortól fogva, legyenek társas élményeik a testvérükön, családjukon kívül is. Amikor beszélgetünk velük, akkor is mindig külön-külön is beszélgessünk a babákkal, mert ez ösztönzi leginkább a beszéd fejlődését.

A kicsik személyiségfejlődése akkor lesz egészséges, ha nem csapatként kezeljük őket, nem mindent egyszerre, egyformán akarunk megoldani, hanem figyelembevesszük az egyéni sajátosságokat is. Régebben főként logisztikai oldalról közelítették meg az ikrek nevelését, mindenből kettőt és egyformát venni, mindent egyformán csinálni, ez azonban azt eredményezheti, hogy az ikerpár egyik vagy másik (vagy akár mindkét) tagja háttérbe szorul vagy nem jönnek ki az egyéni igények.

Az egyforma bánásmód miatt kamaszkorban felerősödhetnek az identitással kapcsolatos problémák és ez erősen lázadó viselkedésben üthet vissza, vagy az ikerpár egyik vagy mindkét tagja teljesen elfordulhat a családtól, valamint ebben az időszakban a testvérek között is sok konfliktust okozhat.

Súlyos esetben az ikrek egész életükben küzdhetnek az individualizáció hiányából fakadó társas problémákkal. Nem lesznek képesek megfelelő kapcsolatot kialakítani a külvilággal, nehezen találnak párt maguknak, nem lesznek barátaik.

Ne erőltessük tehát az egyforma öltözéket, se az egyforma érdeklődési kört. Az a jó, ha úgy nőhetnek fel az ikrek, mint az eltérő életkorú testvérek.

Amire különösen ügyelni kell az ikrek nevelése során:

– A nevükön szólítsuk őket, ne többes számban beszéljünk róluk és ne mondjuk, hogy „az ikrek”!
– Ne sztereotipizáljuk őket! Pl. a rossz tanuló gyerek mindig az egyik, a jó tanuló mindig a másik stb.
– Ügyeljünk arra, hogy gyakran kialakulhat az ikrek között egyféle dominancia, az egyik erősebbé válik (általában az, aki nagyobb súllyal, erősebben született), a másik pedig gyengébbé. Ez a fajta egyenlőtlenség önmagában nem gond, de figyeljünk arra, hogy ez ne uralkodjon el a kapcsolaton. Ha pl. az ikerpár egyik tagja tartósan fejlesztésre szorul, egészségügyi problémái vannak, emiatt ne hanyagoljuk el a másik gyermeket, ha pedig az egyik erőteljesebb egyéniség, kevésbé problémás, jótanuló, akkor ne részesítsük előnyben a másik hátrányára.
– Azzak segíthetünk nekik a leginkább a testvérek közötti konfliktusok csökkentésében és az egészséges személyiségfejlődésben, ha figyelembe vesszük a szeretetnyelvüket és igyekszünk mindegyiküknek azt megadni, amire NEKI szüksége van.

Egy csoportba kerüljenek az óvodában? Egy osztályba járjanak az iskolában? Mindegyiknek vannak előnyei és hátránya is. A bölcsődei/óvodai a beszoktatást könnyebbé teheti, ha a testvérek egy csoportba járnak, ez nagy biztonságérzetet ad nekik. Ugyanakkor hosszabb távon gondot okozhat, ha folyton csak együtt játszanak, elszigetelődhetnek a csoport többi tagjától (ebben az óvónéni tud sokat segíteni, hogy ne így legyen).

Különösen jó az ikreknek, ha vegyes csoportba kerülnek, mert így kisebb az esélye az elszigetelődésnek és sokat tanulnak a különféle életkorú csoporttársaktól is.

Az iskolában jobb, ha más osztályba kerülnek, vagy akár az érdeklődési körtől és egyéni igényektől függően más iskolába. Iskoláskorban a társak, a közösség fontosabbá válik a gyerekek életében, az ikreknek pedig különösen jót tesz, ha saját baráti kört alakítanak ki és önálló társasági életük lesz. Ezáltal jobban megismerik magukat és kiegyensúlyozottabb kapcsolatuk lesz a testvérükkel is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • Anita

  Reply Reply 2023. december 01. péntek

  Kedves Ágnes!

  Nekem olyan problèmàm van, hogy az ikreim vagyis a kislàny nagyon fèltèkeny ès ki szeretne sajàtìtani ( vegyes pàros ès 28 hònaposak). Par hònapja szinte minden alkalommal ha a kisfiam odabùjik, felveteti magat barmi földhöz vagja magàt ès ordìt. Őszintèn màr elèg nehezen viselem a helyzetet. Tehetetlennek èrzem magam.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. december 01. péntek

   Ez előfordul testvérek között. Ilyenkor öleld meg, vigasztald meg őt is, hogy érezze minden rendben van, őt is szereted.

 • Ibi

  Reply Reply 2023. március 05. vasárnap

  Köszönöm! Akkor ezzel is próbálkozunk tovább.

 • Ibi

  Reply Reply 2023. március 04. szombat

  Kedves Ági ! Tud e valamilyen tanácsot adni a következőkre. Rokonomnak 4 fiú gyermeke van. 12 , 10 , 7 és 4 éves múltak, tavaly ősszel voltak a szülinapok.
  Waldorf iskolába és oviba járnak. Hozzátartozik a képhez, hogy a szülők sajna elváltak. Apuka közel lakik hozzájuk és sokat segít nekik, meg az anya apukája is.
  A 7 éves elsős – nagyon értelmes – már olvas és semmilyen averziója nincs ez ellen, sőt szeret olvasni. A 12 éves(értelmes, nagyon érzékeny és zárkózott) csak 3. osztályban tudott folyamatosan olvasni, de mindíg mondogatta, hogy nem szeret. Ez odáig fajult, hogy mostanában szinte elsírja magát ha olvasnia kell. Nem diszlexiás ezt már megnézték. A 10 éves sem tud még , de őt nem érdekli, hidegen hagyja. Ő a legrémesebb öntörvényű. Milyen tanácsot tud adni , hogy rávegyük a legidősebbet az olvasásra?
  Üdvözlettel! Ibi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 05. vasárnap

   Érdemes lenne olyasmit keresni, ahol nem annyira éles helyzetben szembesül az olvasással (nem le kell ülni kötelezően olvasni). Pl. társasjáték, ahol ő olvashatja el a szerencsekártyát a többieknek, képregény, ahol rövidebb szövegek vannak, de lehet olyat is, hogy keresnek egy számára ismert film forgatókönyvét vagy mesét, esetleg színdarabot amiben párbeszédek vannak és azt olvassák fel felváltva egymásnak (ha szereti a Ruminit, akkor ajánlom a Rumini a Ferrit szigeten színdarabot)

 • Nóri

  Reply Reply 2018. augusztus 05. vasárnap

  Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Leave A Response

* Denotes Required Field