Szüléstörténetek

Van, aki szerint vétek szüléstörténeteket olvasni a terhesség alatt, de én nem értek egyet velük. Én nagyon hasznosnak tartottam ezeket a történeteket, mert segítettek felkészülni arra, ami várhat rám. Sokféle szülést olvastam, sokféle szempontból, számtalan élményt, helyzetet, kórházat, orvost és szülésznőt ismerhettem meg ezekből a történetekből. Valójában a szülésfelkészülésben sokat segít, hiszen megtudod belőle, hogyan készültek fel mások, kinél hogyan indult el, mennyi ideig tartott, hogyan élte át, a tájékozottság pedig rengeteget számít. Megosztom most veletek a kedvenc szüléstörténetes oldalaimat.

SzüléstörténetekAz Indexen fórumozó anyukák és apukák lassan 10 éve gyűjtik a saját történeteiket. Amikor a nagyobbik fiamat vártam, még csak az Index fórumozóinak régebbi gyűjtéséből tudtam szemezgetni, azonban mire a kisebbiket vártam, elkészült az újabb gyűjtemény is, ami azért nagyon jó, mert kórházanként is tudsz benne keresni, és elég bő a lista, ezért jó eséllyel fogsz történeteket találni a saját kórházadról is.

Dúlával szülni egészen más – állítják azok, akik családtagjaik helyett egy tapasztalt dúla segítségét kérték a szüléshez. Ezen az oldalon dúlás szüléstörténeteket olvashatsz, amelyek nagyon lélekemelőek. Ha csak azért nem olvasol szüléstörténeteket, mert félsz komplikációkról és goromba orvosokról olvasni, akkor itt igazi békés, boldog, felemelő történetekkel találkozhatsz.

Aki ikreket vár, annak általában még bizonytalanabb a szülés kimenetele, mint hagyományos terhesség esetén. Nem lehet tudni, lesz-e mód a természetes szülésre, aggódni kell a koraszülés miatt – szóval nem egyszerű helyzet ez. Érdekes történeteket olvashattok ikrek szülésekről ezen az oldalon, például egy olyan ikerszülésről, ami természetes módon a 39. héten zajlott le szinte ideális körülmények között.

Szülőszoba sorozat Épp az első fiam születése előtt vetítették a Szülőszoba című sorozatot, amiből rengeteget tanultam annakidején. Az első 3 részt néhány hónapja már a Youtube-on is megnézheted. Annakidején sokan kritizálták ezt a sorozatot, mert külföldi mintára épül és mert talán túlságosan is az érzelmekre van kihegyezve, de szerintem hasznos.

A Szülés.hu történetei talán a legizgalmasabbak. Találhatunk itt két császár után természetes úton született babát, leírást az anyai lélekről és persze otthonszüléseket – nem csak kismamaként érdekes olvasmány, hanem nőként és anyaként is megérinti a lelkedet.

A Születés hete portális számos szüléstörténetet összegyűjtött, ha már mindent végigolvastál, érdemes ide is ellátogatni.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Rhonda

    2011. április 24. vasárnap

    Ez nem igazán ide tartozik de ha valaki tud, légyszives segítsen!
    Az újabb történeteket szeretném olvasni, hogy tudom átállítani a karakterkódolást?

  • Kat

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!
    A szülés után 9 órával később kaptam meg az ANTI-D injekciót. Ez milyen veszélyt jelenthez a következő babánál? Az jó ha van ellenanyag a szervezetemben vagy épp fordítva? Kérlek írd le nekem mert nem vagyok tisztában a dolgokkal és éjjelente ezért nem tudok aludni tökre idegesít nem kapok értelmes választ sehol sem. Köszönettel: Kati

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      A problémát az okozza, hogy ha te RH- vagy és a baba RH+, akkor összeférhetetlenség alakul ki, ezért ellenanyag alakul ki a szervezetedben, ami nála fejlődési rendellenességeket okozhat, de csak a második terhességnél okoz ez gondot, az elsőnél nem, mert itt még nem alakul ki ellenanyagképződés, hiszen a magzat és az anya vére nem találkozik egymással, ez csak az első szüléskor, illetve korábban abortusz vagy vetélés esetén, ezért szoktak szülés után injekciót adni. Ha ezt megkaptad, akkor a 2. terhesség során nem lehet probléma, mert megakadályozza az ellenanyagképződést, ennek ellenére fokozottan figyelik a vérben az ellenanyag értéket a 2. terhesség alatt és ha szükséges, akkor kezelik a helyzetet (szükség esetén méhen belüli vérátömlesztést adnak a babának)

  • Bee

    2009. augusztus 03. hétfő

    Ági: köszönöm a válaszod, akkor nem iszom a mecsek teát. Van tejem egyébként is, csak azt olvastam valahol, hogy ez is csökkenti a baba hasfájását a kömény miatt. Eddig evés közben adtam a gripe watert,lehet hohy ez volt a baj,kipróbálom evés után. 😀
    Géb: de jó,hogy írtál. Már olyan régen beszéltünk,majd küldj képet Benéről a gmailre,ok?

  • Géb

    2009. augusztus 03. hétfő

    Bee!
    Nálunk is Bene nagyon mohón kajcsizott, de nyugi meg fogja tanulni és menni fog! Csak kitartást! A teáról én is azt hallottam, hogy okozhat hasfájást és az én védőnőm kifejezetten nem ajánlotta. Helyette én tejcsi miatt homeos golyókat szedtem napi 2×5-öt. (ricinus communis 5 ch, urtica urens 5 ch) én mindkettőt szedtem de ha egyik bejön elég az egy is. (Sztem tuti jó a tejcire)
    Azért remélem a pocak fájdogálás ellenére jól vagytok! Ja és puszi Nektek!

  • Bee

    2009. augusztus 02. vasárnap

    Szia Ági!
    Elkezdtük csütörtökön használni a gripe water-t.amit ajánlottál hasfájós babáknál. Mennyi idő után lesz hatása? Igyak-e mellette mecsek teát, ami tartalmaz ánizst és édesköményt? valahol azt lehet olvasni, hogy ez használ valahol meg azt, hogy ettől lesz hasfájós a baba. Már mindent kipróbáltam, de olyan mohón eszik a kislányom, hogy csak benyel egy csomó levegőt,pedig evés közben is büfiztetem. köszönöm a válaszod.

    Válasz: A Gripe Waternek azonnali a hatása, tehát ha evés után adod be, akkor utána jobban távoznak a szelek. A szoptatós tea azonban tényleg ludas lehet a hasfájásban, nekem az segített, hogy teát váltottam, a Naturland-féle teakeveréket kezdtem inni és elmúlt a hasfájás.

  • Vida Agi

    2009. augusztus 02. vasárnap

    Ircsi, szerintem írj arra a címre, ami a régebbi Indexes történeteknél van.

  • ircsó

    2009. július 30. csütörtök

    Szia Ági!

    Egy újabb tök jó téma. Szeretném én is megosztani a szülésemet , de ” az újabb gyűjtemény is” oldalon nem találom, hogyan tehetném ezt meg . Kérlek segíts!

    Köszi.Ircsi