Átmenetek

Vannak olyan átmeneti időszakok a baba életében, amikor már megtanul egy új dolgot, tudja azt, de még csak ímmel-ámmal használja.
Az anyukák azonban azt hiszik, ha valami újat már tud a baba, ha elért egy bizonyos fejlődési szintet, akkor onnantól az már úgy is marad és a korábbi szinteket nem használja tovább a baba. Ez azonban egyáltalán nincs így, a fejlődés mindig fokozatosan megy végbe és átmeneti időszakokkal jár. Nézzük csak:

Szobatisztaság

Átmenetek Már ismeri a bilit, tudja, hogy rá lehet ülni, de még nem használja állandóan. Néha ráül és sikerül belekakilni, néha mellémegy. A rossz reakció ilyenkor az, ha megörülünk neki, hogy a gyerek most már szobatiszta és leszidjuk, ha mégis a bugyiba megy a pisi.
El kell fogadni, hogy ez egy átmeneti időszak és türelmesen várni, amíg a kicsi kísérletezik. Ezzel sokkal többet segítesz abban, hogy hamar túlessen az átmeneten, mintha erőlteted az új viselkedésformát, csak azért, mert „már képes rá”.

Járás vs. mászás

Amikor a baba megteszi az első önálló kapaszkodás nélküli lépéseket az nem azt jelenti, hogy mostantól mindenhova gyalog jár majd. Egy darabig még felváltva használja a járást és a mászást, ez az időszak néhány hétig eltarthat.

Felállás vs. mászás

Sok baba a kúszásból megtanul felállni, holott mászni még nem tud, ez azonban nem jelenti azt, hogy kimarad a mászás a mozgásfejlődésből, mivel a térben mozogni, eljutni különféle helyekre a lakásban még mindig kúszva-mászva tud a leghatékonyabban. Nem szabad tehát megijedni ettől, hamarosan a kúszásból mászásba vált majd.

Alvás

Attól, hogy a kicsi már átaludta az éjszakát, hamarosan jöhetnek olyan nehezebb időszakok, amikor a fogzás, egy betegség, vagy a mozgásfejlődéssel járó izom- és idegrendszeri fejlődés felébreszti éjjelente.
Az „éjszaka átalvása” nem egy képesség, amire már „képes a baba, ezért most már biztos sikerül neki máskor is” (ahogyan ezt a legtöbb szülő elképzeli), hanem egy átmeneti állapot, ami bármikor felborulhat.
Ha tehát a korábban az éjszakát átalvó baba megint felébred, akkor arra gondolj elsőként, mi ébresztheti fel és ezen próbálj segíteni (hozzáteszem: 6 hónapos korig leggyakrabban az a gond, hogy a baba megint megéhezik éjszaka, ugyanis ahogy a kicsi fejlődik és nő, egyre több tápanyagra van szüksége, viszont nappal egyre rövidebb ideig, egyre kevesebbet eszik, ezért éjjel is megint megéhezik)

Napirend

A napirendben is vannak átmeneti időszakok: 2-3 hónapos kor között az áttérés a 4-ről a 3 nappali alvásra, 6-8 hónapos kor körül az áttérés a 3-ról 2 nappali alvásra, 1 éves kor körül az áttérés az egyszeri nappali alvásra.
Ezeknek a korszakoknak az a jellemzőjük, hogy a kicsi egyre nehezebben alszik el a nappali alvásoknál, egyre tovább akar ébrenlenni, az alvási idők egyre rövidülnek és az utolsó nappali alvás egészen lerövidül, majd elmarad.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • kriszta

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Korábban már írtam neked,de nem találtam meg a választ,ezért írok újra.
    Kisfiam 14 hónapos múlt, de még nem jár.
    Bútor mellett már nagyon régóta lépeget (8-9 hónapos) pár hete megáll önállóan pár másodpercre,de ennyi,viszont állandóan mászik.
    Már egyre többen kérdezik,hogy miért nem jár,ami kezd frusztrálni. 1éves korában megnézték semmi fizikai problémát nem találtak.
    Szerinted még van időnk,vagy mutassam meg neurológusnak,vagy fejlesztőnek?

    Köszi a választ!

    • Kriszta(Sné)

      2011. április 04. hétfő

      Szia Kriszta! Én picifiam 1 éves múlt 17.-én elindult már márciusban a szülinapja előtt de sokáig akkoris inkább csak mászott,mostmeg olyan szépen megy sőt szaladni próbál.Türelem.Lehet még bizontalan a fiad.Nincs más probléma.

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Nem kell vele foglalkozni, ha már magától megáll támasz nélkül, akkor 1-2 hét és magától fog lépegetni. Egy darabig még felváltva fog menni és mászni, ez is normális, minden baba így csinálja. Max. másfél éves korig lehet várni vele, ha addig sem jár, akkor kell fejlesztőhöz fordulni.

  • Timcsi 0309

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Fiam március 9-én múlt 1 éves. Rá pár napra észrevettük,hogy lépeget önállóan pár lépést,majd a harmadik napon már 10 lépést is megtett magától.
    De kb. 2-3 hete egyáltalán nem akar lépegetni,csak mászik. Kézen fogva szépen jön velünk,de ha elengedem a kezét máris lecsücsül.
    Tudom,hogy hetek is eltelhetnek,hogy újra próbálkozzon,csak az zavar,hogy szinte semennyi lépést nem tesz meg azóta magától.
    Szerinted ez gond? Érdemes ösztönözni vagy hagyjam,hogy magától kezdje újra?
    Köszönöm!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Valószínűleg arról van szó, hogy rájött, kényelmesebb és biztonságosabb, ha a kezedet fogja. Lehetőleg ne sétálgassatok kézenfogva, mert úgy az egyensúly egészen más, mint ha magától sétálgatna.
      Ösztöznözni olyan játékokkal lehet, hogy pl. te meg Apa leültök egymással szemben a földre és egyikőtöktől a másikig hívjátok a babát.

      • Timcsi 0309

        2011. április 06. szerda

        Köszönöm!!!
        Mióta elküldtem a levelet,azóta elindult 🙂
        Bár érdekes,mert levittem sétálni a parkba és kézen fogva mentünk(bevallom nem olvastam addig a cikkedet,miszerint nem szabad kézen fogva sétálni vele és nem tudtam,mint sok más Anyuka) és úgy sétálgattunk,nagyon tetszett neki. Aztán másnap azt vettük észre,hogy magától totyog a lakásban egyre többet,majd másnap még többet és azóta így van. Nagyon boldog vagyok 😀

        • Vida Agi

          2011. április 23. szombat

          Gratulálok 🙂

  • Adrigán Viktória

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!
    Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy 12 hónapos, anyatejes kislányom kb. 1 hónapja nem nagyon akar enni! Egyik nap jól eszik ebédet, de a másik nap már csak 3-4 falatot! Ez a gond csak az ebéddel, és néha a reggelivel van. Uzsonnát, és vacsorát szinte mindig jól eszik! Viszont rengeteget iszik. Próbálok sok gyümölcsöt adni Neki, hogy megkapja a megfelelő vitamin mennyiséget, de aggaszt, hogy pont a két legfontosabb étkezés nem megy! Esetleg ilyenkor, amikor nem akar enni, adjak Neki cicit? Egyébként 8540g és 75cm, 1 hónap alatt nőtt 2cm-t, viszont csak 140g-ot hízott. Nem kevés ez egy kicsit?
    Gyönyörűen fejlődik, értelmesebb a korabeli babáknál, vidám kis sajtkukac, egész nap játszik, szóval semmi nem utal arra, hogy bármi baja lenne. De Én azért aggódom egy kicsit, főleg, hogy a család is ezzel stresszel! Neked mi a véleményed?
    Köszönöm válaszod!
    Üdv: Viktória

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      1 évesen már nem kell sokat híznia egy hónapban, sőt nem is teljesen folyamatos ilyenkor már a hízás, akár ki is maradhat teljesen egy hónap, tehát a 140 gramm az teljesen normális.
      Ami miatt nem szeretheti az ebédet:
      1. Álmos már ilyenkor és szeretne inkább aludni
      2. Nincs türelme a kanalas étkezéshez (ez azért is lehet, mert álmos, vagy épp ellenkezőleg: azért, mert kipihent és szeretne inkább nyüzsögni, játszani), de ha több darabosat kapna, amit maga ehet, akkor azt megenné.
      3. A foga is jöhet, ezért érzékenyebb az ínye és változékony a hangulata.

      Az mindenképpen jó, ha ilyenkor nem eszik, akkor helyette szopit kap.

  • Sárgabarackocska

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Nem tudom, hogy problémámmal melyik topikba írjak, így bocsi ha nem éppen ehhez a témához illik a kérdésem.
    Kisfiam 9 hónapos és egy kis sajtkukac 🙂
    A problémám az, hogy nem tudok vele sétálni úgy, hogy ő bent ül a babakocsiban, mert ahogy beteszem és elindulunk egyből hátrafeszíti magát és nyüglődik mondván, hogy ő nem akar ott maradni ki akar jönni. Ezzel az a baj, hogy nem tudunk haladni(ügyintézés, vásárlás stb..). A fenekét nem szeretném cipelni, mert nagyon nehéz már, meg amúgy sem szeretném ha hozzászokna, hogy cipelve van a popsija. Eddig ilyen problémánk nem volt. Akár órákig is elvolt babakocsiban, nézelődött.
    A kérdésem az lenne, hogy mit javasolsz a helyzet megoldására vagy legalábbis jobbá tételére?
    Válaszodat köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ebben a korban ez nagyon jellemző a babákra, a kisebbik fiam volt ilyen kis izgága. Mi úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy szülőkormányos triciklit és abban trónolt büszkén, én pedig mindenhova el tudtam menni vele.

  • Anita

    2010. december 26. vasárnap

    kedves Agi.En slovakiabol vagyok,es egy jo baratnom ajjalota eszt a zodalt.Szeretnem a tanacsat kerni.A kislanyom 8honapos elmult.egyedul nemtud meg fel ulni,ha fel ultetem szepen ul de egyedul meg nem ul fel csak emeli magad.Nagyon agaszt hogy nem akar 4kezlab meny.Szepen forgolodig mar 6honapos koratol.Mikor kezd el maszni?o mindeg csak labrea szeretne meni de meg netud stabilan alni-elindul magatol?koszonom

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      Felülni 10 hónaposan kell tudni és mászni is, tehát még bőven van ideje. Ha magától már feláll, akkor lépegethet, magától, de te ne állítsd fel és ne vezetgesd kézenfogva, mert ez késleltetheti a mászást (akár ki is maradhat, ami később diszlexiát okozhat)

      • Anita

        2011. január 01. szombat

        Koszonom szepen a valaszt.Akor mivel motivajam a kicsit?mert ugy veszem eszre hogy lusta,eleg izgaga amugy de lustanak talalom.

        • Vida Agi

          2011. január 07. péntek

          Nem kell motiválni, ösztönözni, erőltetni. Legyen minél többet hason, ne legyen soha kiságyban, hanem szőnyegen vagy járókában, szabadon, hogy legyen tere mozogni.

          • Anita

            2011. január 09. vasárnap

            es meg megakarom kerdezni lehet a gyerek jarokaban?

          • Vida Agi

            2011. január 16. vasárnap

            Ha a járóka alatt a holdkompot érted, akkor napi max. 20-30 percet legyen csak benne, mert lassítja a mozgásfejlődést.
            Ha a rácsos kiságyat, akkor abban nyugodtan lehet.

          • Anita

            2011. január 22. szombat

            Es mi mindent ehet mar egy 9honapos baba?ihat izesitet szensavmentes vizeket is?Gyumolcs leveket?

  • Leander

    2010. október 04. hétfő

    Szia Agi!

    Eddigi kerdeseimre valaszaidat koszonom. Most ismet hozzad fordulok kerdessemmel. Kislanyom elmult 6 honapos de meg mindig nem hajlando forgolodni. Azaz ha hasra teszem nagy ritkan atfordul hatra, de tobbnyire ha megunj akkor nyafog es en kell atforditsam. Hatrol hasra csak a pelenkazzon fordut nagyon ritkan. A kuszassal probalkozik, neha korbekusza a jatszoszonyeget, foleg hatrafele halad nagyon ugyesen. Felulessel nem probalkozik, de szepen felhuza magat ha nyujtom a kezem es segitek neki. Etetes ideeig par percre mar ultetem.Gondolom ez nem baj. Kerdesem, hogy le vagyunk-e maradva? Mar csak azert is mert a kismama csoportba a vele hasonlo koru babak kozul sokan mar masznak meg felulnek onalloan.
    Koszonom valaszod.Es minden elismeresem az oldalhoz.

    Válasz: Ha át tud fordulni, akkor már képes rá, csak egyelőre nem használja gyakran. Ha tud körbe és hátrafelé kúszni, akkor már többet tud a koránál, mert kúszni 9 hónapos korra kell tudni, felülni pedig 10 hónaposan, tehát a mozgásfejlődése tökéletes. Nem kell másokhoz hasonlítani a gyerekedet, ismertem olyan 8 hónapost, aki már járt, de azért nem ez az átlagérték.

  • Krisztina

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam most 6 hónapos, és egyenlőre hasonfekvésből fordul a hátára (hasra még nem, csak oldalfekvésig fordul el), ezt csinálgatta is minden gond nélkül, de mostanában megint nem fordul meg. Sokáig játszadozik, nézelődik hason, de ha elfárad, nyöszörög, arccal leborul, emelgeti a fenekét,és ha végül nem segítek neki (nem sietem el), elkezd sírni, alig lehet megnyugtatni. A napokban vettem észre, hogyha hasal, akkor már körbekúszik a játékok után.
    Azért nem fordul meg, mert most a kúszás érdekesebb, és azt gyakorolja? De akkor miért kínlódik? Mert gondolom amit már megtanult egyszer, azt nem felejti el.
    Előre is köszönöm válaszod!
    Krisztina

    Válasz: Eltaláltad 🙂 Azért nem akar forogni, mert a kúszás sokkal hatékonyabb. Azért kínlódik, mert megfordulni nagyon nehéz, és tudja, hogy ha szól, úgyis segítséget kap 🙂

  • törökné juhász erika

    2010. szeptember 02. csütörtök

    tisztelt Vida Ágnes mosta kisfiam három és fél hónapos 3060-al születet három héttel elöbb a vártnál 2980-al hoztuk ki a korházbol most a gyermekem 3honaposan 6580kg volt az a problémám hogy nem nagyon emelei fel a fejét mert nem szeret hason lenni se és a doktornö azt monta hogy lusta a gyerek én probálom hasra tenni hogy eröltese magát de 5perc mulva már tiszta vörös lesz a feje a sok sirástol és nem tudom hogy most mit tegyek vagy hogy segitsek neki kérem adjon tanácsot mert ha nem muszáj nem szeretném hogy orvoshoz kejjen hordani mert nem emeli fej afejét
    köszönöm törökné juhász erika
    egyébként egy nagyon nyugot kisbaba még az éjjszakát is átalusza teljesen

    Válasz: Minden nap 5 alkalommal max. 5 percre tedd hasra, közben szórakoztasd, játssz vele, hogy ne sírjon. Ennyi elég ahhoz, hogy elkezdje emelni a fejét, de ha 4 hónapos koráig sem emeli, akkor kivizsgálásra van szükség.

  • Kriszta

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Ági,

    Megint a tanácsodat szeretném kérni. A kislányom 2,5 hónapos és mostanában több változást is tapasztalok nála. Először is azt említeném meg, hogy míg eddig naponta 2x-3x kakilt (nem is keveset), úgy egy pár napja nem produkálja ugyanezt. A múltkor két nap „szünet” után rásegítettünk egy kicsit a szélcsővel (nem tudom jól tettük-e, de már nagyon nyűgösnek láttuk, és éreztük-hallottuk a kis pocakját, ahogy morog, dolgoznak a belek, ráadásul óriási nagyokat pukizott, de kaki semmi) és a szélcső után elindult a folyamat és ő is megnyugodott és nevetgélt, játszott utána.
    Nem tudom, hogy ezzel összefüggésben van-e, hogy kb. ezzel a „jelenséggel” egy időben azt tapasztalom, hogy nappal alig akar enni. Eddig 3 óránként evett, aztán észrevettem, hogy már nem is igényli a 3 óránkénti szopizást, ezért áttértünk a kb. 4 órára. De akkor is kb. 5 percig szopizik, aztán pedig elkezdi kiköpni-bekapni-kiköpni, majd sírni. Ekkor megbüfiztetem, hátha az a baj, büfizik is rendesen, aztán újra megpróbálom visszatenni mellre, de ugyanúgy sír tovább – nem tudom miért. Végül pár hosszabb perc próbálkozás után feladjuk, felveszem, akkor abbahagyja a sírást, de sokszor meg rágja az öklét (azt se tudom, miért csinálja). Majd akár játszik is, szóval nem tűnik úgy, mint aki nagyon éhes. És ez így megy egész nap, hiába próbálom többször is megetetni.
    Aztán az esti fürdetés után már nagyon jól szopik (15-20 percig is, akár mindkét mellből) és ami zavar, hogy éjszakánként (nyilván mivel éhes) megint 3 óránként felsír és 10-15 percig is szopik. Pedig korábban már 6-7 órákat is kibírt az esti lefekvés után és csak 1x v. 2x kelt éjjel.
    (Fontos azt is hozzátennem, hogy tejem van elég, figyelek arra, hogy lehetőség szerint teljesen kiürítse a mellet, hozzájutva a tápláló hátsó tejhez, és az én táplálkozásomban sem történt változás, amit befolyásolhatja a tej ízét. Esetleg az, hogy több C vitamint ettem mostanában egy megfázás miatt.)

    Szóval ami a kérdésem, hogy mi lehet az oka, hogy nem eszik nappal és hogyan tudnám visszaszoktatni, hogy ne éjjel keljünk megint ilyen sűrűn?
    Lehet, hogy a kakilással van ez összefüggésben?
    És mit tegyünk ill. tegyünk-e valamit a ritkább kakilás kapcsán? Vagy egy bizonyos kor után normális, hogy kevesebbszer kakil, holott előtte napi többször is?

    Köszönöm a válaszodat!
    Üdv,
    Kriszta

    Válasz: Anyatejes babánál 2 hónapos kor után egyre ritkább a kaki, mert már szinte teljesen meg tudja emészteni az anyatejet. Akár 1 hét is eltelhet kaki nélkül. Ha nem puffadt, nem fáj a hasa, nem erőlködik, akkor legfeljebb 10 napig szabad várni és ha akkor sem sikerül, szélcsővel segíteni neki. Amikor erőlködik, nyom, pukizik, hasmasszázzsal lehet segíteni rajta.

    A gyakrabbi éjjeli kelés azért van, mert nagyobb a súlya, ezért megnőtt a tápanyagigénye is. Teljesen normális, ha 2,5 hónaposan 3 óránként eszik éjjel, nem szabad nem megetetni, húzni az időt, vizet adni stb. Ha éhes, meg kell etetni.

  • Gabriella

    2010. augusztus 07. szombat

    Kedves Ági,

    Megint a tanácsodat szeretném kérni, mivel eléggé kétségbe vagyok esve, tehetetlennek és kimerültnek érzem magam. A most már majdnem 10 hónapos fiam az utóbbi két hétben nagyon rosszul alszik, éjjelente többször felébred és kb. 1,5-2 órába telik, hogy vissza tudjon aludni – fél ill. egy órára -, hogy utána újra kezdjük az egészet. Ezelőtt a két hét előtt elég jól aludt, rendszeresen hajnalban kelt, megitta a tápszerét (8,5 hónapos korában hagytam abba a szoptatást), majd aludt még egy keveset. Most azonban nem tudom, hogy mit tegyek, mivel lehetne „visszaszereznem” a jól alvó fiamat. Van tanácsod? Köszönettel, Gabriella

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Gabriella

    2010. június 19. szombat

    Kedves Ági,

    8 hónapos kisfiamon pontosan az általad leírtakat tapasztalom az alvás tekintetében. Most állunk-álltunk át a napi háromszori alvásról napi kettőre, de meglehetősen sokszor nehezen akar ill. tud elaludni. Elég gyorsan fejlődik, már 6,5 hónapos kora óta mászik valamint 7,5 hónapos kora óta feláll, néha lépeget a bútorok mentén. A kérdésem, hogy mit tehetnék, hogy megkönnyítsem neki az elalvást (előtte mindig énekelek neki, elköszönünk a kisállataitól, tehát a „rutin” megvan), hiszen látom rajta, hogy fáradt, de mégsem alszik el. Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel, Gabriella

    Válasz: Ez az időszak a legnehezebb a nappalokat tekintve, mert minden érdekli, legszívesebben egész nap menne. Elalvás előtt sötétíts be, ringasd, amíg el nem lazul és úgy tedd le félálomban, mert most képtelen másként „Kikapcsolni” a külvilágot.

  • Mimi

    2010. június 16. szerda

    Kedves Ági.

    Kisfiam 10 és fél hónapos már feláll, ha ülő helyzetben van, a gond az, hogy nem tud magától felülni, kúszik is, de mászni nem mászik, viszont folyamatosan járna, fogom a kezét és megyünk. Állni szépen áll onnan ülő pozicióba hozza magát (fenékre ül) de kúszásból nem tud felülni. Mit tegyünk???? Jó ez igy, vagy kell sefitség?

    Köszönöm válaszod

    Válasz:A felülés a mászásból adódik, általában úgy jönnek rá, hogy négykézlábból sikerül a popsit hátratolva lehuppanni. Ameddig maga nem tud mászni és felülni, addig ne járasd, mert így semmi nem motiválja majd a mászásra, ezért kimarad ez a fázis, és nem fejlődnek ki megfelelően a hozzá tartozó izmok és idegpályák, ami később tanulási nehézségeket, diszlexiát okozhat. A kézen vezetgetés egyébként sem egészséges, mert rossz egyensúlyi helyzetet tanul meg így a baba. Segítségre nincs szükség, de hagyjátok, hogy a kúszásból magától alakuljon ki a mászás, mert így ha vezetgeted, nem fog.

  • Szvetek Ivett

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági,

    én az alvással kapcsolatban szeretném ismét a tanácsodat kérni. Körülbelül 1 hónapja – amióta az időjárás is megbolondult – a 8 hónapos kislányom „áttért” a nap 1x alvásra. Nem minden nap, de egy héten legalább 5 nap csak délelőtt hajlandó aludni, mondjuk akkor, másfél – két órát. Délután pedig hiába altatom, sétáltatom, beteszem a kiságyába és hagyom hátha magától elalszik… semmi! Nem is tűnik álmosnak, de este 7körül viszont muszáj lefürdetni és lefektetni, mert akkor már borzasztó fáradt és álmos. Ez az időjárásnak köszönhető? Próbáljuk maximálisan kifárasztani, de még úgy sem sikerül sokszor a délutáni alvás. Remélem hamarosan visszaállunk a napi 2x alvásra. Egyébként éjjel jól alszik, 10-12 órát. Köszönöm válaszodat előre, üdvözlettel: Szvétek Ivett

    Válasz: Ebben a korban előfordul, hogy a 2. alvás már kimarad. Vagy próbáld meg délelőtt kicsit később fektetni, vagy délután, amikor már nagyon fáradt, menjetek el sétálni egyet, hátha a kocsiban alszik egy kicsit és így este tovább tud ébren maradni. 1-2 hónap múlva ez is elhagyható lesz majd, amikor már tovább tud ébrenlenni.