Mennyit és mit fertőtlenítsünk, ha baba van a családban?

Az újszülöttek számára még ismeretlenek a környezetben található baktériumok és az immunrendszerük is fejletlen még, éppen ezért fokozottabban ügyelnünk kell arra, hogy tisztán tartsuk a környezetét, de még kisgyerekkorban is lehetnek olyan fertőzések és betegségek, amiket fertőtlenítéssel könnyen elkerülhetünk. Mit és hogyan is érdemes fertőtleníteni otthon?

Anyáink idejében még kifőzték a babaholmikat a sterilizálás érdekében, majd megjelentek a fertőtlenítő folyadékok és a mikrohullámú sterilizálók. Emellett megjelentek azok a nézetek is, amik szerint bizonyos mennyiségű „koszt” meg kell ennie a babának, hogy fejlődjön az immunrendszere, nem kell túlzásba vinni a fertőtlenítést.

Mint oly sok mindenben, itt is az arany középút az igaz: minél kisebb a baba annál fontosabb, hogy távoltartsuk őt a korokozóktól és baktériumoktól és még nagyobb korban is lehetnek olyan helyzetek, amikor szükséges lehet a fertőtlenítés.

Az újszülöttek mellett fokozottabban ügyelnünk kell arra, hogy tiszta kézzel nyúljunk a babához, az első hetekben a látogatóinkat is kérjük meg rá, hogy fertőtlenítő géllel vagy kendővel töröljék át a kezüket vagy fertőtlenítős szappannal mossanak kezet mielőtt a babához nyúlnak. Az első 6 hónapban pedig fontos fertőtleníteni a baba cumiját és cumisüvegét, valamint érdemes 90 fokon mosni vagy kifőzni a szájtörlésre, büfiztetésre használt vagy az ágyban a feje alá helyezett tetrapelusokat is.

A baba gumi és műanyag játékait is érdemes rendszeresen fertőtlenítenünk, amíg a szájába veszi őket, mert rengeteg baktérium telepedhet meg rajtuk.
Különösen problémásak lehetnek a fürdőjátékok, amiknek a belseje gyorsan penészedni kezd, ezeket megpróbálhatjuk kifőzni, de ettől gyorsabb és kényelmesebb megoldás az antibakteriális szerek (pl. Dettol) használata.

A hozzátáplálás megkezdésének időszaka újabb veszélyeket rejthet. A baba emésztőrendszere számos olyan baktériummal és vírussal találkozhat, ami néha csak enyhébb tüneteket, pocakfájást, puffadást vagy enyhébb hasmenést okozhat, de súlyosabb esetben komolyabb gyomorrontásos panaszok is felléphetnek. A kisgyerekek egészen az óvodáskor végéig nagyon könnyen kiszáradnak, akár 1 napos erős hasmenéses-hányásos állapot is komoly, csak kórházban visszafordítható állapotot okozhat. Éppen ezért nem csak arra kell figyelnünk, hogy a baba által használt evőeszközök, tányérok tiszták és baktériummentesek legyenek, hanem érdemes ügyelnünk a hűtőszekrényünk és a főzőfelületek tisztaságára is. A hűtőbe semmi ne kerüljön be lefedetlenül, a lecsöppent, kifolyt ételeket azonnal töröljük le, a romlott, penészes ételeket pedig dobjuk ki! Takarításkor ne csak a látható foltokat tüntessük el, hanem használjunk Dettol antibakteriális felülettisztító sprayt is. Erre azért van szükség, mert egy átlagos letörlés nem tünteti el az olyan baktériumokat, mint például a szalmonella vagy az E.Coli.

Sokan nem tudják, de a takarítóeszközök is a baktériumok forrásai lehetnek. Az Arizonai Egyetem kutatása szerint takarítóeszközeinket egy négyzetcentiméteren akár 10 millió baktérium is található. Egyes kutatások szerint a gyomorrontások többsége az otthoni eszközök tisztátlansága miatt alakul ki és futótűzként söpörhet végig a család összes tagján. Éppen ezért fontos a konyhai szivacsok, rongyok, törlőkendők rendszeres cseréje, tisztán tartása és fertőtlenítése.

Míg az természetes, hogy ügyelünk a konyha és a fürdőszoba tisztaságára, rengeteg olyan hétköznapi eszköz van, amit csak ritkán jut eszünkbe tisztítani, azonban néha a gyerekek kezébe kerül és melegágya lehet a fertőzéseknek. Például ilyen eszköz lehet az okostelefon. Bizonyos időközönként ezt is érdemes fertőtlenítő kendővel áttörölni. Ez egyébként nagyon hasznos lehet arra is, hogy a táskánkban magunkkal vigyük és szükség esetén használjuk. Különösen nagy szükség lehet erre fertőzések, járványok idején, amikor például a nagyobbik testvér mindenféle bacit hazahoz az oviból és szeretnénk, ha a kisebbik testvér nem kapná el. Ilyenkor a közösen használt tárgyak, játékok fertőtlenítésével csökkenthetjük a fertőzés valószínűségét.

Nagyon fontos odafigyelni a következőkre, ha fertőtlenítőt használsz:

– Olyan terméket válassz, ami fertőtlenítőt és színezéket nem tartalmaz, ezeket biztonságosan használhatod a baba környékén is, valamint minden olvasd el a terméken található feliratot (címkét) és a használati utasítást, hogy teljesen biztos legyél abban, hogyan is használd!
– Ha olyan felületen használod a fertőtlenítőt, ami ételekkel közvetlenül érintkezik, használat után töröld le a felületet ivóvízzel!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field