Cumi vagy nem cumi?

Sok anyukának problémát okoz eldönteni, vajon használjanak-e cumit vagy sem. Van, aki alapból meg se próbálja, neki elvei vannak, fél a tejmennyiségtől, a rászokástól, mások meg épp fordítva: attól félnek, hogy folyton a cicin lóg majd a baba és az ujját fogja szopni, ettől csúnyák lesznek a fogai. De hol az igazság és hol a határ, létezik-e szélsőséges cumihasználat és vannak-e hosszútávú negatív hatásai a cumizásnak.

Cumi vagy nem cumi?Egy újszülöttnek cumit adni teljesen felesleges és egyben káros is. A kicsi most ismerkedik a szopizással, most alakul ki a technikája, a cumi azonban ebben megzavarja, hiszen ez egyfajta átverés: a baba azzal az ösztönnel jön a világra, hogy az életbenmaradás a szopizással egyenlő, márpedig, ha feleslegesen szív és ezzel nem jut táplálékhoz, bizony csúnyán becsapjuk őt. Ameddig nem alakul ki a kereslet-kínálat viszonya, addig bizony minden egyes sírásra szoptatással kell reagálnunk, ezért nagyjából 6-8 hetes korig nem javasolt cumit adni a babának.
Arra meg végképp ne is gondoljunk, hogy ha „idő előtt” elkezd sírni, ha olyankor kér anyatejet, amikor szerintünk még nincs szoptatási idő, akkor inkább cumit adjunk neki csak azért, hogy kibírja az előírt időig. A szoptatás ügyét akkor tudod leginkább elősegíteni, ha igény szerint szoptatsz.

Mi a helyzet, ha hasfájós a baba? – kérdezhetik most azok az anyukák, akik már átéltek ilyesmit. Ilyenkor is elsősorban az a megoldás, hogy a hasfájáson segítsünk, büfiztessük meg alaposan, masszírozzuk a pociját, kapjon hasfájás elleni szereket és csak a legvégső esetben kapjon cumit.

Elalváshoz
Alaphelyzetben a babának nincs szüksége segítségre az elalváshoz, ezért az újszülöttet ne akarjuk cicin altatni vagy ringatni, hanem egyszerűen tegyük le a kiságyba, ha fáradt, és hagyjuk, hogy magától aludjon el. Ha viszont ez nem megy, vagy kezdetben megy, de aztán egyre kevésbé, akkor kipróbálhatjuk, hogy elalváshoz és csak elalváshoz cumit adunk neki, de csak akkor, ha másként nem megy.

De nem fog rászokni? De igen, ha folyton a szájába adod, amikor sír vagy panaszkodik valamiért, akkor rá fog szokni. Éppen ezért én csak elalváshoz javaslom a cumit a babának, illetve olyan helyzetekben, amikor pillanatnyilag képtelen vagy rajta segíteni, pl. ha az autóban nyűgösködik és te éppen vezetsz.

Rázós leszokás Ha már rászokott a cumizásra és napközben is folyton a szájában lóg, akkor bizony nagyon nehéz leszoktatni róla. Nem szabad egyik napról a másikra elvenni tőle, vagy folyton mondogatni neki. Normális esetben magától abbahagyja a cumizást, ha már nem igényli. A kóros ragaszkodásnak, amikor a gyerek egész nap cumizik, mindig valamilyen oka van, családi feszültség, válás, veszekedés, félelem valamitől, túl korai óvodába, bölcsődébe szoktatás stb.

És a káros hatások A cumizásnak vannak előnyös oldalai (könnyebb és gyorsabb lehet az altatás, azonnal megnyugtatja a babát, amikor már semmi más nem segít), és hátrányos oldalai is. A cumi (még a fogszabályzós is) mentén rossz irányba nőnek a fogak, ezért összetorlódhatnak, előreállhatnak.

Az állandó cumizás miatt folyamatosan termelődik a kicsi nyála, ezért a nyálmirigyei megduzzadhatnak, fájdalmasak lehetnek, szélsőséges esetben még be is gyulladhatnak.
Ennél gyakrabban előforduló probléma, hogy a kicsi folyton a cumival együtt játszik, leteszi a koszba, aztán megint a szájába veszi, ami betegségek forrása lehet. Pl. az állandó szájfertőzések, afta hátterében is állhat a cumizás.

A beszédfejlődés szempontjából sem előnyös a folytonos cumizás, a beszéd csak későn alakulhat ki, valamint a kicsi cumival a szájában nem tudja érthetően kifejezni magát, később logopédiai problémákat okozhat.

Kérdéses, hogy vajon az állandó cumizás összefüggésben van-e a későbbi szenvedélybetegségekkel. Egyelőre nem tudják megmondani, hogy vajon aki gyermekkorában sokat cumizott az később nagyobb eséllyel lesz-e dohányos vagy alkoholista. Az azonban bizonyos, hogy ha minden nyekkenésre a kicsi szájába toljuk a cumit, akkor azt tanítjuk meg neki, hogy az ő problémái nem számítanak, és hogy minden problémára ugyanaz a megoldás, ez a tanítás pedig egész életére kihatással lesz.

A helyes megoldás itt is az arany középút: ha csak olyan helyzetekben vetjük be a cumit, mint segédeszközt, amikor másként már nem tudunk segíteni csemeténken, ha nem hagyjuk, hogy naphosszat csak úgy hobbiból cumizzon, akkor nem alakulnak ki az ezzel kapcsolatos rossz szokások sem.

29 Comments

  • N. Ildikó

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!
    11 hónapos kislányom eddig nem kapott műanyag cumit, de esténként szopizva aludt el. (Logopédusként úgy gondoltam több a cumi hátránya, mint előnye…)Most rászokott arra, hogy nappal is csak szopizva aludjon el. Utána leteszem a kiságyba, de hamar felriad, felébred. Nem tudom mindig szoptatni ilyenkor, ezáltal nappal keveset alszik, éjjel 1-2 szer mindig felébred, szopi, alvás. Tanácsot szeretnék kérni, vessük be még is a műanyag cumit vagy tegyem mellre továbbra is, hátha elszokik később ettől, és enélkül is elalszik…

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Ha elfogadja a cumit, akkor áttérhettek rá. A cicin alvásról, ha megszokta a kicsi, akkor csak 2 éves kor után szoktak leszokni.

  • szilvi

    2011. március 12. szombat

    Szia! Kislányom 13 hónapos múlt. Elalváshoz az ujját szopja, de mostanában napközben is többször ezzel „foglalja el” magát. Én nagyon sokat foglalkozom vele-szinte mindig, és nagyon idegesít, félek, hogy rászokik. Még mindig szoptatom, bár már csak este. Mostanában hagytuk el a reggeli szopit (egyszer elfelejtettem megkínálni reggeli után, és egyáltalán nem reklamált). Egyébként mindegyik szoptatás lassan, fokozatosan maradt el. Lehet, hogy mégis több szopira van még szüksége, ezért csinálja, vagy ez természetes? Nem nagyon veszek róla tudomást, és ilyenkor próbálom elterelni a figyelmét. Hogy tudnám, egyáltalán kell-e őt leszoktatnom erről? Válaszod előre is köszönöm!
    Szilvi

    • Sofia

      2011. április 26. kedd

      Szia…En pillanatnyilag 39 hetes kismama vagyok, es ugy dontottem, hogy en sem adok cumit!
      Az en anykam nekem sem adott (a noveremnek, hugomnak igen)es igen, en is raszoktam az ujjszopasra!
      Eleg sokaig szoptam az ujjam, kb 10 evesen fejeztem be vegleg…de iskolas koromban, sot amikor kisebb voltam es lefoglalt a jatszas, en sosem szoptam az ujjam, csak elalvashoz, megnyugvashoz!
      De ezek utan is, en jobbnak gondolom a cuminal.
      Nehany napja az olvastam, hogy „egeszsegesebb” is, mert ugyebar tisztabb a baba ujja, es konnyebb tisztan tartani is, az anyukanak is konnyebb, mert nem kell ejszaka cumit adogatni.Allitolag konnyebb a leszokas rola…bar ez nalam nem jott be.
      Ha mar nem lesz ra szuksege, akkor nem fogja hasznalni, de amint eleri azt a kort, szepen beszelni kell vele errol, es ravenni, hogy csak ejszakara, meg otthon szopizza, majd idovel vegleg elhagyja…(ezt is olvastam)
      De hat kulonbozoek vagyunk…De szerintem most sem…sot kesebb se nagyon „stresseld” ezzel a leszokas dologrol, mert lehet, hogy az ellenkezojet ered el vele!

      • Vida Agi

        2011. május 07. szombat

        A hosszú ideig tartó ujjszopás hátterében mindig valamilyen szorongás van. Pl. ha korán kerültél bölcsibe, vagy nagyon sok gyerek volt az oviban, ha családi problémák voltak stb. – ezek mind olyan tényezők, ami miatt a kicsi nem hagyja abba az ujjszopást. (és a cumit sem)
        Normális esetben, kiegyensúlyozott környezetben a gyerek gond nélkül leszokik mindkettőről.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem kell aggódnod, fokozatosan elhagyja majd. Általában a járástanulás időszakában erősebb szokott lenni a cumizás és az ujjszopás is, mert a kicsi számára annyira új és kicsit ijesztő is a járás élménye.

  • N.Hajni

    2011. március 09. szerda

    szia Ági!
    Kislányom születése óta cumisüvegezik.7.5 honapig szopizott és nem is volt gond 15 honapos koráig mert onnantol kezdve nem csak táplálkozott belöle hanem azon cumizik.most 3 éves lesz májusban és 7 honapja tejlesen éjjel nappal cumisüvegezik.csak azzal hajlandó aludni.napközben abbol iszik.sir érte hogy kell neki a cumisüvege.mitévö legyek mert igy az éjszakák nagyon rosszak mert 1.5 óránként követeli.megsajnálom és odaadom neki.probáltuk hogy játékot adunk neki ha odaadja babáknak de nem vált be.azon kivül a hangulatával semmi gond csak nekem baj hogy cumisüvegezik még majdnem 3 évesen.szeptembertöl ovis lenne.igy megissza a 2 liter folyadékot is a cumisüvegből.segits!!!!!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Erről csak határozottsággal és következetességgel lehet leszoktatni. El lehet tenni a cumisüveget és elmesélni neki hova tűnt, de még így is biztos, hogy pár napig még sírni fog érte. Segíthet, ha helyette elalváskor alvósállatot kap, vagy cumit, tehát nem elég csak elvenni az üveget, kell valami más, ami helyettesíti a számára.

  • puvta

    2011. február 26. szombat

    Szia!
    Az en pici lanyom 7 hetes es nem fogadja el a cumit.Szinte születesetöl kezdve tapszeres.Nemetorszagban szültem es a korhazban meg volt tejem am a növer azt mondta ha elaludt es meg müködika reflexe akkor adjam oda az ujjam..a problema most ugy nez ki, hogy azota is szopja az ujjam nagy lelkesedessel, nagyon ritka hogy eltud aludni enelkül.’Hogy tudom erröl leszoktatni?Több cumit is probaltunk de kb 30mp utan kiköpi.Agyaban sem hajlando aludni?Többször probaltam h. ha sir akkor megvigasztalom majd megint elmegyek töle de le sem csukja a szemet egesz addig mig kinem veszem.Hogyan tudnam a sajat agyaban valo alvashoz hozzaszoktatni?Illetve megegy kerdesem lenne, többször hallottam hogy ilyen korban a baba meg nem tud hisztizni ha sir akkor valami baja van.Na most nalunk a kisasszony csak kezben hajlando meglenni, amint leteszem magam melle ordit es hiaba hagyom egy kisideig nem nyugszik,az sem segit ha megsimogatom es beszelek hozza, egyedül akkor van csendben ha felveszem ismet.Mar is ellett kenyeztetve?

    Köszönöm a segitseget.

    Ui:Bocsanat az ekezetlensegert.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Próbáld meg, hogy cumit adsz neki és újra meg újra visszaadod (érdemes cseresznye formájút adni és latexet, az jobban hasonlít az ujjadra), ameddig el nem fogadja.

      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
      Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Vannak babák, akik ebben a korban ébrenlétben még nagyon igénylik a testközelséget. Általában, amikor kipihentek és ettek (ezért érdemes mindig az alvás-evés-játék-alvás sorrendet tartani a napirendjében), utána jobban el tudnak nézelődni egyedül (5-10 percet mindenképpen, de akár fél-1 órát is). Ilyenkor tedd le egy kicsit, nézelődjön, ha elunta, sír, akkor játssz vele, legyen ott veled, de ne tartsd mindig kézben. Idővel egyre többet tud majd nélküled is nézelődni, játszani.

  • timea

    2011. február 21. hétfő

    hello!én vajdaságbol jelentkezem!és a segitségeteket kérem!az én kis fiam csak kizárolag a WEE csalokacumit szopja,és pedig az 1 szilikonosat az anatombol!érdekelne,hogy Magyarországon lehet e ilyen cumit kapni?!nálunk már egy ideje nem lehet kapni és mostmár bajba vagyunk!elöre is köszönöm a segitséget!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Magyarországon sehol sem kapható ez a márka, ez egy amerikai márka, internetről tudod megrendelni, a http://www.shopwee.com oldalról biztosan, de esetleg körülnézhetsz, hogy hátha EU-n belülről is tudják szállítani és akkor olcsóbb a szállítás.

  • Hangné

    2010. december 07. kedd

    Nekem 4 éves a lányom és most a télapónak nagy nehezen oda adta a cumit ,de azóta nem alszik délután és este nagyon nehezen alszik el , alvás élőt emlegeti a cumit,hogy hiányzik neki. mitevő legyek?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Válasszon magának egy kismackót vagy babát a boltban, aki ezentúl az alvótársa lesz a cumi helyett. Pár nap alatt egyébként megszokja a cumi nélküli elalvást, addig kitartás 😉

  • Anna

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági! 4 hónapos a kisfiam, cumit 1 hónapos kora után adtunk neki először, altatáshoz használjuk, illetve napközben néha „stresszhelyzet” kezelésére (autóban, vásárlásnál és sajnos néha a babakocsiban sétáláskor, mert nem szeret háton feküdni és nyűgösködni szokott). Egyébként otthon normál játékidőben soha. Az ágyában elalvás után vagy kiesik a szájából a cumi, vagy én kiveszem és erre nem ébred fel. Viszont amikor felébred (cumitól függetlenül) éjjel, akkor csak cumival tud újra elaludni, azaz akkor, ha én visszateszem a szájába. Ez pedig éjjelente néha nagyon sok felkelést jelent. Volt egy pár kósza kísérletem arra, hogy cumi nélkül aludjon el, de nem voltam túl kitartó, nem sikerült és feladtam. Mit tanácsolsz, próbáljam meg még most leszoktatni a cumiról és megtanítani az „önálló elalvásra”? Ha igen, milyen módszerrel?
    Köszönöm, Anna

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Az éjszakai cumikiköpés egy tévedés. Nem azért kel fel, mert kiesett a cumi, hanem azért, mert valami más baja van, például éhes vagy fogzik (illetve a mozgásfejlődés is okozhatja ezt) és nem tud visszaaludni. Tehát nem az a megoldás, hogy leszoktatod a cumiról, ez nem oldja meg a dolgot. A cumis gyerekek önállóan alszanak el és ehhez a cumi a segítségük, általában 5-6 hónapos kor körül már vissza tudják maguknak tenni a cumit.

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni, különben folyton fel fog ébredni, mert éhes.

  • Sac

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!
    Nem találok sehol a cumi méretére vonatkozó információt. 8 hónapos kisfiam még mindig a 0-6 hónapos korig ajánlott cumit használja. Adtam neki azonos márkából és típusból a következő méretet, de kiköpi. Szerintem a mérete a probléma, hogy nem a szokásos kis „dolog” van a szájában. Azt szeretném megtudni, hogy szerinted a fogak növését illetve egyéb problémát okoz e a cumi mérete? (még nem jött ki egy foga sem) Valamint azt szeretném még megtudni hogy Te melyik márkát, típust (formát) ajánlanád, ami nem okoz problémát. Válaszod előre is közsönöm

    Válasz: A fogakat ez nem befolyásolja, a lényeg, hogy a fogszabályzós (nem kerek fejű) fajtát kell használni. A mérete az teljesen a baba ízlésétől függ.

  • dorka

    2010. június 23. szerda

    Lenne még egy kérdésem: írtad, hogy ne zavarjuk meg a babát, amikor elalváshoz szopizza az ujját. Többször előfordul, hogy a kislányom félálomban szopizza az ujját, és amikor éppen elalszik, kiesik a szájából, erre felébred és újra elkezdi szopizni és ez megy hosszasan, nem alszik el. Ilyenkor mi a helyzet?

    Válasz: Semmi. Hagyd, hogy a maga tempójában altassa magát.

  • Kovácsné Helmeczi Gizella

    2010. június 21. hétfő

    Szia!

    Az én kisfiam kétéves lesz júliusban és még cumikázik. Mostanában szinte egész nap a szájában lóg. Már mindent kipróbáltam, mindent mondtam, ígértem neki, hogy hagyja abba a cumizást, vagy legalább csak alváshoz használjuk. Imike azonban hallani sem akar róla. HA nem adom oda keservesen sír. Augusztustól megy bölcsibe és nem szerettem volna, ha ott is egész nap cumizna. Mi tévő legyek? Hogyan tudom leszoktatni a cumizásról?
    Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Szerintem ne szoktasd le a cumizásról még, de kezdjétek el egyre kevesebbet használni, hogy csak alváshoz maradjon meg. Vondd el a figyelmét játékokkal, programokkal, hogy eszébe se jusson a cumi, csak akkor, amikor alszik. Játékhoz ne kapja meg, ébredés után vedd el tőle és tedd el, ne legyen elől. Egyáltalán nem gond, ha alváshoz még egy darabig megmarad, és ez a bölcsiben sem gond, de ne lógjon egész nap a szájában – ezt érjed el szép fokozatosan.

  • dorka

    2010. június 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 2,5 hónapos és kb. egy hete elkezdte szájába tömködni az öklét, szopni az ujját. Cumit nem akarok adni neki, nehogy gondot okozzon a szoptatásnál. Lehet valamit tenni az ellen, hogy rászokjon az ujjszopásra?

    Válasz: Semmit, de nem is kell. Az ujjszopás nem gond, természetes dolog. Abban a pillanatban, hogy elkezd többet játszani, kúszni, mászni, lassan leszokik majd róla. Ilyen szempontból még jobb is, mint a cumi, mert cumizni játék közben is lehet, ujjszopás közben viszont nem lehet játszani. Azok a gyerekek nem tudnak leszokni az ujjszopásról, akik nem kapnak elég figyelmet a családban, nem foglalkoznak velük, sokat vannak közösségben, vagy családi problémák miatt szoronganak.

  • kiscsiga

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nem találok sehol a cumi méretére vonatkozó információt. 10 hós kislányunk csak elalváshoz használja, de kb 5-10 perccel elalvás után kiesik a szájából, napközben pedig csak rágcsálni szokta, amikor éppen fogzik, úgy hogy a kezében fogja, és forgatja, rágja, ahol éri (mint bármi mást ilyenkor). Jelenleg még a 6 hós korig jelzett cumit használja. Adtam neki uilyen típusúból a következő méretet, elfogadja, de szinte azonnal kiköpi. Nekem úgy tűnik, hogy túl nagynak találja… Bár tényleg nagyon kevésszer van szükség rá, arra lennék kíváncsi, hogy szerinted a fogak növését nem befolyásolja-e hátrányosan a cumi mérete? Jelenleg alul 4 bújt ki, felül pedig a szélső kettő (kis vámpír a csaj :)). Előre is is köszönöm, ha szakítasz időt a válaszra.

    Válasz Nem, a mérete nem befolyásolja csak a formája, ha jobban szereti a kisebbet, akkor kapja azt.

  • Csaba

    2010. április 17. szombat

    Szia!

    3 hónapos a kisfiam, és folyton szopja az úját.
    Eddig nem kapott cumit. Amúgy jól szopizik.

    Adjunk neki, vagy nem?
    Az édesanyja adna neki, én inkább nem. Mi az igazság?

    Válasz: Ha szopja az ujját, nem kell cumi. A cumiról nehezebb leszokni, az ujját maga elhagyja, amikor már többet játszik, mert játszani csak kézzel lehet 🙂

  • Zsóka

    2010. április 11. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom decemberben volt 3 éves, szeptembertől óvodás.
    Kb. fél éves koráig cumizott, utána magától hagyta el, illetve amikor a szájába adtam kiköpte.
    A problémám az, hogy amióta oviba jár, ahol több gyereknek is van cumija, ő is cumizni szeretne. Baba kori fotóját is vágyakozva nézi és kérdezget a cumiról. A boltban mindig meg kell néznünk a cumikat, és annyira látom, hogy vágyik rá. Itthon a játék babája cumiját néha a szájába veszi, és egyébként is sokat játszik olyat, hogy ő pici baba és cumizik. Nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a helyzettel, de azt mondhatom, hogy rátelepszik a mindennapjainkra. Arra is gondoltam, hogy veszek neki egyet, és úgysem kell majd neki, de legalább kipróbálja és tudni fogja, hogy nem kell. De ha mégis kell majd neki?? Nem szeretném ha majdnem 3 és fél évesen szokna rá a cumira. Kérem írja meg, hogy találkozott-e már ilyen esettel? Mi a helyes megoldás Ön szerint?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv Zsóka

    Válasz: Ez a dolog arról szól, hogy őt érdekli most ez a dolog, ami természetes, hiszen korábban használta. A nagyobbik fiam 2 éves kora után szokott le a szopizásról, de a mai napig ha valami bántalom éri, a cicit emlegeti, mert az nyugtatta meg anno. Persze már nem kap és ezt ő is elfogadja. Neked sem kell neki megint cumit venned, de beszélgethettek róla vele, ha kérdezi, játszat cumisat stb., ez nem gond.

  • Jázmin

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom cumis, de csak elalváshoz használja. Cseresznye alakút vettünk neki, nemrég le akartam cserélni, mert nagyon elhasználódott. Vettem egy ugyanolyat és akkor láttam, h mennyire kiszopizta már a cuminak a szopókáját, mert eredetileg sokkal kisebb volt (latex anyag). A gondom az, h az új , de ugyanolyan cumit nem akarja elfogadni, ordít. A nagyobb probléma, h időközben kirágta a régit és egy nagy lyuk lett rajta….
    Szerinted erőltessem az újat és majdcsak nem ordít, vagy milyen egyéb módon tudom rávenni, h használja? Próbáltunk már neki veni nagyobb cseresznye alakút is, de azt sem fogadta el.
    ???
    Köszönöm. Jázmin.

    Válasz: Próbálj meg szilikonos cseresznye alakút venni ugyanolyan méretet, mint az eredeti volt. Sajnos a cumiban sok gyerek válogatós, ezért nehéz lecserélni őket, próbálgatni kell, melyiket fogadja el a régi helyett.

  • Aniko

    2010. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom novemberben múlt 3 éves. Egészen csecsemő korától kezdve cumizik, amit kizárólag elalváshoz kapott meg, ezáltal ébren soha nem is hiányolta. Most már úgy gondolnánk mi, a szülei, hogy ideje lenne leszoknia róla, ám Zsófi hallani sem akar róla. Volt egy próbálkozásunk már nyár végén (Ő dobta ki a kukába egy rollerért cserébe), amikor 1 hetinyi szenvedés után visszaadtam (vagyis újat vettem) neki. Az érdekes az volt, hogy a cumi mellett textilpelusokkal alszik, és amíg cumi nem volt, addig a pelusokkal sem nyugtatta magát, ahogy szokta. Tehát pelus és cumi együtt kell neki. Lehet, hogy hiba volt visszaadnom, de láttam rajta, hogy nagyon nem jó neki úgy. Délben nem aludt, és este is kínkeservek árán merült álomba. Azt tudni kell, hogy ekkor volt 2 hónapos a húga, úgyhogy elég rossz időszakot választottunk a próbálkozásra. Kérdezgettem egy-két anyukát már, akiknek a véleményére adok, Ők azt mondták ne foglalkozzak vele, úgy is csak alváshoz kell neki. Zsófi tudja, hogy örülnénk, ha leszokna róla, sokszor mondja ébredés után, hogy akkor Ő most leszokott róla, de természetesen elalvásnál ismét kéri a cumit… Sőt, most azt ígérte be, hogy a születésnapomra, ami 3 hét múlva lesz, leszokik róla. Mára már közel 8 hónapos a tesója, aki nem cumizik. Szokott le ugyanennyi idős ismerős gyerek a cumiról mostanában, ott kicsit sírt a kislány, első nap nehezebben aludt el, de ennyi volt részéről a leszokás. Mit tegyek? Erőltessem a leszokást (szeptembertől oviba megy, ott gondolom nem tolerálják és én sem örülnék neki, ha bárki máshoz kerülhetne a cumi), vagy inkább tényleg hagyjuk rá? Tanácsodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ne erőltesd, hagyd rá nyugodtan. Ha csak alváshoz kapja, nem lesz semmi gond magától el fogja hagyni. Az óvodában el szokták fogadni, hogy vannak cumis gyerekek és alváshoz odaadják nekik.

  • helga

    2010. január 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    10 hetes a kislányunk, már szülés után szopta az ujját, a kórházban. Kezdetben kapott cumisüvegből tápszert, de sikerült megoldani a szoptatási problémát, és csak pár napig kapott cumisüvegből, azóta szépen szopizik. Csakhogy a kezdetektől csak a szopi nyugtatja meg, szinte egész nap szopizott, most kicsit ritkábban már, de az utóbbi napokban nagyon nyugtalan, eddig bejött hogy sétálgattunk vele, és úgyis elaludt, de most az nem segít, és a mellemen sem nyugszik meg. Nekem hasfájásnak tűnik, mert ha jóllakott nyugtalan, feszeng a mellemen, nyög, és cumizna rajta meg nem is, kiköpi és beveszi ideges mozdulattal, közben sír, és gyakran félrenyel. Cumizna de még mindig jön a tejcsi, mert most nagyon sok még úgy is hogy szopi előtt lefejem. Ha elveszem a mellemtől meg sikít, sír. Ha sétálunk vele hogy megnyugodjon, vagy lerakjuk az öklét tömi, öklendezik tőle, olyan erővel nyomja. Az elaltatni így most nagyon nehéz, próbáltuk az angol vizet, de nem lett jobb. Közben nagyon nyálaskodik is, jöhet már ilyenkor a foga? A kérdésem az lenne, hogy egy alkalommal hosszú sírás és séta után odaadtam a cumit, és rögtön elfogadta, megnyugodott és elaludt. Okozhat e a szoptatásnál gondot ha végszükségben odaadom ha ennyire megnyugszik tőle, és másként nem tud elaludni? Mert Éjszaka ha felébrek, órákig nem alszik vissza, a mellemet sebesre cumizza mire visszaalszik. Ha csak elalváshoz használjuk okozhat cumizavart?
    Köszönettel:Helga

    Válasz: Biztosan nem jön még a foga. A babák eltérő szopásigénnyel születnek, őneki több szopizásra van szüksége, ami nem azt jelenti, hogy éhes, hanem, hogy szopiznia kell ahhoz, hogy megnyugodjon. Ebben segíhet, ha az ujját szopizza vagy a cumi. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Csilla

    2010. január 06. szerda

    Kedves Ági!

    Nekünk 3 hetes a kislányunk,de eddig még nem adtunk cumit neki, amikor alszik nagyon sokszor nyöszörög néha van olyan hogy fel is sír,de vissza alszik!A kérdésem az lenne,hogy azért nyöszörög mert rosszul alszik?Vagy cumit kellene adnom neki?
    Előre is köszönöm a választ
    Üdv.:Csilla

    Válasz: Nem kell neki cumit adnod emiatt. Ebben a korban még felszínesen alszanak a babák, azért nyöszörög, ha visszaalszik másként, cumi nélkül, akkor nem kell adnod neki, mert megzavarhatja a szoptatást.

  • Timi

    2009. március 25. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, és eddig a cumit leginkább alváshoz használtuk, nagyon ritkán megnyugtatásra. Nem is lóg állandóan a szájából cumi, délelőtti alvánál sétálunk, magától alszik el, esti alvásnál cicin, délután viszont nem alszik el cumi nélkül. Azért szoktunk rá, mert kicsi korától kezdve ha elfáradt, nagyon elkezdett sírni, magától nem aludt el (vagyis negyed óra sírásnál többet nem bírtunk ki), viszont a fél órás ringatásokat sem tartottuk jónak. Éjjeli ébredéseknél is néha megnyugtatja a cumi és vissza tud aludni. Kérdésem az, hogy véleménye szerint rossz-e ez a szokás, el kell-e kezdeni leszoktatni, és ha igen, hogyan?
    Köszönöm, üdv:
    Timi

    Válasz: Nem kell róla leszoktatni, most még korai is lenne, mert ilyenkor még erős a babákban a szopási ösztön. Ha csak elalváshoz kapja meg, akkor magától le fog róla szokni fokozatosan 2-3 éves kor környékére.

  • ko.da

    2009. január 20. kedd

    Nekünk olyan problémánk van a cumival, hogy elalváshoz használjuk (most 3 hónapos), de amíg el nem alszik addig kb. 15-20 alkalommal kell visszadugdosni a szájába a cumit. Ez úgy történik, hogy amikor már elég fáradt, akkor leteszem a kiságyába és odaadom a cumit ( egy pelust összehajtok és kitámasztom vele a szájánál, hogy ne essen ki olyan könnyen), majd kimegyek a szobából, kb 1-2 perc elteltével el kezd nyöyzörögni és ha akkor nem dugom vissza a szájába a , akkor egyre erőteljesebben kezd sírni, a végén annyira, hogy már nem lehet másként megvígísztalni csak szopival, és kezdjük újra előlről az egészet. Mit tehetnék annak érdekében, hogy ne sírva aludjon el és hogy ez a cumi téma is megoldódjon?

    Válasz: Nem a cumival van itt baj, hanem, hogy még nem akar aludni. Ebben a korban napközben egyhuzamban legalább 3 órát vannak ébren a babák és utána 30-60 percet alszanak. Ha az álmosság első jeleire már lefekteted, akkor ilyen nehezen fog elaludni. Emellett ebben a korban 1-2 hétig nagyon érzékeny a kicsi a zajokra, fényekre alváskor. Amíg el nem alszik legyen teljes csend (utána már nem muszáj) és félig be is sötétítheted a szobát, ahol alszik.