Kávé a terhesség alatt

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a kismamák körében, hogy vajon lehet-e kávét inni a terhesség alatt és ha igen, akkor mennyit.

Kávé a terhesség alattAz alapszabály az, hogy lehet kávét inni a terhesség alatt, de mértékkel. Napi maximum 3 presszókávé az elfogadható mennyiség. 1 csésze kávéban kb. 50-60 milligramm koffein található. Kutatók nemrégiben bebizonyították, hogy napi 500 milligramm koffein (kb. 9-10 kávé) 2,2-szeresére növeli a vetélés kockázatát az első harmadban, és már napi 4 csésze is valamivel magasabb vetélési kockázatot eredményez. A 2007-ben végzett felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy ez a vetélési kockázat csak a nemdohányzó nőknél áll fent, akik dohányoznak, azoknál nem (ennek ellenére nem szabad dohányozni a terhesség alatt, mert az meg súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat).

Fontos tudni, hogy a genetikusok szerint a vetélések 60%-át nem táplálkozási és egyéb szokások okozzák, hanem genetikai rendellenességek, kromoszóma-összeférhetetlenség. További 35 százalékot különféle betegségek, fertőzések okoznak és csak a fennmaradó 5%-ot okozhatják életmóddal összefüggő kérdések, pl. elhízás, alkohol, dohányzás, kábítószer, balesetek.

A túlzott kávéfogyasztással kapcsolatos problémák fő okozója a koffein, amely a kávé mellett a teában és a kólában is megtalálható, ezért ezek fogyasztását is csökkentenünk kell úgy, hogy a napi fogyasztás 150 milligramm alatt maradjon (ez kb. 3 csésze kávé vagy 1 pohár kóla és 1 csésze kávé).

Ha csak a megszokás miatt iszol kávét, érdemes inkább a koffeinmentes változatot választani, mint ahogyan kólából is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Mónika

    2011. április 12. kedd

    Sziasztok!
    Nem tudom tudjátok-e, hogy már kapható a Magyar piacon egy olyan, úgynevezett gyógykávé, amit a terhes nők, gyermekek, magas vérnyomással- vagy gyomor problémákkal küzdők is bátran fogyaszthatnak. Nagyon finom ízű kávé!
    Kóstoljátok meg, megéri!
    Üdv: Mónika

  • Zóri (barica)

    2010. október 14. csütörtök

    Ez most itt reklám lesz, én egy ideje már rátaláltam a Nescafe Gold koffeinmentes változatára, igaz nem olcsó, de nagyon finom, ha nem tudnám, nem mondanám meg, hogy koffeinmentes, ugyanolyan finom, mint az „igazi” 😉

  • b.nora

    2010. október 14. csütörtök

    🙂
    Nekem vegig a terhesseg alatt muszaly volt meginnom napi ket kavet!Presszo, cukor nelkul es keves tejjel.De csak ures gyomorra, mert ha kaja utan ittam, hanyingerem volt.Szerencsere nem voltam rosszul egy percig sem, mert nem tudom, hogy veszeltem volna tul a 9 hot kave nelkul! Terhessegen kivul amugy napi 5 kave ment –es megy ismet:)
    Amugy nem dohanyoztam soha eletemben, viszont harsany tarsasagi eletet eltem a picuri elott, es eleg sokszor legurult nehany sor.Amikor eldontottem, hogy babat szeretnek, megfogadtam,hogy alkoholt nem iszom a terhessegem alatt.Ezt be is tartottam, annal is inkabb, hogy egyaltalan nem kivantam.
    Sok kismamat hallok-latok alkoholt inni babaval a pocakjukban, kozben azt mondogatjak, hogy kivanjak s ha nem isznak elmegy a baba! Nem megy az sehova :)S ha mar tenyleg a sort kivanja az anyuka(es nem a baba), akkor letezik alkoholmentes valtozat is.Mert regen baj van, ha nem a sor izet kivanja a baba, hanem az alkoholet!
    Ugyhogy akkor inkabb koffein, mint alkohol!

  • eszter

    2010. május 31. hétfő

    van nem cukros malatakave is:)
    abban nincs karos anyag, es lehet bele mezet is tenni

    nem csak a macikave van a vilagon

    en ricoret iszom, annak csak egy resze kave, de en a terhesseg elott is azt ittam fole, ovomaltint teszek meg bele egy kanallal, igy van vitamin is benne, kulon cukrot nem teszek bele, nekem ez a kedvencem:)

  • myvett

    2009. július 02. csütörtök

    Háááát, én minden reggel iszom egy kavarósat édeskével, mert anélkül nem tudok felébredni, bár igaz, ahogy kismama lettem, csak a napi reggeli kávé ami jól esik, ez volt az első jel:-)
    A csokit eleve nem nagyon szeretem, de az eddig eltelt 7 hónap alatt lecsúszott 1-2 Sport szelet. A kóla nehéz dolog, mivel én sokszor nagyon megkívántam és kortyoltam is. Ez 5 hónapig volt jellemző.
    Nem vagyok vékony, de kövér sem, soha nem dohányoztam, passzívan azért kaptam rendesen, volt és van stressz (drága Édesapám betegsége miatt), de ahogy elterveztük a Baba érkezését, már akkor teherbe estem, eddig minden problémamentes, bár megkímélem magam, már 1 hónapja nem dolgozom, csak itthonról távirányítok, ha kell.
    Alig híztam (eddig 4-5 kg), kívánom a gyümit a zöldeket, szóval én nagyon elégedett vagyok, nem beszélve arról, hogy az utód valami gyönyörűséges a 4D-s ultrahangon:)

    Az orvosaim elégedettek, és én is, egyáltalán nem parázok a szüléstől és az után a következő dolgoktól, hanem nagy elánnal készülök rá.

    Kívánok nektek is minden szépet és jót! Szeretettel: Y

  • orsi

    2009. június 24. szerda

    Hát igazából nem rég olvastam egy cikket, ahol a kávé kontra műkávé helyzetet elemzik. A műkávé alatt a cikóriából készítetteket értem alapvetően sokkal egészségtelenebbek, mint a koffeintartalmú társaik. 😛 Mindig jönnek a statisztikák és a „kísérletek” és a végén levonnak vmi következtetést. Ezeknél a lényegi elem az volt, hogy a cikóriás gyerekkávék HÍZLALNAK, elég durva súlygyarapodás lehet a vége, ha az ember ezt issza. :S Akkor most mi legyen. Én napi 1 kavarósat iszom, igen, egyetértek előttem szólóval, tele van műcuccal, de akkor ilyen alapon ne vegyünk levegőt. 😀 Amúgy arról is statisztikáztak, hogy a túlsúlyosság sokkal nagyobb kockázati tényező, mint a dohányzás. Hát szép…. Volt egy cikk, ami közölte, hogy bizonyos BMI felett nem lenne szabad hagyni a nőket teherbeesni, aztán közölték, hogy bár amúgy sem lesz könnyű dolguk, na meg még a megtartás is problémás náluk. :S No cigi, no kávé, no kövérség. Akkor nem éljünk és ne szüljünk inkább. 😀 Kinek és mit lehet elhinni???

    Válasz: Napi egy kávétól azért nem lehet elhízni… És még inkább egy kávé, ami kicsit dob a vérnyomáson, mint elájuljunk az utcán…

  • doortje

    2009. május 26. kedd

    a kavarós kávé meg tele van mű cuccal

  • Éva

    2008. július 21. hétfő

    Az én védőnőm a macikávét javasolta, valamint a napi 1 „kavarós” kávé (instant, 3 in 1-esekre gondolok) még nem okozhat kárt.
    Koffein hatás a csokoládéban is van.
    A kóla hiába nem koffeines, a szénsav is árt! (a csontoknak)