Nyög a baba

Hihetetlennek tűnhet, de a nyögés a mozgásfejlődés velejárója. Képzeld el, hogy le kell feküdnöd hasra és úgy eljutni mindenhova. Nem tudom, te mit tennél, de én biztosan nyögnék 🙂

A legtöbb babának nagy erőfeszítésébe kerül, mire megtanul átfordulni, kúszni, mászni, felállni és járni. Sok gyakorlás, erőlködés és próbálkozás kell ahhoz, hogy a hason fekvő kisbabából kúszó-mászó majd szaladó apróság legyen. Ez pedig kemény munka eredménye. Ebből pedig több dolog is következik:

    Nyög a baba – ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, sok lehetőséget kell neki adni a gyakorlásra, azaz gyakran kell hasratenni, kell neki tér, ahol mozoghat, nem szabad sokat ültetni, lekötve tartani, hogy tudjon gyakorolni,

    – kellenek ösztönzők, játékok, érdekes, változatos környezet, ami arra ösztönzi, hogy meg akarjon szerezni bizonyos tárgyakat, el akarjon jutni a szoba egyik pontjáról a másikra.

    – ahhoz, hogy fejlődjön, gyakorolnia kell, ez pedig bizony időbe telik: számos próbálkozás és kudarc eredménye vezet el odáig, hogy az egyik képességet használva kifejlődjék a másik.

Nem lehet tehát a babát siettetni, erőltetni a fejlődést, amit tehetünk az az, hogy azonban támogató környezetet és inspirációt biztosítunk a számára, ahol van kedve és lehetősége felfedezni a lehetőségeit. És igen: el kell fogadni, hogy mindez nyögéssel, erőlködéssel, kísérletezéssel és néha még egy kis nyűgösködéssel, elégedetlenkedéssel is jár (amíg nem sikerül valamit megcsinálni)

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Angelika

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom pár nap híján 5 hónapos, 3 hónapos kora óta képes a hátáról a hasára fordulni, és fordítva. Már képes oldalasan is kúszni, de ez még nagyon kezdetleges. A problémám az, hogy mostanában ha lerakom a hasára, egy idő után elkezd sírni. Csak néz maga elé, és sír. Amikor viszafordítom a hátára, megnyugszik, de egy idő után újra a hasára fordul, és újra elkezd sírni. Ha hagyom, üvöltésbe torkollik az egész. Nem tudom mi lehet a baj. A párommal arra gondoltunk, hogy esetleg zavarja, hogy nem éri el a dolgokat maga körül. De akkor miért nem tesz érte valamit? Lusta, vagy nem képes még rá? Vagy teljesen más jellegű problémáról lehet szó? Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 30. szombat

      Ez nagyon gyakori jelenség ebben a korban, általában 1-2 hétig tart, aztán egyszercsak sikerül a kicsinek túllépni az adott fejlődési szakaszon. Segíthet, ha játékokat teszel elé olyan távolságra, hogy elérje őket, körben is lehet, mert ez idővel arra ösztönzi majd, hogy a hasán egyiktől a másikért forogjon, ez pedig már a kúszás kezdeti szakasza.

  • Detti

    2011. február 13. vasárnap

    Szia! Kisfiam 4 és fél hónapos. Kb másfél hete, ha ébren van többször nyög. A doktornő szerint semmi különös, de most már a cicin is nyög. Néha egészen belevörösödik, ahogy megfeszíti magát. Nem tudom mi lehet, de nagyon zavar, aggódom.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A gondot az okozhatja, hogy ebben a korban a baba már szinte teljesen képes megemészteni az anyatejet, ezért nehezebben megy a kakilás, ez okozza a nyögést is. Mivel a szoptatás kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is, ezért lehet, hogy szopi közben is nyög. Segíthet ezen, ha a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, amíg nem sikerül pukizni vagy kakilni. Ha emellett is nehéz a kakilás, akkor a gyermekorvossal egyeztess.

  • Peterle Katalin

    2010. november 15. hétfő

    Szia.Az én babám most lett két hónapos,és már két-három hetes kora óta nyög,de nagyon.Napközben is,és éjszaka is,néha sírással vegyítve.Ez normális?Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A nyögés normális, ez önmagában nem gond, valószínűleg nála, mivel sírás is kíséri, hasfájás okozhatja.

  • Kati Anya

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Rendben, köszönöm a választ. Ma azt figyeltem meg, ha nem vele foglalkoztam, akkor így reagált. De azonnal hanyatt feküdt, „nyomott, nyögött” húzta a ruciját. Ezenkívül, alvás előtt is ezt csinálja. Szegénykém, úgy le tud izzadni ebben a nagy „munkában”. Próbálok nem foglalkozni vele, de nehéz lesz! Köszönöm mégegyszer!

  • Kati Anya

    2010. augusztus 18. szerda

    Sziasztok! Az én kislányom 7 hónapos. 3 hónapja van egy rossz szokása, ami eléggé idegesítő. Hanyatt fektetve összeszorítja lábacskáit oldalra fordul, majd nyög. Emellett olykor a ruciját, badyját húzogatja magáról, mintha le akarná tépni! Mit tegyek ellene? Nektek is volt már hasonló problémátok? Azt mondták az orvosok, nem kóros. Ez azért nyugtat! Minden rendben amúgy vele, mozgásfejlődése szépen halad, és nincs szorulása sem, pedig először azt hittem. Remélem valaki tud segíteni, vagy hasonlót írni. Köszönöm!!!

    Válasz: Előfordul ilyen szokás, ki fogja nőni, nem kell foglalkozni vele.

  • Dobi Nikolett

    2010. május 09. vasárnap

    Hello!! a kislányom 4és fél honapos és már majdnem magátol átfordul a hasára. az lenne a kérdésem h segitsek neki abban h átforduljon vagy hadjam h majd neki sikerül.választ nagyon köszönöm.

    Válasz: Ne segíts neki, hagyd, hogy kísérletezzen.