Puha talpú cipő vagy hagyományos?

Egészen ezidáig a hazai gyermekorvosok egyöntetűen azt tanácsolták a szülőknek, hogy az első cipőcske legyen a kicsi bokáját jól fogó cipő, mostanában azonban megjelentek a puha talpú cipőcskék a piacon, melyet az ortopéd orvosok egy része is nagyon ajánl. Nehéz eldönteni, melyiket is érdemes választani a kettő közül.

Puha talpú cipő vagy hagyományos?A hagyományos felfogás szerint a kicsinek az a legjobb, ha a cipő tartja a bokáját és nem merev a talpa – ennyi az, amit az első cipőcskének tudnia kell. Emellett az ortopédorvosok azt javasolják, hogy addig ne kapjon cipőt a gyerek, ameddig csak tanulgatja a járást, 1-1 lépést tesz meg, hiszen mezítláb jobban tud egyensúlyozni, jobban érzi a járás módját. Amikor már folyamatosan, stabilan, egyedül jár, akkor szükséges az első cipő megvétele.

A puha talpú cipő egészen más felfogásra épül. Ezek a cipők a mezítlábas járáshoz hasonló lépegetést tesznek lehetővé, mivel a járás közben itt dolgoznak a talp izmai és a lábujjak, a kicsi érzi a talajt a lába alatt, ezáltal javul az egyensúlyérzéke is – mintha csak mezítláb járna. Emellett a puha talpú cipő nem deformálja a lábat, nem nyomja meg.

Kérdés azonban, hogy valóban jó-e a kicsinek, ha a cipőben ugyanolyan neki, mintha mezítláb lenne. Míg az Amerikai Ortopéd Orvosok Szövetsége a puha talpú kiscipőket ajánlja, addig a hazai orvosok szerint a mezítláb járás csak egyenetlen talajon (füvön, homokon) jó a babának, a kemény padlón való talpalás azonban erre nem való, a kemény és sima felületen szétterül a láb, a sarok befelé fordul, bizonytalanná teszi a kicsi járását, és nem biztosít megfelelő tartást, hosszabb távon pedig ortopédiai eltérésekhez vezethet az állandó mezítlábazás.

A puha talpú cipőcskék azonban valamiféle tartást biztosítanak, tehát nem tekinthetőek teljesen a mezítlábas viselettel egyenértékűnek, valószínűleg az idő és a tapasztalat hozza meg majd a bizonyosságot afelől, hogy az egyik vagy a másik út-e inkább a követendő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

28 Comments

  • Heni

    2011. május 14. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam 9.hónapos és 36.hétre született. A lábfeje befelé fordul és ha felhúzza magát, sokszor bokából befordul. És lábujjhegyen áll. Ez változni fog, vagy elvigyem szakemberhez? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Az orvosnak mindenképpen mutassátok meg, ha legközelebb mentek, de az első felálláskor és a járás kezdetekor még sokféleképpen állhat a baba lába, befelé, kifelé, lábujjhegyen is normális.

  • Bognár Regina

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!

    Először is szuper a honlap. Mindig itt kapok választ és megnyugtatást bármely kérdésemre.
    Kislányom jelenleg 10 hónapos. A lakásban már néha lépeget kapaszkodás nélkül, gondolom, hamarosan többet is fog, és ahogy a jóidő is megjön, kint a szabadban is. Mit javasolsz, milyen cipőt, szandált vásároljak részére? Szandira gondoltam, de zárt cipőre nem lesz szükségünk? ( nyáron is van rosszabb idő) Mi a véleményed a Falcon First Step cipőiről? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Szandálra és egy zárt cipőre is szükségetek lesz, olyat vegyél, ami fogja a bokáját. A Falcon cipőkről sok jót hallottam.

  • Szilvia

    2011. április 11. hétfő

    Szia Ági!
    Jó ez a cikk,csak épp az ember továbbá is bizonytalan…:)
    Az idösebb fiamnál ugy csináltuk,hogy bent nem adtam rá a kemény cipőt,csak ha kint sétált az udvaron,utcán és bokasülyedése lett.Most persze ostorozom magam,de nem tudhatom,hogy mi történt volna ha bent is ráadom.
    Most a 11hónapos fiamnál,aki már előszeretettel sétággat(nem egyedül még),mindenki azt hajtogatja,hogy adjam rá a kemény cipőt bent is.De ő nem engedi!-állandóan összehúzza a lábujacskáit és erősen tiltakozik ellene!:)Ha véletlenül sikerül ráadnom egy lépést sem tesz bennük.
    Mit csináljak próbálgassam vagy hadjam és várrjak még vele?A puha talpu cipők nem hidegek az udvarra,utcára?

    Köszi a válaszod!Szilvia

    • Timi

      2011. április 16. szombat

      Szia Szilvia!

      Szerintem ketté kell választani, hogy mikor milyen talpú cipőt (kemény,puha)adunk a gyerkőcre.
      Én úgy csináltam, hogy ha utcára mentünk akkor normál(kemény) talpú cipőt adtam a gyerekre. Ebben is vannak egészen hajlékony talpuak (Siesta, Elefanten).
      A puhatalpuak esetében vannak olyan termékek, amelyeket úgy hírdetnek, hogy kültérre is alkalmas. Én szerintem nagyon hamar elkopik a talpa, ha kültérre adod rá.
      Én puhatalpút (Lilliputi,Cinege) csak beltérre adtam a gyerkőcre. Ezeknek 3 rétegű a talpa. Volt olyan cipőnk is amelyik csak egy rétegű (Carooso) volt. Abban hideg volt a pici lába. Ami nálunk fontos volt, hogy a baba konfort érzete a járás során jó legyen. A puhatalpúaknál éredmes alaposan körülnézni mert nagy árkülönbség lehet a márkától függően.

      Remélem tudtam segíteni

      Szép napot Timi

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ha nem szereti, ne erőltesd. A bokasüllyedés, a lúdtalp a talpizomzat erősítésével kerülhető el. Jobban erősödik az izomzat, ha sokat járhat mezítláb a gyerek, de nyilván előfordulhat, hogy ennek ellenére bokasüllyedés alakul ki. Sokat segíthet, ha van alkalma a kicsinek mezítláb járni egyenetlen talajon pl. fűben is.

  • Veramama

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisunokám 13 hónapos, hónapok óta feláll és kapaszkodva lépeget. Szülei valami rettentő otromba kiscipőt vettek neki, amire még büszkék is. A cipő talpa kb fél centi vastag, teljesen kemény és merev, erővel se tudom meghajlítani. A felsőrész vastag, merev bőr, „fogja a bokát”. Gyerekeim szerint ez a jó cipő a járni tanuló kicsinek. Szerinted így van? Tényleg ilyen a jó első cipő?

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Megoszlanak a vélemények az első cipő kérdésében, vannak olyan szakemberek, akik szerint a bokát jól fogó stabil cipőre van szükség, egy újabb irányzat szerint pedig puhatalpú cipőre, mert ebben jobban fejlődnek a talpizmok. Én a saját gyerekeimnél azt az elvet követtem, hogy itthon mezítláb lehettek sokat, pont azért, hogy megtanulják az egyensúlyt és fejlődjön a talpizom, utcára viszont bokát jól fogó cipőt kaptak.

  • Leigh

    2011. március 04. péntek

    Szia Ági!

    A 13 hónapos lányom már 1,5 hónapja megy egyedül, soha nem igényelte azt, hogy vezetgessük. Szépen megy. Van ahol azt olvasom kell bentre cipő van ahol azt, hogy nem és elég a csúszásgátlós zokni is. Kell bentre cipő? Van egy szandálja, amit bentre adok rá, de nem minden nap, nehogy kárt okozzak vele.

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Erről megoszlanak a vélemények, szerintem nem kell, én soha nem adtam rájuk, mert a mezítláb-járás fejleszti a talpizmokat, a cipőben járás pedig csak kis mértékben.

  • Judir

    2011. február 17. csütörtök

    Szia Ági!

    Újra segítségért és tanácsért fordulok hozzád. 11 hónapos kisfiam, már egy hónapja szépen segítség nélkül és ügyesen jár. Mivel hideg a padló, így vettem neki Linea első lépés szandit, ami fogja a bokáját. Siestát akartam, de azt tanácsolták, hogy abban erősebb a lúdtalp elleni kialakítás és a babáknak nem szabad beavatkozni ilyen szempontból a lába fejlődésébe, mert pont az ellenkezőjét érjük el. És azért vagyok tanácstalan mert amit én vettem és 2 hete hordjuk, a kisfiam talpa belső oldala tiszta sebes lett és fáj neki. Nem tudom most akkor mit adjak rá. Addig zokni esetleg, amíg meg nem gyógyul? Tudom, hogy márkanevet biztosan nem kapok válaszként, de nem tudom, hogy erőltessem-e továbbra is azt a szandit, vagy mit adjak rá a hideg járólapon? A védőnő és a doktor néni sem ad konkrét választ és nem szeretném, hogy később bármi baja legyen azoknak a lábacskáknak.
    Előre is köszönöm a tanácsot!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Én zoknipárti vagyok: a lakásban elég csak a zokni, utcára kell csak cipő, ha hideg a padló, akkor dupla zoknit adj rá, de semmiképpen se azt a cipőt, amitől sebes lett a lába. Egyébként szívesen mondok márkát is (ez nem kereskedelmi tévé, de most már ott is lehet márkákat mondani): a Siesta, a dr. Leo, az Elephanten, a dr.Batz egyaránt jó márkák első cipőnek, szandálnak.

  • Erika

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos, egykezes segítséggel már megy és igényli is, hogy vezessük. Egyre jobban zavar azonban, hogy a bal lába lépés közben kifelé kacsázik, a jobb lábát gyönyörűen teszi előre. Itthon, mivel kő van, adtam rá puha talpú kis félcipőt. Rosszat tettem? Mitől alakulhatott így? Ki fogja nőni? Vigyem orvoshoz? Mit ajánlasz?

    Köszönöm, Erika.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell aggódni, gyakori, hogy az első lépéseknél még kifelé áll a kicsik lába, mert így tudják tartani az egyensúlyt, ez legkésőbb másfél éves korra rendeződik.

  • Era

    2010. december 18. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam most lett 10 hónapos,nagyon gyors a mozgásfejlődése,még nem volt egészen 7 hónapos amikor elkezdett mászni és szinte egyből fel is állt. Most már nagyon ügyesen járkál kapaszkodva a bútorokba,sőt egy-két hete már próbál kapaszkodás nélkül tipegni.Ha elkapja a fonalat megy is neki négy-öt lépés.Eddig zokniban tipegett de mivel most már elég hideg a padló kapott egy puha talpú tutyit.A problémám az,hogy észrevettem a talpa belső élén jár,mindkét bokája befelé dől.Ez gond?Kell ezzel foglalkozni?Keressek fel egy ortopéd orvost,vagy kinövi?
    Köszi a választ!Era

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Ilyen kis korban még meglehetősen sokféle módon állhat járás közben a kicsi bokája, ez teljesen egyéni, mert most még sokféleképpen találja meg az egyensúlyt és nem elég izmos a talpa, ezért úgy áll, ahogyan érzi az egyensúlyt, később, ez rendeződni fog. Ha már legalább 2 hónapja teljesen önállóan, kapaszkodás nélkül jár és még mindig fennáll a probléma, keressetek fel orvost vele.

  • Virág

    2010. december 04. szombat

    Szia Ági!

    Átolvastam a kérdéseket, és az én konkrét problémámra nem érkezett még válasz, ezért kérném a segítséged:Kislányom 5 hónapnyi kemény DSMG torna után 14,5 hónaposan végre felállt:) . Iszonyú hideg a lamináltunk, nekem is fázik a lábam zokniban, ezért a pici a harisnyára kapja a teljesen szilikon talpú zoknit. Amíg csak mászik, az a helyén is marad, de ahogy elkezdi maga alá szedni a lábait felálláskor, folyton lemocorogja a lábáról. Úgy meg tulajdonképpen a zokni maga akadályozza meg, hogy lépjen…
    Tekintettel arra, hogy kicsit megkésett a mozgásfejlődése, szerinted rosszat teszek, ha itthon is inkább bőrtalpú cipőcskét adok rá, mint ezt a zoknit? Olyat néztem ki, ami tépőzárral fogja a bokáját, tehát nem a gumis-bebújós fajtát. Amúgy a tornász szerint ezek jó cipők, meg a lába is kezd teljesen egészségessé válni.
    Köszönöm előre is! Virág

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nyugodtan adhatsz rá puhatalpú cipőt vagy akár szandált is, ha hideg a padló, ebben is megtanul járni.

  • hosszú katalin

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A fiam, most megy óvodába.Ön szerint milyen cipőt vegyek neki benntre?Néztem a puhatalpú cipőket,belebújóst, nagyon tetszenek,de abban a cipőben tornázni is fog..mit ajánlasz?

    köszönöm:Kata

    Válasz: Mindenképpen tépőzárasat vegyél, mert azt maga is könnyen fel-le tudja venni, és mivel bent van benne a melegben egész nap, ezért praktikus a vászon cipőcske. A legjobb, ha a tornához másik cipőt hord, de ha ez nem megoldható, akkor egy kényelmes puhább talpú jól szellőző edzőcipő, vagy egy magasabb szárú, a bokáját fogó szandál is jó lehet.

  • Dóra

    2010. augusztus 21. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos, kapaszkodva áll, és próbál lépegetni. Egyenlőre mezítláb vagy zokniban van, de nagyon hideg a padlónk, télen még hidegebb, ha a zokni nem elég a gumitalpú vastag zokni megteszi, vagy vastag kötött zokni?vagy jobb a puhatalpú cipő?
    Koszönöm a választ: Dóra

    Válasz: Lehet télen vastag zoknit adni rá, felesleges bentre cipőt hordani és a lábboltozat fejlődésének is az a jobb, ha mezítláb van a baba.

  • Andi

    2010. július 19. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom 15 hónapos, kb. 1 hónapja jár biztosan.Falcon első lépés cipője van, és azt tanácsolták, hogy a lakásban is hordjon cipőt, mert befelé áll a bokája.
    Nem mezítláb a legegészségesebb? A magasabb szárú lábbeli jobb ebben a korban? Egyáltalán, nem még csak most fejlődik a lábboltozata és a befelé álló oka még természetes?
    Mi a véleményed?
    Köszi, Andi

    Válasz: Én a mezítlábazás híve vagyok, a saját gyerkőceim is mindig (és most is) mezítláb voltak, nekünk az ortopéd orvos is kifejezetten azt tanácsolta, mert ez a legegészségesebb. A befelé álló bokánál nem mindegy, milyen mértékű, érdemes megnézetni az orvossal és tőle tanácsot kérni, hogy valóban kell-e otthon a bokát is tartó cipőcske.

  • Edina

    2010. június 18. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom egy éves, magától még nem jár, viszont már 4 hónapja áll, mindenhol feláll, kapaszkodva ügyesen jár a bútorok mellett, illetve a legújabb hogy 2 hete kiköveteli magának hogy vezessük kézen fogva. Sokat járunk le a játszótérre, ott eddig leginkább mászott, de mostanában ott is fogni kell a kezét, és van hogy 10 percig is megyünk így.
    A kérdésem az lenne hogy milyen cipőt érdemes venni neki? Nagy melegben mezítlábazunk, de ilyen esős-szeles időben?

    Köszönöm!
    Edina

    Válasz: Vegyél neki olyan szandált, aminek van orra és fogja a bokáját, ezt nagy melegben is ráadhatod.

  • Ildiko

    2010. május 19. szerda

    Kedves Agi!

    Kislanyom 13 es fel honapos. 1 eves szulinapja elott egy hettel minden segitseg nelkul felallt, azota a butorok (kisagy, szekek, kanape, szekreny,kisebb asztalok, fotelek), menten oldalazva lepeget es probalkozik kisebb ures tert is atlepni. Nagyobb tert mar nem mer, inkabb leereszkedik negykezlab es ugy halad tovabb a kivant jatek utan. Ugyesen es gyorsan maszik.
    Kerdesem az lenne, hogy kell-e a lakasban, ezeket leirva, cipot huznom a labara vagy eleg a zokni? Edesanyam szerint adnom kellene mar cipot a labara a lakasban is, mert mar tobbet halad ket labon, mint negykezlab. En ugy gondolom, hogy a bokajanak nem tenne jot, ha cipo lenne a laban, foleg, hogy meg eleg sokat maszik. Igaz az, hogy bokasulyedest okoz, ha nincs a laban cipo a lakason belul?
    Elore is koszonom a valaszt.

    Udv, Ildiko

    Válasz: Amíg nem jár magától kapaszkodás nélkül, nem kell a cipő.

  • Lillácska

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányunk most 7 hónapos és már áll kapaszkodva és a kiságyat is körbejárja. A bal lábfeje kifelé áll kb 70-80 fokkal kifelé a normáltól és (valósztínű ezért) a bokája is befelé dől egy kicsit. Van egy gyógytornász aki DSGN masszázzsal foglalkozik és ő a tornát javasolja. Kérdés, hogy szükséges-e ez a torna, hiszen alkalmanként nem kevés pénzbe kerül.

    Köszönjük

    Móni

    Válasz: A kifelé álló lábfej nem gond, de ha nem szimmetrikus, tehát a jobb lábnál nincs ilyen, akkor valóban szükség lehet a tornára.

  • Melinda

    2009. november 16. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom lassan 14 hónapos és kb. 2 hónapja kapaszkodva feláll. A gondom az, hogy még mindig lábujjhegyen áll. Kb. 2 hete kezdett el kapaszkodva, oldalazva járni, de lábujjhegyen. Ez gond? Kell-e aggódnom?

    Hiába próbálom „talpra” állítani, akkor lehuppan a seggére inkább.

    Köszönöm a választ:
    Melinda

    Válasz: Ez teljesen normális, mert még nem tud a talpán egyensúlyozni, arra később jön majd rá. A talpizomzat, ami az egyensúlyozáshoz kell fokozatosan alakul csak ki.

  • tipegő

    2009. május 13. szerda

    Kedves Ági!

    Nem szoktam neten tanácsot kérni, de most tényleg elbizonytalanodtam. A kisfiam 10 hónapos kb. 1 hónapja áll, csak áll és a bútorok mentén lépeget. Itthon csúszásgátlós zokniban van. Ma voltunk tanácsadáson, és a gyerekorvos szerint kifelé áll a lábfeje, ahogy áll, és adjak rá cipőt. Először azt hittem rosszul hallok. Azt mondta, ha nem javul elküld ortopédiára is. (Mondjuk előbb érdekelne szakorvos véleménye, de oda beutaló kell a gyerekorvostól, akit ezáltal felülbírálok.) Tényleg adjak rá cipőt? De minden gyerek olyan összevissza áll még ilyen korban. Nem akarom elrontani, mert nekem és a férjemnek is vannak ortopédiai problémáim. Szerinted kell a cipő?
    köszi a válaszod: egy tipegő

    Válasz: Otthonra nem kell cipő, amíg az első lépéseket megteszi, mert a mezítlábas járás, állás révén tanul meg a talpával egyensúlyozni, így fejlődnek ki a talpizmok, míg a cipőben ez nem természetesen történik meg. Az első lépéseknél a legtöbb baba kifelé tartja a lábát, mert így jobban tud egyensúlyozni, aztán fokozatosan befordul a lábfej (mindkét fiam úgy járt kezdetben, mint egy kis Chaplin és fél év alatt kinőtték :))

  • ircsó

    2009. március 07. szombat

    Szia Ági!

    ezt a topikot kerestem. Hurrrrá!

    Kislányom egy éves lesz. önállóan még nem jár, kapaszkodva illetve járássegítő játékkal ezerrel teper esés nélkül, nagyon ügyes és a biztonságra megy. Néha lábujjhegyezik . Ezt gond? kell ezzel valamit tennem? A leírtak alapján még ne adjak rá kiscipőt vagy már puha talpút igen? mit tegyek? mit ajánlasz?

    köszi.ircsó

    Válasz: Nem gond, amikor tanulnak járni, sok ilyen furcsaságot csinálnak (lábujjhegy, kifelé álló lábfejek stb.), ez később elmúlik, ha fél év múlva is még csak így jár, akkor kell vele foglalkozni.