„Aggódom: vajon kevés a tejem?”

Egy régi olvasóm írt a napokban, mert aggódik, eleget eszik-e, jól fejlődik-e a napokban 2 hónapos babája. Olyan kérdéseket vetett fel, amiket talán már te is feltettél magadban a szoptatással kapcsolatban, ezért most leírom, miket kérdezett és én miket válaszoltam neki.

“Aggódom: vajon kevés a tejem?”Azt hallottam, hogy napi 6-7 pisis-kakis pelusnak kell lenni és olvastam valahol, hogy ha keveset eszik a baba, akkor sötétsárga lesz a pisi. De hogyan állapítsam ezt meg a pelusban?

Ha elég a tej, akkor a baba naponta kb. hatszor pisil-kakil. Ez azt jelenti, hogy ha napi hatszor pelust cseréltek (mondjuk napközben 3 óránként), akkor mindegyikben van valami (vagy pisi, vagy kaki). Ha tehát nagyon aggódsz emiatt, akkor 1-2 napig próbáld ki és gyakrabban kukkants be a pelusba. Ha minden szoptatás után belenézel 20-30 perccel, és találsz „valamit” a pelusban, akkor nincs gond.

A kisfiam most lesz két hónapos és a születési súlyához képest eddig 1200 grammot hízott, ez sok vagy kevés? Jól fejlődik?

Semmi gond nincs a hízásával. A súlynövekedés akkor jó, ha legalább 4-500 grammot hízik a kicsi 1 hónap alatt (tehát kb. heti 100 grammot), az első 3 hónapban, ezután a súlynövekedés lelassul. Az első élethónapban a hízás akár 800-1000 gramm is lehet, de ez nem általános. A kórházban a legtöbb újszülött veszít a súlyából és még ezt a veszteséget is „be kell pótolnia” az első élethónapban, ezért a hízás inkább a második hónapban szokott felgyorsulni.

Valamelyik nap megpróbáltam fejni, de csak 10 ml-t sikerült kipréselnem, akkor most kevés a tejem?

A fejést felejtsd el, nem szaporítja a tejet igazán, a szoptatás a legjobb tejnövelő. Ha igény szerint szoptatsz nincs szükség fejésre, hacsak nem akarod néha a kicsit néhány órára másra hagyni. Az a helyzet, hogy ha igény szerint szoptatsz, akkor a baba mindent megeszik, ezért keveset tudsz kifejni, valamint tudnod kell azt is, hogy a fejés nem igazán hatékony, mert a tej kinyeréséhez kell, hogy beinduljon az ún. tejleadó reflex is, amit leghatékonyabban a baba tud kiváltani. Tehát az jó és normális, ha nem tudsz ok tejet kifejni.

Az elmúlt két napban sokszor felkelt éjszaka és minden esetben sokat szopizott, láthatóan éhes volt, lehet, hogy nappal nem evett eleget?

Önmagában az éjszakai felébredés nem azt jelenti, hogy biztosan éhes a baba. Számtalan oka lehet ennek ilyen kicsi korban (pl. frontérzékenység, hasfájás).
Az éjszakai felkelések és éhség ellen jó módszer, ha estefelé többször szoptatod meg, mint ahogyan kéri, akár óránként-félóránként, így biztosan eleget eszik éjszakára is.
Jó módszer az ún. „álometetés” is, amikor este, mielőtt te lefeküdnél, félálomban kiveszed a babát az ágyból és megeteted, így várhatóan tovább tud éjjel aludni.

A kisfiam szinte bármikor szívesen szopizna, és én attól tartok, ez azért van, mert állandóan éhes.

A legtöbb kicsi bármikor szívesen szopizik, hiszen ez megnyugtatja, természetes ösztönből fakad, hogy szeretnek szopizni, ez nem azt jelenti, hogy mindig éhesek. Ha nyújtani szeretnéd két szoptatás között az időt, akkor hagyjál bőven időt a „rendes” etetésekkor, kínáld meg mindkét cicivel, egy szoptatás alatt akár többször is válts mellet, így több ingernek van a melled kitéve és több tej termelődik, valamint a baba is jobban jóllakik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

40 Comments

  • Petra

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!

    3 hónapos jelenleg a kislányom, 3700 grammal született, csak anyatejet kap, és csak szopik. Első hónapban 1 kg-t, azóta 600-700 grammot hízik havonta. Két hónapos korában éjszakánként már 6-7 órát aludt, és csak utána kért enni, így este 10 köeül evett még, 11 körül elaludt, és csak reggel 6-7 körül ébredt, hogy éhes. pár napja most már 10 órákat alszik egyhuzamban az éjjel így 3 hónaposan, nem kel fel, hogy egyen, így este 11 körül elalszik, és leghamarabb reggel 9-10 körül szoptatok elpször, aztán nappal pedig 2-3 óránként. Attól félek, hogy így kesesebb lesz a tejem, ha a kora reggeli szoptatás kiesik, hagyhatom ennyit aludni a babámat, vagy inkább keltsem fel korareggel?
    Köszönöm előre is a választ
    Petra

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ha magától elhagyja azt a szopit, akkor nem kell felkelteni, ha nappal 2-3 óránként szoptatsz, akkor lesz elég tejed, nem fog elapadni.

  • Aggódó

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiunk nem egészen két hónapos és eszméletlen mennyiséget szopizik. 3550gr 51cm-el született, súlya most 5700gr, kb. 59-60cm. Egyszeri evés alkalmával 200-280gr-ot is megeszik, szerencsére anyatejből. Mégis aggódunk, normális-e ez a rohamos súlygyarapodás, 400-500gr hetente és persze ez a farkaséhség is aggaszt minket. 150-170gr esetén ahogy elvesszük a ciciről, fájdalmas sírásba kezd, saját kezét szopizza. Persze se ez, se a cumi nem nyugtatja meg. Végső megoldás az újbóli cicire tétel. Naponta 4-5x eszik, adagja 1000-1200ml 24 óra alatt. Etetni akkor etetjük, ha igényli, bár van úgy, hogy éjjel is felkeltjük, mert képes 5 órát is átaludni. Volt rá példa, hogy ilyen huzamos alvás után 300gr-ot evett.

    Várom válaszát, véleményét.

    Köszönettel egy aggódó apuka.

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódni, vannak ilyen gyorsan hízó és jól evő babák, akik az első pár hónapban csak esznek, utána pedig egyre kevesebbet, nem kell aggódni miatta.

  • vik

    2009. november 06. péntek

    Szia Ági ! A segítségedet szeretném kérni !
    Kisfiam most 8 hetes és 36.hét végére született elég kis súllyal 2340grammal,majd 2140 -el hoztuk haza,akkor a doktorbácsi azt javasolta etessem 3 óránként ! Ez szépen ment is .egészen addig amíg 6hetesen eljött az ugrásszerű növekedés… Akkor váltottunk az igény szerinti szoptatásra ,mert muszáj volt egyszerűen nem bírta ki még sokszor a 1.5 órát sem !Szépen alakult minden első éjjel ébresztett 4,3,3 óránként ,de utána lévő napokba ,gyakorlatilag 1,1.5 esetleg 2 óránként enni akart és ez így megy éjjel is ! Mit tegyek ,örülök ,mert szépen fejlődik ,most 3600 gramm ami kevésnek tűnik ,de önmagához képest ez szép eredmény ! A múltkori mérésnél 320 grammot hízott 1 hét alatt !
    Hogy etessem ,igény szerint ilyen sűrűn ,vagy tartsak valami szünetet a szopizások között ? Ha igen hogyan tegyem,nagyon sír és akkor biztosan éhes,mert eszi a kis kezét !
    Köszönöm válaszod

    Válasz: Próbáld meg, hogy napközben igény szerint eteted, de a következők szerint: amikor felkel az alvásból eszik, utána játék (soha ne tedd le evés után azonnal aludni, ha szopi közben bealszik, büfiztesd, pelenkázd át, erre biztos felébred, ha mégsem , akkor leteheted). Utána ébrenlétben tedd le játszani, nézelődni, (ne a kiságyba, hanem a lakás egy olyan pontjára, ahol ti is ottvagytok, ahol van mit nézni). Ebben a korban kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébrenlenni. Lehet, hogy közben unatkozni kezd, ilyenkor játszál vele. Ha pedig azt látod, hogy éhes, ilyenkor megetetheted. Ha már nagyon fáradt, akkor tedd le aludni. Ha felkelt, akkor kapjon megint enni. Ezzel eléred azt, hogy 2-3 óránként egyen nappal, és az éjszakai alvás is rendeződik majd. Az éjszakai ébredések hátterében hasfájás is lehet, ami koraszülötteknél elég gyakori, ezért evés előtt éjjel adj neki Gripe Watert, ez szokott segíteni.

  • Gabó

    2009. október 11. vasárnap

    Kedves Ági,
    Szerinted mit tegyek, ha 3 hónapos fiam naponta 14-16 (! ) -szor szopizik? Lassan az önképem két tejeszacskóval egyenlő.Ez nem baj, csak emellett reggel 7 és este 9 között 2x 1 órát alszik, éjszaka pedig min. 3x kér enni. Az elmúlt napokban már éjszaka is óránként eszik, 10 perceket, majd alszik tovább. Fejlődési ugrás lenne? Szerinted meddig mehet ez így, hagyjam, s ha majd mászik/játszik, ritkábban eszik majd? Eleinte lusta volt szopizni, üvegből adtam hát a lefejt tejcsit, este és éjszaka pótoltam tápszerrel, mert 130akat evett és annyi lefejt tej nem jött össze. Akkor 3 óránként evett magától. Fejembe vettem, hogy rászánok egy kis időt és megpróbáljuk elhagyni az üveget, tápszert…így most már 3 hete nem mérem, nem pótlok, nem teáztatom, bízom abban, ha nem sír, minden OK. De akkor valami mégsincs rendben, ha ilyen gyakran eszik, nem? Amúgy közel 7 kg a kicsike, hasról hátra forog és sokat nevetgél, beszél…csak az én életem szűnt meg teljesen…

    Válasz: Szerintem figyeld ki, mikor kér valóban enni és mikor van valami más baja. Valószínűleg most akkor is enni kap, ha egyébként nem azért sír mert éhes, hanem mondjuk csak álmos vagy unatkozik. Ebben a korban két alvás között kb. 2-2,5 órát vannak ébren. Próbáld úgy alakítani, hogy a reggeli felkelés után eszik, aztán ébren van, ameddig bírja, ilyenkor nyilván nem éhes, hanem legfeljebb csak unatkozik, aztán lefekteted és magától alszik el (elaludhat cicin is tetszés szerint), ha felébredt megint egyen és így tovább.
    A tejszaporítás érdekében próbáld ki, hogy este, amikor hosszabban van ébren, gyakrabban kínálod meg, akár óránként is. Emellett ihatod a Laktoherb teát is.

  • GKata

    2009. szeptember 09. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod, minden testhelyzetben szoptatok, sőt, van egy egyéni testhelyzetünkis, mind a ketten nagyon szeretjük. 3 napja influenzás vagyok, s kiizzadom, amit megiszok. Anna csak sír,csak sír, mert nem nagyon jön tej a ciciből. Együtt alszunk, próbálom gyakran szoptatni, bár nem nagyon van szívem ébresztgetni. Először is azért, mert végre nem sír, másodszor, mert születése óta átalussza az éjszakákat. Éjjel 7-9 órát is alszik, nappal 4-5 órát délelőtt, s ugyanennyit délután. Tényleg keltegessem megint 2 óránként, vagyahányszor megmoccan, nyomjam álmában a szájába a cicit? Azt mondják valamennyit így is szopizna, s legalább ingerli a mellet. Mit javasolsz? Köszönettel.

    Válasz: Az influenza folyadékveszteséggel jár, ezért ilyenkor nem kell éjjel költögetned, viszont igyál a megszokottnál jóval többet. Egyébként is a 2 óránként szoptatás csak nappalra vonatkozik tejszaporításnál, éjjelre sosem, ott aludjon, ahogy szokott.

  • GKata

    2009. augusztus 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Már nagyon sok mindenre rákerestem a honlapon és azt tapasztaltam, hogy mindenki hálás a válaszaidért és tanácsaidért. Így hát én is segítséget kérnék tőled.

    Anna lányom 2 hónapos és még mindig nem találtuk meg az összhangot egymással. Néha úgy érzem, kevés a tejem, mert folyton éhes, tömi az öklét a szájába és a súly nem gyarapszik megfelelően. 3750gr-al született, az első héten 230g-ot hízott, azóta hetente alig hízza meg a 100-at. Most 4770g. Néha meg szoptatás után 1/2 órával 100-120 ml tejcsit tudok lefejni. Napközben 2-3 óránként eszik, éjszaka 22-kor, 03-kor és reggel 7-ig alszik.
    A védő nénink azt mondta, az a baj, nem szívja ki a hátsó, zsírosabb tajat. Próbáltam csumisüvegből, pohárból itatva, pohárból kiskanállal, de sehogy sem fogadja el, csak ciciből. Teát és vizet sem kapott még. Ha megúnja a szopizást, elkezd játszani a cicivel, de a hátsó tejet már nem szívja ki.

    Hogy tudnám erre rávenni? A szomját csillapítja, de nem hízlalja magat.

    Várom segítségedet, köszönettel: GKata

    Válasz: Próbáld meg más testhelyzetben szoptatni pl. fekve, vagy hónaljtartásban (ilyenkor nem magad előtt, hanem a hónod alatt van a baba, a feje az öledben vagy szoptatóspárnán lehet), így talán hatékonyabban tud szopizni, mert másként kapja be a mellbimbót.
    Ha túlságosan élénk szopizás közben és ezért nem szopizik elég hatékonyan, akkor próbáld meg nyugodtabb körülmények között, fekvő helyzetben és félig sötétített szobában szoptatni.

  • ralitta

    2009. július 06. hétfő

    Kedves Ági!

    A (kis)fiam 10 hetes. Nagy súllyal,4550 gr-al született,mára 7200 gr a súlya. és mint 64 cm.
    Az az én problémám,hogy kb 3 napja 2-2.5 óránként szopizna és a köztes időben pedig nagyon sokat szopja az ujját mintha éhes lenne,de amúgy nagyon nyugis baba. Aggódom,hogy mivel túl nagy a súlya nem elég neki a tejem.Vettem egy doboz tápszert,hogy ha minden kötél szakad legyen pótlás,de nem szeretnék neki adni ha nem muszáj.Kb 2 hete átalussza az éjszakát,este 9-től reggel 7-ig,de 2 napja már azt sem bírja ki és hajnal 4-kor felébred,majd utána 8-kor és ezután jön a 2 óránkénti szopizás. Mit tegyek?

    Köszönöm a válaszod!


    Válasz:
    Ez egy növekedési ugrás. Ez azt jelenti, hogy a baba hirtelen több tejet igényel, mint eddig. Szoptasd gyakrabban napközben, akár óránként is, és igyál szoptatós teát, ettől megnő a tejmennyiség.

  • Emese

    2009. június 06. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kislányos most lesz 3 hónapos pár nap múlva. Az lenne a kérdésem, hogy szerinted elég egy ekkora babának a 4 óránkénti étkezés? Elég nagy súllyal született, 4200 grammal. Most ca. 6000 gramm. Kb két -három hete átalussza az éjszakákat, de most a napokban megint felkel éjjel. Lehet hogy éhes? Ha ez feljődési ugrás, az meddig tarthat?
    Nagyon köszönöm előre is a válaszod,
    Emese

    Válasz: Igen, ebben a korban már elég a 4 óránkénti evés. De ez most egy fejlődési ugrás, ami általában addig tart, amíg nem lesz elég a tej neki. Azt javaslom, hogy estefelé kínáld meg gyakrabban tejjel, akár félóránként is, így a tej is gyarapszik és az éjjeli felkelés is elkerülhető. Ha ez nem segít 2-3 napon belül, akkor lehet napközben is plusz szopikat beiktatni.

  • betti

    2009. május 21. csütörtök

    Szia Ági!
    Kisfiam két hónapos 3370 grammal született 3130-al hoztuk haza a kórházból, most a 2 hónapos mérlegelésen 5270 grammot mértek, azt hiszem ez jó, mégis aggódom mert kiváncsiságból lemértem időnként, hogy mennyit eszik, van, hogy 50 , 70 grammokat és ezután elalszik jóllakottan, sehogyan se jön ki az a mennyiség amit meg „kellene” ennie, akkor mitől hizik? Most pedig elkezdte azt, hogy csak nézelődik és alig szopizik valamit, nem sír, hogy éhes lenne, de jóval többet van ébren mint pl. két hete, jár keze lába, vigyorog, de szopizni nem akar..Miért lehet ez?

    Válasz: Ne méregesd. Ha elégedett, kiegyensúlyozott, jól gyarapodik, akkor nincs ok aggodalomra . A mennyiségek sok mindentől függnek, általában reggel több, este jóval kevesebb.

  • Géb

    2009. május 18. hétfő

    Köszönöm a gyors választ, kipróbálom a javaslatot! Azért nem semmi Anyukának lenni!

  • Géb

    2009. május 16. szombat

    Szia Ági!
    Segítségedet szeretném kérni. Bene április 15-án született 3340g-mal, most szerdán május 13-án volt 4810 g. Én úgy érzem, hogy kisfiam állandóan éhes, próbálkoztam már nyugatatással, mászkálás, beszélgetés de mindig csak a cici nyugtatja meg. A védőnő szerint ez normális, de a szoptatások hosszát sem tudom behatárolni, mert van, hogy 40-50 percig is szopizik. Nekem ez nagyon fura. Az éjszakai szopik általában úgy este 9 és reggel 6 között 4 alkalom. Most már elég fáradt vagyok és majnem minden éjjel együtt alszunk el szopi alatt. Figyelem étkezések alatt és mikor cici van akkor felfüggesztem, de azt érzem, hogy neki sohasem elég. Kicsit kétségbe vagyok már esve! Légyszíves írd meg a véleményedet! Szerintem ha nem adnék neki eleget, akkor nem lenne ilyen nagy fokú a gyarapodás. Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódnod, az első 6 hétben minden normális. Próbáld meg a következőt: felkelés után mindig szopizzon (amennyit csak akar, a 40-50 perc is normális, én a nagyobb fiammal az első 6 hétben a szoptatások alatt végignéztem 2 sorozatnyi 24-et :)), utána büfi, pelusozás és ébrenlét, ameddig bírja (kb. 1 óra), ha álmosodik, akkor lehet letenni aludni (így biztosan nem a saját emésztése fogja felébreszteni az álmából). Ha felébredt, akkor ehet megint. Nem kell folyton szoptatni, próbáld meg inkább kifigyelni, mikor miért sír. Nem mindig a ciciért… Amikor ébren van, akkor a pukizás miatt sírhat, a kaki miatt vagy pl. mert már unatkozik, majd azért, mert álmos. Ne rögtön cicivel reagálj rá, mert ez ugyan megnyugtatja, de nem oldja meg a problémát.
    Az éjjeli 2-3 óránkénti kelés teljesen normális ebben a korban.

  • Mariann

    2009. május 05. kedd

    Szia Ági!
    Kislányom 4 és fél hónapos.Eddig csak anyatejet kapott semmi gondunk nem volt az evéssel.A gondok pár hete kezdődtek egy hosszabb utazás alkalmával.A kicsi kb 5 perc szopizás után kiveszi beveszi a cicit megfeszíti magát és sír keservesen.Ha megnyomom a cicit még jönne belőle de nem szívja ki.Csak addig eszik amíg folyik a tej utána nem kell neki pedig éhes.Kis súlycsökkenése volt ezért az orvosunk javaslatára 1x naponta tápszeres pótlást adok amit simán benyel.A reggeli szoptatással semmi gond.
    A súlya ismét növekszik és szeretném újra csak szoptatni de nem üríti ki az összes tejet és úgy látom éhes.Fejéssel alig ürül vmi.Tehetek még valamit hogy visszatérhessünk csak a szopihoz?
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!
    Üdv.Mariann

    Válasz: Ez a cumizavar. Reggel még nagyon éhes és kevésbé éber, ezért nem jelentkezik olyankor, de délután, amikor már éberebb, akkor bizony zavarja, hogy a ciciből más technikával kell szopizni és nem jön olyan gyorsan, mint a cumisüvegből. Napi egyszeri pótlást simán el lehet hagyni, egész egyszerűen szoptass gyakrabban, ha a napirendet nem akarod ezzel megbolygatni, akkor az esti órákban szoptass csak gyakrabban, mondjuk félóránként kínáld meg, így este is biztosan jóllakik. Szaporíthatod még a tejet fejéssel is: naponta 1x fejjél mindkét mellből úgy, hogy először 5 percig aztán 3, majd 1 percig mindkét mellből (akkor is, ha nem jön tej), közben gondolj a babára, ez segíti a tejleadó reflex beindulását. Ha eddig nem tetted, érdemes kipróbálni a Laktoherb teát is, de ez önmagában nem elég, a gyakrabb szoptatásra is szükség lesz.

  • ovildo

    2009. március 10. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 2,5 hónapos. Kb. 4 hete napközben 2 óránként kér enni, éjszaka alszik először 5-6 órát, 2 óra körül eszik, majd eztán 5 körül. Eztán 7 körül ébred, de van, hogy csak 8-kor eszik. Ezután 2 óránként, ha itthon vagyunk. Sétálni mikor megyünk, kb 1 órával evés után, nem ébred fel a babakocsiban, csak mikor kiveszem és levetkőztetem, tehát nem kér 2 óra múlva enni. A védőnőnk 3 hete azt kérdezte, már 4 óránként eszik-e. Szerintem nem a tej mennyiséggel van gond, mert sokszor már abbahagyja magától a szopizást és a tej folyik, spriccel a ciciből. Mi lehet a gond?

    Válasz: Nincs gond. 4 hónapos kor körül szoktak már 4 óránként enni, 2,5 hónaposan még korai, ne is foglalkozz vele. Tökéletes így a napirendetek.

  • Henike

    2009. február 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3,5 hónapos,3 hetes korában begyulladt a bal mellem,ekkor antibiotikumos kezelést kaptam.6 hetesen megismétlődött ugyanez,de ekkor már kórházba utaltak.
    Két alkalommal a csecsemős”kötelezően „lefejte a tejemet,nem éppen kíméletes módon.
    Ennek az lett az eredménye,hogy a bel mellemben szétnyomkodta a tejmirigyeket,ezért ez a cicim pár csepp tejet termel és szerintem a szövetek is jelentősen sérültek.
    Két héttel ezelőtt a babócám óránként akart szopizni,de mivel kevés volt neki a tejci,ezért tápot kapott.Vettem Laktoherbet és Ricinus Communis 5CH-t.Mennyi időbe telik,míg ezek a szerek hatnak?Az első gyermekemet 2,5 éves koráig szoptattam.A Picinek is megakarok adni minden jót.(az anyatejre gondolok)Kérlek válaszolj!Köszönettel:Henike

    Válasz: A homeopátiás szerek általában 3-4 nap után éreztetik a hatásukat, a Laktoherb 1-2 nap után már szokott érződni.

  • Enikő

    2009. február 06. péntek

    Szia Ági!

    Egy kéthetes kisfiam van, az első perctől nagyon sok tejem volt. Az utóbbi napokban (tegnap, meg tegnapelőtt) stresszes napom volt (családi gondok) és elég sokat idegeskedtem. Ma már nyugodt vagyok, viszont ma reggelre már elég kevés volt a tejem – vagyis laza volt a mellem, pedig a fiacskám 5 órát is aludt szopi nélkül az éjszaka. Idáig váltott mellel szopiztunk – ma mind a kettőből. Tanácsot szeretnék kérni: mit tehetek hogy ismét sok (több) tejem legyen? van még remény hogy visszajön a tejem? mert most ezért stresszelem magam (tudom nem jó). De valahogy ez a szülés utáni hormoningadozás hozza ki belőlem azt hiszem – sokszor magam sem értem mi bajom. Válaszodat köszönöm előre is

    Válasz: Ez teljesen természetes jelenség, hogy nem telik meg annyira a mell, mint korábban. Az első 1-2 héten hormonális okokból is több tej termelődik, mint amennyi a babának kell, ezután viszont beáll a kereslet-kínálat egyensúlya és pont annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Ilyenkor már nem olyan nagyon túltelítődött a mell, de ettől még elég tej van benne. Szoptasd igény szerint és nem lesz gond.

  • szkafi

    2009. február 04. szerda

    Kedves Ági!

    Létezik az ,hogy valakinek nem elég jó minőségű már a teje ugyanis 5 hónapos kisfiam elég nyűgös 2 napja, és úgy veszem észre a tejem is kevesebb szinte semmit nem birok lefejni , és az elmúlt héten nem hizott semmit ami eléggé aggaszt.Ha lemérem akkor csak 40-50-t mutat a mérleg,hogy annyit eszik.Kb 3 napja elkezdtük az almát.Vagy lehet ez a fogzás is ?Tegnap pl 2 óránként evett.Ha leteszem a járókába nyűgös sir pedig eddig mindig jól elvolt benne.

    Válasz: Igen, ez a fogzás. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf-et javaslom elolvasásra.

  • tiag

    2009. február 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Segítséget szeretnék kérni, kétségbe vagyok esve. A kislányom 4 hónapos múlt. 3550 g-al született és most még csak 5600 g. Az elmúlt egy hónapban 200g-t hizott csak. A gyerekorvos azt javasolta kezdjek el gyümölcsöt adni neki, eddig csak anyatejet kapott. Hozzá kell tennem, hogy az éjszakákat az első naptól kezdve átaludta. 8-9 órát alszik, soha nem ébredt fel arra, hogy éhes, én ezen a mai napig csodálkozom. Széklete pedig nagyon ritkán, 3-6 naponta van. Kezdetben rengeteg tejem volt, de most már lecsökkent a mennyiség, általában mindkét mellből szoptatom. A szopizás közben gyakran sír, feszeng a mellen. Nagyon szerettem volna 6 hónapos koráig csak anyatejjel táplálni. Mit tegyek?
    Előre is köszi
    Ági

    Válasz: Semmiképpen ne kezd el emiatt gyümölccsel etetni, attól ugyanis csak még kevésbé fog hízni. Széklete azért van ritkán, mert ebben a korban már szinte tökéletesen fel tudja dolgozni a szervezet az anyatejet. Azért sír és feszeng szopi közben, mert nincs hozzá már elég türelme, sok „fontosabb” elintéznivalója lenne. Próbáld meg nyugodt környezetben, fekve szoptatni, a megszokottól eltérő testhelyzetben, esetleg napközben többször is megkínálhatod, mint a megszokott alkalmak. Ezt néhány napig tartsd, segít majd növelni a tejmennyiséget.

  • Anna

    2009. február 02. hétfő

    Kedves Agi!
    Segitsegedet szeretnem kerni. Kisfiam jov heten lesz 11 honapos. Eddig nagyon sokat szopizott, par napja meg 6-7et naponta, e mellett kapott ketszer fozeleket, egyszer gyumit gabonaval, neha sajtot, kenyeret, joghurtot. Mivel a sok szoptatastol nagyon lefogytam, laboreredmeynem is nagyon rossz lett, pedig eszem ugyanannyit mint eddig, szoval igyekeztem csokkenteni a szopik szamat, de eddig ez egyaltalan nem sikerult, radiakalisan megvonni tole nem akartam. Par napja azonban nagy megdobbenesemre es oromomre nappal nem ker cicit (legalabbis neha kerne ha adnek, de most mar el lehet terelni mas etellel), igy csak hajnalban, reggel es este adok neki. Viszont most nem tudom elegendo tejhez jut-e igy, kellene-e adni neki tejpepet, ha igen mennyit es mikor? Azota nagyon sokat eszik, nem tudom azt se miket adjak neki. Most reggel cici, 10korul joghurt es kis gyumolcs, aztan delben fozelek hussal, utana meg neha ker vmit (gyumolcs), delutan gyumolcs gabonapeppel, aztan kis sajt, kenyerdarabkak, neha babadesszert (de ezt ki akarom iktatani mert a cukor nem jo neki), este fozelek es neha tejpep meg, alvas elott cici, hajnalban cici. Meg miket lehet adni neki es mikor? Ha nem adok neki enniyt, akkor meg ehes, cicik szamat pedig nem akarom ujra novelni. Koszonom elore is valaszod.
    Anna

    Válasz: Szerintem, amikor még pluszban megéhezik, két étkezés között, adhatsz neki gyümölcsöt, kölesgolyót, bulátát és hasonlókat.

  • Vida Ági

    2009. január 27. kedd

    Gab, ez valószínűleg a kezdődő fogzás jele.

  • Gab

    2009. január 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Megint kérdések merltek fel. Múltkor megnyugtattál, hogy nincs baj azzal, hogy most a 4. hónapra már kevesebbet gyarapodott.
    Ez a hét nagyon nyűglődőre sikeredett. Nem tudom, hogy mi tartozik a szopi-sztrájk körébe. Van, amikor elkezdünk enni, és ő kis huncutul nézelődik helyette (gondolom az). De van, amikor nem csak huncutul nézelődik, hanem nyöszörög, sír, és a cici helyett az öklét tömi a szájába. Nagyon nyűglődik ilyenkor. És amikor felveszem a vállamra böfizni (evés közben is szoktunk, mert elég nehezen megy), akkor egy-egy mozdulattól is nyöszörög, sírdogál. Ez is szopi-sztrájk, vagy vmi más? Lehet, hogy a fogai miatt van? Azért tömi az öklét a szájába cici helyett? Meg néha rágicsálja az ujjamat, és nagyon erősen ráharap.

    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
    Gab

  • Vida Ági

    2009. január 24. szombat

    Niki, persze, hogy létezik! Ez azt jelenti, hogy beállt a kereslet-kínálat egyensúlya és pont annyi tej termelődik, mint amennyire szükség van. Tudnod kell, hogy a leghatékonyabb mellszívó sem tud annyit kiszívni, mint a baba, ezért van az, hogy te mellszívóval nem tudsz kiszívni, míg ő 10 perc múlva jóllakik a látszólag „üres” ciciből. Emellett a másik probléma, hogy a mellszívó gyakran nem váltja ki szoptatás elején a tejleadó reflexet, a baba pedig igen. Erre azt szokták tanácsolni, hogy fejés közben gondolj a babára, attól beindulhat a reflex.

  • Niki

    2009. január 24. szombat

    Kedves Ági!

    Létezik olyan, hogy van elég tejem, de fejni nem tudok? Ezt úgy értem, hogy szeretnék egy kis anyatejet betárolni a fagyasztóba és egyik este nekiálltam volna fejni, de egy csepp tej sem jött ki a cickómból (pedig már 2,5 őra eltelet az utolsó szopizás óta). Másnap megpróbáltam délután és ugyanaz a helyzet, viszont fél óra múlva a kislányom jóllakott. Ezt nem igazán értem, hogy ha van tejcsi akkor miért nem akar fejéssel is kijönni. Egyébként rendzseresen csak a kislányom születése utáni 1,5 hónapig fejtem, azóta nem. Ennek már 4 hónapja. A mellszívóm és a technikám ugyanaz, mint korábban volt. Mi lehet a gond és hogyan tudnék rajta segíteni?
    Egyébként az oldal nagyon tetszik és már sok hasznos tanácsot is kaptam tőled!Így bármilyen kérdésem merül fel, azonnal rád gondolok.
    Előre is köszsönöm.

    Niki

  • szkafi

    2009. január 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    Először is agyon köszönöm a sok jó tanácsot amiket adtál ,de nálam folyamatosan kérdések merülnek fel ,miután elmúlt a szopisztrájk jött egy újabb probléma ami lehet,hogy nem is olyan nagy baj csak én érzem annak kisfiam 4,5 hónapos és ujabban nappal nem igazán akar szopizni éjszak eszik 2x azzal semi gond de napközben többször próbálom cicire tenni de sokszor nem kell neki sír és feszíti magát félálomban tudom csak szoptatni.Mi lehet a baj valamit nem jól csinálok igaz 2,5-3 óra után mindig próbálkozok lehet,hogy még nem éhes az a baj?Kibirnak a babák ennyi idősen 4-5 órát szopi nélkül?Amúgy egy nap olyan 6x-7x eszik …ha eszik.Van olyan is ,hogy eszik valamennyit és utánna cumisüvegből még eszik egy kicsit .Lehet,hogy el akarja már magát választani?Nem tudom it tegyek mert az az igazság,hogy szeretnék még szoptatni egy darabig….kezdjem el a hozzátáplálást?
    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Ez azért van, mert minden érdekli, és minden más jobban, mint a szopi. Ebben a korban gyakran előfordul. Próbálj minél csendesebb és nyugodtabb körülményeket teremteni a szopihoz, ne menjen a tv, félig be is sötétíthetsz és inkább nyugodtabb helyen, lehetőleg fekve szoptass.

  • Gab

    2009. január 21. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a gyors választ, ez megnyugtatott!

  • Gab

    2009. január 20. kedd

    Kedves Ági!

    Már nem is tudom, hogy hogy találtam a honlapodra, de nagyon örülök neki! Minden számunkra aktuális cikket elolvastam.
    Kicsit elkezdtem aggódni babánk fejlődése miatt. Most múlt 4 hónapos. Eddig ügyesen gyarapodott, születési súlya 3320g volt, 3 hónaposan 6250g. (Ez gondolom jó). Kb. 1 hete vettem azt észre, hogy ritkábban kakil, és akkor nagyon hígat. A hígságát annak tudjuk be, hogy az alsó két kis fogánál már látható a két kis csík, és eléggé nyálaskodik is a fiú. De azt nem tudom, miért kakil ritkábban. Emellett mintha a pisije is kevesebb lenne, mert korábban mindig teljesen „ducira” pisilte a pelusát, most meg nem olyan duci. Ma voltunk méreckedésen (és szurin), és 6670g-ot mértek. Tehát az elmúlt 1 hónapban 420g-ot gyarapodott, amit kicsit keveslek, és a védőnő sem volt túlzottan megelégedve. Hetente mérjük, de nagyon összevissza értékeket produkál: az elmúlt egy hónapban egyszer volt 150g a gyarapodás, de volt olyan is, hogy csak 20g, vagy 60 g volt. Elkezdtem gondolkodni, hogy talán kevés a tejem. Lehet, hogy amit most írok az teljesen hülyeség, de szopizás után, ha megnyomom a mellbimbóm, akkor „kilövell” belőle a tejcsi. Ebből én arra gondolnék, hogy van elég tejem. Vagy ez hülyeség? És mostanában 1-1,5 órát is képes szopizni, és még ezután is jön a cicimből tej, ha megnyomom. Vagy ez csak azt jelenti, hogy nem jól szopizik? Nem szívja ki a tejcsit eléggé? Vagy a másik, amire gondoltunk, hogy miért nem gyarapodik eléggé, az az, hogy napközben alig alszik. Van, hogy összességében 1,5 óra a napközbeni alvása. Tudom, hogy vmit én nem csinálok jól, de nem tudom, mit kellene tennem. Evés után egy ideig teljesen kis jókedvű, vigyori, de egy idő után biztos, hogy benyűgösödik szegény, és alig tudom vhogy lekötni, kihúzni a köv. evésig. A védőnőnk azt mondta, hogy azért 3 óránál gyakrabban ne adjak neki enni, de gyakran nehéz addig kihúzni. Lehet, hogy a kevés alvás miatt (mivel ezalatt ált megállás nálkül jár keze-lába) nem „épül be” elég tápanyag a kis szervezetébe?
    Előre is nagyon köszönöm a segítséged!
    Gab

    Válasz: Biztosan nem a tejmennyiség a gond, hiszen már majdnem megduplázta a súlyát. Az a helyzet, hogy ennyi idősen van egy növekedési ugrás, ezért néhány napig mindenképpen több tejet igényel a baba, szoptasd gyakrabban, igény szerint, amíg igényli.
    A normális súlygyarapodás minimuma ennyi idősen heti 100 gramm, ezt sikerült produkálni, aggodalomra semmi ok. 3 hónapos kor után egyébként is lelassul a hízás üteme.
    Az alvásmennyiséggel nincs gond. Ebben a korban 3×30-60 percet szoktak aludni a babák. Szoptasd igény szerint, ne várj 3 órát, mert most több tejre van szüksége, aztán majd visszaáll minden a rendes kerékvágásba.

  • szkafi

    2009. január 16. péntek

    Kedves Ági!
    Megint a tanácsodra lenne szükségem kisbabám ujabban reggelente amikor felkel nem akar enni létezik az ,hogy nem éhes igazából éjszaka meg hajnalban is eszik de a hajnali evés és a reggeli ébredés között eltelik 4-5 óra hossza …mitévő legyek hogyan vegyem rá az evésre vagy hagyjam majd jelzi mikor akar enni …csak igy napirend se alakul ki amit azért szeretnék kialakitani .
    Másik problémám az alvás esti fürdetés után ami olyan 1/2 9 -9 között szokott lenni nem igazán akar elaludni van olyan ,hogy még 1/2 12 kor is fenn van ,igaz estfelé szokott még egy picit aludni .Igazából ujabban nem akkor eszik amikor felébred hanem akkor amikor alvás következik akkor félálomban meg tudom szoptatni.
    Teljesen azt érzem ,hogy semmi rendszeresség nincs a napjainkban.Mit tanácsolsz mit tegyek?

    Válasz: Ha este még alszik egyet, akkor ne csodálkozz, hogy aztán nem akar lefeküdni. Az utolsó felkelés és az esti lefekvés között legyen legalább 2-3 óra ébrenlét.
    A reggeli szopit nem kell erőltetni. Ha nem akar ébredés után azonnal enni, várj 20-30 percet és próbálkozz akkor megetetni. Ha éhes lesz, hidd el, majd enni fog.

  • Brigi

    2009. január 12. hétfő

    Kedves Ági!
    A kicsi lányom 2 hónapos. Minden evéskor mind a két mellemből szopizik, hogy jól lakjon. Délután így is mindig sokkal kevesebb a tej. Mindig a délelőtt lefejt tejből pótolom. Mindent megteszek, hogy a tápszert elkerüljük, de néha így is kell az utolsó éjszakai szopi után, max. 50 gramm tápszer.
    Rengeteget iszom (vizet és laktoherbet), rendesen eszem. Mit tegyek még, hogy a lehető legtovább szoptassam és a tápszert végleg elfelejtsük?
    Előre is köszönöm: Brigi

    Válasz: Délután-este mindenkinek kevesebb a teje, de ez a tej zsírosabb, tehát kevesebb is elég belőle. A tejtermelést növelheted, ha gyakrabban szoptatsz és egy szoptatáson belül akár többször is váltogatod a melleket. Ha attól tartasz, hogy este nem eszik eleget, akkor estefelé akár óránként, félóránként kínáld meg, ez a tejtermelésre is jó hatással lesz.

  • szkafi

    2009. január 04. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm a jótanácsaidat ,sajnos nem nagyon akar javulni a helyzet visszajöttünk vidékről az első nap szépen evett a kisfiam de tegnap és ma megint szinte alig eszik ….felhagytam a mérlegeléssel ,mert csak felidegesítettem magam rajta az elmúlt egy hétben megint csak 100gr-t hizott most 6200 gr és 4 hónapos ez normális fejlődés egy 4 hónapos babának?Viszont a ritkább szopizások miatt meg a stressz miatt úgy érzem kezd megint csökkeni a tejem mitévőő legyek a baba tudja mennyi kell neki nem marad éhes?Úgy érzem ő úgy van vele ennyit kap és ennyivel megelégszik.
    Sajnos a szoptatási helyzet változtatása se nagyon sikerül ,mert sokszor félrenyel és utánna nem kell neki se cici se cumi.Ninsc ötletem mit tegyek ,teljesen elbizonytalanodtam ugyanakkor már azt se tudom mikor éhes mikor álmos ,mert ő nem nagyon sír ha éhes .Válaszodat előre is köszönöm
    Nagyon jó ez az oldal sok hasznos tanácsot kaptam már sok sikert kivánok!

    Válasz: Ne idegesítsd magad. A 100 gramm hízás/hét pont elég. Ebben a korban napközben 3szor szoktak aludni a babák 30-60 percet, és 2 alvás között 2,5-3 órát vannak ébren, így nagyjából kijön, hogy 4 óránként egyen. Ébredés után mindig szopizzon és ha az ébrenlét alatt valamikor még megéhezik, akkor is kaphat enni, de nem kell erőltetni, ő tudja mennyire van szüksége.

  • szkafi

    2008. december 27. szombat

    Sziasztok!
    Tanácsra lenne szükségem szoptatással kapcsolatban….kisfiam 3,5 hónapos eddig rendben gyarapodott viszont az elmúlt egy hétben nem igazán akar szopni és a tejem is lecsökkent szopizik 2-3 percet van olyan ,hogy csak 40-50 sziv ki a mellemből ha át akarom rakni a másikra feszíti magát és sír nem fogadja el ….kis idő múlva cumisüvegből nagy nehezen megeszi a maradék tejet ……igaz most vidéken vagyunk a nagymamánál és arra gondoltam lehet,hogy ez is bezavar nála ?Tegnap már kénytelen voltam neki este tápszert adni, habár nagyon ellenne vagyok -de félek ,hogy nem fog gyarapodni és éhezik…Mitévő legyek éjszaka ha felkel akkor szépen eszik megeszi a 100-t de napközben mindig csak 40-50 -t és utánna feladja nem kell neki.Lehet ,hogy cumizavaros is lett ugyanis alváshoz mindig kap a szájába cumit.Viszont ő nem szokott sirni ha éhes….teljesen kétségbe vagyok esve ,mert szeretném még egy jó darabig szoptatni.

    Válasz: Nem a cumizavar a baj, ha eddig nem volt vele a gond, inkább a környezetváltozás a baj. Az új környezet leköti a figyelmét, ezért nem eszik, nem érdekli. Éjjel kevésbé mozgékony a világ körülötte, ezért eszik olyankor a megszokott módon. Teremts nappalra nyugodt körülményeket a szoptatás idejére, félig sötétítsd be a szobát, ne legyen más veletek ott, ne menjen a tv, így nyugodtabban tud szopizni, illetve kínáld meg gyakrabban, akár kétóránként, hogy ne csökkenjen a tejed és ő is a megfelelő mennyiséget egye.

  • Márti

    2008. december 19. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom jövő héten lesz 4 hónapos. Kb 1 hónapja magától átállt a 4 óránkénti evésre. Most pedig 2-3 napja ismét 3 óránként kér enni. (igaz hétvégén kórházban voltunk lehet, de ott is 4 órás evés volt a jellemző). A születési súlyát már megduplázta. Volt, hogy 3 hét alatt hízott 15-20 dkg.
    Kevés a tej? Mi okozhatja ezt a változást?

    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Ezt hívják növekedési ugrásnak. Egy darabig több tejet igényel, aztán majd visszaáll a saját ritmusára.

  • Vida Agi

    2008. december 08. hétfő

    Edina, ezt hívják növekedési ugrásnak. Több tejre van szüksége, ezért többször szopizik, mert tudja, hogy akkor több tej termelődik. Hagyd annyit szopizni, amennyit csak kéri, és pár nap múlva visszatér a régi „rend”, mert a több ingertől több tej fog termelődni

  • Edina

    2008. december 05. péntek

    Szia!
    A 6 hetes kisfiam, tegnap óta valamiért másfél-két óránként szopizni szeretne. Eddig nem volt ilyen gondunk, éjszaka is 3 vagy volt amikor 4 óránként szopizott, így most nem értem mi lehet a gond. Na meg ugye rágja az öklét, vagy az én ujjam szopja.
    Hiába próbálom nyújtani az időt akármivel, csak sir, s muszáj cicire tennem, s akkor megnyugszik. Most a tejemmel lenne gond?? Pedig az van rendesen.
    Nem okoz ez a sűrű étkezés a kicsinél hasfájási gondokat??
    Nem pihen eleget a kicsi hasa, vagy ilyesmi???
    Előre is köszönöm a válaszod, szinte napi kérdező vagyok.
    Üdv,: Edina

  • Vida Agi

    2008. december 03. szerda

    Niki, ez a szopisztrájk. Ennyi idősen már annyi fontosabb dolog van, ami érdekli, hogy nincs kedve kivárni, amíg elindul a tej, és türelmetlenkedik. Azzal tudsz neki segíteni, hogy kifejsz egy kicsi tejet kézzel, hogy könnyebben elinduljon a szopizás. Ezen felül már csak az idő segít, általában néhány nap nyűglődés után elmúlik az egész.

  • Niki

    2008. december 03. szerda

    Kedves Ági!
    Köszönöm szépen az eddigi tanácsaidat, azt hiszem működik a dolog.
    Most egy újabb problémával kapcsolatban kereslek. Kb. 1 hete fordult elő először, hogy a kislányom (4 hónapos) a szopizás közben nyűgösködött, feszengett, sírt (már rögtön a szoptatás kezdetekor is) és végül már nem is akart szopizni, pedig biztosan éhes volt. Én közben nem éreztem a tejleadó reflex beindulását, pedig máskor szoktam. A probléma azóta is fennáll, mindig nyűglődés a szoptatás (kivéve éjszaka és reggel, olyankor nincs semmi baj), pedig fejni tudok, igaz így is elég nehezen indul be. Szoptatás kezdetekor láthatóan erőlködik 1-2 percig, majd elveszíti a türelmét, sírni kezd és végül már nem is akar szopizni. Ebből gondolom, hogy a baj a tejleadó reflexszel lehet. Kérlek segíts, mitől változhatott meg a helyzet és milyen megoldást javasolsz.
    Előre is köszönöm!
    Niki

  • Vida Agi

    2008. november 20. csütörtök

    Niki, éjszaka emiatt ne ébreszd fel, nyugodtan várj reggelig, emiatt nem kell fejni, kivéve, ha úgy érzed nagyon túltelítődik hajnalra és ez kellemetlen, fájdalmas neked.

  • Niki

    2008. november 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszodat, sokat segít. Még egy kérdés. A kislányom éjszaka csak egyszer ébred, így nem szopizik olyan gyakran. Ilyenkor lefejjem a tejet, vagy várjak reggelig (ilyenkorra eléggé teltnek érzem a cickóimat)?
    Köszönöm.
    Niki

  • Vida Agi

    2008. november 19. szerda

    Niki, úgy csináld, hogy szoptass két mellből, sőt, ha már evett mind a kettőből és még mindig éhesnek tűnik, adj neki megint a másikból. A tej ugyanis szoptatás közben, a szopási inger hatására termelődik. Mindig adj neki most, amikor kéri. A legtöbb esetben max. 1 hét és megnő a tejmennyiség. Ha eddig nem ittál szoptatósteát most a gyakoribb szoptatás mellett elkezdhetsz inni.
    Ha beállt a tejmennyiség visszatérhetsz az egy mellből szoptatásra.

  • Niki

    2008. november 19. szerda

    Kedves Ági!
    Segíts kérklek szoptatás témában. Úgy érzem, kezd kevés lenni a tejem. Olvastam az írásaidat és elkezdtem minden szoptatásnál két mellből szoptatni. (A kislányom 3,5 hónapos, csak anyatejet eszik, igény szerint de ez nála 3,5-4 óránkénti evést jelent, naponta 5x beleértve az éjszakát is, 3,85 kg-ról mostanra 6,20 kg). Ezt két napja csinálom, de nem érzek változást, sőt ma már sírt is amikor az 1. ciciből evett – láthatóan azért mert éhes volt, nem jött belőle több tejcsi. Min változtassak, mikorra várható változás? Utána vissza tudok-e majd állni a váltott mellből való szoptatásra (én ezt jobban kedvelem és kezdettől így csináljuk).
    Még egy biztosan buta kérdés. Ha mondjuk csak 1-2 óra telik el két szopizás között, máskor meg 3-4, akkor is lesz elég tej? Hogyan és mikor termelődik a tej?
    Nagyon köszönöm előre is!
    Niki