A kedvenc közös játékotok (JÁTÉK)

Mit szeretsz a legjobban közösen játszani a gyermekeddel? Írd le a kedvenc közös játékotokat november 23.-án déli 12 óráig ide a hozzászólások közé és nyerd meg Vida Ági legújabb Gyógyító játékok című multimédiás oktatóanyagát 8900 Ft értékben!

A feladat

Írd le a hozzászólások közé azt a játékot, amit a legszívesebben játszol közösen a gyermekeddel! A játék neve mellé írd meg azt is, miért játsszátok ezt szívesen, milyen előnyét látod az adott játéknak.

Ne feledd! a hozzászólásod felett mindenképpen add meg a teljes nevedet és azt az e-mail címedet, amin elérhetünk, ha nyertél.

A nyeremény

Ha válaszolsz a kérdésre, sorsoláson veszel részt, amelyen a 3 legszerencsésebb játékos megnyerheti a Gyógyító játékok című legújabb oktatóanyagomat 8900 Ft értékben. Ebben az anyagban olyan játékokat gyűjtöttem össze születéstől 4 éves korig, amelyeknek segítségével a leggyakrabban előforduló fejlődési és nevelési problémákat tudod játékos módon orvosolni. Többek között olyan problémákra mutatok játékos megoldásokat, mint például: nem szeret hason lenni a baba, nem eszik önállóan, nem tud pohárból inni, válogat, csak szórakoztatva eszik, hisztizik, harap, nem alszik a saját ágyában és még sok minden másra, ami születéstől 4 éves korig felmerülhet!

A határidő

Hozzászólásokat beküldeni legkésőbb november 23.-án kedden déli 12. óráig lehet.

Sorsolás: november 23.-án 14 órakor

A nyerteseket nyereményükről e-mailben értesítjük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

468 Comments

  • Beleznai Andrea

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam 15 hónapos. Nagyon szeret bújócskázni. Órákon keresztül képes ezt játszani.Fogócskázunk és lovagolni is imád apa hátán. Ezen kívül az építőkockákkal is szívesen játszik és büszkén mutogatja az épített tornyait. Esténként pedig álltalában ujságot, vagy könyvet lapozgat – soha nem unja meg. Ha barátnőméknél vagyunk akkor a 11 hónapos kislányt szokta kézenfogva sétáltatni és puszilgatni.

  • Betti

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Van egy öt éves kislányunk és egy két éves kisfiunk.Nagyon életre való gyerekek.Habzsolják az életet imádnak bármit csinálni.Szeretünk együtt csodálatos színes rajzokat készíteni.100 db színes labdával labdázni.Fürdőkádban pancsolni.Apa hátán lovacskázni.Babázni!A legkedvesebb játék.Azért szeretem,mert már most olyan a kislányom mint egy pici Anyuci és rengeteget tanul tapasztalatot gyűjt belőle.Gondoskodik a kisöccséről.A picit is bevonjuk és naphosszat játsszuk.Szóval amit együtt csinálunk az minden önfeledt és boldoggá tesz mindnyájunkat. Üdvözlettel.Betti

  • Ferencz Éva

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 15 hónapos és kedvenc játékai a színes műanyag kanalai.
    Szereti őket egyik bögréből átteni a másikba, kevergeti közben a „kávét” (ebből látszik az anyja mit szokott inni:)
    Színes kockákba rakosgatjuk őket, én próbálom, hogy a megfelelő színűbe tegye, de ez persze még korai. Továbbá a kanalakkal tökéletesen lehet dobolni és különböző résekbe, lyukakba bedugdosni, amit csak fel tud lelni a lakásban.
    Ezen kívül kedvenc szórakozása, hogy amíg én a konyhában teszek-veszek, addig ő módszeresen minden általa elérhető szekrényből és fiókból kipakol:) Arra még nem tudtam rávenni, hogy vissza is pakoljon.
    De a legkedvesebb „játéka” a hasam és a köldököm, nagy sajnálatomra:) Elég kellemetlen, hogy mindenfélét megpróbál a köldökömbe tuszkolni, hozzá pedig teljes erőből nyomkodja a hasamat. Ez majd akokr lesz kényesebb dolog, ha jön a következő baba, amin már rajta vagyunk:)
    Jó játékot mindenkinek!!!

  • Molnár Diana

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági.

    Mi a kisfiammal ma vagyunk épp 2 hónaposak.Amit a legjobban imád az ha énekelgetek neki s megajándékozz egy hosszú ááá-val válaszként,de egy hete keztük el játszani a kiskezével a süti-süti pogácsát … amelyen mára már jókat kacag s imádja ha közben az arcát is megérintjük.Igényli a személyes kapcsolatot s közben fejlödik a szem s a kéz koordinációja s felfedezi saját magát.

    üdv.Diana

  • Sz. Klári

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Nagyon megörültem a fejlesztő játékokról szóló e-mailnek! Igaz, már eddig is sokféle játékot játszottunk, de mindig öröm, ha bővül a repertoár….
    Az én „nagylányom” 19 és fél hónapos. Újabban főzünk (most ez a kedvenc játék). Előszeretettel etet minket és a játékbabáját. Mindeközben ismerkedünk a gyümölcsök, zöldségek neveivel.
    A reggeli tánc apával mindent visz! Ennél jobban talán azt szereti, ha apa gitározik neki és mindketten énekelünk…
    A „kicsi” 2 és fél hónapos. Amíg szoptatok, a nagyobbikkal leporellós mesekönyveket nézegetünk, a képekről beszélgetünk. Imádja az állatokat! Ezen kívül sokat mondókázunk, énekelünk, ebben a picurnak is sok öröme telik.

  • Horváth Szilvia

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Vida Ági!
    Kisfiam az idei karácsonyt követöen lesz másfél éves, Dominik a neve. Itthon vagyok vele minden nap, rendszeres közös programokkal tarkítvaa hétköznapokat, és Dominik nagyon igényli a foglalkozást is.
    Kedvenc játékunk többek között a mondókázás. Ö még nem mondja, de már-már utánozgat. Nagyokat nevet, mert én minden dalt megváltoztatok, és eljátszom öket, ő is próbál hasonló grimaszokat vágni. A főcél az volt kezdetben, hogy figyelem elterelés, pl.: mikor nem volt kedve „kötelező dolgokhoz” pelenka csere, beülni a gyerekülésbe, öltözni stb. Siker volt általában, de minden ilyen alkalommal megállapitottuk a férjemmel, hogy ez nagyszerü játék, mi is derülünk töle, semmi nem kell hozzá, bárhol, bármikor. Hogy mi a haszna?
    Minden, ami a gyermek -szülö kapcsolathoz elengethetetlen. Javitja a kötödést, az odafigyelésre is nevel, és kézségfejlesztö a gyermeknek. Talán ő is alkalmazza rajtunk késöbb, mikor nekünk nem lesz kedvünk a „kötelezö dolgokhoz”!!!!
    Köszönettel:
    Horváth Szilvia

  • mészáros izabella

    2010. november 22. hétfő

    Szia/ sziasztok!
    A mi kisfiunk Kristóf 15 hónapos. Eleven kisfiú, de megfontolt és odafigyel mit szabad, mit nem. Persze előfordul, hogy feszegeti a határokat, csinálna olyant, amitől az ijedség tör rám, de játékkal sok mindenre meg lehet tanitani, ami egyébként veszélyforrás lehet. Jelenleg az épitőkocka és a kis autók kötik le a legjobban. A járműveket látja az utcán, és örömmel utánozza otthon a mozgásukat és a hangjukat. Több fajtát vettünk neki, felhúzósat, elemeset, nyomogatósat és sima tologatósat is. Ezekkel általában egyedül működik. Közös kedvencünk az épitökocka. Valójában képkirakós, de mi csak torony épitésére használjuk, a másik funkciójához ő még kicsi. Saját fa doboza is van, amiből kiöntjük, visszapakolgatjuk, becsukjuk, kinyitjuk…Érdekes, milyen egyszerű dolgok meddig le tudja őket kötni. Vagy csak a közösen eltöltött időnek örülnek.

  • Bea

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam nemsokára 2 éves lesz. Sokféle játékot szeret, de legjobban azt ha mesélek neki. A legújabb kedvenc pedig a Lego Dupló.

  • Zsnidercsics Michélle

    2010. november 22. hétfő

    Az én kincsem 2 és fél éves kisfiú.Sok közös játékunk van,de amitől legjobban „felpörög”hogy a kismotorjával lavirozik a lakásban,én megyek utána tologatható bevásárló kocsival.Közben egyszerre idézzük Thomas meséből a szöveget:elszabadultak a rakoncátlan vagonok stb.Azért szeretjük ezt mert ilyenkor nagyon felszabadult „kitudja engedni a gőzt”,és közben tanul is hiszen már lassan már az összes thomasos mesét tudja.

  • Anita

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam 17 hónapos kb. 3 hónapja rákaptunk a Legozásra (DUPLO), nagyon szereti összerakni és szétszedni a kockákat, már kapott autós legot is, amibe bácsit kell beleültetni, azóta ha rajzolunk mindig kell az autóba bácsit is rajzolni. A színeket is tanítom rajt, sok félét tudunk építeni és hihetetlen, hogy napról napra ügyesebb velük és a fantáziáját is használja. Szerintem egy nagyszerű játék, sőt még Én is apa meg naná, hogy élvezi!
    Minden jót!

  • Komlódi Anikó

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági,

    A kisfiam ma 11 hónapos. Ő olyan játékokkal szeret foglalatoskodni,amit lehet ide-oda pakolgatni, pl.építőkockákkal, vagy éppen a ruhacsipeszeimmel. Ha együtt játszunk, akkor általában labdázunk, vagy könyvet lapozgatunk, vagy tanítgatjuk ügyesen használni a kis kezecskéit. A fakarikákat már ügyesen ráhúzza a tartórúdjára.

  • Ági

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!
    A nagyobbik fiam 2,5 éves múlt szeptemberben, a kisebbik pedig 7,5 hónapos. Sokmindent szoktunk játszani, de a kedvenc közös foglalkozás, amit a kicsi fiam picikora óta is tudtam „végezni” velük a meseolvasás. Amikor a kicsi szopizik a nagyobik fiam is mellettem ül a fotelben és mesét olvasok nekik, amit természetesen a nagyobbik választ ki. Így mindkettővel igényüknek megfelelően, egyidőben tudok foglalkozni. Nincs testvérféltékenység és a kicsi is hallja folyamatosan a hangomat, mivel a mese neki is szól, de közben táplálkozik is. A nagyobbik is nekem dől, így a testi kontaktus vele is megvan és ő szokott lapozni, amit alig vár. Közben megszoktuk beszélni, hogy miről is van szó a történetben, vagy egy-egy oldalon. A beszédfejlődésben nagy szerepe van. A nagy fiam szépen folyamatosan és érthetően beszél, de vannak még hangok, amiken javítani lehet („s”, „k”, „r”). A kicsi 7 hónaposan kezdte mondani az anyát „ana ana”, „ad ad” ezt tesónak szokta mondani, amikor elveszi a játékot tőle és „oda oda”, amikor valahova oda akar kúszni.

  • Zana Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Az Én Andrisom most 6 hónapos és hasonló, egyszerű, itthoni játékot részesít előnyben, mint a Te általad javasoltak. Ez a játék a nagymama készített meggymag párna. Nyáron mindenki a magocskákat gyűjtötte, amit kicsi ( dupla), textil tasakba varrt a mama, 4 oldalán fülecskével. Finoman gurulgatnak a magvak, csilingelő hangokat adnak ki, mint egy csörgő(ezt fedezte fel először a kisfiam). Beveszi a szájába ha fáj az ínye a fogzás miatt és pajkosan húzzuk-vonjuk a fülecskéinél.

  • Somogyi Éva

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági
    A kislányom egy éves, és a kedven közös játékok az olvasás. A mi olvasásunk olyan, hogy a kislányom hozza a színes könyvecskéket, az ölembe ül, kinyitja a könyvet, és rámutat arra mit lát. Kezdeményez 🙂 Mesélni kezdek neki, közben közösen mutogatjuk, hogy mit látunk. Ha például kiscicát látunk akkor hozzábújok és halkan nyávogok mint egy kiscica, ezt ő viszonozza. Ha döcögő autót látunk, akkor lábaimmal utánozom a döcögő kocsit és nagyokat kacag, hogy ő is döcög:) vagy lovat látunk, akkor lovagoltatókat játszunk el közösen. Tehát van hogy nem magát a mesét mesélem, hanem amit látunk és tudok hozzá mondókát társítani, akkor azt mondom. Pl. Kacsa: ” háp háp háp, jönnek a kacsák..” Van olyan amikor énekelek, például ha rókát látunk akkor a kis vuk dalát:) Ilyenkor már előre ringatózni kezd az ölembe.. Ilyen kis interaktív az olvasásunk, nagyon szeretjük..

  • Zsögön Ágnes

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2 nap múlva lesz 2 éves. A kisöccse várhatóan Karácsonykor érkezik közénk. Már nagyon várjuk.
    Ákos még nem nagyon beszél, de mindent ért és szavakat, tőmondatokat használ.
    Amikor azt mondja: „Tónyot, tónyot!”, az azt jelenti, hogy tornyot kell vele építenem. Mostanában ez a kedvenc játéka. Régebben csak rombolni szeretett, most már ő is ügyesen épít a különböző fajta kockákból.
    Ezt a játékot én is nagyon élvezem, mert közben legalább pihenhetek, így nem sokkal a szülés előtt… 🙂

    Üdv.: Ági

  • Csizmadia Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves.

    Nagyon sok játékot játszunk, de talán az egyik legkedvesebb a formabedobó, ahol különféle színű kockákat és golyókat kell egy kis házba bedobni.
    Ezáltal ismerkedik a színekkel, formákkal, nagyon szépen fejleszti a koncentráló képességét, gondolkodásra ösztönzi és persze a sikerélmény sem marad el, mindig megtapsolja magát és nagyokat nevet! 🙂

    Ezen kívül imádunk fogócskázni, bújócskázni, bohóckodni és persze az esti fürdetés a nap egyik fénypontja, a kádban érzi magát igazán elemében.

    Üdv.: Kriszta

  • Mariann

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági,

    kisfiam, Balázs pont ma 3 hónapos! Erre az alkalomra rengeteg új játékot kapott, textilkönyvecskét, új, járókára szerelhető forgót, kimosott tusfürdős flakont (megtöltve lencsével), újságból kivágott és kartonlapra ragasztott színes képeket. Kedvenc játéka azonban – remélem a sok új játék ellenére is – én vagyok! Legszívesebben az ölemben van és hallgatja ahogyan mesélek vagy mondókázom Neki. Közben nagyokat kurjongat és kacag. Mese közben utánozom neki az állathangokat, a szél hangját, a kocsi motorját, kedvence a kisegér-szerű „cin-cin” és az „én is pisze, te is pisze”.

  • Csapóné Rita

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Két gyermekem van, Luca 4éves, Lili 3 hetes. Luca szeret mondókázni,táncolni szereti a nagymozgásos játékokat,nagy a mozgás igénye,imádja a puzzlet. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát, felfedezi a rész- egész viszonyát, figyelmet, türelmet igényel.Mi nagyon imádtuk a beszélö kutyus .Nagyon sokat játszik lovas dolgokkal.Kisebbik még most kapja az elsö forgó játékát.Zenére már oda figyel.

  • Kiss Bernadett

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam 4 és fél kislányom 2 és fél múlt. Legjobban azt szeretjük játszani amit Ő (kisfiam) kitalál. Egyszer csak oda jön anya van egy jó ötletem, Te legyél ……, Sacika ide álljon és…. én pedig leszek és…csinálom. Vagyis megrendezi a játékot minket, mi pedig alkalmazkodunk és csináljuk. Ettől Ő nagyon boldog.

  • Zsu

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    A hírleveledben hivtkozol korábbi hírlevélre, amit nem kaptam meg. Amióta csinálod a gazdagmamit mintha a kismamablog el lenne ülve…
    A témához: a kisfiam már 26 hónapos, így szinte soha nem mi döntünk, hogy mit játszunk. Szivesen olvasunk, traktorozunk, garázsokat és alagutakat építünk, mozdonyt vezet és „anyát szállít állomásra”. A kirakózás éppen pihentetve van, de nagy sikerélmény volt mindannyiunknak. Fogócskázunk – szerencsére van hely hozzá idebent is. A szerepjátékok is elkezdődtek, doktor bácsi volt legelőször, az orrszívó volt a sztetoszkóp…
    Szinte mindig foglalkoztat minket, de már van szusszanásnyi időnk, amikor egyedül játszik, olvas. Szeretem hogy kitalálja és megvalósítja amit akar, vagy segítséget kér hozzá, ha egyedül nem megy. Határtalan fantázia – kreativitás, miért ez a vesszőparipám, nem tudom,talán mert hiányzik az én életemből, de eddig elégedett vagyok.
    TV nincs nálunk, mondókázunk, énekelünk, videós gyerekdalokat és meséket nézünk ( persze nem nindennap), szerintem sokat számít a beszédfejlődésben.
    Kreatív-aktív fejlesztést mindenkinek!
    Üdv: Zsu

  • Zórád Zoltánné

    2010. november 22. hétfő

    Szia,
    az én fiam 22 hónapos, én nagyon szeret könyveket lapozgatni, nézegetni. Közben mutogatom, mondogatom mit lát, ami a beszédtanulásban segít. Szívesen játszik legóval, és a bölcsiben formabedobós játékkal.

  • Fehér-Dunai Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Kisfiam 7 hónapos volt vasárnap. A mi közös játékunk abból áll, hogy a pelenkázón fekszik, és a lábával rugdos, közben én mindenféle hangokat kiadva megnevettetem, és hirtelen a pelus vonalában megpuszilgatom, a combiját. Már szinte várja, hogy anya mikor bújik végre (hogy a haját is megkaparinthassa). Naponta legalább 3-4 alkalommal szoktunk nevetgélni.

  • Gábor Ilonka

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!
    Az én kisfiam 15 hónapos.
    Nagyon szeret kukcskálosdit játszani. A fejére tesz (ha egyedül nem megy segítek neki) egy átlátszó kendőt, vagy a függöny mögé bújik, kérdezem hol a Marci, mindenütt keresem közben jön utánam, de nagyon csendben van, egyszercsak nagy örömmel leveszi a kendőt és hahotával nevetve megmutatja magát. Apával is van kedvenc játéka, szeret focizni, rúgja a labdát, odadobják egymásnak, ez az esti közös rituáléjuk:)
    Szeretjük ezt játszani, mert főleg ő kezdeményezi, jókat nevetünk, mozgunk együtt.
    És még sok más dolgot játszunk együtt, pl. kipróbáltuk A János bácsi fát fűrészel…. , zsip zsupoltattuk egy nagy plédben, nagyon élvezte. köszi Ági a játszásról szóló tanulmányt:).

  • Borz Beáta

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam, Lacika 17 hónapos. Mindennel játszik és minden tárgyban lát fantáziát, hogy mit is kellene vele tenni, játszani. Amit leginkább szeret az építés és rombolás. Van olyan amit egymásba lehet illeszteni, felépíteni és persze rombolni. Nagyon szereti a mesekönyveket. Hozza magától és együtt nézegetjük a benne lévő gyerekeket, miket és hogyan játszanak, közben mondókázgatunk, énekelünk. Az állatokat, hányan vannak, milyen hangot adnak ki. Közben kis történeteket mondok neki. Szereti hallgatni és folyamatosan kérdezi, hogy „e mi”. 🙂

  • Dékány-Tóth Bernadett

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam, Donát épp ma 6 hónapos és nagyon érdeklődő kisfiú. Imád pancsolni a kacsákkal. Lenyomja őket a víz alá és hangosan kacag amikor feljönnek a víz tetejére.
    Csecsemő kora óta énekelek, mondókákat mondok neki és a maga kis nyelvén Ő is énekel velem.A mesét is lelkes sikongatással végighallgatja.
    Két hete pedig imád labdázni. Szemben ül velem és vissza is gurítja azt.
    Minden időmet Vele töltöm, tanítgatom. Nagyon jó olvasni hétről-hétre a leveleket h mit tudhatnak a babák. Köszönöm az útmutatást! Sokat segít így az első gyermeknél szerintem ez nagyon hasznos!

  • F. Sz. Ani

    2010. november 22. hétfő

    Egyik kedvenc játékunk a „repülőszőnyeg”. Ezt akkor vezettük be, amikor nem volt hajlandó hason kicsit eljátszani. Ráteszem a hosszú rongyszőnyegre hason, és az egyik oldalán húzom a szőnyeget. Így eljutunk a fürdőig, mosdóig, egyik másik szobáig, vagy csak körbe körbe megyünk. Nagyon élvezi, mosolyog, néha kacag is, amikor utazunk. Közben egyensúlyoz a kis kezével, hogy el ne boruljon. Ha megérkezőnk „kalácsot sütünk” a kis kezével. Ennek az az eredménye, hogy most lesz 9 hónapos, de már megtanult tapsolni.
    Kedvenc játéka a 3 részre szedhető kelj fel jancsi(maci), ezért képek több métert kúszni is. Én összerakom, ő szétszedi- sokszor egymás után.

  • Dr. Halász Júlia

    2010. november 22. hétfő

    Tíz hónapos kis ikreim kedvence mostanában a plüssből készült hűtőmágnes-állatkák rendezgetése, leszedése a hűtőről. Nagyon kedvelik az élénk színű kis figurákat, közben tanuljuk, milyen állatok ezek, mit mondanak. Nagyon hamar kiválasztják a kiskutyát, kacsát, lepkét, macit, elefántot… Közben persze még fel is kell állni, hogy elérjék őket, szóval igazi fejlesztő játék. Szeretnek hosszasan foglalkozni velük.

  • Dobiné Tóth Mária

    2010. november 22. hétfő

    Koppány fiacskám 20 hónapos, és mostanság tanulta meg az építőjátékok igazi rejtelmeit. Összerakni, szétszedni, kiegyensúlyozni-egy kis segítséggel, nagyot nevetni ha mégis feldől, magasat vagy széleset építeni. Guruljon vagy álljon egy helyben, ez most az igazi móka nekünk. Közben a színes kockák a színekre is tanítanak, a kicsi és a nagy fogalma is pontosodni látszik. Persze a könyv nézegetés is legalább ilyen élvezetes ha már elfáradtunk a várépítésben.

  • Vörös Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Az én kislányom 9 hónapos és nagyon szereti a mesekönyveket, úgyhogy sokat szoktuk nézegetni őket és sokat is mesélek neki. Egy-egy vicces történeten hatalmasakat szokott kacagni. De Ő is szokott nekem mesélni ez úgy zajlik hogy kiválaszt egy könyvet nézi a képet és csak gügyörészik, de nagyon édes, mintha utánozna.

  • Tóth Andrea

    2010. november 22. hétfő

    Szia!

    A kisfiam 20 hónapos, legjobban azt szereti mikor lufit ütögetünk fakanállal a magasba, ezen kívűl a hintázásért rajong még 🙂

  • Márton Angéla

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok,
    Zita lányunk most másfél éves és 2 kedvenc játékunk van az utóbbi időben. Az egyik a közös mosogatás. Neki játék, nekem pedig házimunka szórakoztató módon :-). Egyrészt a gyerkőc szókincse fejlődik miközben a sok-sok konyhai eszközzel ismerkedik, gyakoroljuk a színeket, a formákat és a finom mozgást is fejleszti amikor a szivaccsal a kisebb nagyobb tárgyakat törölgeti, súrolja. Nem beszélve arról, hogy részt vehet a felnőttek mindennapi teendőjében, ami nagyon érdekli. A másik kedvenc játék egy saját kezűleg készített szivacs házikó, melynek falait, tetejét különböző színű és textúrájú textilekkel vontam be. A falakat és a tetőt szét lehet szedni illetve össze lehet rakni, gombokkal, cipzárral, tépőzárral, cipőfűzővel, kapcsokkal és patentokkal. Nem csak a szét szedés és összerakás okoz örömet, hanem a kisebb nagyobb plüssállatok be és kiköltöztetése is jó móka. A játék során a színekkel ismerkedik a gyerkőc, a különböző anyagok tapintásának élményét tapasztalja meg miközben átéli az alkotás örömét is, hiszen a darabokból házikó lesz újra és újra.
    Kellemes napot és jó játékot mindenkinek 🙂

  • Bodrogi Alice

    2010. november 22. hétfő

    Anna babám 10 hónapos múlt. Az egyik kedvencünk mindkettőnk részéről, amikor odajön, hogy az ölembe ültessem és a mesekönyv lapjait gondosan „átolvassuk”. Ő mutogat, anya pedig elmeséli mit látunk, aztán legközelebb anya kérdez, hogy mi hol van Ő pedig mutogat. Imádom azt, ahogyan napról napra, játék közben látom a fejlődést rajta. Ismerkedünk a színekkel, tárgyakkal és sokminden mással ezáltal.

  • Mendler Mónika

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam januárban lesz 2 éves. Kedvenc közös játékunk a „boltos”. A cipősszekrény a bolt. Mindig odajön hozzám, megkérdezi, hogy mit hozzon a boltból. Akkor elszalad a cipősszekrényhez, és visszahozza, amit kértem. Persze nincs a kezében semmi. De nagyon élvezi, ha úgy teszek, mintha használnám, amit hozott. A másik kedvenc foglalatossága a főzés. Vannak kis edényei, száraz tésztát szoktam beletenni, azt kavargatja, kiszedi tálkákba. Ezen kívül még a kirakó a nagy kedvenc.

  • Tímea

    2010. november 22. hétfő

    Kislányom 14 hónapos. Kedvenc játékunk a közös mondókázás, éneklés. Születése óta sokat énekeltem neki, később a dalszövegeket összekötöttem kézjátékkal. Egyszerű, leutánozható metakommunikációt használtam. Mostanra ha meghall egy ismerős szöveget, már el is mutogatja azt, az új szövegekhez tartozó jeleket meg lelkesen utánozza. Persze rengeteget gyakorolunk. Hogy mi a haszna? Szerintem fejleszti a szocializációs készséget, az intelligenciát, hiszen agyban összekapcsolja, és megjegyzi a hallottakat a látottakkal. Emellett fejlődik a ritmusérzék, finomodik a beszédkészség, és nem utolsó sorban mindig megnyugtatóan hat, jó kedvre derít.

    Czanka Tímea

  • Bojtosné Batta Ildikó

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 15 hónapos, kedvenc játéka a formabedobó, naponta többször is játszunk vele. Nagyon szereti a különböző formákat forgatni, nézegetni és nagy az öröm amikor sikerül a helyére dobni. Minden ilyen sikeres mutatvány után megdicsérem, megtapsolom és olyankor ő is szokott tapsolni.Nagyon mókás játék és fejleszti a kézügyességet, megismerteti a gyerekkel a különböző formákat. Másik nagy kedvenc a bújócska, a kanapé mögé szokott elbújni és várja, hogy megtaláljam, de van amikor a szeme elé rakja a kezét és olyan mintha nem látnám, nagyokat lehet vele kacagni.Mi a bújócska köze értük el, hogy úgy megfeledkezett magáról, hogy nem kapaszkodott és elindult.
    A legjobb játék este jön amikor apa is itthon van és hármasba a kis család nagyokat kacagva játszunk, labdázunk, lovacskázunk, tornyot építünk.
    Szerintem minden játék fejleszti a gyerekek képességét. Számomra a legfontosabb, hogy a gyerek élvezze a játékot így játszva fejlődik, az esti játékok pedig a kis lelkének tesznek jót, hiszen ilyenkor együtt a család és ekkor a legboldogabb a kincsem.

  • Sipos Györgyi

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam 17 hónapos, és nagyon boldoggá tesz, hogy napról-napra nyomon követhettem, miképp fejlődik, és szerez új tapasztalatokat. Egyik kedvenc elfoglaltságom, amit Vele együtt végezhetek, az a rajzolás. Ő is firkálgat, de erősen igényli, hogy én mindenfélét rajzolgassak neki. Persze ilyenkor előkerül a cica, kutya, repülő, autó stb. képe, és ez nagyon tetszik neki. Ilyenkor azt is eljátsszuk, hogy a rajzolt figurák milyen hangot adnak ki, mit csinálnak. Esetleg megkeressük a szobában, ha van olyan, akár képeskönyvben is felkutatjuk…Időnként megkérem, hogy adjon másik színű ceruzát, így azt is tanulgatjuk, hogy mi-milyen színű…Rendkívül boldoggá tesz, ahogy bővül a repertoár.

  • Csokai Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 és fél hónapos. Kedvenc játékunk az első csipogó, képes kiskönyve, melyet nagy élvezettel nézeget hosszasan, miközben elmesélem neki, hogy mit csinálnak a képen lévő szereplők. Ezzel fejlődik a kis manó!
    Másik kedvenc játéka pelenkázás után a popsitörlő tároló doboz utáni kúszás. Ezt nagyon élvezi. :)Nagyon szeret még a színes labdájával labdázni. Ezek a mozgását fejlesztik.

  • Vica

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Agi! Az en kislanyom 1 eves es nagyon imadom,az egyik kedvenc jatekunk az amikor enekelunk vagy mondokakat mondunk neki azt nagyon szereti ,kepes egesz nap csak halgatni es aztan o is dudogatni kezd majd tancolni.A masik kedvence a kis allatos konyve minden nap elmondjuk tobszor is hogy melyik allat mit csinal es ha kerdezzuk hogy hol a lovacska akkor ra mutat es mondja hogy hogy csinal ezt nagyon elvezi.Ja es nagyon szereti hogy ha a nagy labdan tornaszunk maskepp nem nagyon szerette hason lenni de miota van labda azota nincs ilyen problemank amugy nagyon szetet jatszani es probalok minel tobbet foglalkozni vele.

    • Resál Judit

      2010. november 22. hétfő

      Kedves Ági!Az én kisfiam 20 hónapos és kedvenc játéka az autózás.Órákig tologatja a különböző méretű és típusú autóit és brümmög hozzá.Garázst,parkolót,megállót csinálunk.Van 2 távirányítós autója amit már így-úgy kezelni is tud és hangos kacajjal és sikongással folyik az autóverseny.

  • Anikó

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Nekem 2 gyermekem van.A lányom 8 éves a fiam 7 hónapos.Nekünk a kedvenc játékunk,ha hárman vagyunk akkor a lányommal le kell feküdnünk a földre akadályként,és a pici rajtunk mászik át ide-oda nagyon szereti,hangosan kacag.Ha csak ketten vagyunk a babával akkor hangosan szól a zene,kapaszkodva feláll és táncolunk ezt is imádja.

  • Katonáné Nagy Edina

    2010. november 22. hétfő

    Üdv!
    Kisfiam 8 hónapos,nagy bohóc,de legszivesebben a sok játék közt pisze-piszézünk.Ezt olyan óvatosan és kedvesen teszi hogy az anyai szivem majd elolvad ő meg közbe jót kacag ahogy énekelek neki és összedörzsöljük az orrunkat.

  • Zsalakó Réka

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Volt a fiamnál egy időszak, mikor mindenre azt mondta: NEM! Sok mindent kipróbáltunk, végül egy játékká alakult az egész. Mikor ő elkezdett nemet mondani, mi igent mondtunk. Nem, igen, nem, igen, aztán megfordítottam és hirtelen én mondtam nemet, erre ő igent vágott rá és nevetett. Ezt addig játszottuk, míg a végén elfelejtette mi ellen tiltakozott és játék közben már nyitotta is a száját és ette a főzeléket, vagy adta a kezét és húztuk a kabátot. Ebből alakult ki az ellentétjáték. Ha ő azt mondja sötét, én mondom világos. Ezt sokszor egymás után, aztán hirtelen cserélünk. kicsi-nagy,nagy-kicsi, kemény-puha, puha-kemény stb. most 2 éves és 3 hónapos, ismeri az ellentéteket és érti őket. szerintem nagyon könnyen átsegített minket ezen a dacos nem korszakon.

  • Ács Edina

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Kislányunk a múlt héten múlt 6 hónapos. 3 hónapos kora körül kezdtünk el együtt gurulgatni. Ez azt jelenti, hogy az ágyon a hátamra feküdtem és a ő a mellkasomra hassal a két karommal pedig átöleltem. ebben a pózban először csak ringatóztunk, hogy szokja, majd teljesen átpördültem vele a tengelyem körül, így a következő pillanatban már ő volt alul a hátán és én felette. ( Persze mindvégig én tartottam őt és a térdemen, könyökömön gurultunk oda-vissza, a súlyomat nem érzete 🙂 . Ezt csináltuk oda-vissza írányba, majd egy irányba többször is, amíg az ágy engedte. nagyon élvezte és nagyon sokat kacagott közben. Szerintem ez nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzékét, valamint az egész játék közben folyamatos testi kontaktusban vagyunk egymással. Közben pedig végig látod az arcát és ő is a tiédet, látod, hogy hogyan élvezi a játékot és azt is ha esetleg megijedne, vagy ha már megunta. Hiába billen ki az egyensúlyából érezni és tudni fogja, hogy te ott vagy és mindig vigyázol rá.

  • Szirbek Ramóna

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Gergő 14 hónapos, egy vidám, kiegyensúlyozott, nagyon mozgégony baba. A bújocska nagyon nagy örömet szerez az egész családnak. Nagyon ügyesen és találékonyan fedez fel olyan búvóhelyeket, ami nekem eszembe sem jutna. Ha szólongatjuk, hogy hol a Gergő mindig hangos kiabálással jelzi, hogy hol van, és ilyenkor fut anya kisházába, és már rohan is tovább egy újabb helyre, ahova leül és hozzábújik akár a székhez, ágyhoz, ajtó félfához egyáltalánfontos, hogy ne lássuk Őt!! Ha szólítjuk, Ő akkor is rohan a karjaink közé!!!!

  • Kriszta

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    A mi közös nagy kedvencünk a mondókázás! Bármi belefér ebbe bármikor. Hőcögés, mutogatás, éneklés, mimikázás, néha meg csak halk mesélés. Ez mind a kislányom hangulatától függ.

    Szép napot!

  • Anikó

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Az én örökmozgó kislányom ma-holnap 9 hónapos. Hihetetlenül jó fej gyerkőc, minden mókára vevő, egész nap mosolyog.
    A kedvenc játéka a fogócska, és a nagy ágyon való hancúrozás.
    Fogócskázás közben annyira kacag, hogy alig tud már elmászni előlem, persze én könnyezve üldözöm tovább:)
    A nagyágyon pedig tudja, hogy ott lehet vetődni, hiszen nem fáj neki, hanem még huppan is, így rendszeresen feltérdel, majd onnan dől hanyatt és élvezi, hogy a párnára huppan.

  • bevuk

    2010. november 22. hétfő

    A mi kislányunk 20 hós. Az egyik kedvenc játéka a bújócska nem annyira szokványos módja. Eltakarja a szemét és mondja, hogy „elbútá”, „hova túnt Nikike?”, „nem is taáom!”. Persze ilyenkor úgy teszek, mintha tényleg nem találnám és elkezdem keresni. De már látom, hogy a kis szemeivel kandikál ki a kis ujjai között és vigyorog. Aztán amikor megtalálom, megcsikizem és hosszan nevetgél! Hosszú utakon akár fél órát is eljátszunk így! 🙂

  • Berta Anikó

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Maja 7 hónapos. Nagyon figyelmes, minden érdekli, ami körülötte zajlik. Szereti a csörgőket, aminek nincs hangja azt hozzáüti valamihez. Épp tegnap verte szét a kedvenc csörgőjét az etetőszék tálcáján. Utána alaposan megvizsgálta a darabokat külön-külön. Azóta így megy: csörgő össze (szerencsére össze lehet pattintani), aztán csörgő szét…Gyorsan tanul, párszor mutatok meg valamit, utána ő is próbálkozik. Ilyenkor nagyon figyel. Imád mondókázni, énekelni, hintázni. Már ő is „énekelget”. Így fejlődik a ritmusérzéke; gazdagodik érzelmileg; kihat a beszédértésre, a kommunikációra, a kapcsolatokra. Nagyon mozgékony baba, kúszva és forogva közlekedik. Korán észrevettük, hogy nagyon ügyesen használja a kezeit és a lábait is. Szereti a mozgásos játékokat, szereti ha „tornázunk” és közben mondókázunk (olyat, ami passzol). Ezáltal fejlődik mind a finommotorika, mind a nagymozgás, a ritmusérzéke, szem-kéz/szem-láb koordináció stb. Persze ha elégedett, önállóan is szívesen játszik a járókában.

  • Andrea

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    Az én kislányom 9.5 hónapos. Az egyik kedvenc játékunk, a fogócska. Persze ez nem a szó szerinti fogócska!
    A szoba egyik végén ő csücsül én pedig a másik végén. Mikor szép lassan közelítek felé akkor ő elkezd előlem mászni az asztal felé, felkapaszkodik és közben hangosan kacag.:)) Persze mindig utolérem felveszem, és megölelem, majd kezdjük elölről! Jó móka és nagyon élvezi:))!

  • Sós Erika

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Az én kislányom 10 hónapos, a kedvenc közös játékunk pedig, mikor gyerekdalokat „játszunk el”. Én énekelek és együtt mutogatjuk hogy Csip-csip csóka, „Fújja a szél a fákat”, „A part alatt…” Ez utóbbi megvan könyvben is, amit még egy negyedórán keresztül tud nézegetni, lapozgatni és végigmutogatja benne az állatokat.

  • Melinda

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Agi!

    Az elobb nem indokoltam meg, miert szeretek a gyerekekkel a felsorolt jatekokat jatszani. Elsosorban azert, mert nagy oromuket lelik benne ,es nagyokat nevetnek ,kuncognak kozben es a sogyurmaval es legoval a kezugyesseguk fejlodik,de a kicsivel a szineket is tanuljuk a lego altal.Nagyfiamnal a szojatek meg boviti a szokincset. A kislanyom olyan ugyesen gyurmazik es legozik is ,es tudja hogy az elemeket forditva nem lehet osszerakni ,mar csinal varat ,repulot.Sogyurmabol, ha egy allatot megformazunk ,akkor utanozza a hangjukat ,es tanuljuk a nevet, es szepen ismetli utannam. Ez a legolcsobb es legjobb jatek ,ami fejleszti a kezugyesseget, a szokincset is.Bar most mar egyre tobbet rajzolunk is.Ugyesen megfogja a ceruzat rajzol egy felkort es mondja cica. A batyja is sokat rajzol igy egyutt rajzoljuk a sok cicat ,baranyt,viragot,autot stb.Igy is fejlodik a kezugyessege es tanulja a targyak,allatok nevet!