Neked mennyire fontos a gyermeked fejlesztése?

A magyar szülők fele fontosnak tartja gyermeke fejlesztését – derül ki az Ipsos legújabb kutatásából. A legnépszerűbb közös tevékenységek, a séta, a kirándulás, a meseolvasás és zenehallgatás. Fejlesztő foglalkozásokra ugyanakkor már sokkal kevesebben járnak.

Az anyák 97 százaléka a rendszeres mozgást tartja a legfontosabbnak gyermeke egészséges fejlődéséhez, ennek érdekében a válaszadók többsége rendszeresen sétál vagy kirándul gyermekével. Játszótérre viszont már ennél kevesebben járnak, csupán a gyerekek fele jut el ide.

Az otthoni fejlesztési lehetőségek közül a legtöbben (85%) a mesélést választja, de a kreativitás fejlesztését is legalább ilyen fontosnak tartják. A legtöbben zenét hallgatnak, énekelnek vagy zenélnek a gyermekkel közösen, de sokan szívesen rajzolnak és festenek is a gyermekükkel.

A kisgyerekesek 29%-a végez otthon tudatosan fejlesztő tevékenységet, foglalkozásokra pedig 21% jár el. Az idegen nyelvtanulással kapcsolatban is megoszlanak a vélemények: a válaszadók 20%-a véli úgy, hogy 3 éves kor alatt szükségtelen a nyelvtanulás, és csak a megkérdezettek kevesebb, mint fele tartja fontosnak.

A játékok megvásárlásakor nem elsősorban a játék fejlesztő jellege a fontos, elsőként a termék minőségét nézik meg a szülők, és csak ezt követi, hogy a játéknak legyen „értelme” is.
Megoszlanak a vélemények a tévénézéssel kapcsolatban: a megkérdezettek 35%-ának bevallása szerint gyermeke gyakran néz mesét, az anyukák 43%-a ellenzi a képernyő előtt történő mesenézést 3 éves kor alatt.
Sokan járnak szívesen kisgyermekeknek szervezett programokra is, azonban a szülők 25%-a arról számolt be, hogy a lakókörnyezetükben nem találnak megfelelő programokat.

A gyerekek a szabad játékból tanulják a legtöbbet, ezért nem kell a napot teleszervezni fejlesztő programokkal, a legjobban azzal segíthetjük gyermekünk fejlődését, ha minél többféle, változatos tevékenységgel teheti próbára magát. A társasjáték, a tánc, a közös barkácsolás, a séta közbeni gyűjtögetés, a közös zenélés és éneklés, a dobozokból való bunkerépítés vagy éppen a bábozás is lehet fejlesztő játék. Minél többféle módon próbálhatja ki magát a kicsi, annál jobban megismeri a képességeit és annál sokoldalúbban fejlődik. Fontos, hogy a játék valóban játék legyen és ne kötelező tanulás! Élvezzétek együtt a játékot, nevessetek, szórakozzatok jól – az csak hab a tortán, hogy eközben még tanultok is!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.