Terhesség és betegség: ne ess pánikba!

Nem kell megijedni, ha terhességed alatt elkap egy kis megfázás vagy éppen más ok miatt kell gyógyszert szedned. A terhesség és a betegség megfér együtt, a legtöbb gyógyszer nem ártalmas se rád, se a pocaklakóra nézve.

Terhesség és betegség: ne ess pánikba!“8200 gyógyszer van és ebből csak 27 veszélyes igazoltan a magzatra. Ennek ellenére az anyák de az orvosok is nagyon félnek minden gyógyszertől és inkább nem alkalmaznak semmit, ami gyakran nagyobb bajt eredményez. Évente sok terhességet szakítanak meg indokolatlanul mert félnek a gyógyszerek káros mellékhatásaitól.” (dr. Czeizel Endre)

Riport a terhesség alatti gyógyszerszedésről

A legtöbb kismama szerencsére nem küzd komoly betegségekkel a várandósság idején, sőt egyes tünetek illetve betegségek ilyenkor sokat javulnak vagy akár el is tűnnek. Az allergia például sok esetben teljesen megszűnik a babavárás idejére. Ha mégis gyógyszert kell szedni, akkor érdemes utánaérdeklődni a patikában, szedhető-e az adott gyógyszer terhesség alatt, hiszen számos kellemetlen terhességi tünet ellen létezik hatékony és kismamák számára is használható pirula, illetve kenőcs. Az aranyérre például többféle kenőcs is létezik (pl. a Hemorid), melyet kismamák is nyugodtan használhatnak, de például a gyomorégés ellen is van hatásos – és a magzatra egyáltalán nem káros – szer (pl. a Rennie).

Az antibiotikumoktól sem kell megijedni, ezek sok esetben még pocakosan is segítségünkre lehetnek, például toxoplazma fertőzés esetén, vagy ha sztreptococcus fertőzést állapítanak meg az utolsó hónapban. Mielőtt azonban bármilyen komolyabb szert beszednénk, feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal!

Ha „csak” megfáztunk, vagy influenzánk van, érdemes a természetes gyógymódok közül választani. A homeopátiás szerek vagy a hagyományos gyógymódok egyaránt segítségünkre lehetnek.

A hagymatea
Köhögéscsillapító hatású, ha pedig karamellizált cukorral készítjük, fokozódik köptető hatása és az íze is kellemesebb lesz.

Így készül: 2 teáskanál cukrot zománcos edényben aranysárgára pirítunk, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Ez után felöntjük egy csésze vízzel és egy kicsit hűlni hagyjuk, és belefőzünk egy felkarikázott vöröshagymát. Amikor a cukor felolvadt, és a hagyma is megpuhult, a teát leszűrjük, mézzel vagy gyümölcsszörppel (csipke, ribiszke, citromos méz) édesítjük, és langyosan kínáljuk.

Citromos méz
A kicsavart citromlevet (kisbabának átszűrve) azonos mennyiségű akácmézzel addig kevergetjük, ameddig a méz felolvad. Tea ízesítésére, üdítő készítésére alkalmas gyógyhatású vitaminitalt kapunk. A hűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Hársfateát és csipkebogyó teát is bátran kortyolgathatunk.

Ami tilos pocakosan, az a különféle vízhajtó teák és szerek fogyasztása, például a csalántea.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

171 Comments

Comment navigation

  • Ágnes

    Reply Reply 2011. február 04. péntek

    Tisztelt Ági
    26hetes kismama vagyok,már több mint 2hónapja kínoz hurutos köhögés.Ez alatt folyamatosan járok a háziorvosomhoz aki szerint nem szedhetek semmilyen köhögés csillapítót.Néhány hétig az orrom is folyt nagyon erősen,de aztán elmúlt és 1-3hétig a köhögés is minimális volt.Most viszont egyik napról a másikra megint fel erősödött és az orrom is újra folyik.A sok köhögéstől bordaközi izom gyulladásom is volt amire szintén nem kaptam semmit,de most mire a fájdalom elmúlt volna most megint erölködnöm kell,és egy napja már ez is újra erősebben fáj.A védőnőmet is kérdeztem aki szintén csak hársfateát,stodal szirupot ajánlot.Ezk nem segítettek.
    A nőgyógyászom azt mondta kérjek a gyógyszertárban valamit,de amikor meghallják hogy babát várok senki nem tud ajánlani semmit.Lándzsásutifű sziruppot szedtem még ami szintén nem hozott eredményt.Próbáltam hagymateát,mézet-citrommal,gőzöltem,zsírt kentem a mellkasomra mindent kipróbáltam amit olvastam a neten, de semmi.Már nagyon kimerültem és mint mondtam már minden csontom és izmom fáj az erölködéstől.Kérem, tud e ajánlani valamit ami nem árt a babámnak sem és segít a köhögésen.
    Üdv Ágnes

    • Hajnalka

      Reply Reply 2011. február 08. kedd

      Kedves Ági!
      Én egy 28 hetes kismama vagyok és nemrég én is elkaptam egy jó kis náthát.
      Szerintem próbáld meg a Stodal nevű köptetőszirupot. Én is azzal másztam ki belőle.Szinte bármelyik patikában megkaphatod. Homeopátiás gyógyszer, és nem árt sem a babádnak sem neked. Mellé pedig jó ha szedsz C-vitamint is, de ha lehet azt ne gyógyszertárban, hanem valami bioboltban vedd meg, így nem lesz benne annyi fényező anyag meg savanyúságot-, nedvességtartalmat szabályzó adalék.
      Ha akarod fokozni, akkor turmixolj össze néhány citromot egy pár gerezd fokhagymával és egy kis mézzel (hogy ne legyen annyira rémes íze). Elég sűrű trutyi lesz belőle, de ha naponta elnyammogsz belőle 2-3 kanállal, biztosan segíteni fog. Ez egyébként nem csak akkor jó amikor beteg vagy!
      Remélem hamar meggyógyulsz!
      Üdv: Hajni

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. február 11. péntek

      Homeopátiás szereket a terhesség alatt is lehet szedni, pl. nagyon hatékony köhögésre a Stodal szirup

    • Niki

      Reply Reply 2011. február 11. péntek

      Szia!

      Én 21 hetes kismama vagyok, és több mint egy hónapig küzdöttem a megfázás tüneteivel Az háziorvosom nem vette komolyan. Kaptam homeopátiás szereket, de nem segített. Utána eldöntöttem, hogy amilyen elszántan csak lehet nekilátok a gyógyulásnak. A Stodal mellett rengeteg C vitamint szedtem, de többszöri kisebb adagolásban, napi 3x minimum kamillás gőzölést csináltam, sós vízzel gargalizáltam reggel és este, és rengeteg folyadékot ittam. Szedtem még mellette Corizalia nevű homeopátiás szert, de szerintem nem sokat ért. És eközben ki se mozdultam és próbáltam amennyit lehet feküdni és aludni. Lehet hogy próbáltad már ezeket, de ez a kombináció nekem bejött, és kb 1,5 alatt 99%-osan rendbehozott. Nagyon el voltam keseredve, hogy sosem gyógyulok meg, és a köhögés árt a babának, de most rendbejöttem.
      Kitartás, és gyógyulást kívánok!

  • Verka

    Reply Reply 2011. január 19. szerda

    Szia Ági!

    Köszönöm az eddigi segítségeidet, sajnos megint akad kérdésem…
    18 hetes terhes vagyok. Voltam egy hete rákszűrésen és hüvelyváladék tenyésztésen. Amikor az orvos levette a kenetet, megkérdeztem, hogy minden rendben van-e, ő azt mondta, igen(!), majd érdeklődjek az eredményről. Az eredmény szerint a rákszűrés negatív (2-es), a mintában pedig nem tenyészett ki semmi kórokozó, de nem volt elég a mintában a hüvelyflóra.
    megnéztem a papírt, amit a vizsgálaton kaptam, és ott az is szerepel, hogy gyulladás. Ezen kétségbeestem, mert a doki semmit nem említett ezzel kapcsolatban! Ez azt jelenti, hogy gyulladás van odabent, de ez a hüvelyflóra hiánya miatt van és nem érdekes? A mintavételt 2 hét múlva ismétlik meg. Ez nem túl sok idő? Van min aggódni?
    Előre is köszönöm a válaszodat!!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 25. kedd

      Nem kell aggódnod, ha komoly probléma lenne az orvos azonnal kezelést javasolt volna.

  • Verka

    Reply Reply 2010. december 20. hétfő

    Szia Ági!

    14 hetes terhes vagyok. Igazából a nyár vége óta minden éjszaka egyszer-kétszer orrdugulásra ébredtem, aztán elkezdett ömleni az orrom, mindig csak vizes, átlátszó váladékkal. Azt gondoltam, allergia…
    Most pár hete már sokkal rosszabb a helyzet, ha felkelek a babámhoz éjszaka és a kiságy fölé hajolok, 4-5 zsepit is telefújok. Egy éjszaka akár többször is, és most már nappal is folyik az orrom. Soha nem sűrűsödött be, színtelen, vizes a váladék, és a fülem is pattog, ha orrot fújok.
    Aggódom, hogy a babának a hasamban valami baja lesz és nem tudom, hogy ez arcüreggyulladás, vagy mi lehet?
    Hogyan kezeljem?
    Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 25. szombat

      Ez valamilyen baktériumos fertőzés lehet, menj el orvoshoz, vizsgáltasd ki magad.

  • Móni

    Reply Reply 2010. december 19. vasárnap

    Sziasztok!
    5 hetes terhes vagyok, egy hete kínlódok légcső és torokgyulladással. A fórumon olvasottak megnyugtattak homeopátiás köhögéscsillapítót használtam és sok mézes teát. Most már kezdek jobban lenni, de a tegnap érkezett meg a vizeleteredményem, amiben 100.000germ/ml E. Coli bacilust találtak. Azóta iszom a cickafark és kamillateát, hétfőn pedig orvoshoz is megyek. Nagyon veszélyes ilyen korai szakaszban ez a vírus? Mit tehetek ellene? Igazából többször volt nekem vizeletfertőzésem, és mindig nehezen szabadultam meg tőle. Körülbelül egy fél éve voltam egy komoly vese és vizelt kivizsgáláson és akkor minden rendben volt. Veszélyeztetheti ez a magzatot? Mit tegyek?
    Előre is köszönöm!
    Móni

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 30. csütörtök

      A magzatot nem veszélyezteti, csak akkor, ha nincs kezelve és kezeletlenül mászkálsz hónapokig. Minden vírusfertőzés hordoz veszélyeket, de csak akkor, ha lázas vagy és nem kezeled, nem szedsz gyógyszert, orvosi kezelés mellett az esetek többségében nem szokott semmi történni.

  • Adrienn

    Reply Reply 2010. december 12. vasárnap

    Sziasztok!

    28 hetes kismama vagyok. Évek óta rossz az epém ezért sajnos a paradicsomon kívül semmilyen nyers zölsdéget nem tudok megenni. Azért szoktam vegyes nyers salátákat enni úgy, hogy beveszek előtte egy rowacholt, a nőgyőgyász azt mondta h ezt szedhetem a terhesség alatt is, de én nem akartam minden nap „gyógyszerrel étkezni”. Sajnos a fentiek igazak szinte minden hüvelyes vagy szemes zöldségre is (bab, borsó, lencse) valamint a káposztákra is. A terhesség alatti vizeletvizsgálaton kiderült, hogy E. coli baktérium fertőzésem van, amire nem kaphatok antibiotikumot mert penicilin érzékeny vagyok kiskorom óta, tehát maradt a diéta és a tőzegáfonya. A diéta és az epebaj már nem túl sok lehetőséget hagyott az ételválasztásban, mindezt tetézi, hogy a terhesség alatt szó szerint megundorodtam a csirkehústól (mindne része és minden formában) pedig előtte nagyon szerettem; ugyanez vonatkozik a halakra is, egyetlen kivétel talán a konzerv olajos hal. Sajnos a legutóbbi vizeletkontrol-on kiderült, hogy a baktérium fertőzés csak rosszabb lett, tehát a tőzegáfonya-kapszulák/tea/lé… nem használtak.
    Sajnos az orvosom sem tud semmi okosat tanácsolni. Ehhez jött hozzá, hogy tegnap egész nap égett, fájt és lüktetett a gyomrom/gyomorszájam és a nyelőcsövem, majd éjjel több órányi kínlódás után belázasodtam. Rákerestem a nyitott gyomorszájra és ott megint egy újabb diétát találtam ami „kilőtte” a maradék ételt amit meg tudok enni. Ezek után a kérdéseim:
    – ki/ milyen orvos tudná megmondani, hogy végül mit ehetek ami még nem minősül koplalásnak, nem árt a babának és nem vagyok rosszul folyamatosan?
    – a lázra még régebben rákérdeztem a nőgyógyásznál és ő mondta, hogy algopirint lehet, most nagyon sok helyről azt hallottam, hogy nem. Az aszpirin savat okoz a gyomorégés miatt nem jöhet szóba. Kérés: milyen lázcsillapítást lehet alkalmazni ilyen esetben?
    – mit lehet tenni az amúgy tünetmentes coli baktérium ellen a fentiek tükrében?

    U.i.:A nőgyógyásszal és a háziorvossal már beszéltem és nincs ötletük:) Ha valakinek van előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 17. péntek

      Lázcsillapításra borogatás és Algopyrin használható. A gyomorégésre Rennie-t lehet szedni terhesség alatt.
      Ehetsz mindent, amit az epéd enged, a lényeg a rendszeresség (legalább 4 óránként egyél valamit napközben), így biztosan nem fogsz koplalni.

    • zs

      Reply Reply 2010. december 29. szerda

      kedves adrienn!

      nem szeretnélek megijeszteni, de mindenképp szólni szeretnék, hogy azonnal keress olyan orvost, aki vállalja a kikezelést!

      nővérem babája hétfőn született és ma derült ki hogy colis volt a terhesség végén és sajnos a baba is. szegényke már tüdőgyulladással született és ma halt meg, a nővéremet meg próbálják kikezelni. immunerősítőt ezerrel!

      nagyon kívánom, hogy még idejében elkapjátok ezt a csúnya betegséget!

  • Kiscsibe79

    Reply Reply 2010. december 07. kedd

    Sziasztok!

    18 hetes terhes vagyok, és kezdődő herpesz jeleit kezdem észlelni a számon. Azt szeretném kérdezni,hogyan tudom házilag minél gyorsabban gyógyítani, káros -e ez a babára, és ha mégis gyógyszertárra kerül a sor, akkor milyen kenőccsel kenhetem?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 08. szerda

      Propolisszal lehet kenni vagy simán mézzel bekenheted. Ha nem hat 1-2 napon belül, akkor a patikában kérj olyan kenőcsöt, amit terhesség mellett is lehet használni, pl. Vectavirt.

  • Takácsné

    Reply Reply 2010. október 24. vasárnap

    Úgy néz ki, hogy néhány hetes terhes vagyok. Ennek örülnék is nagyon, ha nem szedtem volna be Augmentint és Flectort, amit a háziorvosom írt fel a torkomra és a megfázásra. Ekkor még nem tudtam, hogy terhes vagyok. Azt viszont tudom, hogy a Flector por nagyon veszélyes a magzatra. Ártottam a magzatom fejlődésére?

    Válasz: Ha a gyógyszerek beszedése után derült ki a terhesség, nem valószínű, hogy gond lesz a babával. Olvasd el ezt a cikket: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/betegseg-terhesen/alkoholizalas-gyogyszerszedes

  • Timi

    Reply Reply 2010. október 17. vasárnap

    Kedves Kriszta!

    Köszönöm a jótanácsot, már próbáltam azt is. Szerintem megyek holnap másik orvoshoz is.

    Timi

  • Kriszta(Sné)

    Reply Reply 2010. október 17. vasárnap

    Timi:Mézes citromos teát tényleg érdemes kipróbálni bajod tuti nem lesz tőle.De ha mégis allergiás vagy szerintem homeopátiás gyógyszer után nézz.

  • Timi

    Reply Reply 2010. október 17. vasárnap

    Kedves Kriszta!

    Elírtam, mert már nagyon álmos voltam. Calcium Sandoz-t javasolt, gondolom az allergia miatt. Mindegy, ez sem segít. Most márk nagyon el vagyok keseredve. Alig várom a holnapot, megyek egy másik fül-orr gégészhez.

    Szép napot!

    Timi

  • Kriszta(Sné)

    Reply Reply 2010. október 17. vasárnap

    Timi:Nemtudom meik orvos ajánlotta neked az Aspirin pezsgőtablettát de se terhesen se szoptatás alatt semijen aszpirint nemlehet szedni tilos.Igyál mézes teát.

  • Timi

    Reply Reply 2010. október 17. vasárnap

    Sziasztok!

    31 hetes kismama vagyok, és kb. egy hónapja száraz, hurutos köhögés gyötör. Szinte már mindent kipróbáltam, amit lehet terhesen szedni, de semmi javulás. Elmentem fül-orr gégészetre, ahol azt mondták, hogy bakteriális fertőzésnek semmi nyoma, ez inkább allergia. Aszpririn pezsgőtablettát javasolt a doktor, de ez sem segített. Most éjjel fél egy van, és sajnos nem tudok aludni már harmadik éjszaka. Félek, hogy a babának árthat ez a rengeteg, hangos köhögés. Nincs valami ötlet mivel lehetne csillapítani, vagy megszüntetni? Nagyon boldog lennék.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A köhögés csak neked kellemetlen, a babának nem árt. Ennek ellenére természetesen érdemes kivizsgáltatni magad, mi okozhatja.

  • jasmin

    Reply Reply 2010. október 16. szombat

    Segitseg…
    Nem tudok megszabadulni az UREAPLASMA UREALYTICUM bakteriumtol. antibiotikummal kezeltem: bassado/pfizer. Az a gyanum hogy a parom adja vissza mindig, talan nem jol szedte az antibiotikumot. mindig azt mondja: nekem nincs semmi bajom! Babàt szeretnènk, ez a 3. honap hogy probalkozunk, de ezzel a bakteriummal nem lehet „jàtszani”, veszèlyes. Nem lenne pozitiv ha igy, ezzel a bakteriummal esnek teherbe, mert akar 3. honap elott spontan abortuszt okozhat.
    Mi tevo legyek???

    Válasz:
    Mindenképp egyszerre kellene mindkettőtöket kezelni. Lehet, hogy a párodnak semmi baja, nem érez tüneteket, de elég, ha hordozza a baktériumot, és minden alkalommal visszaadja. Muszáj lenne ezt megértenie.

  • Anikó

    Reply Reply 2010. október 05. kedd

    Szia!

    Anikó vagyok és 29hetes terhes és múlthét óta nagyon köhögök már sok sok forró teát ittam sok mézzel 1 üveggel szedtem homeopátiás készítményt semmi nem használt.Az orvos mondta ha nagyon szükséges szedjek köhögéscsillapító gyógyszert.Nem fog az ártani a babának a gyógyszer?Vagy a sok köhögés?próbálom fogni a pocimat nehogy sokat rázkódjon de szegény pici babámat sajnálom meg félek nehogykoraszülés legyen a vége.

    Válasz: A köhögés nem árt a babának, az orvos által felírt és javasolt gyógyszert nyugodtan lehet szedni.

  • Anka

    Reply Reply 2010. október 04. hétfő

    szia!

    23hetes terhes vagyok és eléggé hurutosan köhögök. A doki Augmentint és Elixirum thymi compositum köptetőt írt fel, ám én ettől a köptetőtől tartok egy kissé, mivel kakukkfüvet és bromidot tartalmaz.
    Szerinted szedhetem vagy inkább váltsak valami másra? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: ha az orvos ezt tanácsolta, akkor terhesség alatt is lehet szedni, ennek ellenére, a homepátiás szerek (pl. Stodal szirup) terhesség alatt biztosan semmilyen komplikációt nem okoznak.

  • hanci

    Reply Reply 2010. szeptember 28. kedd

    Szia. Azt szeretném megtudni, hogy abortuszom volt 4 és fél hónappal ezelőtt és most újra teherbe estem. 28 éves vagyok és nem tudom mit tegyek ellehet ilyenkor vetetni, származhat belőle baj, milyen veszélyekkel jár? Ha megtartjuk a babát egészséges lehet? 5-6 hetes lehet beteg lettem (megfáztam) Lehet egészséges a baba ezek után? Lehetek még terhes 2abortusz után? Kétségbe vagyok esve mit egyek? Szeretném megtartani de félek hogy nem lehet egészséges!

    Válasz:
    A megfázás miatt nem kell aggódni. Attól nem lesz beteg a baba. Viszont időben menj el orvoshoz, és mondd az orvosnak, hogy terhes vagy, akkor olyan gyógyszert ír fel, amit várandósan is szedhetsz. Az, hogy nemrég volt abortuszod, szintén nem befolyásolja azt, hogy egészséges lesz-e a baba. Ha megfogant, valószínűleg felkészült a szervezeted a terhesség kihordására.

  • Heni

    Reply Reply 2010. szeptember 26. vasárnap

    Sziasztok!
    Terhességem 11. hetében járok.Pár napja fehér folyás jelentkezem nálam elég erősen és van szaga is.Ez normális vagy fertőzés lehet?

    Válasz: Ha szaga is van, akkor az nem normális, érdemes lenne egy vizeletvizsgálatot csináltatni.

  • Moncsi

    Reply Reply 2010. szeptember 21. kedd

    Üdv!
    Terhességem első heteiben járok, a 7. hétben. Mivel óvodában dolgozom, folyamatos félelmem, hogy valamilyen betegséget összeszedek. Pláne, hogy a kislányom is ovis. Néhány napja a megfázás tünetei jelentkeztek, amit „házilag” próbálok kúrálni (citrom, méz). A kamillatea és a levendulás gőzölés ártalmas lehet-e a babára? A megfázásos betegségek mennyire zavarják a baba fejlődését?Milyen immunerősítő módszert javasol, hogy megússzam ezt a beteges időszakot? Kérem és köszönöm mielőbbi válaszát!Üdvözlettel:Moncsi

    Válasz: Nem, nyugodtan lehet kúrálni a megfázást ilyen szerekkel, a megfázás nem befolyásolja a baba fejlődését, kivéve a magas láz, ilyenkor mihamarabb le kell vinni a lázat. Megelőzésre az oscillococcinumból lehet hetente egy adaggal bevenni, ez felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt hatásos megoldás.

  • Marcsi79

    Reply Reply 2010. szeptember 06. hétfő

    Jó napot kivánok! Én 10 hetes terhes vagyok.És azt szeretném kérdezni,hogy az orvosi medve szőlő levél teát lehet-e fogyasztanom felfázásról.Mert ugyanis a gyógyszerész ezt javasolta.De én nem igazán merem használni.Köszönöm előre is a válaszát kedves Edit!

    Válasz: terhesség alatt nem szabad medveszőlő teát fogyasztani.

  • Judit

    Reply Reply 2010. július 23. péntek

    Szia!

    Nagyon tetszik az oldal, sok hasznos dolgot megtudok belőle. Most jutott eszembe egy dolog, ami nem hagy nyugodni, és aggódom miatta.
    14 és fél hetes várandós vagyok. A foglalkozásom gondozónő, ezért már egész hamar elkerültem táppénzre az orvosom javaslatára.
    A gondom az, hogy tavaly szeptember-november között volt egy hepatitis B vírus következtében májcirrosis-os nőbetegem.
    Akkor felhívtam egy szakorvost hogy kaphatok-e fertőzést, ill. szükséges-e a fokozott védekezés a gondozás során, akkor azt mondták, hogy ne aggódjak, nem kaphatom el.
    Most mégis ideges vagyok, a 16. heti vérvételig van még másfél hetem, plusz amíg megérkezik az eredmény.
    Van okom aggódni, hogy esetleg következményei lesznek a gondozásnak, tünetem nem volt semmi.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Szerintem tényleg nem szükséges emiatt aggódnod, hiszen akkor még nem voltál várandós és azóta sem jelentkezett semmilyen formában a fertőzés.

  • mano31

    Reply Reply 2010. június 03. csütörtök

    Köszönöm szépen a válaszodat, valószínűleg gyomorrontás lehetett, mert azóta enyhültek a tünetek. Remélem, hétfőn az orvosom is megnyugtat és az ultrahangfelvételen már látható lesz a pici. Sajnos decemberben volt
    egy méhen kívüli terhességem, lehet, hogy ezért aggódom minden rendhagyó jel miatt.

    Drukkolok minden kismamának! :o)

  • mano31

    Reply Reply 2010. június 02. szerda

    Szia!

    37 éves vagyok, 1 hete tudtam meg, hogy babát várok, az orvosi számítás szerint most lehetek nagyjából 5 hetes terhes.
    Hétfőre kaptam időpontot az orvosomhoz, de
    aggódok, mert 3. napja hasmenésem van, éjszaka 37,7 volt a hőemelkedésem és nagyon fáj a fejem. Amit még észrevettem magamon, hogy az előző hetekhez képest kevésbé feszül a mellem.
    A kérdésem az, hogy ez a hasmenés normális-e ilyenkor, és árthat-e a magzatnak. Mivel az első babámat várom, tanácstalan vagyok…Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg a hasmenés, a hőemelkedés és a fejfájás nincs összefüggésben a terhességgel, de ha nem múlik, háziorvoshoz érdemes elmenni. A mellfeszülés enyhülése normális lehet, nem feltétlen feszül az egész terhesség folyamán. Hétfőig pihenj sokat, igyál sok folyadékot.

  • mariann74

    Reply Reply 2010. május 29. szombat

    Köszönöm a gyors és biztató választ.
    Az orvosi felügyelet ugye nem azt jelenti, hogy hetekig kórházban kell majd feküdnöm ?? Mert azt lelkileg nem bírnám ki. Mariann74

    Válasz: Nem, ez azt jelenti, hogy megfelelő gyógyszereket kell szedned, gyakrabban vizsgálatokra járnod stb.

  • mariann74

    Reply Reply 2010. május 28. péntek

    Helló! Két napja tudtam meg, hogy babát várok (5-6 hetesnek vél a doki az ultrahang szerint, szerintem max. 4, de mindegy..). Már minden könnyemet elsírtam, mert nem tudom eldönteni, mit tegyek. Ősszel leszek 36 éves.Van egy 14 éves fiunk és egy 6 és fél éves kislányunk. 2-3 éve még szerettünk volna egy kisbabát, de tavaly letettünk róla. 5 éve lettem cukorbeteg. Illetve 2003-ban a 2. babámmal voltam terhes, mikor magas értékeket mértek cukorterhelés után- 10.1, majd 8.2. Szülés után minden helyreállt, de kb másfél év mulva kiderült, hogy mégsincs rendben a cukrom. Tablettát kaptam, de 3 éve én kértem az orvosomat, hogy állítson át inzulinra, mert szeretnénk egy 3. babát. Reggel 42 NE Humulin M3, délben 10 NE Humulin R, este 32 Humulin M3-t adok -s nagyon odafigyelek a diétára (most már!)és jók a vércukor értékeim -naponta 7x mérem, 3 nap alatt eddig még csak 2x volt 8 mmol fölött egy kicsivel, főleg 5,5-7 között van.
    A 3. babával igaz nem próbálkoztunk gyakran, mert mindig közbejött v.mi- egy tanfolyam, egy jónak tűnő állás stb., csak néha próbálkoztunk-„vagy sikerül vagy nem” alapon.Tavaly sokszor voltam beteg, magas vérnyomás alakult ki nálam, többször volt 180/110 és e körüli RR értékem. Azóta folyamatosan vérnyomáscsökkentőt szedek (2×1 Tritace és 2xfél Concor), de 3. napja már nem merem szedni, a doki pedig csak hétfőn fogad e miatt. (Van egy nem túl erős allargiám is.)2007-ben visszér műtétem volt, azóta mindennap szedem a Detralexet és az Aspirin protect-et (3 napja ezt sem), de később ugyanúgy dagadt és fájt a lábam, ami egyre rosszabb lett, s új visszereim is lettek, de kiderült nem attól dagad a lábam, hanem v.mi termeli nálam a vizet-de ennek már nem érkeztem utánna járni. V. mint a magas triglicerid miatt Lipidilt szedtem minden este-persze már ezt sem merem bevenni.
    5 napja csúnyán köhögök, ami rohamszerűen jön rám, olyan erősen, hogy néha majd „bepisilek”, s néha a hasam is akkorát rándul és nyillal bele- nem tudom ez hogyan hat ki a babára.Ma este bevettem 2 db sinupret tablettát-ezt javasolta a gyógyszerész (3×2-t).
    Ennyi félelem, rettegés, betegség mellett vajon mit kellenne tennem. Ki tudom majd hordani, meg tudom szülni a babám úgy, hogy ne történjen semmi baj se vele, se velem? Mit tegyek?!? Mik az esélyeim???
    Előre is köszönöm a segítséget! Mariann74

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, valószínűleg ki fogod tudni hordani a babát orvosi felügyelettel, egyik betegséged sem kizáró ok.

  • Laura

    Reply Reply 2010. május 26. szerda

    Sziasztok’

    Én 6 hetes terhes vagyok és már kb.1 hete nagyon köhögök.Használtam Stodal homeopátiás köptetőt de nem nagyon vált be.Elmentem orvoshoz aki a Lándzsás útifűves szirupot ajánlotta, de ennek sem érzem hatását,sőt egyre rosszabb’
    Nagyon megvagyok ijedve nem tudom kihez forduljok’
    Éjszaka sem tudok aludnia a köhögés miatt’
    Fálek hogy a babának valami baja lesz’

    Várom mielőbbi válaszát

    Üdv:Laura

    Válasz: A babának nem lesz baja a köhögéstől, szedd rendszeresen a szirupot és csökkenni fognak a tünetek.

  • Enikő

    Reply Reply 2010. május 21. péntek

    Sziasztok!!!Ez az első terhességem,most vagyok a 7.héten.Tegnap elött este már elment a hangom.Tegnap iszonyatosan fájt a torkom,hangom se volt,erőm se sokkal több.Lázas szerencsére nem voltam.Nagyon csúnyán köhögök.Kaptam homeopátiás gyógyszert.Nem lesz a babának semmi baja,ugye?Nagyon félek…Előre is köszönöm a segítséget…

    Válasz: Nem kell aggódnod, homeopátiás szereket lehet szedni a terhesség alatt.

  • Katus

    Reply Reply 2010. január 06. szerda

    Sziasztok

    Én dec.30-án csináltam terhességi tesztet és pozitív lett,aminek nagyon örültünk.Amíg el nem kezdtem aggódni. November 23-tól két héten keresztül influenzás voltam egy hétig magas lázzal.kaptam egy 3 szemes antibiotikumot de nem használt így utána még egy doboz zinnat 250mg. Plusz köptetőt is szedtem mert jó kis hörghurutom lett.Még a mai napig köhögök és fáj a hátam.Novemberben késett a menzeszem kb 6 napot és nem tartott sokáig.Sajnos most pont nem jegyeztem meg mikor jött meg pontosan,mert a magas láztól teljesen kész voltam. Most azon aggódóm,hogy lehet hogy már a betegség alatt is terhes voltam?Ha az azt követő hetekben, akkor is a sok gyógyszer miatt nem lesz baj?
    Orvoshoz csak jövőhéten tudok menni.

    Válasz: A terhesség ilyen korai szakaszában még a mindent vagy semmit elv érvényesül. Tehát ha nem történt vetélés, szinte biztos, hogy nem lesz baja a babának. Viszont ha még nem vagy teljesen jól, a körzeti orvoshoz mindenképpen menj el, és mondd neki, hogy olyan gyógyszert adjon, amit terhesen is szedhetsz! Nagyjából azért jó lenne tudnod, mikor volt az utolsó menzeszed, mert a nőgyógyásznak ez lesz az (egyik) első kérdése.

  • Niki

    Reply Reply 2009. november 27. péntek

    Sziasztok!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy olvastam Czeizel Endre riportját,miszerint 8200 gyógyszerből 27 ártalmas a magzatra.Honnan lehetne megtudni,hogy melyik az a 27?Azért kérdezem,mert 18 hetes terhes vagyok,és felűl,jobb oldalon az egyik fogamon cisztát fedezett fel a fogorvos,erre Dalacin C antibiotikumot kaptam,300 mg-osat,napi 2-őt.A betegtájékoztatója nem írja le egyértelműen,hogy szedhető a terhesség alatt,annyit említenek meg róla,hogy indokolt esetben…….Nagyon félek,alig merem bevenni a gyógyszereket,szinte minden alkalmmal,mikor erre kerül a sor,elsírom magam….Valaki nyugtasson meg,aki ért hozzá,vagy járt hasonló cipőben!!!!!!Köszönettel!

    Válasz: Ha indokolt esetben szedhető, akkor szedd nyugodtan. Terhesség alatt sok olyan helyzet van, amikor muszáj antibiotikumot adni, de ettől semmi baja nem lesz a babának. Abban a 27 szerben antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók és hasonlók vannak

  • viki

    Reply Reply 2009. október 01. csütörtök

    Sziasztok Viki vagyok fáj a fogam mit lehetne rá be veni .

    Válasz: Homeopátiával segíthetsz rajta, attól függően kell szert választani, milyen a fájdalom. Itt találsz erről bővebb leírást: http://homeopatia.info.hu/index.php?mode=HihModSite&page=HihPgSiteMateriaMedica&category_id=53

  • szaniko

    Reply Reply 2009. július 08. szerda

    Köszönöm a választ. Beszéltem a háziorvossal, szerinte egy-két nap már nem számít, csütörtökön megyek a nőgyógyihoz, majd ő eldönti mi legyen. Szerinte egyértelműen nem tiltott a szedése, de én nagyon sok helyen olvastam róla, hogy bajt okozhat. Ezért abba is hagytam, biztos ami biztos, de remélem nem lesz gond belőle. 🙂

  • szaniko

    Reply Reply 2009. július 07. kedd

    Sziasztok!

    Nagy valószínűséggel terhes vagyok (kb 5-6. hét), de még nem jutottam el orvoshoz a nyári szabadságolások miatt. Már régóta bisoblockot (bisoprolol) szedek a magas pulzusomra, napi 2,5 mg-ot. Tegnap olvastam, hogy terhesség alatt ezt nem lehet szedni. Mit tegyek? Azonnal hagyjam abba? A háziorvos írhat helyette másik gyógyszert vagy csak szakorvos?
    Előre is köszi a választ.

    Válasz: A háziorvossal azért beszélhetsz, hátha tud tanácsot adni, hogy szedheted-e tovább a gyógyszeredet, amíg a szakorvos nem rendel.

  • Vera

    Reply Reply 2009. június 12. péntek

    Lehet, hogy terhes vagyok, de akkor még csak pár napja.Pont egy torokfájás végén jártam, mikor már foganhatott a baba, ez már elmúlt.Viszont ma egyik kolléganőm nem jött dolgozni, mert éjjel óta hányt, hasmenés +láz. Előző nap mellette ültem fél napig:(.Az orrom torkom kissé ég-bár allergiám is van-gyógyszert abbahagytam, viszont kezd csikarni a hasam, rossz a közérzetem.Mi van ha elkaptam a vírusfertőzést.A babának lehet baja a torokfájásos betegségtől vagy ettől a fertőzéstől?Általában vagy nagyon ijesztgetik az embert, hogy minden betegség fejlődési rendellenességet okozhat, nem csak rózsahimlő stb, máshol meg „lazán” veszik.köszi

    Válasz: Egy hasmenéses betegségtől vagy megfázástól nem valószínű, hogy bármi baja lenne a babának. Az elején ráadásul inkább a mindent vagy semmit elv érvényesül. Tehát ha kiderül, hogy kismama vagy, akkor emiatt a betegség miatt nem lesz gond.

  • Kinga

    Reply Reply 2009. május 10. vasárnap

    Szia!
    10 hetes terhes vagyok és olyan problémám lenne, hogy rettenetesen félek, mert nagyon beteges vagyok! Már másodjára vagyok „megfázva” (köhögés, láz, nátha), előszőr a 4. hétben és most a 9.ben is! Ez kihathat a babámra????
    A másik problémám, hogy már hetek óta folyásom van sárga, szagtalan és szerintem nem bakteriális, mert a dokim írt fel kúpot (pimafucin-t), de semmit nem javított!
    Persze pluszban még félvesés vagyok és APC pozitív!
    Nagyon félek, hogy baj lesz….

    Válasz: Nem kell aggódnod a megfázás miatt. Csak a magas láz okozhat gondot, ha huzamosabb ideig nem nyomják le. A szagtalan folyás a terhesség természetes velejárója lehet, a végefelé már a mennyisége is nagyon sok tud lenni, ez teljesen normális, amíg nem sűrű és szagtalan.

  • Kinga

    Reply Reply 2009. május 10. vasárnap

    Szia!
    Még lehet kérdezni…

  • ubi

    Reply Reply 2008. december 13. szombat

    szia!

    Nekem nincs herpeszem. (nincs ellenanyag a véremben), legalábbis 1 éve néztük, akkor nem volt. Viszont a szüleimnek van. 8 hetes terhes vagyok, Anyukám jönne jövő hétvégén látogatóba, és neki most újult ki a száján. Gondolom, kicsi az esélyem, hogy 29 év alatt épp most kapnám el, de mi van, ha mégis?! nem szeretném veszélyeztetni a babát, de feleslegesen Anyut sem akarom megbántani! Mit tegyek?

    Köszönöm válaszod előre is!
    üdvözlettel: ubi

  • GKata

    Reply Reply 2008. december 10. szerda

    Sziasztok! Nagy bajban vagyok. 12 hetes vagyok, kisfiam 3 hete hazahozott egy bacit, ami nála lázzal, náthával, arcüreg gyulladással járt, nekem csak a nátha és a köhögés jött át. Nagyon szárazon, görcsösen és roham szerűen köhögök. Reggel óta ez a köhögés hányásba torkollik. Sem a védőnő, sem a nőgyógyász nem mond semmit. Mit csináljak? Segítsetek!!

    Válasz: Ha csak 1-1 alkalommal hánysz az nem gond, de ügyelj a folyadékpótlásra, nehogy kiszáradj. Ha elhúzódna és gyakorivá válna a hányás, akkor viszont fordulj orvoshoz, mert az már veszélyes lehet.

  • ubi

    Reply Reply 2008. december 09. kedd

    szia!

    Lekopogom, nem vagyok szerencsére náthás, de mikor teherbe estem, éppen meg voltam fázva, és mivel 7 hetes vagyok decemberben, így fokozottan „parázom”, nehogy elkapjam az influenzát. A gondom az, hogy a terhességi honlapokon az áll, hogy metamizolt, (Algopyrint) illetve acetilszalicilsavat (Aspirint) lehet szedni a terhesség alatt, paracetamolt pedig nem,de a nőgyógyászom és a Pharmindex szerint ez pont fordítva van, a paracetamol szedhető, az Algopyrin és az Aspirin nem. Azt kérdezném, Ti ezt az értesülést honnan vettétek? (mert a szakmában úgy gondolom, a Pharmindex az irányadó.)
    Mert ugyanis nem mindegy…

    üdvözlettel:

    ubi

    Válasz: Én is többféle dolgot olvastam már ezügyben. A jelenlegi álláspont az, hogy 1-1 adag minden szerből szedhető, ha magas láza van a kismamának, mert a láz rosszabb a babának, mint 1-1 adag gyógyszer, de rendszeresen egyiket sem jó szedni. Valójában senki nem tudhatja biztosan, melyiknek milyen hatásai vannak, mert nem végeztek ezirányú kutatásokat terhes anyákon.

  • Edit

    Reply Reply 2008. október 12. vasárnap

    Terhessegem elso heteiben jarok.Ez a 7. het.Megkaptam egy nagyon csunya Bacterialis vaginosist.Mivel nem tudtam, hogy terhesseg eseten milyen gyogyszert szedhetek, haziorvos helyett a klinikara mentem, hogy vizsgaljanak ki, es, hogy az ilyenkor alkalmazhato gyogyszert kapjam.Neztek vizeletet , amiben feher sejtek voltak.3 fele gyogyszert kaptam:Tenkorex (2 szer 2 , 3 napig)Metronidazole (napi 1, 7 napig), Clotrimazole huvelykup az esetleges gombak pusztitasara.Ez utobbit, a gyogyszerek beszedese utan kell hasznalnom.Mar szedem a gyogyszereket, ez a Tenkorex utolso napja, es erzem, hogy a huvelykup is el fog kelni.Az a helyzet, hogy elkezdtem utananezni ezeknek a gyogyszereknek es kulonbozo allitasokat kaptam, a terhessegben valo alkalmazasara.Nem tudom, hogy ezzel mekkora bajt okozok a magzatnak, art e egyaltalan, mert akkor leallnek veluk.Viszont azt is tudom, hogy a fertozesemnek is v.hogy el kell mulnia..Egyre jobban aggaszt a dolog, nem tudom mitevo legyek, nem akarok bajt, ahogy senki sem!Kerem mielobbi valaszat, egyben seggitseget!Nagyon szepen koszonom! Edit

    Válasz: Ilyen esetekben a legfontosabb, hogy a fertőzéstől megszabadulj. Jelenleg Európában kb. 28 féle gyógyszer létezik, amiket nem lehet terhesség alatt szedni, ezeket valóban nem is írják fel (a többségük, ha jól tudom szívgyógyszer). Az ilyen típusú fertőzésekre adott gyógyszerek egyike sem okoz gondot a magzatnál, a terhesség alatt nem szedhető kitétel csak azért van ráírva a csomagolásra, mert nem tesztelték (nem tesztelhették) a gyógyszert terheseken.

  • Ibolya

    Reply Reply 2008. szeptember 13. szombat

    Orvoshoz csak hetfon tudok meni! de nagyon felek mert nagyonsokat kel kohogjek es ojankor nagyon feszit a hasam nagyon felek hogy baja lesz a babanak a sok nyomastol es a laztol van okom retegni? felek a surgosegire meni megvarom hetfot

  • Ibolya

    Reply Reply 2008. szeptember 12. péntek

    helo az lene a kerdesem! 7 honapos kismama vagyok nagyon faj a hatam alol a vesem korul mar 3 rom napja ase tudom mitcsinajak estenkent nagy lazam is van es sokat kohogok egyfojtaba kel kohognom! mit tegyek? mi lehet ez? elore is koszonom a valaszokat!

    Válasz: Lehet ez egy komolyabb felfázástól, menj orvoshoz!

  • kati78

    Reply Reply 2008. július 16. szerda

    szia viktória!elsö terhességemnél 14hetesen elmult a hányinger,de visszagondolva nem is volt olyan vészes,mint a 2.nál.16hetesen mult el,hiába minden plussz vitamin.elevit…állitólag az csökkenti a hnyingert.most 3.babmat várom.a 20.hetet töltöm,ahogy megéreztem hogy megmozdult,onnantól kezdve elmult a hányinger.a hideg tej és a keksz rajtam segitett,további sok boldogságot ehhez a pár hónaphoz,minden jót!

  • Tóth Szántó Viktoria

    Reply Reply 2008. július 12. szombat

    Sziasztok. 9hetes terhes vagyok és egy olyan kérdésre keresem a megoldást ami lehet hogy nem csak engem izgat. Nekem a terheség kezdete óta folyamatosan hányingerem van, az orvosom adott B6 vitamint azt mondta ez elmulassza, de nem igy lett. A másik problémám ,hogy a hasam aljába fálydalmat érzek folyamatosan. Erre a két dologra várnék valami megoldást elöre is köszönöm

    Válasz: A hányinger idővel magától elmúlik, általában a 12.-13. hétig erősebb, aztán egyik napról a másikra enyhébb lesz vagy teljesen elmúlik. A gyömbér általában segít enyhíteni (gyömbéres keksz, gyömbértea, akár süti vagy üdítő formájában).
    Az alhasi gyenge fájdalom is normális, ilyenkor „átrendeződnek” a szervek, kicsit minden másként működik mint előtte, ez okozza a fájdalmat.

  • kati78

    Reply Reply 2008. július 11. péntek

    sziasztok,én 19hetes kismama vok,3.babámat várom.én elözzö terhességeimnél semmi gondom nem volt,most viszont….minden előjön.már rettegve várom a másnapot,mik jöhetnek még.2hete zsibbadni kezdtek a végtagjaim..olvastam itt hogy várandosság alatt ez elöfordulhat,hát bizom benne hogy csak a hormonok szorakoznak velem.a sürgösségin viszont nagyon megijesztettek,hogy ez lehet sm betegség,menjek koponya ct re,gerinc lumbálásra és szemészetre.a zsibbadás valamellyest azota megszünt.viszont a szemeim rettenetesen fájnak.és mind2szemem elött olyan mintha fekete szöszmöszöket látnék,már eléggé idegesitö jelenség.vérnyomásommal minden rendben.ezekmellett tavaly a pajzsmirigyemben göböket találtak amik hálistennek nem rosszindulatuak,mostanában viszont az is szokott néha fájni.nagyon aggodom a kisbabám miatt,minden rendben lesz e?2 héttel ezelött mozdult meg,és elég aktiv a kis drága.ha valaki észrevesz,esetleg ir,elöre is köszönöm!!!!

  • admin

    Reply Reply 2008. április 15. kedd

    Orvosi mérlegelésen múlik, hogy kell-e szedni antibiotikumot vagy sem. A terhesség végén fellépő streptococcus fertőzésre pl. azonnal antibiotikumot írnak fel, mert az károsabb a babára, mint ami az antibiotikum mellékhatása lenne. De pl. a toxoplazma fertőzést is ezzel kezelik.
    Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a dr. Czeizel Endrável készült riportot a terhesség alatti gyógyszerszedésről, a gyógyszerek esetleges mellékhatásairól: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=63&cid=45331

  • Adrienn

    Reply Reply 2008. április 15. kedd

    Sziasztok! Én 7 hónapos terhes elmúltam,elkaptam valami vírusos nyavaját,ami magas lázzal,torokfájással,és köhögéssel jár.6 napja fekszek,de az orvosom,és persze a patikában dolgozók semmiféle gyógyszert nem mertek adni.Több napja azzal küzdöttem,hogy a 38 fokos lázamat ami a babára is ártalmas,mert belázasodik,letornásszam valahogy.Maradt a hideg zuhany,ami nem sokat ért,mert fél óra múlva mehettem újra a hideg víz alá.Az orvosom azt mondta,hogy az antibiotikummal nagyon kell vigyázni,ezért még várjunk a szedésével.Esténként egy fél rubophen sokat segített.Senkit nem akarok megijeszteni,de hallott valaki olyan antibiotikumról,amit terhes kismamákon is teszteltek? Hát szerintem nem.Ugyanis a gyógyszereket,állatokon,embereken is tesztelik,de kismamákon egyiket sem,így szerintem senki nem állíthatja teljes bizonyosággal,hogy a babára nem ártalmas,hiszen nem tudhatjuk biztosan.A szülészorvosom azt mondta,ha a kismama nem érzi jól magát,akkor a baba sem.Arra kell nagyon vigyázni,hogy a láz ne menjen 37.5 fölé.Igyatok sok folyadékot,és vigyetek be minnél több c vitamint.
    Gyógyulást mindenkinek!

  • admin

    Reply Reply 2008. március 19. szerda

    Veronika, ne aggódj, valószínűleg neki semmi baja.

  • paar veronika

    Reply Reply 2008. március 18. kedd

    Szia!!Én a 16hétben vagyok és sajnos 3 hete küszködök torokgyulladásal.Antibacit is szedtem rá,mégis nagyon makacs.Nem akar mulni.Hol jobban vagyok,de 3-4 nap után ujra fáj.Szerencsére lázas 1 nap voltam,de ez az egész nagyon kellemetlen,söt mondhtnám rossz.Arrol nem beszélve hogy a picurral mivan?Ha én szarul érzem magam állandoan,Ö hogy érez????

  • Tamas Andrea

    Reply Reply 2008. március 12. szerda

    Koszonom a tanacsokat.A Stodal szirupot hasznalom. Az oscillococcinumot meg nem probaltam, lehet meg fogom probalni. Meg arra gondoltam, hogy probaljam ki a sobarlangot.Gondolom az nem artalmas terhesseg alatt, de meg megkerdem az orvosomat.Kulonben a sopipaval is probalkozom, lehet, hogy hosszabb ido alatt jonn meg a hatasa?

  • admin

    Reply Reply 2008. március 12. szerda

    Andrea, nem ártasz neki, igazából csak a láz veszélyes. Esetleg megpróbálkozhatsz homeopátiás szerekkel, nekem azok váltak be a terhesség alatt megfázásra. Az oscillococcinum szinte minden megfázásos tünetre jó, köhögésre pedig a Stodal szirup való, de vannak még más komplex szerek is. A homeopátiával az immunrendszeredet is erősíted, így kisebb az esélye, hogy a gyógyulás után megint elkapd a betegséget.

  • Tamas Andrea

    Reply Reply 2008. március 12. szerda

    31 hetes terhes vagyok. Harom hete kuszkodok a megfazassal.ket-harom nap itthon ulok, akkor nagyjabol helyre is jovok aztan visszamegyek doldozni es kezdem elorol. Foleg az orrom folyik es kohogok. Szedtem gyogyszert amit az orvos irt(Paracetamolt), ettem mezet, citromot, foghagymat, tormat, szedek C-viamint, iszom a teakat. Mit tehetek meg? Tudom, hogy a babat allitolag vedi a magzatviz a betegsegektol, de nem sok mar ez a harom het? Nem artok e megis neki?

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field