Beadassam? Ne adassam? H1N1 a kismamáknak és a gyerekeknek

A korábbi H1N1-ről szóló bejegyzésem kapcsán nagy vita bontakozott ki a hozzászólások között, a tanácstalan és az indulatos megnyilvánulások egyaránt jellemzőek. Azóta szerencsére egyre alaposabb tájékoztatást adnak a hozzáértők is a témában. Most például Czeizel Endre nyilatkozatát olvastam, aki számszerűen elmondta, hogy az influenza (bármilyen influenza) a magzati károsodás esélyét a normális 4 százalékról 6 százalékra emeli, míg az oltással járó kockázat ennek töredéke.

Beadassam? Ne adassam? H1N1 a kismamáknak és a gyerekeknekA genetikus szerint az oltást az első harmadban is megkaphatják a kismamák, mert ilyenkor a legnagyobb a kockázata a láz nyomán fellépő rendellenességeknek. A terhesség második hónapjában a láz 90 százalékkal növeli a magzatban a nyitott gerinc kockázatát! A harmadik hónapban a láz 220% (!) százalékkal növeli az ajakhasadék, a 4. hónapban 120%-al a szájpadhasadék kockázatát.
Magára az anyára is veszélyes a fertőzés, hiszen 7x annyi várandós hal meg influenzában, mint átlagember.

Oltassam-e a gyereket?

Egyik ismerősöm, Hantos Gyöngyi (maga is 3 gyermek édesanyja) készített egy alapos információs füzetet, amiben összefoglalta az influenzával kapcsolatos tudnivalókat gyerekesek számára. A legtöbb iskolában ezen a héten kell nyilatkozni a szülőknek arról, akarják-e, hogy a gyerekek megkapják az oltást. Ebben a döntésben kíván segíteni ez a kis ingyenes információs füzet.

Elolvashatjátok és letölthetitek innen: http://www.scribd.com/doc/22233841/Informacios-fuzetek-Influenza

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

87 Comments

Comment navigation

  • Heni

    2011. január 20. csütörtök

    Sziasztok4
    20.hetes kismama vagyok az a kérdés merült fel bennem, hogy beoltassam magamat H1N1 ellen? Az próblémám, hogy 2 évvel ezelött beoltottam magam influenza ellen és utána belázasodtam és rosszul voltam. Attól félek hogy ha most beoltattom magam ugyanúgy járok. És a láz elvileg tudomásom szerint árt a babának. Szerintettek mit csináljak?

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem a láz árt a babának, hanem az, ha huzamos ideig lázas vagy és nem nyomod le semmivel. Az oltás egyébként ártalmatlan, nyugodtan beadathatod, a betegség veszélyesebb, ha elkapod, ráadásul az oltással a babát is megvéded, a születése utáni időszakban védett lesz.

  • Detti

    2010. január 05. kedd

    Sziasztok! Én is beadattam magamnak, és szerintem jól tettem, ugyanis nemrégiben tüdőgyulladásom lett, és ha nem adattam volna be ki tudja, lehet még a H1N1 is megtámadott volna. Elég gyenge az immunrndszerem, amióta terhes vagyok. A 29 hét alatt kétszer voltam beteg, ebből az egyik tüdőgyulladás….a másik nagyon csúnya megfázás, ami 2 hétig tartott.
    Bele sem merek gondolni, ha nem oltattam volna be magam időben, akkor most hol lennénk a picivel.
    Szerintem nem az élők között….. Nem hinném, hogy a babának ártott volna, mert azóta nem egyszer voltam ultrahangon is, és mindent rendben találtak.

  • Stybaby1

    2009. december 15. kedd

    Szia Hencsó! Én egy 28 hetes kismama vagyok, és beadattam magamnak is ill. a 2 éves kisfiamnak meg a páromnak is a H1N1 elleni oltást. Semmi bajunk nincs tőle…egyéb más bacit benyeltem azóta én is meg a fiam is, de köze nincs a H1N1-hez. A magzatomnak sincs odabent semmi baja, most nézték nem régen, és teljesen rendben van. Mivel elölt vírust tartalmaz a vakcina, ezért nem tud tovább szaporodni a szervezetedben, nem úgy, mint az a H1N1 élő vírus, ami ha nem vagy beoltva szaporodni fog, és a babádat és téged is veszélyeztetni fog! Lehet, hogy sok ellentétes dolgot hallottál a dologgal kapcsolatban, de azt hiszem 1,5, vagy 2 hete az egészségügyben dolgozók vezetői kötöttek egy megállapodást, amiben minden orvosnak kötelező már oltani, és minden szülész-nőgyógyásznak és más háziorvosnak is ajánlani kell az oltást és nem lebeszélni róla, különben büntethetők, ha nem így tesznek. Erre példa, hogy a járvány kitörése előtt az én dokim sem ajánlotta az oltást, de mióta ez a sok kismamás szörnyűség van, azóta ő is örül, hogy nem hallgattam rá, és beadattam!!!
    Szóval, ugyan te döntesz, a te felelősséged (ugyanis egy doki sem fog az oltás után felelősséget vállalni), de a halálnál, és a súlyos szövődményeknél talán jobb beadatni egy szaporodni képtelen elölt vírust. Főleg, hogy a magzatod és Te is jó ideig védve lesztek a vírussal szemben.
    Üdv.: stybaby1

  • Hencsó

    2009. december 10. csütörtök

    Sziasztok!Érdeklődni szeretnék hogy kinek mi a véleménye a H1N1 oltóanyagról.Én egy 18 hetes kismama vagyok és nem igazán szeretném beadatni magamnak a védőoltást,mert eléggé félek hogy hogyan is hat a magzatra.Sok helyen érdeklődtem és mindenki mást mond,de legtöbben az oltóanyag ellen vannak.Mit csináljak?Kérlek segítsetek.Előre is köszönöm.

  • picur

    2009. december 07. hétfő

    Szia Mindenkinek!

    Én eddig egy kicsit tartottam az oltástól mert még szoptatok,de úgy gondolom sokkal nagyobb bajt okozhatnék azzal a lányomnak ha nem oltatnám be magam meg a párom. Ezért most holnap megyünk az orvoshoz szuriért 🙂
    Persze mindenkinek saját magában kell lerendezni ezt az oltás dolgot. Nem szabad másokra hallgatni! Minden megtett lépés a mi saját döntésünk mi vagyunk érte a felelősök nem pedig más!!!!

  • milananyu

    2009. december 07. hétfő

    Köszi Petra, én ma megyek dokihoz 33 hetes vagyok ha ő ma rábólint, holnap oltatok, s a kisfiamat is aki 3 éves….remélem nem döntünk rosszul….

  • Edit

    2009. december 07. hétfő

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a múlt héten adattam be magamnak mind a két influenza oltást. Több helyen olvastam, hogy ha beadatom a terhességgel várni kell. Mi igaz ebből? Mennyi időt kell várni az oltás után?
    Köszönettel!

  • Petra

    2009. december 02. szerda

    Tesóm a László kórház gyermekosztályán orvos. Már nem tudják hová elhelyezni az intenzíven a H1N1-s gyerekeket. Minden ellenpropaganda ellenére muszáj oltatni. Bár megértem azokat akik szkeptikusok, de talán nem érdemes kockáztatni. Aki olvassa, adja tovább.

  • Detti

    2009. november 26. csütörtök

    Ez már túl van ragozva csak…..Ijesztgetik a népet, mert nincs jobb dolguk….. Én is beoltattam magam….semmi súlyos mellékhatást nem érzékeltem, azon kívül, hogy fájt a karom és punnyadt voltam…. Más a canadai szérum tartalmi, mint a magyarnak…..ezt a doktornőm is megmondta……persze nem tudják, hogy mit tartalmaz….csak találgatnak…….

  • bab

    2009. november 25. szerda

    Súlyos mellékhatásokat okozó H1N1-vakcina – vizsgálják az ügyet!
    A GlaxoSmithKline (GSK) azt javasolja a kanadai orvosoknak, hogy szüntessék be Pandemrix nevű oltóanyagának használatát. Az újinfluenza elleni szer a cég közlése szerint 20 ezer páciensnél okozott súlyos mellékhatásokat – írta a VG Online.
    Mintegy 170 ezer adagnyi H1N1 vakcina használatot függesztik fel a GSK bejelentését követően, mivel az oltóanyag a szokásosnál jóval több esetben okozott súlyos mellékhatásokat – tudósít a BBC.

    A Pandemrix a vártnál ötször nagyobb gyakorisággal váltott ki légzési nehézséget, gyors szívverést és bőrkiütéseket. A hivatalos adatok szerint 20 ezer kanadai állampolgár tapasztalt ilyen mellékhatásokat. A GSK jelenleg vizsgálja az ügyet és előfordulhat, hogy visszahívja a 170 ezer adagból álló oltóanyag készletet – írta a VG Online.

  • milananyu

    2009. november 24. kedd

    Szia, nem ott szoktam lenni:)Hanem terhességi tesztek és tesztelésnél, ahová pl vizi.zsuzsi, meg Umi Rita is írnak….várunk::)))

  • Detti

    2009. november 24. kedd

    Milananyu! Odanézek! 🙂

  • mimimi

    2009. november 23. hétfő

    Sziasztok!
    Na, én már csak azt nem tudom, hogy ha nem oltatom be magam (19. hetes vagyok), és esetleg elkapom a h1n1-et, akkor honnan fogom tudni, hogy ez tényleg az-e, és nem egy szimpla megfázás, és mikor kell orvoshoz menni??? Ha magas lázam lesz? Ha fáj a torkom? Vagy ha nagyon rosszul vagyok??? csak mert olyat is hallottam, hogy valakinek még láza sem volt, mégis kimutatták a vírust a szervezetében. És az igaz, hogy a tünetek jelentkezésétől számított 24 órán belül kell gyógyszert kapnom?
    Köszi előre is ha válaszoltok! 🙂

    Válasz: Magas láz, influenzás tünetek hányással és/vagy hasmenéssel – ezek a tipikus tünetek. Ha ezt észleled, rögtön menj orvoshoz.

  • milananyu

    2009. november 23. hétfő

    Detti, én egy másik részhez a terhességi tesztek s teszteléshez szoktam írni, nagyon jó kis csapat, van, lenne kedved csatlakozni??Nagyon rendes mindenki, 5-6 an vagyunk, én kb egy bő fél éve vagyok ott::))

  • milananyu

    2009. november 23. hétfő

    Igen MIlánt én is akkor szültem, annyi idősen, mint most Te vagy:)
    Hát azok 20 hetes képek…most látnád, már akkora majdnem mint mikor sülni mentem MIlánt::)Majd megkérem férjem, h fotózzon, s teszek fel újakat is:)
    Én is nagyon rég vágytam már az anyságra, tulajdonképpn egész éleemben:)

  • Detti

    2009. november 23. hétfő

    Szia Milananyu! Hát igen, fiatal 🙂 Bár már nagyon régen szeretnék anya lenni 🙂 Még nem tudjuk mi lesz a baba neve… Nekem tetszik a Martin, de az a vezeték nevem is, így elég érdekes lenne…..legalábbis addig, amíg a párom nem vesz el, és nem veszem fel az ő nevét 🙂 Nekem a Mátyás is tetszik….. Te is fiatal vagy 🙂 Jó nagy már a pocakod is 🙂

  • milananyu

    2009. november 23. hétfő

    Szia Detti visszajelöltelek:)Te is jó fiatal anyu leszel:)
    Mi lesz a baóka neve?

  • Detti

    2009. november 22. vasárnap

    Szia Milananyu! Hát remélem lesz olyan idő addigra, hogy sütkérezzünk a szabadban 😀
    Bejelöllek 🙂 Szia

  • milananyu

    2009. november 22. vasárnap

    Szia, Detti én jan 26. felé vagyok kiírva, Milánnal okt 25 re voltam s 7 én született, végig őt is előbbre mutatta az uh.S végül az alapján szültem sőt még annál is előbb.
    Lehet, Te is hamarabb fogsz, nem lehet tudni, lehet én meg túlhordom::))Bár nem szeretném.Bejelölsz?Dankó-Marjay Márta.Jó lesz, neked, h tavaszi babód lesz, mehettek ki rögtön sütkérezni::)

  • Detti

    2009. november 22. vasárnap

    Jaj, megvan 30 hetes 🙂

  • Detti

    2009. november 22. vasárnap

    Milananyu! Te mikorra vagy kiírva? Bárcsak én is 3 héttel elötte szülnék, mint ahogy ki vagyok írva…. Március 24.-re vagyok. Vagyok iwiw-en.

  • milananyu

    2009. november 21. szombat

    Ja a pisi nem egyszerű, meg a gyomorégés se, nekem ez utóbbi most jött elő.
    Olyan hamar eltelik ez a pár hét, el s hiszem h már nekem is mindjárt vége, Milánt is hamarabb szültem 3 héttel, most is nagynak mondják(Zsombink lesz)sztem most is hamarabb jön kicsit, de addig is, nagyon szeretek kismami lenni.:)
    Detti, Te iwiwen vagy?Akkor Ti a kisfiatokat márc körülre várjátok?

  • Detti

    2009. november 21. szombat

    Jaj, bocsi, nem neked akartam…..Szóval: Staybaby:20 hetes tehes voltam oltásnál…
    Milananyu: Élvezem én is a terhességet, bár vannak hátulütői is….Kevés alvás, állandó wc-re járás…..gyomorégés….. Nah de megéri 🙂 Nekem is kisfiam lesz 🙂

  • Detti

    2009. november 21. szombat

    Milananyu! 20 hetesen……

  • milananyu

    2009. november 21. szombat

    Detti, igen én is úgy tudom, h aki beoltatta magá, az hordozó se lehet, vagyis tovább se adhatja.Bár tény, h bárhonnan össze lehet szedni, na de remélem megússzuk, nem annyira jó most babósnak lenni, h itt izgulni kell.Persze azért élvetzem is minden percét a babavárásnak, remélem Ti is::))))nektek lehet tudni, h milyen nemű lesz?Nekünk már a 12 hetes gentikai uh n mondták, h újra kisfiú::)Mondjuk annyira éreztem:)
    Jó pihit.

  • Stybaby1

    2009. november 21. szombat

    Detti!
    Meg tudnád nekem mondani, hogy Te hány hetes terhesen oltattad be magad?

  • Detti

    2009. november 21. szombat

    Óriási különbség van valóban, de egy 2-3 éves gyereknek sem túl jó dolog beadni egy oltást szerintem, ha asszerint nézzük, hogy milyen káros hatásai lehetnek. A hugom 3 éves. Állandóan betegeskedik. Én mondjuk az oltás mellett vagyok, de ha ellenezném, akkor neki sem ajánlanám az oltást. Amúgy meg szerintem semmi baja nem lesz a magzatnak sem. Ez az én véleményem, és bízom benne.
    Amúgy azt olvastam valahol, bár azt hülyeségnek tartom, hogy aki beoltatta magát az is tovább adhatja a vírust…..De ez szerintem hülyeség…..

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 21. szombat

    Detti:Óriási külömbség van egy 3 éves kisgyerek és egy magzat között.Remélem tudod.Nem lehet összehasonlítani a kettőt.

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 21. szombat

    Nekem a legkisebb lányom 6 éves elmúlt nem olyan pici már és Asztmás pont ezért oltattam be mert ha beleesik nagyon valószínű,hogy tüdőgyulladást kap.A többi gyerkőc meg idősebb pl:van 8 éves,10éves és 12 éves.

  • Detti

    2009. november 21. szombat

    Milananyu!
    Teljesen egyet értek Veled! Mivel, hogy Te magadat sem oltatod, a pici gyerkőcödet sem. Sok kismama viszont úgy dönt, hogy magát nem oltatja de a 2-3 éves gyerekét igen. Szerintem amennyire egy magzatra káros hatással lehet az oltás, ugyanúgy a 2-3 éves gyerekre is. A magzatot jobban féltenék az oltástól, mint a gyenge immunrenszerrel rendelkező kisgyereküket? Kisgyerekre éppoly hatással lesz az oltás, mint a magzatra, ami a pocakban növöget.
    Végülis a lényeg, hogy mindannyian egészségesek legyenek!

  • milananyu

    2009. november 21. szombat

    Zsófi, Kriszta(Sné)
    Én végül 3 évesemet se oltattam be, őt is kicsinek találom ehez, nem merem.Magamat meg pláne a babó miatt(30hetes vagyok)
    Én is üdvözlök mindenkit, s mostmár tényleg bízzunk abban, h mindenki jól döntött, a pocaklakóknak nyugi kell:)

  • Detti

    2009. november 21. szombat

    Stybaby!
    Nem is vettem bántásként amit írtál. Leírtad a véleményedet azt annyi. Ne haragudj ha esetleg úgy tünt, hogy megbántottál! Kívánom, hogy rendben legyen minden Nálad és a többieknél is!
    Remélhetőleg én sem okoztam bajt az oltással. Nyugtat mondjuk, hogy egyre több helyen írnak pozitív dolgot is az oltásról. Próbálok már nem is evvel foglalkozni. Nyugalom kell a babának és nem az, hogy folyton emiatt aggódjak. Úgy érzem nem lesz semmi baj! Sziasztok!

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 21. szombat

    Zsófi:Eggyetértek veled teljesen.Énsem merem beoltatni magam 23 hetes terhes vagyok.A gyerekeimet beoltattam,így talán nem hoznak haza semmit nekem.

  • Zsófi

    2009. november 21. szombat

    Sziasztok!
    Én nem szeretném beoltatni magam.Úgy gondolom, hogy ha bármi szövődmény kialakulna a babában amiatt, mert várandósan beoltattam magam, életem végéig bánnám, (főleg, ha ne adj Isten meghalna emiatt).
    De nem idegeskedem, sírok emiatt, döntöttem és kész. Nem merem beoltatni magam. Bízom benne, hogy nem lesz semmi baj és kész, majd a Gondviselés jelen lesz és nem lesz semmi probléma.
    Döntsetek úgy, hogy utána ne legyen lelkiismeret-furdalásotok!
    Szeretettel üdvözöl mindenkit: Zsófi

  • Stybaby1

    2009. november 20. péntek

    Detti! Teljesen igazad van abban, amit írtál, és nem bántásból írtam, amit írtam. Én sem tudom egyszerűen megoldani a hétköznapjaimat, mivel a párom hétfő hajnalban elutazik és péntek estig nem jön haza, közben terhesen gondoskodom még a 2 éves fiamról, akit a bölcsiből is ki kellett vennem a betegségek miatt. De mivel félek, és félünk a járványtól, és meg akarjuk úszni…főleg én…kénytelen vagyok pl. a vásárlást is úgy alakítani, hogy mikor a párom haza jön, akkor ő megy el megvenni , amit kell, ha meg dokihoz kell mennünk, ami az én esetemben sem az utca túl oldalán van, hanem 3 kerülettel arrébb, akkor nekünk is el kell közlekednünk, de próbáljuk ilyenkor a vizsgálatokat kb. egy napra tartogatni, hogy ne kelljen ezt sokat eljátszani. Vagy előfordult már, hogy kihívtam a dokit helybe…
    …nem könnyű, az egyszer biztos, és nem feltétlenül rád értettem, amit írtam!!!

  • Detti

    2009. november 20. péntek

    Stybaby!
    Abban igazad van, hogy nem nekünk kell osztani az észt, de ahogy elnézem, Te is a magad kis utánajárása után leírtad, hogy mitől is kell félni a beadatott oltásban.
    Amúgy sajnos nem mindenkinek a környezete olyan, mint a Tiéd. Nálunk pl az én családom minden tagja beoltatja magát, a párom családjából viszont egy emberről sem tudok…..
    Szóval én pl, nem lennék védve tőlük. Sajnos a vásárlást sem tudom mellőzni és az utazgatást sem. A vásárlást jelen pillanatban azért, mert a közelünkben nem lakik senki aki segíteni tudna, a párom viszont rengeteget dolgozik.
    Utaznom pedig muszáj a vizsgálatokra is és a védőnőhöz is. Persze ha a családom többi tagját is látni szeretném, amiatt is. Nah meg megőrülnék egésznap a négy fal között.
    Szerencsés vagy, hogy Te megtudod oldani a dolgaidat, de sajnos ez nem mindenkinél így működik. Én ezért is oltattam be magam. A higiéniai dolgoktól pedig nem véded meg teljesen magad, mert kötőhártyán keresztül is fertőz a dolog….Elég ha Rád tüsszent valaki, vagy Rád köhögnek. Sajnos volt szerencsém ilyen bunkó utasokkal is……

Comment navigation