Alkoholizálás, gyógyszerszedés

Amit a fogantatás utáni 1 hónapban csinálunk (gyógyszerszedés, ivás, cigi stb.) nem igazán számít a babának, tehát nem gond, ha iszunk egy pohár pezsgőt, és másnap kiderül, hogy babát hordunk a szívünk alatt, vagy ha fájdalomcsillapítót veszünk be.

Alkoholizálás, gyógyszerszedésA rizikós időszak a 6-12 hét között van, amikor a baba legfontosabb szervei fejlődnek, ilyenkor okozhat gondot a nem megfelelő gyógyszerek szedése, illetve az alkohol. Érdekes riport a terhesség alatti gyógyszerszedésről Czeizel Endre résztvételével

Úgy általában az egész terhesség folyamán kerülni kell az alkoholt, mert a rendszeres ivászat fejlődési rendellenességekhez, illetve koraszüléshez vezethet. Az nem gond, ha karácsonykor iszunk egy korty pezsgőt, sőt vannak orvosok, akik szerint napi 1 deci vörösbor fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Orvosok a terhesség alatti alkoholfogyasztásról és dohányzásról

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

57 Comments

  • Andi

    2011. május 20. péntek

    Tisztelt Doktornő,
    Kérdésem lenne, hogy a teherbeeséskor és azt azt követő 12 hétben erős stressz miatt napi 10 szál cigarettát szívtam. A terhességre rossz hatással volt, mert erős vérzésem, pecsételő vérzésem volt több alkalommal, és a hasam is fájdogált. Orvosi rendelvényre Utrogestant kaptam, napi 4×1 adagolásban. A terhesség megmaradt, de mostanában tisztáztam magamban a történteket, és aggódom, hogy esetleg egy általam megbetegített babát hordok, aki nem fog tudni teljes életet élni, és ezzel több ember életét tettem tönkre. Félek, hogy egy beteg terhesség megtartásában segített a sárgatestpótlás. A fent olvasott, és egyén betegségek, illetve ezek korai felismerése lehetséges a terhesség alatti szakaszban? Az elmúlt pár hétben már teljesen egészségesen élek. (16 hetes).
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Mivel azóta felhagyott a dohányzással, jelentősen megnőtt az esélye, hogy egészséges baba fog születni.

  • Polla

    2011. május 07. szombat

    Kedves Doktornő,
    Az első 6-8 hétben történt alkoholfogyasztás, gyógyszer szedés és dohányzás mennyire veszélyezteti a kisbaba fejlődését? Amennyiben, miután a terhességről tudomást szereztem felhagytam ezekkel.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Ha a terhesség felismerése után ezeket abbahagyja, a baba esélyei jelentősen javulnak! Mindenképpen jót tesz magának és a babának is, ha felhagy ezekkel a káros szokásokkal.

      • Polla

        2011. május 10. kedd

        Köszönöm a válaszát. De lehetséges, hogy az első 4-5 hétben történt káros behatások visszafordíthatatlan károkat okoztak a babának?

        • Vida Agi

          2011. május 22. vasárnap

          Nem, ha az első 6 hétben történik valamilyen károsodás, akkor a terhesség gyakran még azelőtt megszakad, hogy észrevennéd.

  • KATA

    2011. május 05. csütörtök

    kedves Agi,
    14,5 hetes varandos kismama vagyok,es egy jo hetig echinaceea cseppeket szedtem kozvetlenul azutan, hogy megtudtam, babam lesz. Korulottem sokan voltak betegek, es szerettem volna megelozni, hogy en is elkapjam. Utolag tudtam meg, hogy nem ajanlott. kerdesm, hogy arthattam-e a babanak?
    Koszonom valaszodat, R.Kata

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Nem valószínű, hogy ezzel ártottál a babának. Valószínűleg a cseppekben segédanyagként jelenlevő alkohol miatt nem ajánlják.

  • edina

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Kb. 7 vagy 8 hetes terhes lehettem, amikor homeogene 9 szopogatós tablettát szedtem torokfájásra. Azt hiszem 2 napig talán napi 3-at. Lehet-e a babának baja tőle. Most 10 hetes vagyok, zavartalan terhesség.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. március 24. csütörtök

      Ettől nem lesz baja a babának, ne aggódj!

  • Veronika

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági,

    én már 15 hetes kismama vagyok. A terhességem elott eros dohányos voltam. a 4ik héten lett pozitiv a tesztem, akkor zonnal letettem a malborot, de meg 2 hetig napi 1-2 szál (abból is csak 2-3 Slukk) 1mg nikotin/1 mg katrany tartalmu cigarettatszivtam. de az 5ik het vegetol kezdve pedig teljesen abba hagytam es azota a kozelébe se mentem, nem is kivánom a dohányzást. A kérdésem; ez az ugy nevezett”6 hetes” szabály (hogy a 6ik het elott nem ártunk a baának) így is érvényes? Ismétlem a 6ik het ota nem is kivanom és hál istennek essig minden leletem vizsgalatom pozitiv és eddig nagyon probléma mentes a terhességem (se bevérzés, etc). Koszonom! Mindenkinek szép babavárást

    • Gabi

      2011. március 08. kedd

      A terhességet megelőző erős dohányzás semmiképp nem jó, de minél előbb abbahagyod, annál jobb eséllyel indul a baba. Ha ezután nagyon figyelsz az egészségedre, minimális az esélye, hogy emiatt beteg legyen a baba.

  • szonya

    2011. február 23. szerda

    Kötőhártya gyulladásra Tobrex nevű szemcseppet írt fel a szemész, amely antibiotikumot is tartalmaz. 2 alkalommal használtam, egy-egy csepp erejéig, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok, a 4. hétben. Árthatott az a pár csepp a magzatnak?
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Szinte biztos, hogy nem ártott! Nyugodj meg!

  • horváth anna

    2011. február 21. hétfő

    Szia!

    19hetes kismama vagyok! A terhesség előtt napi 1 doboz cigit szívtam el!
    Sajnos nem tudtam teljesen letenni, így napi 6-7 db cigit szívok!
    Eddig minden rendben volt a terhességgel, babával!
    Van még értelme letenni a cigit? Vajon mennyit árthattam már neki?

    Köszönöm a választ!

    Anna

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Igen, van értelme leszokni! Ha most hagyod abba, azzal is sokkal jobbat teszel, mintha tovább szívod!

    • Lysette

      2011. február 26. szombat

      én 9 éve dohányzom és napi 20 szálakat szívtam…az utobbi időben már utáltam a cigit..de nem bírtam letteni a függöség miatt…
      De aztán kiderült hogy babát várok és ha nem is azzonnal de 2 hét alatt teljesen elhagytam fokozatossan…
      Nem ítééllek el ne értsd félre..tudom milyen nehéz..még nekem is eszembe jut naponta!
      De gondolj bele abba hogy mi lesz ha lesz valami baja a picinek??
      És nem biztos hogy most látják vagy később nem alakul ki!
      az egyik barátnőm s cigizett közben napi 1-2 szálat volt hogy 4 et…Semmi baja nem volt születésnél a babaának,most 4 éves…és nem tud nőni és hízni:(
      Soha nem tudhatod…
      Én drukkolok hogy le tudj szokni!:)
      Üdv.

  • zsanett

    2011. február 15. kedd

    Én ma tudtam meg,hogy 5hetes terhes vagyok.Érdeklődni szeretnék,hogy amíg nem tudtam,hogy terhes vagyok,hétvégenként ittam,és dohányoztam minden nap.Nem keveset.Megszeretném tudni,hogy ezzel ártottam a babának,vagy ettől még egészséges lehet?Köszönöm előre is.

    • Gabi

      2011. február 16. szerda

      Ha ezután leállsz az ivással és dohányzással, jó eséllyel egészséges lesz a baba. 100%-ra nem lehet azonban megmondani, hogy az eddigiek okoztak-e kárt.

  • Gyorgyi

    2011. január 05. szerda

    Koszonom a gyors valaszat!
    Sajnos azota semmi hir csak egy ujabb negativ teszt annak ellenere hogy a 39.napon vagyok es meg mindig emelkedett a hom.
    Habar a homerozes nekem nagy gondot okoz, mivel a beosztasom miatt teljesen kulonbozo idopontokban ebredek fel. (az elteres 5-6 ora)
    Azt olvastam hogy az elteres max 1 ora lehet..szoval a kerdesem hogy van-e olyan alternativ modszer amit alkalmazhatnek?

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Lehet venni patikában peteérés-jelző tesztet, ez segíthet.

  • Kati

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!

    Kb 2, max 3 hetes terhes lehetek, és 4 napja elkaptam egy vírust. Minden nap 37-38,5 közötti lázam van, éjjelenként meg 39-40fok között ingadozom(plusz nagyon erős köhögés).
    (Az orvos azt mondja, hogy vírus, és antibiotikum. Mindent ellenőriztem, és csak olyan gyógyszert szedek be, amit lehet ilyenkor.)
    De a nőgyógyász ma azt mondta, hogy elég veszélyes ilyen magas lázzal, köhögéssel napokig, és hogy ez nagyon árthat a picinek…szerinte lehet nem kéne megtartani…Paff.

    Szeretném megtudni, hogy a magas láz és a köhögés az első 2-3 hétben tényleg ennyire veszélyes?

    Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      A láz akkor veszélyes a magzatra, ha nem nyomják le, a köhögés nem veszélyes. Ha ennyire korai terhességben mégis gondot okoz egy fertőzés az embriónak, akkor sajnos az többnyire vetéléssel végződik, de elvetetni a babát semmiképpen nem szabad emiatt.

  • Gyorgyi

    2010. december 29. szerda

    Kedves Agi,

    A ferjem fefazassal kuzkodott es Doxycycline-t szedett ket hetig. Ez nagyjabol takarta az ovulaciom napjait es feltunk hogy a gyogyszer bekavar, ezert megszakitassal voltunk egyutt. Most azonban ket napja kesik, lazasnak erzem magam es ugy erzem, hogy „mindjart megjon”..de megse.
    Ma teszteltem egyet napkozben de az negativ lett.
    Kerdesem, hogy ha megis terhes vagyok az antibiotikum arthatott-e a babanak.
    A masik kerdesem, hogy oktober vegen volt egy korai vetelesem, de azota november 27-en megjott, habar kicsit gyengebb volt mint a terhesseg elott, ha most kesik de megsem vagyok terhes az minek a jele lehet?

    Valaszat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Ha a férjed szedett antibiotikumot, az semmilyen hatással nincs a magzatra. Lehet, hogy kicsit korán teszteltél, tesztelj reggeli első vizeletből pár nap múlva.
      Ha késik, azt okozhatja az ünnepek miatt megváltozott életritmusod, vagy a nagy téli hideg is. Ha nem jön meg 2 héten belül, menj el orvoshoz.

  • Annamari

    2010. december 21. kedd

    szia én 28 hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem hogy amikor még nem, tudtam hogy babát várok ittam de nem is kicsit! szinte minden nap buliztunk miután megtudtam abbahagytam mindent de a 7 hétem bevéreztem és a 16héten hematomát találtak nálam barnás vérzésem volt és ez végett vettek fel a korházba! a barnás folyás elmult de néha fáj a hasam amikor sétálok!!

    ez lehet attol hogy ittam az elején nagyon félek hogy baja lesz a babának bár eddig minden eredmány jo!
    köszönöm

    • Gabi

      2010. december 27. hétfő

      Nagy valószínűséggel ha ártott volna az alkohol, a terhesség elején el is vetéltél volna. Mivel a baba maradt, az ivást pedig abbahagytad, jó eséllyel nem emiatt vannak a problémáid. Pihenj sokat, ne erőltesd meg magad.

  • heavyrain

    2010. december 01. szerda

    Babát tervezünk a párommal, de sajnos pánikbetegséggel küzdök, amire napi 2×0,5mg xanaxot kell szednem, plusz egy fél antidepresszánst. A kérdésem az lenne, hogy elegendő-e ha a teherbeesést követően hagyom el a gyógyszereket (elméletileg a hormonváltozások pozitívan hatnak a pánikrohamokra) vagy károsulhat a magzat ha csak miután pozitívat teszteltem hagyom abba a gyógyszerszedést?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen, elég a teherbeesést követően elhagyni a gyógyszereket vagy más gyógyszerre áttérni, az első 6 hétben ugyanis nem károsítja semmilyen gyógyszerártalom az embriót.

      • anika

        2010. december 09. csütörtök

        Én már hat éve vagyok pánikbeteg,terhesség alatt sem bírtam a gyógyszert abbahagyni.Most vagyok 38 hetes.Cipralexet szedek,ez nem megy át a placentán,viszont az anyatejbe igen.Ezért a szülés napjától át kell állnom a sertralin sandozra.

  • kovacs gabriella

    2010. november 19. péntek

    Kedvs Ági! Nekem az a problémám,hogy felvoltam fázva és begyulladt a petefészkem,voltam nögyogyásznál és nagyon erös antibiotikumot irt fel,mondtam,hogy rajta vagyunk a babán és asztmondta csináljak 1 terheségi tesztet és csak azután szegyem.Egy csik jött ki igy beszettem a gyogyszereket:(Novalis,Klion kup,Enhancin) ahogy befejesztem enyhe vérzés jött rozsaszin,ugy érzem valami nem stimel mert nekem mindig elsö 3 nap sok szokot jönni,és ugy érzem terhes vagyok.Kétségbe vagyok esve mert nagyon szeretnénk eszt a babát de ilyen sok gyogyszertöl fenálle a veszély hogy abortusz kell?és ha megtartanám ez a sok gyogyszer nem-e árt a babának?Köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódnod, az első 6 hétben szedett gyógyszerek semmilyen kárt nem okoznak az embrióban.

  • dorisz

    2010. november 19. péntek

    Szia! 25 éves vagyok, a párommal szeretnénk gyermeket, de eddigi próbálkozásaink sikertelenek voltak. Évekkel ezelőtt volt egy abortuszom, és az érdekelne, hogy ez mennyire befolyásolja a teherbe esésemet. Válaszodat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2010. november 22. hétfő

      Mivel már egyszer sikerült teherbe esned, jó eséllyel ez újra sikerül. Csak akkor van gond, ha a műtét vagy a felépülés során valami szövődmény jelentkezett.

  • kikkisz

    2010. november 12. péntek

    Szia Ági!

    Most 10 hetes terhes vagyok.Sűrűn fáj a fejem,alkalmanként beveszek egy szem Algopirint,de ha egymás követő nap fáj a fejem,akkor nem merek bevenni nehogy ártsak a babának.Azt szeretném megtudni tőled hogy esetleg mit lehetne használni ami nem árt a babának?Próbálkoztam a vietnámi balzsammal,de nekem nem használt.A terhesség előtt is fejfájós voltam,most meg még inkább előjön.
    Válaszodat előre is köszi.
    Kikkisz

  • Julcsi

    2010. október 09. szombat

    7 hetes terhes vagyok. Megfáztam, és a torokfájástól aludni sem tudtam. Elszopogattam egy Mebucain tablettát. Később utánanéztem, és az van a dobozára írva, hogy terhesség alatt nem szabad szedni. Árthattam a babának?

    Válasz: Nem kell aggódni, egyetlen tablettától nem lesz baja a magzatnak.

  • Melinda

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!

    12 hetes terhes vagyok,és nagyon kívánom a cigit.Persze nem szívok 2-3 szálnál többet de azért félek hogy valami baja lesz a picurinak.Azt furcsállom hogy jól esik és nem vagyok rosszul tőle.És eddig minden rendben volt a vizsgálatokon.
    Nagy bajt csinálok ha továbbra is „csak ennyit” szívok,vagy azonnal tegyem le?

    Válasz:
    A dohányzás egyértelműen árthat. A legjobbat akkor teszel a babának (és a lelkiismeretednek), ha végképp és teljesen abbahagyod.

  • Oka

    2010. augusztus 18. szerda

    Kedves Ági!

    9 hetes terhes vagyok,az elmúlt héten kórházban voltam, mivel fennállt a szimultán terhesség lehetősége. Szerencsére nagy százalékban kizárták ennek az eshetőségét, az új diagnózis szerint a sárga test vett fel olyan alakot, amely megtévesztette az orvosokat. Azonban tegnap éjszaka apróbb görcseim voltak, amit a mai napon kevés barnás folyadék követett. Bevallom megijedtem. Ma megyek az orvosomhoz is, azonban tán a félelmeim eloszlatásaként az interneten is igyekeztem utánanézni a lehetőségeimnek, így akadtam erre az oldalra. Reményeim szerint mivel ez időtájt kellene megjönnie a havi vérzésemnek, így csak ez téveszti meg a szervezetemet, de kíváncsi vagyok a Te véleményedre is az ügyemmel kapcsolatban. Köszönöm előre is a rám szánt időt!

    Oka

    Válasz: Valóban ez lehet a helyzet, a szervezet „emlékszik”, mikor kellene megjönnie, így az első hónapokban előfordulhat, hogy a menses megszokott időpontjában hasonló tüneteket észlelsz és a sárgatest is emiatt lehet nagyobb.

  • Timi

    2010. június 18. péntek

    Köszönöm a gyors válaszodat, megnyugtató ezt tudni!
    Timi

  • Timi

    2010. június 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az a problémám, hogy 6 hetes terhes voltam, mikor kiderült. Addig napi fél doboz cigit szívtam és buli is volt sűrűn alkohollal természetesen.Persze sose voltam részeg, de azért ittam.Amint kiderült azóta nem gyújtok rá és nem ittam.Nagyon aggódom, hogy ártottam-e a babának?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Timi

    Válasz: Az első 6 hétben, mikor még nem is tudunk a babáról, általában nem okoz gondot egy-két pohár ital. Ilyenkor még a mindent vagy semmit elv érvényesül, tehát ha valami ártalmas, az általában vetéléshez vezet. Mostantól vigyázz magadra, magatokra, és nem lesz gond! Drukkolok!

  • andi

    2010. május 23. vasárnap

    azt elfelejtetem ,hogy 18-hetes terhes vagyok.

  • andi

    2010. május 23. vasárnap

    szia ági.Nagyon megvagyok fázva,köhögök nagyon.Kérdésem lenne vehetek e be gyógyszert?citrom és méz ezeket eszem.a fiam szedte a sinupret cseppet a tájékoztatóba az van ,hogy terhesség alatt veszéjtelen merjem szedni?köszönöm válaszod.

    Válasz: Oscillococcinumot lehet szedni, köhögésre Stodal szirupot.

  • Amanda33

    2010. május 06. csütörtök

    Szia,
    Most tudtam meg hogy babat varok es olyan 6/7 hetes lehetek. Ahogy kiszamoltam szerintem a ferjem erosen ittas allapotban ejtet teherbe. Nagyon szeretnenk ezt a babat de most nagyon tanacstalan vagyok nem tudom mit csinajak vagy hogy menyire befojasolja ez a dolog a babat. Nem szeretnek beteg babat.
    Valaszod elore is koszonom.

    A.33

    Válasz: Ettől nem lesz beteg a baba, hisz mindig a legerősebb, legéletképesebb, leggyorsabb spermium ér célba!

  • masz

    2010. április 28. szerda

    már vagy 1 éve szedem a seduxent és most kiderült tegnap hogy terhes vagyok ma reggel nem vettem be a gyógyszert és nagyon roszul lettem nem tudom mit csináljak .féltem a gyerekemet de úgy érzem nem tudok nélküle + lenni

    Válasz: Mielőbb menj el az orvoshoz, aki felírta a nyugtatót! És beszéljetek meg valamilyen megoldást, amit terhesség során is alkalmazhatsz.

  • Sly Sparrow

    2010. február 13. szombat

    Szofi!

    Menj el egy antinikotin terápiára (cigileszoktató kúrára)!Ami úgy kezdődik, hogy odamész egy általad félig elszívott (utolsó) cigivel, mert ebből állapítja meg, hogy milyen intenzitással szívod a cigit, és egy szál cigi vagy slukk milyen mennyiségű nikotin épít be a szervezetbe.
    UTána a szakértő készít egy hullámformát, ez mutatja a te dohányzásodat, majd ennek megcsinálja a negatívját, és ezt az impulzust visszaküldi beléd (csuklón, köldöknél 1-1 elektródával, semmit nem érzel). Ettől majd nem akarsz többet cigizni, bár az első 3 nap még szar, meg talán utána is 1-2 hétig, és nagyon sokat kell inni.
    Sok sikert!

  • Margit

    2010. január 15. péntek

    1 éve szedem a xanax-ot napi 3*1 tablettát most 10 hetes terhas vagyok az orvosom javaslatára váltottunk seduxen-re -nagy baja lehet a babámnak a xanax-tol???

    Válasz: Ha az orvos eddig engedte, akkor nem.

  • kami

    2010. január 12. kedd

    nekem 2009.07.30-án sajnos volt abortuszom,mivel a babám nem fejlődött,hanem kezdett sorvadni.most kb 7 hetes terhes vagyok,idáig úgy néz ki hogy minden rendben van.szerinted kell e félnem az újabb kudarctól?

    Válasz: Nem, nem kell félned, ez nagyon ritka dolog és az egyszeri előfordulása nem valósíznűsíti, hogy utána még egyszer meg fog ismétlődni.

  • Kata

    2010. január 06. szerda

    Szia! Szeretnék érdeklődni. Valószínüleg terhes vagyok, melynek eddig semmi jelét nem láttam, abszolút semmit. Megnőtt a hasam, és most kezdek gyanakodni. De ha így van, akkor lehet, hogy nagy a gond. Mivel nem tudtam róla, többször is ittam alkoholt, volt, hogy több doboz sört, nem rendszeresen, heti egyszer-kétszer baráti összejövetelek alkalmával, vagy borozgattunk. Okozhat ez kárt? Ugye már több hónap is eltelt. Köszönöm szépen előre is.

    Válasz: Elvileg okozhat. De most az a legfontosabb, hogy mostantól ezzel állj le! Menj el nőgyógyászhoz, és az aggodalmadat is oszd meg vele nyugodtan! Ki fog vizsgálni, lehet, hogy ajánlani fog plusz vizsgálatokat. Remélhetőleg nincs semmi gond!

  • Ketrin

    2009. december 29. kedd

    8 hetes terhes vagyok ezt kb. két napja mondta az orvosom akit azzal karestem fel hogy pecsételő barna folyásom van majd megvizsgált csinált egy ultrahangot és azt mondta TERHES VAGYOK. Mivel még szoptatok nem jött meg a menzeszem igy ez eléggé meglepett. A nagyobb problémám az hogy kb. 7 hetes lehettem amikor a lánybucsut tartottak nekem a csajok és alkoholt is fogyasztottam szépen.

    Az lenne a kérdésem hogy nagy baja lehet e ettől a babának vetessem el vagy várjam ki a végét?

    Köszönöm

    ketrin

    Válasz: A terhesség ilyen korai szakaszában (mikor még nem is tud róla az anyuka) még a mindent vagy semmit elv érvényesül. Tehát ha nem történt vetélés, valószínűleg semmi gond nem lesz a babával. De ezután már érdemes odafigyelni!

  • Denise

    2009. november 27. péntek

    Már csináltam terhességi tesztet és azt mutatta hogy pozitiv…aztán meg egy olyan 10 perc múlva eltünt az eredmény!Szóval nem igazán értem hogy most pontosan mit jelent ez,mert olyan tüneteteim voltak az elmúlt 2hétben mintha terhes lennék!Ezért nem értem hogy akkor hogy hogy menseselek?!És ha mégsem vagyok terhes akkor miért voltak ilyen tünetetim!?Válszod elöre is köszönöm!

    Válasz: Ha pozitívat mutatott, akkor biztos nem tévedett, mert a teszt csak akkor pozitív, ha van HCG a vizeletben. Csinálj még egy tesztet.

  • Denise

    2009. november 26. csütörtök

    Az lenne a kérdésem hogy ha terhes vagyok és menseselek közben de nem vagyok benne biztos hogy terhes vagyok és szedek fogamzásgátlót az árthat a babának és ha igen akkor mennyire?És hogy tudom meg hogy terhes vagyok ha tényleg az vagyok?Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Első sorban csinálj tesztet. A fogamzásgátlókon egyébként szerepel, hogy a terhesség gyanúja esetén abba kell hagyni a szedését. De ha nem maradt ki tabletta, ha nem szedtél antibiotikumot, ha nem volt hasmenésed, nem hánytál, és ráadásul menstruálsz, akkor nem sok esélye van, hogy terhes légy.

  • Orsi

    2009. augusztus 12. szerda

    Előző terhességem alatt, nem tudom mitől(adrenalin az ismeretlen miatt?, vagy..?) nem tudtam aludni. Már a vége felé napi 2-3 órának is tudtam örülni, azt is szakaszokban. néha már halucináltam is fura hangokat a kimerültségtől(nem vagyok hülye!!:-)Szülés elött egy nappal valami cxsoda folytán 5 órát sikerült aludnom, és minden rendben ment is…De félek,szeretnénk most babát, de a legjobban ettől a pár hónap szinte teljes alvatlanságtól félek a legjobban, mert persze nem szedtem semmit be, csupán gyógynövényes hovát és ilyesmit, azt is lelkiismeretfurdalással. (még bort is ittam néha, hátha az segít, de nem.) Ha valami ötlet lenne megnyugtatásomra, megköszönném,! Mit szedhetek ha ha hasonlóképpen zajlik a terhesség?

    Válasz: Ilyesmi előfordul. Ilyenkor már nehezebb is aludni, mert kényelmetlen, az ember izgul is, az adrenalin is közrejátszhat, illetve a hormonok is, ugyanazok, amik a kisgyerekes anyukákat éberebbé teszik, hogy meghallják éjjel a baba sírását. A citromfűtea segíthet, de a legjobb az, ha súlyosnak érzed a dolgot, akkor egy homeopátiás orvossal beszélj róla, mert ő tud olyan szert ajánlani, amit terhesség alatt szedhetsz és segíthet.

  • Szofi

    2009. július 08. szerda

    Szia!Nem tudom mit kezjek magammal,mert már a 17.hétben vagyok és sajnos még mindig nem tettem le a cigit.Annyira szeretném de valahogy nagyon nem megy.Napi fél-egy dobozzal megy el.Mit tegyek?Félek,hogy valami baja lesz a picinek!

  • Dacziné Viki

    2008. szeptember 16. kedd

    olyan kérdésem lenne, hogy az 5. és 6. hónapban 3×1 Halidort kellett szednem több vitaminnal és görcsoldóval együtt. Most átkerültem egy másik orvoshoz, aki azt mondta azonnal dobjam ki és nagyon nem tetszett neki, hogy én ezt szedtem, bár orvosi utasításra tettem. Kérdésem: Káros lehet ez a babámra nézve? Lehet tőle értelmi fejlődési rendellenessége? (Testit eddig nem láttak)

    Válasz: Ezt így nem lehet megmondani. Ezeket a gyógyszereket nem tesztelték kismamákon, ezért írják rá, hogy ne használd terhesség alatt. Magyarországon dr.Czeizel Endre vett részt ilyan kutatásban és ő azt mondja, nagyon kevés olyan szer van, ami tényleg gondot okoz. Itt van egy cikk, ami erről szól

  • Réka

    2008. szeptember 12. péntek

    Kedves Ági!

    Én egy munkából kifolyó 3 hetes úton vettem részt BOTSWANA-ban, Afrikában. A 3 hét alatt és még utána is egy hétig MALORONE nevezetű tablettát szedtem malária ellen. Sajnos ezt nem ajánlják terhesség alatt, de persze nem tudtam hogy az vagyok az utazás előtt. Meg tudnád nekem mondani, hogy milyen hatással lehet a babámra? (Kb. 6 hetes terhes lehetek)
    Köszönöm szépen
    Réka

    Válasz: A 6. hétig nincsenek hatással a babára a gyógyszerek, mert még nincs méhlepény. Ezzel kapcsolatban Czeizel Endre is azt mondja, hogy felesleges miatta aggódni.

  • zsuzska

    2008. augusztus 05. kedd

    5-6 hetes terhes vagyok, kb. 1 hete vettem be egy fél, mult héten talán pénteken pedig egy xanaxot mert már 3 hete nem tudok elaludni, csak hajnali 4korul. Most hogy tudom, babám lesz, nagyon félek hogy a tabival árthattam neki. Véleményedre lennék kiváncsi, hogy mennyire volt ártalmas az a tabletta a kisbabának.
    Válaszod elore is koszonom.

    zs.

    Válasz: A gyógyszerek a koraterhességben nem ártanak csak a 7. hét után kell vigyázni vele, amikor már van lepény.