A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha “meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

  Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 919 Comments

Comment navigation

 • Kitti

  Reply Reply 2017. szeptember 29. péntek

  Jó napot! Babát szeretnénk párommal. 15-én és 17-én voltunk együtt, 18-an volt ovulációm. A nagyfiamnál nem volt tünetem csak a mell feszülés mensi elmaradás előtt. Most olyan érzésem van mint mikor tej terelődött szoptatás alatt. Szabályos menstruációs ciklusom van és nem szokott a mellem fájni. A hasam szurkal és néha olyan mindjárt megjön kis görcsök vannak de nem olyan erősek. Van esély kistesora? Mikor érdemes tesztelni 2-án kellene megjönnie.
  Köszönöm a segítséget.

  • Gabi

   Reply Reply 2017. október 02. hétfő

   Ha már késik a menzesz, mindenképp lehet tesztelni. Egyébként leghamarabb az együttlét után kb. 10-12 nappal érdemes tesztelni.

 • Pór Zoltánné

  Reply Reply 2017. szeptember 12. kedd

  Üdvözlöm! Augusztus hónapban 2x volt menstruációm, ma reggel folyást tapasztaltam! Más tünetem nincs….mi okozza azt h 2x, 1 hét kihagyással megjött, és 4 napig tartott normális vérzéssel? Sokat stresszelek mostanában, ez kiválthatja ezt? köszönöm

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 18. hétfő

   A ciklust nagyon ritkán borítja fel a stresszes életmód. Ha ennyire hamar jelentkezik újabb vérzés, annak gyakran más oka van. Mindenképp érdemes emiatt felkeresni egy nőgyógyászt.

 • rozika

  Reply Reply 2017. május 06. szombat

  Jo estét én aszt szeretném mérdezni!
  Hogy mekem áprilisban nem jöt megviszont most május 2.kán este megjöt igaz nem mindig idöben jön meg de most teljesen mást volt a szine és minden egyébb…. nagyon világos rozsaszinü volt asztán kicsit több volt 2 nap már sötét barnás szinü let most 3 nap és 4 nap már nagyon halvány barna aligha van a betéten vége felé tart közben fájdogál a hasam szúr és mostmár néha a köldököm is de az este mikkor lefekszem 1 2 ora elmulik hadam alja inkább néha a hüvelyen is olyan más érzésem van fáj a derakam is de lehet ennek tünete hogy megvan viszont ami még zavar sokszor pár pilanatra megszëdülök nem forog velem a ház meg ijenek ijenkor megálok és megfogom valamit étvágyam jo mellbimbom néha érzékeny csináltam menci elöt és és nem rég teszet mind 2 negativ lehet vetéltem vagy méhekivüli terheség ? vagy valami más? elöre is köszönöm várom mihamarabb válaszát

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field