A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha “meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

  Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!

1,726 hozzászólás

 1. Magdolna szerint:

  Tisztelt Doktornő!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy lehetek e terhes?Tri-regol fogamzásgátlot szedek már 5 éve és ,ost napra pontosan megjött 5 napig tartott a menstruációm,de épp hogy volt.A menstruáciom elmulásakor csináltam tesztet pozitiv lett halványan 2 csík.Hányingerem van reggrlröl a hasam alul enyhén szurkál.Nem terveztünk babát.Zöld teát ittam ez gyengitheti a gyogyszer hatását?Lehetek terhes? Azért egy hétmulva csinálok másik tesztet is.Van 2 lányunk,de velük nem tapasztaltam ilyet.Gyogyszrr szedése alatt pedig eddig egyszer sem maradtam terhes.Várom válaszát.

  • Gabi szerint:

   Mivel a pozitív teszt ritkán téved, elég nagy a terhesség esélye. A fogamzásgátló tabletták hatékonysága sem 100%-os, de nem hinném, hogy a zöld tea fogyasztása befolyásolja ezt. Érdemes lenne mielőbb bejelentkezni nőgyógyászhoz.

 2. Regina szerint:

  Kedves doktornő! már 3napja nem jön meg a ciklusom fogamzásgátlot szedek kb.2 éve !házasságban élek tehát rendszeres a testikapcsolat,4 nappal ezelött együtt voltunk!!lehetséges a terhesség miatti ciklus kimaradás??

  • Gabi szerint:

   A fogamzásgátló tabletta szedése során sem lehet 100%-osan kizárni a terhességet. Főleg, ha valami miatt csökken a hatékonysága. Pl. kimaradt tabletta, hasmenés, hányás, antibiotikum szedése. De ha ilyen eset nem volt, még akkor is előfordulhat. Ha közben nem jött meg mégis, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet, vagy felkeresni a tablettát felíró nőgyógyászt.

 3. Monika szerint:

  Kedves doktornő! Múlt hónapban együtlét közben elszakadt a gumi, és a párom belém élvezett… A dolog egy héttel a bajom elmúlása után történt. Mindjárt terhességre gondoltam, mert kívánom az édeset, ha a hasamon fekszem akkor olyan myomó érzést érzek a hasamban. 2 és fél hétre rá tezsteltem és negatív lett. Másnap mégegyet csináltam, de az is negatív volt… Viszont a bajom már 1 hete késik. Lehetséges hogy mégis terhes vagyok?

  • Gabi szerint:

   Igen, a negatív tesztek ellenére is lehetséges a terhesség. Ha azóta nem jött meg mégis, mindenképp érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből, esetleg másik fajtával, mint előzőleg. Ha esetleg mégis negatív, de vérzés nem jelentkezik, célszerű felkeresni egy nőgyógyászt.

 4. alexa szerint:

  kedves doktörnö !
  5 napos menstruációm vol és az utólsó napban szexeltünk ,nem védekeztünk. van rá esély hogy teherbe esek ?az aktus után másnap ojan lüktetö érzést érzek a méhembe és nem mulik el lehet ez a megtermékényités beágyazódás. a melleim feszülnek fájnak és csak menstruácio elöt szokot és hasam nál a csipöm alat kicsit bal oldalt fura érzést érzek ?van rá esély hogy terhes vagyok ?mikor vegyek tesztet?

  • Gabi szerint:

   Igen, a ciklus első napjaiban sem kizárt a teherbeesés. Bár ilyen korán még nem túl gyakori, hogy valódi tünetek jelentkeznek, de a terhességet nem lehet kizárni. Ha már az együttlét óta eltelt 10-12 nap, esetleg érdemes teszttel próbálkozni.

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.