Ez már aztán tényleg túlzás!

Vannak olyan időszakok a baba, a kisgyermek életében, amikor átmenetileg túlzásba visz valamilyen tevékenységet, és ezzel sok fejtörést okoz a szüleinek, mert bizony akárhogyan is szeretnénk, nem tudjuk rávenni, hogy másként csinálja. Ilyen furcsa szokásokat gyűjtöttem most össze.

1. Ott a kaki!

A szobatisztaság kialakulásának érdekes szakasza, amikor a kisgyermek felismeri, hogy a „kaki” az nem csak neki van, a pelusban, a biliben, hanem a kutyáknak, cicáknak, apának, anyának is. Ilyenkor átmenetileg sokat emlegetheti a kakit, az után is megállhat a kutyagumi mellett és lelkesen tanulmányozhatja, vagy kiabálhat, hogy „kaki, kaki”. Ezt a szülők olykor kellemetlenül élhetik meg (főként, ha minden egyes kutyakaki mellett meg kell állni a séta folyamán), de ez a tanulás természetes része.

Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy megtanítsuk neki, milyen higiéniai kérdésekre kell odafigyelni a kutyapiszok kapcsán (nem nyúlunk hozzá stb.), és a saját széklet kapcsán is meg lehet tanítani, mit nem szabad csinálni vele, túlságosan ráijeszteni azonban nem szabad a gyerekre, és kerülni kell a túlzásokat is („a kaki betegséget okoz”), mert a széklettel kapcsolatos gátlások szorongáshoz vezethetnek (ennek a jele lehet pl. székletvisszatartás).

2. Álmában is feláll

Amikor a kicsi megtanul mászni, majd felállni, akkor bizony előfordulhat, hogy még félálomban is ezt a tudást gyakorolja: amint felébred, azonnal feláll. Ez átmeneti állapot, többnyire 1-2 hét alatt csillapodik. A szülők gyakran tévesen azt gondolják, hogy a kicsi ilyenkor azért ébred fel, mert feláll, vagy emiatt nem tud elaludni, de ez nem teljesen van így: a baba azért ébred fel, mert valami egyéb problémája van és mivel felébredt, ezért felül vagy feláll. Ezután pedig azért nem tud elaludni, mert nem tud ellazulni. Mivel ébren van, ezért kezdi el ösztönösen rögtön az új mozgásformát gyakorolni. Mindkét esetben azt kell elsőként orvosolni, ami miatt a baba felébred (éhes, szomjas, foga jön stb.) vagy ami miatt nem tud elaludni (fogzik, nem elég álmos, túl sok inger érte stb.), de természetesen, mivel felállt és állva nem lehet elaludni, ellazulni, le is kell fektetni, akkor is, ha nem tetszik neki és ellenkezik.

3. Csak ő akarja csinálni

A kisgyermek önállósodásának fontos lépcsőfoka, amikor bizonyos számára nagyon nehéznek tűnő feladatokat már képes egyedül, önállóan megcsinálni. Ilyenkor aztán annyira örül neki, hogy még akkor is ő akarja, ha még csak nagyon lassan tudja, vagy nem tudja tökéletesen. Szülői részről nagy türelemre van szükség ehhez az időszakhoz, bőven kell időt hagyni mindenre. Ha például ő akar egyedül öltözni, és szívesen csinálja, akkor inkább hagyj dupla annyi időt az elindulásra, hogy ő öltözhessen, mert ez nagy sikerélmény a számára és így hamarabb tanulhatja meg, hamarabb lesz önálló is.

4. Mindenhová gyalog

Ahogyan a frissen mászni tanuló baba állandóan csak mászni szeretne, a nemrégiben felállt baba egész nap csak állna, a járni tanuló baba is mindig a járást szeretné gyakorolni. Ilyenkor időszakosan megutálhatja a babakocsit, és mindent, ahol ülnie kell, mert ő csak járni akar, hiszen ő már TUD járni 🙂 Innentől vége a hosszú babakocsis sétáknak, és következik a lassabb, gyalog megtett séták időszaka. A baba lelkesen totyog, néha megáll tanulmányozni a dolgokat, élvezi a hirtelen megnőtt szabadságát.

Ha muszáj távolabb mennetek otthonról és ehhez muszáj a babakocsi, akkor nagy segítségetekre lehet néhány játék a babakocsiban, vagy egy kis rágcsálnivaló, amivel időszakosan leköti magát a baba, vagy segíthet a hátihordozó vagy hordozókendő is, amivel a hátadra teheted a babakocsi ellen ágáló kicsit. Nagyon szokták szeretni a kisgyerekek a szülőkormányos triciklit is, ebben a járni már tudó babák is szívesen ücsörögnek, és nagyobb távolságokat lehet vele megtenni, mint gyalog.

Tudj meg többet a makacs gyerekek meggyőzéséről és a fura szokások kezeléséről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

  • Kovácsné

    2013. július 01. hétfő

    Tisztelt Vida Ági!
    A közelmúltban jelentkezett egy problémánk, melyben szeretném kérni a segítségét, tanácsát. Kisfiam 2 és fél éves, bölcsődébe jár már fél éve. Az elmúlt héten alakult ki, hogy levettük a pelust, az ő kérése szerint és nagyfiúsan állva pisilt. A pisilés már nagyon jól megy, azonban a kakilással problémák vannak. Amióta az ő kérésére levettük róla a pelust, nem akart máshogy kakilni csak állva, azt is nagy nehézségek árán. A napokban már láthatóan visszatartja a székletet, feszült, sír, nem tudja mit csináljon, érzi, hogy kakilnia kell, de nem tudjuk rávenni, hogy vagy ráüljünk a bilire, vagy rátehessük a pelust és abba, vagy akár állva is kakiljon. Már sehogy sem akar kakilni, egyszerűen visszatartja. Látjuk, hogy problémát jelent számára ez a helyzet, segíteni szeretnénk neki, de nem tudjuk hogyan kellene, mivel bármit kezdeményezünk (bili, pelus) elutasítja. Kérem adjon tanácsot, hogyan tudnánk neki segíteni, hogyan tudnánk ezt a problémát megoldani a neki számára legmegfelelőbben. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Több oka is lehet annak, ha a kicsi visszatartja a székletet:
      1. Így akarja felhívni magára a figyelmeteket, mert úgy érzi másként nem figyeltek rá.
      2. Bölcsődében történtek miatti szorongás. Bár a kicsi a bölcsiben látszólag „csak játszik”, azért sok új, számára megoldhatatlannak, nehezen feldolgozhatónak tűnő helyzettel találkozhat.
      3. Nem meri elengedni a székletet. Ez gyakori helyzet, miután levettétek a pelust. A kicsi úgy érzi, a kaki az ő része és nem akarja „kidobni” a wc-be. A kakivonat módszere ezen segíthet: a módszere lényege, hogy azt kell mondani a kisgyereknek, hogy ha kakilni kell, az olyan érzés, mintha a pocakjában jönne egy vonat és még tülkölne is (ez a puki ), a végállomása pedig a bili. Játékos módszer és oldja a feszültséget az elengedés körül.

  • Szende

    2012. november 11. vasárnap

    Szia Agi! Kisfiam 15 honapos es ugy vettem eszre hogy bekoszontott nalunk is a dackorszak. Mar nem lehet ott jatszani ahol szoktunk, mert ellenkezo iranyban mororozik el az urfi, sot mindenkeppen az autok iranyaban, ha ki akar menni akkor kepes orakon at nyafogni es utogetni a bejarati ajtot, mindenkeppen nagyon sokat fejlodott az utobbi par honapban. Ezzel nincs is nagy gond, lassan alkalmaszkodunk, csak a legnagyobb problema a FURDES. Nem akar furodni, sir, kapalozik, orditt mikor bele akarom tenni a vizbe. 3 honapos koratol 1 eves koraig babauszasra vittuk. Imadta a vizet. Ugyesen merult es soha nem sirt a vizben, se othon se a medenceben. 1 honapja viszont vegig orditsuk a furdest. Hajat nem is meret mosni neki csak 1 szer havonta, mert az meg nagyobb hisztivel jar. Es mar kiprobaltam mindent: jatekok a vizben, uszkalo dolgok, pancsolta mellete, dobaltam a vizbe dolgokat, enekeltem neki, neha kivettem es megnyugtattam de ugysem akar visza menni.
    Mit tehetek ebben az esetben? Hogyan szerettesem meg vele ujbol a furdest?

    Koszi szepen elore is!

    • Vida Agi

      2012. november 23. péntek

      Ebben a korban sok kisgyerek kezd el félni a víztől, mert irreális félelmeik vannak ezzel kapcsolatban, pl. fulladástól való félelem, vagy hogy lefolynak ők is a lefolyón, ez normális. Próbálj meg vele együtt bemászni a kádba fürdeni vagy pár hétig csak fürdőszivaccsal lemosni esténként, aztán újra próbálkozni a „rendes” fürdéssel.

      • Szende

        2012. november 26. hétfő

        Koszonom nagyon szepen Agi!

  • Kitti

    2012. október 08. hétfő

    Kedves Ágnes!az én 11 hós kisfiam a mai napig felkel éjjelente kb 2 óránként,mert még este szopik.Viszont ennél a témánál bizonytalan vagyok:a kisfiú napközben már nem szopik,nagyon jó étvágyú gyerkőc.Este és reggel 1-1 cumisüveg kakaó elég neki,van,amikor még marad is az üvegben,ennek ellenére még mindig nem alussza át az éjjeleket.a fogzást kizárnám,már 8 foga van kinnt,és azt olvastam,hogy az első 6 fogacska a necces.egyébként szerencsére a fogzást szinte meg sem érzi.mellétenném:az éjszakai ébredéseket sírás követi,szopizásra azonban megnyugszik.mitől lehetnek ezek?segítségét köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      A kakaóban koffein van, ezért ébredhet fel ilyen gyakran éjszaka.

  • Kukorelli Andrea

    2012. június 12. kedd

    Kedves Ági!Nagyon köszönjük az elmúlt 1évet..minden levél pont időben,és pont beletrafált..szinte szóról-szóra leírta a pici Petimet :-)1évesek leszünk 13án..és szívesen olvassuk a következő évre-hónapokra várható leírásokat…puszi

  • Kis Leila

    2012. június 08. péntek

    Kedves Agi,

    Az en kerdesem nem tudom hogy pont ide illik e, de a szobatisztasag temahoz nem tudtam mar hozzaszolni. Nagyond aggodok, hogy nagy hibat kovettem el hogy koran kezdtuk a szobatisztasagra szoktatast a kislanyommal. Tobbek kozott az egyik gyereknevelesi konyvben olvastam a korai ismertetessel a bilivel es masfel eves kora korul mivel ugy vettem eszre erdekli a dolog elkezdtunk es neha neha sikerult is a dolog, olyannyira jol ment hogy a kaki mar csak odamegy (most 2 eves a kislanyom) azzal soha nincs baj es szekrekedese sincs, a pisi is jol ment neha neha balesettel voltak napok sot ejszakak is amikor baleset sem volt, aztan azt vettem eszre hogy nem akar raulni a bilire es ami a leginkabb megijeszt hogy nagyon sokaig nem pisil (van hogy 4 orat is tartja, de volt mar ra pelda hogy tovabb is) probalom sokat itatni de soha nem volt az a sokat ivo gyerek. Egyszer volt egy hugyuti fertozese par honapja (attol tartok ez lehet hogy a korai kezdes miatt volt es talan rossz elmenyt hagyott benne a fajdalom ezert nem akar gyakran raulni vagy tartja vissza). Nem tudom mi tevo legyek? Arra gondoltam elrakom a bilit hagyom rajta a pelust mindig es nem viszem ki pisilni csak kakinal veszem elo (mert azert ugyis mindig szol) nagyon aggodom hogy emiatt esetleg hosszu tavon egeszsegugyi problemai lehetnek. Nekem a mai napig vannak bar nem tudom hogy mi az oka.
    Kerlek adj tanacsot! Ha nem viszem el a bilire a pelusba sem pisil es ezert vagyok tanacstalan.
    Az orvoshoz is el fogom vinni hogy megnezzek esetleg most nincs e valami fertozese es ezert nem pisil e eleget, de ugyanakkor szeretnek egy megbizhato tanacsot mert fel vagyok haborodva hogy annyi fajta javaslat meg velemeny van honnan merje az ember eldonteni melyik a jo, a boltokba konyveket arulnak es senki felul nem vizsgalja miket irnak bele.
    Elore is koszonom valaszodat.

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      A gyerekek általában 3 éves kor körül érnek meg teljesen a szobatisztaságra. Addig is lehet, hogy néha nem pisilnek be, tudnak bilibe kakilni, de ez még nem mindig sikerül. A korai szoktatás gyakran vezet szorongáshoz, lehet, hogy nála is ez a gond, de az is lehet, hogy tényleg ilyen ritkán kell csak pisilnie. Ne erőltesd, várd meg, amíg magától szól, hogy pisilni kell, és semmi nem történik, ha most ideiglenesen egy darabig pelusban van megint és oda pisil-kakil. Idővel magától elkezdi majd mondani, mikor kell kakilnia és pisilnie, tanítgatás nélkül.

  • Vivi

    2012. június 01. péntek

    Kedves Ági!

    Én az utolsó fejezethez szeretnék tanácsot kérni.
    Az én kislányom 21 hónapos.
    Használunk még babakocsit,mert ha kimegyünk gyalog akkor ide adja a kezét pár percre és utánna elveszi a kezemből.Ha ismét meg akarom fogni a kezét akkor hisztizik,leül a földre és sír.
    Mostanában próbálgatom a gyalogos sétához hozzá szoktatni,mert elég gyakran megyünk ki a friss levegőre,de eddig még nem jártam sikerrel.

    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Ilyenkor hagyd, hogy kihisztizze magát, aztán határozottan fogd meg a kezét és induljatok el megint. Idővel megérti majd, hogy nincs más választása, mint fogni a kezed.

  • horvth beatrix

    2012. május 25. péntek

    Sziasztok!
    A babam ma 3 hetes es par napja minden szopas utan rengeteget bukik. lassan megint masfel ket orankent kell etetnem.Adtam az ejjel neki tapot azt nem bukta ki, ma is adtem neki egyszer, akkor sem bukott. Szepen hizik azzal nincsen baj, mar mort 1 kg plusznal tartunk. mit csinaljak, mi a baj a tejemmel?
    Üdvözlettel Trixi

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      A tejeddel nincs semmi baj, csak az anyatej nem olyan sűrű, mint a táp, ezért bukik belőle nagyobb mennyiséget ki a baba. Ez önmagában nem gond, teljesen normális jelenség. Mivel láthatóan sok tejed van, nem szabad tápot adnod a babának, ezzel csak összezavarod és idővel le fog szokni az anyatejről, amire nagy szüksége van. Most azért kér gyakrabban enni, mert 3 hetesen van egy növekedési ugrás, ez nem függ össze a bukással. Szoptasd igény szerint továbbra is, pár nap után magától ritkábban fog kérni enni. Ezenkívül tartsd azt is szem előtt, hogy ebben a korban kezdenek a babák többet ébren lenni, evés után már nem alszanak el olyan hosszú időre, hamar felébredhetnek, amiről tévesen azt gondolhatod, hogy éhes a kicsi, holott csak kialudta magát. Próbáld meg, hogy evés után nem teszed le aludni, hanem alaposan megbüfizteted (így kevesebbet is fog bukni), aztán leteszed abba a szobába, ahol ti is vagytok és hagyod nézelődni, játszol vele. Ha pedig már elálmosodott, akkor viszed aludni.

      • Brigitta

        2012. augusztus 17. péntek

        Kitartas Trixi, en 3-9 honapos koraig orankent szoptattam, s most egy kis kiegyensulyozott kisfiu mosolyog ram. Megerte! 🙂

  • Tompa Teréz

    2012. május 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nem pont ide kapcsolodik a problémám,de muszály tanácsot kérnem. Kislányom elmult egy éves és nagyon rossz alvo képes oránként felébredni és sirni,mivel cicizik csak azon alszik el és vissza de van hogy leteszem és fél ora mulva már fent van. Nem kávézok nem iszok alkoholt. Már jártunk homeopátiás orvosnál de a felirt bogyok sem segitetek. Mi lehet a baj vele? Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Mi miatt ébredhet fel éjszaka másfél óránként a kicsi 1 évesen?

      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek, ezen alkati homeopátiás szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.