Folt eltávolítási kisokos kismamáknak

Az anyaság kellemes-kellemetlen kötelezettségei közé tartozik a gyerekek által termelt rengeteg folt és maszat eltávolítása. Lássuk csak milyen hatékony módszerek léteznek rá!

Folt eltávolítási kisokos kismamáknakNem véletlen, hogy az összes mosóporreklámban anyukákat mutatnak, akik a legváltozatosabb étel és fűfoltoktól próbálnak megszabadulni – a reklámban általában sikeresen (otthon persze elképzelhetetlen lenne, hogy egyetlen mosással eltávolítsd az összes foltot egyszerre hatékonyan). Elkerülni szinte lehetetlen a maszatolást. Persze próbálkozhatunk térdig érő előkékkel, de aki ettől reméli a megoldást az még látott olyan babát, aki a zoknijába törli a paradicsomszószos kezét (bemutatom nektek: ő a fiam :))) De akkor mégis: hogyan lehetne megszabadulni a különféle foltoktól hatékonyan?

Anyatejes kaki Az anyatejes kaki eltávolítására a modern (és méregdrága) folttisztítók általában nem képesek, helyette viszont nagyon jó a közönséges (kb. 100 Forintos) házi mosószappan. Ha beszáradt a folt, nedvesítsd át, kend be a szappannal, dörzsöld meg, majd úgy ahogy van, a szappanhabbal együtt tedd be a mosógépbe a többi ruhával. Ha véletlenül mégsem jön ki a folt, egyszerűen terítsd ki a ruhát a napra úgy, hogy a napfény a foltos felületet érje és 1-2 óra alatt kijön a folt.

Zsíros foltok A zsíros foltokat leghatékonyabban a zsíroldó mosogatószerek távolítják el :o)

Gyümölcsfoltok A gyümölcsfoltok többségével megbírkózik a háziszappan, de a hagyományos folttisztítókat is használhatod. A napfény itt is csodákat tesz.

Kakaó A kakaóval talán a legnehezebb megbírkózni, főleg, ha már beszáradt, és különösen akkor, ha nem csak kakaó, hanem csokoládé, kakaós csiga, túró rudi és egyéb maradványok is vannak a ruhán. Ilyenkor először jól át kell áztatni a foltot, aztán többféle folteltávolítóval próbálkozhatunk. A drBeckmann golyós folteltávolító vált be a leginkább, de jó az Ecover szintén golyós megoldása is, és szerencsés esetben a Vanish szappan is kiszedi a foltot (vagy a folyékony Vanish csak az valamivel drágább).

Fűfolt Minden reklámban kiemelik a fűfoltokat, nos, valódi fűfoltot eddig még nagyon keveset láttam, a legtöbbször a sima mosással kijött, 1-1 alkalommal a folyékony mosószerből dörzsöltem bele egy kicsit a foltba, és úgy kijött.

„Darabos” foltok
A legrosszabbak azok a foltok, ami nemcsak folt, hanem egyéb darabkák is vannak benne, pl. epermagok, morzsák, kaki. Ilyenkor nem tudod dörzsölés nélkül megúszni, muszáj mosás előtt megszabadulni a darabos részektől, különben a folt maga eltűnik, de a darabkák bennmaradnak mosás után is a szövetben.

És neked milyen bevált folteltávolítási praktikáid vannak? Írd le őket most!

5 Comments

  • Andrea

    2012. július 13. péntek

    A kisfiam ruháiból valami csodaszerrel kilyön az almafolt?

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      Mosószappannal próbáld meg és napon szárítsd, mert az halványít.

  • Reni

    2011. január 22. szombat

    A kisfiam lekakálta a szőnyeget és akár mivel próbáltam nem jönnek ki a foltok, amikor megszárad újra zöld színű. Mivel tudnám eltávolítani?

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Először 50%-os ecetsavval dörzsöld át, várj 10 percet, öblítsd ki, és utána tisztítsd át szőnyegtisztítóval is.

  • Szabó Erika

    2009. szeptember 18. péntek

    A kanapémon van egy nagyon régi beszáradt pisifolt!Már sok mindennel próbáltam kiszedni de eddig nem sikerült!Mivel tudnám kiszedni hogy azonnal kijöjjön?

    Válasz: Nedvesítsd meg, áztasd néhány órát vízzel, aztán pedig kárpittisztító.