Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Ha már van macskád: semmi gond, de mindenképpen kérjél toxoplazma tesztet, hogy megtudd átestél-e már a fertőzésen. A toxoplazma tesztet a TB támogatja, de nem végzik el automatikusan. Ha véletlenül pozitív lesz, akkor felírnak egy tablettát (a Rovamycin nevű antibiotikumot), azt kell a terhesség végéig szedni és akkor nem lesz baja a babának. Ha kimutatja a teszt, hogy már volt ilyen fertőzésed, akkor akár ki is almolhatod a macskát, ha kimutatja, hogy még nem volt fertőzésed, akkor jobb, ha kerülöd az ürülékét, mert annak akár a belélegzése is fertőzést okozhat.

Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Macska vagy terhesség?
A kettő nem zárja ki egymást 🙂 A macskák többsége kölyökkorában esik át a betegségen viszont élete során bármikor találkozhat ezzel a parazitával. Lakásban tartott cicáknál kisebb a toxoplazma fertőzés esélye, hiszen nincsen más macska, vagy más állat, akitől elkaphatná a toxoplazma fertőzést. Nagy kockázatot a kijáró, kertben tartott, nem oltott macskák jelentenek. Emellett több háziállat, pl. juhok is magukban hordozzák a toxoplazma gondii nevű egysejtű parazitát Részletes leírás a toxoplazma-fertőzésről

Az emberek 80%-a már átesett rajta, akkor is, ha nincs macskája, de azért érdemes tesztet kérni. Nem muszáj most azonnal emiatt elmenned dokihoz, de ha majd mész, és beutal laborra, akkor kérj ilyen tesztet is, leveszik a többivel a vért hozzá.
Ha megindoklod, miért kéred (pl. macska van otthon, kertészkedni szoktál), akkor a toxoplazma tesztet a TB támogatja. Ha az orvos mégsem akar beutalót adni rá, akkor magánlaborban 3-4 ezer Forintért megcsináltathatod. Két helyen van erre mód Budapesten: www.genodia.hu és www.interlab.hua két labor oldala.

A toxoplazma lelet
A leletre három értéke írnak rá. Az IgG azt jelzi, átestél-e már a fertőzésen, ha pozitív, akkor igen (és már védett vagy ellene, nem kaphatod el megint), ha negatív, akkor nem.
Az IgM érték mutatja meg, friss-e a fertőzés (fél éven belüli), ha pozitív, akkor fél éven belüli fertőzésed van. Hogy ez a viszonylag friss fertőzés hatással van-e a babára, hogy éppen fertőzött vagy-e, azt onnan lehet megtudni, hogy újból mintát vesznek és megnézik, emelkedtek-e az értékek, ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell.
Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozol hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetedben, de nem vagy friss fertőzött.

A toxoplazma fertőzést meg lehet kapni nyers hústól (tatárbifsztek), rosszul megmosott gyümölcstől-zöldségtől, játszótéri homokozóban, szóval nem csak a macska lehet a ludas.
Általában, akinek macskája van, az már átesett a fertőzésen és utána már védett ellene, de ha új, idegen macskád van, akkor mindenképpen csináltasd meg a tesztet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

Comment navigation

  • Encsi

    2011. október 24. hétfő

    Sziasztok!

    Nem toxoplasma, hanem rubeola eredményhez kérem segítségeteket. 16.héten vett vérből kapott értékeim:
    rubeola IgM 0,22
    rubeola IgG 36,9

    Állítólag nem estem át a betegségen, legalábbis tünetekkel járóan nem, és védőoltást sem kaptam. Ha jól értelmezem ezt az eredményt akkor azt jelentené, hogy mégis megvan a szervezetemben a védettség? Köszönöm előre is, Encsi

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Igen, ez azt jelenti, hogy védett vagy.

  • Katus888

    2011. október 14. péntek

    Kedves Ági, megkaptam a toxoplazma eredményemet, de számomra nem világos, megpróbálom átírni:

    Toxoplasma IgG antitest eredmény: 30,0 IU/mL, referencia: 0,0 – 35,0

    Toxoplasma IgM antitest eredmény: 2,1 NTU, referencia: 0,0 – 11,0

    remélem számodra vilgos, és megtudod mondani:)

    Köszönöm,
    Katus

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Mindkét eredmény a normál tartományban van, tehát nincs miért aggódni.

      • Katus888

        2011. október 24. hétfő

        Köszönöm 🙂 esetleg már átestem rajta és védett is vagyok most már mindig?

  • kismama

    2011. október 04. kedd

    Szia Ági!Az IgG 584 IU/ml,az IgA 4,9 poz. nem zárható ki,hogy 4 hónapnál régebbi a fertőzés.A második labor értékek:IgG 736 IU/ml ,az IgA 5,7 ARRA LENNÉK KÍVÁNCSI,HOGY FRISS-E A FERTŐZÉS!Rowamicynt szedek 1.5 millió NE 2X1,MÁSODIK HARMAD VÉGÉNÉL VAGYOK 22 hetes mostantól 3×1.15 hetesen keztem a gyógyszer szedését és kúraszerűen ami azt jelenti,hogy 3 hétig szedem 1 hét szünet egész terhesség végéig. Nagyon aggódom kérlek mihamarabb írj!

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      Mivel a két vérvétel között az IgA értéke nőtt, ezért a fertőzés viszonylag új (tehát találkozott mostanában a szervezeted a kórokozóval), de meg kell azt is nézni, hogy az IgM milyen. Ha pozitív, akkor fél éven belüli a fertőzés, ha negatív, akkor fél évnél régebbi.

      • kismama

        2011. október 10. hétfő

        Szia Ági!Az IgM értéke az 1.laboreredményemnél:pozitív 5,1.A második eredménynél pedig : pozitív 5,8.Szerinted mennyi esélye van,hogy átmegy a magzatba?Két orvoshoz is járok,mindegyik azt mondta,hogy nem lesz semmi baj,csak szedjem a gyógyszert,de én ennek ellenére is aggódom!Köszönettel: Kismama

        • Vida Agi

          2011. október 10. hétfő

          Ha szeded a gyógyszert, akkor nem kell aggódnod. Nekem a 10. héten állapították meg a friss fertőzést, 4 hetes kúrát kellett csinálnom és nem lett semmi baja a babának.

  • Viki

    2011. szeptember 27. kedd

    Sziasztok! Nekem kb 6 éve van cicám. Az első kijárós volt, a mostani kizárólag lakásban van. Igaz néha kap füvet a játszótérről. Vasárnap pozitív lett a terhességi tesztem. Tudok a toxoplazmózisról és ez aggaszt a legjobban. A cicától nem szívesen válnék meg, igaz lenne jó helye anyukámnál. Szerintetek átestem már ezen a betegségen?? Orvoshoz pénteken megyek, a macskát csütörtökön visszük.

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      Ha régóta van macskád, akkor jó eséllyel elkaptad már a kórt, de ezt egyébként vérvétellel meg is lehet nézni.

      • Idddi

        2011. november 10. csütörtök

        Nekem kb. 7 éves korom óta mindig volt cicám, kijárósak, most 27 éves vagyok és a toxoplazmózis tesztem negatív lett! Még nem estem át a fertőzésen, hiába van 20 éve cicám, takarítom az almot, ők verebeket és miegymást fognak a kertben…

  • Szilvi

    2011. szeptember 19. hétfő

    Sziasztok!
    36 hetes kismama vagyok és minden eddigi toxoplazma vizsgálatom negatív lett. Két hete szerettem volna még egy utolsó szűrést kérni, de az orvos azt mondta, hogy ilyenkor toxora már nem szoktak beutalót adni! Olyan nehéz minden gyümölcsöt alaposan megmosni pl.szőlő és néha csak reflexszerűen leöblíti az ember a zöldséget gyümölcsöt. A folyó vízzel való leöblítés is elegendő? Így azért gondolom elég kicsi az esély, hogy valaki megfertőződik. Olvastam, hogy a harmadik trimeszterben fertőzés általában már nem okoz súlyos problémákat. Ezt úgy kell érteni, hogy ebben az időszakban nem vízfejűséget okozhat, hanem pl. inkább látással kapcsolatos szövődményeket? Úgy aggódom a baba egészsége miatt!
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdv.:Szilvi

    • Vida Agi

      2011. szeptember 21. szerda

      A harmadik harmadban valóban kicsi az esélye a szövődményeknek, ráadásul az emberek többsége már gyerekkorában átesik a fertőzésen, ezért annak is meglehetősen kicsi az esélye, hogy pont a terhesség alatt legyen aktív fertőzésed. A fertőzést kijáró, nem oltott kölyökmacskától lehet a legnagyobb valószínűséggel megkapni, vagy földes zöldségtől, gyümölcstől. Kicsi az esélye, hogy ha megmosod a gyümölcsöket (a folyóvíz erre teljesen jó) és nem simogatsz macskát, nem nyúlsz az ürülékéhez, akkor elkapd a betegséget.

    • Annamari

      2011. szeptember 21. szerda

      Sziasztok!

      Én az összes vizsgálatomat a terhesség alatt a Gellért laborban végeztettem. Nagy szakértelemmel, kedvesen állnak az emberhez. Mindenben segítenek, sőt segítenek kideríteni probléma esetén, hol lehet a gond. A terhességem alatt 3 alkalommal jártam náluk Toxoplazma és egyéb vizsgálatokat végeztetni. A kellemes környezet, és a szakértelem feledtette velem a vérvétel körüli izgalmakat. Amikor az ember ilyet tapasztal, hogy bemész egy kultúrált, tiszta helyre,ahol max. 10 perc alatt mehetsz is a dolgodra, és a leletért sem kell visszamenni…szóval meggondolandó, hogy érdemes-e nyomorogni az SZTK bűzös folyosóin órákig..lehet ingyen, de ebben az esetben megéri pénzt áldozni rá.

      Üdvözlettel: Sz. Annamari

  • balihana

    2011. augusztus 05. péntek

    Üdvözlöm!
    Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hol lehet elvégeztetni a toxoplazma szűrést térítésmentesen, ugyanis nekem nem nagyon sikerült megtalálnom. Az orvosom adott beutalót, mivel a kórházban ahová járok nem csinálnak. Ez egy háziorvosi beutaló, amire a háziorvosom csak mosolygott, hogy ők ezt nem tudják elvégeztetni,nem jogosultak ugyanis rá. ha nincs más mód szivesen kifizetem természetesen, de ha van rá lehetőség elvégeztetném TB alapon. kb. 14 hetes kismama vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha kaptál rá beutalót, akkor elvileg ingyenes, nézz utána, hol van a körzetedben olyan labor, ahol meg tudják csinálni (SZTK-ban pl.)
      Információkat róla ezen az oldalon találsz: http://www.centrumlab.hu/vizsgalat/toxoplasma-igg-igm-toxoplasma-igg-igm

    • Timi

      2011. augusztus 08. hétfő

      Az ÁNTSZ Mikrobiológiai laboratóriumában meg tudod csináltatni.

  • Böbe

    2011. augusztus 03. szerda

    Szép napot!Májusban levett toxoplasmám eredménye IgG 200,0 IU/ml,IGm 1.220 második terhességem,27 hetes vagyok az elözö babánál egyszer csináltak toxovizsgálatot IgG 468.9 AU/ml,IgM 0.170
    Mindenféleképpen orvoshoz megyek még a héten,de mire számithatok?Jelenleg aktiv fertözésem lenne?Köszönöm a választ elöre is.

  • vica

    2011. július 23. szombat

    Szia. Egy kerdesem lenne, mivel elegge nyugtalanit. Most derult ki 2napja,hogy terhes vagyok, es nem tudtam,hogy nem. Lehet nyerst hust enni,ezert megkostoltam a tatar bisfteket mondjuk csak egy falatot ettem belole,de gondolom az is eleg. Nagy ra az esely,h fertozodem? Egyebkent kiskorom ota cicaim volt,picik is nagyok is. Lehet az is,hogy mar tulestem rajta? Elore is koszonom!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Kicsi az esély, hogy éppen most fertőződtél meg, főleg, hogy régóta van a környezetedben cica. Viszont az orvosodnak vagy védőnődnek mindenképp említsd meg az aggodalmad!

  • Edina

    2011. július 12. kedd

    Szia!
    Én 12 hetes terhes voltam mikor elvégezték az első toxoplasma vizsgálatot!
    Az eredményeket egy hónap elteltével küldték meg!
    Az eredmények a következők lettek:
    IgM 2.7 pozitív
    IgA határérték
    IgG határérték 4 hónapon belüli fertőzés nem zárható ki!
    Számomra aggasztó az eredmény,ezért szeretném a segítségedet kérni!
    Elsősorban az érdekelne hogy a babának lehet-e valami baja emiatt!
    A nőgyógyászom Rovamycine 3 millió NE filmtablettát írt fel!
    Most 18 hetes terhes vagyok és újboli toxoplasma vizsgálatot csináltak,viszont ennek eredményét még nem tudom!

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ha kaptál Rovamycine-t, akkor nincs miért aggódnod, mert ez meggyógyítja a fertőzést.

  • Ildi

    2011. július 02. szombat

    Kedves doktornő!
    van két tengerimalac a lakásba,igaz nincsenek kiengedve főleg hogy most terhes vagyok!takarítani én szoktam őket ,néha gumikesztyűbe!de szeretném megkérdezni hogy tőlük is el lehet-e kapni a toxoplazmát? viszont gyerekkorombavolt egy pár macskám és állatom úgyhogy lehet h már átestem rajta!
    Köszönettel,Ildi

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Tengerimalactól nem kaphatod el.

  • Emese

    2011. június 17. péntek

    A kérdésem az lenne, hogy ha pozitív az IgG és az IgM érték, és emiatt meg is kell ismételni a vérvételt, akkor meddig nem késő még az erre való antibiotikumot elkezdeni szedni, hogy a baba ne károsodjon? Mire a megismételt vérvétel eredménye meglesz, még kb 2-3 hét, és addigra 15. hét körül leszek. Akkor már nem lesz késő az antibiotikumot elkezdeni szedni (ha mégis szükséges lesz)?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Kriszti

    2011. június 15. szerda

    11 hetes vagyok, és ma voltam dokinál, ahol kiderült, hogy a IgG és IgM értékek pozitívak lettek. Olvastam, hogy az első harmadban veszélyes lehet a babára nézve. 06.07-én validálták ezeket az eredményeket, onnantól számítva 3 héttel későbbi időpontra javasolták az ismétlést. Ha 3 hét után ismét ezek az értékek lesznek,vagy magasabbak lesznek, akkor már nem lesz késő elkezdeni szedni erre az antibiotikumot (mivel akkor már 13-14 hetes leszek, túl leszek az első harmadon) ? Nem lesz baja a babának, ha később kezdem el szedni?
    Köszönöm a válaszát előre is.
    Üdv
    Kriszti

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Az IgG a fertőzés után folyamatosan pozitív a szervezetben, ha viszont az IgM pozitív az azt jelenti, hogy friss a fertőzés, de ez akár 2 évvel ezelőtti fertőzésre is utalhat, ezért kell 2-3 hét múlva megismételni a vizsgálatot és megnézni, emelkedtek-e az értékek, mert ez utalhat aktív fertőzésre, ha igen, akkor antibiotikummal lehet védekezni. Az első harmadban a legkisebb az esély, hogy a fertőzést elkapja a magzat, ha viszont igen, akkor nagyon komoly károsodást okozhat nála, ami viszont a többi vizsgálattal kimutatható, tehát ha az ultrahang vizsgálataid eredményei rendben voltak, akkor nem kell emiatt aggódnod.

  • B. Éva

    2011. május 07. szombat

    Én 32.hetes terhes vagyok. Eddig 2x készítettek nekem toxo-tesztet, mind a két esetben negatív volt, vagyis még nem volt fertőzésem. Múlt héten csütörtökön megcsinálta a doki a 3.tesztet, most meg azt mutatta ki, hogy fertőzött vagyok. Lehetséges ez? Ő azt állítja, h.valószinűleg laborhiba. Egyébként semmilyen macskával nem kerültem kontaktusba, a gyülölcsöket és zöldségeket mindig megtisztítom, és nem ettem nyers hűst sem. Ha most mégis kiderül, h. elkaptam a betegséget milyen hatása lehet a kisbabámra? Nagy baja eshet? Nagyon aggódom.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A 3. harmadban friss fertőzésénél már nagy az esélye, hogy a baba is elkapja a betegséget, de a következményei ilyenkor már kevésbé károsak, mint az első és a 2. harmadban. Mostanában többször hallottam elrontott toxo leletekről, tehát lehetséges, hogy nálad is csak erről van szó.

      • B. Éva

        2011. május 19. csütörtök

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszodat.
        Tegnap voltam az orvosomnál a leletekért(végeztettem ellenőrző vizsgálatot)és kiderült, hogy a múltkor elrontották a toxo leleteimet. Tehát most kiderült, hogy nem fertőződtem meg és az összes leletem negatív:-)
        Most már teljesen megnyugodtam.
        Még 1x köszi mindent.

  • Kata

    2011. május 04. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom fél éves lesz, és 2 cicával lakunk együtt egy lakásban. Benti cicák, tudom, hogy sokat kell majd takarítanom, de nem tudtuk őket kinek oda adni, a menhely meg szóba sem jött, hiszen a baba előtt afféle gyerekpótlók voltak. Csak végső esetben szeretnék megválni tőlük, ez azt jelenti, ha a gyermekem allergiás lenne rájuk. A kérdésem az lenne, hogy honnan fogom tudni, ha ez az allergia bekövetkezik? Ill. az élete során bármikor elkaphatja-e? Van-e valami különleges dolog, amire érdemes vigyáznom? Eddig könnyen el tudtam őket szeparálni egymástól, de nemsokára mászik, közlekedik a lakásban. Esetleg tudsz-e ajánlani egy cikket, ami a segítségemre lehet?

    Válaszodat előre is köszönöm!

  • Veronika Fazekas

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági,
    24 hetes terhes vagyok, az elso trimeszterben elvegeztek a toxoplazma szűrest es az jott ki h még nem voltam megfertozodve, tehat fokozottan vigyaznom kell. Macskam nincs es felvágottat sem eszem, de ma sajnos figyelmetlen voltam és kitéptem pár gazt a foldbol a temetoben és virágot fogtam.(minimális ideig ha 3 gazt kitéptem, nagyon foldes se lett a kezem) Utána pedig egy 20 perccel émelygés jott rám az éhségtol eért bekaptam 1-2 pogácsát de sajnos el felejtettem előtte kezet mosni. Ennyi folddel érintkezéstol lehet esélyem hogy megfertőződjek? Kérjek egy újabb toxoplazma szűrést?

    Válaszát elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Erre nagyon minimális az esély, persze soha semmi sem kizárható. De ha aktív fertőzésed lett, akkor annak lesznek jelei (nátha-szerű tünetek), ezesetben végeztethetsz egy újabb szűrést.

  • szandi

    2011. április 26. kedd

    syasztok van egy macska aki terhes és sérve van szeretném ha ti is adakoznátok neki legalább 200 ft-ot hogy meg tuják menteni a kicsiket is meg a macskát is berhida lakat jános utsza fehér ház barna kapu barna tető van fekete pudli kutya köszönöm

  • Szilvia

    2011. április 16. szombat

    27hetes kismama vagyok, negatív lett az első trimeszterben végzett toxoplazma szűrésem. Van egy 3 éves cicánk, aki viszont pozitív. Lakásban élünk, a cicust gyakorlatilag nem tudom külön zárni.
    Kérdéseim:
    1, Ha a macsek kölyökkorában fertőződött meg, ilyenkor már nem adhatja tovább a toxot?
    2, Miért nem ad újabb beutalót a nőgyógyászom vérvételre, mikor az ÁNTSZ szerint 2 havonta meg kell ismételni a szűrést a terhesség folyamán?
    3, A cica mikortól érintkezhet majd a babával?
    Előre is köszönöm a válaszokat.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      1. A pozitív két dolgot jelenthet: már átesett a fertőzésen vagy azt, hogy aktív fertőzése van, mivel a kölyökmacskák szoktak fertőzőek lenni, ezért valószínűleg ő már átesett a fertőzésen.
      2. Ezt tőle kérdezd meg.
      3. A babára megszületése után már nem veszélyes a macska még akkor sem, ha friss a fertőzés.

    • szandi

      2011. április 26. kedd

      nagyon sajnálom a cicát

  • Olika

    2011. április 02. szombat

    Szia!

    Én 10 hetes terhesen voltam toxoplasma vizsgálaton,aminek az eredménye:
    IgM: nem reaktív
    IgG: 75,50 IU/ml
    Két orvost is kérdeztem ez mit jelent,két különböző választ is kaptam.Egyik szerint veszélyes rám a cica,másik szerint átestem már a fertőzésen és aktuális fertőzésem nincs.
    Kérdésem,átestem már a fertőzésen,kell félnem a cicánktól?Sajnos egy szobában vagyunk vele,mert egy kis garzonlakásunk van.
    Most 23 hetes terhes vagyok,szerettem volna kérni egy újabb vizsgálatot,de azt mondták felesleges,mert az első trimeszterben szokták ezeket nézni.Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Ha az IgG pozitív, akkor már találkozott a szervezeted a fertőzéssel, ha az IgM negatív, akkor nincs friss fertőzésed, azaz ez az eredmény azt jelenti, hogy nem kell aggódnod, már átestél a fertőzésen.

  • Bori

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági,
    a 23.héten levett toxo szűrés érdekes eredményt adott: Igm 1,3 IU/ml, IgG negatív. Rovamycint kaptam, bár az orvos azt mondta, hogy a friss fertőzés nem valószínű. Az első teszten mindkettő negatív volt. Az lenne a kérdésem, hogy ha mégis friss a fertőzés, akkor ebben a terhességi korban milyen gondot okozhat, illetve nincs e így későn kezelve? A következő eredmény csak egy hét múlva várható. Az orvosok nem csapnak nagy hűhót körülötte, de én nagyon féltem a babámat.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      A toxoplazmózis által okozott fertőzés következményei az első harmadban a legsúlyosabbak, de ilyenkor kisebb az esély (15%), hogy a baba elkapja, a 2. harmadban már kisebb a súlyos elváltozások esélye, viszont ilyenkor már 25% az esély, hogy a baba elkapja. Viszont az első harmadban fellépő problémák nagyon jól láthatóak ultrahangon, tehát ha akkor elkapta volna, az már kiderült volna. A Rovamycin kúra egyébként mindenképpen hatásos lehet (a magzatot is kezeli)

  • Rita

    2011. március 02. szerda

    Üdv.!

    Szeretném megkérdezni aki már egyszer átesett a Toxoplazmozison ujra elkaphatja e?
    9 hetes terhes voltam amikor elöször levették a vért IgM/ELISA 23 IU/ml volt.14 hetesen ujra vették akkor 23 helyett 16 lett az érték.A körzeti orvos azt mondta hogy nem új fertőzés.Félek hogy ujra elkapapom.Válaszát előre is köszönöm.Egy aggódoó kismama.

    • Gabi

      2011. március 08. kedd

      Nem lehet újra elkapni, ha már egyszer átesett rajta.

  • László István

    2011. január 21. péntek

    Kedves „Hozzáértők”!

    Tanácsotokat szeretném kérni.
    Párommal tervezzük, hogy belevágunk az első baba projektünkbe.
    Ha e mellett egy macsek örökbefogadásán is gondolkozunk akkor azt mikorra időzítsük? Jobb most, mikor a baba még távol van, bízván abban, hogy addigra átesik párom a „fertőzés” keresztségen? A babának és a mamának mi a jobb? Ha immunis valaki a toxoplazmára, ha soha kapcsolatba sem került vele, vagy friss fertőzés után jön a baba, esetleg mi történik akkor ha terhessége alatt fertőződik meg tőlünk függetlenül, valahol máshol?
    Azt a tanácsot is köszönöm, ha a macska gondolatát is vessük el leendő gyermekünk érdekében.

    Válaszotokat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Ha még soha nem volt macskátok, akkor célszerű nem a terhesség idejére időzíteni a macskaprojektet. De ha már volt a párodnak macskája, esetleg gyerekkorában otthon volt macska, akkor valószínűleg átesett már a fertőzésen – ezt egyébként, ha akarjátok a cica örökbefogadása előtt meg lehet nézetni, egy vérvételből meg tudják mondani, volt-e már fertőzése, védett-e

  • kutymorgó

    2011. január 01. szombat

    Sziasztok!
    9 hetes terhesen csinálták meg nálam a toxo tesztet, negatív lett. Most 23 hetes vagyok. 15 éve van jelen az életemben a macska. Jelenleg van egy 2 éves kijáró kandúrom, minden oltása megvan + a féregtelenítése is. (A higiéniára és az állat egészségére mindig is nagyon ügyeltem.) Van a lakásban egy alom tálcája, de csak ritkán használja és akkor is csak a kis dolgát végzi benne, amióta terhes vagyok a párom üríti a tálcáját. Viszont rendkívül játékos, bújós cica és időnként amikor játszom vele óhatatlanul is de picit megkarmol. Ha simogatom vagy bármilyen formában érintkezem vele fertőtlenítő kézmosóval kezet mosok utána.
    A kérdésem az, ha mégis elkapom a vírust van -e bármilyen tünete, amiből tudni lehet hogy ez a toxoplazmától van? Vagy csak újabb vérvétellel lehet kimutatni?
    Nincs semmilyen panaszom, de a magam megnyugtatása érdekében elvégeztetnék még egy tesztet a terhesség alatt, mikor javasolt ez?
    Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat!!!

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      A toxoplazma fertőzésnek nátha-szerű tünetei lehetnek (orrfolyás stb.) Mivel a toxoplazma az első és a második harmadban a legveszélyesebb a magzatra nézve, ezért érdemes mostanában megcsináltatnod az újabb tesztet.

  • Helga

    2010. december 07. kedd

    Sziasztok!

    9 hetes várandós vagyok,én az első konzultáció alkalmával mondtam az orvosomnak hogy szeretnék tesztet kérni toxoplazmára, de ő azt mondta hogy TB által már nem finanszírozott a vizsgálat, és menjek be hozzájuk külön egy vérvételre, akkor elvégzik a tesztet. Általános laborvizsgálaton már voltam, jó lett volna ha akkor megnézik a toxot is. Valakinek esetleg van tapasztalata, ingyenes a vizsgálat vagy sem? Nekem 5500Ft-t mondtak,ha van lehetőség inkább ingyen csináltatnám meg.

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ez az orvos döntésétől függ, ha szerinte veszélyeztetett vagy (pl. mert háziállataid vannak, vagy tanyán élsz) és beutalót ad, akkor ez egy ingyenes vizsgálat.

    • Andi

      2011. február 28. hétfő

      Szia!
      Lehet, hogy már időközben megoldódott a problémád, de én anno a háziorvosomtól kértem beutalót toxoplasma és rubeola vizsgálatra. Ingyenes volt és kb. 2-3 héten belül meg is volt az eredmény.

  • vicus

    2010. november 30. kedd

    Sziasztok! 15 hetes terhes vagyok, most derült ki hogy pozitív vagyok a toxora. Érdekes mert nekem az IgG és az IgM is pozitív. Lehetséges ez? Nagyon aggódom a baba miatt, remélem nincs semmi baja.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ha az IgG pozitív, akkor védett vagy a fertőzés ellen.

  • Anita

    2010. november 21. vasárnap

    Sziasztok, en tegnap voltam vervetelen es kertem toxo tesztet, ez lett az eredmeny:
    IgG 0,3 UA/ml
    IgM negativ
    Ez mit jelenthet? Ugy ertelmezem hogy negativ lett, ami nagyon furcs mert rengeteg befogadott cicank volt az eletem soran, jelenleg is van ket cicam, bar ok nem jarnak ki.
    A masik kerdesem, hogy a karacsonyt az edesanyamnal fogom tolteni, neki 5 macskaja van, a rendes higienias eloirasok betarasaval megelozheto a fertozes, vagy nem ajanlott 8 hetes terhesen ennyi macskaval egy lakasban tartozkodni?Nagyon szeretem az allatokat, de az elsodleges szempont hogy terhesseg alatt semmilyen fertozest ne szedjek ossze.. Elore is koszonom a valaszt!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ez azt jelenti, hogy már átestél a fertőzésen, ezért van a véredben ellenanyag (ez az IgG). Pontosan ezért nem kell tartanod az újabb fertőzéstől sem.

  • ZSU

    2010. november 17. szerda

    Szia Ági!
    20 hetes kismsma vagyok,16 hetesen csináltattam toxoplazma vizsgálatot,negativ lett.Van egy 3 éves kinti macskánk,és megkarmolt.Igy is terjedhet a betegség?Mennyi idő után érdemes új vizsgálatot kérni?
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A toxoplazma az ürülékkel terjed. Elvileg egy karmolástól nem lehet elkapni, gyakorlatilag ez sem kizárható. Ha úgy gondolod, elkaphattad, 2-3 hét után egy újabb vizsgálat kimutatja az ellenanyagot a vérben.

  • Brigi

    2010. október 06. szerda

    Ma már van olyan megoldás, ami sokat segíthet a macskatartó kismamáknak.
    Amerikában, szinte már receptre írják fel a Scoopfree automata macskaalomtisztító gépet a kismamáknak.

  • Kincs

    2010. szeptember 08. szerda

    Szia Ági!
    Azt szeretném kérdezni, hogy nemsokára egy kölyökkutyus érkezik a családunkba. Mennyi az esélye annak, hogy ha teherbe esek, valami baja lesz a babának?
    Köszi a választ!

    Válasz: Semennyi, ugyanis a kutya nem hordoz olyan betegséget, ami veszélyes a magzatra vagy rád. Amire figyelni kell, hogy a kötelező oltásokat és a féregtelenítést megkapja.

  • Anna

    2010. augusztus 03. kedd

    Szeretnénk a párommal kisbabát 1,5 éve próbálkozunk. Anyósomnak rengeteg cicusa van kicsi is meg nagy is. Nekem is van egy 1éves és ki is jár. Mióta meg van azóta rendetlenkedik a menzeszem már ott tartok hogy 4hónapja nem jött meg, mégis ugyan úgy érzem minden hónapban mintha meg akarna jönni mellfeszülés stb. Meséltek nekem egy nőről, hogy volt neki egy cicusa meg egy kutyusa, teherbe esett és 3hónaposan elvetélt az orvosa azt mondta ajándékozza el az állatokat mert nem lesz kisbabája. Kitisztult a lakás és 1évre rá teherbe esett és megmaradt a pici. Nekem is lehet ezt kellene tennem?

    Válasz: Elvileg a macskatartás nem befolyásolja a teherbeesést. Az általad mesélt esetben a toxoplazma fertőzés miatt vetélhetett el az illető. Ezt most is megtudhatod veszélyeztetett vagy-e vagy már átestél rajta, egy vérvételből meg tudják mondani, ha még nem estél át fertőzésen, akkor veszélyes lehet a terhességre nézve, ha már igen, akkor védett vagy ellene.

  • Zsanett/35/

    2010. július 08. csütörtök

    A párommal babát szeretnénk,az első lenne,10éves 2 cicám van lakásban,meg szeretném kérdezni,hogy még a megfogantatás előtt kell toxo vizsgálatot kérnem,vagy elég a terhesség elején mikor először meglátogatom a nőgyógyászom? köszönöm

    Válasz: Kérhetsz a fogantatás előtt toxo vizsgálatot, így biztosan megtudod van-e friss fertőzésed, és ha igen, akkor várni kell egy kicsit, mielőtt a baba megfogan (de ha 10 éves cicád van, akkor jó eséllyel nem lesz pozitív a teszted, mert ezt a kijáró fiatal cicák szokták elkapni)

  • Windows

    2010. június 16. szerda

    20 hetes terhesen negatív lett a toxo-teszt, de a 31 héten beduzadt a hónalji nyirokcsomóm. A terhesség kései fázisában is veszélyes a babára a toxo, vagy csak a korai szakaszában?

    Válasz: A kései szakaszban nagyobb az esélye, hogy elkapja, de kevésbé veszélyes ránézve.

  • noemi

    2010. május 26. szerda

    12 hetes kismama vagyok, a toxoplasmose vizsgálat eredménye a következő lett:
    IgG AK 1:32, leletre ráírták, hogy 2-3 hét múlva javasolt a vizsgálat ismétlése.Mit jelent ez az eredmény????mert se pozitív,se nagatív jelzés nincsen a leleten. Gyerekként volt cicám a szüleimnél,tehát elképzelhető, hogy akkor már áteshettem a fertőzésen!Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!!!

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy voltál már fertőzött, a plusz vizsgálatot azért rendelték el, mert pozitív a teszt és nem egyéertelmű, hogy friss-e a fertőzés, ha a következő eredmény szerint emelkedett az ellenanyagszint, akkor friss a fertőzés és kezelésre van szükség, ha nem, akkor korábbi fertőzésről van szó.

  • Sly Sparrow

    2010. május 26. szerda

    Javasolnám a hozzászólóknak, hogy mielőtt írnak, olvassák el az előttük hozzászólókat, illetve a cikket magát, hogy ne legyen 5 ugyanolyan kérdés egymás után!!!!

  • hexen

    2010. április 10. szombat

    Kedves Dr.J!

    Szeretnék írni Önnek/Neked priviben mailt ha lehet…. babát várok, aggódom, van egy tengerimalackánk. Írtál róla itt is, de kérdeznék még….

    Köszönöm

    hexen

    Válasz: A tengerimalac nem veszélyes a babára. E-mail címet A szerző menüpontban találsz.

  • Detti

    2010. március 01. hétfő

    Jah, én pl imádom a kutyákat….és a családban van is kutya….de mégsem simogatom…..amióta tudom, hogy babát várok…..fontosabb a baba számomra

  • Detti

    2010. március 01. hétfő

    Az odáig ok, hogy a mostani gyerekek burokban nőnnek fel, de szerintem fontosabb a gyerek élete, mint hogy kockáztassam egy macska simogatásával……Nekem volt olyan ismerősöm, aki azért vetélt el, mert macska almot takarított és bejutott a szervezetébe ez a izé…..
    Amúgy meg nem volt nagyon tiszta nő….azaz nagy tisztaságmániás….Szóval akik elötte megszülettek 3 gyerekei, azok sem burokban nőttek fel….de mellettük nem volt macska sem…..

  • Sly Sparrow

    2010. március 01. hétfő

    Az oké, hogy kérni kell toxoplazma tesztet, de pontosan hol és mikor is?

    Válasz: A nőgyógyásznál és lehetőleg még az első harmadban. Az ideális az, ha az első vérvételnél már megnézik a többivel együtt.

  • nyomelem

    2009. december 04. péntek

    Sziasztok!
    6 hetes terhes vagyok,és van egy cuki 5honapos macsekom.Velem alszik ill egy szobaban.
    Neha az ölemben pihizik.Jövöheten kapja meg az oltasokat na es en is a kivizsgalast.Sokat segitettetek!!!
    Köszönöm szépen!

  • Anita

    2009. november 29. vasárnap

    Én 28 vagyok, életem minden egyes pillanatában körbe vagyok véve állatokkal.

    Majd’ 2 évig az állatmenhelyen dolgoztam, ahol az összes szottyos, beteg cicát, kutyit ápoltam, gondoztam, szeretgettem. Minden macskát, kutyát agyonsimogatok, egész életemben állatokkal voltam körülvéve. Nászutunkon, Tunéziában is millió macsekot megcirógattam. Ettől tartok a legkevésbé, túl van kicsit lihegve a dolog szerintem.

    Úgy gondolom, attól is nagyon sok minden függ, hogy mennyit érintkezik valaki állatokkal, mennyire van erre kiélezve az immunrendszer. Azok a gyerekek, akik most „burokban” nőnek fel, sokkal több fertőzésnek lesznek kitéve szerintem.

    A márciusi vérvételkor kértem, hogy a toxora is nézzenek rá. Negatív lett, engem is nagyon meglepett, hogy még a menhelyen sem kaptam el. Ahogy olvastam, az alapvető higiéniára kell figyelni, kézmosás, stb. Jobban örültem volna a pozitív eredménynek, mert akkor védett lettem volna.

    De egyáltalán nem félek ettől, van 3 cicánk a lakásban,akik oltva is vannak.

    Arra nagyon haragszok, aki ilyen levelet ír nekem: van egy 10 éves macskám, soha ki nem tette a lábát a lakásból, de most babát várok és gazdát keresek neki, mert ha nem lesz, akkor menhelyre kell adni.
    Szerencsétlen állatokra fognak mindent, pedig szerintem sokszor tisztábbak, mint sok ember……

  • dr.J

    2009. szeptember 06. vasárnap

    Sziasztok kedves Kismamák!

    Mivel állatorvos vagyok és a kollegák közt elterjedt, hogy mennyi sületlenséget írtok itt a blogon a toxoplasmosisról, úgy döntöttem, helyreteszek néhány dolgot! Először is: a Toxoplasma NEM baktréium, hanem egysejtű parazita. Másodszor is: nincs ellen oltás, legalábbis nálunk biztosan. A Toxoplasma szinte hozzátartozik a macskákhoz, de mivel ők a végső gazdák, ezért náluk ritkán okoz megbetegedést. Amúgy sok helyen ott van ez az egysejtű lény. Betegséget a közti gazdáknál okoz. Az egér pl nagyon érzékeny rá. Ami igaz, hogy nemcsak a macskaürülékkel, hanem mosatlan zöldséggel, gyümölccsel, nyers hússal is terjed. A macskaürüléknek a porát belélegezve is bejut a szervezetbe, így ha almot cseréltek, nem elég utána a kézmosás, hanem a csere során kiszálló port sem szabad belélegezni. Gyümölcsöt meg kell mosni, a húst meg jól átsütni. Házi rágcsálóktól nem lehet elkapni, csak akkor ha megesszük pl a fertőzött tengerimalacunkat NYERSEN, de ez gondolom, Dél-Amerikán kívül máshol nem fordul elő (sőt, ott is inkább sülve eszik meg a tengerimalacot). Mivel elég sok gyerek találkozik az óvódai homokozóban macskakakival, máshol mostalan gyümölccsel… az emberek nagy része tényleg átesik a fertőzésen. Akkor van baj, ha a kismama a terhesség alatt fertőződik meg életében először. Ekkor tényleg vért lehet venni, IgM és IgG szintet néznek. Ha IgM negatív, IgG pozitív akkor az anya már korábban átesett a fertőzésen, terhesség alatt nem lesz baj; ha IgM és IgG is negatív, akkor még nem fertőződött és kell vigyázni, hogy ne fertőződjön, mert a magzat akár vízfejű is lehet. Ha az IgM pozitív, mérnek újat, ha növekvő, akkor kell kezelni, mert akkor a fertőzés friss és veszélyben van a magzat. Okozhat még megbetegedést immungyenge emberben is, pl AIDS-esekben és olyan emberben akinek az immunrendszerét gyengíteni kell pl szervtranszplantáció miatt.
    Nincs ok az aggodalomra, ha valakinek macskája van és teherbe esik, kér egy tesztet. Ha veszélyeztetett, akkor sem kell kidobni a macskát, egyszerűen 9 hónapig óvatosabbnak kell lenni. Nemcsak a macska miatt, hiszen sok-sok más betegség van, amit nem érdemes összeszedni a terhesség alatt.

    Remélem segíthettem.
    Ui: a laikusok kéretik nem szakemberként írni, mert a hülyeség így terjed

    Válasz: Köszönjük a szakszerű leírást. A fertőzés hatásaival és a vizsgálattal kapcsolatos információk megszerzésében az orvosom volt segítségemre, tekintve, hogy én friss fertőzött voltam a terhesség első harmadában. Azonnal elkezdték a kúrát, amint ez kiderült és nem csak vízfejűségről van szó, ismerek olyat, akinek koraszülése volt friss fertőzés miatt, de ez már nem az állatorvosi része a dolognak.

  • tsin

    2009. június 22. hétfő

    Sziasztok!

    Az általam megkérdezett orvosok és állatorvosok mind azt mondták, hogy toxoplazma ellen nem lehet a macskát beoltani.

    Ha valaki mégis tud ilyen oltásról, kérem, írja meg nekem az oltóanyag nevét, vagy azt az állatorvosi rendelőt, ahol tudnak ilyen oltást beadni.

    Előre is köszönöm

    Válasz: Mi beoltattuk a macskát a Pestszentimrei Kisállatklinikán (Kisfaludy utca)

  • catcat

    2009. június 21. vasárnap

    Több mint 10 éve volt/van cicám, cicáim, félig kijáróak. A második terhességem élem, mindkétszer kértem toxo szűrést, de csak magamra. Mindkétszer negatív lett. Pedig- mivel más nem hajlandó, én almozok. Fontos, hogy ne nyaljuk a macskát (de épeszű amúgy se nyalja), alomtakarítás után fertőtéenítő szappannal alapos kézmosás (és persze napi kétszer háromszor nem árt ránézni az alomra, hogy ne gyűljön fel 🙂 semmi). majd még a következő vérvételen ismét kérek rá szűrést, mert ezzel a betegséggel pont az a gáz, ha terhesség alatt fertőzödik meg valaki- és akkor a baba is (áll. 50% eséllyel).
    A kutyák is köztigazdák, tévedés hogy tőle nem lehet elkapni! Valójában minden gerinces állatban jól elvan, ami földes dolgot is eszik vagy olyan kisállatot ami földes dolgot (tehát egér, madarak, kutya macska), plusz nagyon fontos a gyümölcs, zöldség alapos lemosása, és a húsok megsütése (sertésben pl. az izmok között betokozódva is vígan elvan az az izé)- szóval ha húspucolás után nem mos valaki alaposan kezet, akkor is fertőződhet.

  • ella

    2009. június 19. péntek

    mi baj lehet a babának a toxoplazmától??mi az???

    Válasz: A toxoplazma egy bakteriális betegség, amit a macskák terjesztenek, kölyökkorban kapják el. Nem csak a macskától lehet elkapni, megfertőződhetsz mosatlan kertben szedett zöldségektől is (ami a földdel érintkezik), macskaalomtól, macskaürüléktől, a kerti földtől.
    Ha a baba az első harmadban fertőződik, annak vetélés vagy koraszülés lehet a vége. A fertőzés szemproblémákat, akár teljes vakságot és agyi rendellenességeket okozhat a magzatban.
    Ha felfedezik terhesség alatt a friss fertőzést, akkor a Rovamicyn nevű antibiotikumot kell szedni az anyának.

  • Szofi

    2009. június 17. szerda

    Szia!Nekem az lenne a kédésem,hogy 14 hetes terhes vagyok és már elvégezték nálam a toxoplazmozist ami negatív lett,azaz még nem estem át ezen a betegségen.Ami nagyon fura,hogy kb 15 évig neveltem 2 cicát.Ők kijártak egerészni de volt amikor együtt aludtunk és én voltam náluk mindig a bába.Miért nem kaptam el tőlük semmit?Mi van ha most terhesség alatt kapom el?Hogyan veszem ezt észre?A kutyától is lehet ilyet kapni?Mert most lakásban van kutyusom.

    Válasz: A toxoplazmózist a kutyák nem terjesztik és a macskák közül is csak a fiatalok, a kölyökmacskák, ezért lehet, hogy nem kaptad el tőlük. A tünetei a náthához hasonlóak, orrfolyás, orrdugulás és kiütés is jelentkezhet. Ha idősebbek a macskáid 1 évesnél, akkor nem kaphatod el tőlük, de azért javasolt, hogy ne te almozd őket, amíg terhes vagy. A friss fertőzés az 1. harmadban a legveszélyesebb, de gyógyszeresen kezelhető.

  • Kovács-Szabó Rita

    2009. június 04. csütörtök

    Nekem 2és fél éve van cicám.Ki be jár a házból,persze az ágyba nem engedjük fel.
    Elvisszük beoltatni.Toxoplazma ellen is betudják?Ha be van oltatva akkor ugye nem lehet baja a babának ha terhes vagyok?!Várom a válaszokat

    Válasz: Toxoplazma ellen is lehet oltatni, ebben az esetben nem tud téged megfertőzni.

  • Kriszta

    2009. május 17. vasárnap

    Szia!Azt szeretnem tudni,es ami miatt nagyon aggodok is,hogy a kutyäkra is jellemzö ugyan az,amit a macskäkrol leirtäl??ugyanis en februär vegen vettem egy kiskutyät,akkor voltam kb.3-4 hetes terhes,persze en meg nem tudtam rola.märciusban derült ki a terhessegem.a kiskutya mindvegig mellettem volt,mert semmi olyat nemhallottam hogy ez ärthat a babänak,egeszen 12 hetes koromig.aztän a növerem egyik ismeröse mondta hogy nem szabad häziällatot tartani a terhesseg alatt,aztän en elvittem a növeremhez a kiskutyät,es mai napig ott van,mert tartok tölle.nagyon aggodom e miatt,es nincs olyan nap hogy ne gondoljak rä,hogy vajon ärtottam ezzel a babämnak,hogy a kutya mellettem volt???kerlek välaszolj nekem,mert nagyon aggodom!elöre is nagyon szepen köszönöm välaszod!

    Válasz: Kutyára nem vonatkozik ez, ők nem terjesztenek semmi olyan betegséget, ami a babának ártana.

  • Vakond

    2009. április 17. péntek

    Ez borzasztó!Ezt nem mondhatjátok komolyan!Az állatnak,mint mindennek meg van a helye!Kint az udvaron!Nem csak a toxoplazmártól kellene félni hanem a macskaszörtől a dögöktől amit megeszik!
    Nem akarok senkit megszólni hisz mindenkinek a magánügye de én soha nem engedném a lakásba!Hozzáteszem ha valaki jobban szerti és védi az állatokat nálam az festi magát!Imádom őket de normális kereteken belül!Nem hiszen ,hogy a szertetetünket úgy kell kimutatni,hogy egy ágyban alszunk és egymás száját nyaljuk!!!

  • cilu

    2008. november 01. szombat

    Én 21 hetes kismama vagyok.Van egy macskám és együtt lakik velünk, de hozzáteszem több mint 20 éve macsekkal élek.Megcsináltattam a tesztet és minden értékem negatív lett. A kórházba amikor levették a vért azt mondták, hogy millió más dologtól is el lehet kapni ezt a fertőzést, úgyhogy nem feltétlenül kell kedvencünktől megválni.Legyünk elővigyázatosak, a cica kapja meg az oltásokat,ne mi takarítsuk az almát, fertőtlenítsünk utána, és ne aludjon velünk, akkor minden rendben lesz.Nem kell túlaggódni ezt a dolgot, mert többet ártunk vele a babának és magunknak.

  • bigacsiga

    2008. május 25. vasárnap

    Én úgy tudom – állatorvostól -, hogy nincs a toxoplazma ellen védőoltás. Amúgy én még a tervezett teherbeesés előtt kértem vérvételt toxo, és rubeola szűréssel (immár 6 hete), de eredményem még azóta sincs, pedig már túl vagyok 2 pozitív terhességi teszten, és egy kimaradt mensin.
    A macsekot a napokban vittük el szűrésre, neki 1 hét múlva lesz eredmény, kérdés, hogy nekem lesz-e valaha?

Comment navigation