Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Ha már van macskád: semmi gond, de mindenképpen kérjél toxoplazma tesztet, hogy megtudd átestél-e már a fertőzésen. A toxoplazma tesztet a TB támogatja, de nem végzik el automatikusan. Ha véletlenül pozitív lesz, akkor felírnak egy tablettát (a Rovamycin nevű antibiotikumot), azt kell a terhesség végéig szedni és akkor nem lesz baja a babának. Ha kimutatja a teszt, hogy már volt ilyen fertőzésed, akkor akár ki is almolhatod a macskát, ha kimutatja, hogy még nem volt fertőzésed, akkor jobb, ha kerülöd az ürülékét, mert annak akár a belélegzése is fertőzést okozhat.

Tarthatok-e macskát a terhesség alatt?

Macska vagy terhesség?
A kettő nem zárja ki egymást 🙂 A macskák többsége kölyökkorában esik át a betegségen viszont élete során bármikor találkozhat ezzel a parazitával. Lakásban tartott cicáknál kisebb a toxoplazma fertőzés esélye, hiszen nincsen más macska, vagy más állat, akitől elkaphatná a toxoplazma fertőzést. Nagy kockázatot a kijáró, kertben tartott, nem oltott macskák jelentenek. Emellett több háziállat, pl. juhok is magukban hordozzák a toxoplazma gondii nevű egysejtű parazitát Részletes leírás a toxoplazma-fertőzésről

Az emberek 80%-a már átesett rajta, akkor is, ha nincs macskája, de azért érdemes tesztet kérni. Nem muszáj most azonnal emiatt elmenned dokihoz, de ha majd mész, és beutal laborra, akkor kérj ilyen tesztet is, leveszik a többivel a vért hozzá.
Ha megindoklod, miért kéred (pl. macska van otthon, kertészkedni szoktál), akkor a toxoplazma tesztet a TB támogatja. Ha az orvos mégsem akar beutalót adni rá, akkor magánlaborban 3-4 ezer Forintért megcsináltathatod. Két helyen van erre mód Budapesten: www.genodia.hu és www.interlab.hua két labor oldala.

A toxoplazma lelet
A leletre három értéke írnak rá. Az IgG azt jelzi, átestél-e már a fertőzésen, ha pozitív, akkor igen (és már védett vagy ellene, nem kaphatod el megint), ha negatív, akkor nem.
Az IgM érték mutatja meg, friss-e a fertőzés (fél éven belüli), ha pozitív, akkor fél éven belüli fertőzésed van. Hogy ez a viszonylag friss fertőzés hatással van-e a babára, hogy éppen fertőzött vagy-e, azt onnan lehet megtudni, hogy újból mintát vesznek és megnézik, emelkedtek-e az értékek, ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell.
Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozol hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetedben, de nem vagy friss fertőzött.

A toxoplazma fertőzést meg lehet kapni nyers hústól (tatárbifsztek), rosszul megmosott gyümölcstől-zöldségtől, játszótéri homokozóban, szóval nem csak a macska lehet a ludas.
Általában, akinek macskája van, az már átesett a fertőzésen és utána már védett ellene, de ha új, idegen macskád van, akkor mindenképpen csináltasd meg a tesztet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

  • adri

    2013. július 09. kedd

    Kedves Àgnes.Kislanyom 1eves es par napja sajat magat üti.az arcat .ha valamit nemlehet vagy valamit elveszek tole.de tegnap ora akkor is amikor nemtortenik vele ilyesmi.probaltam megfogni a kezet es kedvesen mondani nemszabad.probaltam nemeszrevenni mit csinal.mit tehetnek?valaszat koszonom

  • Szomodi Rita

    2013. július 08. hétfő

    Kedves Ági, 5 hónapos ikerlányaim 19ó fürödtek, aztán maguktól elaludtak – idáig. 2 hete óránként kelnek fel, sírnak és alig lehet őket megnyugtatni. Nem változtak a szokásaink, nem történt olyan a családba ami miatt nyugtalanok lennének. Kérlek adj tanácsot mert 2 hete nem aludtunk 🙂 Köszönöm

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Valószínűleg megkezdődött náluk a fogzás. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni nekik, erről bővebb leírást a http://kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Zsuzsi

    2013. július 08. hétfő

    Kedves Ági!
    Hathetes terhes vagyok. A hétvégén egy ismerősnél voltunk látogatóban, akinek macskája van. Miközben megsimogattam, jutott eszembe, hogy nekem ezt tilos, és szaladtam kezet mosni, mint az őrült. A macskaalom a kertben volt, azzal nem erintkeztem. Szerinted mennyi esélye van, hogy elkaphattam valamit? A macska kinti, de nagyon ápolt, enni beengedik. Szűrővizsgálatnak csak pár hét múlva lenne értelme, legközelebb a 11. heti kombinált vizsgálatra megyünk 3-4 hét múlva.
    Köszönettel várom válaszod!

  • Rebeka

    2013. július 02. kedd

    Szia Ági!

    11 hetes a kislányom, akit sajnos Toxoplazmózissal kezelni kell, ez kétheti vérvételt jelent és egy éves koráig tartó gyógyszeres kezelést, ami természetesen megnehezíti a mindennapokat! A 26. hétben kaptam el a fertözést, engem is kezeltek, most pedig a kicsi lányomat. Az eredményei eddig jók, de azt szeretném kérdezni,hogy hogyan kaphatta el mégis és vajon maradandó károsodás mennyire valószínü? Mik a tapasztalataid ? Ausztriában élek biztatnak az orvosok, de természetesen tele vagyok aggódással!
    Köszönöm válaszod!

    Rebeka

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Mivel a fertőzést a 2. harmad végén kaptad el, ilyenkor már csak kisebb elváltozásokat okozhat a babánál, de ez a kezeletlen fertőzésre vonatkozik. Mivel nálad is, a babánál is kezelik, ezért jó eséllyel nem okoz maradandó elváltozást.

  • Kakas Diána

    2013. június 17. hétfő

    Tisztel Doktornő4

    Az lenne a kérdésem,hogy a toxoplazmozis tesztet az is elvégeztetheti aki még nem terhes de szeretne kisbabát?Mi a tehendő ha van cica és kismama jön látogatóba.Ott is alszik?

    • Gabi

      2013. június 18. kedd

      Valószínűleg a vendég kismama is tudja, hogy ő átesett-e már toxoplazma fertőzésen. A fertőzést pedig csak akkor kaphatja el, ha az alommal is kapcsolatba kerül. Tehát a cica puszta jelenléte nem jelent túlzott kockázatot. A toxoplazmózis tesztet elvileg más is kérheti, a háziorvossal kellene erről beszélni, ő tud adni beutalót.

  • Gabi

    2013. június 09. vasárnap

    Kedves doktornő! 13 hetes terhes vagyok, az eredményein alapján nem vagyok védett a toxoplazmózis ellen. Nagyon figyelek mindenre, de a minap az ismerőseink kölyökkutyája játék közben megharapott. Nem fájt, nem vérzett, de a tűhegyes fogaival feszántotta a bőröm. Elkaphatom a toxoplazmózist? Válaszát köszönöm, Gabi

    • Gabi

      2013. június 13. csütörtök

      A kutyák nem terjesztik ezt a betegséget!

  • Babi

    2013. április 29. hétfő

    Kedves doktornő
    Márc.15-én volt egy missed ab-m elhalt terhesseg a 9.heten mint kiderült utólag toxoplasma fertőzés miatt amit a terhesséd ideje alatt kaptam meg.A kérdésem az lenne hogy mennyi időt kellene várnom a következő terhességgel ahhoz hogy a toxoplasmosis ne legyen karos hatassal a magzatra.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2013. május 01. szerda

      Missed ab után egyébként is célszerű várni az újabb terhességgel, valószínűleg ennyi idő alatt a toxoplasma fertőzés utáni védettség is kialakul. De érdemes ezzel kapcsolatban kikérni a nőgyógyász/háziorvos véleményét.

  • Laci

    2013. április 25. csütörtök

    Kedves Ágnes

    A párom 5 hetes terhes, bár teljes vizsgálatot nem tudtak végezni, mivel heveny hüvelygyulladása van. Kapott canesten combit.

    A napokban veszekedtünk és azt mondta hogy ez a baba csak púp a hátán és elkezdte erőből ütni a hasát. Mostmár rendeződtek a dolgaink, tisztáztunk mindent és nagyon akarjuk azt a babát, de félünk. Ezek az ütések okozhatnak maradandó károsodást a babának?

    Azóta gyengén fáj a hasa, bár előtte is fájt neki.

    Hétfőn megyünk ultrahangra, borzalmasan aggódom kettőjükért.

    Sajnos „a nem merem elmondani az orvosnak” témához nem lehet hozzászólni.

    Előre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2013. május 01. szerda

      Ha a terhesség továbbra is fennáll, akkor nem valószínű, hogy emiatt károsodott volna a magzat. A terhesség ilyen korai szakaszában még valószínűleg vetélést okozott volna egy ilyen jellegű sérülés, de remélhetőleg elég mélyen és védett helyen van még ilyenkor a pici.

  • Molnárné Nikolett

    2013. április 24. szerda

    Kedves Doktornő!

    A kisfiam 9 hónapos és éjszaka 1-1,5 óránként felébred és a cicin alszik vissza. Ez kb. 3 hónapja tart. Korábban 3 óránként ébredt. Este kb. 20 óra mire elaszik és reggel 6-fél 7 mire felébred. Az alvás ill. altatás nálunk mindig probléma volt, mert nagyon hasfájós volt 6 hónapos koráig, így ölben altatom el és utána teszem le a kiságyába. Nappal 3x alszik általában 30-35 percet, de délben vissza tudom altatni, így 1-1,5 órát alszik. Mit tehetek, hogy nyugodtabban aludjon? Próbáltam cici nélkül visszaaltatni, de úgy nem alszik vissza!Cumival alszik el, de napközben nem használja csak alváshoz. Lehet, hogy azért ébred fel mert kiesik? Az olvastam itt, hogy ez tévhit! Akkor miről lehet szó? Tudom, hogy most a szeparációs szorongás is közbeszól és fogzik is, de minden éjszaka ez van, kivétel nélkül. Nem tud önállóan elaludni. Elég fáradt vagyok emiatt, de ami még rosszabb, hogy nem értem miért nem tud egybe sokat aludni!!! Kérem tanácsoljon valamit, hogy hogy segíthetek neki. Köszönettel: Niki

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      A fogzás akár hónapokig folyamatosan is okozhat alvásproblémákat, amíg az első 6 fog át nem törik. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, ehhez bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Niki

    2013. április 23. kedd

    Kedves Doktornő!
    11 hetes állapotos vagyok. 9 hetesen volt toxoplasma vizsgálatom. Az eredmény a következő lett: IgM AT meghat 3,800 AU/ml, IgG AT meghat. 87 NE/ml. Ez mit jelent?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. május 27. hétfő

      Az IgM negatív, az IgG pozitív az esetedben, ami korábban lezajlott fertőzést jelez, tehát nem vagy veszélyeztett a várandósságod alatt.

  • T Kati

    2013. április 10. szerda

    Bocsi! 1-2 hét óta

  • T Kati

    2013. április 10. szerda

    Kedves Doktornő!
    8. hetes terhes vagyok, a múlt héten pénteken voltam vérvételen. A vérvételből kimutatott értékeim a következők:
    IgM: 1,2 NTU Referencia érték:00-11,0
    IgG: <5,0 IU/ml Ref.érték: 00-8,0 Mellette semmi nincs írva,hogy pozitív vagy negatív.
    Sajnos ilyen meghatározást nem nagyon találok a netet böngészve,nődokival csak 1-2 hét múlva tudok beszélni.
    A tüneteim( enyhe hőemelkedés 1-2 óta, amit nem tudok lehúzni semmivel; éjszakai verejtékezés, torokfájás, kis nátha) viszont a fertőzöttség tipikus jeleivel megegyeznek.
    Nagyon megköszönném,ha Ön meg tudná mondani, hogy a lelet mit jelent, mire utal.
    Köszönöm a válaszát: Kati

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Mivel mindkét értéked negatív, ez azt jelenti, hogy még nem estél át fertőzésen és jelenleg sincs aktív fertőzésed

  • ZitaBeáta

    2013. március 12. kedd

    Kedves Doktornő!

    13,5 hetes terhes vagyok. A 12. héten voltam teljes vér- és vizeletvizsgálaton. Tegnap kaptam meg a leleteket, minden rendben van, kivéve a toxoplasma eredményem. Az IgG pozitív lett (161 IU/ml), az IgM enyhén pozitív (1,3). Javasolták az ismételt mintavételt. Az IgA negatív (0). Végig olvastam a fórumot, ezek szerint elvileg már átestem a fertőzésen, de mit jelent az enyhén pozitív? Vagy csak most kaptam meg? Lehet baja Babócának? A 12. hetes ultrahangon mindent rendben találtak. Mit jelent, hogy lehet látni, ha károsodott a baba.
    Nincs cicánk (kutyus van), nem szeretjük a „nyers húst”, mindig alaposan megmosom a vágódeszkát, a zöldséget, gyümölcsöket.
    Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: ZitaBeáta

    • Vida Agi

      2013. április 01. hétfő

      Ha az első harmadban van aktív toxoplazma fertőzésed, az élettel összeegyeztethetetlen károsodásokat okozhat a magzatnál, amik az UH-n jól láthatóak, tehát jó hír, ha nálatok minden rendben volt az UH-n. Az enyhén pozitív alatt szerintem a bizonytalan eredményt értették, ez azt jelenti, hogy egy ismételt vizsgálattal meg kell nézni, nőtt-e az ellenanyagszint vagy sem. Ha nőtt, az friss fertőzésre utal, ha nem, akkor régebben estél át rajta.

  • Judit

    2013. március 06. szerda

    Kedves Doktornő!

    Egy olyat szeretnék kérdezni, hogy a toxoplazma befolyásolja-e az afp eredményét? Magasabb lehet-e tőle az érték.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2013. március 11. hétfő

      Nem, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Nem, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

  • Kerekes Tímea

    2013. március 05. kedd

    Tisztelt doktornő!

    Szegeden 16 hetes vérvételkor csinálják a toxoplazma vizsgálatot, a központi védőnő annyit írt a terhes kis könyvembe (az AFP eredményem mellett ami a 20 hetes UH-hoz kell), hogy 261 IU/ml pozitív, eredmény ténylegesen csak a hivatalos tanácsadáson hajlandó a teljes leletet kiadni. annyit mondott ismételni kell de ne aggódjak mert biztos azt mutatja majd hogy átestem rajta.
    Van okom aggodalomra?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Ha jól értem, akkor a leleted bizonytalan lett (ez elég gyakran előfordul), ilyenkor valóban szoktak végezni még egy tesztet, amiből meg lehet nézni, hogy az előzőhöz képes nőtt-e az érték (ez jelzi azt, hogy aktív a fertőzés) vagy pedig stagnált (ez azt jelzi, hogy korábban már volt fertőzésed)

  • Nagy Edina

    2013. március 03. vasárnap

    Kedves Vida Ágnes!
    Lehet butaságot kérdezek,de azt szeretném megtudni,hogyha ismerősömnek vannak macskái és én még nem estem át a toxoplazma fertőzésen és találkozok személyesen ezzel az ismerősömmel,akkor lehet valami bajom?
    Emberről-emberre is terjedhet a fertőzés?
    Köszönöm előre is a válaszát!

    • Gabi

      2013. március 11. hétfő

      Ha neked nincs macskád, nem kell aggódnod. Elsősorban akkor kaphatod el, ha közvetlenül a macska ürülékével kerülsz kapcsolatba.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Emberről emberre nem terjed, csak az állattól vagy az ürülékétől kaphatod el.

  • Szilvi

    2013. február 11. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Most derült ki h terhes vagyok.
    Néhány hónapja voltam toxoplazma szűrésen, az értékeim: IgM:0,IgG:<5 IU/ml,ref: <6.5.
    Ez alapján védett vagyok?
    Az a kérdésem, hogy kertbe kijáró háziállatként tartott nyuszitól meg lehet fertőződni?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ez azt jelenti, hogy mindkét értéked negatív, tehát még nem estél át a fertőzésen korábban. Nyúltól nem lehet megfertőződni.

      • szilvi

        2013. március 05. kedd

        Sziasztok nekem lenne egy kerdesem nekem nagyon magas ez a toxopazma igg,551,0 a igm pedig negativ! teherbe estem de sajnos 5-ik heten pedig nem volt sziv veres a babanak is el kellet vetetnem es most nem tudok mihez kezdjek ez szerintem biztos a fertorzes miatt lehetett! mivel kezeljem kihez menjek

        • Gabi

          2013. március 11. hétfő

          Ha valóban ez okozta, elég, ha a háziorvoshoz fordulsz ezzel a problémával. Ha most átesel ezen a betegségen, akkor a későbbiekben nem fog gondot okozni, ugyanis akkor már kialakul nálad a védettség.

  • Kovács Judit

    2013. február 08. péntek

    Kedves Ágnes!

    A következő laboreredmény kapcsán szeretnék felvilágosítást kapni:
    A toxoplasma eredményem pozitív lett.

    Részletesen:

    Toxoplasma gondii IgM/ELISA (Biorad) 1,0 pozitív

    Toxoplasma gondii IgG/ELISA (Biorad) 162IU/ml pozitív

    Toxoplasma gondii IgG/ELFA (VIDAS) 119IU/ml pozitív

    Toxoplasma gondii IgG aviditás /ELFA (VIDAS) 0,49 magas.
    Vélemény: Magas aviditás miatt a 4 hónapon belüli Toxoplasma gondii fertőzés nem valószínű.

    Rá két hétre a következő eredmények lettek:

    IgM /Elisa 1,0 kétes
    IgG/ Elisa 103 IU/ml pozitív

    Igazából nem értem mi mit jelent, és hogy az 1,0 eredményre miért írnak egyszer pozitívat, utána meg kétes eredményt.

    Hogy változott a vérképem?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ez minimális eltérés. Mivel az első alkalom pozitív lett, ezért aggodalomra semmi ok.

  • Marcsi

    2013. február 08. péntek

    Kedves Doktornő!

    Laborértékeim a következők a toxoplasma vizsgálaton, ám én nem értem, hogy akkor most van vagy volt-e fertőzésem… Szeretném segítségét kérni az elemzésben!

    IgG 16,63 g/L 7,00 – 17,00
    IgA 2,53 g/L 0,70 – 4,00
    IgM 0,81 g/L 0,70 – 2,70

    Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

    Üdvözlettel: Mirella

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Mivel az IgG a határérték felett van, ez azt jelenti, hogy már korábban lezajlott a szervezetedben a fertőzés.

  • lívke

    2013. február 08. péntek

    Kedves Doktornő!
    16 hetes vérvételen elvégezték a toxoplasma szűrést.
    IgM/Elisa:0,1-negatív
    IgG/Elisa:13IU/ml-kétes
    Treponema pallidum IgG/IgM/Elisa 0,1 -negatív
    Sajnos véleményt,javaslatot nem írtak rá.
    Háziállataim évek óta vannak,nem a lakásban.
    Aggódnom kellene?
    Köszönettel

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Mivel az IgM negatív és az IgG kétes, ezért ilyenkor valószínűleg nincs toxoplazma fertőzés, de pár hét múlva szoktak még egy ellenőrző vizsgálatot csinálni, hogy megnézzék, növekszik-e az ellenanyagérték a szervezetedben, ami friss fertőzésre utalhat.

  • Ari Mariann

    2013. február 06. szerda

    Kedves Doktornő!
    Egy 2004-es leletem tudom leírni :
    IgG 231,1
    IgM neg.
    IgA neg.
    Most újra tervezzük a babát és tudni szeretném a mért adatok mit mutatnak, hogy átestem-e már a fertőzésen és védett vagyok-e?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ez azt jelenti, hogy korábban már átestél a fertőzésen, nincs miért aggódnod.

  • Ari Mariann

    2013. február 05. kedd

    Kedves Doktornő!

    Már van egy kislányom aki 9 éves, tervezzük a következőt. 🙂
    Kérdésem az lenne, hogy 3 macska mellett milyen eséllyel kapom meg a toxopl.-t? Az első terhességemnél is volt már egy cicánk, akkor hál istennek nem volt probléma,tesztet is csináltattam, mindig alaposan kezet mostam, bár sokat simiztem a kiscicám. Azóta van még 2 cicám, mind felnőtt,kinti benti cicák és én úgy gondolom, hogy már át is estem ilyen fertőzésen mert, egész kicsi korom óta van macskám. Almozhatok simogathatok nyugodtan, megfelelő higiénia betartása mellett? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:Mariann

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ezt nem lehet kiszámítani. Ha valakinek egész életében volt macskája, akkor nagyobb az esélye, hogy már átesett rajta. De a legbiztosabb az, hogy még a várandósság előtt elmész orvoshoz és megcsináltatod a tesztet, és akkor kiderül mi a helyzet. Ha az derül ki, hogy még nem volt fertőzésed, akkor viszont az almozást el kell kerülni, illetve a kölyökmacskákat is, mert leginkább ők terjesztik a betegséget.

  • Laczkó Lea

    2013. január 30. szerda

    Kedves Doktornő!
    Megcsináltattam a toxoplazma tesztet egy magánlaborban, de nem igazán értem az eredményt.
    Toxoplazma IGG:(Mért tartomány:186.10) Referencia tartomány: * < 3
    Toxoplazma IGM: Negatív

    Így most nem igazán tudom mi a helyzet, és legközelebb 3 hét múlva megyek orvoshoz.

    Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Az iGG csillagos lett, tehát pozitív, az IGM negatív, ez azt jelenti, hogy korábban volt fertőzésed, 3 hónapnál régebben, tehát már nem kaphatod meg a fertőzést és a magzatot sem érintheti.

  • Marcsi

    2013. január 25. péntek

    Tisztelt Dr. Nő!
    CMV IiG 155 UA/ml pozitív 3 hónapnál régebben lezajlott fertőzés Ref:4.00 – 6.00
    CMV IgM 0,130 negatív Ref: 0.70 – 0.90

    Mitől lehet ilyen magas az IiG? Mert nekem kb 26x annyi mint a megengedett. Most a 8. hétben vagyok, megnyugodhatok?
    Köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ha már volt fertőzésed, akkor a szervezetedben megemelkedik az ellenanyag-szint, ezért nem tudod a későbbiekben elkapni megint a betegséget. Te már átestél a fertőzésen korábban, ezért magas az ellenanyag-szint.

  • Orsi

    2013. január 23. szerda

    Sziasztok!Tudna valaki segíteni!A következő toxoplasma eredményt kaptam, de nem tudom értelmezni:
    ToxoIGM: 3.3 AU/ml
    ToxoIGG: 3.0 NE/ml

    A válaszokat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. január 28. hétfő

      Az IgM negatív, az IgG pedig pozitív. Ez az a bizonytalan állapot, amikor nem lehet eldönteni, hogy korábban voltál fertőzött toxoplazmával, vagy pedig friss a fertőzés. Ilyenkor néhány hét múlva újra vért vesznek, hogy megnézzék, nőtt-e az ellenanyag szintje (ez jelenti azt, hogy friss a fertőzés) vagy pedig nem (ezesetben régebben voltál fertőzött és nem kell foglalkozni vele)

  • Betti

    2012. december 17. hétfő

    Jó napot! Nekem nincs macskám, viszont magánházakat takarítok, és mindenhol van macska. Rengeteg macskaszőrt kell porszívóznom és felmosnom. Ha a macskával nem érintkezem, veszélyes ez a terhességre? Köszönettel.

    • Gabi

      2012. december 17. hétfő

      Elsősorban a macska ürüléke lehet veszélyes, és az is akkor, ha a terhesség előtt nem estél át toxoplazma fertőzésen. Érdemes erről a nőgyógyásszal beszélni, és kérni a cikkben is említett teszt elvégzését. Ezt a cikket is ajánlom még elolvasni: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/problemak-a-terhesseg-alatt/toxoplazma

  • Szabó Attila

    2012. november 22. csütörtök

    Én tudom, hogy nem fog válaszolni a kérdésemre, de a kérdés maga költői. Hogy lehet az, hogy ezen az oldalon a Rovamycin nevű antibiotikumot említenek, és a http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis oldalon a keresőbe beírva nem találom meg ezt a hatóanyagot?

    • Szabó Attila

      2012. november 22. csütörtök

      Bocsánat, megtaláltam. Sajnos nem lehet kiírni pontosan a nevet. A gyógyszer forgaémazás szabályai miatt, de szabad szavas keresésben meg lehet találni.

  • Hollo Adrienn

    2012. november 11. vasárnap

    Udvozlom!!

    4-5 hetes terhes lehetek es 2 hete van egy 13 hetes kiscica aki velunk lakik a lakasban:)

    Sosem volt kinti cica meg az alombol jott át.
    Mit ajanl?az almot csak en tisztitom de gumikesztyu szajmaszk hasznalata mellett!

    • Vida Agi

      2012. december 12. szerda

      Mindenképpen oltasd be a macskát, mert a kismacskák a legfertőzőbbek, már az alomból magával hozhatja a baktériumot. És az oltás után tartsd őt mindenképpen bent, te pedig mihamarabb végeztesd el a toxo szűrést magadon.

  • zsuzsakeresztes

    2012. október 26. péntek

    Kedves Ági! Szeretném megkérdezni, hogy mennyi az eselye, hogy elkaphatom a toxot: csinaltak nekem ilyen tesztet 1szer, az elso trimeszterben, ami negativ lett, szoval még nem estem át rajta?terhessegem 5.honapjatol lakok a paromeknal, akiknek van macskajuk, kb. 1 eves.Nem piszkol benn, de enni be szoktak engedni.Ěn is szoktam neki enni adni, aztan az udavrra kitenni, de mindig mosok alaposan kezet, van eselye, hogy elkapjam? vagy most szulettek kutyaink, o toluk is elkaphato a fertozes?lenne ennek vlmilyen megfigyelheto jele, ha elkapnam? koszonom valaszat.

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Kutya nem terjeszti, csak macska. Ha nem simogatod, nem nyúlsz az ürülékéhez, és mindig kezet mosol, akkor kicsi az esélye, hogy elkapd.

  • Maka Csilla

    2012. október 11. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!

    Segítségét kérném nagyon meg ilyesztett a háziorvosom,lombik programba kezdtünk jelenleg a kötelező vizsgálatok folynak de sajnos magas a süllyedésem és góc pontot keresünk,így elmentem a háziorvoshoz megnézte a leletet és iszonyat rám ijesztett: az értékem a következő:
    Toxoplasma gondii IgG 73,50 NE/mL pozitív
    IgM: 0,05 negatív Toxoplasma gondii átvészeltség végettsg IgG maradványantites t.
    A doktornő azt mondta,hogy azonnal váljak meg a cicától,mert vagy nem fog sikerülni a terhesség,vagy ha igen akkor elvetélhetek,vagy ha megmarad akkor beteg lehet.
    Azt már el sem mertem mondani hogy 3 cicánk van abból egyik most került hozzánk úgy 2hónapos de a teszt még azelőtt készült,hogy a cica ide került volna.Egyébként a cicák inkább a szüleim lakásában vannak (egymás mellett lakunk)nálunk néha néha van bent max.az egyik cic.Amúgy nagyon szeretem őket és sokat vagyok az Anyuéknál.Most mit tegyek? Segítsen nekem kérem,hogy mi a teendőm.
    Köszönöm és üdvözletem:
    Maka Csilla

    • Gabi

      2012. október 12. péntek

      Ha jól értelmezem: a leleted alapján (IgG pozitív) átestél már toxoplazma fertőzésen. Mivel vannak macskáid, nem is csoda. Szóval már kialakult a védettség. És mivel az IgM negatív, nem közvetlenül az elmúlt időszakban fertőződtél meg. Érdemes lenne a leletet a nőgyógyásszal is átbeszélni, mivel egyáltalán nem biztos, hogy „száműzni” kell a cicákat.

      • Maka Csilla

        2012. október 12. péntek

        Köszönöm a válaszod,igen én is arra gondoltam hogy megkérdem tőle hogy mi a teendőm.

  • Eva 87

    2012. szeptember 29. szombat

    Kedves Doktornő!

    A menstruáció után hanyadik nap menjek a vérvételre, amiben toxoplazma jelenlétét nézik meg? Úgy tudom, hogy el kell telnie pár napnak.

    Válaszát köszönöm

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Igazából teljesen mindegy, ha úgy gondolod terhes vagy és fennállhat a toxoplazma fertőzés esélye (mert van macskád, vagy szoktál macskákkal érintkezni), akkor menj el és csináltasd meg, minél hamarabb van eredmény, annál jobb.

  • Ágnes

    2012. szeptember 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    15 hetes vagyok. Sok cicánk van itthon és ki-be járkálnak. Megcsináltattam a toxoplazmát: IgG:0.1 IU/mL < 1.6
    IgM:0.060 <0.5

    Ilyenkor érdemes minden hónapban megcsináltatni a vérvételt? Mindig kezet mosok cicázás után.Egyébként 30 éve vannak cicáim. 3.baba jön most.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Szép napot!
    Ági

    • Vida Agi

      2012. október 26. péntek

      Ha nem nyúlsz a macskákhoz és mindig kezet mosol, valamint nincsenek kismacskáid (általában tőlük lehet elkapni a baktériumot), akkor nem szükséges minden hónapban megcsináltatni a tesztet.

  • Kati

    2012. szeptember 24. hétfő

    Kedves doktornő!
    Egy hete befogadtunk egy kiscicát, aki a lakásban van velünk.
    Mivel 3 napja voltam egy lombik programon, elmentem vérvételre, és a következő eredményem van.
    IgM 1,9 NTU
    IgG 19,3 IU/mL
    Kérem, segítsen nekem, ez most negatív vagy pozitív lelet?
    Szeretném tudni, hogy mi a teendőm?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Az IgG érték 8,0 IU/ml felett pozitív, az IgM 1,1 NTU felett. Mivel mindkettő pozitív, ezért ilyenkor szoktak még egy vizsgálatot csinálni, amivel eldöntik, hogy aktív-e a fertőzés, most kaptad, vagy fél évnél régebbi.

  • Dia

    2012. szeptember 06. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    5 hetes terhes vagyok. Van egy két éves macskánk a lakásban. Az almot már nem én cserélem. Viszont amikor kicsi voltam allergiás voltam a macskákra és egyszer kórházba is kerültem miatta. Ez jelenthet valami gondot a babámnak??

    • Gabi

      2012. szeptember 06. csütörtök

      Ha most nem jelentkeznek allergiás reakciók, akkor nem valószínű, hogy gondot okozna a cica jelenléte.

  • Panni80

    2012. augusztus 09. csütörtök

    Tisztelt Doktornő! Legyen szíves tájékoztatni, hogy a teszt kérését a házi orvostól, vagy a nőgyógyásztól kell kérni? Nagyon köszönöm előre is, üdvözlettel: Panni

    • Vida Agi

      2012. augusztus 10. péntek

      Mind a kettőtől kérheted.

  • Kismami

    2012. július 31. kedd

    Kedves Àgi!

    1 éve van velünk a macskánk, kicsi korában vettük magunkhoz. 4 hònapja már kijárogat, de csak pár percre. Egészséges, rendszeresen visszük àllatorvoshoz, be van oltva.
    5 hetes terhes vagyok. Sokat olvasgattam a toxoplazmózisról,picit meg is ijedtem. Eddig takarítottam az almot, sokat simogattam a cicàm, de természetesen mindig mostam kezet utána. Most, hogy babát várok, nem lehet a közelemben? Nem szeretném elhanyagolni, nagyon ragaszkodò.
    1 hét múlva megyek először nőgyògyászhoz, a toxoplazma tesztet kérjem a fentiekre hivatkozva?

    Köszönöm,

    Kismami

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      A toxoplazmózist elsősorban kismacskáktól, kölyköktől lehet elkapni, ha korábban is volt már macskád, akkor valószínűleg már átestél rajta, de érdemes a macskára hivatkozva tesztet csináltatni és az kimutatja, ha már átestél rajta. Ha mégsem, akkor kerülnöd kell a cicát, ameddig várandós vagy.

  • Kitti

    2012. július 20. péntek

    Kedves Mindenki!
    A 28 hetes ultrahangon ki lehet mutatni bármi olyat ami utalna rá hogy a baba elkapta a Toxot? Mert a 28 hetes ultrahang után 1 nappal volt kint a védőnő és közölte hogy kbra megpróbálom idézni:
    „1:128 a toxoplazma vizsgálat eredménye ezért újra meg kell csinálni”….de utána semmit nem mondott erről hogy mi is az a 128, és ilyet hogy toxoról valami papír nem is láttam, nem mutatott semmit, és ezért is nézem hogy mik ezek az IgG meg Igg Iga…..szóval tájékoztatás az nem volt. HA Én nem kérdezek és járok utána hogy mi is ez a Toxoplazmás fertözés akkor nem is tudom miről van szó. Szóval ez a 128, ha nem is tudja senki megmondani de magasnak alacsonynak számít az ellenanyagok között vagy melyik érték ez??
    Én nagyon remélem hogy hamarabb kaptam el mert későn derült ki a terhesség és pár vizsgálat is kimaradt… 🙁
    Ezért is kérdezem hogy ha elkapta a Pici a fertőzést akkor annak az ultrahangon látható jelei vannak-e????? És van-e lehetőségem védőnő cserére ha nem vagyok vele megelégedve? (Pl itt a tájékoztatás hiánya, a nőgyógyász is megjegyezte hogy jó hiányosan van kitöltve a kis könyvem)
    Köszönöm a választ, egy aggódó „Anya”

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      Nem teljesen értem, mire gondolt a védőnő az 1:128 alatt. Az, hogy újra meg kell csinálni, arra utal, hogy az első eredmény bizonytalan volt, nem lehetett belőle megállapítani, hogy friss-e a fertőzésed, ezért egy következő vizsgálaton megnézik, hogy növekedett-e az ellenanyag-szint. Ha igen, akkor friss a fertőzés és kezelésre van szükséged, ha nem, akkor ez egy régebbi fertőzés (az élete során szinte mindenki elkapja valamikor), ami miatt ellenanyagot találtak a véredben. A toxoplazma fertőzésnek azonban jól látható jelei vannak az ultrahangon, ha elkapta volna a baba, akkor azt látnák az ultrahangon.

      • Kitti

        2012. július 23. hétfő

        Köszönöm, az ultrahangon minden oké szóval most nagyon bízok benne hogy nincs baj.

  • Anyuka

    2012. június 03. vasárnap

    Sziasztok!
    Először is le szeretném írni,hogy már legalább 10 éve vannak cicáim és folyamatosan cseréltem én is az almukat és MINDIG megmostam a kezemet utána.Persze most a terhességem alatt lett pozitív a teszt,mikor a közelükbe se mentem!Az értékeim:IgM:0,849
    IgA:negatív
    IgG:160 IU/ml
    csináltak kontroll vérvételt is,de annak nem tudom az értékeit,csak azt,hogy valószínűleg friss fertőzés mert emelkedett a szintje.2 hetente jártam UH-ra és mindig azt mondták,hogy minden rendben a picinél.Most jelenleg 8 hetes a kisfiam és tőle is vettek vért.Az ő értékei:IgM:negatív
    IgG:140 IU/ml
    és ez van alá írva:A mért Toxoplasma IgG szint feltehetően maternális eredetű.Rendszeres kontroll javasolt!
    A véleményedet szeretném kérni,mert a védőnőm nem valami meggyőző számomra.Egyébként 2 szemészeti-és hallás vizsgálat eredménye mindig jó volt.3 hónaposan majd újra vesznek vért tőle!Jó lenne valami megnyugtató válasz vagy legalábbis helyzet jelentés:Bocsi a regényért.

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Nagyon ritkán, de tényleg előfordulhat ilyen. Jó hír, hogy mivel a fertőzésnek látható jelei nincsenek a kisfiadnál, ezért feltehetőleg nem lesz semmi baja tőle a későbbiekben sem.

  • TNiki

    2012. május 25. péntek

    Kedves Ági,

    4 éve tartunk cicát kizárólag a lakásban (sosem volt kinn, és nincs kapcsolata más állatokkal sem.) Most kaptam meg a toxoplazma eredményt, segítene értelmezni?

    Toxoplasma IgM antitest 1,1 NTU
    Toxoplasma IgG antitest 8,3 IU/mL

    Más érték nem szerepelt. 15. hetet fogom kezdeni a terhességemben.

    Köszönettel:

    T.N.

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      A IgM értéked bizonytalan tartományban van, az IgG pozitív. Ez azt jelenti, hogy már fertőződtél korábban toxoplazmával csak nem lehet tudni, hogy ez friss fertőzés-e vagy sem. Ilyen esetekben általában újra vért vesznek és ha nőtt az ellenanyagszint a véredben, akkor friss a fertőzés, ha nem, akkor valamikor korábban estél át a betegségen.

  • KKrisztina

    2012. május 23. szerda

    Kedves Ági!

    Segítségét szeretném kérni. Három sikertelen lombik után úgy döntöttem, hogy más irányba indulok és mindenféle vérből kimutatható vizsgálatot elvégeztetek. Az egyik leletemen a Toxoplasma gondii IgG eredményem 37,30 IU/ml értéket mutat, amire az egyik orvos gyógyszeres kezelést javasolt, a másik nem javasolta. Nem tudom most mitévő legyek és hová forduljak. Ezentúl még jelezném, hogy van egy hörcsögöm, nem tudom, hogy bármit is befolyásolhat-e.
    Előre is köszönöm szépen a segítségét.

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      A pozitív IGg érték azt jelenti, hogy már korábban átestél a fertőzésen, tehát most nincs aktív fertőzésed.

  • Lisztné Lampert Judit

    2012. május 19. szombat

    Kedves Ági!

    Már márciusban megvolt a labor eredményem, de csak most mentem nőgyógyászhoz újra,mert közben volt egy méhlepény mintavételem, aminek tökéletes lett az eredménye.A nőgyógyásznál kiderült, hogy toxoplazma fertőzésem lehet, ezért újra vért kell venni jövő héten, és már 19 hetes terhes vagyok.Az eredményem: toxopl.IgG:0,1 toxopl.IgM:1.50
    CMV IgG felett:250,0 AU/ml < 6.0
    CMV IgM:0,260 <0,850
    A kérdésem, hogy friss fertőzésről van -e szó, és ha igen, nem késő-e elkezdeni a 20.héten a gyógyszeres kezelést?Nagyon meg vagyok ijedve.Köszönöm, Judit

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Ez az eredmény bizonytalan, ami azt jelenti, hogy valamikor volt fertőzésed, de nem lehet tudni, mikor, ezért meg kell nézni egy későbbi időpontban megint, hogy nőtt-e az ellenanyagérték. Ha igen, akkor friss a fertőzés és kezelésre van szükség, ha nem, akkor korábban voltál fertőzött és nincs szükség kezelésre.

  • Juhász Adrienn

    2012. május 16. szerda

    Kedves Dr.Nő!

    24 hetes kismama vagyok. Toxoplazma értékeim a következők:
    igg 0
    igm 0,1
    iga 0,4

    Jelent-e ez fertőzést, lehet-e baja ettől a babának?
    Köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Ez az érték azt jelenti, hogy még nem estél át a fertőzésen, de jelenleg sincs fertőzésed. Hogy a terhesség során ne kapd el a betegséget, kerüld a macskákat a várandósság alatt.

  • Zsuzsa

    2012. május 11. péntek

    Kedves doktornő!
    20 hetes kismama vagyok. Van két cicám. Megcsináltattam a toxoplazma vizsgálatot.
    Értékeim: Igm:0,07 Igg:0,00 a kérdésem az lenne hogy érdemes e többször is elvégeztetni a vizsgálatot a terhesség idején negatív teszt eredményén?
    Válaszát köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Ha nincs fiatal, oltatlan, kijárós macskád, akkor nem szükséges mégegyszer megcsináltatni.

  • Niki

    2012. április 10. kedd

    Kedves Doktornő!

    Nem várok még babát, de hamarosan szeretnénk (kb. 2-3 hónap múlva). Próbálok alaposan felkészülni, így kértem egy teljes vérképet illetve egy toxoplazma vizsgálatot.A toxoplazma igg:0,6 IU/ml
    az igm: 0,11 IU/ml az lenne az egyik és egyben a legfontosabb kérdésem, hogy ez mire utal? (Már legalább 20 éve van cicám.)
    Elkezdtem szedni egy Femibion 800 nevű vitamint. Ön szerint kell-e ilyen vitamint szedni és ha igen, akkor ez megfelelő.
    Még milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetnem?
    Köszönöm!Niki

    • Vida Agi

      2012. április 15. vasárnap

      Mindegyik érték alacsony, ez arra utal, hogy még nem estél át a fertőzésen korábban, tehát a várandósságod során kerüld majd a cicákat (ne simogasd, ne takarítsd az almot).
      A folsav szedése mindenképpen jó ötlet.

  • andrea

    2012. március 30. péntek

    Kedves Agnes!
    Terhessegem utolso harmadaban jarok, pontosabban 30. hetben. Van 3 cicam (kb 1 evesek) akiket kint tartok az udvaron, de en etetem oket minden nap, tehat van hogy kontaktusba kerulok veluk, de ez eddig is igy tortent, terhessegem elott is es vegig a 7 honap alatt. Mostanaban nagyon sokat olvastam a toxoplazma fertozesrol es szoget utott a fejemben, hogy vajon en elkaphatom-e a fertoztest, vagy esetleg tulestem-e mar rajta? ultrahangon kb 2 hete voltam, minden rendben volt. Ha esetleg fertozott lennek, akkor uh-on kimutathato lenne a magzati karosodas?gondozhatom oket tovabb, vagy bizzam ezt masra esetleg?tudom a legjobb egy vizsgalat lenne, de sajnos anyagi okokbol kifolyolag, nem nagyon van lehetosegem elvegezni.Ezert kerem a segitseget.
    koszonettel andrea.

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      A 30. héten már mindenképpen kimutathatóak lennének a toxoplazma által okozott károsodások. A vizsgálatot, ha van macskád, a TB finanszírozza, tehát ha van ilyen gyanúd, meg tudod csináltatni (az orvosodnak kell beutalót adnia rá)

  • Zita

    2012. január 25. szerda

    Kedves Doktornő!
    2003-ban, 16 hetes terhesen AFP vizsgálatnál megállapították a friss toxoplazma-fertőzést. Ekkor Rovamicin antibiotikumot kaptam, ami 1 hónapi szedés után állandó hasmenést okozott. Ekkor elküldtek újabb vérvizsgálatra és megállapították, hogy teljesen negatív az eredmény. Utána még egy vérvizsgálat történt, aminek március végére lett vége, és ez is negatív lett, de közben folyamatosan szedtem a gyógyszert. 2004-ben a születéskor a gyereket megvizsgálták és nem találtak nála fertőzésre utaló jeleket. 5 éves korban az óvodában vették észre, hogy nem olyan a fejlődése, mint abban a korban az átlagos gyermeknek, pár hónappal elmarad tőle. 2011 szeptemberében kezdte az első osztályt, és egyre több nehézséggel kell megküzdenie, ami nem tudom, hogy erre vezethető-e vissza, ezért szeretném a tanácsát kérni, hogy erre van-e valami magyarázat, hogy ez lehet-e a terhesség alatti ‘állítólagos’ fertőzéstől.
    Köszönettel: Zita

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      A terhesség első 3 hónapjában kicsi az esélye, hogy a baba elkapja tőled a fertőzést, de ha mégis, az nagyon súlyos, szemmel is látható károsodásokat okozhat, amit az ultrahangon is lehet látni. Nálad azonban a 16. héten adtak antibiotikum kúrát, és aztán kiderült, hogy téves pozitív eredményről volt csak szó, ezért szinte kizárt, hogy a toxoplazma okozott volna a kisfiadnál bármilyen elváltozást.

  • Orsi!

    2012. január 12. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Én 3 hetes terhes vagyok és nekem van 2 cicám is. A legtöbb időt bent töltik a lakásban, csak a dolgukat végezni mennek ki. Aggódom, mert olyan sok rossz dolgot olvastam a macskákról terhesség alatt. Tesztet még nem végeztettem! De ön szerint tegye őket ki és ne is simogassam őket? Válaszát előre köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Nem kell kitenni őket, de ne te takarítsd az almot és csináltasd meg magadnál a toxoplazma tesztet.

  • Ági

    2011. december 15. csütörtök

    Sziasztok! A nővérem 20 hetes terhes és most jönnek haza Amsterdamból és van egy macskám a lakásban is meg kint is van,de többet van bent.Arra lennék kíváncsi hogy veszélyt jelenthet-e a babára a cicám?Csak 1 hetet lesznek itthon így a tesztet nem tudja elvégeztetni.Arra az 1 hétre inkább tartsam kint a cicám és ne érintkezzen vele a Nővérem?Nagyon szeretnék rá vigyázni:)Előre is köszönöm:)
    18/L

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Ha nem simogatja, nem nyúl az ürülékéhez és kezet mos evés előtt, akkor nem lehet gond ebből.

  • pocaklakós

    2011. december 02. péntek

    Sziasztok!20 hetes kismama
    Tegnap voltam a dokimnál és kiderült,hogy pozitív lett a toxoplazma tesztem:IgM-0,849;IgA-negatív;IgG-160IU/ml.A dokim felírta a Rovamycine 1,5 millió tablettát.11.04.-én vették le a vért és ha friss fertőzésről van szó akkor komoly baja lehet a babának ez az 5 hét alatt,amíg vártunk az eredményre vagy a gyógyszer meggyógyítja a babát is?Egyébként a 18 hetes UH-on minden rendben volt.Nagyon aggódom a baba egészsége miatt,mert már volt 2 vetélésem az 1. 22 hetesen.Így most nagyon aggódom és félek,hogy v.mi baja lesz a picikémnek:'(

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Ha baja lett volna tőle a babának, azt az ultrahang kimutatta volna, de az első és a 2. harmadban még kisebb az esélye, hogy a baba elkapja a fertőzést, ezért ha most szeded a gyógyszert, akkor már nem fogja elkapni.

  • Évi

    2011. november 08. kedd

    Kedves doktornő! 9 hetesen a
    toxoImg = nem reaktiv,de a
    toxo Ing = 93,50 IU/ml * jellel. és csak <6,50 ig jó.. van okom aggodni mert a körzeti orvostól nem nagyon értettem a választ…és csak jövőhéten megyek nőgyogyászhoz…
    Válaszát köszönöm…:Éva

    • Vida Agi

      2011. november 15. kedd

      Ez azt jelenti, hogy már átestél a fertőzésen korábban, tehát van ellenanyag a szervezetedben, de nem friss a fertőzés.