5 terhességi tévhit

Nagyon sok városi legenda kering közkézen azzal kapcsolatban, mit lehet a terhesség alatt és mit nem. „Ha ég a gyomrod, hajjal születik majd a baba”, „Ha lépcsőzől rácsavarodik a köldökzsinór a baba nyakára” „A terhesvitamintól óriásbébid fog születni” – biztosan ti is hallottatok már ilyeneket, most megnézzük, mennyi valóságalap van ezek mögött.

5 terhességi tévhit1. tévhit: „Ha ég a gyomrod, hajjal születik majd a baba”
A gyomorégés valóban gyakori a terhesség alatt, azonban nem a baba haja okozza (gyakran már a 14-15. héten jelentkeznek ilyen tünetek, akkor a babának még nincs is haja). Ezzel szemben a terhességi gyomorégést az okozza, hogy a növekvő méh miatt a gyomor feljebb kerül, ezért a lenyelt táplálék visszafolyik a nyelőcsőbe. A terhesség végefelé, amikor a magzat „leszáll” és a pocak is láthatóan lejjebb kerül, a tünetek megszűnnek.

2. tévhit „Ha lépcsőzől rácsavarodik a köldökzsinór a baba nyakára”
A köldökzsinór nagyon gyakran rácsavarodik a babára, az ultrahang felvételeken ez jól látható. Mivel a magzatot a magzatvíz és a burok is körülveszi, az anya mozgása egyáltalán nem befolyásolja a helyzetét, egészen nyakatekert mozdulatokat kell tenni ahhoz, hogy minimálisan elmozduljon tőle a baba (ha egy kis mozgástól ekkora változások történnének, akkor nem lenne gond a farfekvéses babák megfordítása sem).

3. tévhit „Terhesség alatt tilos a hajfestés”
Akik ezt állítják, azok azzal indokolják a felvetésüket, hogy a hajfestékben található anyagok felszívódnak a fejbőrön keresztül. Nos a hír igaz. Valóban felszívódnak. Azonban olyan kis mennyiségben és olyan kevés káros anyagot tartalmazva, ami nem károsítja a magzatot. Valamivel veszélyesebbek azok a gázok, amik hajfestéskor keletkeznek, ezek belélegzése biztosan nem egészséges, de a babát ez sem károsítja.
Aki nagyon aggódik, válassza a melírozást vagy természetes alapanyagú hajfestékeket.

4. tévhit „Nem szabad macskát tartani a terhesség alatt”
A magzatra veszélyes toxoplazmózis fertőzés valójában egyáltalán nem olyan gyakori, mint gondolnánk. A lényeg, hogy csak akkor van gond, ha a terhesség alatt szerzünk friss fertőzést. A toxoplazmózison azonban az emberek 80%-a még gyermekkorban átesik és csak egyszer kapható el. Tünetmentes fertőzésről van szó, amit fiatal macskáktól, illetve nem megfelelően megmosott földön termő zöldségtől-gyümölcstől kaphatunk el. Érdemes már a várandósság előtt kérni a vérvételt, ahol megállapítják, átestünk-e már a fertőzésen. Ha nem, akkor a macskaürüléktől kell leginkább tartani a várandósság alatt: a cicavécéhez nem szabad hozzányúlni, macskasimogatás után kezet kell mosni, kertészkedéshez kesztyűt húzni.

5. tévhit „A terhesvitamintól óriásbébid fog születni”
A hír nem igaz. Az viszont igaz, hogy az anyukák többsége valamilyen nyomelem vagy vitaminhiányban szenved, mert egyoldalúan táplálkozik. Már pedig a magzat egészséges fejlődéséhez vitaminokra van szükség. Neked is jó ez, hiszen a terhesség alatt gyakori a vashiány, a kalciumhiány (ezért szoktak az anyukák fogai romlani a babavárás alatt), a folsav szedése pedig kifejezetten ajánlott az első harmadban, mert súlyos fejlődési rendellenességek kerülhetőek el általa!

7 Comments

  • Csilus

    2011. február 23. szerda

    Szia!

    Nekem eléggé speciális kérdésem van, ha nagyon sok forgó mozgást csinálok évek óta, most vagyok a 6. hétben, azt árthat a babának. Munkámból kifolyólag. Nehéz leírni, hogy pontosan milyen. Hasonlít ahoz, ha vki ringispilen van. Vagy órákon át forog egy irodai széken. Ha most abba hagyom a babának nem lesz problémája? Előre is köszönöm a válaszod.

    Csilus

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Mivel a te szervezeted ehhez már hozzászokott, maga a forgó mozgás nem árt a babának. Viszont ha ez balesetveszélyes, akkor már más a helyzet, akkor ha lehet, érdemes más munkakörbe átkérni magad, vagy esetleg táppénzre menni.

  • Eszter

    2010. június 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Én felnőtt pszichológus vagyok, némi önismerettel, ami azt súgta nekem, hogy ne olvasgassak baba témában, amíg nem vagyok terhes, mert könnyen túlzásba fogok esni, elég lesz ez akkor, amikor ennek aktualitása lesz. Azért írok, mert ennek következtében, nagyon nem vagyok képben.A férjemmel el határoztuk, hogy már nem rakok be több Nuvaringet. Valószínűleg az első hónapban kicsi eséllyel esek teherbe, de azért érdeklődnék, hogy a szaunázást, akár szoláriumozást folytathatom mindaddig, amíg el nem múlik a menstruációm (vagyis amikor már felmerül a gyanúja a terhességnek). Köszönettel, Eszter

    Válasz: Nyugodtan folytathatod mind a kettőt, ameddig ki nem derül a terhesség. Czeizel doktor szerint 6 hetes terhességig az embriónak nem ártanak ezek a külső ártalmak (szauna, szoli, gyógyszer, alkohol stb.), tehát nagyjából addig, amíg a nők többsége észre nem veszi, hogy terhes.

  • brita

    2010. május 26. szerda

    1. Gyomorégés nekem is volt, de átlagos hajjal született. Én úgy tudom nemcsak a méh növekedése, hanem a hormonális változás miatt elernyednek a nyelőcső izmai, és ezáltal érzed azt az égő érzést a torkodban, meg a gyomorszájnál.

    2.
    Naponta többször lépcsőztem, mivel kétszintes házban laktunk, és a hálónk az emeleten volt, de nem rátekeredve a köldökzsinor, sem az uh-on, sem a szüléskor.

    3.
    Festettem a hajam, kb 5-6 hetente, szerencsére ebből sem lett baj. Ezek a festékek már nagyon kímélőek, jóll szellőző helyiségben kell festeni és kész. Persze szőkíteni inkább ne a várandósság alatt.

    4.
    Nem végeztem el a toxoplazma szűrést, de valoszínű átteshettem rajta, mert állandóan a cicámmal, meg a kutyámmal játszottam, és a földből kihúzott répát nassoltunk.

    5.
    Célszerű mérlegelni, mire is van szükséged. Én nem ezeket a vegyes vitaminokat szedtem, mint az elevit és társai. Hanem mindenfélét, mert figyelni kell arra, hogy némelyik vitaminokat nem lehet egyszerre bevenni.

  • Szandra

    2010. április 23. péntek

    Nekem nagyon égett a gyomrom,az ikreknek meg alig volt hajuk !

  • Revilo

    2010. március 12. péntek

    Nekem is mindkét fiam nagy hajjal született,és nem égett a gyomrom….:)

  • Vica

    2009. július 18. szombat

    Kislányunk 5 centis hajjal született. A végén már csak ránéztek a gyerekre és én már csípőből válaszoltam: nem, nem égett a gyomrom 🙂 Ki találta ki ezt a hülyeséget??