Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • eszter vagyok!

    2010. augusztus 11. szerda

    TISZTELT DOKTORNŐ!
    AZZAL A PROBLÉMÁVAL FORDULOK ŐNHŐZ,HOGY 2010 AUGUSZTUS 01-ÉN MEGJŐTT A HAVI VÉRZÉSEM,ÉS AUGUSZTUS 10-ÉN IS.MENSTRUÁCIOS VÉRZÉS NEM VOLT NORMÁLIS UGYANIS PÁR CSEPP JŐN.LEHETSÉGES HOGY TERHES VAGYOK,MERT A PÁROMMAL MÁR JULIUS-BAN TERVEZZÜK,AHOGY ELMULT JUL-01-ÉN ,A HAVIM,HOZZÁ TESZEM,POZITIV LETT ,AMINEK NAGYON MEG ÜRÜLTEM.
    VÁLASZÁT ELŐRE IS MEGKŐSZŐNNÉM!

    Válasz: Ha a pozitív teszt után vérzés jelentkezik, főleg, ha nem csak pár csepp, hanem erősebb, akkor az vetélésre utaló jel, érdemes nőgyógyászt felkeresni. Még ha el is múlt a vérzés, én elmennék orvoshoz!

  • Pápai klaudia

    2010. augusztus 11. szerda

    Jonapot! én már egyszer irtam erre az oldalra.Most is lennének kérdéseim.
    Nekem utoljára Junius 31.én jött meg és 4-5 napig tartott.Julius 10.én aktusom volt egy férfival.Juliusban nem jött meg.Most agusztus 10.én jött meg kevés barnás vér.kérem segitsen ha tud.köszönöm:klaudia

    Válasz: Ha úgy gondolod terhes lehetsz, csinálj tesztet.

  • Niki

    2010. augusztus 11. szerda

    Szia Anett!Köszönöm h írtál.Azt szeretném kérdezni.hogy neked is nőt a hcg szinted és a tüneteid is meg voltak hányinger stb? Hát én se merem bele élni magam de két vetélés után örülnék ha össze jöne!!pénteken el dől!!!Nagyon félek el menni ultrahangra de remélem jó hírt kapok!mindet jót kívánok Niki

  • Andika

    2010. augusztus 11. szerda

    Üdvözlöm!
    22 éves nő vagyok és a párommal szeretnénk már babát, pár hónapja próbálkozunk de még idáig semmi… Ő 35 éves(nincs még gyereke), nekem meg korábban voltak „folyásos” problémáim, amivel orvoshoz jártam.
    34-36 napra szokott megjönni a havim, legutóljára több mint egy hetet késett, de sajnos a teszt nem mutatott ki semmit. A havim is nem a szokásos képpen jött meg, hanem egyik nap volt egy pici vér, másik nap nem… Néha még szinte a terhesség tüneteit is érzem, vagy csak már beképzelem, nem is tudom. Lehetséges hogy elkellene mennem vizsgálatra hogy egyáltalán lehet-e babám? És elég ha bemegyek a nőgyógyászhoz hogy vizsgáljon ki és ő megteszi ezt? Vagy valami komolyabb problémám van ami ezt a havi késését okozta? Korábban sose késett még max. 1-2 napot!
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Kezdésnek mindenképp jó ötlet, hogy elmegy nőgyógyászhoz. De pár sikertelen hónap még nem jelenti, hogy nem lehet baba. Általában 1 év után ajánlják a teljes kivizsgálást, viszont a rendszertelen (vagyis túl hosszú) ciklus miatt nem érdemes addig várni.

  • jucci

    2010. augusztus 09. hétfő

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem hogy lehetek-e terhes akkor ha a (feltételezett) terhesség alatt 2x is megjött a menszeszem időre,és a teszt is negatívat mutat?
    Tudom erre elég kicsi az esély,csak hátha léteznek csodák…..előre is köszönöm!

    Válasz: Erre valóban elég kicsi az esély. Viszont ha bármi miatt erre gyanakszol, egy nőgyógyászati vizsgálat nem árthat.

  • Anita

    2010. augusztus 09. hétfő

    Tisztelt Doktorno!

    En kuldoldon elek es az orvosok nem a leg gyorsabbak es megbizhatoak.
    13. hetes terhes vagyok
    szombaton azaz 2napja begyulladt a jobb szemem amire antibiotikum szemcseppet kaptam a gyengebbet a terhesseg miatt ezutan tegnap orverzes majd kesobb este folyaman elkezdtem verezni nagyon felek hogy esetleg elveteltem az antibiotikum miatt? a mensturaiomnak ezen a napon kellett volna eredetileg jonnie. de ez a verzes eloszor barna folyas volt majd kesobb eszleltem a vert de nem olyan erossen mint a menstruacio meg ma is van bar kevesebb es rozsaszin nagyon aggodom nem szeretnem elvesziteni a babam.

    elorre is koszonom valaszat
    Anita

    Válasz: Ha a vérzés elmúlik, nincsenek (és nem is voltak) görcsök, akkor jó eséllyel nem lesz gond. Viszont ha erős vérzés, netán görcsölés jelentkezik, mindenképp érdemes orvoshoz menni, akár kórházi ambulanciára, mivel a vetélés az anyára is veszélyes lehet.

  • Anett

    2010. augusztus 07. szombat

    Szia Niki!
    Remélem nem baj ,hogy Én is írok!Sajnos nekem is ezek a tüneteim voltak mint neked.3 pozitív tesz,kimaradt menstruáció,három héten keresztüli dokihoz járás,vérvétel stb.Az uh-n nem láttak semmit míg úgy be nem görcsöltem úgy hogy befektettek.Egy hozzáértő orvos megvizsgált és tapintható méhen kívüli terhességem volt.Én másik orvos véleményét is kikérném.nyugi rá 5 hónapra terhes lettem és most a déli álmát alussza:).Mellesleg ha visszaolvasol mi is a babaprojekt kellős közepén vagyunk de nem nagyon akar összejönni.Kitartást neked és bocsi hogy ide írtam.Anett

  • anita

    2010. augusztus 07. szombat

    kedves Doktornő Kb. 3 éve szeretnénk kisbabát a párommal de nem esek teherbe voltam nógyogyásznál ki vizsgált húvelj ultrahangal, vért vetek meg nézték a pajzs mirigyemet is és azt mondta hogy ne agodyak mert nincs semmi baj velem én azt szeretném kérdezni hogy akkor mi okhozhatja hogy nem jőn a baba.Vettem egy PG/ 53 OVULÁCIOS TESZTET DE MÉG NEM MUTAT SEMMIT amugy a ciklusom 21 23 mindig rendesen meg jőn előre is kőszőnőm a válaszát

    Válasz:
    Az is előfordulhat, hogy egy pár női tagjánál mindent rendben találnak, a férfit viszont nem vizsgálják, pedig nála is érdemes lenne megnézni, hogy nem-e ott van gond. Az ovulációs tesztet a ciklus középső időszakában célszerű használni, 21-23 napos ciklus esetén kb. tizedik, tizenkettedik nap körül. (Az utolsó menzesz első napja számít 1. napnak.)

  • Niki

    2010. augusztus 04. szerda

    Elnézést véletlen ki léptem ott tartottam ha hcg nőtt de azt mondták h ne örüljek mert lehet h méhen kívüli mert nem látni az ultrahangon semmit jövőhét pénteken kell vissza menni ultrahangra.Azt szeretném meg kérdezni h ön szerint van remény h kis baba lesz a dologba???Nagyon várom a válaszát minden jót Niki

    Válasz: Remény van, hiszen nőtt a hormonszint, de tényleg lehet méhen kívüli is.

  • Niki

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Doktornő!elnézést,hogy megint nyaggatom egy kérdéssel.De írtam önnek h a teszt ki mutatta a terhességet vasárnap el kezdtem görcsölni be mentünk a kórházba és be fektetek az ultrahangon nem láttak semmit nagyon el keseredtem vetek vért akkor a hcg 458volt 1nap múlva ismét meg ultra hangoztak és semmi szóval már kezetem fel adni de a vérvétel megin el kezdet biztatni mert 1nap alat a hcg majd nem meg duplázodot 846 volt

  • Nikola

    2010. augusztus 03. kedd

    Tiszelt Doktornő !

    A mensturációm rendesen megjött időben és ugyanolyan volt, mint mindig.
    Okom elvileg nincs a félelemre, most 6. napja múlt el a menszeszem, de van egy ici pica alsóhasi görcsöm, gyakran vizelek, elképzelhető hogy ez terhesség? Csak mert voltam már terhes és akkor hasonló tüneteket tapasztaltam.
    Vagy lehet ez csak egy felfázás ?
    Köszönettel!

    Válasz: A leírt tünetek önmagukban nem utalnak terhességre, főleg, hogy a menzesz teljesen megszokott módon zajlott. Inkább valószínű a felfázás.

  • Csilla

    2010. augusztus 03. kedd

    Kedves doktorno
    Aggodok es szertnem megtudni, hogy normalis jelenseg e ha a 8.heten halvany rozsasin valladek jelent meg a wc papiron van mar egy 3 eves kisfiam 4 honappal ezelot spontan vetelessel elvesztetem egy magzatott(3 hetes)most ikreket varok es ezert ketszeres a felelmem ne hogy valami bajuk tortenyen minden esetre folkeresem nogyogyaszomat
    elore is koszonom a gyors valaszt

    Válasz: Igen, a legjobb, amit tehetsz, hogy megkérdezed a nőgyógyászt. Remélhetőleg nincs gond, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani.

  • Kicsi

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Az első babánkat tervezzük a párommal. Május 4.-én fogyott el a fogamzásgátló tablettám, május 8.-án meg is jött a menstruációm. Azóta (május 8.) elkezdtem szedni az Elevitet. Már 85 napja szedem, és még nem estem teherbe. 🙁 A ciklusom 27-28 napos. A Doktornő szerint mikor lesz pete érésem, ha július 24.-én jött meg, és 28.-ig volt meg, mikor lesz a legnagyobb esélye annak, hogy megfoganjon a pici babánk? 😀
    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! 😀

    Válasz: 28 napos ciklusnál az utolsó menzesz utáni 14. nap körül várható a peteérés. Nem tudom, milyen hosszú volt az előző ciklusa, annak a felét ha hozzáadja a július 24-i dátumhoz, akkor várható kb. a peteérés.

  • Niki

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Kedves Doktornő!Köszönöm szépen a válaszát!ma csináltam egy tesztet és meg jelent erősen mind a két csík!!!!!!:)))Nagyon boldog vagyok de van bennem egy kicsi félsz is mivel már kétszer balul sült el a dolog remélem most a Jóisten meg segít és minden rendben lesz!!!kicsi görcseim vannak néha de remélem h ez természetes!mindet jót kívánok és köszönöm a kedvességét h mindig válaszol Niki

  • zsuzso

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Kedves Doktorno!!

    En egy 22 no vagyok. Szeretnem megtudni hogy mi a teendo akkor ha 13 napot kesik a menstruaciom de soha nem kesett miota megvan. csinaltam tesztet de negativ lett de viszont vannak terhessegre utalo jelek. Pl: nagyon feszulnek a melleim, hohullam, szedules, hasmenes, hanyiger es szuro erzes a mehemnel. De viszont most meg jott egy kis verzes de csak keves. Itt londonba viszont csak ritkan vizsgaljak meg az embert es csak ha beutaloval megy ugyebar most hetvegen meg nincs haziorvos. Mit tegyek addig is? A parommal csak megszakitasosan vedekezunk. Lehetek terhes? Udv: Zsuzso

    Válasz: Ha további vérzés nem jelentkezett, érdemes lenne a tesztet megismételni. Ezután lehetne beszélni a háziorvossal, hogy mik a további teendők.

  • Niki

    2010. július 29. csütörtök

    Kedves Doktornő!Először is köszönöm szépen a válaszát!Meg fogadtam a tanácsát be mentem orvoshoz és mogorva volt még csak meg se vizsgált annyit mondót h nagyon korai a terhesség még az ultrahang se mutatná ki.nem tud kezelést se adni pihenjek mást nem tud csinálni mert ha el akar menni a baba akkor el megy!Nagyon el vagyok keseredve nem tudom mit csináljak!!!köszönöm mindet jót Niki

    Válasz: Ne csinálj semmit, csak várj türelmesen és 7-10 nap múlva menj vissza az orvoshoz, addigra ki lehet már mutatni a terhességet.

  • Eszti

    2010. július 29. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Voltam nőgyógyásznál azzal a panasszal, hogy 3 hónapja nem menstruálok (azért vártam ennyit mert volt már máskor is ilyen hogy 1-2 hónap kimaradt, de aztán mindig megjött) és megvizsgált, azt mondta hogy a méhem nincs megnaggyobbodva, mint általában a terheseknek, és kérdezte hogy csináltam-e itthon tesztet, mire válaszoltam hogy igen csináltam körülbelül 8 darabot ami mind negatívat jelzett. Azt mondta hogy menjek el vérvételre és ultranhangra, de sajnos még jóval később kaptam időpontot ezekre a vizsgálatokra, és nagyon idegeskedek..Azt szeretném megtudni hogy Ön szerint ennyi teszt is tévedhet ( 3 hónap alatt fokozatosan osztottam be, ugy ellenőriztem mindig hogy jelenik-e meg 2 csik, a legutobbit a napokban csináltam) de egyszer sem volt még 2 csík még halványan sem.
    3 hónapos terhességet (amennyit a menstruáciom késik) azt ugye már észrevette volna a nőgyógyászom?
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!
    Üdv: Eszti

    Válasz: 3 hónapos terhességet már mindenképp észrevett volna az orvos, ilyenkorra már a kézi vizsgálatnál érezné a méh megnagyobbodását.

  • Anett

    2010. július 28. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Második babát tervezzük a párommal(az első is nehezen jött össze).4.napja késik a menstruációm.Már az első nap tesztet csináltam,de negatív lett.Viszont összeszedtem valami viszketős nyavalyát és canesten kombit kezdtem használni.Lehetséges,hogy emiatt is késik?!A melleim feszülnek a hasam szurkálódik egy kicsit de tipikus menstruációra utaló jeleim nincsenek!
    Tesztet még nem szeretnél csinálni nehogy nagy legyen a csalódás:Ön szerint lehetek terhes.Köszönöm és további szép napot!

    Válasz: Elvileg a Canesten készítmények a ciklust nem befolyásolják. Ha egyébként pontosan szokott megjönni, még lehet terhességre gondolni. Ha már 1 hete késik, én megismételném a tesztet.

  • Niki

    2010. július 28. szerda

    Tisztelt Doktornő!Én olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 22éves vagyok 2vetélésem volt az egyik tavaly 10hetesen de akkor nem tudtam h kisbabát várok voltam orvosnál is h késet a teszt nem mutatott ki semmit különböző vizsgálatokra küldtek végül is az lett belőle h 10hetesen el vetéltem!művi befejezés volt.Utána sajnos türelmetlenek voltunk és nem vártuk ki a 6hetet csak 4gyet ami ért okolom magam és teherbe estem minden oké volt idén januárig sajnos 19hetes el folyt a magzat vizem rögtön mentőt hívtunk kórház vajul-dó és 16ora szenvedés után meg lett a halott babám:(annyit mondtak h a magzat víz fertőződőt meg!de lehet én vagyok rossz indulatú de meg kaptam a h1n1oltást és rá két hétre ment el a baba.párommal összeszedtük magunkat és 3honapja próbálkozunk de semmi nem esek teherbe!!!és nagyon félek h nem fog sikerülni!nekem a ciklusom általában mindig késik 34-35napra szokott meg jönni tegnap csináltam egy tesztet és egészen halvény csík jelent meg de viszont ma meg jött barnásan kicsit görcsölök az lenne a kérdésem h lehetek terhes??köszönöm,hogy el olvassa a levelem és időt szán rám!!mindet jót kívánók Niki

    Válasz: Az előzmények fényében én mielőbb elmennék nőgyógyászhoz, nehogy a barnás folyás és a görcsölés megint vetéléshez vezessen. Mert a halvány csík is csík! Drukkolok!

  • Andi

    2010. július 27. kedd

    Kedves Doktornő!Nagyon köszönöm,hogy eddig minden levelemre válaszolt.Jó tudni ha az ember kétségbe esik akkor meg tudja ezt valakivel osztani.Köszönettel:Andi

  • bánatos lány

    2010. július 27. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    A párommal ugy döntöttünk,hog most már jöhet a baba aminek én már nagyon örülök.Eddig megszakitásal szeretkesztünk mert nem akarta hog gyogyszert szegyek hogy nehogy megzavarják a hormonomat.Most nagyon várom hogy mi lesz de nem értek egy valamit!28-29én kéne hogy megjöjön de még csak 27 van és nagon kevés de menstruáció jelét látom egy kissl ez elszomorit.De viszont van ugy,hogy megszédülök és egy pillanatra megkapaszkodok és nem mozdulok!Nagyon félek attol hogy nem lehet gyerekem vajon van okom félelemre?Hasamba és a hasam ajánál furcsa érzések vannak multkor beleszúrt mint késsel döfködnének ilyen akkor van ha megjött a menstruációm egyböl ez a fájás kb egy hette volt.Gyakran van hányingerem néha azt hiszem csak azért mert beteg vagyok de betegségre utalo jelek nincsenek. Általába 23-24napra jön meg a menstruációm akkor hogyan tudhatom meg mikor van pete érésem mikor van a legnagyobb esélye a teherbe esésnek???Anyukám mikor az öcsémmel terhes lett akkor neki is megvol a menszesze gének alapján örökölhetö a terhesé alatti menszesz?
    Válaszát elöre is köszönöm

    Válasz: Ha mindig 23-24 napra jön meg a menzeszed, akkor kb. a menzesz első napjától számított 11-12. napon valószínű a peteérés. Ha még csak most kezdtetek próbálkozni, ne idegeskedj! Annak, hogy egy teljesen egészséges párnak azonnal sikerüljön a baba, még ha pont peteéréskor is vannak együtt, az esélye akkor is csak kb. 20 %. Ha megjött a menzeszed, az csak annyit jelent, hogy ebben a hónapban nem sikerült, nem azt, hogy nem is fog! Csak próbálkozzatok, amikor csak jól esik. Ha pedig késik a menzeszed, érdemes terhességi tesztet csinálni.

  • Andika

    2010. július 23. péntek

    Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy lehetséges-e hogy terhes vagyok, ha aktus kozben „jott meg” 3napja, es meg mindig tart?

    Válasz: Kicsi rá az esély, de menzesz közben is teherbe lehet esni.

  • Vera

    2010. július 23. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél hónapja, escapelle-t kellet bevennem, egy óvszerbaleset következtében, a menstruációm rá két hetére megjött normális lefolyású volt, teszt negatív volt. most nem jön meg 5.-napja késik, előjele a menstruációnak van (kicsit görcsölök, néha mellfeszülés)de még mindig semmi.(óvszerrel védekezünk)
    Lehet ez a nagy hormontartalmú gyógyszer mellékhetása?
    Várom válaszát
    Köszönettel : Vera

    Válasz: Az esemény utáni tabletták több hónapra is felboríthatják a ciklust. Megnyugtatásként egy tesztet azért nem ártana csinálni.

  • zsizsi

    2010. július 22. csütörtök

    Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy a menstruációm már rendesen beállt néha van hogy 1-2 nappal hamarabb vagy később jön meg.de most 3 nappal hamarabb jött meg nagyon görcsöltem és hánytam is ami egyszer már előfordult ilyenkor.a furcsa most az,hogy a második napom van és kevés a vér,tampont használok és ilyenkor 3-4szer cserélek de most csak egyszer kellett ez jelentheti azt hogy terhes vagyok?a barátommal a megszakításos védekezést használjuk.

    Válasz: A megszakításos védekezés nem túl biztonságos, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha a vérzés 3 napon belül el is múlik, akkor még gyanakodhatsz terhességre, akkor érdemes egy tesztet csinálni.

  • Kika

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Doktornő,

    párommal babát szeretnénk. Meg is tettünk ez ügyben mindent, nem védekeztünk.
    07. 23-ra vártam mensimet, de 3 nappal hamarább jött. 2 és 1/2 napig tartott, a második nap volt intenzív. Lehetek még azért terhes? Tesztet nem csináltam mert nem szeretnék csalódni.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Kika

    Válasz: Ha a menzesz jellege, erőssége, színe a megszokott volt, csak rövidebb ideig tartott, és hamarabb jelentkezett, akkor sajnos nem valószínű, hogy terhes.

  • Alexandra

    2010. július 21. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    A párommal egy ideje próbálkozunk összehozni a babát. Az utolsó menzeszem 4 napot késett és elég élénk piros volt és nem is volt meg rendesen, görcsölni se görcsöltem. Lehetséges, hogy terhes vagyok? Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Ha a vérzés egyébként megszokott erősségű volt, és tovább tartott, mint 3 nap, akkor nem valószínű, hogy terhességről van szó. Viszont ha más is utal erre, nem csak a 4 napos késés, akkor egy tesztet érdemes csinálni, az nem árthat.

  • Rita

    2010. július 21. szerda

    Kedves Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, a ciklusaim mindig 25-26 naposak,a múlthónapban késett 5 napot,az ezt megelőző 2 hónapban szedtem clostilbegytet a könnyebb teherbe esés érdekében. Júli.14-én volt ovulációm amellyet az lh teszt teljesen normálisan ki is mutatott. Most a nem várt előtt 1 héttel csináltam egy lh tesztet,ami pozitívat mutat. Gondolhatok ezekből az erdményekből arra,hogy sikerült teherbe esnem? Köszönöm a válaszát!

    Válasz: Igen.

  • Kriszta

    2010. július 20. kedd

    Kedves Doktornő! Kb. 6. éve van fent a spirálom, soha semmilyen panaszom nem is volt. Mindig 31 napra megjött a menstruációm, és általában 5 napig tartott. A legutóbbi is időben jött meg, de csak 3 napig volt meg. Az első 2 nap olyan volt, mint máskor, a 2. nap nagyon erős vérzés, aztán a 3. napon már csak kevés volt, a 4.-en meg már semmi. Lehet-e ez terhesség jele? Vagy okozhatja-e az, hogy a nagy meleg miatt strandon is voltam az 1. napon, és szinte csak langyos vízben fürdök már jó pár napja? Az orvosom szerint, aki most épp szabadságon van, maradhat még fent a spirál, ha nincs panaszom. Köszönöm előre is a válaszát.

    Válasz: Mivel a vérzés erős volt, nem valószínű, hogy terhességről van szó. Azért egy orvosi vizsgálat nem árt.

  • Andi

    2010. július 20. kedd

    Kedves Doktornő!Megismételtem a tesztet már harmadjára is és megint negatív lett.Ráadásul reggeli vizeletből csináltam.Most már kizárhatom a terhességet?Köszönettel:Andi

    Válasz: Igen, ha mellette megjött a mensesed is az eset óta, akkor biztosan.

  • enibaba

    2010. július 20. kedd

    sziasztok!nekem egy olyan kérdésem lenne hogy,a mensim junius 7. volt,és ebben a honapban is elvileg 7. én kellet volna,volt pár csepp vérzésem kb 3 napig!(7,8,9.-én) de nem menstruálás!bizonytalan vagyok!lehet hogy terhes vagyok? kérlek segitsetek! előre is köszi

    Válasz: Ha ennyire enyhe vérzés jelentkezett, valóban nem lehet kizárni a terhességet. Érdemes lenne egy tesztet elvégezni.

  • Katika

    2010. július 19. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Július 5-én és 15 én voltam együtt a párommal, védekezés nélkül.Az előtt a menzeszem 1-2 nap csúszással „pontosan megjött”19 és 21 között.Júniusba 19-én 4 napig tartott.
    Ma (júl.19-én) megint megjött.Attól még lehetek terhes?Már vettem, két tesztet, de még nem mertem megcsinálni…félek a csalódástól.És most hogy megjött csinálhatok tesztet, vagy várjam meg a menzesz végét?A tetszet mikortól lehet csinálni?csak a kimaradt menzesz után mutat pontosan?Vagy az eset után 2 héttel is?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Az esetleges teherbeesés után 12 nappal már viszonylag pontos eredményt mutat a teszt. Ha most megjött, és kb. úgy zajlik, mint általában, tehát nem jelentősen kevesebb, 3 napnál tovább tart, akkor nem érdemes tesztelni.

  • szuzi

    2010. július 19. hétfő

    kedves doktorno

    olvasom a kerdeseket es valaszokat masik honlapokon…hogyan lehetseges az hogy valaki 3-dik honapban van es a teszt nem mutatja ki a terhesseget?hanem az orvos allapitotta meg hogy mar nagyban terhes??most egy kicsit meg vagyok ijedve es kerem valaszoljon ha a tesztek valoban ojanok hogy a 12-dik hetben sem mutatnak eredmenyt akkor mit csinaljak?

    Válasz: Nem, ez nem lehetséges. A teszt a HCG hormont mutatja ki, aki terhes, annak van HCG hormon a vizeletében. A 3. hónapban már mindenképpen ki kell mutatnia a kevésbé érzékenyebb teszteknek is.

  • Tina

    2010. július 18. vasárnap

    Szia!
    Fogamzásgátló gyógyszert szedek(Lindynette20),május 29-én voltam együtt a barátommal,bennem ment el.Június 2-án meg is jött rendesen,5napig tartott,majd elkezdtem szedni a másik levél gyószert,de arra csak az volt írva hogy Lindynette(de hatóanyag meg minden megegyezett a Lindynette20-sal).Azóta nem volt menstruációm.Kérdésem az lenne,hogy lehetek e terhes?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ha a hatóanyagok ugyanazok (és ugyanolyan mértékűek), akkor nem kellene fennakadást okoznia a „váltás”-nak. Viszont nagyon ritkán a fogamzásgátló tabletták szedése mellett is előfordulhat terhesség (főleg, ha a antibiotikumos kezelés, hasmenés vagy hányás miatt gyengül a fogamzásgátló hatás). Ha erre gyanakszol, érdemes egy tesztet csinálni.

  • Móni

    2010. július 18. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen,hogy mindig minden kérdésemre válaszolt.
    Tisztelettel: Móni

  • Eliza

    2010. július 17. szombat

    Udvozlom!Nagyon szeretnenk a parommal kisbabat!Terhessegre utalo tuneteim vannak:reggeli hanyinger,puffadas,mehem koruli szurkalas,feszulnek a melleim,hiztam is kicsit…csakhogy ovulaciom elott vagyok egy hettel,az elozo menzeszem julius 6.an volt,harom napos.A menzesem atlagos es rendszeres volt az elmult fel evben,viszon a mostani szornyen fajdalmas volt,hanytam a fajdalomtol,az agybol nem birtam kikelni,viszont nagyon keves verzesem volt csak,bar elenk voros.
    A terhesseget le fogom tesztelni ha elmaradna a menzesem,de erdekelne hogy mitol lehettem ilyen rossszul es lehettem e kozben varandos?Fontos lenne mert felek hogy az Rh- vercsoportom miatt gond lehet a babaval,ugyan is valoszinuleg volt egy spontan vetelesem egy eve,bar orvos nem erositette meg,de akkor is egyertelmu terhessegi jeleket fedeztem fel magamon,es egyhonapig nem is volt menzesem,aztan szinten szornyu fajdalommal 9 napig vereztem es a veteleskor is kellett volna kapnom egy injekciot a vercsoportom miatt ha minden igaz.
    Kerem mondjon nekem valami okosat,vagy adjon valami tanacsot,hogy lehessen gyermekunk, es egeszseges legyen o is es en is!Koszonom a segitseget es a lehetoseget!

    Válasz: Elképzelhető, hogy korai vetélés miatt voltak ennyire erős tüneteid, de ez így leírás alapján nem mondható ki egyértelműen. Ha teherbe esel, akkor említsd meg az orvosodnak, hogy RH- vagy és meg fogod kapni a szükséges kezelést.

  • marcsi

    2010. július 17. szombat

    kedves doktornő/úr!
    olyan problémám van,hogy hónapok óta a két menzesz között mindig van enyhe barnás-véres folyásom.ez mitől lehet?az orvosom írt fel duphaston-t,de nem segített.a másik komoly probléma az,hogy a párommal babát szeretnénk,de már lassan 2 éve nemsikerül,pedig van már egy 5 éves lányunk.az utóbbi hónapokban minden szeretkekés után,mikor elmegyek tusolni,akkor mindig véresen folyik ki a sperma.nem a páromból jön véresen,mert már többször,szinte rendszeresen látom,hoghy neki milyen.erre még az orvosom se tudott rájönni.rákszűrésen voltam,de jövőhéten jön meg az eredmény.azt hozzákell tennem,hogy a párom syncumar-t frontint,concort és tritace-t szed.a segítségét szeretném kérni.előre is köszönöm.

    Válasz:A két menzesz közötti folyásnak pl. ciszta lehet a hátterében, ki kell vizsgáltatnod magad.

  • erna

    2010. július 15. csütörtök

    kedves doktorno

    engem az erdekel hogy letezhet e olyan eset hogy 5 kulombozo terhessegi teszt a harmadik honapban is negativ??marmint letezhet e hogy valakinek a szervezete olyan hogy a teszt nem reagal?

    Válasz: Nem, ilyen nem létezhet. A teszt a HCG hormon szintjét mutatja ki a vizeletből, ami csak akkor van jelen, ha terhes vagy. Olyan nincs, hogy terhes vagy és nincs HCG hormon a szervezetedben.

  • Móni

    2010. július 14. szerda

    Kedves Ági
    Ma voltam a nőgyógyásznál megnézetni miért van az,hogy harmadik hónapja csak 2 napig tart a menstruációm.második ilyen esetnél vettem tesztet,ami halvány pozitív lett. csináltam a legutobbi mensim után is,de az negatív.Az volt rá a válaz: hogy miért aggódok ennyit.ne foglalkozzak vele,nem tud mitcsinálni.EZ VAN!másnak ennyi idösen ennyi menszesze sincs(37 vagyok)majd leordították a fejem az aszisztens növel együtt.rosszul érzem magam,szédülök,émelygek,hányingerem van.fájdogál a méhem,petefészkem.kézzel vizsgált csak meg, azt monda „jó nagy a méhem” ez ugyan mit jelenthet?már meg sem mertem kérdezni.Tuti,hogy oda vissza nem megyek.Szeretném megkérdezni, hogy lehetek még terhes?Szerinted mi lehet velem? Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv: Móni

    Válasz: Mivel pozitív a teszted, nagyobb a méhed,ezért valószínűleg terhes vagy. Menj el egy másik orvoshoz.

  • szuzi

    2010. július 14. szerda

    tisztelt doktorno

    letezhet e olyan eset hogy a menstruacio megjon rendszeresen minden honapban es a teszt is negativ es megis terhes vagy???

    Válasz: Elég kicsi az esélye, de előfordulhat. Ha valami miatt terhességre gyanakszik, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz.

  • Andi

    2010. július 13. kedd

    Kedves Doktornő/Doktor úr!

    A problémám a következő lenne. A férjemmel már 10 éve megszakítással szeretkezünk de még sosem történt „baleset”. Már van egy nagy lányunk aki tervezetten született. A menstruációm mindig 24-28 napra jön meg, viszont most ez 34 napra történt, ami nagyon erős és fájdalmas, viszont már 3 hete folyamatosan hányingerem van és állandóan kívánós vagyok. Én ezt a menzesz előjelének tekintettem de még most is tart pedig már megjött. Azt tudni kell, hogy a terhességem első 2 hónapjában rendesen megjött mire kiderült, hogy ha nem fekszem be elvetélek./ugyanis nem éreztem semmi jelét a terhességnek/Kérdésem az lenne, hogy lehetek-e terhes, nem szeretném megkockáztatni hogy elmenjen ha esetleg az lennék, de mivel megvan orvoshoz nem tudok menni és még tesztet sem végeztem ugyan ezen okok miatt. Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, lehetséges a terhesség, mivel megszakításos védekezésnél minden alkalommal egyre nő ennek a kockázata. A vérzés ellenére el lehet végezni a terhességi tesztet, és orvoshoz is el lehet menni, hisz terhesség során, ha vérzés jelentkezik, egyébként is el kell menni nőgyógyászhoz.

  • Barbara

    2010. július 13. kedd

    Kedves Doktor Nő!

    a párommal 2 hónapja nem védekezünk,júni 5-én meg is jött rendesen.Ebben a hónapban 3-án kellett volna max egy napot szokott késni,de 12-én jött meg,tehát 9 napot késett.ezen a napon elindultam a városba és nagyon rosszul lettem,szédültem,majdnem összeestem és hánytam is. ön szerint lehetek mégis terhes ugy hogy megjött a mensim???

    Válasz: Lehetséges. Ha csak 1-2 napig tart és nem élénkpiros a vérzés, akkor lehetséges.

  • Yvette

    2010. július 12. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    23 éves vagyok,a lányom két éves múlt.
    Mióta szültem,magszakitással és naptármódszerral védekezünk,májusig nem is volt ezzel probléma.Mivel biztosra vettem,h 10.-én megjön a mensim,ezért nem védekeztünk,úgy szeretkeztünk 8.-án.(Áprilisban 12-én jött meg a vérzésem)De májusban csak 15-én jött meg,előptte két nappal pecsételő,piros vérzés távozott belőlem.A menstruációm ideje is csökkent,5 napról 3-ra,de görcsöléésel jött meg.Júniusban 14-én jött meg,most 8-án,de enyhe vérzésem van.Sokszor van hányingerem,fejfájás,de kórósan alacsony vérnyomásom miatt ennek nem tulajdonitottam nagy jelentőséget.
    Kérdésem:lehetek-e terhes?Illetve kb:mennyi idős terhes lehetek?Válaszát köszönettel várom!Yvette

    Válasz: Lehetséges, hogy terhes, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni. Viszont az esetleges terhesség korát nem lehet így meghatározni, akár 12 hetes is lehet a leírtak alapján. De a vérezgetések miatt csak ultrahangos vizsgálaton tudnák megmondani a terhesség korát. A rendszertelen vérzést viszont más is okozhatja, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, mi a helyzet.

  • Linda

    2010. július 12. hétfő

    kérem válaszoljon! ez a menstruáció előjele:hányinger..??

    Válasz: Nem jellemző, hogy hányinger jelentkezik a menzesz előjeleként.

  • Linda

    2010. július 12. hétfő

    Kedves doktornő! 13 éves vagyok és hányingerem van pedig semilyen nemi érintkezésem nem volt és hozzá kell tenni nem jött még meg.. Őn szerint az a menstruáció előjele?

    Köszönettel…

    Válasz: A hányinger nem lehet a menzesz előjele. Sokkal valószínűbb, hogy egész más okozza, pl. gyomorrontás.

  • viktoria30

    2010. július 12. hétfő

    május 26án jött meg a menzeszem… azota nem.. de 2napja csak barnázásom van… tesztet csináltam,negativ…

    Válasz: Ha a barnázás nem vált „rendes” vérzésbe, érdemes a tesztet megismételni.

  • Anett

    2010. július 10. szombat

    Kedves Doktornő,

    07.08-ra vártam a mensesemet, de már három napja késik. Ma csináltam egy 10-es érzékenységű tesztet, de negatív lett. A kérdésem az lenne, hogy van e esély a terhességre ettől függetlenül? Ez a második hónapja, hogy abba hagytam a gyógyszer szedését, múlt hónapban meg is jött pontosan a 28. napra, de most nem.
    Köszönettel: Netty

    Válasz: Előfordulhat, hogy téves negatív eredményt mutat a teszt, ha továbbra sem jön meg, néhány nap múlva érdemes lenne megismételni. Viszont az is lehetséges, hogy bár az előző hónapban pontosan jelentkezett a menzesz, mégis a tabletta utóhatásaként nem jön most meg pontosan.

  • Judit

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves doktornő!

    A barátommal lassan két hónapja feküdtünk le, gumit használt, és nem is élvezett el bennem, tehát mind a két módszerrel védekeztünk. A gumi nem szakadt el. A menszeszem elmúlta után néhány napra történt az eset. A dolog ami miatt izgulok a következő. A menstruációm megjött rendes időben, de gyengébb volt, csak pecsételt. Most 13.-án kell majd megjönnie, de még nem érzem, hogy meg fog, és hányingerem is van. Ön szerint van rá esély, hogy terhes vagyok? Köszönöm

    Judit

    Válasz: Minimális esélye van. De ha most sem megszokott módon zajlik a menzesz, vagy késik is, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • vanessa

    2010. július 06. kedd

    kedves doktor úr/nő az lenne a kérdésem hogy való szinű e az hogy terhes vagyok ugyanis a múlt hónapban megvolt rendesen a mai hónapban viszont 4 napig barna jött 1 nap viszont egy pici vér is másnapra semmi sem volt azóta olyan érzésem van mintha mocorogna az alhasamban valami mi lehet ez a menstruációm sem a megszokott volt ugyanis nekem bőséges szokott lenni.meg olyan mintha nőne a hasam azóta hányingerem is van lehetséges hogy babát várok a mozgást mindig egy helyen érzem jobb oldalt a medence csontnál. előre is köszönöm

    Válasz:
    Magzatmozgásokat kb. 20. hét körül lehet érezni, az már 4 és fél hónap, tehát kicsi az esélye, hogy ennyi ideig normálisan megjön a menzesz. Ettől függetlenül nem kizárt a terhesség, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • Gabriella

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Másfél éve próbálkozunk és most végre sikerült. Az utolsó menzeszem első napja május 18. ami azt jelenti a 6. hétben vagyok. Voltam ma kórházi pisi teszten is és az is pozitív lett. A nőgyógyászomhoz jövő hét csütörtökre van időpontom, de most észrevettem hogy enyhe rózsaszínes/világos barnás nyálkás valami jön belőlem. Kell aggódnom, vagy ez nem olyan vészes? Kérjek egy korábbi időpontot az orvosnál ha tudok? Vagy menjek azonnal? Előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Amíg csak ilyen kis rózsaszínes folyás van, addig nincs gond. De ha véletlenül erős vérzés jelentkezne, vagy erős görcsök, akkor ne várj az időpontra, menj az ügyeletre!

  • Andi

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Doktornő!A tesztet az esemény után 3 héttel csináltam meg mind a kettő negatív lett.A kérdésem az lenne,hogy ezek után is csináljak még egy tesztet?Köszönettel:Andi

    Válasz: Igen, 4-5 hét után is mutathat még pozitívat úgy, hogy az előző negatív volt.