Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • Anita

    2010. szeptember 17. péntek

    terhes leehetek akkor is ha az egyik terhességi csík halványabban jelent meg

    Válasz: Ha mindkét csík látszódik, még ha csak halványan is, akkor pozitívnak tekinthető a teszt. 99%, hogy terhességről van szó.

  • Réka

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    A baba 4 napja fogant meg és most pedig megjött a menzeszem rendes időben.Attól még lehetek terhes?

    Válasz: Ha erős a vérzés és 2 napnál tovább tart, akkor nem.

  • Rita

    2010. szeptember 15. szerda

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megtudni,hogy ha minden menszesz elött eddig volt 2 olyan tünetem amellyekből tudtam,hogy meg fog jönni,és most ezek nincsenek és a nem várt után vagyok egy nappal akkor bízhatok abban,hogy teherbe estem? Ha 1-jén volt ovulációm lehet hogy 15-én ágyazódott be,mert enyhe barnás zselé szerű folyásom volt kb.fél óráig,következő pisiléskor semmi,és a melleim mindig „visszaapadnak” ha kezdődik a mensim és most ugyan úgy dúzzadtak! Némely illatoktól undorodom,pedig szeretem azokat,pl:sajt.Ön szerint terhességre utal a jelenlegi állapotom? Mikor csináljak tesztet? Köszönettel: Rita

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek egyike sem utal egyértelműen terhességre. Ha nem jön meg, akkor csinálj tesztet.

  • varga zoltánné

    2010. szeptember 15. szerda

    jó napot! köszönöm a válaszát.a szülés után ez lett volna a 2-dik vérzésem.de ez nem olyan volt mint szülést követöen (6hét után).akkor lehetséges hogy,terhes vagyok.?a nögyogyásszommal tartom a kapcsolatot:)oktober eljén találkozunk.Ö azt mondta nyugadtan teherbe eshettek mert nem volt semmi gondom a terhesség alatt.azt mondta ha szervezetem készen áll megint egy újabb terhességre ugyis sikerülni fog.csak 24 éves vagyok a férjem is 26.korházban viszont azt mondták hogy várjunk legalább 2 évet.de végül is az elsönél is ezt mondták.de vannak olyanok akik 1 évben 2-szer szülnek.sajnos csak igy tudnám feldolgozni a történteket.pedig se me dohányzok többit sem amit nem szabad.magzat védö vitamit is szedtem a fogantatástól a szülésig.elsem akartuk hinni ,hogy ilyen megeshet velünk.továbbra is ihatok önnek?kösszönöm aniko

    Válasz: Nyugodtan teherbe eshetsz megint, azonban az, hogy más a vérzés, nem utal terhességre.

  • Naomy

    2010. szeptember 15. szerda

    Kedves Doktornő!1 hetet és 2 napot késett a menstruációm,vettem egy tesztet amin halványan megjelent a második csík.Tegnap megjött,de csak éppenhogy,a mai napra viszont felerősödött de még mindig nem olyan mint szokott.a hasam nem görcsöl.reggel elég rosszul éreztem magam nagyon hányingerem volt de nem hánytam.Őn szerint fennállhat még a terhesség?Előre is köszönöm a válaszát.

    Válasz: Igen, fennállhat, viszont azt javaslom, keresse fel a nőgyógyászát, ugyanis a vérzés vetélésre utalhat, de ha időben orvoshoz kerül, még visszafordítható.

  • Virág

    2010. szeptember 14. kedd

    Doktornő.
    Azt elfejetettem leírni, hogy kétszer is csináltam tesztet és mind a kettő negatív lett. Halvány csík sem volt semmi.
    Mégsem tudom, hogy mi lehet a baj.

    Válasz: Ha egyébként nem szokott késni, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, hogy kiderüljön, mi a késés oka. (Hacsak azóta nem jött meg mégis.)

  • Virág

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Doktornő.
    Az lenne a kérdésem,hogy a nemrég vesztettem el a szűzességemet, és a következő menstruáció közben rosszul lettem, fájt a hasam, hányingerem volt, majdnem elájultam. Az orvos adott egy inekciót, utánna semmi bajom nem volt. A mostani hónapban már késik két napot, a hasam néha fáj. Nem tudom, hogy mi lehet a baj!?
    Segítségét előrre is köszönöm.

    Válasz: Lehetséges, hogy a rosszullét teljesen független volt a menzesztől, a szüzesség elvesztésétől. Viszont ha azóta sem jött meg, egy terhességi tesztet érdemes lenne csinálni. Igaz, az sem derült ki, védekeztek-e.

  • varga zoltánné

    2010. szeptember 13. hétfő

    Jó napot kívánok!

    Én azt szeretném kérdezni hogy,mi a férjemmel szeretnék egy kisbabát.már van 1lányunk.egészséges .de a második sajnos a kiirt szülés elött 2 nappal halva született.Az ultra hangon mondták meg.Meg is kellett szülnöm a bonc tannál sem találtak semmit egészséges volt.az orvosok azt mondták valoszinü,hogy elszoritotta a köldökzsinort és nem kapott oxigént.velem sem volt probléma a terhességek alatt.a szülés után 6 hétre rá megis jött a menstruáciom.meg is probálkoztunk én a (naptári modszert szoktam válaztani).julius 31-én jött meg.utánna meg szeptember 05-én. de csak2-3 napig tartott.és az elsö nap volt picit sok a másik két nap szinte cseppek voltak.azt szeretném kérdezni ön szerint terhes maradhattam.?amugy a rendes menstruáciom 5-6 napig tart.elöre is kösszönöm aniko (ha lehetne válaszát elküldené nekem e-mailban?)köszönöm szépen

    Válasz: Ha még ez volt a szülés óta az első vérzés, lehetséges, hogy csak még nem rendeződött. Viszont az is lehetséges, hogy ismét teherbe esett. Ha erre gyanakszik, érdemes tesztet csinálni.

  • Timi

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Jó napot kivánok dr.nő!

    Az lenne nekem a kérdésem,h augusztus elején volt egy spontán vetélésem,orvos álapította meg,Azóta már voltunk együtt és késett 14 napot csináltam már 2 tesztet és mindkettő pozitív lett.De sajnos a második után 2 percre meg is jött de a csík ott van még halványan!Az lenne a kérdésem,h lehetséges-e az,h megint elvetéltem vagy ott van még a baba?:(Közben pedig szedem az Elevitet.Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz:
    Ha a vérzés nem volt nagyon erős és nem kísérték görcsök, és el is múlt hamar, akkor van esély rá, hogy még fennáll a terhesség. Érdemes lenne elmenni orvoshoz, hogy kiderüljön, mi a helyzet. De ha a vérzés erős volt, lökés szerű, görcsök kísérték és nem is múlt el egyik napról a másikra, akkor lehetséges, hogy ismét vetélés történt.

  • kicsike

    2010. szeptember 11. szombat

    Tisztelt válaszadó!

    Szeretném megkérdezni hogy kb 2és fél hete voltunk együtt a párommal 26napra meg is jött rendesen piros vérzés és elég sok de a második napon megszünt elég stresszes jelenleg az életem lehet attól is vagy terhes lehetek?Köszönöm válaszát

    Válasz: Ha erős volt a vérzés, kicsi az esély a terhességre. Viszont ha valami miatt mégis erre gyanakszik, egy tesztet érdemes megcsinálni. Nem nagy az esély, de nem is lehet kizárni a terhességet.

  • Timi84

    2010. szeptember 07. kedd

    Tisztelt Doktorno

    Par napja mocorgast erzek a hasamban naponta tobbszor olyan mintha hullamozna. Verzesem harom hete volt igaz csak 2 nap es alig volt de volt elotte meg 4 napig volt. Csinaltam egy tesztet de a masodik csik nagyon halvany eppen latszik valami. Lehetseges on szerint hogy terhes vagyok es ha mocorgast erzek akkor mar lehet hogy 2-szer ugy volt meg hogy ott volt a baba.Semmi mas tunetem nincsen csak a mocorgas vettem eszre es hogy nott egy picit a hasam es hogy keves verzesem volt. Vagy lehet mas bajom van

    Valaszat elore is koszonom

    Válasz: Ha halványan is, de látszik a második csík is, akkor 99%, hogy terhességről van szó. Érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi is a helyzet. Az a hullámzó érzés nem valószínű, hogy magzatmozgást, az ugyanis kb. 18-20 hetesen lehet először érezni. Viszont addigra már elég látványosan megnő a has.

  • Lujzika

    2010. szeptember 07. kedd

    Üdvözlöm Doktornő!
    A kérdésem az lenne, hogy ha úgy számolom hogy a párommal mikor voltunk együtt, és arra a tényre jutnék hogy 3 hetes terhes voltam, amikor orvosnál voltam más probléma miatt, ő megvizsgált ultrahanggal(hüvelyi), előfordulhat hogy akkor a dr. Úr nem vette észre a terhességet? ha terhes lennék, akkor most 4 hetes és tegnap olyan 10 percig nagyon hasogatott a hasam alja, mozdulni se bírtam, és a havim is késik 3 napja.
    Ha Ön is azt mondja és még pár napig nem jön meg akkor veszek egy tesztet, addig is várom az Ön szavait!
    Köszönöm!

    Válasz: Ha nem keresett terhességet, lehetséges, hogy elkerülte az orvos figyelmét. Ha egyébként nem szokott késni a menzesze, és azóta sem jött meg, én csinálnék egy tesztet.

  • emília

    2010. szeptember 06. hétfő

    Szia!
    Ma reggel pozitív lett a tesztem ( aminek örülök nagyon), de délután megjött a menzeszem! Lehetek ettől még terhes?
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Remélhetőleg elmúlt már a vérzés. Viszont terhesség során ha vérzés jelentkezik, az utalhat vetélésre is, ezért ilyenkor mindenképp érdemes orvoshoz menni. De ha csak enyhe volt a vérzés, még mindig fennállhat a terhesség.

  • Szabados Timea

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Agi!
    A ferjem Canadaban dolgozik,csak ritkan jon haza vaggy megyunk ki mi a gyerekekkel ezert pontosan tudom,h aprilis 7.-en voltunk egyutt utoljara.Azota rendesem menstrualok de hiztam 4 kilot,a bal cicimbol 1 hete naponta kb 3x egy-egy csepp elotejnek megfelelo allagu folyadekot ki tudok nyomni.3 gyermekem van 38 eves vagyok,letezik,h nem vettem volna eszre a terhesseget?3 tesztet csinaltam,mindharom negativ lett.Viszont kb most lennek felidos es mintha mozgolodast ereznek a hasamban.Amugy eddig semmit nem ereztem.A masik 3 terhessegnel az osszes klasszikus tunet jelen volt.Lehetseges,h allapotos lennek megis vagy valami hormonalis problema is lehet?Nagyon varom a valaszodat,koszonom Timi

    Válasz: Ritkán, de előfordul, hogy normálisan megjön a vérzés hónapokon keresztül a terhesség során. Érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi a helyzet! Ha nem terhesség, hanem hormonprobléma, akkor is kiderülhet az orvosnál.

  • Eszter

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Tisztelt válaszadó!

    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy párommal menstruáció után 1 nappal (tegnap) szeretkeztünk ,de történt egy kis baleset.Kiszakadt az óvszer.
    Nos mennyi az esélye hogy megtermékenyültem?
    Mivel még nem múltam el 18 ,jó lenne ha nem lenne kisbaba.. Gondoltam az esemény utáni tablettára ,viszont aggasztanak a mellékhatásai.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Menzesz után 1 nappal még valóban kicsi a teherbeesés kockázata, de sajnos nem kizárt. Azóta már lehet, hogy ki is futott a 72 órából. Valóban lehetnek ennek a tablettának mellékhatásai, de még mindig inkább ez a kisebb kellemetlenség, mint esetleg egy abortusz.

  • atila

    2010. szeptember 04. szombat

    de akkor elöb meg jöt neki jili25én elöbb jöt meg mert aszem h augusztus elejére vártaa.és az attol lehet h elöbb megjöt és most késik neki??? kérem a választrá köszönöm

    Válasz: Ha már az eredetileg augusztus elejére várt menzesz idejéhez képest is késik, akkor mindenképp azt ajánlanám, hogy csináljon tesztet!

  • atila

    2010. szeptember 04. szombat

    kedves doktornő.
    az miért van h bnömnek elözö honapba juli25én meg jöt és augusztusba még nem?? az miérrt van miért lehet!? lehet hogy terhes?? kérem segitsen h milehet.köszönöm

    Válasz: Lehet terhes. Érdemes lenne egy tesztet csinálnia.

  • Lili

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Doktor nő!

    Tudom hogy minden terhesség más,de létezhet olyan hogy az első 1-2 hónap olyan tünetmentes hogy észre sem veszi az ember,mert a mensese megvolt igaz másképp mint szokot. Mert semmi tünetem,de sztem nőtt a hasam,és híztam is igaz nem ettem többet mint máskor…vagy mitől lehet esetleg ez?
    Egyébként 27 éves vagyok párkapcsolatban élek.

    Válasz: Ha a vérzés enyhébb volt, mint máskor, ha esetleg 3 napon belül elmúlt, akkor ez is utalhat terhességre. Ha terhességre gyanakszik, egy terhességi tesztet érdemes lenne csinálni. Ha egyetlen tünete csak a hízás, az lehet hormonális problémák miatt is, pl. ha nem megfelelően működik a pajzsmirigy.

  • lány

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Dr. nő!
    azt szeretném megtudni, az aktus után ha teherbe estem még mennyi ideig jöhet meg?

    Válasz: Nem teljesen értem a kérdést, de általában az első jel, ami terhességre utal, hogy a következő vérzés kimarad. Vagy ha meg is jön (az aktus utáni következő menzesz), nem tart tovább 3 napnál, sokkal enyhébb, mint általában és nem élénk piros, inkább csak barnás.

  • Vajda Ági

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Doktornő,
    Augusztus 30.-án állapította meg az orvos az 5 hét 4 napos terhességemet (eszerint ma vagyok pont 6 hetes), de kis nyugtalansággal tölt el, hogy még nem látszódott az UH-on az embrió. Ahogy utánaolvasgattam már jócskán nagyobbnak kellene lennie. Legközelebb 2 hét múlva kell visszamennem UH-ra, addig is várom megnyugtató válaszát, hogy nincs gond. Köszönöm!

    Válasz: Ez azért lehet, mert a fogantatás később volt, mint a félidő, nem kell aggódni miatta.

  • Barbara

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Tegnap voltam 10 hetes terhes, és eddig semmi panaszom nem volt, csak a terhesség elején (5.-7. héten) fájt a hasam.

    Most azonban tegnaptól kezdve megint fáj a hasam, de emellé egy kis barnázás is társul. De nem sötétbarna, és nem is iszonyatos mennyiség, inkább sűrű és világos barna. Szeretnék érdeklődni, hogy ez normális, vagy forduljak orvoshoz.

    Köszönöm a segítséget,
    Barbara

    Ui: Ma megyek a védőnőhöz, hátha ő tud valamit mondani, de nagyon várom az Ön válaszát is, mert eddig is mindig meg tudott nyugtatni 🙂

    Válasz: Egyáltalán nem normális, fordulj orvoshoz, valószínűleg nincs nagy gond, csak pl. gombásodásról lehet szó, amit kezelnek, vagy hormonproblémáról, amit szintén tudnak kezelni.

  • Anikó

    2010. augusztus 31. kedd

    Tisztelt Doktornő !
    Az lenne a kérdésem hogy a menstruáció várható időpontja előtt 5 nappal teherbe eshetek-e? Mert sajnos a ciklusom hol 27, 28, 30 vagy 31 napos szóval elég rendszertelen.

    Válasz: Igen, lehetséges, bár középidőben nagyobb az esélye.

  • Rita

    2010. augusztus 31. kedd

    Szia Kriszta ( Sné)! Köszönöm a bíztató szavakat,de már annyira padlón vagyok,hogy onnan már nehezen kelek fel. Most még megvárom ezt az ovu-t és ha a szeptember is szenvedést hoz akkor feladom a próbálkozást! Szedtem már Elevitet, Ovant-ot,Clostilbegytet,van PG53-as ovu tesztem,de sajna baba még sehol pedig van peteérésem mert az ultrahang kimutatta. Ha van valami tipp,hogy mit-hogyan csináljak/csináljunk,hogy végre összejöjjön a baba akkor légyszives írjatok! Köszönöm!!!!

  • Anita

    2010. augusztus 30. hétfő

    8 napja, a menstruációm 3. napján ágyba feküdtünk a párommal, másnap már nem volt meg. ez ilyenkor normális, vagy ugyanúgy meg kellett volna lennie a következő 2 napban is?

    Válasz: A két dolog valószínűleg nem függ össze. Az együttléttől nem múlik el a menzesz.

  • Puma

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Azt elfelejtettem elmondani,hogy a vérzésem elvileg ugyanúgy 5 napos volt csakhogy az egyiknap volt vmennyi a másiknap meg csak barnázás,és ami a fura hogy a menses utolsó napján is görcsöltem ami sose fordult még elő mindig csak az első 2 nap. Amellett aluszékonyabb voltam kb 1-2 hétig az már elmúlt mostmeg 1-2 napja úgy érzem lázas vagyok de mégsem és sűrűbben kell pisilnom is és mindig éhes vagyok vagy ég a gyomrom…nem is tudom..
    Előre is köszönöm a választ és az előző gyorsválaszt is.

    Válasz: Ezek mind lehetnek a terhesség tünetei, leszámítva a vérzést, amit nem. Ha úgy érzed, terhes vagy, csinálhatsz egy tesztet, legfeljebb kiderül, mi van.

  • bánatos lány

    2010. augusztus 30. hétfő

    kedves dr nő!
    Az utolsó menstruációm július-tol augusztus 4ig tartott 23-24 napra szokott megjönni ha jól számoltam akkor augusztus 25-26 án kellet volna megjönni sűrűn járok wcre nem tom mért nem is iszok olyan sokat megfázva meg nem hiszem ,hogy meglennék.a hasam alja ott nagyon len középen fájni szokott de ez nem görcsnek mondható sokszor ugy érzem vagy azt hiszem megjött,van ugy hogy elálmosodok de szerintem azért mert korán kelek,valamikor jobban fázok.A párommal szeretnénk babát igy ha az lennénk nagyon örülnénk!!Létezik, hogy terhes vagyok vagy csak úgy késik?mikor menjek el orvoshoz??a válaszát elöre is nagyon szépen köszönöm.

    Válasz: Ha késik a menzesz, érdemes először egy terhességi tesztet csinálni. Lehetőleg reggeli első vizeletből. Orvoshoz ilyen korán még nem fontos elmenni, csak ha panaszai lennének a terhességgel kapcsolatban.

  • Puma

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Mi megszakítással védekezünk csak a párommal 26 éves vagyok,és ebben a hónapban igaz időben de elég furán jött meg a vérzésem, kb 1 napot és a második napon volt csak normális aztán jóval kevesebb,szinte alig-alig és hol barnás hol gyenge vérzés.
    A tünetek alapján lehetek terhes?

    Válasz:
    Ha a vérzés sokkal enyhébb volt, mint általában, és 3 napon belül el is múlt, és egyébként nem szokott ilyen lenni, akkor érdemes egy tesztet csinálni, mert ennyi vérzés után nem lehet kizárni a terhességet.

  • Sue

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Az elszíneződött szeméremajak csak a terhesség jele lehet, vagy esetleg valami mást is okozhatja?
    Várom válaszát.

    Válasz:
    Nem tudom, milyen jellegű elszíneződésről van szó, de nem csak terhesség során fordulhat elő. Lehet pl. valamilyen bőrirritáció, gyulladás is.

  • Kriszta(Sné)

    2010. augusztus 27. péntek

    Rita:Nekünk van már gyerekünk akkor 4 gyerekünk volt és utolsó babó nekünk is nehezen jött 3 napig véreztem énis sőt nekem hormonproblémém is volt majdnem 3 év kelett mire teherbe estem minden segítség nélkül.És akkor lettem terhes mikor nemis számítottunk rá.Így mamár 5 gyermekünk van legkisebb 5 hónapos.Remélem adtam ki erőt.

  • Rita

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Doktornő!
    Az lenne a kérdésem,hogy mit tegyek,hogy könnyebben teherbe essek,mert már 15 hónapja próbálkozunk a párommal,de hiába. Van peteérésem. Viszont a menstruációm elég zavaros kb.2-4 napig tart,Januárban 26-án volt,febr.20-án,márc.16-án,Ápr.9-én,Máj.5-én,Máj.31-én,Júni.30-án,Júli.28-án,Aug.20-án. 2hónapig szedtem clostilbegytet,de abba hagytam mert nagyon-nagyon fájt a hasam mikor megjött. Lassan már kikészülök idegileg,mert nagyon nagy csalódás minden hónap mikor megjön. Minden adott,hogy jöjjön a baba,de még nem de nem tudom miért nem??????????? Legyenszives adjon valami tippet,mit tegyünk!!! Hormon kezelést még nem szeretnék!!!! Köszönöm válaszát!

    Válasz: Amit lehet csinálni, az a peteérés időpontjának figyelése és akkor együtt lenni, erre alkalmas pl. az ovulációs teszt. Ha már 15 hónapja próbálkoztok, akkor viszont érdemes lenne kivizsgáltatni mindkettőtöknek magatokat, mert számos betegség okozhat átmeneti meddőséget (pajzsmirigyproblémák, eddig nem ismert cukorbetegség stb.)

  • Viki

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy késett a menstruációm 2 hetet, ezalatt 2 db terhességi tesztet csináltam, mindkettő negatív lett, a vérzésem teljesen normális,lehetséges, hogy terhes lennék??

    Válaszát előlre is köszönöm!
    Üdv.

    Válasz: Ha 2 hét késés után mégis normálisan megjött a vérzés, nem valószínű, hogy terhességről van szó.

  • margit

    2010. augusztus 25. szerda

    jónapot! olyan problémám van hogy három napja fáj a hasam és csak kevés barna folyásom van mitől lehet ez?

    Válasz: Ez sok dologtól függ. Más okozza, ha esetleg várandós, más, ha menzesz várható éppen, és még sok más verzió is lehetséges.

  • Marosi Ivett

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Szia!
    Én 3 hete voltam fiúval és a menstruációm pont 2 hetet késett, illetve nincs rendesen beállva a menstruációm és általába késik de 2héten belül mindig megjönn. Ezuttal ujabban jelentkezett derékfájás is, de szokásosan görcs is volt de csak egy oylan 2-3 óráig. A menszeszem 1. nap normális volt de barna, viszont este semmi és másnap pedig nagyon minimális de kezd pirosodni. Ez jelenheti azt h terhes vagyok?

    Válasz: Ha 3 napon belül el is múlik, és nem lesz olyan erős, mint általában, akkor gyanakodhatsz terhességre, ha nem múlik el 3 nap alatt, erősödik a vérzés, akkor nem valószínű.

  • PETRA

    2010. augusztus 20. péntek

    teherben e eshetek ha a menstruacio ciklus mindig kulombozo,neha 36 neha 37 neha 31 napra jon meg?? meg a ciklus nagyon hosszu szerintem, ez gond lehet??

    Válasz: Lehet gond, hogy rendszertelen a ciklus. Ha már kb. fél éve próbálkoztok, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz. Ettől függetlenül teherbe lehet esni, csak kisebb eséllyel, mint ha szabályos lenne a ciklusod.

  • dora

    2010. augusztus 20. péntek

    mi 2 honapja tervezzuk a babat,de meg nem jott ossze,pedig mindennap probalkozunk es ezzel benne kell hogy legyen a termekeny napok szama is,mi lehet a baj??

    Válasz: Ha 2 hónap alatt nem jött össze, akkor még nem feltétlenül van baj! Ha fél-egy éven keresztül sem sikerül, akkor már ajánlott kivizsgálásra menni.

  • SZABINA

    2010. augusztus 20. péntek

    kedves doktorno!!

    a termekeny napok kiszamitasa-honlapon voltam es nekem kijott hogy 08.08-17.08-ig vannak a termekeny napok,nos en azt nem ertem hogy hogy lehetseges 9 nap ami termekeny viszont azt mondjak h 1 honapban csak 2 nap az amikor terhes lehet maradni??

    Válasz: A peteérés körüli 3 nap a legtermékenyebb, de az előtte levő 5-6 nap is termékeny lehet, ezeket „bizonytalan” napoknak szokták nevezni, mert ilyenkor nagy a spontán peteérés lehetősége.

  • Kriszta

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Tisztelt Doktornő.

    Már 2 éve nem szedek gyogyszert.Tervezzűk a babát.Meg szokott jőnni általában időben,de kevés a mennyisége,és ilyen rozsda színű.Van valami bajom?És mi az oka,hogy még nem estem teherbe?Aggodom.

    Válasz: A menses állaga nem befolyásolja a teherbeesést. Ha 2 éve nem sikerült teherbeesned, vizsgáltasd ki magad, mert számtalan egyéb betegség állhat a háttérben akár nálad, akár a párodnál (cukorbetegség, pajzsmirigy problémák stb.)

  • viki

    2010. augusztus 19. csütörtök

    szép napot!
    azt szeretném kérdezni, hogy pozitiv volt a tesztem…de ma hajnalban elkezdtem rendesen vérezni… mostanra csillapodott a vérzés…
    Lehet hogy még megvan a baba- vagy elment???
    köszönöm…

    Válasz: A vetélés általában erős görcsökkel és erős vérzéssel jár. Ha csak véreztél, de már elmúlt, akkor lehetséges, hogy megmaradt a baba. Menj el mielőbb orvoshoz.

  • Viki

    2010. augusztus 18. szerda

    Jó napot dr nő..
    mik azok a bizonyos hormonális problémák amik okozhatják a vérzést???
    5napja vérezgetek hol barna hol élénk piros… ezzel párhuzamosan pozitiv tesztem van…
    köszönöm!!!

    Válasz: Ezt sárgatest elégtelenség okozhatja. Ha terhes vagy és vérzel, menj el mihamarabb orvoshoz.

  • Edi

    2010. augusztus 18. szerda

    Kedves Doktornő! 43 éves vagyok, 10 éves korom óta menstruálok, 29-30 napos ciklussal. Egy gyerekem volt (ő sajnos kamaszkorában meghalt) illetve volt egy abortuszom még úgy 15 éve, több terhességem nem volt, fiatalon tablettával, szülés óta spirállal védekezünk. Az utóbbi 7-8 évben rendszeresen van pár csepp vérzésem peteérés körüli napokban, a menstruációm mindig rendesen megjött. Most június 10-én volt egy rendes, utána két héttel ismét elkezdtem vérezni, először azt hittem, hogy csak a szokásos hóközi, de tovább tartott, a mennyisége napi pár csepptől kb. olyan erősségűig változott, mint a menstruáció utolsó napján szokott lenni. Ezt követően július 12-én egy rendesnek tűnő menstruációm volt, mennyiségben normális vérzéssel, de a szokásos 6 nap helyett 8-ig tartott, a végén lassabban „állt el”. Pár cseppes pecsételő vérzés volt továbbra is, majd augusztus 9-én ismét volt egy rendesnek tűnő mensim. A pecsételés azóta is megvan. Görcseim sose szoktak lenni kb 15 éves korom óta, most sincs semmi. Terhességre utaló jelet semmit nem észlelek, az előző terhességeimnél kb másfél hét után éreztem. Lehet-e klimax jele a vérzési probléma? Gyakran van melegem és kiver a víz, de sose bírtam a kánikulát, különösebb változást ebben nem érzek. A spirál mellett a peteérés körüli időben pluszban még megszakított közösüléssel is védekezünk, mert még véletlenül se akarunk gyereket a férjemmel, így gyakorlatilag egészen jelentéktelen esélyét látom annak, hogy terhes legyek. Orvosnál még nem voltam, mert akihez korábban jártam, sajnos meghalt, s nem találtam egyelőre olyat, akiben megbízom. Lehet még, hogy elmozdult a spirálom? Doktornő mire következtet?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Ez a klimax jele is lehet, de a spirál is okozhatja, valamint a ciszta okoz ilyen hóközi vérzéseket. Érdemes lenne keresned mihamarabb egy másik orvost.

  • bánatos lány

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves doktornő!
    Páromal több mint eg hónapja probálkozunk mert nagon szeretnénk babaát!Mostanába gyakran van hányingerem szédülök a hasam alja oldalt szokott fájni.A mellem is fáj egy kicsit de az ha megjön vagy megvan akkor is szokott fájni.Tegnap elmentem az orvoshoz ezekkel a panaszokkal föleg avval ,hogy a hasam alul oldal fáj ö egyböl rá kérdezett,hogy a terheség gyanus lehetek e?Montam végülis igen mert a párommal szeretnénk és probálkozunk.Belsö ultrahangot csinált egyböl dnagyon nézte a monitort de azt monta ,hogy ö nem lát semmit még de az elmondás alapján valoszínü és vegyek egy tesztet az meg tudja mondani.lehetek terhes?GRAVI-HCG Egyfokozatú terhesség meghatározó tesztkazetta önellenőrzésre ezt a fajta tesztet vettem a párommal ez a fajta mennyire jó menyire biztos?Mikor van a legnagyobb esély arra hogy teherbe essek??Kel valamit változtattnom ahoz hogy sikerüljön?Elöre is köszönöm hogy válaszol a levelemre és a kérdésekre!!!!

    Válasz: Minden teszt jó, akkor csináld meg, ha nem jön meg, de legkorábban az együttlét utáni 12. napon, mert azelőtt nincs annyi hormon a vizeletben, hogy ki tudná mutatni a teszt. A teherbeesésre a legnagyobb esély (kb. 20%) peteéréskor van, ez a ciklusod félideje, tehát 28 napos ciklusnál a 14. nap, de a menses utolsó napjától eddig a napig folyamatosan lehet próbálkozni, mert ez növeli az esélyeket.

  • Edina

    2010. augusztus 16. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    Múlthét kedden (08.09-én)voltam a nőgyógyásznál,mert már két hete késett a menstruációm és a teszt is pozitív lett. Az ultrahang kimutatta,hogy 5 hetes terhes vagyok. Holnap kellene visszamennem hozzá,de ma megjött. Görcsöltem és a mennyisége,állaga is hasonló a szokásoshoz. Ez mit jelenthet? terhes vagyok továbbra is vagy elment a baba? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ha még nem voltál, menj vissza az orvoshoz! A vérzés vetélésre utalhat. Más miatt is jelentkezhet vérzés, de jobb a legrosszabbat kizárni.

  • Réka

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Doktornő!
    márt agusztus 11.-én meg kellet volna jönnie a menstruációmnak és nem jött meg aztán kiderült h terhes vagyok de rá 10 napra meg megjött.most akkor mégse vagyok terhes vagy attól még igen?

    Válasz: Ha terhesség során vérzés jelentkezik, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel ez vetélésre utal. Ha viszont a vérzés nem volt erős, nem tartott sokáig, nem kísérték görcsök, még van esély arra, hogy a terhesség továbbra is fennáll.

  • Izabella

    2010. augusztus 13. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Én még mindig szoptatok (1,5 éves a kislányom), és ma tudtam meg, hogy terhes vagyok, aminek nagyon örülünk a férjemmel. Ugyanakkor szeretnék pár kérdést feltenni:
    1. Nem jelent-e veszélyt a terhességemre a szoptatás?
    2. Kissé meglepett a terhesség, mert néhány napja friss vérzést tapasztaltam, azelőtt pár nappal pedig kevés barna folyást. (A szoptatás ellenére az utóbbi két hónapban kis vérzést tapasztaltam, azt hiszem a „havi” jött meg, amennyire tudott…) A pár nappal ezelőtti vérzés ellenére a terhesség „klasszikus” jeleit is észrevettem magamon, ezért vettem tesztet, ami egyértelműen kimutatta a vizeletemben a HCG-t. Most nagyon aggódunk, hogy a vérzés rosszat jelent a kisbabánk számára. Sajnos most külföldön vagyok, ezért nem tudok könnyen orvoshoz menni ellenőrzésre, mennyire fontos, hogy lásson, ha volt a fent említett vérzésem? Esetleg elég a 16 hetes vizsgálatra „hazaröppennem”?

    Válaszát nagyon köszönöm!

    Tisztelettel: Izabella

    Válasz: Ha azóta nem jelentkezett vérzés, és továbbra is érzi a terhességi tüneteket, akkor nem valószínű, hogy gond lenne. Ha viszont újra vérzés jelentkezne, mindenképpen forduljon orvoshoz. A szoptatás egészséges terhesség mellett akár a 9. hónap végéig is, sőt a szülés után tandemben is folytatható. Viszont ha a szoptatás hatására méhösszehúzódások jelentkeznek, érdemes orvostól tanácsot kérni ez ügyben.

  • Katica

    2010. augusztus 13. péntek

    Kedves Doktornő!
    Én 24 éves nő vagyok, 8 éve párkapcsolatban élek és még sosem védekeztem semmivel.
    5 éve számolgatom a megfelelő napot, de még nemsikerült teherbe esnem. Orvosnál 6 éve voltam és azt mondta minden rendben van. Kezdek nagyon félni mert nemtudom számícsak-e még valami jóra. A menszim nagyon pontos 27 napra jön. Ilyen esetben orvosi beavatkozás nélkül meúszhatom-e a babaválalást?

    Válasz: Ha semmilyen módon nem védekeznek már 8 éve, még megszakítással sem, akkor sajnos mindenképp egy alapos kivizsgálást javasolnék, de a párjának is rá kell szánnia magát, mert az is előfordulhat, hogy nála van valami probléma. Nőgyógyászhoz egyébként is érdemes évente 1x elmenni rákszűrésre, és ha ott elmondja, hogy már ennyi ideje nem sikerül a terhesség, nem intézheti el annyival az orvos, hogy minden rendben van!

  • Niki

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Szia Anett!az email címem manci20@citromail.hu Holnap megyek 10re ultrahangra hát fel vagyok készülve a legrosszabbra de majd meg látjuk.Minden jót Niki

  • Ancsi

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Doktor nő!

    3 hete babaprojekten vagyunk a párommal. Azóta heti 3-szor minimum szeretkezünk a párommal. Ma kellene megjönnie és nagyon bízom benne hogy nem fog. Több mint egy hete alhasi fájdalmam van szinte folyamatosan és feltünően sűrűn járok pisilni és hasmenésem van (álltalában szorulásom szokott lenni) valamint 1-2 napja megduzzadtak a melleim és érzékenyek. Korábban voltam különböző nőgyógyászati vizsgálatokon amiken azt mondták hogy nagyon termékeny vagyok. Korábban a menstruációm előtt nem voltak előjelzések csak hirtelen jött. Szeretném tudni hogy Ön szerint mennyi esélyem van rá hogy teherbe estem?

    Válasz: Ha pont peteéréskor voltatok együtt, akkor 20%.

  • Anett

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Szia Niki!
    Igen nekem is emelkedett a Hcg szintem.Onnan gondolták,hogy „valahol”babának kell lenni.Szorítok neked,hogy pocaklakó legyen a dologban.Aztán jelentkezz ha van valami.Küldhetnél egy e-mail címet ott csak jobban tudunk értekezni.nehogy gond legyen,hogy itt levelezünk.
    Anett

  • Andika

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Jó Napot az lenne a kérdésem hogy már 1 hónapja mindig szédülök és úgy lettem beteg hogy csak 3 napig tartott de azalatt rendesen beteg voltam!!Fennállhat a terhesség!!!köszönöm előre is a válaszát

    Válasz: Ha a vérzés szokásos erősségű volt, csak éppen a megszokottnál rövidebb ideig tartott, elég kicsi a terhesség esélye.

  • Ercsi

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Tisztelt Doktornő.
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a menstruációm egy héttel előbb jött meg ami sosem fordult elő és csak három napig tartott.Nem volt erős vérzésem és egy kicsit barnás is volt.Lehet a dologban baba?most 25 éves vagyok.Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ha semmi más nem utal terhességre, és nem is volt olyan együttlét, ami miatt terhességre lehet gondolni, nem valószínű. De mivel a vérzés nem a várt időben jelentkezett, 3 napnál nem tartott tovább és jelentősen kevesebb mennyiségű volt, a terhességet sem lehet kizárni.