A terhesség során szétnyílt hasizom: Mit tehetünk vele?

Ikerterhességnél vagy a várandósság során az átlagosnál nagyobbra nőtt pocaknál előfordulhat, hogy szétnyílik a hasizom és még hónapok, sőt évek múltán is látható a jellegzetes mélyedés a hason. Mitől alakul ki és mit lehet tenni ellene? Erről kérdeztem Kádár-Papp Nórát, a Gyerünk Anyukám! szakértőjét.

Mi az a szétnyílt hasizom pontosan?

A szétnyílt hasizom az az állapot, amikor a test középvonalában az egyenes hasizmok annyira eltávolodnak egymástól, hogy több ujj, akár egy női ököl is befér a közöttük lévő résbe. A szétnyílás mértékét nem csak széltében, hosszában is vizsgálni kell, a szegycsont és a szeméremcsont közötti szakaszon. A két izom közötti kötőszöveti rész megnyúlik, ritkább esetben el is szakad.
Ez a jelenség olyannyira gyakori, hogy a velünk tornázó nők közül minden harmadikat érint, de nem ritka túlsúly esetén akár férfiaknál, illetve ikerterhesség kihordása után vagy olyan nőknél, akiknek gyengék a kötőszövetei.
Szétnyílt hasizomról akkor beszélünk, ha a két hasizom közé egy egyszerű, otthoni vizsgálat során legalább két ujj könnyedén befér.

Miért nyílik szét?

Az, hogy a hasizom szétnyílik, teljesen természetes folyamat a terhesség során. Az oldalra csúszó, egymástól eltávolodó izmok teret engednek az egyre növekvő méhnek és a benne fejlődő magzatnak. Ettől a folyamattól nem kell félni, de többedik terhességnél vagy a testalkathoz mérten nagyobb hasnál érdemes lehet kineziológiai tapaszt (tape) felrakatni a has megtámasztására és a hasizmok munkájának a támogatására. Ez a módszer hatóanyagmentes, csupán a helyes ragasztási technikával érhető el jobb közérzetet, a bőr és a bőr alatti kötőszövet megemelésével. Fontos viszont tisztázni a kezelés megkezdése előtt, hogy a szakember jártas-e kismamák kezelésében.

Hogyan tapasztalhatjuk, ha szétnyílt? Milyen problémákat okozhat?

Amikor a szülést követő fél év múlva is olyan a has, mintha az anyuka pár hónapos terhes lenne, esetleg a köldök kifordulva marad, az mindenképpen gyanús. Sokan számolnak be arról, hogy reggel még csak-csak kinéz valahogy a hasuk, de délutánra már akkora, mintha egész nap ettek volna. Ezekhez a tünetekhez társulhat egy új, eddig nem tapasztalt kitüremkedés a köldök fölött, ami köhögéskor, tüsszentéskor igen látványos vagy derékfájás, inkontinencia és egy olyan érzés, hogy a hasnak “saját élete van”, szinte semmilyen kontroll nincs a hasizmok fölött.
Ez amellett, hogy esztétikai probléma, további egészségügyi gondokat is okozhat, mivel a nem jól működő, nem támasztó hasfal helyett a gátizmok, a gerinc és a gerinc melletti izmok kapnak aránytalanul nagy terhelést.

„Háromgyerekes anyukaként pontosan tudom és tapasztalom is, hogy sokszor egyszerűen semmi esély arra, hogy elszabaduljunk otthonról. Ha viszont otthon tornázhatsz, ráadásul úgy, hogy közben a háttérben halad a házimunka, nem kell menő edzőcuccokat magadra aggatnod és senki nem látja a kócos hajadat, a testmozgás helyett az otthoni teendőkkel és a megjelenéseddel kapcsolatos aggodalmaid maradnak el. Elsősorban saját magam miatt tettem nyilvánossá a tornáimat, ez segített abban, hogy biztosan mozogjak mindennap. Kitartást és lendületet ad, hogy más, hasonló helyzetben lévő anyukákkal is megoszthatom mindennapos harcaimat a testemmel.”
Kádár-Papp Nóra – Gyerünk, anyukám!

Sokan azt hiszik, a szülés után magától is helyreáll a szervezet eredeti formája és ezzel a hasizom is. Igaz ez?

Valóban vannak olyan szerencsések, akiknél a kisfokú szétnyílás a regeneráció során záródik, de inkább az a jellemző, hogy a regenerációt különböző módszerekkel meg kell támogatni. A jó hír viszont az, hogy soha sem késő elkezdeni! Erről nem lehet lemaradni, akár évekkel a szülés utáni is megnyugtatóan rendezhető az izomzat állapota.

Hogyan segíthetünk a szétnyílt hasizmon, milyen lehetőségek vannak?

A természetes szülést követő 6. héttől, császármetszést követően a 8-10. héttől el lehet kezdeni a szülés utáni átfogó regeneráló tornát. Nem kell azonnal műtétre gondolni, az esetek 90 százaléka speciális tornával rendezhető. Akkor érdemes sebésszel konzultálni, ha a szétnyílás mértéke rendszeres torna mellett sem csökken.

Mit takar ez pontosan és hogyan érhetjük el?

Fontos, hogy ebben az időszakban legyünk türelmesek, ne a gyors fogyás legyen a legfontosabb cél, hanem a terhesség és a szülés utáni teljes felépülés, megerősödés. A hasizom regenerálása egy olyan összetett folyamat része, ahol foglalkozni kell a tartásbeállítással, a légzéstechnika rendezésével, illetve a kismedencei izmok mellett a törzset körülvevő teljes mélyizom fűző regenerálásával. A megfelelő regeneráló torna a legtöbb esetben nagyon jó eredményeket hoz átlagosan 6 hónap alatt. Ez az idő függ a szétnyílás mértékétől, a gyakorlás rendszerességétől és más egyéni tényezőktől. A folyamatot itt is meg lehet támogatni tape felragasztásával, de észre kell venni, ha rendszeres és szakszerű gyakorlás ellenére sem rendeződik a helyzet egy év alatt.

Mennyi alkalomra van szükség, mire változást tapasztalhatunk?

Tapasztalataink szerint reálisan heti 2-3 alkalom gyakorlás fér bele az anyukák idejébe. Egy jól összeállított és helyesen kivitelezett tornával pár hét alatt megfigyelhető az az új érzés, hogy a gyakorló kontrollálni tudja a has- és gátizmait. A látható javulás teljesen egyéni, van, aki 6-8 hét alatt lát változást, míg másoknak akár fél évre is szükségük is lehet.

Miért érdemes konzervatív megoldást választani?

A szétnyílt hasizom műtéti korrekciója hasi műtéttel lehetséges, altatásban. A vágás a csípő teljes szélességében történik. Ilyenkor az izomszéleket összevarrják vagy kapcsolják, hasi- és hasfali sérv esetén hálót tesznek be és lehetőség van a felesleges bőr kimetszésére is. A műtét utáni felépülés legalább 6-8 hét. Fontos tudni, hogy ezzel az állapot rendeződik, de a hasizmok és a teljes törzs megfelelő használatát ezekben az esetekben is meg kell tanulni, illetve tartózkodni kell a későbbi nagyfokú hízástól. Mindezeket mérlegelve érdemes ezt a lehetőséget csak végső esetben igénybe venni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Linett

    2020. június 16. kedd

    Kedves Ági!

    A fórumokon és a blogban láttam, hogy Ön mindig minden kérdésre türelmesen, szépen válaszolt ezért összeszedtem a bátorságom és írok Önnek, nem igazán tudtam hova lehetne, ezért írtam ide. A problémám lehet inkább pszichológiai, mint nőgyógyászati. Férjemmel hónapok óta rajta vagyunk a baba projekten, de minden hónapban amikor kell megjön és a tesztek is negatívak. Azonban annyi mindent olvasni az interneten, lehetséges, hogy mégis teherbe estem valamikor csak nem jelzi a teszt és vérzésem (élénkpiros) is van? Vagy csak túlgondolom ezt az egészet. Félek hogy nem veszem észre időben mert vérzés is van tesztek is negatívak, de mégis szülök egy gyermeket akivel a terhesség alatt nem foglalkoztak.

    Válaszát köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2020. június 21. vasárnap

      Kedves Linett, nagyon ritkán fordul elő, hogy valakinek vérzése van és mellette terhes is, ráadásul ilyenkor soha nincs élénkpiros vérzés, minden esetben barnás-rózsaszínes folyás jelentkezik. Tudom, nehéz várni és közben reménykedni, aztán csalódni, amikor újra megjön, de türelem, a párok 85%-ának a próbálkozás első évében megfogan a baba, további 8%-nak a második évben sikerül. Kitartás és sikerülni fog 🙂