Tud-e már ülni a baba?

Mostanában nagyon sok kérdés kapok nem megfelelően ülő vagy még nem ülő babákkal kapcsolatban, ezért itt az idő erről a témáról is írni egy kicsit. Mikor kell magától felülnie a babának? Mikor kell tudnia támaszték nélkül ülni? Ezekről lesz szó most.

A felülés

A babának még nincs hasizma, ezért nem várhatod el tőle, hogy hasizomból fel tud ülni, az ehhez szükséges izomzat csak 1-1,5 éves kor között lesz elég ahhoz, hogy a kicsi izomból felüljön. A hasizom a kúszástól és a mászástól fejlődik igazán, tehát amikor ezeken még nem esett túl, semmiképpen nem tud hasizomból felülni.

 Tud-e már ülni a baba? Helyette viszont már 5-6 hónaposan megfogja az ujjadat és kézzel fel tudja húzni magát, legalábbis próbálkozik felhúzni magát. A következő fázis az önálló felülésben az, amikor már elkezd kúszni-mászni és a négykézlábas helyzetből képes magát ülő helyzetbe tornászni, illetve térdelésből lehuppanni.

Külön történet az, hogyan tanul meg állásból leülni. Ez a nagyon egyszerűnek tűnő mozdulat neki korántsem annyira egyértelmű: előbb tud felállni, mint felállásból leülni, ezért az állás első öröme után jöhet az aggodalom, mert az első napokban bizony a kicsi meglehetősen nagyokat huppanhat vagy akár hanyatt is vágódhat. Szerencsére pár nap alatt maga is rájön a lecsücsülés trükkjére, innentől kezdve nincs gond.

Önállóan ülés

Ha a baba szépen tartja már a fejét, akkor 3-4 hónapos kor körül már 150 fokban döntött babahordozóban vagy babafotelben is ülhet, illetve vannak olyan etetőszékek is, amiket meg lehet ilyen szögben dönteni, teljesen ültetni viszont még nem lehet.

6 hónapos kor körül már gond nélkül lehet megtámasztva ültetni, de még mindig nem derékszögben, annál kicsit nagyobb szögben, és jól megtámasztva. A babakocsiban fél évesen még ne ültesd fel teljesen, de 120 fokban döntve már nézelődhet.

6-7 hónapos kor között a baba már tud úgy ülni, hogy a két kezén támaszkodik, ez azonban hosszú távon nem egészséges testhelyzet, ezért csak akkor engedd neki, ha ő maga húzta fel magát ebbe a pozícióba.

Ha már ügyesen kúszik vagy mászik és feláll, akkor a babakocsiban is felültetheted, általában ekkorra már ő maga is felhúzza magát benne, ebből kiderül, hogy már érett rá 🙂

Megtámasztás nélkül ülni nagyjából 10 hónaposan tud, de ez nem kőbe vésett szabály, mert ez nagyban összefügg azzal, mennyi ideig kúszott és mászott előtte. Azok a babák, akik később kezdenek csak kúszni-mászni, általában később tudnak támaszték nélkül ülni.

Mire kell vigyázni?

Amíg nem tud magától felülni (értsd: kúszásból vagy mászásból áttornászni magát ülő helyzetbe, vagy kézzel felhúzni magát), addig nem szabad huzamosabb ideig támaszték nélkül ültetni.
Amikor még csak a kezén támaszkodva ül, akkor sem szabad ültetni. Ilyenkor látszik, hogy a háta idővel meggörbül, ahogy ücsörög és ez nagyon megterheli a gerincét.

Ha túl sokat ülteted a babát, az jelentősen lassíthatja a mozgásfejlődését is, mert ülve remekül elfoglalja magát a nézelődéssel, játékkal és ez nem ösztönzi helyváltoztatásra.

A fél év alatti babákat semmiképpen nem szabad ültetni, legfeljebb 150 fokig döntve fektetni. A hosszas ülve babakocsiztatás különösen káros lehet, mert itt nem csak hosszasan fárasztó pózban van a kicsi, hanem a zötyögés miatt további terhelés is éri.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

Comment navigation

  • Bernadett

    2011. június 04. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 nap múlva lesz 10 hónapos,2650 grammal 47 cm-el született.Most 7 kg,de 4 hónapos kora óta fogzik(8 foga van),ezért sokszor nagyon rossz étvágya is volt,mostanára ez javult:)
    Ügyesen kúszik,térdelő állásban hintázik,kapaszkodva áll percekig,próbálja magát hason a kiságy rácsain felhúzni térdelő pozícióba.A kérdésem az lenne,hogy baj-e még nem tud önállóan,támaszték nélkül ülni,csak pár másodpercig,utána elborul.A hordozóban,pihenőszékben magától felhúzza ülésbe magát,és ott sokáig ücsörög,de szőnyegen még nem tud.Sokat gügyög,nagyon érdeklődő,jó kedvű rengeteget mozgó kisbaba egyébként.Mászásból már próbálja a fenekét oldalra kitolni,s abból egyszer már sikerült felülnie,de elborult.
    Baj,vagy még nincs lemaradva a fejlődésben?Válaszát nagyon várom!Köszönöm szépen!

    Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva, teljesen a korának megfelelő a mozgásfejlődése.

  • Dóri

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretném ha tanácsot adnál. 4 hónapos a kislányom, gyönyörűen tartja a fejét és egyenes háttal ül. Szóval nagyon sokáig tartja magát ha kicsit fogom. Van hogy ülök az asztalnál, erre fogja magát és úgy ül hogy közben a karjával támasztja magát az asztal szélén. Olvasom a cikkekben hogy ezt még nem szabad neki, viszont hiába húzom hátra, nem hagyja magát, ha babahordozóban vagy 150 fokban döntött kocsiban ül, fogja magát és 90 fokba felpattan. Szóval ha a gyerek maga próbálkozik és csinálja (nem a lábát akarja elérni) akkor szabad vagy sem?

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Ha ő húzza fel magát ülésbe, akkor nyugodtan ülhet, de arra figyelj, hogy ha azt látod, hogy görbülni kezd a háta, tehát már nem tartja magát elég jól, akkor viszont fektesd le.

      • Dóri

        2011. június 03. péntek

        Köszönöm szépen! Igen, arra mindig figyelek, gondolom olyankor már elfárad 🙂

  • Sebestyénné Borbás Eszter

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsát, véleményét kérném! Kislányom 11,5 hónapos. Kb. 9,5 hónaposan felállt, azóta kapaszkodva oldalazva lépeget, állva egy kézzel kapaszkodva manipulál, leguggol-feláll. Viszont egyedül még mindig nem ül fel!!! Állva, hason fekve játszik. Állásból letérdel. (Mászni 10-10,5 hónaposan kezdett) Kérdésem: Miért várat magára az üléssel? Mit tehetnék, hogy segítsem ebben?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Az ülésre általában a mászásból jönnek rá a babák, mászásból hátratolják a popsit és úgy huppannak le, ritkábban állásból tanulnak meg először leülni. Mivel ő már leguggol és mászik is, hamarosan ülni is fog magától, valószínűleg néhányszor már sikerült is neki állásból. Hasizomból felülni csak jóval később, 1 éves kor után tudnak a babák.

  • Adrienn

    2011. március 29. kedd

    Kislányom március 22,-én töltötte a 9,-dik hónapját.1-2percig oxigént adtak neki születése után.6 hós kora óta forog össze vissza. A hasa körül is forog körbe körbe. Rengeteget van hason. A fenekét az egekbe emeli közben nyújtva a lába. Így is próbál előre menni és elérni a játékát.Viszont még nem mászik, és ha felállítom nem áll meg a lábán. Nem tartja meg a súlyát.Tudom h állítani nem szabad.Ha ültetem még eldől. Már hátrafelé tolat.A gyógytornász(NEM DÉVÉNYES)azt mondta kicsit gyenge a keze, de más baja nincs.Meg van késve. Aggódom mert nem mászik nem áll nem ül fel magától.Állandóan forog.Ön mit gondol?Előre is köszönöm.Adri

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Mászni 10, felülni is 10, felállni 11 hónaposan kell legkésőbb, tehát még nincs semmivel lemaradva. Ebben a korban kúsznia kell és forognia, ha erre van módja, akkor hamarosan kialakul a többi is.

Comment navigation