Tud-e már ülni a baba?

Mostanában nagyon sok kérdés kapok nem megfelelően ülő vagy még nem ülő babákkal kapcsolatban, ezért itt az idő erről a témáról is írni egy kicsit. Mikor kell magától felülnie a babának? Mikor kell tudnia támaszték nélkül ülni? Ezekről lesz szó most.

A felülés

A babának még nincs hasizma, ezért nem várhatod el tőle, hogy hasizomból fel tud ülni, az ehhez szükséges izomzat csak 1-1,5 éves kor között lesz elég ahhoz, hogy a kicsi izomból felüljön. A hasizom a kúszástól és a mászástól fejlődik igazán, tehát amikor ezeken még nem esett túl, semmiképpen nem tud hasizomból felülni.

 Tud-e már ülni a baba? Helyette viszont már 5-6 hónaposan megfogja az ujjadat és kézzel fel tudja húzni magát, legalábbis próbálkozik felhúzni magát. A következő fázis az önálló felülésben az, amikor már elkezd kúszni-mászni és a négykézlábas helyzetből képes magát ülő helyzetbe tornászni, illetve térdelésből lehuppanni.

Külön történet az, hogyan tanul meg állásból leülni. Ez a nagyon egyszerűnek tűnő mozdulat neki korántsem annyira egyértelmű: előbb tud felállni, mint felállásból leülni, ezért az állás első öröme után jöhet az aggodalom, mert az első napokban bizony a kicsi meglehetősen nagyokat huppanhat vagy akár hanyatt is vágódhat. Szerencsére pár nap alatt maga is rájön a lecsücsülés trükkjére, innentől kezdve nincs gond.

Önállóan ülés

Ha a baba szépen tartja már a fejét, akkor 3-4 hónapos kor körül már 150 fokban döntött babahordozóban vagy babafotelben is ülhet, illetve vannak olyan etetőszékek is, amiket meg lehet ilyen szögben dönteni, teljesen ültetni viszont még nem lehet.

6 hónapos kor körül már gond nélkül lehet megtámasztva ültetni, de még mindig nem derékszögben, annál kicsit nagyobb szögben, és jól megtámasztva. A babakocsiban fél évesen még ne ültesd fel teljesen, de 120 fokban döntve már nézelődhet.

6-7 hónapos kor között a baba már tud úgy ülni, hogy a két kezén támaszkodik, ez azonban hosszú távon nem egészséges testhelyzet, ezért csak akkor engedd neki, ha ő maga húzta fel magát ebbe a pozícióba.

Ha már ügyesen kúszik vagy mászik és feláll, akkor a babakocsiban is felültetheted, általában ekkorra már ő maga is felhúzza magát benne, ebből kiderül, hogy már érett rá 🙂

Megtámasztás nélkül ülni nagyjából 10 hónaposan tud, de ez nem kőbe vésett szabály, mert ez nagyban összefügg azzal, mennyi ideig kúszott és mászott előtte. Azok a babák, akik később kezdenek csak kúszni-mászni, általában később tudnak támaszték nélkül ülni.

Mire kell vigyázni?

Amíg nem tud magától felülni (értsd: kúszásból vagy mászásból áttornászni magát ülő helyzetbe, vagy kézzel felhúzni magát), addig nem szabad huzamosabb ideig támaszték nélkül ültetni.
Amikor még csak a kezén támaszkodva ül, akkor sem szabad ültetni. Ilyenkor látszik, hogy a háta idővel meggörbül, ahogy ücsörög és ez nagyon megterheli a gerincét.

Ha túl sokat ülteted a babát, az jelentősen lassíthatja a mozgásfejlődését is, mert ülve remekül elfoglalja magát a nézelődéssel, játékkal és ez nem ösztönzi helyváltoztatásra.

A fél év alatti babákat semmiképpen nem szabad ültetni, legfeljebb 150 fokig döntve fektetni. A hosszas ülve babakocsiztatás különösen káros lehet, mert itt nem csak hosszasan fárasztó pózban van a kicsi, hanem a zötyögés miatt további terhelés is éri.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

Comment navigation

 • Bernadett

  2011. június 04. szombat

  Kedves Ági!
  Kislányom 10 nap múlva lesz 10 hónapos,2650 grammal 47 cm-el született.Most 7 kg,de 4 hónapos kora óta fogzik(8 foga van),ezért sokszor nagyon rossz étvágya is volt,mostanára ez javult:)
  Ügyesen kúszik,térdelő állásban hintázik,kapaszkodva áll percekig,próbálja magát hason a kiságy rácsain felhúzni térdelő pozícióba.A kérdésem az lenne,hogy baj-e még nem tud önállóan,támaszték nélkül ülni,csak pár másodpercig,utána elborul.A hordozóban,pihenőszékben magától felhúzza ülésbe magát,és ott sokáig ücsörög,de szőnyegen még nem tud.Sokat gügyög,nagyon érdeklődő,jó kedvű rengeteget mozgó kisbaba egyébként.Mászásból már próbálja a fenekét oldalra kitolni,s abból egyszer már sikerült felülnie,de elborult.
  Baj,vagy még nincs lemaradva a fejlődésben?Válaszát nagyon várom!Köszönöm szépen!

  Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva, teljesen a korának megfelelő a mozgásfejlődése.

 • Dóri

  2011. május 22. vasárnap

  Kedves Ági!

  Szeretném ha tanácsot adnál. 4 hónapos a kislányom, gyönyörűen tartja a fejét és egyenes háttal ül. Szóval nagyon sokáig tartja magát ha kicsit fogom. Van hogy ülök az asztalnál, erre fogja magát és úgy ül hogy közben a karjával támasztja magát az asztal szélén. Olvasom a cikkekben hogy ezt még nem szabad neki, viszont hiába húzom hátra, nem hagyja magát, ha babahordozóban vagy 150 fokban döntött kocsiban ül, fogja magát és 90 fokba felpattan. Szóval ha a gyerek maga próbálkozik és csinálja (nem a lábát akarja elérni) akkor szabad vagy sem?

  • Vida Agi

   2011. június 02. csütörtök

   Ha ő húzza fel magát ülésbe, akkor nyugodtan ülhet, de arra figyelj, hogy ha azt látod, hogy görbülni kezd a háta, tehát már nem tartja magát elég jól, akkor viszont fektesd le.

   • Dóri

    2011. június 03. péntek

    Köszönöm szépen! Igen, arra mindig figyelek, gondolom olyankor már elfárad 🙂

 • Sebestyénné Borbás Eszter

  2011. május 02. hétfő

  Kedves Ági!

  Tanácsát, véleményét kérném! Kislányom 11,5 hónapos. Kb. 9,5 hónaposan felállt, azóta kapaszkodva oldalazva lépeget, állva egy kézzel kapaszkodva manipulál, leguggol-feláll. Viszont egyedül még mindig nem ül fel!!! Állva, hason fekve játszik. Állásból letérdel. (Mászni 10-10,5 hónaposan kezdett) Kérdésem: Miért várat magára az üléssel? Mit tehetnék, hogy segítsem ebben?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Eszter

  • Vida Agi

   2011. május 11. szerda

   Az ülésre általában a mászásból jönnek rá a babák, mászásból hátratolják a popsit és úgy huppannak le, ritkábban állásból tanulnak meg először leülni. Mivel ő már leguggol és mászik is, hamarosan ülni is fog magától, valószínűleg néhányszor már sikerült is neki állásból. Hasizomból felülni csak jóval később, 1 éves kor után tudnak a babák.

 • Adrienn

  2011. március 29. kedd

  Kislányom március 22,-én töltötte a 9,-dik hónapját.1-2percig oxigént adtak neki születése után.6 hós kora óta forog össze vissza. A hasa körül is forog körbe körbe. Rengeteget van hason. A fenekét az egekbe emeli közben nyújtva a lába. Így is próbál előre menni és elérni a játékát.Viszont még nem mászik, és ha felállítom nem áll meg a lábán. Nem tartja meg a súlyát.Tudom h állítani nem szabad.Ha ültetem még eldől. Már hátrafelé tolat.A gyógytornász(NEM DÉVÉNYES)azt mondta kicsit gyenge a keze, de más baja nincs.Meg van késve. Aggódom mert nem mászik nem áll nem ül fel magától.Állandóan forog.Ön mit gondol?Előre is köszönöm.Adri

  • Vida Agi

   2011. április 05. kedd

   Mászni 10, felülni is 10, felállni 11 hónaposan kell legkésőbb, tehát még nincs semmivel lemaradva. Ebben a korban kúsznia kell és forognia, ha erre van módja, akkor hamarosan kialakul a többi is.

Comment navigation