Nem fontos a hízás

Az ideális hízás a terhesség alatt 10-12 kg: ezt minden kismama kívülről fújja. Ha viszont valaki csak keveset vagy egyáltalán nem hízik, akkor a környezete rögtön azzal kezdi ijesztgetni, hogy ettől valami nagy baja lesz a babának. Kutatók most bebizonyították, hogy egyáltalán nem gond, ha valaki nem hízik vagy éppen fogy a terhesség alatt.

Nem fontos a hízásAz alultápláltság nem jó a babának. Valamikor a hetvenes években tudósok rámutattak, hogy a hízás mindenképpen fontos a terhesség folyamán, hiszen így jut elegendő tápanyaghoz, ásványi anyaghoz a fejlődésben levő magzat. E kutatásokat félreértelmezve alakult ki az a hiedelem, hogy mindenképpen hízni kell a kismamának. Pedig ahhoz, hogy a baba elegendő tápanyaghoz jusson, a változatos étkezés, a sok zöldség-gyümölcs, a fehérje és kellő mértékű szénhidrátfogyasztás bőven elegendő.

Amerikai kutatók egy csoportja olyan kismamákat vizsgált, akik nem híztak vagy akár még kicsit fogytak is a terhesség alatt és azt találták, hogy az újszülöttek teljesen átlagos súlyúak lesznek (tehát nem igaz az a rémisztgetés, hogy az ilyen anyák csecsemői kis súllyal születnek majd), nem volt gyakoribb közöttük a koraszülés, sőt még előnyeik is származtak ebből: kevesebb volt köztük a császármetszés, a terhességi cukorbaj és magas vérnyomás és a vajúdás ideje is lerövidült.

A felmérés alapján íródott tanulmány szerint meg kéne változtatni a terhesség alatti hízással kapcsolatos ajánlásokat, és 7,5 kilónak kéne lenni az ajánlott hízásnak, valamint meg kéne határozni olyan felső határértékeket, amelyek felett már komoly kockázatokkal számolhat a terhes nő. Ennek valószínűleg nem fognak örülni azok, akik akik 15-20 kilót szednek magukra a várandósság alatt.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Jancsó Ilona

    2010. november 18. csütörtök

    Sziasztok.

    Én most vagyok 23 hetes és eddig 12 kg híztam.Az első fiammal 25 kg híztam,de nem volt feltűnő,mert arányosan oszlott el.Nem voltam bálna,sőt gyönyörű kismama voltam akkor is.Szerintem a 20 kg most is meglesz, de nem aggódok.Jól vagyunk ez a lényeg….

  • Brigico

    2010. június 02. szerda

    Sziasztok!
    Nagyon jót mosolyogtam azon, hogy mindenki kiírta a magasságát és az induló súlyát. Ezen ne sértődjön meg senki, nem rajtatok nevettem, hanem magamon. Ugyanis 172 centimhez 97 kg-mal indultam az elején, most 98 vagyok. Viszont ha megmondom a súlyom, mindenki ledöbben, mert kb. 20 kilóval nézek ki vékonyabbnak. És ráadásul szépen eloszlik rajtam. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam emiatt. Ezúton köszönet a géneknek és a genetikának! 🙂
    A pocim így 23 hetesen elég nagy, de a doki szerint nincs ezzel a babával semmi baj, szépen fejlődik, mozog is rendesen. Nekem meg ez a lényeg!!!
    Odafigyelek rá, hogy mit eszek, inkább többször keveset. Sajnos a sport kimerül a sétákól és kerékpározásból, mivel picit magas lett a vérnyomásom és nem akarok kockáztatni.
    Éljen az arany köz épút! 🙂
    Kellemes babavárást mindenkinek!

  • Sonya

    2010. február 10. szerda

    Sziasztok!
    Szerintetek az normális,hogy valaki itthon nem eszik semmit mert mindentől rosszul van amire csak ránéz,de ha elmegy az egyik családtagjához akkor mindent szivesen fogyaszt és rosszul sincs….? 83,5 kg-mal kezdtem,most 81 vagyok,pedig eszek rendesen….(persze mindennap nem is keveset a mamámnál,mert itthon rosszul vagyok,pedig nem rossz a kaja) nagyon sokat eszek igaz,hogy nagyon sok gyümölcsöt is. most vagyok 13 hetes.
    Elmúlhatnak a rosszullétek itthon?

    Válasz: Persze, ez normális, a szagok is sok mindent befolyásolnak, illetve pszichés is lehet (a szülői házban biztonságban érzed magad). A rosszullétek legkésőbb a 16. hétig el szoktak múlni.

  • Beatrix

    2009. december 04. péntek

    Sziasztok!
    Én a harmadik babámat várom!Az elsővel 10-et, másodikkal 5 kg-ot híztam!Most fogytam 4-et és ezt azóta tartom!Hozzáteszem,hogy 81 kg vagyok!Az első babám 3040g, a második 3400g volt és tök egészségesek!Úgyhogy kitartás mindenkinek,és ne aggódjatok!

  • Eperlány

    2009. november 14. szombat

    DK-val egyetértve azért én is felhívnám a figyelmet, miért lényeges, ha nem kellően hízik a várandós. Valóban csak geneteikai szerencse vagy ne adj isten valami szövődmény következménye?

    Mert ugyan szerintem is jobb fürge, vékonyabb kismamának lenni, mint „bálnának” hiszen nagyobb eséllyel lehet jobban bírni az utolsó hónapokat, és könnyebben szülhet is az az anyuka, aki nem hízott el túlságosan. De az nem jelenti azt, hogy nincs egy mérce, amit azért jó megütni.

    És nem a levegőből, hanem tapasztalatból beszélek:
    2009. május 24-én hoztam világra, természetes úton a kisfiamat a terhesség 35. hetében 1860 grammal és 43 cm-el. 9/10-es volt az Apgar értéke, oxigént nem kellett kapnia. Minden tökéletes volt rajta, csak kis súllyal született. Egy hónapig volt bent a korazsülött osztályon, mire hazavihettük. Zalán két hét múlva lesz féléves, és szerencsénkre makk egészséges. Szüléskor mindössze 7 kiló plusszal voltam több, mint a teherbeesés előtt.

    Higgyétek el eleget aggódtunk, izgultunk, amikor a terhesség ötödik hónapjában kiderült, hogy nem fejlődik a pocakokomban kellő ütemmel. Az első ami az orvosomnak feltűnt, hogy én nem híztam eleget. Az ötödik hónap végén még nem volt rajtam csak négy kiló plusz. Akkor az orvosom még nem aggódott annyira, mert Zalán akkor is már kicsinek mutatkozott, de még a megfelelő határon belül mozgott az ultrahangon mért súlya. Az orvosom szerencsére nem várt két hetet az újabb ultrahangig, egy hét múlva újra jelentkeznem kellett nála, amikor viszont Zalán fejlődési üteme már nem a normál határ alját, hanem a minimális fejlődést mutatta, és azonnal a kórházba utalt.

    Így kerültem be 31 hetes terhesen a kórházba. Két naponta ctg-tek, hetente kétszer ultrahangoztak. Két hét után kiderült a magzatom nem növekszik, és már naponta ctg-eztek, folyamatosan (minden másnap) kaptam a glükozt, kaptam két tüdőérlelő szteroid injekciót, fehérje dús menüre állítottak, szigorú hízókúrára fogtak és szigorúan feküdnöm kellett (a belső méhszájam megnyílt).
    Elkezdtek felkészíteni egy esetleges császármetszésre és két nap-két hét közötti intervallumot jósoltak nekünk. Éppen letelt a két hét amikor megállapították, hogy a manó minimálisan de nöcekedni kezdett. Viszont ekkor váratlanul beindult a szülés, amit két és fél napig „sikeresen” visszatartottak, ám a harmadik nap már nem volt visszaút.
    Ekkor leállították a visszatartót, burkot repesztettek, és öt órán belül megszületett a kisfiam. S míg Zalánt sikerült csodálatosan könnnyen megszülnöm, addig a méhlepényem még az oxitocin hatására sem mozdult meg. A végén műtéti úton távolította el az orvosom, utólag mesélte el, darabokban tépkedte le a hasfalamról.
    Kiderült, elégtelenül működött a méhlepényem…
    Szóval azért nem árt figyelni arra, hogy arra a minimum 9 kilóra igen is szükség lehet, mert nem biztos, hogy alkat kérdése.
    Remélem, bárkinek segíthettem!
    Eper

  • kata

    2009. július 16. csütörtök

    en is szeretek gyereket de tulsujos vagyok a doki azt mondta le kellenne fogyni mert igy nem fog sikerulni. Mit tegyek?

    Válasz: Próbálj fogyni valamennyit. Itt a nyár, sok a gyümölcs, a melegben nem is esnek jól a nehéz ételek, viszonylag könnyű diétázni. És mozogj is jó sokat. Séta, biciklizés, ami jól esik. De eljárhatsz tornázni, kondizni is. Nem tudom, mennyi a túlsúlyod, milyen lehetőségek vannak a környéken…

  • Tirinke

    2009. július 11. szombat

    Én is a túlsúlyos kismamák közé tartozom… 83.5kg-val kezdtem, most 23 hetesen 89kg vok. Próbálok odafigyelni arra hogy mit mikor eszem és hogy mennyit. Pl. ha egy esti beszélgetés alkalmával sózott mogyival kinálgatnak visszautasítom, de másnap reggel ha kivánom nyitás előtt ott vok a bolt előtt hátha így 2 perccel hamarabb kinyit és akkor enyém lehet a csemege. viszont vannak olyan napok amikor fékezhetetlen vagyok… A volt kolléganőim viszont mindig azt kérdezik hogy mennyit fogytam és ez jó érzéssel tölt el…

  • Eduscho

    2009. június 16. kedd

    Sziasztok!

    A harmadik lányommal vagyok a harmincadik héten. Eddig 5 kg-ot híztam, 62- ről indultam. Érdekes hogy a nagyobb lányommal még 13 kg, a kisebbel már csak 10 kg a mostanival kb. hét lesz a vége. Nem is baj, mert a másodiknál terhességi cukorbajom volt így most a szénhidrátra oda kell figyelnem. Szinte csak az egészséges ételeket kívánom: zöldség, gyümölcs, barna lisztből készült dolgok,tejtermékek néha azért becsúszik egy kis magyaros étel. Örülök, hogy nem sokat híztam és szerintem a babának sem kell négy kilósnak lenni. Az első babám az volt és sokkal nehezebben született illetve utána is nehezebben jöttem helyre mint a másodikkal, aki 3.20 kg volt. Vitaminokat én is szedek, szerintem nem ettől lesz óriás a baba. Mindenkinek kellemes, problémamentes gyermekvárást kívánok!

    Educsho

  • Hajnimama

    2009. június 02. kedd

    Jó hogy van ez a cikk,én is aggódtam hogy keveset híztam,bár a dokim és a védőnő is agyon dicsér hogy milyen ügyes vagyok,pedig tényleg nem vonok meg magamtól semmit. eszem sütit,csokit,gumicukrot,tésztát.. de mondjuk mozgok is sokat,fiam másfél éves 🙂

    Ő a 2.babám, a fiammal 17kg-ot híztam,53ról indultam, lánykámmal pedig 63ról és vele most vagyok 67.. ja,és 28hetes..

  • Juliee

    2009. március 10. kedd

    Sziasztok!

    Én a 20. hétben járok és 75 kg-ról indultam (169 cm) aztán a 2.hónap végére 72kg lettem. Most újra 75 kg vagyok, vagyis az eredeti súlyomnál tartok. Az étvágyam teljesen normális, de jellemzően többször eszem keveset. A pocim nő, a baba teljesen jól fejlődik viszont a testem átalakult. Az arcomról eltűnt a pufi pofim, a hátamról, a karomról és a popsimról is ment le. Fogalmam sincs mi történik… Attól tartok, hogy szülés után jön majd a fekete leves. Csak érdekelne, hogy járt vagy jár valaki hasonló cipőben, mint én?

  • Hajni

    2009. január 26. hétfő

    Én most 22 hetes kismama vagyok. Eddig 2kg-t híztam. Ettől függetlenül jól érzem magam, habár most kezd igazán nőni a pocim ,így is nehezen veszek levegőt olykor.Szinte napról napra érzem ahogyan nő a hasam, és feszít. 67 kg val kezdtem a terhességet, most vok 69. Nem kell sokat hízni ahhoz szerintem ,hogy egészséges, átlagos súlyú babánk legyen. Persze vitamint is szedek, eddig napi 1-t., most 2 naponta 1 szemet. A bébink teljesen normális súlyú és nagyságú .Tehát sztem nem gond, ha egy kismama nem hízik több tiz kilót. Normális étkezés, mozgás, és némi vitamin.

  • Horváthné Kata

    2009. január 16. péntek

    Jelenleg a 18.hétben vagyok és 1.5 kg-mal vagyok több mint kezdetkor. Nem voltam se túl sovány se túl erős, 157 cm-hez 57 kg. Most vagyok 59 (hol 58.7 függ a napszaktól). Nekem még most sem vették észre a munkatársaim, hogy babát várok és nekem is, aki tudja, azt mondja, hogy kezdenek aggódni, hogy keveset híztam. Kezdetben szerintem a rosszúllétek miatt én is fogytam, most már tudok enni, de nem eszem túl magam. Azt olvastam, hogy az ötödik hónapig felszedett kilókat a legnehezebb leadni, mert ez a saját testzsíromat gyarapítja, nem pedig a pici miatt történik. Én jól érzem magamat, hogy nem szedtem még fel olyan sokat, pláne, hogy nehezítené már most a légzésemet, ami pedig allergiásan nem a legjobb érzés. Minden vitamint beviszek, olykor eszem szalonnát is ha megkívánom, de most sokkal jobban esnek a tejtermékek és a gyümölcsök. Még csak most kezdek el járni majd kismama tornára, mert eddig a munkám nem adott rá lehetőséget. Én annyit üzennék, hogy az arany középút a legjobb és a sétát, kis mozgást mindenképp be kell iktatni, mert sokkal könnyebb lesz a szülés, és az izmokat, valamint a súlyunkat is sokkal jobban kordában lehet tartani.

  • Judit

    2008. november 17. hétfő

    Tényleg a legjobb út az arany középút! Bár. amikor farkaséhes vagy, nehéz ezt megtartani. Két fiammal 22-22 kg-ot híztam. Most a 24. hétben járok,2 kg-ot híztam, de görögdinnyém van, mindenki ezzel jön, hogy Úr Isten, neked mekkora a hasad…..!
    A közvélemény, és a singlik megjegyzése nem érdekel, azt gondolom, hogy megfelelő táplálkozással egy boldog várandósságot tudsz kiegyensúlyozottabbá tenni, fölösleges statisztikákhoz mérni magunkat. Ha jól érzed magad, és egészséges vagy testileg- lelkileg, nem fogsz nassolni (folyton), és fogod értékelni, hogy ez egy tényleg ajándék időszak egy nő életében!!! Értékeld, és élvezd ki minden percét!!

  • Katica_11

    2008. november 11. kedd

    Sziasztok!

    Én most a 23. hétben vagyok. 60 kg-al kezdtem a terhességet. Most 67 kg vagyok. A védőnő szerint nagyon sokat híztam, és még hol van a szülés… ( 2009.03.10.) mindegy nem érti meg, ha nem eszek amikor úgy érzem, hogy kell, olyan rosszul leszek, szinte az ájulás szélén állok. Én nem fogom megvonni magamtól a táplálékot, azzal szerintem a kisbabámnak is ártok, ha összeesek… mert nem eszek. Arra odafigyelek, hogy nem eszek túl zsíros ételeket, vagy túl sok édességet, de azért nem vonom meg magamtól teljesen.
    Eddig a fogadott orvosom mindíg megdícsért hogy gyönyörű, egészséges a kisbabám, és mindíg gratulált, hogy csak így tovább. Azt hiszem ha majd épen, egészségesen megérkezik a kisbabám, és eltelik a szoptatós időszak, bőven lesz időm lefogyni a régi súlyomra. Addig is minden kismaminak, nagyon boldog babavárást kívánok.

  • kittus

    2008. október 27. hétfő

    Most a 25. héten vagyunk és eddig 3,5 kilót híztam, így vagyok 70. Persze ez függ nálam jócskán attól, hogy hányadik napja nem voltam wc-n. (értsd:kb 1 kilo, és nem viccelek) Én nem gondolkozom el azon, hogy mit mikor szabad, akkor eszem, amikor jól esik. A védőnő óva int a nasitól, pedig mióta babát várok egy kezem meg tudom számolni hány kocka csokit ettem meg. A barátnőm viszont, aki 46kilóval kezdte a terhességet, a 30.héten plusz 16 kilóval számolt. De jól áll neki. 😀
    Kellemes babavárást mindenkinek! 😀

  • Járomi Judit

    2008. augusztus 09. szombat

    Sziasztok! Én is a túlsúlyos kismamák táborát gyarapítom. 10 hetes terhes vagyok és igenis diétára vagyok fogva, az orvosom nem fogyókúráztat ,de 3 dolgot megtiltott: 1:a finomított cukor és abból készült étel, 2: a tömény zsíros ételek, a harmadik pedig a hús, illetve ez utóbbit heti 1alkalomra korlátozta. Igazából ezek a megszorítások nem esnek nehezemre mert sok más ételtől jól lehet lakni és rengeteg tápanyagot tartalmaznak ,viszont fölösleges kalóriát nem. Még nem híztam de nem is fogytam eddig. Minden olvasónak jó egészséget és boldog babavárást kívánok!

  • szocsha

    2008. augusztus 05. kedd

    sajnos én a nagyon túlsúlyos kismamák táborát erősítem. 3. gyermekemet várom, s védőnőként mindent elkövettem, hogy súlyom ne emelkedjen az évek alatt, de a genetikán nem tudtam változtatni. első gyermekemmel 20kg híztam,ő 4200g-mal született. 2 évig szoptattam, melynek következtében illetve étkezési szokásaim következtében rengeteget híztam. 9 évvel késöbb ismét kisfiam született, melnyek során tovább emelkedtek a kilók a súlyomat illetően.Vele összesen 10kg-ot híztam. Másfél évvel késöbb ismét gyermeket várok. jelenleg 12 hetes kismama vagyok. A kezdeti rosszulléteknek s, hogy odafigyelek arra mit eszem eddig 7 kg-ot fogytam. A baba szépen fejlődik, én meg nem eszem felesleges szénhidrátot, viszont rengeteg gyümölcsöt eszem helyette. Még nem értem el a 100kg alatti határt, de jó volna szülés után büszkén állni a mérlegre. Nem koplalok, de szigorúan odafigyelek arra, hogy mit eszem. Mindenkinek jó egészséget és gyönyörű áldott álapotot kívánok.

    Válasz: Ne aggódj, a 2 terhesség és a szoptatás alatt én is rengeteget híztam, de aztán a második szoptatás alatt már jobban odafigyeltem, elkezdtem sportolni, és már 20 kilót leadtam 🙂

  • gyongy04

    2008. június 23. hétfő

    Teljesen egyetértek DK hozzászólásával. Abszolult nem mindegy, hogy a nem hízás, illetve a terhesség alatti fogyás milyen testalkatú kismamánál áll fennt.
    Jómagam a duci kismamák táborát erősítem. Jelenleg 40 évesen a 4. gyermekemet várom. A 23. hétben eddig 5 kg-ot fogytam. Természetesen nem fogyózok, csak nagyon szigorúan odafigyelek arra, hogy mikor, mit és mennyit eszem. A baba gyönyörűen fejlődik. Az első gyermekemmel 56 kg-osan lettem terhes, 23 kg-ot híztam, a születési súlya 3300 gr. volt. A másodikkal 63 kg-val kezdtem, 12 kg-ot híztam, a születési súlya 3450 gr. volt. A harmadikkal 82 kg-mal kezdtem, nem híztam semmit, születési súlya 3750 gr. volt. Szülés után 69 kg voltam. Tehát a kezdő anyai testsúly, igenis fontos annak megítélésében, hogy szükséges -e az anyai szervezet számára a terhesség alatti hízás, avagy sem.
    Óva intenék minden kismamát a fogyókúrától, a koplalástól, de az esztelen falástól is! Érdemes az arany középutat betartani.

  • admin

    2008. június 12. csütörtök

    Fogyókúrázni, koplalni terhesség alatt tilos! De csak azért se szabad stresszelni magát az anyukának, mert nem hízott eleget. Ez a cikk egy kutatás eredményeit közölte, nem pedig részletes táplálkozási útmutató kismamáknak, az egy korábbi írásban volt olvasható.

  • DK

    2008. június 12. csütörtök

    Kar, hogy a cikk nem emliti meg, hogy milyen testalkatu kismamaknak nem fontos a hizas, meg hogy a kismama etkezesi rendellenessegben szenved-e (pl. anorexia)… Egy egyebkent is sovany (ertsd: orvosilag) kismamanak igenis ossze kell magat szednie – idealis esetben meg persze terhesseg elott! Sajnos a cikk nem emliti, hogy a milyen komplikaciok lephetnek fel nem megfelelo taplalkozas eseten:
    Koraszules
    Alacsony szuletesi suly (fiziologias norma, azaz 2500g alatt, meg ha az ujszulott a 37. het utan szuletik is meg)
    Halva szuletes/veteles
    Mehsorvadas
    Csaszar metszes
    Fejlodesi rendellenessegek (magzat ill. kesobbiekben is akar csecsemo/kisgyermek korban)
    Legzesi rendellenessegek
    Terhessegi cukorbetegseg
    Szules alatti komlikaciok
    Depresszio
    Toxemia

    Persze ez nem jelenti azt, hogy idezve az elozo hozzaszolot „balna” mereture kell hizni, hisz annak is vannak a kockazatai. Fontos az egeszseges taplalkozas es a mozgas is egy „esemenytelen” terhesseg alatt, amikor az orvos ezt jonak latja. Es ha egy kismama 5 honapos terhesnek nez ki szules utan, az teljesen normalis! Ne az legyen senkinek a celja, hogy szules utan ugy nezzen ki, mintha „mi sem tortent volna”… Utana is le lehet adni a folos kilokat.

    A terhesseg alatt tartalekolt zsir pedig igenis jol jon szoptataskor, hisz a tej taperteket noveli. Radasul szoptatos kismamak altalaban konnyebben meg is szabadulnak folos kiloiktol.

    Csak meg egy megjegyzes, es ezzel nem szeretnek elrettenteni senkit, csak szerintem jo elgondolkodni rajta, mielott meg a cikket olvaso varandos kismamak sorban fogyozni kezdenek… Addig mindenki azt hiszi, hogy vele nem tortenhet baj, barmit tesz/nem tesz is, amig meg nem tortenik a baj…

    Mindenkinek boldog varakozast, es egeszseges babat kivanok!!!

  • Kovács katalin

    2008. június 10. kedd

    Ezt a cikket nagyon hasznosnak találom,ugyanis én is ebben a cipőben járok. Vékony testalkatom révén mindenki azzal ijeszget, hogy kicsi lesz a baba. Már nagyon elegem van néha, hogy ámuldoznak azon milyen kicsi a hasam.Most vagyok 31-hetes, és én tudom ,hogy nincs semmi gond.Mért kell minden kismamának ugy ki nézzni mint egy bálna.(már bocsánat)Most a harmadik gyerköcömet várom, és amikor megszületik a harmadik tudom hogy nem fog látszani,hogy babát vártam.Tehát vékony kismamik ne foglalkozatok mit mondanak az emberek,a lényeg hogy ti jól vagytok, és boldogok a terhesség alatt.