Nehézlégzés terhesség alatt

Ijesztő, de szerencsére csak átmeneti jelenség a várandósság alatt, amikor az anyuka nehezen veszi a levegőt. Ilyenkor amellett, hogy megijed a fulladás lehetőségétől, attól is fél, hogy a babának valami baja esik. Az aggodalom azonban nem jogos.

Nehézlégzés terhesség alatt A nehéz légzést az okozza, hogy a méh mérete megnő, nekinyomódik a rekeszizomnak, és a tüdőnek. Mivel a terhesség alatt a szervezetbe több levegő jut, és többre is van szükség, a kismama légszomjat érez és ettől megijed.

Ez az állapot nem tart sokáig, általában ahogy a baba egyre lejjebb száll, a légzési problémák is elmúlnak. Kritikus a 28-36. hét közötti időszak, ekkor lép fel leggyakrabban ez a tünet.

Mit tehetünk? Az okot teljesen elmulasztani nem lehet, javítani azonban tudsz a helyzeten azáltal, hogy mindig egyenes háttal ülsz, állsz, kiegyensúlyozott, stresszkerülő életet élsz, és rendszeresen mozogsz. Ha éjjel is gyötör a légszomj, akkor megtámasztott háttal félig ülő helyzetben aludj, ez segíthet.

A baba hozzájut a számára szükséges oxigénhez akkor is, ha te úgy érzed, alig kapsz levegőt, mivel a köldökzsinór gondoskodik erről.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Erika

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Nem tudom, hogy jól értelmeztem-e az írásod a nehézlégzésről, ezért szeretném megkérdezni, hogy az egész terhesség alatt előfordulhat ez a jelenség. Nekem konkrétan az elején (5-6. héten, de akkor nagyon megijedtem a rám váró feladattól és az ismeretlentől:)) illetve most a 15.-16. héten is előfordul, hogy néha egy hektikusabb vagy pörgősebb nap után/alatt nehezebben veszem a levegőt. Elvileg az EKG szerint a szívemmel minden ok, a vérnyomásom 120/80, estleg 90 , szóval nem tudom, mi okozhatja még ezt. Úgyhogy kicsit aggódom, na meg nem egy kellemes érzés.

    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Igen, előfordulhat máskor is nehézlégzés, a hormonok is okozhatják és a stressz is.

  • Tóth Zoltánné

    2011. február 28. hétfő

    Sziasztok!
    24 hetes terhes vagyok,már egy hete hogy éjszakákon át nem alszom,mert nem kapok levegőt,helyes dolog ez?
    Hogy tudok rajta változtatni?
    Meddig fog ez tartani?

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Igen, ilyen átmeneti légszomj előfordulhat terhesség alatt a méh növekvő mérete miatt. Segíthet, ha oldalt fekve, -egy párnával megtámasztva a lábadat, vagy a pocakodat- alszol.

  • veberna

    2010. november 28. vasárnap

    Szia.18 hetes terhes vagyok légszomjal küszködök.Csak azt szeretném megkérdezni hogy normális ez ilyen korán?Nagyon megvagyok ijedve!Mit tegyek kérlek segíts.Ellőre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Igen, ez normális lehet, de ha nagyon zavaró, akkor fordulj orvoshoz.

  • Timi24

    2009. december 31. csütörtök

    Kriszta:
    Nem alszom már háton, mert igen tudom, hogy nem szabad, sajnos :). Csak oldalt, vagy féilg hason, nem vettem észre, hogy nehezen venném a levegőt, de a férjem szerint csak a kifújásnál hangos. Nem tudom, én nem veszem észre.

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 30. szerda

    Timi24:Én úgytudom nem szabad már háton feküdni ilyen idős terhesen.Én 29 hetes vagyok csak oldalt fekszek.Ez van kikell bírni.Nem nehezen veszed a levegőt esetleg?lehet azért szuszogsz annyira.

  • Timi24

    2009. december 30. szerda

    Szia!

    Én 26 hetes kismama vagyok és a férjem szólt, hogy éjszaka annyira szuszogok, hogy felébred rá illetve nagyon nehezen tud tőle aludni. Általában oldalt fekszem, vagy félig hason mert háton nem jó már.
    mit tudok tenni ellene, hogy ne szuszogjak annyira? Lehet tenni vmit ellene?

    Köszönöm: Timi

    Válasz: Előfordulhat ilyen, mert a baba nyomja a tüdőt is, kevesebb levegő fér beléd, viszont a magzat miatt több levegőre van szükséged.

  • BEA

    2009. augusztus 24. hétfő

    Sziasztok!

    30. hetes terhes vagyok és éjjelente légszomj gyötör, ráadásul asthmás vagyok, aminek eddig nem jelentkeztek a tünetei, úgyhogy nem tudom eldönteni, hogy ez most akkor mitől van. Ventolint szoktam befújni, de nem szeretném használni ezt minden éjjel. Akkor most mivel árthatok a magzatomnak? Ha befújok, vagy ha nem?

    Válasz A légszomjat okozhatja a baba is, mivel ilyenkor még fent van a pocak és nyomja a tüdőt. A befújásról az orvossal konzultálj mindenképpen, hogy szabad-e vagy sem.

  • Boszorka

    2009. április 06. hétfő

    Köszönöm, h válaszoltál azt hittem h nem fogsz …. Ma elmentem a háziorvosomhoz és azt mondta h 4 hetes terhes vagyok és mondta h most türelmem legyen és várjam ki h megjön-e vagy sem…. már alig várom h elmenjen ez a hónap és okosabb legyek..:) azt mondta ő sem érti mért beszéltek össze vissza „azok” az orvosok…

  • Vida Agi

    2009. április 01. szerda

    Igen, ez így van, hol erősebbek a tünetek, hol gyengébbek vagy egy darabig el is múlnak.

  • Boszorka

    2009. március 31. kedd

    Szia!!!!
    A múlthéten nagyon rossz volt mert akkor minden problémám volt…ezen a héten pedig csak egyszer-kétszer jelentkezik valami… Pl Volt h reggel amikor felébredtem nem volt semmi sem de amikor kb 1 órával később a buszon ültem alig vártam, h leszállhassak mert nagyon hányingerem lett és szédültem … ma meg pl semmi jel nem jelentkezett..csak hányingerem van és anya ma bablevest és baboskajákat csinált és annyira nem volt jó azt hittem földhöz verem magam…de nem anya föztjével volt a gond mert anya nagyon jól főz és szerettem is eddig a babos kajákat nem volt vele semmi bajom…de ma inkább eszek valami mást mint h azt meg egyem .. ma volt hányingerem és szédültem is kicsit még most is…bnőm azt mondta h nyugodjak meg mert van h nincs jel….h ha terhes vagyok akkor nem mindig leszek rosszul….válaszolj!!! Köszi az eddigi válaszaidat is!!!

  • Vida Agi

    2009. március 29. vasárnap

    Boszorka, az első hetek nagyon nehezek, egy csomó kellemetlen tünet jelentkezik, pihenj sokat. Az émelygésre a gyömbéres dolgok szoktak beválni (keksz, gyömbértea, gyömbér üdítő)

  • Boszorka

    2009. március 26. csütörtök

    Szia!!!!
    Lehet h nevetségesen fog hangozni és bolondnak fogok tünni…. de ma a mi sulinkban sok lépcső van és amikor mentünk fel nagyon hamar kifuladtam már kb az első 24. lépcsőfoknál…meg van amikor nehezen veszem a levegőt….de gondolom ez még nem lehet hiszen a 4.hétnél vagyok ha minden igaz (ha nem valami más betegségem van)…
    ilyen lehet??? Lehet h bolondnak nézel és remélem nem zavarok a rengeteg kérdésemmel de nagyon félek RETENETTESEN
    Nem tudom mi lehet velem de tényleg és nagyon parázok…hiszen olvasok itt utánna a dolgoknak és némelyik egészen megilyeszt és van olyan amivel eddig nem foglalkoztam és kiderül itt h mi van …. ma is reggel nem volt semmi bajom azt a buszon megfájdult alól a hasam és mintha alul puffibb lenne vagy nem tom …. és ma végig azt hittem h megfog jönni de nem jött meg …. kétszer majdnem elsírtam magam. teljesen apró dolog miatt, mert a tanárnőm nem engedett ki Wc-re és azért mert a bnőim nem maradtak bennt velem a városban hanem azt mondták menjek haza pihenni és enni (mert nagyon éhes voltam) … Rosszul éreztem magam: szédültem, hányingerem volt (mintha hánynom kellenne de végül csak böfögök)…fájt a fejem ami most is fáj és most is émelygek…. Kérlek ne gondolj bolondnak csak egyszerűen nagyon meg vagyok ijedve és félek h mi lesz…. Mert ha nem vagyok terhes akkor valami nagy betegségem lehet…De nem tudom milyen betegségnek a jelei lehetnek ezek…. Félek….Sajnállom h sokat írok és nem akarlak tényleg zavarni csak félek és ha van bennem egy kisbaba őt is nagyon féltem h ne essen semmi baja—-Válaszolj és még egyszer SAJNÁLOM!!!!