Szülésfelkészítő tanfolyam

Honnan ismerem fel az első fájásokat? Mi a különbség a jóslófájás és az igazi fájás között? Ki fogom-e bírni? Meddig tart majd? Honna tudom, hogy elkezdődött? – a legtöbb kismamát ezek a kérdések izgatják a szüléssel kapcsolatban, és pont ezek a kérdések azok, amikre a szülésfelkészítő tanfolyamok nem adnak választ.

Szülésfelkészítő tanfolyamAnnak idején itt nálunk az SZTK-ban szerveztek úgynevezett „apás” szülésfelkészítő tanfolyamot, amire beneveztünk a párommal együtt, de miután ő az első előadást végigaludta, onnantól kezdve maradtunk az anyás szülésfelkészítésnél. Miért? Mert a tanfolyamnak csak a neve volt „szülésfelkészítő”, maga a tanfolyam a terhességről, az étkezésről, életmódról szólt, beszéltek ugyan a fájásokról, a szülőszobáról, a fájdalomcsillapításról, de az igazi kérdéseimre nem kaptam választ. Fogalmam sem volt, milyen az a jóslófájás, hogy mit csináljak a fájások alatt és között, hogy honnan ismerem fel az első fájást. Egyedül a tolófájást mesélték el rendesen, hogy az olyan „kakilás-szerű” fájás lesz, de azokat az érzelmeket, körülményeket, amivel az egész szülés jár, nem mondta el senki.

Miről kéne egy szülésfelkészítő tanfolyamnak szólnia? Magáról a szülésről! A terhesség, az életmód, a toxémia és minden más megtalálható a terhességről szóló könyvekben, vagy az interneten is, de a lényeg, hogy hogyan küzdjél meg a fájásokkal, hogy hogyan épül fel a folyamat, hogy miként éled ezt meg lelkileg, csak a szülőszobán derül ki. Pedig ennek egyáltalán nem kéne így lennie. Tudatos testi és lelki felkészüléssel a szülést életed legcsodálatosabb eseményeként élheted meg. A legtöbben azt szeretnék tudni, mikor kezdődik és honnan tudhatják, hogy már elkezdődött. A rejtett vajúdás folyamatáról szinte sehol nem beszélnek, pedig ez az utolsó hetekben már megkezdődik, és ennek logikus folytatása a vajúdás kezdete, az első rendszertelen fájások megindulása.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy azok a kismamák, akik résztvettek szülésfelkészítő tanfolyamon, 20%-kal ritkábban estek át császármetszésen. Hány anyukától hallom mostanában, hogy mekkora csalódás volt a császár, mennyivel jobb lett volna rendesen szülni… Hogyan is vezet az út a császármetszéshez? Nagyon gyakran úgy, hogy a vajúdás elhúzódik, a kismama nem tágul kellő ütemben, elfárad, elege lesz az egészből, míg végül a baba sem bírja tovább és gyorsan ki kell emelni. Felkészülés révén ez a helyzet elkerülhető: a testi felkészülés, az állóképesség megőrzése vagy megszerzése címén elegendő heti 4-5 alkalommal fél órát kényelmes tempóban sétálni, ez önmagában nagyobb kitartást biztosít és lerövidítheti a vajúdást. Emellett még számos homeopátiás és egyéb praktika létezik a fájások csillapítására, a méhszáj tágulásának elősegítésére, amiknek ismerete elősegítheti a természetes szülést egy átlagos kórház átlagos szülőszobájában is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.