Szülésfelkészítő tanfolyam

Honnan ismerem fel az első fájásokat? Mi a különbség a jóslófájás és az igazi fájás között? Ki fogom-e bírni? Meddig tart majd? Honna tudom, hogy elkezdődött? – a legtöbb kismamát ezek a kérdések izgatják a szüléssel kapcsolatban, és pont ezek a kérdések azok, amikre a szülésfelkészítő tanfolyamok nem adnak választ.

Szülésfelkészítő tanfolyamAnnak idején itt nálunk az SZTK-ban szerveztek úgynevezett “apás” szülésfelkészítő tanfolyamot, amire beneveztünk a párommal együtt, de miután ő az első előadást végigaludta, onnantól kezdve maradtunk az anyás szülésfelkészítésnél. Miért? Mert a tanfolyamnak csak a neve volt “szülésfelkészítő”, maga a tanfolyam a terhességről, az étkezésről, életmódról szólt, beszéltek ugyan a fájásokról, a szülőszobáról, a fájdalomcsillapításról, de az igazi kérdéseimre nem kaptam választ. Fogalmam sem volt, milyen az a jóslófájás, hogy mit csináljak a fájások alatt és között, hogy honnan ismerem fel az első fájást. Egyedül a tolófájást mesélték el rendesen, hogy az olyan “kakilás-szerű” fájás lesz, de azokat az érzelmeket, körülményeket, amivel az egész szülés jár, nem mondta el senki.

Miről kéne egy szülésfelkészítő tanfolyamnak szólnia? Magáról a szülésről! A terhesség, az életmód, a toxémia és minden más megtalálható a terhességről szóló könyvekben, vagy az interneten is, de a lényeg, hogy hogyan küzdjél meg a fájásokkal, hogy hogyan épül fel a folyamat, hogy miként éled ezt meg lelkileg, csak a szülőszobán derül ki. Pedig ennek egyáltalán nem kéne így lennie. Tudatos testi és lelki felkészüléssel a szülést életed legcsodálatosabb eseményeként élheted meg. A legtöbben azt szeretnék tudni, mikor kezdődik és honnan tudhatják, hogy már elkezdődött. A rejtett vajúdás folyamatáról szinte sehol nem beszélnek, pedig ez az utolsó hetekben már megkezdődik, és ennek logikus folytatása a vajúdás kezdete, az első rendszertelen fájások megindulása.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy azok a kismamák, akik résztvettek szülésfelkészítő tanfolyamon, 20%-kal ritkábban estek át császármetszésen. Hány anyukától hallom mostanában, hogy mekkora csalódás volt a császár, mennyivel jobb lett volna rendesen szülni… Hogyan is vezet az út a császármetszéshez? Nagyon gyakran úgy, hogy a vajúdás elhúzódik, a kismama nem tágul kellő ütemben, elfárad, elege lesz az egészből, míg végül a baba sem bírja tovább és gyorsan ki kell emelni. Felkészülés révén ez a helyzet elkerülhető: a testi felkészülés, az állóképesség megőrzése vagy megszerzése címén elegendő heti 4-5 alkalommal fél órát kényelmes tempóban sétálni, ez önmagában nagyobb kitartást biztosít és lerövidítheti a vajúdást. Emellett még számos homeopátiás és egyéb praktika létezik a fájások csillapítására, a méhszáj tágulásának elősegítésére, amiknek ismerete elősegítheti a természetes szülést egy átlagos kórház átlagos szülőszobájában is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.