Pocakkeményedés: Ez most jóslófájás vagy sem?

A méh természetes állapotában is naponta többször összehúzódik, akkor is, ha nem vagyunk terhesek. Várandósan azonban a nagy pocak miatt jobban érezzük a méhizomzat összehúzódását, ami ijesztő lehet, hiszen minden várandósoknak szóló könyvben azt olvashatjuk, hogy a pocak keményedése a szülés megindulásának jele lehet. A dolog azonban nem ilyen egyértelmű.

 Pocakkeményedés: Ez most jóslófájás vagy sem?Rögtön az elején különbséget kell tennünk a magzat mozgása által kiváltott pocakkeményedés és a méhösszehúzódás között. A baba -különösen a második harmadban- nagyon mozgékony, rúgdos, forgolódik, a könyökével bököd: a legtöbb esetben ez a pocak megkeményedésének oka. Ez a keményedés a legtöbb esetben nem fájdalmas (a harmadik harmad végefelé a baba nagy mérete miatt már akár fájdalmasnak is érezhetjük) és legfeljebb véletlenszerűen ismétlődik.

A valódi méhösszehúzódás ezzel szemben periodikusan jelentkezik. Egy összehúzódás legalább fél percig tart és 10-20 percenként vagy még gyakrabban ismétlődnek az összehúzódások. Ha valakinél gyakran fordul elő ilyen eset, és a méhszáj is elkezdett kinyílni, akkor Magne B6 tablettát ír fel az orvos, mert ez ellazítja az izmokat, s így a méhizomzatot is.

Szintén nem számít méhösszehúzódásnak az, amikor egész nap folyamatosan keménynek érzed a hasadat. Ez a helyzet nagyon ijesztő lehet, de tudnod kell, hogy általában külső körülmények hatására lép fel. Stressz, frontátvonulás, idegeskedés, túlterheltség okozhatja. Ha ilyet tapasztalsz, akkor több pihenés ajánlott.

Honnan ismerheted fel az első fájásokat?
A válaszért katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

Comment navigation

  • eliza

    2011. június 04. szombat

    keves ágnes 40.hetes vagyok ma redszeresen keményedik a hasam enyhén görcsölök ma már 4,5 éreztem sürgös választ várok mert már félek mire számitcsak mikor lesz baba? mára vagyok ki irva

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezek lehetnek jóslófájások is, de ha gyakoribbá és rendszeressé válnak, akkor itt az idő.

  • Nikoletta

    2011. május 29. vasárnap

    nem írtam hogy 36 hetes kismama vagyok 🙂

  • Nikoletta

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági.

    Azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e az, hogy napok óta esténkét feszítö érzést érzek alul. De úgy, hogy fáj a végbelem is, és a hugyhólyagomat is olyan mintha tüvel szúrkálnák. Egy idö után elmullik, aztán megint, és ilyenkor mindig mennem kell pisilni is és ha ülök még rosszabb. Ez lehet joslófájás? Vagy tágulok? Teljesen olyan mintha a baba nyomna alulról. Székelési ingerem is van ilyenkor.
    Szeretném ha elmondanád a véleményed erröl, mert nem tudom, hogy ez fájás-e vagy nem?
    Még annyit, hogy nézettem egy vizeletet, mert azt hittem, hogy dúrván felvagyok fázva, de teljesen rendben van a vizeletem.
    Köszönöm válaszodat elöre is
    Üdvözlettel:Niki

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ez lehet jóslófájás, de a baba is nyomhatja ilyen erővel az „altájadat”, ez normális az utolsó hetekben, amit erősíthet az is, hogy a baba feje kezd teljesen befordulni a szülőcsatornába. A fájást a derekadban érzed majd igazán, menses-szerű görcsökkel jár együtt.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ez nem jóslófájás, hanem az utolsó hetek velejárója, a baba egyre megy lefelé, ez okozza. A jóslófájást a derekadban érzed.

Comment navigation