A fájdalom a fejben dől el

Az Igazi Szülésfelkészítő Tanfolyam hallgatói tudják, hogy gyakran emlegetem, mennyire fontos, hogy megtanulják megismerni saját fájdalomküszöbüket és azokat a módszereket, amiket ők személyesen használnak a fájdalom leküzdésére. Például van, aki a párnája csücskét szorongatja, van, aki kiabálással adja ki a feszültséget stb. A lényeg, hogy a fájdalomérzet a fejben dől el, és ha ismered a saját megküzdési stratégiáidat, akkor könnyebben veszed az akadályt.

A fájdalom a fejben dől elÉrdekes történetet hallottam ma egy előadásban: egy égési sérült férfit kórházban kezeltek. Ilyenkor a legkellemetlenebb dolog a kezelésben, hogy rendszeresen át kell cserélni a kötéseket. Az égési seb azonban nagyon lassan gyógyul be, ezért a kötés mindig beleragad. A nővérkék stratégiája a kórházban az volt, hogy a kötés cseréjekor gyors mozdulatokkal húzták le a kötést a sebről, mint amikor egy ragasztószalagot tépsz le a karodról, és először csak piszkálod, aztán inkább lerántod, mert úgy hamarabb túl leszel rajta.

Ez a férfi kutató volt és miután meggyógyult, a fájdalmat kezdte kutatni. Kíváncsi volt rá, vajon mi a jobb: ha gyorsan túlesünk a kötés lerántásán, vagy ha szép lassan húzzuk le. A kutatás során emberek ujját csípték satuba, majd megkérdezték tőlük, mennyire fájt, illetve, hogy amikor kiszabadították az ujjukat, mit éreztek.

Az eredmény azt mutatta, hogy jobban viselték a fájdalmat azok, akiknél elhúzódó volt a fájdalom, nem pedig egyszeri és intenzív. Tehát jobb lassan levenni a kezedről a sebtapaszt, mint gyorsan és meg-megállni közben.

Ezeket a tapasztalatokat a szülési fájdalomra is vetíthetjük: sokkal fájdalmasabbnak élik meg a szülést azok, akiknek rövid, de intenzív “rohamszülésük” van, mint akiknek elhúzódik a szülésük.

De ennél még fontosabb, hogy ki kell használni a fájások közti szüneteket. Ilyenkor nem a fájásra kell gondolni, sem arra, hogy mikor jön a következő, hanem teljesen kikapcsolni, mással foglalkozni. Első szülésnél még sokan állnak úgy hozzá a dologhoz, hogy már a 10 perces fájásoknál is az jár a fejükben “kérem szépen én most szülök, csak erre koncentrálok”, ez azonban kimerítő és még fájdalmasabb élménnyé teszi a szülést.

Jobban teszed, ha ezeket a szüneteket maximálisan kihasználod valami másra, beszélgessetek, nézzél tévét, vagy akár pakolászhatsz is, a lényeg, hogy ne a fájáson törd a fejed, hanem pihentesd magad, így kevésbé fogod fájdalmasnak érezni a szülést.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.