A fájdalom a fejben dől el

Az Igazi Szülésfelkészítő Tanfolyam hallgatói tudják, hogy gyakran emlegetem, mennyire fontos, hogy megtanulják megismerni saját fájdalomküszöbüket és azokat a módszereket, amiket ők személyesen használnak a fájdalom leküzdésére. Például van, aki a párnája csücskét szorongatja, van, aki kiabálással adja ki a feszültséget stb. A lényeg, hogy a fájdalomérzet a fejben dől el, és ha ismered a saját megküzdési stratégiáidat, akkor könnyebben veszed az akadályt.

A fájdalom a fejben dől elÉrdekes történetet hallottam ma egy előadásban: egy égési sérült férfit kórházban kezeltek. Ilyenkor a legkellemetlenebb dolog a kezelésben, hogy rendszeresen át kell cserélni a kötéseket. Az égési seb azonban nagyon lassan gyógyul be, ezért a kötés mindig beleragad. A nővérkék stratégiája a kórházban az volt, hogy a kötés cseréjekor gyors mozdulatokkal húzták le a kötést a sebről, mint amikor egy ragasztószalagot tépsz le a karodról, és először csak piszkálod, aztán inkább lerántod, mert úgy hamarabb túl leszel rajta.

Ez a férfi kutató volt és miután meggyógyult, a fájdalmat kezdte kutatni. Kíváncsi volt rá, vajon mi a jobb: ha gyorsan túlesünk a kötés lerántásán, vagy ha szép lassan húzzuk le. A kutatás során emberek ujját csípték satuba, majd megkérdezték tőlük, mennyire fájt, illetve, hogy amikor kiszabadították az ujjukat, mit éreztek.

Az eredmény azt mutatta, hogy jobban viselték a fájdalmat azok, akiknél elhúzódó volt a fájdalom, nem pedig egyszeri és intenzív. Tehát jobb lassan levenni a kezedről a sebtapaszt, mint gyorsan és meg-megállni közben.

Ezeket a tapasztalatokat a szülési fájdalomra is vetíthetjük: sokkal fájdalmasabbnak élik meg a szülést azok, akiknek rövid, de intenzív „rohamszülésük” van, mint akiknek elhúzódik a szülésük.

De ennél még fontosabb, hogy ki kell használni a fájások közti szüneteket. Ilyenkor nem a fájásra kell gondolni, sem arra, hogy mikor jön a következő, hanem teljesen kikapcsolni, mással foglalkozni. Első szülésnél még sokan állnak úgy hozzá a dologhoz, hogy már a 10 perces fájásoknál is az jár a fejükben „kérem szépen én most szülök, csak erre koncentrálok”, ez azonban kimerítő és még fájdalmasabb élménnyé teszi a szülést.

Jobban teszed, ha ezeket a szüneteket maximálisan kihasználod valami másra, beszélgessetek, nézzél tévét, vagy akár pakolászhatsz is, a lényeg, hogy ne a fájáson törd a fejed, hanem pihentesd magad, így kevésbé fogod fájdalmasnak érezni a szülést.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.