Segítség, ha nehezen megy a szoptatás

A szoptatás nem mindig indul zökkenőmentesen, íme néhány probléma, ami felmerülhet és ötletek, hogyan oldhatod meg őket.

Probléma #1 Kisebesedik a mellbimbó

A mellbimbó érzékeny bőre az első hetekben különösen rosszul reagálhat a szoptatásra. A baba sem túl ügyes még és te sem vagy még elég tapasztalt, ha nem megfelelő a testhelyzet vagy nem sikerül elég jó technikával bevennie a kicsinek a szájába az anyamellet, a bőr kidörzsölődik, kipirosodik, később pedig kisebesedik.

Ami segíthet megoldani a problémát:

 • Minden szoptatás után hagyd szellőzni a melled, ilyenkor egy kis anyatejet is rákenhetsz a melledre ez segít a sebgyógyulásban.
 • Ha ez nem segít, célszerű minden szoptatás után kifejezetten anyamellre való kenőcsöt használni mint például az Avent nyugtató bimbóvédő krémje. Ezeknek a krémeknek az a sajátossága, hogy nem kell szoptatás előtt lemosni őket.
 • Igyekezz többféle szoptatási testhelyzetet kipróbálni (hónaljtartás, fekve szoptatás, bölcsőtartás stb.), hogy megtaláld azt, amivel a baba a leghatékonyabban tud szopizni és a legkevésbé dörzsöli ki a melledet.
 • A baba nehezebben tanul meg szopizni, ha cumit, cumisüveget is adunk neki, ezért ezek használatát hagyjuk abba és néhány napig csak és kizárólag szoptassunk, mégpedig igény szerint akár 1-2 óránként is.
  Ha nem javul a helyzet az igény szerinti gyakori szoptatás mellett sem, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen más probléma van a háttérben, amit mi nem tudunk megoldani (pl. rövid nyelvfék)

Probléma #2 Kevés a tej

Ha úgy érzed, kevés a tejed, a gyakrabb szoptatás általában megoldja a dolgot. Néhány napra hagyd el teljesen a cumit és a cumisüveget és kizárólagosan szoptasd a babát a szokásosnál gyakrabban nappal akár 1-2 óránként is!

A stressz is csökkentheti a tej mennyiségét, ezért ebben a néhány napban lehetőség szerint csak a babára koncentráljunk, töltsük vele együtt a napot, tartsuk a közelünkben (erősíti a tejleadó reflexet) és beindul a tejtermelés is.

Ha a baba valami miatt (pl. koraszülöttség, izomgyengeség, betegségek) nem tud elég hatékonyan szopizni, szaporító fejéssel tudjuk növelni a tejmennyiséget. Ilyenkor minden nap legalább egy, de inkább 2 alkalommal mellszívóval kell stimulálni a mellet először mellenként 7-7, majd 5-5, végül 3-3 és 1-1 perces váltásokban. Ha napközben szoptatunk, célszerű a szaporító fejést a szoptatások utánra időzíteni. Ilyenkor nem a fejt tej mennyisége a lényeges, hanem a mellet ért stimuláció, ami arra ösztökéli a mellet, hogy több tejet termeljen.

Mivel a szaporító fejés hosszú ideig tart, érdemes olyan elektromos mellszívót választani, ami egyszerre mind a két mellből képes szívni a tejet, ezáltal megfelezhető a mellszívásra fordított idő. Ilyen például az Avent dupla elektromos mellszívója, ami nem csak hatékony, hanem a feje puha masszázspárnát is tartalmaz, ezáltal nem csak stimulálja a mellet, hanem kíméletes is hozzá.

Probléma #3 Túlcsöpög, kifolyik a tej

Az első néhány hónapban gyakori a tejcsöpögés, különösen éjszaka fordulhat elő illetve akkor, amikor a baba a megszokottnál később kéri csak az anyamellet vagy tovább alszik. A csöpögés megállításában melltartóbetét használatával segíthetünk. Ebből vásárolható eldobható és mosható változat is.

Probléma #4 Mellgyulladás

Nagyon kellemetlen, fájdalmas és olykor akár magas lázzal is járhat a mellgyulladás. Ennek több oka is lehet:

 • hirtelen megnövekedett tejmennyiség,
 • a megszokott szoptatási időpontok kihagyása (pl. azért, hogy a következő szoptatásra több tej legyen – ami egyébként pont fordítva működik, ha ritkábban szoptatunk, csökkenni kezd a tejmennyiség)
 • a nem megfelelő szoptatási pozíció miatt egyes tejcsatornákból nem ürül ki teljesen a tej,
 • nem megfelelő melltartók, felsők viselése, amik megnyomják a mellet (olykor az éjszakai testhelyzet is megnyomhatja a mellet, pl. hasonalvásnál vagy oldalfekvésnél).

Mellgyulladás esetén mindenképpen szükség van az érintett mell kiürítésére. Néha ez kézi fejéssel is megoldható, máskor a szoptatás, illetve a kézi mellszívó használata segít. Ha nem indul meg így sem a tej és megmaradnak a fájdalmas göbök a meleg vizes zuhanyzás, illetve a meleg vizes borogatás segíthet abban, hogy a fájdalmas csomók megnyíljanak. A fájdalomcsillapításban és a tej megindításában segíthet az Avent Termo melltartóbetétje is, amit a megfelelő hőmérsékletre beállítva melegen vagy hidegen is használható.

(a cikket a Philips Avent szponzorálta)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

 • Dani

  Reply Reply 2021. január 31. vasárnap

  Tudom, hogy az anyukáknak elvileg nem szabad sört inniuk, de sok ismerőst láttam már, hogy csak az segített nekik a szoptatási időszakban amikor nem volt tej. Van azonban, aki még az alkoholmentes sörről sem akar hallani. Azok számára mutatom meg ezt a cikket egy kis biztatásért, hogy az egyik magyar egyetem kifejlesztett egy bizonyos nektársört, amit kifejezetten kismamáknak ajánlanak erre az időszakra. Érdemes utánaolvasni! https://tudomanyplaza.hu/sorkulonlegessegeket-fejlesztenek-a-szent-istvan-egyetemen/

 • Szabina

  Reply Reply 2020. június 18. csütörtök

  Kedves Ági!

  Valamiért nem tudtam a megfelelő cikk alatt feltenni a kérdésemet, így ide írok, remélem nem gond.
  A kislányom 1 hét múlva lesz 8 hónapos, kb 7 és fél hónapos korától ül, mászik és tegnap óta próbálja állásba felhúzni magát.
  A pontos súlyát nem tudom, de 7 kg körül vagy afelett lehet. Május elején orvosi vizsgálaton mértek 6800g-ot. Természetes úton született időre 3000g-al.
  5 és fél hósan kezdtem a hozzátáplálást és ez idáig már elég sok mindent kóstolt. Ami viszont a problémám, hogy nem igazán eszik mennyiségeket. Talán az is probléma lehet hogy anyatejen kívül 2x kap szilárdat annak ellenére hogy van hogy 100 g-ot sem eszik meg mondjuk tízóraira. Viszont mégis adok neki ebédre is szilárdat, mert attól félek, hogy ekkora már több szilárdat kellene ennie.
  Pedig napközben nem is nagyon akar szopizni, ami engem eléggé bánt, mert félek, hogy a tejem elapad emiatt. Viszont este szopival alszik el és mivel velem alszik éjszaka is szopizik többször is illetve ha megébred cicin vagy cumival alszik vissza. Azzal nincs gondom, hogy éjszaka is szopizik, gondolom ez segített abban, hogy idáig is legyen tejem és gondolom hogy emiatt vagy ebből adódóan szopizik kevesebbet nappal.Hiába próbálom nappal többször is kínálni cicivel, sokszor elutasítja vagy kortyol 1-2-t és minden más érdekesebb a számára főleg mióta ülni és mászni tud. Emiatt úgy érzem nincs is szüksége rá(m). Sajnos ezekből adódóan fix étkezési időpontjaink sincsenek. Egyébként kenyérhéjat vagy puffasztott rizs karikát, amit a kezébe tud venni ügyesen elmajszol és úgy vettem észre jobban is élvezi mintha én etetem őt és nagy érdeklődést mutat a mi ételeink iránt is. Emiatt kicsit bánom már hogy nem blw-vel kezdtük.
  A kérdésem az lenne igazából, hogy amíg nem eszik meg egy teljes adagot kb 150 g-ot tízóraira csak mondjuk egy pár kanállal, akkor is adhatok neki mondjuk ebédre vagy uzsonnára is szilárdat? Illetve hogy lehetne átteni az éjszakai szopik egy részét nappalra, úgy hogy ez ne hasson negatívan a tejtermelésre?
  Olvastam másoknál, hogy megeszik mondjuk 150-200 g szilárd táplálékot a gyerekük napi 2-3x is és még amellet ugye tápszer vagy szopi, hát én nem tudom elkepzelni ha a kislányom ilyen mennyiségeket enne akkor őt ismervén még szopizna mellette.
  Pedig tudom, hogy idővel és ugye a mozgásfejlődésével együtt is nő a kalória szükséglete. Egyébként ami nekem nehéz a szoptatással az az, hogy nem tudom azt hogy mennyit eszik egyszerre. Egyrészt tartok attól, hogy keveset, mert napközben tényleg 1-2 perc alatt letudja, már ha el is fogadja, másrészt viszont próbálok megbízni benne hogy mégiscsak tudja azt hogy miből mennyire van szüksége.
  Még annyi lenne a kérdésem hogy mennyi vizet kaphat? Étkezések után meg szoktam kínálni, szívesen is iszik, de nem akarom, hogy ezzel „lakjon jól”. És mondjuk nagy melegben szoptassam többször vagy vízzel kínáljam inkább? Csak ugye megint itt attól félnék hogy nem lesz tejem. Honnan tudhatom hogy elég neki a tej és biztosan nem éhes?ha napközben éhes lenne akkor el kellene fogadnia a cicit és több szilárdat kellene ennie, vagy nem feltétlenül?
  Sajnos a napirendünk sem fix, a sorrendeket próbálom tartani több kevesebb sikerrel, viszont csak 2-3x félórát alszik napközben, azt is csak hordozóban vagy babakocsiban, nagyon ritkán a nagyágyon.
  Egyébként szerintem nagyon ügyes, jól fejlődő baba talán a szeparációs szorongás miatt most nyűgösebb valamint lehet a foga miatt is, mert eddig még nincs neki egy sem.
  Az a baj, hogy annyi mindent olvastam már az egész gyerekgondozás-nevelés témával kapcsolatban, hogy szinte már teljesen összezavarodtam és attól félek, hogy nem jól csinálom.

  Elnézést a hosszú sorokért, válaszodat előre is köszönöm!

  Köszönettel:egy aggódó és összezavarodott anyuka

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. június 26. péntek

   Vannak olyan babák, akik nem kérnek rögtön nagyobb mennyiségeket egyszerre, megtartják mellette a szopit, ez egyáltalán nem baj. Ha úgy látod szívesen eszik, más étkezésekre is kaphat szilárdat fokozatosan bevezetve. Vizet ihat, amennyit csak szeretne, ezzel nem lakik jól. A súlya megfelelő a korához és a születési súlyához képest, nincs miért aggódnod. Ha éhes lenne, elfogadna többet is.

 • Dudás Nikoletta

  Reply Reply 2019. december 13. péntek

  Jó napot!
  A kislányom már 8 hetes. Szopizik, ezután tápszeres pótlást kap, illetve amit lefejek utána.
  Már a kórházban is pótolni kellett, nem is igazán foglalkoztak velem.
  A baba besárgult, így inkább aludt mellen,ám a mai napig a mell egyenlő neki az alvással. A csomókat maszíroztam. Mindig fejek, ám a mellszívóval se tudtam több tejtermelést elérni.
  Mit tud javasolni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. december 15. vasárnap

   Nem gond, ha jókat alszik a cicin, sok baba szereti ezt. Segíthet, ha mellet váltasz, amikor bealudt az egyiken, mert akkor a másik mellen hatékonyabban szopizik majd tovább. Etess igény szerint, néhány napig próbáld meg nappal óránként mellre tenni, ez megnöveli a tejtermelést. Ha ennek ellenére 4-5 nap alatt nem lesz több tejed, lehetséges, hogy kevesebb tejmirigyed van és ezért nem tudsz elég tejet termelni vagy ha a baba nagyon lassan szopizik, akkor felmerülhet, nincs-e lenőve kicsit a nyelve, ilyenkor érdemes orvosnak megmutatni a babát.

 • Wilson Barbara

  Reply Reply 2019. május 26. vasárnap

  Kedves Ági!
  A szaporító fejéssel kapcsolatban kérdeznék, hogy ha egyszerre fejjük mindkét mellett, akkor hogyan módosul 7-7 5-5 3-3 stb módszer? Megállok 7 perc után 7 percre? Gondolom így is kell szüneteket tartni, mert akkor termelõdik a tej, de akkor mégsem felezõdik az idõ a váltott fejéshez képest? Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. május 26. vasárnap

   A tej fejés közben termelődik, tehát nem kell szüneteket tartani, viszont, ha mindkét mellből fejsz egyszerre, akkor nem kell a 7-5-3 módszert alkalmazni, inkább 10-15 percet kell folyamatosan fejni, aztán pár óra múlva újra.

 • Erna

  Reply Reply 2019. április 15. hétfő

  Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni.2 hetes a kisfiam és nagyon nehezen megy a szopizás.Kevés a tejem és így néha tápszerrel pótolok.A kórházban 3 óránként evett és amikor hazajöttünk akkor is egészen tegnap estig.Egész éjszaka 2 óránként kelt.Volt olyan is,h.1 órán keresztül tartott egy szopizás.Ma hajnalban meg reggel felkelt odaadtam neki a cicit evett 5 percig és úgy bealudt,h.Nem tudtam semmivel felkelteni.Volt olyan,h.fél óra múlva felkelt enni,de volt olyan is,h.aludt 2 órát.Ennyi idő alatt nem hiszem,h.jól lehet lakni.Vagy igen?Hogy tudnám intenzívebbé tenni a szopizás?Félek,h.probléma lesz a fejlődésében illetve a növekedésében.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Szilvia

   Reply Reply 2019. április 30. kedd

   Kedves Ágnes,
   Következő lenne a kérdésem.
   7 hetes lesz a kislányom, eddig csak anyatejes és a szoptatással se volt gond. KB 3-4 napja viszont elkezdem szoptatni, egy darabig minden rendben van, de utána fel-fel sír, rázza magát, újra rakap, próbálkozik szívni, de ugyanaz. És ugyanez a másik mellen is.
   Lehetséges, hogy nem elég neki, nem jön elég gyorsan a tej? Vagy lehet teljesen más is mögötte?
   Előre is köszönöm válaszod.
   Szilvia

 • Aniko

  Reply Reply 2019. január 11. péntek

  Kedves Ágnes,
  Tanácsot szeretnék kérni. Kisbabam három és fél hónapos, anyatejes teljesen, de mostanában gondunk adódik a szopival. Bal mellem nem akarja elfogadni, kisebb, nagyobb a bimbó mint a másikon, nehezebben ürül, de eddig nem volt ilyen problémánk. Most viszont folyton ordít, rám néz abbahagyja de ha nem teszem át a másikra újból kezdi,ez így megy akar tízszer is egy etetesnel. Tej van benne, sokszor folyik is, mégis sír neki. Az első bizsergesig így sírva eszik, kiszivja mikor gyorsan jön és megint sír. Utána a másikon öt perc alatt jól lakik és kacag. Már próbáltam ugyanolyan pozícióban szoptatni (nem lehet becsapni), a másikkal kezdeni (jól lakik el se veszi utána), semmi nem válik be, csak sírva fogadja el mostmár felalomban is. Három hónaposan 5300g volt, min. nyolcszor eszik 24 óra alatt.
  Bármit kipróbálok csak egyen nyugodtan abból is, nem szeretném ha elapadna, így viszont kikeszulok.
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

   Lehet, hogy a tejleadó reflex nehezebben indul be abban a melledben, a baba pedig már türelmetlen, ezért sír. Próbáld meg, hogy szopi előtt pár cseppet kifejsz kézzel belőle és úgy adod oda a babának a melled, hogy a tetején marad egy kis tej. Illetve segít, ha ilyenkor nem stresszelsz, mert az lassítja a tejleadó reflexet, hanem behúnyod a szemed és a babára gondolsz, arra ahogyan aranyosan szopizik, ez beindítja a tejleadó reflexet.

   • Anikó

    Reply Reply 2019. január 18. péntek

    Köszönöm szépen, Ági. Azóta így szopizunk, legtöbbször be is válik… amikor nem, akkor már egyáltalán nem tudom odaadni. Nem mindig van türelme kivárni pedig rögtön odateszem ahogy eszreveszem, hogy éhes. Létezik ilyen korban már a hiszti? Amikor megkapja a másikat rögtön mintha elvágták volna az orditast. Elrontottam azzal, hogy nem hagytam sírni az elején és gyorsan odaadtam a másikat? Próbálok nem stresszelni de nagyon bánt, az elején is több gondunk volt a szopival, csak három nappal szülés után láttam először élőben a kisbabám emiatt begyulladtak a melleim. Mikor hazaértünk sok kínlódás útan sikerült beindítani a tejcsit és leszokni a tejporrol, cumisüvegről, megtanultunk együtt szopizni… aztán kereszteleskor stressz miatt kissé megapadt a tejem innen kezdődött ez a sírós korszak S H ne ehezzen, mint az elején amikor még pótolni kellett, gyorsan odaadtam a kedvelt mellem. Szóval mostmár tudja H kis orditas és megkapja. Ha nem teszem át annyira belelovalja magát, hogy rendes fájdalmas sírás lesz belőle. Próbáltam fejni kicsit, hogy több legyen benne,de akkor meg nem szívja ki a másikat és fáj…kezdem feladni és rahagyni hogy egyen ahogy jól esik neki, azt olvastam egy mellbol is lehet sokáig szoptatni. Van e még valamilyen otleted mit tehetnék?
    Köszönöm mégegyszer a segítséget, ez már fél siker azóta.

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2019. január 19. szombat

     Nem, ebben a korban még nincs hiszti. Egyszerűen csak könnyebben jön abból a melledből a tej és nincs türelme a másikkal bajlódni. Esetleg érdemes megnézned, hogy azon a melleden nincs-e tejkő (a bimbón a nyílásban kis fehér ásványszerű dolog). Ha igen, akkor szopi előtt érdemes melegvízzel óvatosan kitisztítani. Ha nem megy a dolog, akkor lehet egy mellből is sikeresen szoptatni, de azért érdemes próbálkozni az új testhelyzettel továbbra is, amíg lehet.

 • Kinga

  Reply Reply 2019. január 08. kedd

  Szia Ági!

  Én olyan problémával fordulok hozzad, hogy a kislanyom 20 hónapos es meg mindig szopizik, de nehany napja elkezdett harapni.Keri a cicit, de amint megkapja meg is harap, es utana elkezd rajta nagyon sirni, ugyhogy a szopizas ezzel abba is marad.En nem tudom őt megvigasztalni, sírva fut a nagymamahoz es vissza sem jön hozzam.
  Igy megy körbe- körbe, es a szopizas elmarad vagy sokszor mar en nem adom neki mert amellett h faj a harapasa es felek is tőle h mindig megharap, a melleim is megteltek…kifejem, de nagyon fajnak.
  Bimbóvédőt is probaltam a harapas ellen, de ugy nem kell neki.
  Tudnal valamit tanacsolni h megszűnjön a harapas? Probaltam neki elmagyarazni h nem szabad mert az faj anyanak, de nem segit.Egyébkent elkezdett ma masokat is arconharapni.😑
  Igazabol meg nem szeretnem abbahagyni a szoptatast, vagy inkabb tegyem azt?
  Lelkileg nagyon megvisel a dolog…sokat sirok ezen.
  Előre is köszönöm a valaszodat.

  Üdvözlettel:
  Soós Kinga

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

   Minden egyes alkalommal, amikor harap, vedd el tőle a melled, mondd el, hogy fáj, nem szabad és add vissza, újra meg újra, amíg rá nem jön, hogyan vegye be úgy, hogy ne harapjon rá. Érdemes kipróbálni más szoptatási pózokat is, úgy talán nem harap rá, ez sajnos csak gyakorlással megy.

 • éva

  Reply Reply 2018. december 29. szombat

  Jó napot,lenne egy kérdésem.6hetes a babám,sajnos születésétől kezdve tápoznom kell szoptatás után.Most pedig abba kell hagynom a szoptatást mivel komoly terápiára van szükségem ami mellett tilos a szoptatás.Eddig 90ml tápot kapott szopi után,azt mondta az orvos,hogy szopi nélkül 120ml tápot adjak neki.De azzal a mennyiséggel csak 2órát tud tűrni maximum.Emelhetném az adagját vagy mit tegyek?Két hetem van az első terápiáig addig meg kéne oldanom.Előre is köszönöm válaszát.

Leave A Response

* Denotes Required Field