Kinek és mikor van szüksége mellszívóra?

Ideális esetben a szoptatáshoz csak az anyára és a babára van szükség, azonban vannak olyan esetek, amikor nagy segítségünkre lehet a szoptatás megkönnyítésében és a baba anyatejhez jutásában egy mellszívó használata. Mikor és milyen mellszívót használjunk?

A magzat már az anyaméhben végez szopómozgásokat és az újszülött születése után azonnal keresi az anyamellet, a szoptatás megkezdése ennek ellenére nem mindig zökkenőmentes. Az újszülött az első napokban sokszor még erőtlen, nem elég hatékonyan és nem mindig megfelelő technikával szopizik, az első gyermekes anya sem gyakorlott még igazán, nem tudja, hogyan tartsa a babát, melyik szoptatási testhelyzetet válassza és az anyamellnek is „meg kell edződnie”, hogy a bőr ne sebesedjen ki a baba szájától.

Az első nagy kihívás a tejbelövellés időszaka, nagyjából a baba megszületése utáni 3-5. napon, amikor hirtelen rengeteg tejet kezd el termelni az anyamell, sokkal többet, mint amire a babának már szüksége van. Ilyenkor mindenképpen szükséges fejni, egyrészt azért, mert kellemetlen a feszítő érzés, másrészt, mert a pangó anyatej könnyen begyulladhat. A fejés megoldható kézi fejéssel vagy kézi mellszívóval is, mint amilyen az Avent kézi mellszívója, de ha ez nem elegendő, hihetetlen nagy segítség lehet az elektromos mellszívó használata, ami hatékonyan és gyorsan szívja le az anyatejet.

Fejni többnyire szoptatás után érdemes, a baba által ki nem szívott felesleget. Az első hetekben, amíg a baba nem eszik nagy adagokat, minden szoptatás után kifejhetjük a maradékot, később már elég csak esténként fejni különösen akkor, ha a babánk már nem 2-3, hanem mondjuk 4-5 óránként kel fel enni, így elkerülhető, hogy minden hajnalban túltelítődött mellekkel ébredjünk.

Mikor van szükség mellszívóra és mikor melyiket válasszuk?

1. A tejbelövellést követő napokban – ha a baba technikája még nem megfelelő vagy nem tudja elég hatékonyan kiszopizni a tejet: ebben az esetben a szoptatást követően érdemes szoptatni – alapesetben erre elegendő segítség a kézi mellszívó, ha azonban nem elég erős a tejleadó reflex és emiatt nem tudunk elég tejet lefejni, elektromos mellszívóra lehet szükség, mind amilyen például az Avent elektromos mellszívója.

2. Ha túl erős a tejleadó reflex: akkor gyanakodhatunk erre, ha a baba nem tud elkezdeni szopizni, mert túl gyorsan jön a tej, esetleg elkezdi szívni, de folyton elengedi, ezért feszültté válik, sírni kezd, fulladozik vagy félrenyel. Ilyenkor nem kell teljesen üresre leszívni a mellet, elegendő a szoptatás előtt 10-20 millilitert kifejni kézi mellszívóval és utána következhet a szoptatás.

3. Ha szeretnénk tartalékolni: az első hetekben lefejt felesleget anyatejgyűjtő zacskóba vagy erre a célra szolgáló tárolóedénybe gyűjtve lefagyaszthatjuk és a fagyasztóban tárolva fél éven belül felhasználhatjuk. Ha esetleg szeretnénk másra bízni az anyatejes babát és ehhez szükségünk van egy-két étkezésre elegendő anyatejre, a szoptatások utáni fejéssel tudjuk összegyűjteni a szükséges adagot. Az egy napon belül lefejt tejadagokat nyugodtan összegyűjthetjük és egyben fagyaszthatjuk le az adagokat. Ha csak egy-egy alkalommal van szükségünk plusz anyatejre, kézi mellszívóval is megoldható a fejés, azonban, ha rendszeresen szükség van 1-1 adagra illetve, ha folyamatosan fejünk, praktikusabb és gyorsabb elektromos mellszívót használni. Előfordul, hogy a baba nagyon hatékonyan szopizik és a szoptatást követően már nem igazán sikerül tejet lefejni vagy csak nagyon kis adagot sikerül, ilyenkor elektromos mellszívó segítségével jobb eredményt érhetünk el.

4. Ha túl sok anyatej termelődik: igény szerinti szoptatás esetén néhány hét után beáll a kereslet-kínálat viszonya, azonban előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére túl sok tej termelődik és még a szoptatást követően is húzódik feszül a mell. Ilyenkor a szoptatást követően kézi mellszívóval szívhatjuk ki a felesleget.

5. Ha csak egy mellből tud szopizni a baba: néha előfordul, hogy a baba csak az egyik mellet fogadja el, ilyenkor a másik mellből ki kell fejnünk a tejet. Mivel erre rendszeresen szükség van, célszerűbb elektromos mellszívót használni.

6. Mellgyulladás esetén: ilyenkor a mellben pangó tej tovább növeli a fájdalmat, ezért a fájdalmas göböket óvatosan ki kell masszírozni és a pangó tejet ki kell fejni. Ha gyakorlottak vagyunk, ez kézi fejéssel is sikerülhet, illetve a gyakrabb szoptatás is segíthet, ha azonban ez nem jelent megoldást, a kézi mellszívó sokat tud enyhíteni a feszülő érzésen.

7. Ha kevés az anyatej és szaporító fejésre van szükség: ha a gyakrabb szoptatás nem elegendő vagy a baba nem tud elég hatékonyan szopizni szaporító fejésre van szükség. A szaporító fejésnél mindegyik mellet először 7-7, majd 5-5, végül 3-3 és 1-1 percig fejjük. Kézi mellszívóval is megoldható mindez, ám az elektromos sokkal hatékonyabb. A tejleadó reflex a mellszívó hatására néha nem indul meg megfelelően, ilyenkor segíthet, ha a babára gondolunk fejés közben, ez pszichés oldalról segít beindítani a tejleadó reflexet. Szaporító fejés segítségével még örökbefogadott baba esetén is be tudja indítani az anya a tejtermelést.

8. Ha valamilyen probléma miatt a babánk egyáltalán nem tud szopizni vagy nem tud megfelelő mennyiséget szopizni: ha a baba koraszülött vagy valamilyen egészségügyi problémával küzd, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a szoptatást a fejés lehetővé teszi az anyatejes táplálást. Mivel itt rendszeres napi szintű (vagy lehetőség szerint naponta többszöri) fejésre van szükség, mindenképpen szükséges az elektromos mellszívó használata.

Mellszívó választásánál fontos szempont, hogy a választott eszköz könnyen használható és hordozható legyen, valamint, hogy a feje a mellre pontosan illeszkedjen, ne sértse, nyomja mell a mellbimbót. Emellett fontos az is, hogy könnyen tisztítható legyen a mellszívó, könnyen szét lehessen szedni kisebb részekre és minden részt ki tudjunk tiszítani.

A Philips Avent dupla elektromos mellszívó táskában érkezik, amiben bárhova magunkkal vihetjük. A fej nem csak egy sima gumi, hanem egy puha masszázspárna is egyben, aminek köszönhetően kellemes a használata és a mellet is jobban stimulálja, mint a hagyományos mellszívók. A dupla mellszívó különösen hasznos lehet akkor, ha gyakran kell fejnünk, hiszen ez a két mellből egy időben tud fejni, ezáltal fele annyi időbe telik a fejés. A kézi és az elektromos mellszívók egyaránt könnyen szétszedhetőek, így a tisztítás sem okozhat problémát.

Kézi mellszívó és anyatejtároló edények

(a cikket a Philips Avent szponzorálta)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field