Kinek és mikor van szüksége mellszívóra?

Ideális esetben a szoptatáshoz csak az anyára és a babára van szükség, azonban vannak olyan esetek, amikor nagy segítségünkre lehet a szoptatás megkönnyítésében és a baba anyatejhez jutásában egy mellszívó használata. Mikor és milyen mellszívót használjunk?

A magzat már az anyaméhben végez szopómozgásokat és az újszülött születése után azonnal keresi az anyamellet, a szoptatás megkezdése ennek ellenére nem mindig zökkenőmentes. Az újszülött az első napokban sokszor még erőtlen, nem elég hatékonyan és nem mindig megfelelő technikával szopizik, az első gyermekes anya sem gyakorlott még igazán, nem tudja, hogyan tartsa a babát, melyik szoptatási testhelyzetet válassza és az anyamellnek is „meg kell edződnie”, hogy a bőr ne sebesedjen ki a baba szájától.

Az első nagy kihívás a tejbelövellés időszaka, nagyjából a baba megszületése utáni 3-5. napon, amikor hirtelen rengeteg tejet kezd el termelni az anyamell, sokkal többet, mint amire a babának már szüksége van. Ilyenkor mindenképpen szükséges fejni, egyrészt azért, mert kellemetlen a feszítő érzés, másrészt, mert a pangó anyatej könnyen begyulladhat. A fejés megoldható kézi fejéssel vagy kézi mellszívóval is, mint amilyen az Avent kézi mellszívója, de ha ez nem elegendő, hihetetlen nagy segítség lehet az elektromos mellszívó használata, ami hatékonyan és gyorsan szívja le az anyatejet.

Fejni többnyire szoptatás után érdemes, a baba által ki nem szívott felesleget. Az első hetekben, amíg a baba nem eszik nagy adagokat, minden szoptatás után kifejhetjük a maradékot, később már elég csak esténként fejni különösen akkor, ha a babánk már nem 2-3, hanem mondjuk 4-5 óránként kel fel enni, így elkerülhető, hogy minden hajnalban túltelítődött mellekkel ébredjünk.

Mikor van szükség mellszívóra és mikor melyiket válasszuk?

1. A tejbelövellést követő napokban – ha a baba technikája még nem megfelelő vagy nem tudja elég hatékonyan kiszopizni a tejet: ebben az esetben a szoptatást követően érdemes szoptatni – alapesetben erre elegendő segítség a kézi mellszívó, ha azonban nem elég erős a tejleadó reflex és emiatt nem tudunk elég tejet lefejni, elektromos mellszívóra lehet szükség, mind amilyen például az Avent elektromos mellszívója.

2. Ha túl erős a tejleadó reflex: akkor gyanakodhatunk erre, ha a baba nem tud elkezdeni szopizni, mert túl gyorsan jön a tej, esetleg elkezdi szívni, de folyton elengedi, ezért feszültté válik, sírni kezd, fulladozik vagy félrenyel. Ilyenkor nem kell teljesen üresre leszívni a mellet, elegendő a szoptatás előtt 10-20 millilitert kifejni kézi mellszívóval és utána következhet a szoptatás.

3. Ha szeretnénk tartalékolni: az első hetekben lefejt felesleget anyatejgyűjtő zacskóba vagy erre a célra szolgáló tárolóedénybe gyűjtve lefagyaszthatjuk és a fagyasztóban tárolva fél éven belül felhasználhatjuk. Ha esetleg szeretnénk másra bízni az anyatejes babát és ehhez szükségünk van egy-két étkezésre elegendő anyatejre, a szoptatások utáni fejéssel tudjuk összegyűjteni a szükséges adagot. Az egy napon belül lefejt tejadagokat nyugodtan összegyűjthetjük és egyben fagyaszthatjuk le az adagokat. Ha csak egy-egy alkalommal van szükségünk plusz anyatejre, kézi mellszívóval is megoldható a fejés, azonban, ha rendszeresen szükség van 1-1 adagra illetve, ha folyamatosan fejünk, praktikusabb és gyorsabb elektromos mellszívót használni. Előfordul, hogy a baba nagyon hatékonyan szopizik és a szoptatást követően már nem igazán sikerül tejet lefejni vagy csak nagyon kis adagot sikerül, ilyenkor elektromos mellszívó segítségével jobb eredményt érhetünk el.

4. Ha túl sok anyatej termelődik: igény szerinti szoptatás esetén néhány hét után beáll a kereslet-kínálat viszonya, azonban előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére túl sok tej termelődik és még a szoptatást követően is húzódik feszül a mell. Ilyenkor a szoptatást követően kézi mellszívóval szívhatjuk ki a felesleget.

5. Ha csak egy mellből tud szopizni a baba: néha előfordul, hogy a baba csak az egyik mellet fogadja el, ilyenkor a másik mellből ki kell fejnünk a tejet. Mivel erre rendszeresen szükség van, célszerűbb elektromos mellszívót használni.

6. Mellgyulladás esetén: ilyenkor a mellben pangó tej tovább növeli a fájdalmat, ezért a fájdalmas göböket óvatosan ki kell masszírozni és a pangó tejet ki kell fejni. Ha gyakorlottak vagyunk, ez kézi fejéssel is sikerülhet, illetve a gyakrabb szoptatás is segíthet, ha azonban ez nem jelent megoldást, a kézi mellszívó sokat tud enyhíteni a feszülő érzésen.

7. Ha kevés az anyatej és szaporító fejésre van szükség: ha a gyakrabb szoptatás nem elegendő vagy a baba nem tud elég hatékonyan szopizni szaporító fejésre van szükség. A szaporító fejésnél mindegyik mellet először 7-7, majd 5-5, végül 3-3 és 1-1 percig fejjük. Kézi mellszívóval is megoldható mindez, ám az elektromos sokkal hatékonyabb. A tejleadó reflex a mellszívó hatására néha nem indul meg megfelelően, ilyenkor segíthet, ha a babára gondolunk fejés közben, ez pszichés oldalról segít beindítani a tejleadó reflexet. Szaporító fejés segítségével még örökbefogadott baba esetén is be tudja indítani az anya a tejtermelést.

8. Ha valamilyen probléma miatt a babánk egyáltalán nem tud szopizni vagy nem tud megfelelő mennyiséget szopizni: ha a baba koraszülött vagy valamilyen egészségügyi problémával küzd, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a szoptatást a fejés lehetővé teszi az anyatejes táplálást. Mivel itt rendszeres napi szintű (vagy lehetőség szerint naponta többszöri) fejésre van szükség, mindenképpen szükséges az elektromos mellszívó használata.

Mellszívó választásánál fontos szempont, hogy a választott eszköz könnyen használható és hordozható legyen, valamint, hogy a feje a mellre pontosan illeszkedjen, ne sértse, nyomja mell a mellbimbót. Emellett fontos az is, hogy könnyen tisztítható legyen a mellszívó, könnyen szét lehessen szedni kisebb részekre és minden részt ki tudjunk tiszítani.

A Philips Avent dupla elektromos mellszívó táskában érkezik, amiben bárhova magunkkal vihetjük. A fej nem csak egy sima gumi, hanem egy puha masszázspárna is egyben, aminek köszönhetően kellemes a használata és a mellet is jobban stimulálja, mint a hagyományos mellszívók. A dupla mellszívó különösen hasznos lehet akkor, ha gyakran kell fejnünk, hiszen ez a két mellből egy időben tud fejni, ezáltal fele annyi időbe telik a fejés. A kézi és az elektromos mellszívók egyaránt könnyen szétszedhetőek, így a tisztítás sem okozhat problémát.

Kézi mellszívó és anyatejtároló edények

(a cikket a Philips Avent szponzorálta)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Szofi

    Reply Reply 2019. március 04. hétfő

    Tisztelt Vida Ágnes,

    Elnézést hogy ide irok de nem tudom máshol megkérdezni.

    Külföldön élek és 29 hetes várandós vagyok, eddig a baba jól fejlődik.

    Megcsinálták a 24. héten a cukor terhelést. Teljesen jó lett kivéve hogy az éhgyomrim 5,2 lett és a dokim szerint ez magas.
    Azóta vettem cukor mérőt és mérem mindennap. Átlagban ilyen értékeim vannak. Éhgyomri: 5,2 max 5,4 volt a legmagasabb ha nagyon bekajáltam mert éhes voltam. Étkezések után 2 órával 6,1- 6,3-ra megy le de van hogy lemegy 5,2-5,7 közé is.

    Alapvetően figyelek arra mit eszem a kezdettől.

    Az orvosom szerint diabéteszes vagyok és Metformin 500mg tablettát akar velem szedetni. Még diabetológusnál sem jártam bár oda is elküld.

    Általában odafigyelek az étkezésemre és őszintén szólva én nem hiszem hogy diabéteszem volna. Komolyan nem értem minek erre gyógyszert szedni? Én sokhelyen azt olvastam erről inkább leállitják a kismamát nem szedetik vele….

    Kiváltottam a gyógyszert de nem szedem mert attól félek többet ártok vele a babának és a méhlepénynek mert azt olvastam ez a gyógyszer keresztül megy a lepényen. Az inzulinozás meg úgy gondolom ilyen cukor érték mellett végképp nem volna indokolt.

    Ön szerint én valóban diabéteszesnek tünök és szednem kéne ilyen gyógyszert?

    Válaszát megköszönöm.
    Tisztelettel
    Szofi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. március 29. péntek

      Ezek az értékek valóban magasabbak az átlagnál, de nem kiugróan magasak. A diabetológussal kéne egyeztetni, hogy szükséges-e a gyógyszer vagy elég-e a diéta. Ilyen értékeknél még csak diétát szoktak javasolni, de nyilván nem árt az elővigyázatosság, hiszen a kezeletlen diabétesz a babára is rossz hatással van.

Leave A Response

* Denotes Required Field