Minden baba másként szopizik: A te babád melyik típusba tartozik?

A szoptatást elkezdő anyukák fejében gyakran él egy kép arról, hogyan kéne kinéznie „normálisan” a szoptatásnak. De vajon mi számít normálisnak? Milyen szopizási stílusok léteznek és hogyan segíthetünk a nehezebben vagy kevésbé hatékonyan szopizó babának?

A Yale Egyetem kutatója dr. Edith Jackson az 1950-es években több száz újszülött szopási szokásait figyelte meg és ezalapján ötféle szopási stílust írt le. Sokat segíthet az aggódó anyukának a kezdetekben, ha felismeri, hogy az ő babája sem „rossz”, nincs vele semmi gond, nem a tej íze, a saját ügyetlenséged vagy valamilyen rejtélyes egészségügyi probléma miatt szopizik úgy, ahogy, hanem egyszerűen „ilyen”.

A szoptatás sikere legalább annyira múlik a lelki felkészülésen, a hozzáálláson, mint a fizikai tényezőkön. Sokat segít, ha nincsenek elvárásaid, nem teljesítményként éled meg a szoptatást, nem a szoptatás sikerével szeretnéd bizonyítani, milyen jó anya vagy, hanem elfogadod a baba stílusát és a saját érzéseidet a szoptatással kapcsolatban olyannak, amilyenek. Sok mindenen lehet javítani egy kicsit más szoptatási technikával, sok problémát okozhat a cumizavar, a túl rövid nyelvfék, ezek azonban felismerhető és megoldható problémák.

Sokkal több gondot okoz az önbizalomhiány, a megfelelési kényszer, és az, ha nem tudod elfogadni a gyermekedet olyannak, amilyen. A szopizási stílusok felismerése ebben segít. Segít felismerni, miért csinálja a babád azt, amit, és elfogadni, hogy ez az ő stílusa, a karaktere, ami ellen nem kell harcolni, amit nem kell megváltoztatni, mert nincs vele semmi gond. Ha pedig sikerül elfogadni ezt, a te válladról is leveszi a lelki terheket, eltűnik a „valami nincs rendben”-érzés.

A típusok:

1. A mohó

Kezdettől fogva jól szopik, etetéskor mindig farkaséhes és gyorsan, céltudatosan eszik, falánkan, habzsolva. Kezdetben az ő szoptatása fájdalmas lehet, mert annyira erősen kapja be a szájába a bimbót, viszont ő gyorsan és határozottan eszik, már újszülött korában is képes 10-20 perc alatt végezni az evéssel. Nála az etetési idő szent és sérthetetlen, hangosan sír, ha éhes, és azonnal enni kér. Nála ritkán szoktak szoptatási problémák felmerülni, inkább az fordulhat elő, hogy túleszi magát, ezért kezdetben nagyokat bukik, hasfájós – erre azonban nem az a megoldás, hogy ne egyen annyit, hanem az, hogy alaposan büfiztessük meg evés után, és fogadjuk el, hogy ő akár egészen nagy adagokat is visszabukhat. Idővel megtanulja majd, hogyan ne egye túl magát.

2. A nyughatatlan ügyetlenke

Türelmetlenül kap rá az anyamellre, de akkora izgalomban van, hogy nem tudja rendesen bekapni, vagy pár korty után kicsúszik a szájából. Türelmetlen, ezért azonnal üvölteni kezd, és nem hagyja abba. Vele nagyon türelmesnek kell lenned, ha lenyugszik, akkor már szépen tud szopni, csak a szoptatások eleje megy nehezen. Gyakran az a problémája, hogy túl nagy a mellbimbó, nem tudja megfelelően bekapni, ilyenkor segíthet, ha két ujjal finoman összenyomod a bimbót, amíg a szájába beveszi és csak akkor engeded el, amikor már vákuum képződött. A másik probléma az lehet, hogy túl gyorsan jön a tej, ezért csúszik ki a szájából a mell, ilyenkor azzal tudsz segíteni neki, ha egy kicsit kifejsz szoptatás előtt, illetve ha letörlöd tiszta pelussal a melled és úgy adod vissza neki, így nem tud kicsúszni a szájából.

3. A lusta

Az első napokban szinte nem is akar szopni, átalussza a szoptatásokat és ha megkínálod, akkor is inkább csak kísérletezik vele, mint hogy érdemben enne. A 4.-5. napon aztán megjön a kedve és elkezd mérhető adagokat enni – általában akkor, amikor az anya teje belövell. A lusta babákat érdemes 2 óránként mellre tenni az első napokban, hogy próbálgassák a szopizást, de nem kell megijedni, ha csak 5-10 grammokat szopiznak. Amikor megjön a tej és megjön az ő kedvük is, egyszercsak ügyesebben kezdenek szopni.

4. A kényelmes

Gyakran össze szokták téveszteni a lustával, de nála a lassú szopizás nem csak az első napokban tart, és míg a lustát nem különösebben érdekli a szopás, addig a kényelmest érdekli, csak éppen lassabban szopik. A kényelmes bele-bele alszik a szoptatásokba, eszik pár percet, aztán 5-10-15 percet alszik, majd megint eszik egy kicsit. Az anyukákat ez megtéveszti: azt hiszik, hogy már jóllakott, ezért leteszik aludni, majd meglepődve veszik észre, hogy 15 perc múlva felébredt és megint farkaséhes. Az első hetekben érdemes elfogadni, hogy ők hosszabban esznek és akár 1-2 órán át is tarthat egy-egy szoptatás, ha ugyanis így teszünk, a baba jóllakik, beindul a súlygyarapodás, evések után jól alszik majd, és fokozatosan egyre hatékonyabban tud szopni.

5. A játékos

Ők okozzák a legtöbb fejtörést az anyukáknak. Beveszi a szájába a mellet, kortyol párat, aztán ízlelgeti, aztán megint iszik egy kortyot és megint ízlelget. Játszik az anyamellel, szopogatja, nyalogatja a száját. Kiveszi és beveszi az anyamellet már az első naptól kezdve. Hosszasan szopiznak, mire befejezik, de nem szeretik a sürgetést, ezért rájuk is igaz, hogy érdemes az első heteket elsősorban a szoptatásnak szentelni, mire megtanulja a baba, hogyan tud hatékonyabban szopizni. Becsapós lehet ez a viselkedés, hiszen egyik pillanatban úgy tűnhet, hogy nem is akar enni a baba, már befejezte, aztán a másik pillanatban újra elkezdi. A türelmetlenebb anyukák idővel megunják a játékot, azt mondják „most már úgyis csak játszik a cicivel” – a baba azonban ilyenkor még nem lakott jól és még folytatná a szopizást. Érdemes tehát hagyni ameddig magától abba nem hagyja az evést a baba.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

63 Comments

  • Adrien

    2013. december 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    6 hetes babámmal kapcsolatban kérdeznék. 41. hétre született, 4050 grammal és 60 centivel, szóval elég nagy baba:) Csak anyatejet kap, és az első hónapban másfél kilót hízott tőle. Egyébként nagyon jó alvó, este 8 kor megetettem, és fél 3 nál előbb nem szokott felkelni. Másfél hete viszont teljesen megváltozott. Nem akar enni, pár perc alatt „lerendezi” az evést, és utána már nem hajlandó elfogadni a mellemet. Sokszor feszeng evés közben, jár keze-lába, ilyenkor megbüfiztetem és újra mellre teszem, de valami miatt továbbra is ugyanúgy kalimpál. Eddig a bcg oltásra lett fogva, ami valóban nagyon csúnya volt neki, meg volt telve rendesen. 2 napja viszont kifakadt az oltás, de még mindig nem jött vissza az étvágya, max 2 percig tart egy szopi és az utóbbi 4 napban nem is hízott semmit. Az esti etetésnél viszont továbbra is jól eszik, és most már kitolódott az első ébredés hajnali 4 órára. Az lenne a kérdésem, hogy normális-e hogy egy 6 hetes csecsemő ennyit alszik illetve hogy 8 órát kibír evés nélkül? Felkeltsem korábban vagy bízzam rá, és úgyis kel ha éhes lesz? Pisis-kakis pelus naponta többször is van, a kedve jó, szinte soha nem sír, egyébként nagyon-nagyon nyugodt baba. Most, hogy a Bcg oltás kifakadt, a védőnőnk szerint a nyál a hibás. Elég sok nyál termelődik, és még nem tud mit kezdeni vele, se fel se le nem megy, ez zavarhatja meg Egyébként emiatt szopizás közben néha félre szokott nyelni. Szerinted mi állhat a háttérben, hogy az eddig különösen jó evő babám, ennyire nem akar enni?

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Azért kalimpál, mert ilyenkor indul be az emésztése. Kakilna, de nem tud. Ilyenkor húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni.
      Az normális, hogy ilyen jól alszik éjszaka, nem kell ébresztgetni.

  • Marika

    2013. december 12. csütörtök

    Koszonom szepen a valaszokat.

    Lassan betoltottuka 6hetet es meg mindig nemtudom mit tegyek?Eldontottem h.kitartok a szoptatas mellett es nem potolom.
    Ejjel jol mukodik mert2ora szopi utan 2orat alszik,de viszont 3ora utan nemtud aludni el pedig latszik hogy almos.Az lenne a kerdesem,h.szopizas kozbe alszik bele.,megbofiztetem kisebb nagyobb sikerrel es miutan leteszem 3ora szopi utan se tud aludni csak par percet es a cicit keresi,de kozbe a tejcsi jon vissza.Lehetseges h.cumizik rajta,nem ehes es emiatt loki ki a tejcsit?Mi a jele h.jol lakott?
    Nala olyan nincs h.nem kell cici,max.ha alszik.Viszont a hasikaja faj,mert annyira uvolt.

    Válasz: Ha jóllakott, akkor elengedi a melledet és hiába kínálod már, nem kéri tovább. Ezt az időt várd ki. Ilyen kis korban az is gyakori, hogy 1-1 szoptatás akár 1 órán át is tart, légy türelmes vele! Ha most a saját tempójában ehet, később sokkal hatékonyabban szopizik majd és sokkal jobban érzed majd te is, mikor lakott jól.

  • Marika

    2013. december 02. hétfő

    Sziasztok

    Meg azt szeretnem kerdezni,hogy mikor szopi utan leteszem a kisagyba miert nem alszik?Akkor kezd el nezelodni.
    Ha ehes lenne akkor ugye sirna?

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Nem éhes, viszont még nem is álmos, azért nem alszik el ilyenkor. Legyen még fent egy kicsit, tedd le játszószőnyegre, játsszon és utána, amikor már álmosodik, akkor tedd le aludni.

  • Marika

    2013. december 02. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem van egy 1 honapos kislanyom,sajnos elkezdtem tapszert adni,mivel kesore jott meg a tejem.Volt olyan nem egyszer,hogy 2ora szopizas utan nem hogy nem hizott,fogyott.Mikor a korhazbol kijottunk 1hetig csak cicit kapott es visszaestunk 300grammot,igaz sargak voltunk.Olyan is elofordult,h.3oras cici utan megmindig ehesen uvoltott es adtam neki 60ml tapszert es ugy huzta be,mint egy orult.Visszatudnam alakitani,h.csak szopizzon?Az lenne a masik kerdesem hogy honnan tudom,h.nem eleg a tejem es potlasra lenne szukseg?Ha kitartoan csak szoptatnam,hany nap kellene hogy helyrealljon a tejmennyiseg?Eheztessem?Mennyit kell hiznia naponta,h.ne kelljen aggodjak?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ha csak szoptatnád pár napig akár napközben óránként is, 2-3 nap alatt rengeteg tejed lenne. Onnan tudod, hogy nem elég a tejed, ha a baba evés után még keresi az anyamellet és hiába kínálod neki felváltva, nem lakik jól belőle, még mindig keresi őket, naponta nem kakil vagy pisil legalább 5-6 alkalommal (csak az tud kijönni, ami bement) és a hízása egy hónap alatt nem éri el a 400 grammot.

  • teszti

    2013. november 28. csütörtök

    Szia! Olvasva a tipusokat rajottemh az en fiam a nyugtalan ugyetlenke 🙂 lassan ketto honapos, es hat az etetesek azok orakig tartanak, vanh 50 perc alatt vegez de van h 2-3 orat is rajtam van 🙁 bimbovedovel cicizuk ez miatt, kulonben veresre szivna a cicim. Hizik rendesen heti 350-400gramm, de felek mindig attol h nem lakik jol, foleg mikor mar mind a ketto cicimet kiszivja es utana csalodottan ketsegbe esetten nez ram uvolt es hiaba szivja nem jonsemmi. Hogy tudnam raszoktatni a kevesebb cicire? Mit csinaljak ha mar mind a ketto cicim kiszivva is ehes? Neki is es nekem is konnyebb lenne. Es van h 2 orankent megehezik, nem hiszem h novekedesi hullam hisz 2 naponta es majd hetente nincs ilyen. 🙁 koszonom a valaszod.

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Még nincs 2 hónapos, légy türelemmel! Most 2 óránként éhezik meg, de eljön majd az idő, amikor ritkábban fog. Ne félj, ha ilyen gyakran szoptatsz, attól nem lesz kevesebb tejed, épp ellenkezőleg 🙂

  • Timi

    2013. október 25. péntek

    Kedves Ági!szoptatással kapcsolatban szeretnék kérdezni!lányom 5honapos,sose volt tul „éhes tipus”,pici kora ota inkább 4,mint3 oránként szopizik,de akkor se „kéri”,én kinálom neki,ritka,hogy ö jelezné hogy éhes.de az utobbi idöben már sokszor 5-6ora telik el 2 szopi között,és hiába probálom elöbb etetni,csak sir,elforditja a fejét!a sulyával elégedettek,a közérzete is jo,talán kicsit sürün elálmosodik(1-másfél oránként),de erös baba,energikus,én azonban aggodom a tul ritka szopik miatt,egyelöre szilárd táplá
    lékot még nem kapott.2,30kg-vel született,most 6,50kg!szeretném a tanácsát illetve a véleményét kérni,hogy kell e aggodnom,hogy ilyen ritkán kér enni,naponta általában csak négyszer!??

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Mivel nagyon jó hízik, nyugodt baba, ezért nincs miért aggódnod, ő egyszerűen ilyen 🙂

  • Anna

    2013. október 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Bocsánat hogy így írok,de kicsit kétségbe vagyok esve a tanácstalanságtól..
    9 hete szültem császárral,először fél nap után került a mellemre a pici.
    A kórházban az 5. napon indult meg a tejem,eleinte a befele forduló mellbimbó,aztán a kirepedés,sebesedés,vérzés,ödémásodás okozott gondot,majd a sok stresszelés (baba fertőzés miatt bent volt tartva) miatt annyit sírtam,hogy mire hazaértünk,elapadt a tejem. Kitartó fejéssel visszahoztam,de sajnos részben tápszert kell adnom mert nem szopik hatékonyan,inkább csak cumizik. Rengeteget teszem mellre,mostmár jobb a technikája,éjszaka pár napja már velünk alszik és olyankor nincs is szükség tápszerre mert valamennyit mindig szopizik. De több gondom is van. Nem tudok eleget fejni mert nincs rá idő,(emiatt ismét kevesebb tejem van)napközben egyáltalán nem alszik,csak cicin de amint felállok mellőle (a kiságy már túl merész),sír. Amúgy is csak szopizva tud elaldni,este is.
    Jó lenne csak szoptatni,de fogalmam sincs,hogy csináljam. Mióta ennyit akar rajtam lenni,nem tudom mikor éhes,mikor akar csak cumizni..egyáltalán szabad-e hagyni,hogy akár órákig elnyammogjon… Ja és kihagytam hogy hasfájós baba,emiatt késő délutántól akár éjjel 2ig is sír,kisebb-nagyobb szünetekkel. Kap papaverint és espumisant rá. Ha nem a hasa fáj,akkor sem alszik el hamarabb éjfélnél amit nem tudok elhinni hiszen nappal is alig alszik.
    Elnézést a hosszú levélért,de tanácstalan vagyok és eléggé kimerült (a tápizás+szoptatás+nyugi szopizás+megmaradt időben fejés mellett néha pisilni sem marad időm,az evés-ivásról nem is beszélve-ami a szoptatás szempontjából megint csak nem jó) lenne már némi rendszer. Szinte ölni tudnék egy valamiféle napirendért..
    Mit tegyek?
    Segítséged előre is hálásan köszönöm!!!

    Köszönöm!!!
    Anna

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Ezt a jelenséget hívják cumizavarnak. Próbálj meg pár napig csak szoptatni, hagyd el a tápszert és pár napig akár félóránként-óránként is szoptass, ettől megnő a tejmennyiség és rendeződik a cumizavar is. Sőt: a hasfájásnak is jót fog tenni, mert azt gyakran épp a cumisüvegből benyakalt sok levegő okozza.

  • Ági

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsát és véleményét szeretném kérni.
    Kislányom 5 hetes 2600g és 45 cm-el jött a világra az első 2 hétben a védönő javaslatára 2 óránként kötelezően szoptattam 15perc egyik cici 5 perc szünet 15 perc másik cici. Éjszaka 1 alkalommal tápot kapott a kórházban és itthon is folytatnunk kellett mert ha nem kapta el akkor egész éjszaka nyűgös volt, próbált ilyenkor is szopizni de 5 perc után feladta és félóránként újra kérte.
    Most az a probléma, hogy körülbelül 3 óránként jelentkezik, hogy éhes de csak 5-10 perceket szopizik, ha tovább erőltetem akkor csak sír és feszíti magát. Ezért amikor időm van és a kicsi is engedi akkor lefejem a tejet és cumisüvegből adom oda neki ilyenkor akkár 100ml tejet is megiszik. Megjegyzem hasfájós a kicsi, eddig minden nap volt 4-5 kakis pelus az utóbbi pár napban viszont nem akar jönni a kaki. Védőnőnk szerint ne ijedjünk meg normális ha pár napig nem kakil. Félek, hogy nem elég neki a cicin elfogyasztott tejmennyiség.Mit tehetnék, hogy tovább szopizzon és a kakilás is könnyebben menjen? Nagyon erülködik szegénykém, de csak puki jön, azt is sírás követ. Ha épp nem fáj a hasa akkor jó kedvű baba.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel Ági

    • Vida Agi

      2013. szeptember 17. kedd

      Nem a tej kevés, hanem amikor elkezd enni, akkor beindul az emésztése. Ilyenkor fektesd az öledben hanyatt, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a combjait, ez segít pukizni, kakilni és utána folytatódhat tovább nyugodtan a szoptatás.

  • Jasmin

    2013. június 16. vasárnap

    Kedves Agi, Elso gyerekemmel mikor varandos voltam teljesen hatarozottan tudtam h szoptatni szeretnem,sokat olvastam rola hogyan kell felkeszulni ra meg stb…aztan nem sikerult megse.mr a korhazba csovalta a doki a fejet h keves lesz a tej anyuka…aztan azt mondak bimbovedo kell mert kicsi a bibmo es nem tudja befalni a baba..hazerve nem adtam fel rengeteg teat tejserkento teat megittam,amikor csak tehettem fejtem a tejet hogy tobb legyen vegul megis tapszernel kotottunk ki.Most ujra babat varok..ujra megprobalnam..mit csinaljak maskepp?valahol olvastam h ne hasznaljunk bimbo vedot (ilyen szilikonos volt) mert az hatraltatja a szoptatast..nem tudom..de ujra megrobalnam.Varom a tanacsodat.Koszonom.

  • Melinda

    2012. október 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom hat hetes. A legtöbb evésnél olyan lassan és sokáig szopizik, van, hogy órákat, mert közbe bealszik, és nem igazán lehet felkelteni. De ha lerakom néha, azonnal felkel, és sír, mert megint éhes. Amúgy hízik szépen, de nem tudom, ez ebben a korban még így kell-e, hogy legyen?Igény szerint szoptatom. Kicsit meg vagyok zavarodva, mert a védőnő azt mondta, hogy akárhogy is van, fél óránál tovább ne tartson az etetés. Mit tegyek, etessem igény szerint, és majd beáll magától, hogy gyorsan megegye amire szüksége van? Köszönettel!

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Nincs igaza a védőnőnek, ha a baba tovább akar enni, akkor nyugodtan etesd igény szerint annyit, amennyit kéri és addig ameddig el nem engedi (és ha visszakínálod már nem fogadja el). Idővel beáll majd a saját ritmusa.

      • Tóth Beatrix

        2013. április 03. szerda

        Tisztelt Vida Ágnes!

        Inszeminációs probléma mentes terhesség után két héttel a várható időpont előtt császármetszéssel jött a világra a kisfiam. A császármetszés a köldökzsinór megtekeredése és egy valódi csomó miatt vált szükségessé. A kórházban sajnos besárgult és antibiotikumot is kapott pemphigusa miatt. Sajnos így sokszor úgy hozták ki, hogy aludt és fel sem lehetett ébreszteni.Nekem pedig nem indult meg a tejem. Már a kórházban elkezdték a tápszerrel való hozzátáplálást. Ezt azóta is fent kell tartanunk, mert a mai napig nem elég a tej mennyisége. Gergő ma 7 hetes és sajnos hasfájós lett. Sokszor nem tudom hogyan tápláljam. Sokáig szopizik a mai napig is. Van amikor 1,5-2 órát is a cicin van, viszont van, amikor türelmetlen és csak rángatja,ha nem elég neki.Van amikor úgy tesz, mint aki jól lakott, kiköpi a cicit és elalszik. Büfiztetem, ekkor pedig felébred és nyugtalanul újra enni kér.Ekkor jön a tápszer. Rengeteget pukizik, nyög, erőlködik cicizés közben.
        Szeretném igény szerint szoptatni, de amikor így alakul tanácstalan vagyok, éhesen nem tudom hagyni. Olyankor el sem alszik. A tejem csak akkor több ha több idő eltelik két szopizás között. Az előtej sokszor folyik, viszont akkor sem elég neki. Ha 1-1,5 óránként kér, akkor pedig biztosan kevés neki. A védőnő azt mondta, hogy nem szabadna már neki ilyen sokáig szopnia. Megpróbáltam inni a laktoherb teát,
        eszem a urtica urens homeopátiás bogyókat, sok-sok folyadékot iszom, szénsavmentes ásványvizet.
        Szeretném a tanácsát kérni, hogy lehet-e még a tej mennyiségét valamilyen módon emelni. Ilyen tipusú babáknál mi lehet a megoldás?
        Köszönöm szíves válaszát.
        Tisztelettel: Tóth Beatrix

        • Vida Agi

          2013. április 29. hétfő

          A tej mennyiségét leghatékonyabban gyakori szoptatással lehet emelni. Mivel ő cumisüveget is kap, nem azért rángatja a cicit, mert nem jön elég tej, hanem azért, mert a cumisüvegnél már megszokta, hogy egyenletesen jön. Segíthet, ha pár napig gyakrabban, akár óránként szoptatod. Ilyenkor úgy tűnhet, kevesebb a tejed, mert nincs ideje a mellnek túltelítődni, de sokáig várni, hogy megteljen, csapda, ettől ugyanis hosszútávon nem nő, hanem csökken a tejmennyiség.

  • Adrienn, Patrik anyukája

    2012. október 19. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam nemsokára betölti a 6. hónapot. A táblázatodban olvastam az alvásigényekről. A leírtak szerint ebben a korban kétszer kellene aludnia napközben és 30-90 perces időtartamokat. Ehhez képest az én fiacskám 2-3 órákat alszik vagy 3 alkalommal rövidebbet. Ez még normálisnak mondható, hogy ilyen egyedi igénye van az alvásra? Kb. 3 óra után elálmosodik, ez rendben is van, de mivel az ebéd utáni alvása 5h utánig tart, fél hatkor uzsonnázik. 8 és fél kilenc között fürdés, vacsora és az utóbbi időben nem alszik el cicin, hanem utána még ringatni kell ill. van olyan hogy 22:30 körül tudom csak elaltatni. Ez 5 órás ébrenlétet jelent, de 8 körül már nagyon nyűgös. Ennek ellenére mégsem alszik el egyből. A kérdésem az, hogy a délutáni alvásnál keltsem őt fel, ha azt szeretném, hogy este kilenckor már aludjon? Az éjszakával nincs gond, minimum 10 órát alszik. A másik kérdésem az, hogy mit tegyek vele, ha 5 percnél tovább nem tudja magát elfoglalni és folyamatosan igényli a társaságot. Mivel kössem le, hogy egyedül is játszon és ne igényelje állandóan az ölben -létet? Pont ezért, mert nem hagyom sírni, keveset van a járókában, főleg hason, ebből kifolyólag még alig gyakorolja az átfordulásokat. Néha meg tudja csinálni, de inkább sír. Mit tegyek?
    Válaszaidat nagyon köszönöm, üdvözlettel: Adrienn, Patrik anyukája

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Semmi gond, ha nem a táblázat szerint alszik. Nme kell felkelteni a délutáni alvásból, ha fáradt, hadd aludjon, semmi nem történik, ha néha később fekszik le este.

      Ebben a korban maximum 5 percig tudja magát elfoglalni a baba, ez normális. Adj neki egy játékot, amikor megunta, akkor ülj mellé sé adj neki másikat, aztán vidd ki magadhoz hordozóban és beszélgess vele, amíg házimunkázol, ha ezt is megunta, játssz vele te, de ehhez nem kell feltétlenül az öledbe venni. Aztán tedd át a lakás egy másik pontjára és ott játsszon egyedül és így tovább. Ha nem az a szempont, hogy amikor elunja magát, azonnal felveszed ölbe, hanem csak másik játékot kap, akkor idővel egyre jobban megtanulja elfoglalni magát.

  • Kriszta

    2012. október 19. péntek

    Üdvözlöm!

    Kérdésem az lenne, másfél hete megkaptuk a rota elleni oltást.A pici azóta nyugtalan és erősen pocak fájós lett (azt mondták előfordulhat és majd elmúlik). Mikor múlik el, és mennyire normális az, hogy szegénykém aludni is úgy alszik, hogy közben sokat mocorog, nyugtalan..néha álmában felsikít stb.?!

    Válaszát előre is köszönöm!

    Kriszta

    • Vida Agi

      2012. október 26. péntek

      A rotának lehet ez a mellékhatása, 1-2 hét alatt el szokott múlni.

  • Bogyó Júlia

    2012. október 16. kedd

    Kedves Vida Ágnes!

    Nagyon szeretem olvasni a hírleveit, a megrendelt videókat, és a kerdésekre adott tanácsait. Szeretném, ha foglalkozna valahol az ikrekkel kapcsolatos speciális problémákkal is, mert gondolom, hogy egyre növekvő számuk miatt ez nem csak minket érdekel.
    köszönettel bogyó júlia

    • Vida Agi

      2012. október 26. péntek

      Köszönöm a javaslatot, fogok írni erről is!

  • Brigitta

    2012. október 15. hétfő

    Kedves Ági,

    Az utóbbi fogadó órádra nem tudtam bejelentkezni, ezért itt kérnék segítséget.
    5 hetes múlt a kislányom. A problémám a szoptatás alatt vagyis inkább az utáni büfiztetéssel van. Sokszor bealszik a büfiztetés alatt és nem tudom sehogy sem felébreszteni. Aminek persze az az eredménye, hogy amikor leteszem alszik fél órát, ami után persze felébred az emésztése miatt. Mit csináljak? Hogyan büfiztessem? Eddig a vállra rakós módszer ment, néha sikerül is, de amikor bealszik, akkor nem tudok mit csinálni.
    Így én sem tudok itthon haladni, és ő sem tud normálisan pihenni. Tudnál valamilyen módszert ajánlani? Már nagyon kivagyok ettől, hogy nem sikerül a büfi.
    Így az altatása is nehezen megy.
    Másik kérdésem az lenne, hogy normális az, hogy a 20-30 perc szopit 1 vagy másfél óra alatt tudja le? Sokszor elalszik közben, vagy egyfolytában nézelődik és nem tudom ilyenkor rávenni az evésre. Ez alatt az idő alatt van a büfi és peluscsere is.

    Segítséged nagyon köszönöm, mert már nem tudok mit kitalálni.

    Brigi

    • Vida Agi

      2012. október 26. péntek

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 45-60 percet van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 45-60 perc ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      Az normális, ha lassabban szopizik, vannak olyan babák, akik ebben a korban még igénylik a másfél órás szopikat.

  • Hajnalka

    2012. október 02. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 8 hetes és szépen fejlődik. Azt hogy melyik kategóriába sorolnám képlékeny, mert több is illik rá. Eredendően nagyon mohó, azonnal rákap a cicire,szinte sikít ha azonnal nem kapja meg, még azt is nehezen várja ki, hogy elővegyem. de utánna nagyokat kortyol, olykor félre is nyel, amivel a frászt hozza rám..Azt tudni kell, hogy a tejadó reflexem is nagyon erős, ergo, ha a babára nézek, már csöpög a tejem, és ahogy megszívja, 3-4 helyen is spriccel a tej a szájába. Ez rendben is van, de ahogy a tej fogy a ciciből és dolgozni kell érte, na persze nem nagyon, elkezdi rázni a fejét, nyalogatni a bimbót és hiába rakom vissza a szájába egy két másodperc és kezdi újra a „bohóckodást”. Ilyenkor át teszem a másik cicire, amiből erősen jön a tej és megy a szopizás tovább ahogy kell.
    Illetve 1-2 hete valahogy másképp kapja be a bimbóm, mert folyamatosan levegőt szív mellette és hangos cuppogó hangot ad ki. Ez azért probléma, mert alapból is igen hasfájós, ezért Ő napközben EGYÁLTALÁN NEM ALSZIK! Amikor így cuppog újra és újra a szájába adom a cicit, hátha nem jól kapta be, de néhány szívás után ugyan ott tartunk…Kérlek adj tanácsot mit tegyek? Mit csinálok rosszul?? Köszönettel: Hajnalka

    • Ági

      2012. október 04. csütörtök

      Hajnalka, nálam is volt ilyen időszak, szintén az erős tejadó reflex volt a gond, túl erősen jött a tej, és ezt akarta szerintem kivédeni azzal, hogy ‘rést hagyott’. Én elkezdtem félig fekve, jól hátradőlve szoptatni, ez nálunk megoldotta a problémát.

  • Kriszta

    2012. szeptember 30. vasárnap

    Kedves Ági!

    2 és 1/2 hónapos a kislányom és picit hasfájós. Néha csinál olyanokat napközben, főleg itthon…Hogy mikor cicire tenném akkor neki áll sírni és nyűgösködni, látom rajta hogy éhes, de néha úgy el kezd sírni alig tudom meg vigasztalni.Egyszerűen nem jövök rá hogy mitől lehet ez, eset olyat ettem amitől megfájdul a pocakja, vagy elképzelhető már ebben a korban a fogzás megkezdődése?!
    Válaszát előre is köszönöm!

    Kriszta

    • Vida Agi

      2012. október 01. hétfő

      Ezt a jelenséget okozhatja szájpenész, de az is hogy amikor elkezded etetni, akkor beindul az emésztése (kakilnia kell stb.) és ez zavarja meg a szopizásban. Ilyenkor büfiztesd meg, ha azt látod, hogy nyom, erőlködik, fektesd hanyatt az öledbe, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít neki pukizni és kakilni.

  • Brigitta

    2012. szeptember 29. szombat

    Kedves Ági,

    A kisbabám most lett 3 hetes. A szoptatási leírás szerint őt a játékos kategóriába sorolnám. A problémám az, hogy amikor éhes akkor nagyon jól szopizik, majd tisztába tevés után, mivel a szopizás alatt ürít mindig, nehezen akar szopizni. Pelust cserélni csak akkor szoktam már, amikor a cici már nem kell neki.Sokszor negyed órát- 20 perceket elnézelődik, mire újra neki áll szopizni, így 1 órától akár 2 és fél óráig is eltart a szoptatás. Tudnál tanácsot adni, hogy mit tehetnék, hogy a peluscsere után is hatékonyan tudjon szopni és hogy lecsökkentsük ezt az időt?

    Köszönettel: Brigi

    • Vida Agi

      2012. október 01. hétfő

      Pelust cserélni vagy a szopizás előtt vagy utána kell, amikor már teljesen vége az etetésnek, semmiképpen sem közben, mert az megzavarja a babát az evésben.

      • Brigitta

        2012. október 04. csütörtök

        Kedves Ági,

        azóta kiderült, hogy hasfájós lett a kislányom, amire a védőnő az Infacol-t javasolta, és kapja is minden etetésnél. Illetve azt mondta, hogy túl van etetve az anyatejjel, az miatt van a hasfájás? Lehetséges ez? Annyi hogy bimbővédővel tudok csak szoptatni. A szoptatásnál még mindig vannak néha problémák, mert amikor már látszik, hogy elaludna és letenném, akkor hirtelen felébred és vagy újra cicit kér, vagy pedig el kezd nézelődni vagy 10 percen keresztül. A szobájában csak egy asztali lámpa van a földön és sokszor annak a fényét nézi, ami a bútorra tükröződik. Lehet ezen segíteni? Illetve a másik problémám az lenne, hogy a délelőttjeink és az estéink eléggé nyűgösek. Délelőtt és este egy 2-3 óra van mindig, amikor szopizás után nem akar aludni, csak nézelődik vagy nyűgösködik, majd újra szopizik és csak nehezen alszik el. Normális, hogy ilyen sokat fent van és csak nehezen alszik el? Ilyenkor mit tehetnék? Rakjam hordozóba vagy a kiságyba? Mert kézben ilyenkor nem nagyon akar megmaradni.

        Előre is köszönöm a választ!

        Brigi

        • Vida Agi

          2012. október 05. péntek

          A hasfájásnak 2 oka van: az egyik, hogy etetéskor levegőt nyel és ez feszíti a pocakját (a bimbóvédő miatt még több levegőt nyelhet, mintha rendesen szopizna), a másik, hogy etetéskor indul be a kicsi emésztése és mivel még éretlen az emésztőrendszere, ezért sokat erőlködik, nehezen sikerül pukizni, kakilni.

  • Andrea

    2012. szeptember 22. szombat

    Kedves Ágnes!
    A kislányom most 19 hónapos és cicfüggő! Oly annyira hogy sokszor általában éjjel,
    ( velem alszik) ha nyugtalan állandóan a cicin lóg, ha jön belőle ha nem mert ugye nem nonstop büfé :), pedig rengeteg tejem van még mindig. Emiatt kialvatlan vagyok mert frontérzékeny, hideg meleg, és olyankor nagyon nyűgös éjjel. Szóval a kérdésem az hogy lehetek -e ettől feszült? Ideges.Okoz a hosszú szoptatás ilyen tüneteket? Mert olyan feszültség van bennem hogy éjjel szorítom az állkapcsom. Meg minden izmomon érzem ezt.Egyébként minden rendben van az életemmel, anyagi gondjaim sincsenek. Ha el szeretném választani lassan azt hogyan kell? Mit tanácsolsz?
    kösönöm

  • János-Kevey Bella Nóra

    2012. szeptember 02. vasárnap

    Szia!

    Azzal a problémával küszködök, hogy 4 hónapos kisbabám egész napra lefoglal.
    Egész nap eszik. Rövid időket (max fél óra) játszunk,vagy hasra teszem (max 10 percig bírja ki) és utána megint csak enne. Nappal nem nagyon alszik.
    Nem tudom melyik kategóriába tartozik, inkább mohó és kényelmes. A szoptatás nagyon fáj, mert nagyon durván csinálja, de órákat szopik, közben elalszik és újra felébred enni. A súlygyarapodása kiváló, havonta több, mint 1 kilót hízott. Emellett minden nap tocsogunk a bukásban.:)

    Nem elég laktató a tejem? Nem kezdhetném el a hozzátáplálást? (Enyhén cukros teát szoktam neki adni, ha városban vagyunk és nem tudom szoptatni, vagy ha sportolok és más vigyáz rá.)
    Foga kezd növögetni, mert egyre gyakrabban kel éjjelente.
    Vagy ő egyszerűen csak kétemberes baba? Sajnos nincsen segítségem a házimunkához.

    Nem próbálhatnék ki valami laktatót adni neki, hátha elfogadja? Ha kilökné a nyelvével, úgyis tudnám, hogy nem érett rá, nem?

    Bella

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Nem a tejeddel van a baj, hanem félreértelmezed a kislányod jelzéseit. Ebben a korban 10 perc után elunja magát a baba, testközelségre vágyik, vagy másik játékra, és ilyenkor hasonló jeleket mutathat, mint amikor éhes. Az is lehet, hogy a kezdődő fogzás miatt rágja gyakrabban az öklét és nyűgösebb, valamint, ha átmenetileg áll fent ez a probléma, okozhatja növekedési ugrás is. Igyekezz napirendet tartani vele. Ebben a korban két alvás között nagyjából 2-3 órát tudnak ébren lenni a babák és nappal általában 3 alkalommal 30-90 perc alvást igényelnek. Tehát a napirend úgy néz ki, hogy ébredés után eszik (30-40 percet is akár), aztán 1-2 órát ébrenvan, játszik önállóan és veled, majd alszik 30-90 percet, így kb. 3 óránként eszik (de ha tovább van ébren, vagy hosszabban alszik, akkor 4 óránként). Ha eszerint tartod a sorrendet vele, akkor átlátható lesz a napirend, ugyanakkor igazodik az ő igényeihez is (evés, alvás, ébrenlét stb.)
      A korai hozzátáplálást nem javaslom, ebben a korban még nem tudja megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket, csak túlterheled vele az emésztőrendszerét, ami most pocakfájáshoz, emésztési nehézségekhez, később allergiához vezethet.

  • Kinga

    2012. augusztus 21. kedd

    Kedves Ági!

    Nekem olyan problémán van, hogy a pici fiam 3 hónapos lesz, de sajnos nem szopizik,mert kb.1 hónapra a hazamenetelünk után visszakerültem a kórházba, és addig a lefejt tejet kapta cumisüvegből.Most itthon is úgy csinálom,hogy lefejem kézi mellszívóval és úgy adom neki, de sajnos egyre kevesebb a tejem, ami nagyon elkeserít.Mit tegyek,hogy több tejem legyen?Iszom a tejserkentő teát, és próbálok olyat enni ami állítólag növeli,és most gondoltam veszek egy medela swing elektromos mellszívót hátha azzal jobb lesz, mert jobban kiszívja.Maga szerint milyen sűrűn kéne fejnem?Sajnos kézivel nem tudom pontosan 3 óránként fejni.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.: Kinga

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Próbáld meg a tejserkentő fejést: minden nap fejjél először 7-7, aztán 5-5, majd 3-3 percig felváltva a két melledből akkor is, ha már nem jön a tej belőle, ez pár nap alatt megnöveli a tejmennyiséget.

    • János-Kevey Bella Nóra

      2012. szeptember 02. vasárnap

      Szia!

      Nekem nagyon fájt a szoptatás, vérzett is a mellbimbóm és csak lefejt tejet akartam adni a babámnak, hogy meggyógyuljak. Egy nap alatt majdnem elfogyott a tejem a „csak fejéstől”, így 2 napig megállás nélkül szoptattam, hogy újra legyen megfelelő mennyiségű tejem. Nem volt meg a fizikai kontaktus, a szervezetem nem termelte a tejtermelő hormont.

  • Varga Bea

    2012. augusztus 16. csütörtök

    Sziasztok!

    Az 3 gyermekemet 2 éves korukig szoptattam. Szoptatáspárti vagyok.:-) MOst 4 hónapos a 4.gyermekem, és vért izzadok vele. 2 hónapos kora óta nem hajlandó szopizni. Mindent kipróbáltam, de mégsem. Akkor jöjjön a cumisüveg, fejem, csak egye a tejecskét. 2 hete nem hajlandó elfogadni a cumisüveget sem. Ilyenről még nem hallottam. Akkor sem, ha anyatej van benne, akkor sem, ha tápszer. A vizet viszont megissza:-( Ételt csak kanállal fogad el. Anyatejet már csak úgy kap, ha a párolt répát azzal turmixolom össze, vagy gabonapelyhet teszek bele. Tudok valami mást is tenni? Van valakinek valami ötlete?

    • Varga Bea

      2012. augusztus 17. péntek

      Elfelejtettem mondani, hogy ő a Kényelmes típushoz tartozik. Az első hónapban 1300gr-ot hízott, de tulajdonképpen reggeltől estig evett. Estére viszont elfogyott, amiatt kellett fürdés után üvegből pótlást adnom. Sokáig működött, hogy csak este evett üvegből, a többit ciciből. Aztán már csak éjjel, álmában volt hajlandó szopizni. Viszont nem értem, hogy most miért nem hajlandó elfogadni már az üveget sem. 4 hónapos, 6500 gr, szépen fejlődik, de nem tudom, hogy lehetne visszaszoktatni az üvegre. Hülyén hangzik, tudom, de kiskanállal kicsit macerás, és éjjel nem tudom kivitelezni. Köszönöm

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Az anyatejet adhatod neki csőrös pohárból vagy pohárból is, de igyekezz megmaradni az anyatej mellett még néhány hétig, ne kezdd el emiatt a hozzátáplálást. Esetleg érdemes megnézetni a nyelvét, nem túl rövid-e a nyelvfék, lehet, hogy emiatt nem szeret szopizni vagy szájpenész miatt.

      • Varga Bea

        2012. augusztus 24. péntek

        Kedves Ági!

        A hozzátáplálást sajnos meg kellett kezdeni. Néha úgy tűnik számomra, hogy magával az anyatejjel van baja:-( Elképzelhető? Cumisüvegből sem akar inni. Pohárból iszik. Megnézetem a nyelvét. Ő picinek is félálomban volt hajlandó inkább cicizni. Most az „álometetést” elfogadja, és álmában megissza üvegből. Nappal izeg-mozog, kiabál. 🙁
        Köszönöm a tanácsát!

  • dr. Schindler Lilla

    2012. augusztus 16. csütörtök

    Kedves Ági! Szeretném a segítségedet kérni: pár hete az én angyal, jól evő-jól alvó babám érdekes tüneteket produkál. Tegnap (aug.15.) volt 15 hetes, május 2-án született 2350 grammal és 50 cm- rel, császárral, enyhe méhen belüli retardáció miatt…
    Azóta gyönyörűen fejlődik, ha jól mértük a múltkor, 4800 gramm és 60 cm. Írásaidat olvasgatva 2 gyanúm is van, az egyik a fogzás (nyálzik 2 hónapos kora óta, ökölrágás, mindent a szájába vesz és rettentő nyűgös tud lenni, néha melegebb is a kis homloka…), viszont nemrég jött meg 3. alkalommal és furcsábban is szopizott: 2-3 „slukk” után sokszor kidobja, majd azonnal visszaveszi a cicit, addig vigyorog rám, néha tekereg is, olyankor felnyomom a kis térdeit, hátha puki lesz – ez néha be is jött. Máskor nyűgösen kidobja, sír, mert éhes, odaadom, ekkor beleszív pár percre, majd újra kidobja, és ez így megy. Elvileg van elég tejem, ha jól láttam– spriccel a ciciből, ha megnyomom.
    Ezt nem mindig csinálja, de mostanában elég sokszor. Egyre többet is kér enni – nálunk pedig bevált a 3 óránkénti etetés, az esetek nagyrészében tényleg ekkor éheskedik, de ha hamarabb, természetesen megetetem. Ekkor gondoltam a növekedési ugrásra, h esetleg az lehet?
    A másik lehetetlen szokása a „dudlizás”, nem szívja a tejet csak nyammog, így elvan akár fél óráig is, csakhogy a köv. etetésnél sokkal hamarabb lesz éhes, mert az előzőnél nem evett. Mit lehet tenni? Ha leveszem büfizni, büfizik, de utána újra csak nyammog. Ha jól tudom a számítások alapján, neki (mivel 4 kg felett de 5 kg alatt van, 4*150 grammot kell ennie/nap, /étkezés. Megfigyeltem, hogy növekszik a tápanyag-igénye, így kb 100-120 grammokat eszik egy etetés alkalmával. Jelzem, mind az éjszakai, mind a kora reggeli kajálást másfél hónapja átalussza magától.
    Tegnap éjszaka azonban 2x is felébredt, ami eddig sosem történt meg, sírdogálva, a sírásából az éhségre következtettem – pedig éjfélkor 120 ml lefejt tejet adtam neki, cumisüvegből. Evett kb negyed órát, majd visszaaludt. 5-kor újra sírt, kakis pelus miatt – ha korábban be is kakált éjjel, csak reggel láttuk, mindig úgy aludt, mint a bunda… és búj hozzánk a kis drága. Tanácsod alapján plédbe csavartam és így nyugodtan aludt reggelig.
    A másik dolog a nappali alvás: reggeli etetés után még szépen alszik, de mind napközben, mind az esti nagy alvás előtt nyűgös és sír, ha lerakjuk a kiságyába…
    Teljesen tanácstalan vagyok, kérlek segíts, mi lehet ez?
    Nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Teljesen normális, ha a menses előtti napokban és az első napjaiban nem szereti annyira a tejet a baba, mert ilyenkor más az íze. Próbáld meg, hogy félhomályos szobában fekve szoptatod ilyenkor, így nyugodtabban szopizik majd. A gyakrabb evés a növekedési ugrás és a nagy meleg miatt is lehet, nyugodtan szoptasd igény szerint, amikor kéri.
      Az előző problémákat és a dudlizást is okozhatja, hogy cumisüvegből is kap enni, és emiatt cumizavar alakult ki, ezért hagyd el teljesen a cumisüveget, van tejed bőven, amikor kéri, akkor szoptasd és elmaradnak a problémák.

  • Nóri

    2012. augusztus 14. kedd

    Kedves Doktornő!
    Látom hogy itt is szokott válaszolni, ezért bátorkodom ide írni. Teljesen kikészülök, mert a 8 hetes kislányom nem akar rendesen enni. Kb 1 hete a következőket tapasztalom:
    – Mostanában cicin előbb-utóbb (van hogy kb egyből) csapkodni, rugdosni kezd, pedig van tejcsi rendesen, mindig csorog az arcán mindenfelé.
    – szünet után sem tudom cicire visszatenni, mert sír, pedig látom hogy szeretne enni.
    – cumisüvegből adom a lefejt tejből a pótlást, cumisüvegezéshez kipróbáltam több pózt, először eszik úgy, majd legközelebb már sír ha úgy tartom.
    – Néha hallom hogy kuruttyol a pocakja.
    – Viszont ha evés közben leteszem, semmi baja sincs. Max hason fészkelődik kicsit.
    – éjjeli etetéskor vagy ha elpilled etetés közben, nagyon szépen szopizik illetve eszik cumisüvegből.
    – nincs szájpenész, már használunk infacolt (háziorvosi javaslat) de nem látom a javulást.
    Nagyon nagy kínlódás árán sikerül mindenféle trükkel belediktálni az ételt, 3-4 óránként eszik, hamarabb nem jelzi hogy éhes. Sokat eszi az öklét mostanában, és kb minden etetés után szokott bukni. Mi lehet a probléma? Nagyon nem szeretnék tápszerre áttérni, de így nem sokáig fogom bírni. Kérem adjon pár ötletet legyen szíves!
    Köszönettel:
    SzNóri

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      A gond az lehet, hogy túl gyorsan jön a tej, ezért kicsúszik a szájából a mell és nem tud hatékonyan szopizni. Próbáld meg, hogy kis tejet kifejsz etetés előtt, így nem jön olyan gyorsan a tej. Ezenkívül érdemes lenne más testhelyzetet kipróbálnotok a szoptatásra, mert úgy másként kapja be a cicit és nem tud kicsúszni közben. Semmiképpen ne adj neki cumisüvegből pótlást, mert abból másként jön a tej, másként kell szopizni és ez cumizavart okoz, ezért is szopizhat türelmetlenebbül, nem jó technikával. Ha pótolnod kell akkor add kiskanállal vagy pohárból, de semmiképpen ne cumisüvegből. Segíthet az is, ha félhomályos szobában fekve szoptatod nappal is, így nyugodtabban tud majd szopizni, úgy, mint éjszaka.

      • Varga Bea

        2012. augusztus 24. péntek

        Az én fiam is így csinálta…kifejtem előtte, de akkor is ilyen türelmetlenül evett. Ficánkolt, tekergett, én azt hittem hasfájós, de utólag kiderült, nem volt az. Én elkövettem a cumisüveges hibát. Már nem szopizik:-(((

  • Timi

    2012. augusztus 06. hétfő

    Kedves Agi,

    Kisbabam 3 honapos. Vissza kell mennem dolgozni, ezert elore lefejt anyatejet (fagyasztoban tarolt) fog kapni, amig en munkaban vagyok. Delben haza tudok menni szopiztatni, ez azt jelenti hogy 9 orakor es 15 orakor fog cumisuvegbol enni (reggel 6-kor szopi). A kerdesem az lenne hogy adhatunk-e neki vizet etetesek kozben, vagy igy is eleg csak az anyatej. Mivel lefejt anyatejrol van szo, nem lesz modja csak az elotejet inni ha megszomjazik amig en nem vagyok otthon.
    Valaszat elore is koszonom,
    Timi

    • Vida Agi

      2012. augusztus 06. hétfő

      Ha igény szerint etetitek (ezt cumisüvegből is meg lehet tenni), akkor erre nem lesz szükség, elég csak az anyatej.

  • Zsófia

    2012. augusztus 01. szerda

    Kedves Ági!
    Nem igazán ide vág, de a szoptatással kapcsolatos. 5,5 hónapos lányom csak tejcsit kap még. Viszont minden evés után jó nagy trotyi következik és 30-45 perccel az evés után már be is van horpadva a kutacsa… Ha megkínálom elfogadja, ha nem akkor kb 2-3 óra múlva jön a magas C. Nem tudom mi okozhatja ezt, de már három hete kb ez megy. (frontok, kánikula, fogzás alatt is) Lehet két mellből kellene etetni? Vagy mi a teendő? Mérem az evéseket, átlagosan megvan a 150 ml.
    Előre is köszönöm: Zsófi

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      Önmagában a behorpadt kutacs nem jelenti azt, hogy éhes vagy szomjas lenne a baba, de megpróbálhatod két mellből etetni, mert ebben a korban meg szokott nőni a táplálékigény és lehet, hogy több tejre lenne igénye (erre utal az, hogy 30 perc múlva elfogadja újból a cicit)

  • Kriszta

    2012. július 25. szerda

    Kedves Ági!

    Szeretném a tanácsát kérni.
    Két és fél hónapos a babám. Egy hete nagy küzdelemmel, de sikerült elhagynunk a tápszert, és csak szoptatom a picit. Nem volt elég tejem, azért kellett a tápszer. Ezt úgy értem el, hogy egész nap szoptattam a fiam, akinek amúgy is nagyon nagy étvágya van. Viszont, most ott tartunk, hogy követeli az egész napos szopit, ami annyit tesz, hogy nappal nem bír ki egy óránál többet nélküle, vagy még annyit sem. A tápszeres kiegészítéskor nagyjából megvolt a három óra, de most nem tudom tartani, mert mindig cicit kér. Az a baj, hogy ráadásul nappal nem nagyon alszik, vagy ha igen, akkor csak 20-30 percet maximum kétszer nappal (Próbáltam úgy altatni, hogy evett, játszottunk, kifáradt, de ahelyett, hogy aludt volna, megint megéhezett, és ez így ment/megy folyamatosan). Éjszakát szépen végigalussza, néha felkel egyszer enni.
    Tudna segíteni mi tévő legyek? Lehet most fogzik is -a tünetek alapján- de akkor sem normális, hogy egész nap enne. Tényleg hagynom kéne sírni?! De nincs szívem. Vagy vajon mégsem elég tápláló a tejem és vissza kéne térni a tápszerre?

    (Sírás közben tömködi kezébe a száját és mikor cicit kap úgy szopik, mint aki egy hete nem evett, szóval biztos vagyok benne, hogy a ciciért sír mindig…)

    Nagyon örülnék pár tanácsnak!

    Válaszát előre is köszönöm!
    Kriszta

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      Még csak 1 hete szoktattad le a tápszerről, kell egy kis idő, hogy újra elég tej termelődjön és ő is megszokja az új táplálási módot. Addig is etesd igény szerint és figyeld meg, mikor sír azért, mert tényleg éhes és mikor azért, mert álmos. Ilyenkor is lehet, hogy hasonló módon a cicit keresi, mert ezzel tudja megnyugtatni magát, de ilyenkor nem eszik olyan nagy étvággyal és inkább csak pihen a cicin. Ha megfigyeled, amikor evés után kb. 1-1,5 órával kezd el sírni, akkor emiatt sír. Ilyenkor vagy altasd el cicin és aztán tedd le aludni, vagy adj neki cumit elalváshoz. Amikor viszont eszik, akkor akár hosszabban is hagyhatod szopizni és szoptatás közben is váltogasd a melleidet, hogy biztosan jóllakjon.

  • Ági

    2012. július 24. kedd

    Az én kisfiam most 11 napos, első babánk, és kezdetben nagyon megijedtem, hogy állandóan elalszik szoptatás közben, aztán pedig, ha leteszem, újrakezdi a tátogást, keresi a cicit. Úgy néz ki, a kategorizálás alapján tökéletesen illik rá a „kényelmes” kategória. A súlygyarapodása viszont elég lassú, 3750-nel született császárral, 3410-zel jöttünk haza a kórházból 8 napja, és még csak 3550. A védőnő már azzal riogat, hogy két hét alatt kell visszanyernie a születési súlyát, márpedig ez ilyen tempóban már biztosan nem fog menni. Nektek mi a tapasztalat, a kényelmes típus mindig ilyen marad, ezért lassabban gyarapszik, vagy változás fog bekövetkezni valamikor?

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      Még csak 11 napos, ez sokat fog még változni. Szoptasd igény szerint, amennyit csak kér és olyan hosszan, ameddig csak kéri és meg fog indulni a hízása.

  • Sandra

    2012. július 24. kedd

    4,5 éves kiegészítés az előző kommentemhez

  • Sandra

    2012. július 24. kedd

    Mi a kényelmes verzió voltunk az első hónapokban. Napi 9-10 órát csak szoptatással töltöttem, de nem zavart. W. Ungváry Renáta megerősített benne és a család mondhatott, amit akart. Örülök, hogy nem adtam fel. Ma már 4,5 és még szopik. Igaz már csak 1 kortyot lefekvés előtt. És a mellemnek volt ideje ráncosodás nélkül visszacsökkenie.

  • Adrienn

    2012. július 21. szombat

    Sziasztok,

    Mi az 1 típusba tartozunk. Kisfiam mindjárt 3 hónapos lesz.
    Nem olvastam ilyet, de kiegészíteném annyival, hogy az én kicsikémnek néha jár közben keze-lába, mint a motolla…

    Adr.

    • Tündi

      2012. július 26. csütörtök

      Az én kisfiam is ilyen mohó. Mocorogni akkor szokott, ha büfiznie kell, de még nem akarja abbahagyni a szopizást. Ilyenkor el szoktam venni tőle a cicit, büfiztetem – persze nem tetszik neki, de utána már tud nyugodtan enni és a pocija sem fog fájni.