Kutatások hete: Miért hagyják abba a legtöbben a szoptatást?

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének felmérésében 32 ezer anyát kérdeztek ki a szoptatás körülményeiről. A kutatás bebizonyította, hogy a szoptatással kapcsolatos hiányos ismeretek és a megfelelő tanácsok hiánya miatt kénytelen sok anya abbahagyni idő előtt a szoptatást.

Kutatások hete: Miért hagyják abba a legtöbben a szoptatást?A szoptatás nem nehéz dolog, mégis sok anyának nehezen megy, ami egyértelműen a környezetből érkező rossz tanácsok és hatások következménye. A kísérletben résztvevő nők 30%-a el sem kezdte a szoptatást, 4% már az első héten abbahagyta, 13%-uk pedig 4 hétnél rövidebb ideig szoptatott.

Az anyák többsége az szoptatás abbahagyásának indokaként az alábbiakat említette: kevés volt a tej, a baba nehezen szopott, nem ízlett neki a tej, a szoptatás fájdalmas volt, a mellbimbók fájtak és kisebesedtek.

Mindezek olyan indokok, amelyek megfelelő tájékoztatással kiküszöbölhetőek lettek volna, hiszen az első hetekben valóban fájdalmasabb a szoptatás, de erre fel lehet készülni, a kisebesedett mellbimbókat kezelni lehet. Az első napokban valóban kevesebb a tej, de a gyakoribb szoptatástól gyarapodni kezd, a „nem ízlett a babának a tej” pedig tévhit, ami abból adódhat, hogy a kicsi az első napokban még nehezebben, lassabban szopik, gyakran elengedi az anyamellet, illetve, ha hozzátáplálják cumisüvegből, akkor cumizavar alakul ki, ami szintén megnehezíti a szoptatást.

A felmérés adatai szerint nagyobb arányban hagyják abba a szoptatást a dohányosok és a másodlagos dohányfüstnek kitett édesanyák, a fiatalok, az egyedülálló anyák, a középiskolánál alacsonyabb végzettségűek és azok, akiknek a babája az átlagosnál kisebb súllyal született.

Úgy érzed nem elég a tejed? Nem eszik eleget a babád? Félsz a hozzátáplálástól? Katt ide a segítségért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

36 Comments

  • Éva

    2011. május 03. kedd

    Szia Ági!

    Kérdésem az elválasztással kaőcsolatos. Kislányom 15 hónapos elmúlt, már mindent eszik, elalvás előtt és éjszakai felkeléskor – ha előfordul -, még szopizik. Nyáron szeretném elválasztani, de nem tudom hogyan fogjak hozzá. Nincs sem játszócumija, sem cumisüvege, mindig pohárból ivott. Szeretném, hogy lelkileg a legkevésbé szenvedje meg az elválasztást. Napközben egyszer alszik, ekkor bekuporodik az ölembe és pár perc után magától elalszik. Mi lenne a legmegfelelőbb elalvási mód este szopizás nélkül. Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A legkönnyebb az lenne, ha este is ugyanúgy aludna el, mint nappal, hiszen azt már megszokta.

  • Brieber Márta

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos, súlya 6,7 kg. A szoptatás nagyon nehezen indult, az első két hétben alig volt tejem, kislányom a sárgaság miatt alig szopizott. Két héttel a szülés után még mindig stagnált a súly ezért muszály volt tápszert adnom. A védőnőm nyomására minden szopizásra pótlást adtam. Kitartó munkával, rengeteg akaraterővel sikerült a szoptatásnál maradni, egyedül az esti, lefekvés előtti pótlást (100 ml) nem tudtam tőle elvenni, napközben csak szoptatok.(heti 10 dkg hízás van) Nem tudom, hogy mi lehet az oka annak, hogy a korábbi egyszeri éjszakai szoptatás egy pár hete már nem elegendő neki, most újra kétszer szopizik. Napközben nagyon keveset eszik, alig pár percig tart a szopizás – széklet és vizelet van – ráadásul szinte hetente van szopi sztrájk. Éjszaka jóízűen és kitartóan szopizik, de nappal nem. Mitől lehet ez a fordított evési szokása?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.
      Azért eszik nappal kevesebbet, mert a külvilág már nagyon leköti a figyelmét, illetve most már sokkal gyorsabban és hatékonyabban szopik, hamarabb meg tudja enni ugyanazt a mennyiséget, tehát emiatt nem eszik kevesebbet, csak hamarabb végez vele.

  • Szandra

    2011. január 17. hétfő

    Helló!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a most 9 hónapos fiam meddig szopizzon? Mivel este kap 160ml tejpépet és utána úgy veszem észre hogy csak megnyugvás képen használja a cicimet. Azért adok neki tejpépet mert mert kevés volt neki a tejem már 3-kor kelt hajnalba most 7-8 körül kel. Többi mint 10kg 74cm . Anyatejes volt. Magától hagyta el a többi szopizást. Még a reggeli is szopi. Hogy hagyják el ált. a babák a cicikélést? Igaz h l kell őket folyamatosan vezetni róla? Én 1 éves koráig szeretném kb. szoptatni. De azt nem szeretném ha elalvásra használná mert ugy gondolom h ne az az elsődleges funkciója. Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Hagyjad nyugodtan szopizni még, 1-2 éves kor között a legtöbb baba magától szépen elhagyja a szopit, ne te akard leszoktatni róla.

  • v-timcsi

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék, hogy 10 hónapos kislányom még rendesen szopizik éjjel nappal, viszont gondolkodunk a kis tesón (2 éves korára szeretném,ha megszületne a 2. pici is!). A menstruációm még nem jött meg, tudom ez nem akadálya, de ma a védőnő azt mondta, hogy tuti nincs peteérésem mert még rengeteget szopik a kicsi és ezért ő a kevesebb szoptatást tanácsolja…lassan hagyjak el pár alkalmat. Ettől megijedtem, mert imádok szoptatni és igazából fogalmam sincs, hogy ha ehhez kellene magam tartani, akkor hol is kezdjek neki. (Ha jön a foga a babának, akkor még mindig kizárólag anyatejen él. Egyébként pedig elég sok mindent eszeget már.)
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      A legbiztosabb módszer az, ha figyeled magad, mert annak ellenére, hogy kimarad a menses, valamilyen ciklikusság szokott lenni szoptatás alatt is, és előfordulhat, hogy van peteérésed. Kipróbálhatod azt is, hogy peteérésjelző teszttel figyeled, mikor lehet a peteérés. Van, aki gond nélkül teherbe tud esni szoptatás mellett is, van, aki nem, ez nagyon egyedi dolog, nyilván, ahogy egyre többet eszik mást a baba és egyre kevesebbet szopizik, nő az esély, de szerintem ezért ne kezd el elválasztani.

  • Liza

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági,

    Lehet, hogy nem épp ehhez a cikkhez illő a kérdésem. Nekem szerencsére eddig semmi problémám nem volt a szoptatással. Sőt…
    A nagyobbik lányom két éves és még mindig szopik. Időközben megszületett a kisebbik lányom is, aki szerencsére szintén szépen szopik, szépen gyarapszik a súlya is. (Nemsokára 4 hónapos és 8kg) Én leginkább attól tartok, hogy az idő előrehaladtával már nem tudom mindkét gyerekem igényét kielégíteni és a kicsinek nem marad elég tej, szeretném azért őt is szoptatni legalább egy éves koráig.
    Így szeretném a nagyobbikat leszoktatni, de hogyan kezdjek hozzá, hogy ne legyen belőle sértődés, úgy hogy látja, ha a kicsi szopizik.
    Sajnos a nagylányom elég rossz alvó éjjel gyakran felébred és követeli a ciciket.

    Válaszod előre is köszönöm

    Üdv,
    Liza

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Csak emiatt nem kell leszoktatnod a nagyot, nyugodtan szopizhat tovább, hiszen a tandem szoptatás révén még több inger éri a mellet, így még több lesz a kicsinek is.

  • Tóthné Margó

    2010. november 07. vasárnap

    Tényleg olvas minden nap az ember v.mi jó tanácsot!
    Az én esetemre pluszba még szeretnék kérdezni.Most a harmadik babám 7.hetes és pótlást kap mert már 20-30 ml-nél nincs sajna’ több tejcsim.És tudom is miért…sajnos~idétlenül hangzik,de nincs időm a „termelésre”…A Párom napokig nincs itthon mert máshol dolgozik;a szülői segítség is csak idő közönként tud lenni..
    5-20kor kelnem kell h. a most Első osztályba lépett Nagyfiamat el tudjam vinni az iskolába;vele párhuzamosan a Kislányom most szokott be a Bölcsikébe~és ezáltal a Kicsit is „nyúznom” kell „ha tetszik-ha nem” enni;öltözni mert ugye menni kell!Délután 4körül u.ez!
    Igaz csak a legfontosabbakat de mindent magam kell h. csináljak..Persze szívesen is teszem,de létezik olyan „trükk” amivel mindemellett lehet tejmennyiséget növelni??Napközben 2-3szor tudom(a többi csak pótlás)szopiztatni,-ill. már csak cumizik rajta vagy negyedórát,-mert nem tudnám ellátni a másik kettőt is a háztartási-csak alapokkal!!ha mindig ‘csak babázhatnék’.. ..pedig minden vágyam lenne h. SZOPIZTATHASSAM rendesen!!!!!!!Időnként „fellángolok” hogy „na majd így..”,de mikor újra jön egy kapkodós reggel v. du.,már csak legyintek hogy e-mellett mit várjak.
    Igény szerinti szopihoz hogy lehet napi-rendet kialakítani hogy a Másik Kettő szükséges!! napi ritmusa meglegyen????Főzni csak gyorskajákat van időm~elég ha folyadékkal pótolom a ‘kalóriát'(pedig idétlen kérdés)??Estére n.fáradt vagyok;hajnalba ha sír alig bírok fölkelni~volt hogy a pohárban lévő tápszert szegénykémre öntöttem mert elaludtam közben(mert eleinte fecskendővel adagoltam-most már c.üveggel mert már 120ml. sok a fecsihez és levegő is sok jutott már tőle a pocakba)mert a cicit csak akkor fogadja el ha kicsit jóllakott már~akkor „nem rág be” és van türelme cumikázni még.Pedig azzal is próbálkoztam hogy fecskendővel „csaptam be” a bimbó mellett míg nem indult be a tejcsi~de „nem veszi” be csak ordított-mint Aki érzi hogy alig van benne~”adjatok már enni rendesen;majd utána nasizok!!”
    Kicsit hosszúra sikeredtem..de előre is köszönném a tanácsokat;véleményezéseket!!
    Margóka

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      A harmadik gyereknél már nincs rá mód, hogy mindig igény szerint egyen, nála a napirendet a család életviteléhez kell igazítani, de ezt hamar megszokja.

  • Betti

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!

    Abbahagytam a szoptatás nemrég (babám 10 hónapos). Már csak az egyik mellemből szoptattam, a végén abból is már csak 30-40 ml tudtam lefejni. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor kell-e valami tejelapasztót szedni vagy lefejni a még termelődő tejet? A mellemben tapintásra érzem, hogy van tej.

    Segítséged előre is köszönöm.

    Válasz: ha nem telítődik túl, hanem csak érzed, hogy van benne, akkor nem kell lefejni, sem apasztót szedni, magától szépen elapad majd.

  • Marianna

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Agi,

    mar fel eves a babam, akit csak 5 hetig tudtam szoptatni. Ennek az oka nagyon hasonlit arra, amit a cikkben leirtal: 5 het utan korubelul harom nap alatt teljesen elapadt a tejem, holott korabban kizarolag anyatejet kapott a babam, jol szopott es sokat gyarapodott, ha jol emlekszem 400 grammokat hetente.

    Ez a varatlan fordulat nagyon megrazott, a vedono csak annyit mondott, hogy ha minden egyes alkalommal szoptatni probalom eloszor, csak utana adok tapot, akkor visszajon a tej. Ezt 3 hetig betartottam, de vegul nagyon belefaradtam, ugyanis semmilyen hatasa nem volt, a baba szivott nehanyat, neha fel orat is elcumizgatott, utana egy egesz uveg tapot megivott, gondolom, szinte semmi tejem nem volt. Tobbet nem probalkoztam, atalltunk a tapra. A kisfiamat nagyon megviselte a szoptatas elhagyasa, sokkal sirosabb lett, nehezebben aludt, fajt a pocikaja es sokkal ritkabban kezdett kakilni.

    Ha visszagondolok erre az idore, semmilyen segitsegem nem volt a baba korul, a ferjem visszatert a munkaba, es semmi idom nem volt enni gyakran este 5-ig, ennek ellenere a vedono altal felirt kaloriaporokbol keszult italokat megittam, es ugy gondolom, igy teljesithettem a szoptatos anyaknak eloirt kaloriamennyiseget. Ennek ellenere ha jol emlekszem 10 kilot fogytam az egyik het alatt, tobbet, mint amennyit a terhesseg alatt felszedtem, es sovanyabb lettem, mint a teherbeeses elott. A ferjem azt mondta, hogy nagyon elegedett velem, ezert nem mertem tul sokat enni, nehogy hizzak. Megis ugy gondolom, ez onmagaban nem lehetett volna oka a tej elapadasanak, hiszen a nok jo resze a vilagban rosszabb korulmenyek kozt el, mint mi, megis szoptatnak.

    Sajnos meg most sem tudom, mi vezethetett a tejem elapadasahoz 5 het utan, illetve lehetseges lett volna valahogy ujrainditani a szoptatast vagy nem. Kerlek, ha tudsz, valaszolj ezekre a kerdesekre.
    A valaszodat elore is koszonom.

    Marianna

    Válasz: Leggyakrabban azért apad el a tej (más külső okok híján), mert túl keveset iszol, az evés kevésbé számít, de az ivás annál inkább, legalább 3 litert kell inni. De nálad valószínűleg nem elapadt, hanem 5 hetesen van egy növekedési ugrás és ezt nem tudta követni a mennyisége, ilyenkor az a teendő, hogy pár napig nagyon gyakran szoptatsz, ehelyett pótolni kezdtél és emiatt még kevesebb lett a tej. Emellett persze a hirtelen 10 kilós fogyás is gond lehetett, hiszen ennyit csak extrém koplalással lehet fogyni, az anyatej mennyiségének ez pedig nem tesz jót.
    Újra tudod indítani a szoptatást bármikor: el kell kezdeni kínálni vele a babát, hagyni sokat, hogy próbálkozzon, mindig szoptatni előbb és csak utána adni a cumisüveget, és amikor már kicsit több a tej, akkor pár napig nagyon gyakran szoptatni és CSAK szoptatni, a tápszert teljesen elhagyni, ezzel visszaáll a tejtermelés legalább részben.

  • Rebeka

    2010. augusztus 25. szerda

    Kedves Ági!

    Elkeseredésemben fordulok Önhöz, borzasztó bűntudatom van, mert tápot kap a 2 hónapos kisfiam. Sajnos nagyon nehezen indult nálunk a szopi. Kisfiam elég gyengécske volt, nem tudta szivni kellően a mellem a lefejés pedig nekem nem sikerült. Hiába szivattam a mellszivóval, alig jött belőle valami. Ráadásul bekeményedtek a melleim és aztán még nehezebb lett. Mivel éhes volt tápot adtam neki. És itt kezdődött a kálvária, amit azóta is bánok, hogy nem voltam elég kitartó. Rászokott a cumira és utána már csak cicizni akart, alig evett a mellemből, igy apadni kezdett. Most már ott tartok,hogy teljesen el fog apadni, hisz már csak jó ha 20 kortyot iszik a mellemből azt is csak az egyikből. Próbáltam többször visszahozni a tejem de sajnos sikertelenül. Egyre csak rágódom, hogy milyen anya vagyok, attól félek, hogy depressziós leszek már, hisz állandóan csak ezen jár az eszem.
    Az lenne a kérdésem, hogy van-e értelme ennyi idő után még próbálkoznom, sikerülhet-e visszahozni a tejem? Ha igen hogyan? Tudna esetleg segiteni szoptatási tanácsadó?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell, hogy bűntudatod legyen. A szoptatást bármikor újra lehet kezdeni, akár akkor is, ha már néhány hete teljesen abbahagyta a baba. Leginkább az segíthet, ha néhány napig csak szoptatod, akár félóránként, óránként is, ettől megint megnő a tejmennyiség. A cumit csak alváshoz kapja, máskor ne add neki oda. Tud segíteni szoptatási tanácsadó is, ha esetleg nem jó a kicsi technikája, és más tanácsokkal is, érdemes hozzájuk fordulni. A http://www.lll.hu oldalon megtalálod a telefonszámaikat, ahol hívhatod őket.

  • D.Zsuzsa

    2010. augusztus 13. péntek

    Kedves Ági!

    6 hetes a lányom,és egész nappal csak a cici kell neki.40 perc szopi után 10 percet max nézelődik,utána már üvölt,és csak a cici nyugtatja meg,amit ezután még 2akár két órán keresztül is képes szopni,és cumizni,és elalszik.Ez már 6 hete tart.250-300 grammokat gyarapszik,van pisis,kakis pelenkánk bőven.Próbáltam adni neki tápszert,hogy biztos éhes,ugyanez történik utána,megette,5 perc alvás,üvöltés és cici.alvás 2 órán belül.Az a szép az egészben,hogy gyönyörűen szopik,akár egy órát jár a szája.Még sosem sebesedett ki a mellbimbóm.Császáros baba,és meconiumos volt a magzatvíz.Ez lehet a probléma,vagy hogy nem elég a tejem?Vagy túl érzékeny a babám?Sehol nem bír elaludni,még a babakocsiban sem.
    Köszönöm válaszod.Zsuzsa

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Detty

    2010. június 30. szerda

    Oh, az előzőhöz még annyi, hogy tegnap tegnap éjjel 1* felkelt enni.Nyugtass meg hogy nem azért van mert nem elég a tejem. 1,5 óránként eszik de keveset.Azt mondják így elmegy atejem.Igaz?

    Válasz: Ez nem igaz, ha másfél óránként szoptatsz, attól több tejed lesz, mert több ingert kap a mell. 3 hónaposan van egy növekedési ugrás, lehet, hogy emiatt ébred fel éjszaka. Próbáld ki, hogy este lefekvés előtt többször, akár félóránként megszoptatod, így talán kimarad az éjszakai felkelés.

  • Detty

    2010. június 29. kedd

    Szia!

    Az én kisfiam március 5-én született, anyatejes csemete.Semmi mást nem kap csak anyatejet igény szerint.Most nagy problémám az, hogy 5perc után kiköpi a cicit és pár másodperc múlva órdít.Lehet, hogy nem elég a tejem neki?Már nem fejem de ilyenkor kézzel mindíg megnézem és még jön a cicimből.Szóval mitől lehet ez?A környezetem mindíg azt hajtja hogy nem elég a tejem adjak neki tápszert is, de akkor miért aludja végig az éjszakát.Szájpenész és hasonlók még soha nem voltak, és most sincs.

    A választ előre is köszönöm.

    Üdv.

    Válasz: A környezetedet felejtsd el, semmi baja a kisfiadnak, és a tej is elég (ha nem lenne elég, akkor próbálna szopizni sokáig, hogy jöjjön még). Ezt a jelenséget szopisztrájknak hívják, több dolog okozhatja:
    1) Nemsokára megjön a mensesed, ezért más ízű lett a tejed és ez nem tetszik neki
    2) Túl gyorsan jön az elején a tejed, ezért folyton kicsúszik a szájából a cici, és ez felbosszantja
    3) Nincs türelme kiszopizni a nehezebben kiszopizható hátsó tejet – ez főként ebben a korban szokott gondot okozni, mert a baba nagyon érdeklődő, és nincs türelmes a szopizáshoz. Újra és újra kínáld meg ilyenkor vagy tedd a másik cicire, ez segíthet.

  • Sz.Andrea

    2010. április 13. kedd

    Sziasztok!

    Teljesen egyetértek Gyömbivel:

    „…hiába a sok boldog szoptatást mutató plakát, ha az anyákat váratlanul érik a szoptatással velejáró kezdeti nehézségek és a fájdalom… Ezekről tudni kellene még szülés előtt, még ha igazán felkészülni nem is nagyon lehet rájuk.”

    Én a terhességre/szülésre maximálisan felkészültem, a szoptatásról pedig azt gondoltam, hogy úgy is fog menni magától…Hát nem. Tejem még lett volna, de mivel császárral szültem altatásban, ezért a babám is lustább volt, meg a bimbót sem tudta bekapni. A bimbóvédővel sem boldogultam, mindig csak sírás lett a vége…
    Így hamar feladtam és rögtön tápszerrel kezdtem + a napi 2x fejt anyatej.
    Azért próbálkoztam néha-néha de általában sikertelenül…mindig csak sírt és sírt, nem akarta bekapni a cicit.
    Aztán a 6-ik héten történt valami! Pont fejés után raktam mellre (a szívó kielete a bimbómat), és elkezdett úgy szívni, mint ha világ életében szopott volna!! Volt 1 hét átszokás, de azóta csak szopizik!! A tejem pedig igazodott a kereslethez, annyi amennyi neki kell, sőt még fejek is mellette!
    Anyukák kitartás!! Vannak még csodák!
    Ajánlom még a Szoptatás c. könyvet, az is sokat segített. Az LLL szoptatási tanácsadói akár házhoz is kimennek, ha kell.
    http://www.lll.hu/main
    http://www.ibclc.hu/elerhetoseg

  • EMira

    2010. április 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    A nagylányom 1 éves lesz most áprilisban és emellett 16 hetes terhes vagyok. A lányom még szopizik, igaz csak 3x egy nap: reggel, a déli elalváshoz és az esti elalváshoz, illetve plusz amikor felkel éjszaka (2-3x) cicivel alszik vissza.
    Szopizás párti vagyok és nem akarom leszoktatni a szopizásról a kistesó érkezése ellenére sem. Szívesen vennék praktikus tanácsokat, amik kis korkülönbségű gyerekek szopizásának összeegyeztetéséről szólnak. Illetve ha már nagy a pocak és a nagytesó nem akar magától leszokni, mi az amire oda kell figyelni? Köszönöm a választ előre is.

    Válasz: Nagy pocakkal is lehet szoptatni, amikor ülve már kényelmetlen, akkor fekve. A két kicsit is lehet együtt szoptatni vagy úgy, hogy először az egyik, aztán a másik, vagy pedig egyszerre két mellből, ebben sokat segíthet egy szoptatós párna.

  • Kiss Nóra

    2010. március 10. szerda

    Sziasztok!Én egy kis (8hetes)és egy nagy (11éves) lányok édesanya vagyok!A nagy lányomat 16 hónapig szoptattam ami érdekes ,hogy csak egyik mellemből evet végig de abba volt bőven.Abba a tudatba voltam semmi gondom nem lesz szoptatásal de sajnos sokszor el bizonytalanodok(de nem adom fel)elég e a tej?hasfájosak vagyunk és nem tudom sokszor azért sir vagy azért mert kevés a tej?(ő is csak egyik mellemből eszik)Kérdésem az lenne mi az ami biztosan mutatja,hogy elég e a tej?sokat bukik,ez azt jelenti hogy akkor van elég tejem?Köszönöm előre a válaszokat!Üdv:Nóra

    Válasz: Ha naponta 6-7 kakis vagy pisis pelusa van, akkor biztosan nincsen gond, valamint a bukás is azt jelenti, hogy elég a tejed. Nem kell aggódnod.

  • eszter

    2010. január 03. vasárnap

    kisfiam egy hét múlva lesz 4 hónapos… csak anyatejet eszik, igény szerint… de az igény szerinti szoptatás valóban azt jelenti, hogy a gyerekem 24-ből 24 órát szeretne szopni? (persze vannak könnyebb napok, de most ez a trend nálunk)
    vagy ebben az esetben is be kellene állnia valamilyen rutinnak? szopik, aztán fél óra múlva megint szopik, úgy csinál, mint aki egy hete nem evett, tátog, az egész keze a szájában, nyöszörög…Tejem szerintem van… tudok fejni, nem hiszem, hogy éhes maradna… lehet, hogy hasmenése is azért van, mert állandóan eszik?! esetleg nem is szopni akar, csak a foga jöhet? más is így szoptat igény szerint?
    Mert, ha igen, ez elég megterhelő, és bár imádom a fiamat, és szoptatni is szeretek, elhiszem, hogy vannak olyanok, aki ezt nem vállalják.

    Válasz: Ha a keze a szájában, akkor a foga jön. Persze cicire megnyugszik, de valójában a foga zavarja. Innentől még akár 1 hónap is eltelhet, mire áttörik a fog, ezért homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz bővebb leírást.

  • Gyömbi

    2009. november 11. szerda

    „a szoptatással kapcsolatos hiányos ismeretek és a megfelelő tanácsok hiánya miatt kénytelen sok anya abbahagyni idő előtt a szoptatást.”

    Sajnos a „rossz tanácsoknak és hatásoknak” itt Magyarországon is megvan a következménye. Sajnos a kórházaink jó részében csak addig támogatják az igény szerinti szoptatást, amíg minden a „nagykönyv” szerint megy. Amint támad egy kis gubanc, már előjönnek a régi beidegződések, amivel aztán sikerül jól elbizonytalanítani az újszülöttes, (főleg az első gyerekes) anyukát. Máris ott a tüske: „Valamit nem jól csinálok…”

    Otthon ez az érzés fokozódhat, mert anyáink (és anyósunk:) ) is a 3 óránkénti szoptatás és teáztatás gyakorlatán nőttek fel, ezért sokszor ők sem bíznak az igény szerinti szoptatás módszerében. Az otthoni támogatás hiánya, illetve a jószándékú, de „rossz jótanács” pedig sokszor tényleg kudarchoz vezet, mert az egyik probléma rendszerint maga után vonja a többit.

    A másik ok pedig, hogy hiába a sok boldog szoptatást mutató plakát, ha az anyákat váratlanul érik a szoptatással velejáró kezdeti nehézségek és a fájdalom… Ezekről tudni kellene még szülés előtt, még ha igazán felkészülni nem is nagyon lehet rájuk.

    És a tévhitek… Hát azokkal leszámolni esetleg „vírusölő oltóanyag” formájában lehetne:)

  • Káli Gabi

    2009. október 30. péntek

    Sziasztok!
    A szoptatás!? Ikerbabáim 7hónaposak még mindig szopiznak,nincs is jobb dolog annál! Igaz az Anyukám segítsége nélkül nekem sem ment volna! Volt kisebesedés amire nagyon jó volt a Lansinoh kenőcs,volt kevesebb tej! DE AKARNI KELL! Nem adtuk fel! Szoptatás igény szerint! Ha bárkinek segíthetek irjatok! Üdv. Gabi

  • HKat81

    2009. október 28. szerda

    2 gyermekem van, a nagyobbik 17 hónapig szopott, 9 hónapig kizárólag csak anyatejen élt, a kisebbik most 20 hónapos és még mindig szopik, napi 3-4 alkalommal.
    Mindkettő mellett tejadó is voltam, az állandó fejéstől még több volt a tejem. A mai napig van annyi tejem, hogy a kislányom képes akár „fuldokolni” is tőle:)
    A szoptatás semmi máson nem múlik, csak azon, hogy az agyunk rákapcsol-e a témára, vagy sem. Az üres kifogások a saját önzésünk eredményei. Nekem is fáj sokszor a mellbimbóm, néha lila, néha kék, a melleim úgy érzem, nem is az enyémek, de tudom, hogy a gyermekemet boldoggá teszem azokkal a percekkel, amiket összebújva együtt töltünk. Akkor csak mi ketten vagyunk a világon és semmi más nem létezik.
    Amikor szopizik, olyan mint egy kisbaba, pedig igazi csörfös „nagylány” már… Még mindig lefolyik a könnyem, amikor édesdeden elalszik a cicin úgy, hogy egyikből szopizik, a másikat pedig simogatja a kis kezével:)
    Ennél nagyobb boldogság nem létezik a földön!
    A mérlegeléssel teljesen behülyítik az anyukákat, nem azon múlik, hogy jól érzi-e magát a baba, hogy többet hízott-e, mint a szomszéd gyereke… Nem vagyunk egyformák, minden gyermek máshogy fog hízni, mint ahogy felnőtt korunkban sem egyformán gyarapodunk az evéstől- valaki sokat eszik, mégis sovány, valaki keveset és mégis kövér…
    Az igény szerint (azaz a baba igényei szerint!) szoptatott csecsemők szépen gyarapodnak, nyugodtak, sokat alszanak, sugárzik róluk a boldogság. Nem kell 3órázni, mert nem vekker a babánk, hanem egy élőlény, akinek saját igényei vannak, és nem olvasta el születése előtt azt a sok semmirevaló könyvet, amiben okosabbnál okosabb dolgokat írnak a szoptatásról és gyermeknevelésről.
    Semmit sem ér az a sok „jótanács”, ha az ösztöneink nem működnek és nem tudunk elszakadni a civilizációtól…

  • p.marta

    2009. október 27. kedd

    Sziasztok.
    Nekem az a problémám,hogy nagyon lassan eszik a kisfiam.1 hetes és 1 órán keresztül eszik.Egyik szoptatás beleér a másikba.
    Nem tudom mitévő legyek.

    Válasz: Nem kell semmit tenned, ez így normális. Ebben a korban még nem tudnak olyan hatékonyan szopizni és igényük van a komfortszopira is. Egyelőre rendezkedj be arra, hogy egész nap szoptatsz. Készítsd oda szoptatáshoz a szendvicset az innivalót, így nem lesz szüntelen kapkodás az életed. Ez az időszak legfeljebb 3-4 hetes korig tart, tehát már legfeljebb 2-3 hét van hátra, utána már ritkábban eszik és gyorsabban szopik, napról napra jobb lesz, felesleges és káros beavatkozni ebbe a folyamatba, mert ha lerövidíted a szoptatásokat akaratlagosan, azzal csak későbbi problémákat okozol (kevesebb tej lesz, nyugtalanabb baba, alvászavarok stb.)

  • anyiko

    2009. október 26. hétfő

    Sziasztok!
    Én ajándékba kaptam egy könyvet még a terhességem idején,aminek az a címe,hogy „Szoptatás”. Jót nevettem rajta,hogy ugyan mit lehet ennyit írni erről,nem is gondoltam volna,hogy milyen fontos,használható dolog van benne. Ha nem olvastam volna el-többször is-,lehet,hogy nem sikerült volna beindítani a tejem,és biztosan meg lettem volna ijedve -még jobban-,hogy miért fáj annyira az első napokban.Szerencsére velem volt anyukám is,aki sokat segített.Anyósom,meg anyukám is mindig kérdezik,hogy én nem adok semmi mást csak anyatejet a babának?? IGEN,csak:)
    Annak idején sokat teáztatták a babákat,ezért furcsállják,hogy én nem teszem,mivel azt olvastam,hogy nem ajánlják.Most 12hetes,szépen növekszik,sokat nevetgél,gagyarászik,úgyhogy remélem minden rendben.Amúgy én csak azt nem értem,hogy mindenhol azt írják, együnk egészségesen,sok gyümölcsöt,zöldséget,stb,de ha én eszek pl 1 barackot,vagy narit,vagy akármit biztos,hogy begörcsöl a picim hasa.Szóval nem eszek egészséges kajákat,persze azért kihagyom a hagymás,túl füszeres ételeket,viszont rengeteg ásv.vizet iszom,szoptatás közben is,és bőven van tejem.HÚÚÚ,bocsi ez jó hosszú lett:)
    1 amatőranya

  • Nóra

    2009. október 24. szombat

    Sziasztok! Én egy 9 hónapos gyerkőcöt szoptatok. Rengeteg buktató van, amiről nagyon jó, ha az ember tud. A legjobb, ha gond van utánanéz miért lehet? Nem kell egyszerre feladni! Tudom, van, amikor nincs választási lehetőség, de ha van, akkor erőltesse meg magát mindenki a gyereke érdekében!

  • szilvia

    2009. október 21. szerda

    Kedves Ági!

    Vajon honnan tudtad, hogy elapad a tejed?
    Én teljesen el vagyok keseredve. Kisfiam 12 hetes, és eddig én is csak szoptattam. A 3. héten csak 70 grammot hízott, de én ellenálltam a háziorvosunk tápszeres pótlási javaslatának, folytattam a szoptatást és az elkövetkező hetekben 90-180 gramm között gyarapodott a kisfiam. Ezen a héten azonban újra csak 40 grammot hízott.
    Ráadásul az egyik mellemet nem tudja jól bekapni (mindig sebes), hiába kértem szoptatási tanácsadó segítségét is. A lefejt tejet (ami szoptatás után akár 20-40 gramm is szokott lenni) két napja odaadom neki kiskanálban (ez sem mindig könnyű), de egyenlőre nem segít.
    Teljesen elbizonytalanodva írok most a fórumra azzal a kérdéssel a fejembe, hogy vajon meddig mehet el az „akaratom”, miszerint mindenképp szoptatni szeretnék, és vajon hány napot várhatok még, hogy serkenjen a tejtermelésem (fejek és homeopatiát szedek, gyakran szoptatok, egy-egy szoptatás akár egy órát igénybe vehet, két mellből szoptatok), vagy többet egyen a fiam úgy, hogy a köztes időben mégse éhezzen?
    Valószínűleg ilyen elbizonytalanodások után nyúlnak a legelhatározottabb kismamák tápszer után.
    Én sem tudom mit tegyek.
    Üdvözlettel: Szilvia

    Válasz: A heti hízás nem számít, csak a havi, ezért ne alapozz semmit a heti hízás mértékére. Helyette nézd meg, hogyan érzi magát a babád: ha jókedvű, elégedett, kiegyensúlyozott, napi 6-7 pisis vagy kakis pelusa van, akkor nincs gond. Havonta legalább 400 gramm hízás legyen meg 6 hónapos korig, ennyi a „követelmény”. Próbáld meg 1-2 napig teljesen felrúgni a napirendet és akár óránként szoptatni, ez segíteni szokott.

  • Kiss Ági

    2009. október 19. hétfő

    Nagyon fontos, hogy megfelelő pózban legyél a babáddal szopizáskor, ennek nézz utána, különben a mellbimbód bánja…

  • Kiss Ági

    2009. október 19. hétfő

    Még annyit, hogy vannak Anyatejgyűjtő állomások, így más anya teje is jobb, mint a most divatossá vált tápszerek!!!
    A cumisüvegről pedig szépen át fog tudni szokni a cicire, mert ő is érzi, hogy az a legjobb neki, csak más módon kell szopiznia ebből és máshogy abból, kis idő, míg megtanulja.

  • Kiss Ági

    2009. október 19. hétfő

    !!! Kedves Gabryelle !!!

    IGEN, megéri erőlködnöd és örülök, hogy végre van, aki szeretne szoptatni.
    Nem tudom, milyen gyógyszereket kell(ett) szedned, nem tudom kik és miért beszéltek volna le a szoptatásról, nem tudom, milyen diétát javasoltak, DE:
    -egyél, amennyit csak tudsz éjjel-nappal, amiket a diétád megenged, ha már muszály diétáznod, de minél tartamasabbakat.Inkább a minőség, mint a mennyiség számít.Én a mai napig hajnalonként pörköltet eszem, hogy győzzem tejjel a fél éves babámat, aki 9 kg, nem kövér, csak nagy, örökmozgó, rengeteget eszik igénye szerint éjjel-nappal, vidám, boldog baba
    -igyál szintén sokat, vizet, tejet, szoptatós teát (Mecsek tea), napi 3-4 litert is
    -aludj, pihenj minél többet
    -tedd cicire a picit sokat, akár óránként, fél óránként, ha nem eszik, csak szopizik, az is tejserkentő, de nem erőltesd, ha nagyon nem akarja
    -aludjon a mellkasodon napközben, ha csak lehet, a testi közelség is növeli a tejtermelést
    -igyekezz ne stresszelni magad semmin
    -fejjél kézzel, helyesen megtanult technikával (kíméletesen!) minden etetés után éjjel-nappal, ha csak pár csepp jön, az is jó, pár hét alatt sokkal több lesz és ne félj, hogy emiatt kevesebb tejed lesz a következő etetésre, mert a tejtermelés folyamatos és minél több inger éri a cicit, hogy kéne még tej, annál többet fog adni.
    -ha nőtt a tejmennyiséged, fagyassz le tartalékot (kimosott pl joghurtos doboz lufóliával letakarva fél évig eltartható benne a tej, címkézd fel, melyik nap raktad el, így könnyebb lesz követned), a biztonságérzeted miatt és ha bármi történne…jól jöhet

    Nekem 3x apadt el szinte teljesen a tejem, édesanyám fent leírt tanácsainak hála, ma már fejnem sem kell és bőven van tejcsink(-:
    Nem hittem, hogy sikerül, csak csináltam, amiket mondott, mert AKARTAM szoptatni, pedig mindenki lebeszélt!
    Neked is sikerülni fog!
    Ügyes vagy!

  • anna

    2009. október 19. hétfő

    Kedves Gabryelle!

    Teljesen együtt érzek veled! Én a szülés utáni 5. napon kerültem kórházba, ahol 1 napot altatók és mindenféle gyógyszerek hatása alatt öntudatlanul töltöttem. ezután még 4 napot töltöttem el bent úgy, hogy még csak nem is láttam a babámat. Ezután jött 3 hét gyógyszerszedés, ami miatt megint csak nem szoptathattam, mondanom sem kell, hogy a tejem szinte teljesen elapadt. A baba addig cumisüvegből tápit kapott. ezután 3 hétig tartott, mire letettük a cumisüveget. Már 3 hónaposak vagyunk, csak anyatejet kap,és még fejni is tudok.
    Nem volt könnyű, de megérte! Sok folyadék, szoptatás igény szerint, sok pihenés!
    Kitartás, én drukkolok!

  • Gabryelle

    2009. október 19. hétfő

    Sziasztok! én vagyok szerintem a legelkeseredettem anya aki nem szoptathat. Sajnos epeköveim, vesekövem lett a terhesség alatt. állandó görcsölésekre tramadolt kaptam ami nem összeegyeztethető a szoptatással mert opium származék. aztán megműtöttek kivették az epehólyagot, akkor meg 10napig véralvadásgátló injekciót kellett beadnom magamnak nehogy trombózist kapjak. azt sem szabadott szoptatás alatt. aztán a műtét nem volt sikeres. ugyanőgy begörcsöltam szinte naponta. az ügyeleten már ismertek. vénásan algopirin meg nospa. nem engedték hogy szoptassak mert a sok gyógyszer árt a kicsinek. aztán múlt héten megint megműtöttek. kitisztitották az epeutat mert mint a gipsz bele volt kötve millió darab kis kő. ezmiatt görcsöltem állandóan. most 6hét diéta megint. elméletileg mostmár nem lesz gond. de a kicsi hozzászokott a cumisüveghez. cicibe van még icike picike tejcsi. szerintetek megéri erölködni vele? beindulhat még a tejem? fog még cicizni? 14hetes a lányom.

  • gabi

    2009. október 17. szombat

    A szoptatás szerintem sokkal inkább az anya beállítódásának kérdése, mint technikai probléma. Mindemellett vannak technikai nehézségek is. De gyanús félműveltségnek tűnik, hogy a kismamák egy része előbb vesz mellszívő készüléket, mint az igény szerinti szoptatásról elolvasna egyetlen sort is. Foggal-körömmel ragaszkodnak sokan a háromóránkénti etetéshez, a védőnő a heti 40 dkg súlygyarapodáshoz és persze éjjel meg ne kelljen felkelni.
    Mércék helyett javaslom a leendő anyukáknak, gondolják át, ők perce pontosan táplálkoznak-e, szerették-e, amikor „ezt még meg kell enni”-t hallottak gyerekként.
    A gyarapodó súlyú, 5-7 pisis pelust termelő, békés babák jó közérzetükkel minden mérőeszköznél pontosabban mutatják a szoptatás helyességét. (2×2 év tapasztalatból)

  • nemeth reka

    2009. október 14. szerda

    azt ajanlhatom a kismamaknak, hogy meg gyermekuk szuletese elott ugy alljanak a dolgokhoz, hogy igen lesz tejcsi es a szules utani masodik naptol igyak a tejserkento teat( nekem bevalt). Az elso heten azt hitem belehalok ugy berepedt a mellbimbom es sebes is lett, sokat kinlodtam amig sikerult de ezeken a nehez napokon en ugy estem keresztul hogy szopizas kozben en is szoptam az ujjam, hogy ne a fajdalomra koncentraljak, hanem arra, hoy ugyesen szopjam az ujjam, nekem bevalt, lehet nevetseges de megerte, a kislanyom mar 3 hós es meg mindig van tejem.
    Reka es Anna baba