Kell-e „edzeni” a szoptatásra?

Bimbóvédő, bimbókiemelő, törülközővel való dörzsölés, masszírozás – csupa olyan praktika, amiről sokan azt gondolják, a sikeres szoptatás előfeltételei. Szükséges-e már a terhesség alatt felkészülni a szoptatásra és mit kell beszereznünk már a terhesség alatt a szoptatáshoz?

 Kell-e “edzeni” a szoptatásra?Alapesetben a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. A sokféle tipp, eszközök, amiktől kényelmesebb, fájdalommentesebb lesz a szoptatás csupán a modern világ kitalálmányai.

A terhesség alatt nincs szükség se a mellbimbó „edzésére” frottírtörülközővel, se a befelé forduló mellbimbó kiemelésére. Ez még veszélyes is lehet, ugyanis a mell piszkálása oxitocint termel, ami akár vetéléshez, koraszüléshez vezethet.

Szükség van-e bimbókiemelőre, bimbóvédőre, mellszívóra már a kórházban? A lapos vagy befelé forduló mellbimbó magától vagy a baba hatására általában kiemelkedik. Erre kicsi rásegíthetsz, ha mellszívóval kicsit előre lefejsz szoptatás alatt (de csak annyit, hogy a bimbó kiemelkedjen).
Azaz, ha befelé forduló a mellbimbód, akkor bimbókiemelő helyett inkább egy jó mellszívót szerezz be.

Érdemes mellszívót vásárolni? Csak akkor, ha tudod, hogy néha másra fogod hagyni a babát és majd lefejsz neki tejet. Ha igény szerint szoptatsz, akkor hamar beáll majd a kereslet-kínálat aránya, és pont annyi tejed lesz, hogy nem kell fejned majd, ezért ha lehet inkább bérelj vagy kérj kölcsön mellszívót (ha lehet, akkor elektromosat, mert azzal gyorsabban és hatékonyabban tudod megoldani ugyanazt). Az első napokban-hetekben szükséged lesz mellszívóra, mert akkor sokkal több tej termelődik még, mint amennyire a babának szüksége van, így kényelen leszel sokat fejni egy ideig.

Vegyél-e bimbóvédőt? Az első néhány napban a szoptatás kellemetlen lehet, de aztán megszokja a mellbimbó és nem sebesedik ki. A sebesedés fő oka, hogy a baba nem jól kapja be a mellbimbót, ezért inkább ezen kell változtatni (hónaljtartásban, fekve, ülve – ezeket váltogatva szoptatni). Emellett a kipirosodott mellbimbót szoptatás után lehetőleg szellőztessük, hogy gyorsabban gyógyuljon és Bepanthennel lehet kenegetni is. A fájdalmasabb időszak legfeljebb 1 hétig tart, ha viszont elkezdesz bimbóvédőt használni, akkor nem szokja meg a mellbimbó a szoptatást és mindig érzékeny lesz, a baba hozzászokik a bimbóvédőhöz és cumizavar lép fel, valamint a mell nem kap elég ingert és kevesebb tejet kezd termelni. Éppen ezért a bimbóvédőt csak nagyon ritkán, nagyon szélsőséges esetekben ajánlom (pl. ha nyílt seb van a mellen, ami vérzik).

Mit vásároljak a szoptatáshoz? Kényelmes lehet egy szoptatós párna, ami a terhesség végén a nagy pocakkal való alvást is megkönnyíti, valamint a szoptatásnál is jó segédletet nyújthat, és ha tényleg szeretnél valami kényelmes dologba beruházni, akkor egy szoptatós fotel is jó beruházás lehet, mert ez a szoptatás után is nagyon kényelmes darabja lehet a lakásnak.

De akkor mégis mit tehet egy lelkiismeretes anyuka, aki már a szülés előtt szeretne felkészülni a szoptatásra? Ahelyett, hogy mindenféle haszontalan dolgot vásárolsz, érdemes alaposan utánaolvasni a szoptatás témakörének és leküzdeni az ezzel kapcsolatos gátlásokat, félelmeket. Ajánlom az LLL és a Szoptatásért Magyar Egyesület oldalának olvasgatását.
Részletes szoptatási és hozzátáplálási tanácsokat itt is kaphatsz

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

 • gabcsika

  Reply Reply 2012. március 15. csütörtök

  Fontos személyes (negatív) élmény a bimbóvédővel való szoptatásról:

  Az első babámmal kínszenvedés volt a szoptatás az első 11 hétben. Ebben az időszakban gyakorlatilag mindenen keresztül mentem, ami a „szoptatási problémák” témakörbe tartozik: 5 napig egyáltalán nem volt egy csepp tejem/előtejem sem, 3 mellgyulladás, kétszer véres seb a bimbón, apadó tej, a fejéstől ínhüvelygyulladást kaptam, tartott a baba szopási sztrájkot, és az egészet szívből utáltam. Nagyon sok erő és támogatás kellett ahhoz, hogy sikeresen megtanuljak szoptatni és végül összejött! 6 hónapig csak anyatej, 11 hónaposan választotta el magát a kislányom.

  Mivel befelé forduló mellbimbóm van, nekem sehogy sem sikerült ebben a borzalmas első 11 hétben a bimbóvédő nélkül szoptatni, amit a kórházban erőszakoltak ránk. Amint erősebb lett a babám és jó nagyra tudta nyitni a száját, leszoktunk róla. Ezt követően soha többé semmilyen panaszom nem volt.

  Nekem nem abból kellett választanom, hogy bimbóvédővel vagy anélkül, hanem abból, hogy szoptatás bimbóvédővel vagy tápszer. Összességében tehát megérte a szenvedés, de ha tehetitek, akkor ne használjátok, mert sok gondot okozhat. És mindent csinál az a vacak, csak a bimbódat nem védi meg….

 • Timi

  Reply Reply 2011. október 07. péntek

  Mi történik akkor, ha szoptatás után bekenem a mellem bepanthennel és utána kb. 2 és fél óra múlva megfeledkezem róla és úgy teszem rá a babát, hogy nem mostam le? Nem szeretném, ha valami baj történne. Kérem válaszoljon minél hamarabb. Köszönöm

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. október 10. hétfő

   Semmi nem történik, a Bepanthent ugyanis nem kell lemosni.

 • julia

  Reply Reply 2011. július 18. hétfő

  ez a masodik gyermekem és félek hogy esztsem fogom tudni szoptatni nagyon befelé forduló mellbimbóm van már mindent megtetem azért hogy szoptasak mit tehetek még

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. július 30. szombat

   Sokat segíthet, ha felveszed a kapcsolatot egy szoptatási tanácsadóval, aki pontosan megmutatja, hogyan tudsz befelé forduló mellbimbóval is szoptatni. Itt találsz hozzájuk elérhetőségeket: http://www.lll.hu

 • Judit72

  Reply Reply 2008. július 07. hétfő

  terhességem alatt már mondta a nőgyógyász, hogy sok tejem lesz ezért egy cseppet sem aggódtam. (igaza lett )Szülés után a baba besárgult, aluszékony volt, nem tudta bekapni a mellbimbót, befelé fordult a mellbimbóm, egy nővérke egyfolytában ébresztgette, hogy egyen valamit. A kórház így szőrnyű rémálom volt mindkettőnknek, a baba ordított mert éhes volt azért, én meg bőgtem, hogy milyen béna vagyok, nem tudom a saját gyemekemet etetni. A baba sokat fogyott, többet mint a normális 10%-ot.hazajövetelkor azonnal cumisüveg,és mellette a próbálkozás. Lelkileg 1 hét után feladtam az egész szoptatást, mellbimbó kiemelő nem segített, de anyukám biztatott, hogy fog ez menni, csak türelem.ÖRÖK HÁLA ANYUKÁMNAK!Otthon rengeteget sírtam, az elején , hogy nem eszik a baba, apja cumisüvegből eteti a lefejt tejből , és nekem „csak „az a dolgom, hogy fertőtlenítsem ,melegítsem az üveget, és nézzem őket. Napról napra hosszú hetek után azonban jobb lett a helyzet, nálunk a baba megszota a cumisüveget is és így itt is tudom őt hagyni egy picit másokra.Majdnem négy hónapos tündéri kisfiú:)Szerintem sem kell bimbókiemelő de elektromos mellszívó igen!Sajnos ilyen esetre senki sem készített fel , talán a védőnők beszélhetnének erről a terhesség alatt.Kiváncsi vagyok más is tapasztalt-e ilyet, de biztos vagyok benne, hogy igen….

 • Zsu

  Reply Reply 2008. július 02. szerda

  Sokat olvastam a szoptatásról terhességem alatt, de az eszembe se jutott hogy a baba nem tudja bekapni a bimbóm.Ha ezt tudom, akkor bimbóvédövel mentem volna szülni.Szépen szétcsípték az egyik bimbómat.Egy hétig hozzá se tudtam nyúlni.Szóval szerintem jó dolog ha valaki elöre bekészül.Szörnyű volt a korházban töltött idő, nekem is meg a babámnak is.

Leave A Response

* Denotes Required Field