Kevés a tej?

Minden kismama rémálma, hogy egyik napról a másikra kevés lesz a tej, a baba csak sír, éhes, és nincs elég anyatej a számára. De vajon mitől függ, hogy lecsökken az anyatej mennyisége? Valóban létezik olyan, hogy egyik napról a másikra „csak úgy” elmegy az anyatej? És mit tehetünk ellene?

Kevés a tej?A leggyakoribb tévhitek az anyatej mennyisége körül

1.Azért sír a baba evés után vagy evés után nem sokkal, mert nem lakott jól, éhes. Ez ilyen formában nem igaz: a születés utáni első hónapban azért is sírhat a baba szoptatás után, mert túl sokat evett, túl sok levegőt nyelt. 1 hónapos kor körül a hasfájás, illetve egyéb emésztési problémák okozhatnak gondot: sok csecsemő szopizás közben vagy utána kakil, hosszasan nyom, ezért is sírhat evés közben vagy utána. Ilyenkor a pocak masszírozásával (akár 1 percre abbahagyva a szoptatást), a lábak tornáztatásával (felhúzni a pici térdeit a pocijához) és hasfájás elleni szerekkel segíthetjük, hogy a bélgázok távozzanak, a picinek sikerüljön kakilni, valamint szoptatás közben is megböfiztethetjük, hogy ne kínozzák a bélgázok.

    2. Másik tévhit: ha nem bír ki két etetés között 3 (vagy később 4 órát), akkor kevés a tej. Az anyatej nagyon gyorsan emésztődik meg a kicsi pocakjában, ezért egyáltalán nem „kell” 3-4 órákat kibírnia a kicsinek két etetés között. Az első napokban-hetekben a kétóránkénti evés teljesen normális, aztán idővel magától átáll a kicsi a 3, majd a 4 óránkénti evésre.

    3. Ha nem telt a mell, hanem puha, akkor kevés a tej. A szülés utáni első időkben valóban nagyon teltek a mellek, de ez fokozatosan elmúlik, és közel az eredeti méretűre és „állagúra” állnak vissza a mellek. Ennek ellenére ugyanannyi tej van bennük, igény szerinti szoptatás esetén éppen annyi, amennyi a picinek kell. Gyakran tapasztalják a kismamák, hogy reggelre megtelnek a mellek, estére meg lötyögnek, ezért egyes védőnők és orvosok estére hozzátáplálást javasolnak, de ez teljesen felesleges, ugyanis az esti tejmennyiség valóban kevesebb, azonban az esti tej skokal zsírosabb, táplálóbb.

    4. Ha nem tudok eleget fejni, nincs elég tej. A legjobb fejővel sem tudsz annyit fejni, mint amennyit a baba ki tud szopizni. Én az első babámnál 2 hetes korában már 10 grammnál többet nem tudtam kifejni se kézzel, se fejővel, a baba mégis mindig jóllakott, fél éves korára közel 10 kiló volt :o)

    5. Ha nem szopizik a baba bizonyos mennyiséget, akkor kevés a tej. Mindegy, hogy mennyit eszik a szomszéd gyereke, az ismerős gyereke, vagy hogy mit írnak a könyvek: Te sem mindig a dietetikai szakkönyvekben írt kalóriamennyiségeket eszed meg naponta, mégis élsz és virulsz. A babánál ez ugyanígy van: attól, hogy 1-1 mérésnél „csak” keveset eszik, még egészségesen fejlődhet. Sőt vannak olyan renitens csecsemők, akik folyamatosan keveset esznek, mégis híznak

    6. Ha nem hízik eléggé, akkor kevés a tej. Vannak olyan időszakok, amikor a baba hízása megtorpan. Ez akár 1 hónapig is tarthat. Aztán pár hét alatt behozzák a lemaradást. Az első 3 hónapban a heti minimum hízás 100 gramm, ami havonta 400 grammot jelent. De az is lehet, hogy az egyik hónapban csak 300 grammot hízik, a következőben pedig fél kilót.

    7. Mindig elalszik szopi közben, csak cumizik rajta, így nem lakik jól. Ez teljesen komoly: hallottam már olyan babáról, aki a kórházban csak cumizott az anyamellen, ezért már az elején tápszeres lett. Pedig az egészen kicsik általában órákat cumiznak az anyamellen, ez biztonságérzettel tölti el őket, és természetesen közben kortyolnak a tejből is. Az is természetea, hogy elalszik szopi közben, hiszen az anyatej kiváló nyugtató hatással rendelkezik a baba és az anya számára is!

    8. Ha nem alussza át az éjszakát, kevés a tej. A csecsemők többsége sokáig nem alussza át az éjszakát, sőt még 2-3 éves korban is fel-fel ébrednek, ez nem függ az anyatej mennyiségétől, sem attól, hogy mennyit evett a pici este. Sőt: még rossz is lehet, ha jól megtömjük a kicsit elalvás előtt, gondoljunk csak bele, milyen rossz nekünk felnőtteknek is jóllakottan ágyba bújni.

    Miért lesz kevés?

    A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés vagy egyáltalán nincs tejmirigy, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy az anyuka az első 1-2 hét sikerei után másokra hallgatva cumit ad a babának, néha cumisüvegből megitatja, megpróbálja időre etetni, ha pedig esténként vagy a 4-6 hetes korban bekövetkező növekedési ugráskor úgy tapasztalja, hogy kevés a tej, elkezd pótlást adni a picinek.

    Honnan tudhatom elég-e a tej?

    Ha a baba naponta 1-2-szer kakil (az első hónap után ez ritkul és a heti 1 kaki is normálisnak számít), és legalább 6-7 alkalommal pisil (pelenkacserekor nedves a pelus), akkor nem lehet gond, hiszen, ami ki tud jönni az be is ment…
    Emellett a havi szinten folyamatos hízás még a fő ismérv (nem a heti szinten hízás!!! és a mértéke is csak a fentiekben leírtak szerint számít).
    Mindemellett, ha a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, akkor nem biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik.

    Anyatej serkentés

    A legjobb anyatej-serkentő maga a baba: ha úgy tapasztalod, nem elég neki az anyatej, kezdd el gyakrabban szoptatni, vagy egy darabig szoptasd két mellből! Egy szoptatáson belül többször is váltogasd a melleket, mert a tej szoptatás közben termelődik.

    Ha sokat mászkálsz, leterhel a házimunka, lassíts egy pár napra!

    Fontos az is, eleget egyél-igyál. Nem kell mértéktelenül enni, de a szénhidrátszegény étkezés és a napi 2 liternél kisebb folyadékbevitel gondot okozhat.

    Ha még így se nő meg 2-3 nap alatt a tejmennyiség, akkor próbálj egy napot teljes nyugalomban tölteni csak a babával kettesben, csak rá koncentrálva, minél többször megszoptatva.

    Kipróbálhatsz tejserkentőket is. Ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha tényleg kevés a tej, felesleges már a szülés után rögtön elkezdeni a használatukat.

    Tejserkentők:
    – Laktoherb tea (napi 1-2 csésze elég, nem kell literszám inni)
    – Fitolac és egyéb más tejserkentő teák (ezek is teljesen jók)
    – egy házilag készíthető teakeverék: citromfü, kakukkfü, csalánlevél, édeskömény, kecskeruta, kamillavirág. Másfél liter felforralt vízbe 6 teáskanálnyit kell tenni, majd 20 perc múlva leszűrni. A napi folyadékszükséglet nagy részét is fedezi, amellett, hogy tejserkentő. Az alapanyagokból azonos mennyiséget kell összekeverni (tehát egy másfél literes adaghoz 1-1 teáskanálnyit mindenből)
    – homeopátiás bogyók: Urtica Urens D6 – napi 3×5 golyó szedhető, 7 nap után 2 nap szünetet kell tartani, aztán, ha még mindig nem elég a tej, újabb kúra kezdhető. Alfa Alfa D9 – szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szemet lehet bevenni. Ennél is 7 nap után 2 nap szünet következik. Előnyez az Urticával szemben, hogy attól megfájdulhat a baba hasa, ettől viszont nem.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

264 Comments

  • Judit

    2010. május 25. kedd

    Sziasztok!
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy lassan 3 hónapos kisfiam egyre kevesebbet szopizik. Az első hónapban 1200 grammot hízott, és mostanra már 6600 gramm körül van. Korábban 150-180 grammokat evett egy mellből (6szor egy nap), most pedig csak 110-140-et tud enni egy mellből és ez láthatóan nagyon kevés neki. Próbáljam-e meg két mellből szoptatni, vagy hagyjam rajta tovább, mert eddig 10-15 percig evett.(ennyi idő alatt kiürítette)Amúgy nem duci baba, és nagyon mozgékony két etetés között. Hogyan növelhetem a tejcsit? (A 3-4 liter folyadék megvan, ebből 1 liter Mecsek tea)

    Válasz: Míg 3 hónapos kor előtt 150, addig 3 hónaposan már csak 120 grammot kell szopiznia naponta a babának testsúlykilogrammonként és természetesen ekkor már lassabban is hízik. Tehát 6,6 kilósan 792 grammot kell naponta megennie, ez 6 étkezésre elosztva 132 gramm/étkezés (ami általában reggel sokkal több, estére sokkal kevesebb lehet ennél, tehát nem azonos minden étkezésnél), ezért lehet, hogy most már csak kevesebbet szopizik. Ennek ellenére, ha úgy látszik, éhes, adj neki a másik mellből is, önmagában a két mellből szoptatás növeli a tejmennyiséget, hiszen több ingert kap a mell.

  • Eszter

    2010. május 20. csütörtök

    5 és fél hónapos a harmadik gyermekem, és csak szopizik.
    Az első kettőnél beleestem abba hibába, hogy „lötyi a cici, illetve estefelé nagyon kevés a tej”, ezért elkezdtem már 10 hetesen tápszert adni nekik! (nem ikrek) Pedig a kiskönyveik szinte ordították, hogy hetente 200-250 grammokat híztak, de én sajnos figyelmen kívül hagytam.
    6 hónapos korukra egy csepp tejem sem volt.
    3. gyermekem 3800 g-mal született, 5 hónaposan 9 kg volt, pedig jó ideje csak 3-4 percet szopik alkalmanként és 5 hetes kora óta éjszaka sem eszik.

    A cikk további megerősítést adott.

    Egy aggályom van csak: nekem egy ideje alapban nincs a mellemben tej, csak amikor megszívja a Picúr, akkor lövell be és azt szopizza ki. Ha elkezdem a hozzátáplálást nemsokára (szilárd étel), nem fog elapadni?

    Eszter

    Válasz: Nem fog elapadni, szép lassan csökken majd a mennyiség, ahogy egyre kevesebbet szopizik.

  • Petra

    2010. május 04. kedd

    Sziasztok! Az én kisfiam most 5 hónapos, úgy 2 hónapos kora óta egyre inkább azt éreztem, hogy nem elég neki a tej (szopi után mindig nyűgös volt, hiába ürítette ki mindkét cicit). Már mindent megpróbáltam: 2 óránként szoptatás, laktoherb tea, alkoholmentes sör, stb, de igazán semmi sem használt, ezért néha sajnos tápszerpótlásra került sor.

    1 hete aztán a tesóm, aki akupunktúrát tanul, megszúrta az anyatej serkentő pontokat rajtam és csodák csodájára azóta sokkal több tejem van :-). Magam sem gondoltam volna, hogy ez ilyen hatékony lehet! Nekem ez nagyon nagy öröm, hogy így tápszer nélkül kihúzhatjuk a hozzátáplálásig, ezért gondoltam megosztom az infót másokkal is.

  • Szandi

    2010. április 19. hétfő

    Szisztok!Kisfiam most három hónapos és sajnos több mint egy hónapja tápszert kap.Ugy éreztem kevés a tejem vagyis nem elég neki mert etetés után nem volt nyugodt és sokat sirt!!Kérdésem az lenne hogy a tej minősége változhat e,mert eleinte nagyon zsiros volt és most szinte áttetsző!!
    Előre is köszönöm
    Szandi

    Válasz: Igen, változik, de ez a tápértéket nem befolyásolja. Kezdetben sűrűbb a tej, az idő előrehaladtával vizesebbnek tűnik, de ez mindenkinél így van.

  • Ancsa

    2010. április 02. péntek

    Sziasztok!
    Végigolvastam a cikket, és az lenne a kérdésem, hogy ha minimum 4oo gr hizás elfogadható, akkor ne is foglalkozzam a tanácsadó könyvekben található ajánlással, mely szerint 15o-2oogr hizás kivánatos hetente?Ez 6oogr-ot jelent havonta. Első babás anyuka vagyok, és nekem eléggé nagy kudarc volt, hogy nem sikerült elég tejet adnom a babámnak. Most 9 hetes a pici, de már a kórházban is adtak neki tápszert, mert nagyon sokat fogyott.(Hozzáteszem, a tápszer adásáról én nem tudtam, és a nővérek adtak neki, orvosi engedély nélkül.Amikor ez kiderült, kisebb vitának voltam fültanúja egy nővér, és a gyerekorvos között,ahol az orvos szabályosan leorditotta a nővér fejét, dehát ez rajtam nem segitett.) Van még rá esély, hogy elhagyhatom a tápszer pótlást, és normális, hogy ha elhagyom(mert már próbáltam), elkezd fogyni a baba? Először reménykedtem, hogy megáll a fogyás, de nem mertem megvárni a végét.
    Egy apró hozzáfűzés annak, akinek muszály tápszert adni:próbálja ki az un. SNS készüléket(másnéven szoptanit). nagyon jó, mert nem lesz cumizavaros a baba, és a szoptatási élmény is megmarad.Nekem nagyon bevált, és az anyatej serkentést is segiti, mert közben a baba cicin van.

    Válasz: A könyvek sok mindent írnak, attól is függ, mikor íródott, valamint gyakran kihagyják azt, hogy milyen életkorról beszélünk. 6-8 hetes korig általában több a hízás, aztán fokozatosan csökken. Igen, ha elhagyod a tápszert és csak szoptatsz, akkor az első napokban fogyhat keveset a baba, de aztán fokozatosan több lesz a tej és megint hízni kezd.

  • Csilla

    2010. március 30. kedd

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm Neked ezt az oldalt és a hírleveleket, mindkettő nagyon hasznos és sokat segített.

    A tanácsodat szeretném kérni szoptatással kapcsolatban. Császármetszéssel szültem 3 hónappal ezelőtt. Már a kórházban gondok voltak a szoptatással, ezért oxitocint kaptam az orromba tett vattán keresztül, illetve injekciót is a méhösszehúzódások elősegítésére. Ettől valóban beindult a tejem, de néhány nap múlva – már itthon – ismét kevés lett. Hívtunk szoptatási tanácsadót, kipróbáltam az összes tejserkentőt, így néhány hétig megint helyreálltak a dolgok. Eszek, iszok, pihenek rendesen, egy idő után azonban ismét kevesebb lett a tejem. Újra szoptatási tanácsadót hívtunk, aki a More Milk kapszulát ajánlotta. Ezt most a legnagyobb dózisban szedem, de napi 550 ml-nél többet így sem tudok adni a 4,5 kg-os babámnak. A havi 400 gramm hízás éppenhogy megvolt most a legutolsó méréskor, viszont az utolsó két hétben csak 85, illetve 55 g-ot hízott. Reggel általában 90-120 ml-t tud szopni, estére pedig két mellből 40-50-et. Mindezt úgy, hogy nappal 2 óránként szoptatom. Este 10-től hajnal 4-ig alszik, olyankor nem keltem fel, viszont egész nap semmit nem alszik – gondolom azért, mert kevés neki ez a mennyiség. Korábban lefejt anyatejjel pótoltuk néhányszor (szigorúan csak pohárból vagy kiskanállal), és mindig mohón megitta. Úgy érzem, bármennyire is szeretném, nem tudom tovább csak anyatejjel táplálni. A kereslet-kínálat elve nálam valami miatt nem működik.

    A kérdésem: van-e valami ötleted, amit még megtehetnék, hogy ne kelljen tápszerrel pótolni? Ha pedig tápszert kell adnom, mikor és hogyan tegyem, hogy mellette minél tovább szoptathassam is? Én arra gondoltam, hogy az utolsó két-három szoptatás után annyit pótolnék, amennyi a testsúlya másfélszereséhez hiányzik, tehát ha 550 ml-t evett aznap, akkor kétszer-háromszor 50 ml tápszert adnék neki.

    Nagyon várom válaszod és előre is köszönöm a segítséged!

    Válasz: Ha ennyire nem megy a dolog, akkor bizony tényleg kell a pótlás. Úgy tudod mellette megtartani a szoptatást is, ha mindig szoptatás után kínálod meg a pótlással és ehhez ragaszkodsz. Ha így teszed, akkor később a hozzátáplálás bevezetésekor teljesen elhagyható lesz a tápszer, a szoptatás pedig megmarad.

  • Melinda

    2010. március 25. csütörtök

    Sziasztok!
    Én egy 5 hetes kisfiú anyukája vagyok a következő problémával. Pici fiam eddig anyatejet evett ( evésenként kb 100-120 g-ot) 1 hónap alatt több, mint 1 kg-ot hízott! Azonban pár nappal ezelőtt ismeretlen eredetű magas lázam lett (40 C) , ami aztán azóta rendeződött, viszont a tejem azóta mintha kevesebb lenne. Kisfiam van mikor csak 50 g-okat eszik illetve egy-egy szopizás után láthatóan éhes még. Most elkezdtem szedni a ulticat és iszom a laktoherb teát is (amitől egyébként csalánkiütéses vagyok:(), de így sem érzem, hogy sokat javult volna a tej probléma. A történethez hozzá tartozik, hogy antibiotikumot és egy méh összehúzó cseppet kell szednem,de ezek elvileg nem befolyásolhatják a tejtermelést. Vajon vissza fog állni a láz előtti állapot, mert akkor bőven volt tejem, vagy mit tudok még tenni az ügy érdekében? Most igyekszem lefejni a tejet etetések után,de van,hogy csak 1-1 csepp jön, vagy max 20g, normális ez?
    Válaszotokat előre is köszönöm!

    Melinda

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A magas láz folyadékveszteséggel jár, ezért lehet most kicsit kevesebb tejed. Szoptass gyakrabban pár napig akár 1-2 óránként napközben, igyál 3 liter vizet minden nap. Azért nem tudsz fejni, mert már beállt a kereslet-kínálat aránya, azaz pont annyi tejed van, amennyit megeszik a kicsi, ez így normális. Ha napi 6-7 pisis vagy kakis pelusa van, akkor nincs okod aggodalomra.

  • csilla

    2010. március 05. péntek

    3 hetes a kislányom és szopizik de én nem tudok fogyni és a tejem sem olyan zsíros mint az első babámnál akkor a kilók is szaladtak le rólam.tudok tenni valamit hogy most is így legyen?

    Válasz: Nem, ez mindig más. Idővel itt is megindul majd, ha ilyen típus vagy.

  • Edina

    2010. március 04. csütörtök

    Sziasztok!
    A kisfiam két honapos és nem elég neki a tej meg még suliba megyek és nincs annyi,hogy ki fejjem neki addigra!Egy doboz tápszert elhasználtunk,de nem nagyon tetszik a picurnak meg hát drága is!Most 5napja elkezdtem neki friss fejös tehén tejet adni felesen higitva vizzel!Valamennyit szopik is és mégse elég neki,mert zöldet kakil és azt mondták,hogy akkor éhes a baba!Kb 1-1,5dl-t iszik meg egyszerre,ha szopik is elötte akkor 0.5-1dl-t!Mit tegyek,hogy ne legyen éhes?Nem kéne ennyire higitani a tejet?

    Válasz: Nem szabad bolti tejet adni a babának, mert egész életére súlyos táplálékallergiája alakulhat ki! Akkor kakil zöldet a baba, ha SOKAT eszik és ha zsíros a tej, tehát nem éhezik. Szoptass néhány napig gyakrabban, akár kétóránként és mindig fejjél utána 10 percet, akkor is, ha nem jön a tej, ezeket a kifejt tejeket gyűjts össze akkorra, amikor el kell menned. Ha ez nem megy, akkor amikor te otthonvagy, szoptass, és csak akkor kapjon tápszert, amikor el kell menned.

  • Vera

    2010. február 19. péntek

    Sziasztok!

    Kislányom 3 hónapos, és igény szerint szopott mindig. Az elmúlt héten 4 dkg-t hízott csak, és előtte héten is csak 7 dkg-t. Lehet hogy a tejem nem elég, mert a mellem már nem úgy töltődik mint eddig, előfordul hogy szinte egész nap „puhának” érzem.A védőnő javaslatára megpróbáltam neki tápszerrel pótolni az esti szopit, de erős ellenállásba ütköztem, nem volt hajlandó elfogadni. Lehet hogy a cumisüveg zavarta, még nem találkozott vele. Nem szeretném feladni,próbálom a tejemet növelni. Iszom a Lactoherb teát, szedek homeós bogyót, és iszok napi min. 2.5 l vizet. Mi lesz ha nem lesz a tejem neki elég, és a tápszert se hajlandó meginni?Szeretném minél tovább szoptatni. Mi az a min. súlygyarapodás ami után már tápszert kell adni? Mellesleg nyugodt,jókedvű,mosolygós baba. Köszönöm.

    Válasz: A heti hízás nem számít, csak a havi, ennek kell minimum 400 grammnak lennie, ha ennél kevesebb, akkor szoktak tápszerpótlást javasolni. A mell teltsége nem jelzi megbízhatóan eleget evett-e a baba, ha elégedett, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem tűnik éhesnek evés után, naponta 6-7 alkalommal pisil vagy kakil, akkor nincs okod aggodalomra.
    Valószínűleg ezek a 3 hónapos növekedési ugrás jelei, amit tapasztalsz, amikor elkezd hirtelen nagyobb mennyiségeket szopizni a baba, ezért jobban kiüríti a melledet. A tea és a golyók mellett szoptasd gyakrabban néhány napig, akár 2 óránként is megkínálhatod, ez segít, hogy gyarapodjon a tej és jóllakjon a baba. Ha a tej beállt a megszokott mértékre, visszatérhetsz a ritkábban szoptatáshoz.

  • Ritu

    2010. február 09. kedd

    Kedves Ági, meg a többiek!

    A kérdésem lenne, hol lehet kapni ezt az Alfa alfa d9-et, mert napok óta vadászom a neten, több gyógyszertárt is megkérdeztem, de van ahol azt se tudják mi ez, van ahol meg ilyet nem szállítanak…
    Szóval, ha bárhol lehet kapni Bp-en, elmennék érte, de egyszerűen nem lelem sehol!!!
    Köszönöm!

    Rita

    Válasz: Nézd meg itt: simonmed.hu

  • Mónika

    2010. február 05. péntek

    Sziasztok!

    Első babás szülő vagyok, a kisfiam most töltötte be a 2 hónapot. Eddig a hasfájással küzdöttünk, amióta odafigyelek az étkezésre és nem iszom tejet minden ok.
    De elkezdtem aggódni, hogy kevés a tejem, eddig 3 óránként szépen evett kb 30percig, most viszont olyan mintha mindig éhes lenne, 1-1.5 óránként már eszi a kezét és ordít.
    Nem is elég neki ha egy mellből eszik, kell mind a kettő és kb 1-1.5 át képes enni, ha 30 perc után abbahagyjuk üvölt…
    már nem is olyan duzzadtak a melleim mint eleinte, puhák. Ez azt jelenti, hogy nincs elég tejem? mit csinálok rosszul? mikor lesz képes gyorsabban enni a fiam?
    Előre is köszönöm a segítséget!

    Móni

    Válasz: Semmi gond. Ez csak egy növekedési ugrás, amikor néhány napig gyakrabban szeretne enni a kicsi, több tejet igényel. Szoptasd gyakrabban két mellből néhány napig és igyál Laktoherb teát. A mell duzzadtsága nem számít, hiszen ha gyakrabban szopik a kicsi, akkor nincs ideje annyira megtelni a mellnek.

  • Teó

    2010. január 26. kedd

    Az a problémám, hogy kevés a tejem kb. egy hónapja, pótoljuk is gyűjtött női tejjel, de ez a kevés tej probléma mindannyiunk életét megnehezíti, főleg a kisfiamét (két hónapos), mert a ki tudja honnan való tejektől hol jobban, hol kevésbé, de sokat fáj a hasa. Annyira szeretném, ha több tejem lenne! Képes vagyok elég tejet adni neki, de naponta kb. csak kétszer, ha volt előtte egy min. 3-4 óra alvással töltött időm (de legjobb, ha 5-6 óra). Az az aranyszabály, hogy gyakori szopás-több tej, sajnos rám nem érvényes, ezzel több ízben próbálkoztunk, minél gyakrabban szopik, annál kevesebb van. Ő pedig keservesen követeli a maga adagját. Serkentő teát is iszok rendszeresen (édeskömény-ánizs-kecskeruta). Kitapasztaltam már rég, hogy egyedül az alvás vagy nagyon mély pihenés telíti meg a mellem, és az eltelt idő, de ez így ördögi kör, mivel amúgy keveset alszik a fiam, evések között rendszerint ébren van, így nem tudok aludni-pihenni, vele töltöm az időt.
    Mégis volna valami, amit tehetnék az ügy érdekében? Előre is köszönöm a választ!
    Üdvözlettel,
    Teó

    Válasz: Szerintem te félreértetted ezt az egészet: ha gyakrabban szopik a baba, akkor valóban kevesebbnek tűnik a tej, mert nem telik meg a melled, míg ha alszol néhány órát, akkor tényleg megtelik, de ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor több a tejed. Ha gyakran szoptatsz, akkor kis adagokban eszik, mindig egy kicsit. Ha ritkán, akkor feszül a mell, de a kevesebb ingertől fokozatosan egyre kevesebb tejet termel (logikus, különben nem tudnád elválasztani a gyereket, amikor már nagyobb). Az ördögi kör az, hogy keveset szoptatsz, mert azt hiszed attól lesz tejed, de nem, mert épp ettől fogy el. Emellett igyál Laktoherb teát.

    Az teljesen normális, ha etetések között ébren van. Ebben a korban általában 1,5 órát szoktak ébren lenni két alvás között, utána már nyűgösek, ekkor fektesd le és így aludni fog a következő szopiig (kb. 1-1,5 órát). Így nagyjából 3x alszik majd napközben 1-1,5 órákat, ez a normális alvásmennyiség ebben a korban, ennél többre nincs szüksége napközben, ha rendszeresen 3-4 órákat alszik az csak az éjszakai alvás rovására megy.

  • zsu

    2010. január 13. szerda

    Sziasztok!
    Szeretnék segítséget kérni most egy hónapos a kisfiam kezdettől fogva szoptatom és hála Istennek volt is bőven tejem viszont kicsit elbíztam magam és abba hagytam a fejést volt pár nehéz éjszakánk és nappal sem tudtam kipiheni magam nagyon megterhelt ez az időszak és pár napja ugy érzem nincs annyi tejem mint volt, nem elég a fiamnak. Eddig három óránként kérte csak a cicit és egy ciciből jóllakott most viszon másfél óránként kéri és így is van, hogy két cici után sem nyugszik meg. Viszont nagyon szeretnék szoptatni minnél tovább iszom a laktoherb teát és naponta 3x vitamint szedek ami a gyógyszerész szerint serkenti a tejtermelést de nem érzek javulást. Ha valaki tud valami tippet adni mivel tudnám még segíteni, hogy visszaálljon a tejtermelődés kérem segítsen!!!!!!
    Előre is köszönöm mindenkinek!

    Válasz: Nem a tejed lett kevesebb, hanem a kisfiadnál elérkezett a 4 hetes növekedési ugrás időszaka és neki van szüksége több tejre mint eddig. Kezdj el megint fejni és tedd gyakran mellre, de nem kell minden szopi után fejni elég esténként, amikor már lefeküdt.

  • Nóri

    2010. január 06. szerda

    Szia!

    2 hetesek múltak az ikreim és sajnos nagyon nem megy nekünk a szoptatás. Második-harmadik gyermekeim, tehát már tudtam egyet s mást a szoptatásról, mégis sikerült úgy érzem elszúrnom. A kórházban még nem indult be a tejem, de sokszor cicire tettem őket. Kis súllyal születtek, gyengék voltak, nem tudták jól bakapni, és teljesen „szétráncigálták” az üres mellemet. Éhesek maradtak, állandóan sírtak. 2 nap sikertelen próbálkozás után már olyan fájdalmaim voltak, hogy nem tudtam a mellem odaadni nekik, pár nap pihenést találtam ki és a kórházban pótlást kaptak. Elkezdtem használni a mellszívót, emrt azzal nem okoztam olyan fájdalmat magamnak, mint a szoptatással. Ezt a lefejt tejet persze kényelmi szempontból cumisüvegből kapták..
    Ennek sikerére kitaláltam, hogy én akkor inkább mindíg lefejem a tejcsit és így kapják majd meg, igaz nekem plussz munka de a lényeg, hogy megkapják és így a férjem is tud etetésben segíteni, praktikus, stb.
    2 hét elteltével nagyon megy lefelé a tej mennyisége, van, hogy alig tudok összekaparni egy etetésre valót és már kaptunk anyatejet is mástól, mert nem volt az enyém elég.Most ott járok, hogy az egyik adagja konkrétan az idegen tej, mert már csak a fele jön össze.
    Kérdésem: a mellszívó miatt apad a tejem? az nem tudja kiszívni belőle úgy mint a baba?Iszok eleget, laktoherbet is, homeopátiás bogyót is szedem.
    Mit tudnék tenni, hogy helyre hozzam a szoptatást?Ha mellre teszem őket, nem tudják, mit kell csinálni, és nem fognak dolgozni a tejért, így mit fognak enni?sírnak majd éhesen.
    Hogy adjam nekik a pótlást?Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Az a gond, hogy ha nem szopiznak, csak fejsz, akkor csökkenhet a tejmennyiség, ráadásul neked két babát kell „ellátnod”. Javaslom a Medela elektromos mellszívót, az nagyon hatékony és erős. Próbálj minden szoptatásnál először szoptatni, próbálkozzanak a babák minél többet, és utána kapjanak csak pótlást. Ideális lenne, ha a pótlást pár napig kiskanálból vagy pohárból kapnák, ezt nehéz megoldani, tudom, de így elfelejtik a cumival a rossz technikát.

    Segíthet, ha bebújsz velük az ágyba egy napra és ott félmeztelenül vagy, bármikor szopizhatnak, ez a természetes közeg „visszahozza” majd az ösztönös szopizást náluk.

    Próbáld ki a tejszaporító fejést is, ezt úgy kell, hogy 7-7, majd 5-5, 3-3 és 1-1 percig fejsz felváltva mindkét mellből, akkor is, ha nem jön tej, ez segít gyarapítani a tejmennyiséget.

    A rossz szopizási technika miatt érdemes lenne egy szoptatási tanácsadóval is beszélned, mert ő meg tudja mondani, mi nem jó, miért sebesedik ki (a telefonszámaikat a http://www.lll.hu oldalon találod). Az ikrek szoptatása speciális dolog, ezért jól jöhet a szakértő segítség.

  • zsu

    2009. december 21. hétfő

    Szia!
    Mikor megszületett a kisfiam még a kórházban körül kérdezősködtem mit tanácsolnak milyen folyadék serkenti legjobban a tejtermlést azt mondták tej, tea és azt is mondták, hogy a sima víztől nem lesz tejem viszont itt több cikkben is azt olvastam, hogy a tejnek nincs ilyen hatása az állandó tea fogyasztás pedig gondolom nem tul egészséges a koffein tartalom miatt. Az unokatestvérem viszont azt mondta sima vizet iszik naponta 3 litert és annyi teje van, hogy két gyereket is el tudna látni vele. Mi az igazság? Milyen folyadék fogyasztása a leghatásosabb?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: A víz a legjobb. A tej sok babánál hasfájást okoz, a teában meg tényleg koffein van.

  • Zsófi

    2009. december 19. szombat

    Sziasztok Lányok!
    Én járok anyatejes klubba, havonta egyszer. Gondolom minden településen van ilyen, de ha nem érdeklődjetek a védőnőtől. Jó, ha tudjátok, hogy az anyák 0.02%-a! az, aki szervi okok miatt nem tud szoptatni a többit a kórházi alkalmazottak, védőnők, nem megfelelően támogató környezet szúrja el.
    Nagyon fontos, hogy hozzáértő szoptatási tanácsadót keressetek,(nekem már van ilyen) ő biztos tud segíteni, jelen tud lenni, hogy segítsen a megfelelő mellre helyezésben.
    Úgy gondolom, hogy az anyatej nagyon fontos, ezért a szoptatást már a kórházban el kell kezdeni feltétlenül.
    A fent leírtak csak jóindulatú tanácsok, nem muszáj megfogadni, csak gondoltam hátha tudok vele segíteni nektek.
    Szeretettel üdvözöl benneteket: Zsófi

  • zsu

    2009. december 19. szombat

    Szia!
    Most 2 hetes a kisfiam és nagyon szeretném minnél tovább szoptatni igyekszem figyelni, hogy eleget igyak, egyek naponta 3 liter folyadékot minimum megiszok még éjszaka is iszok minden szoptatás után napi 3-4 étkezés is megvan de azt mondják az is szükséges, hogy minden etetés után lefejjem a maradék tejet viszont erre nem mindíg van időm igaz ez? Ha nem fejek nem fokozódik a tejtermelés?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Fejni addig kell, ameddig több tej termelődik, mint amennyit a baba meg tud enni, és ettől fájdalmasan feszül a mell. A tej szoptatás közben termelődik, ha már szépen és hatékonyan szopizik a babád 2-3 óránként eszik és utána nem feszül már a melled, akkor elég csak esténként fejni, majd végül teljesen el lehet hagyni 4-6 hetes korban.

  • Lilla

    2009. december 15. kedd

    Sziasztok! A kisbabám 4hónapos és egészen eddig nagyon szépen fejlődött.Havi 600gr körülit hízott,sokszor többet is!De most mikor voltunk orvosnál csak 140gr-ot.Ez sem jelenti azt hogy nincs elég tejem?

    Válasz: Nem feltétlenül az az oka, hogy nincs elég tejed. A babák súlygyarapodása lelassul miután megduplázták a születési súlyukat, valamint 3-4 hónapos kor között, illetve fél éves kor után, amikor már sokat mozognak. Ha naponta legalább 6-7szer pisil, jókedvű, kiegyensúlyozott baba, naponta legalább 5x szopik, akkor minden rendben van. Ha nagyon aggódsz, akkor mérd az egyes evéseit mérleggel néhány napig, így meglátod, mennyit eszik 1-1 alkalommal. Naponta testsúlykilogrammonként 120 gramm az idális mennyiség, azaz egy 7 kilós babánál 840 gramm/nap.

  • Orsi

    2009. november 30. hétfő

    Köszönöm szépen a gyors választ!
    Még egy kérdés 🙂

    Ha nem ébred fel, akkor is keltsem 3 óránként??? Olyan jókat tud aludni és baromi nehéz felkelteni, néha szopi közben is. Gondolom a tejtermelés miatt fontos. Vagy olyankor fejjek?

    Válasz: Nem kell 3 óránként felkelteni, de egyszerre ne aludjon napközben 3 óránál többet, mert az az éjszaka rovására mehet. Fejni ilyenkor csak akkor kell egy kicsit, ha nagyon fáj, feszít a melled, de akkor sem kell mindent kifejni, csak egy kicsit, hogy ne fájjon.

  • Andi

    2009. november 30. hétfő

    Köszönöm szépen a gyors választ. Miután elküldtem a kérdést, olvastam is az említett cikket, ami kicsit meg is nyugtatot. De hogy pontosítsak, nem is azon aggódtam igazán, hogy kevés az esti 100g, inkább azon, hogy míg reggel simán egy mellből nagyobb mennyiséget eszik, addig estére 2 mellből jön össze „nagy nehezen” a kívánt mennyiség. Bár gondolom ezért van két mellünk 😉

  • Adri

    2009. november 29. vasárnap

    Nagyon köszönöm a választ! Megnyugtató! Kár, hogy már csak a negyedinkél lehet „okos” az ember. Olyan jó, hogy van egy ilyen oldal. Gratulálok!
    Adri

  • Andi

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ági!
    Tudom, hogy normális, ha estére kevesebb a tej, de mennyivel? Kislányom két hónapos lesz, szépen fejlődik (3400 grammal született, most 4900 g), ezzel nincs is semmi gond. A kérdésem az lenne, normális-e, ha reggel egy mellből 10 perc alatt 150g-ot eszik, este pedig két mellből összesen 30 perc alatt 100g-ot? Pár napja hagytam abba a laktoherb teát inni, mert úgy vettem észre, attól fáj a hasa, és azóta csökken le estére a mennyiség. Még elég neki, de félek, ha tovább csökken, már nem lesz az…
    Válaszodat előre is köszönöm: Andi

    Válasz: Igen, ez normális. Volt erről a múlt héten egy teljes cikkem. Reggel akár 200 grammot is ehet, este meg csak 40-et, az esti tej ugyanis sokkal zsírosabb, kevesebb is elég belőle. Ha nagyon aggódsz azon, hogy kevesebb este a tej, akkor estefelé szoptass gyakrabban, akár félóránként-óránként, így több tej termelődik és ő is jobban jóllakik.

  • Orsi

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    A véleményedre vagyok kiváncsi, illetve a segítségedet kérem.
    A helyzet: holnap 2 hetes a babánk, iszonyat lusta szopis, a tejem sem indult be igazán még. 30-30 percet szopiztatom kb. 3 óránként, de van, hogy gyorsan újra enne, tátog és szopja az öklét. Valamikor pedig visszalszik a cicin és felébreszthetetlen.

    Sok-sok tanácsot mérlegelve és szopt tanácsadót is meghallgatva az igény-, de max. 3 órát várva szopiztatás mellett döntöttünk. Elég fárasztó, mert általában 1,5-2 óra elmegy a szopival, büfi, altatás. És kezdődik előlről, hamarabb is megéhezik, mint 3 óra.

    Volt mellétáplálás cumisüvegből, hiszen (első szülőként) aggódtunk az éhezése miatt, főleg mikor először 5 naposan megmértünk egy etetést, 10 ml…

    Persze el vagyok keseredve és várom, hogy teljen az idő, legyen több tejem. More plus milket szedek. Most néha mérjük a szopizást, változó, 10-50 ml. Lehetséges ez? Vagy fenébe a mérleggel? Az ember kiváncsi 🙂
    Naponta mérünk meztelen súlyt, a szopt. tanácsadó javaslatára, hogy súlycsökkenés esetén pohárból pótoljunk. Kaptunk anyatejet, mert most nem fejek. Egyelőre nem használtuk, de néha olyan keservesen sír, ilyenkor visszekerül mellre, mert azt gondolom a kevés tejem miatt biztos nem szopizott eleget.

    Várom véleményedet. Mi lesz így? Jó módszert választottunk?

    Köszönettel:
    Orsi
    Ui: a sztorihoz hozzátartozik, hogy sajna nem tudtam, hogy kezdetektől sűrűn cicire kell tenni, még örültem is milyen jó gyerek, mekkorákat alszik. Sajnos ezt már visszacsinálni nem tudom, de igyekszem…

    Válasz: Még csak 2 hetes, tehát még sok minden előfordulhat 🙂 Jól csinálod. Szerintem egyelőre szoptasd, amikor úgy gondolod, hogy most éhes és ne méregesd mindig, ez csak megzavar, elég napi 1x. Törődj bele, hogy egyelőre másfél órákat eszik és utána alszik valameddig, aztán megint eszik, mire hozzászoksz, ő már leszokik róla és kevesebb ideig fog enni 😉 Ha annyit és addig szopizik, ahogyan ő kéri, akkor nem lesz kevés a tejed, emiatt nem kell aggódnod, pont annyi tejed lesz, amennyire szüksége van.

  • Adri

    2009. november 25. szerda

    Sziasztok!
    Negyedik kisfiamat szültem 10 hete. Szokásomhoz híven természetesen most is mindig azon agonizálok, hogy eleget eszik-e. Első fiúnkat tudtam szoptatni, másodikat sajnos elrontottam, úgyhogy ő három hónap után tápszeres lett. (egyértelműen az én hibámból, mert ugyanúgy lett volna tejem). A harmadik fiúnkat hat hónapig sikerült csak szoptatnom, aztán 9 hónaposan magától elhagyta, hiába kínáltam vele rendszeresen. Most is úgy gondoltam, hogy gond van, de aztán kiderült, hogy iszonyatosan jól hízik. 3000 gr-mal született, az első mérésnél 4400 gr volt, a kéthónapos mérésnél pedig 5780 gr. Ennek ellenére, naná, hogy mégiscsak aggódom. Írjátok, hogy ugyebár sokszor ébren vannak evés után, és mondjuk fél óra vagy óra múlva sírdogálni kezd esetleg. És akkor ez azt jelentheti, hogy fáradt, és már aludna, vagy fáj a pocija. De mi van akkor, ha mégiscsak a cicire nyugszik meg mindig??? Mert én bármikor mellre teszem, az a tipikus állandóan mellretevő típus vagyok (párom cukkol is, hogy ciciterror alatt van a pici), de mégiscsak az fogalmazódik meg, hogy talán mégis éhes maradt??? Lehetséges ez? Én egyáltalán nem mérem, tehát nincs fogalmam sem róla, hogy egyszerre mennyit eszik, viszont ő maga dönti el, mikor és mennyit? Addig szopizik, amíg akar. Rendszerint mondjuk elég gyorsan végez, én meg persze aggódok, hogy ez kevés volt, és próbálom neki tuszkolni, de már nem kéri. Ehhez képest mondjuk egy óra múlva mégiscsak cicin alszik el, és előtte persze mégiscsak kortyolgat. Rosszul csinálok valamit? Köszi a választ! (Ja, és amúgy általában csak heti egyszer kakil.)

    Válasz: Szerintem ez kommunikációs probléma 🙂
    Több eset lehetséges:

    1. azt mondja „Anya éhes vagyok”, te meg cicire teszed, persze ettől megnyugszik, mert a baba arra van „programozva”, hogy cicire megnyugodjon. Te pedig félreértelmezed, és azt gondolod, éhes maradt.
    Közben meg mondjuk fáj a hasa (náluk az evés beindítja az emésztést is, és ennek a hatásai kb. fél órával evés után jelentkeznek, tehát lehet, hogy ezért nyafog). Ha ilyenkor azt látod, hogy húzgálja a térdeit és tekereg, akkor egy kis pocakmasszázs segíthet rajta.

    2. Az is lehet, hogy tényleg nagyon éber baba, ezért gyorsan végez, de fél óra múlva eszébe jut, hogy kéne még egy kicsit enni, és megint eszik, ez szerintem egyáltalán nem gond. Van a babáknak egy jellemző „éhes” sírásuk, ha ilyenkor ezt hallod, akkor valószínűleg tényleg éhes maradt.

    3. Unatkozik. Nézelődött már eleget, most valami másra vágyna. Ha inkább csak nyekereg, fészkelődik, de nem sír torkaszakadtából, akkor ez lehet a helyzet. Általában ilyenkor leköti őket valami új néznivaló, vagy ha átviszed a másik szobába stb.

  • Katalin

    2009. október 31. szombat

    Sziasztok!
    Úgy érzem el kell mesélnem a következő történetet, még akkor is ha azt mondanátok, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, mit érdekel más mit hogy csinál..
    Egy ismerősömnek született kislánya, most 14 hetes, 4200 grammal született, 3900 gr mentek haza a kórházból és mostanra (3,5 hónap alatt) sikerült 4720 gr súlyt elérnie. (?) Szerintem az adatokból kiderül, hogy a baba vészesen keveset gyarapodott, mindössze 820 grammot 3,5 hónap alatt, ~60 gr/hét ..? Kérdem én, hol van a védőnő, hol van a gyerekorvos, hogy ezt hagyja? És az anya? De ez egy dolog, egész mostanáig azzal az okkal nem akarta mérni a szopikat, mert hogy ő nem akar parázni, és csak magát idegesíteni, jobb így hogy nem tudja, szerinte minden rendben. Igaz hogy a doktor elküldte a babát mozgásfejlődési dokihoz, és utóbb kiderült hogy tápszert is javasolt.. de ő fél a tápszertől és hogy mi lesz és hogy akkor nem fog szopizni, mert a cumisüvegből jobban jön majd a tej…? Emberek? Hol van ilyenkor az anyai ösztön? Hát nem az az első, hogy a baba fejlődjön, gyarapodjon…? Hol van a védőnője, orvosa a gyereknek? Miért van az hogy az anya úgy fél a tápszertől, mint a tűztől, mert minden fórumon csak azt olvasni hogy CSAK AZ ANYATEJ JÓ A BABÁNAK… ? De ha kevés az anyatej, akkor mióta világ a világ, mindig találtak megoldást az emberek arra, hogy táplálják gyermeküket akkor is! Ez az anyuka rögeszmésen tartja magát ahhoz az elmélethez, hogy az ő gyereke csak anyatejes!(?) Miért kellene bármelyik anyának is szégyenkeznie, ha nem „csak anyatejes” a babája? Nem az a jó anya aki táplálja a gyermekét? Hanem csak az aki csak szoptatja?
    Hosszas rábeszélés után sikerült elérnem az anyukánál, hogy legalább a mérlegünket had adjam neki kölcsön és mérje hogy mennyiket szopizik a baba, vagy legalább esténként vagy hetente… eljöttek a mérlegért a babával, de az a baba úgy sírt, hogy bár nem az én gyerekem, de megszakadt a szívem érte 🙁 Ha hallottatok már szívfájdító üvöltést… kérdeztem, hogy mióta vannak úton, nincs e etetés idő, alig 1 órája evett ekkor. Nekem két kislányom van, 2 éves és 6 hónapos, mindkettőjük kapott pótlást az anyatej mellé. Nem akarom reklámozni a tápszert, de ezer és egy dolgot tudnék felsorolni, ami mellette szól. De nem is ez a lényeg.
    Szerintetek feleslegesen aggodalmaskodok ? Minden rendben van és hagyjam hogy úgy történjenek a dolgok ahogy?

    Válasz: Ez a gyarapodás tényleg kevés egy kicsit. A havi minimum 400 gramm, a napi és a heti gyarapodás nem számít annyira, mert ingadozhat, de a havi minimum hízásnak meg kell lennie. Ez azonban nem azt jelenti automatikusan, hogy tápszer kell, hiszen a tej szaporítható, ha 1-2 napig gyakrabban, akár óránként-kétóránként szoptat két mellből az anyuka, ezt követően pedig beáll a megfelelő mennyiség. Én úgy érzem, az ismerősöd túlságosan a fejére hallgat, nem a szívére, pedig elég lenne csak néhány napig valóban igény szerint etetni, és minden megoldódna. Ha pedig ez sem segít, akkor lehet pótláshoz nyúlni.

  • Bee

    2009. október 25. vasárnap

    Szia Kinike!
    A kislányom már 4 hónapos, de még sem beerja ki a 3órát, 2,5-et talán, szerintem ez normális. óbáld meg sűrűbben etetni abból a cicidből,amiben kevés a tej ill. egyél,egyél és igyál sokat. Én naponta többször eszek, nem kenyeret,azt csak egyszer, hanem almát mézzel, levest, amit főzök éppen,vagy amit hoznak a szüleim. A lényeg, hogy tápláló legyen amit eszel és sok folyadékot igyál. Sok sikert!

  • kinike

    2009. október 25. vasárnap

    Szia!

    6 hetes a kisfiam 3020g-al született és most 4500g! Van olyan hogy napközben az eggyik mellemből nem lakik jól! Olyan 60ml körül lehet benne, neki meg azigénye 120-140ml körül van! nem is mindig bírja ki a 3 órát! Ez normális? eszem a homeopátiás bogyot is!

  • Zsuzsi

    2009. október 16. péntek

    Szia!

    Köszi az előző válaszodat. Sikerült beszerezni a medela elektromos mellszívót. Iszom a laktoherbet továbbra is, felváltva a mecsekkel, illetve urtica urens 5cht, illetve kb 2 napig ezzel együtt a ricinus communist is, már csak az utricát szedem. Naponta kb 3-4 alkalommal fejek, de egyszerre a maximum mennyiség 10ml, két mellből, de általában csak kb 5-6. Ezeket lefagyasztom, majd ha lesz annyi odaadom neki. Lehet-e fagyasztott tejre a 24 óra alatt összegyűlt nennyiséget önteni? Mit tehetnék még a tejserkentésért? Vagy nem is kellene kellene ilyen kevéssel foglalkozni?
    Zsuzsi

    Válasz:24 órán belül ráöntheted. A mennyiség nem számít. A fejés azért kell, hogy több inger érje a mellet. Segíthet az is, ha 1-2 napig akár félóránként szoptatsz nappal, ettől is több tejed lesz.

  • bhanna12

    2009. október 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem több kérdésem is lenne hozzád. Az egyiket feltettem már az altatásos blogban, várom a válaszodat rá (egyik nap 1 mellből 90 ml-t tud szopizni 6 hetes kisfiam, máskor pedig 2 mellből alig jön össze a 60-70 ml- miért lehet ez, ha elvileg mindent uúgy csinálok- eszem, iszom, nem stresszelek…)

    Másik kérdésem az lenne, hogy szerinted az probléma, ha folyamatosan 2 mellből szoptatok? Mindenki azt mondja, hogy 1 mellből kéne, mert így egyikből sem szopizza ki rendesen. De csak így jön össze az a mennyiség, amivel elégedett a baba. Nőhet így a tej mennyisége, hogy egyszer majd megint 1 mellből is elég legyen neki?

    Folyamatosan fejek is, hátha ezzel is serkentem a mennyiséget, de nem vagyok biztos benne, hogy mikor és melyikből kellene? Rögtön szopizás után jó? Mert hallottam olyat is, hogy szopi után 1 órával kell fejni, mert így nő a mennyiség.
    Másik kérdésem: ha 2 mellből kap (pl. 1. balból 60 ml 2. jobból 40 ml-t- köv. szopizásnál fordítva) akkor mindegyiket fejjem vagy csak az 1-t, amit elvileg kiszívott a baba?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    bhanna12

    Válasz: Szopi után a maradékot kell lefejni. Nyugodtan szoptass két mellből. És ilyenkor két mellből kell fejni, ha két mellből szoptatsz. De ha nálad már nincs maradék, amit lefejhetnél az azt jelenti, hogy beállt a kereslet-kínálat viszonya és már nincs szükség fejésre.
    A tejmennyiséggel nem kell foglalkozni, mert napszakonként is változik a mennyiség, amennyit szopik a baba (reggel több, este jóval kevesebb, de ilyenkor zsírosabb is a tej), valamint a babának sem mindig ugyanakkora az étvágya. Ha eleget pisil kakil (naponta legalább 6 pisis vagy kakis pelus) és jókedvű, kiegyensúlyozott, az evést ő maga fejezi be, nem pedig elveszed tőle a mellet, és minimum 500 grammot gyarapszik havonta akkor nincs semmi gond.

  • Anita

    2009. október 12. hétfő

    Kedves Ági!

    A pici lányom egy hónapos.A szülés után húgyúti fertőzéssel kórházban voltunk egy hetet.Ott az egyik doktornő a székletét megtekintve( zöldes,nyálkás volt)azt mondta hogy tejérzékeny.Azt javasolta,hogy ne fogyasszak tejterméket.Természetesen ezt betartom,de érdeklődni szeretnék,hogy van-e más módja ennek kiderítésére?
    Másik problémám,hogy a bal mellemben nagyon kevés a tej.A 110-et úgy eszi meg,hogy a bal mellemből 20-at,a többit jobb mellből.A szoptatást mindig a bal oldalon kezdem utána térünk át a job mellre,ezután még próbálom kifejni az utolsó cseppeket is.Sajnos nem akar szaporodni(sem teára sem homeopátiás szerekre )és attól félek,hogy nem lesz elég egy mellből.Így is napközben rá kell pótolni,mert nem elég.Nálam nem vált be az igény szerinti szoptatás,mert ha pl.50-et szopizik akkor addig ordít amíg nem kap utána pótlást.Ilyenkor alszik 3-4 órát.Sajnos a kórházban be kellet tartani a 3 óránkénti etetést,lehet,hogy ez miatt sem sikerült ?
    Válaszodat előre is köszönöm
    Ui.A bal mellemben pár évvel ezelőtt cisztát találtak,amit leszívtak.Ez befolyásolhatja?

    Válasz: Igen, sajnos a 3 óránkénti etetés okozhat ilyet, hiszen pont a legelején, amikor a legfontosabb, akkor nem tudott beállni a kereslet-kínálat viszonya és a kicsi is eleve rosszat tanult meg, most meg már hozzászokott a pótláshoz (cumizni könnyebb, mint szopizni), ami befolyásolja a tejmennyiséget is. Az, hogy az egyik mellből nem tud annyit szopizni, adódhat a tejmirigyek kisebb számából, a korábbi problémákból (ciszta) vagy abból is, hogy nem megfelelő azon a mellen a szopási technikája, nem jól kapja be, ezért nem ingerli eléggé, ezért nem termelődik azon az oldalon elég tej.

  • kencse franciska

    2009. október 10. szombat

    Franciska
    augusztus 21-én szűltem császárral, 3350. gr, 49. cm., most már 5500. gr., jol fejlődikhála Istennek, nappal eszik és alszik, esti fűrdés után szundizik kb. 1 órát, utána nagyon későre alszik el, volt olyan is, hogy hajnali 3.30-kor aludt el, lehet hogy az éjszakát felcserélte a nappallal?

    Válasz: Ha nappal egész nap alszik és csak enni kel fel, éjjel ébren van és csak hajnalban alszik el megint, akkor felcserélte. Ezen úgy tudsz változtatni, ha nappal költögeted, nem teszed le evés után rögtön aludni, éjjel pedig csendben eteted és nem kapcsolsz lámpát, nem pelenkázod át és nem büfizteted, hanem csak eszik és már teszed is vissza az ágyba.

  • Zsuzsi

    2009. október 06. kedd

    Szia!
    Kislányom most 3 hetes. Sajnos születése után átkerült a klinikára, így rászokott a cumisüvegre. A kórházban fejtem a tejet, nem is nagyon volt, de előfordult hogy a szülés(császár) után 20ml-t sikerült kifejni. Keresi a cicit, de nem hajlandó szívni. Egyszer-kétszer szív belőle, utána otthagyja, gondolom a cumisüveg miatt, mert abból könnyen jön. Mióta itthon is vagyunk, sajnos alig van tejem, ez kb 1-2 ml. Kézi mellszívóm van, a kórházban gépi volt. Iszom a lakktoherb teát is. Sajnos most tápszert kap, de én nagyon ellene vagyok. Kaptam kölcsön is egy kézi mellszívót, azzal viszont egy csepp sm jött ki. Mit csinálok rosszul? Vagy mit tehetnék még? Lehet, hogy a mellszívóval van a gond? Vagy csak én használom rosszul? Egyébként nem érzem magam feszültnek, idegesnek, de szeretném ha több tejem lenne.
    Köszi a választ előre is.
    Zsuzsi

    Válasz: Ilyen esetekben a kézi mellszívó nem hatásos, mert nem ad elég ingert. Szerezz be elektromos mellszívót, a legjobb a Medela. Fejj úgy vele, hogy 7-7 percig mindkét mellből, aztán 5-5, 3-3 és végül 1-1 percig, akkor is, ha már nem jön a tej, mert az ingertől indul be a tejtermelés.

  • Kata

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Babám most hat hetes, 2800 grammal született, most 3700 gramm. Az etetéssel vannak gondok. Egész nap alig alszik, mikor megetetem, nagy nehezen elalszik, de másfél óra múlva már ébren van, megvigasztalhatatlanul sír és keresi a cicit. Naponta minimum 8szor etetem, van hogy két órát is eszik, mire megelégszik. Összességében nagyon keveset alszik és nagyon nyugtalan, amikor ébren van, csak a cicit keresi, semmi más nem érdekli és persze csak sír, amíg meg nem kapja. Ez így megy lassan két hete. Eddig kb. 60 grammot evett egyszerre. Most megpróbáltam a lefagyasztott anyatejemet adni, egyszerre megevett 120ml-t, és nyugodtan alszik. Mit tegyek??? Kell hozzátáplálás?

    Válasz: Mivel koraszülött, ezért lehet, hogy nem tud elég hatékonyan szívni, ezért lehet hozzátáplálni, de úgy, hogy mindig a rendes szopi után kapjon hozzátáplálást, tehát soha ne maradjon ki szopi, így nem fog leszokni a ciciről.

  • lukacs edit

    2009. szeptember 20. vasárnap

    BOCSNAT ROSSZUL IRTAM A TESULYT(ENNYIVEL SZÜLETETT)MOST 5700.BOCCS

  • lukacs edit

    2009. szeptember 20. vasárnap

    AZ EN TÜNDER KISLANYOM 3HONAPOS CSAK ANYA TEJET KAP MEG MINDIG AMI NAGYON JO ERZES,3700GR.EGYETLEN GOND VAN(NEM OLYAN NAGY GOND):)CSAK HOGY MEG MINDIG NEM BIRJA KI A HAROM ORAT KET SZOPIZAS KÖZT.HA VAN MEGOLDAS KEREK EGY KET JO ÖTLETETT.KÖSZÖNÖM

    Válasz: Nem kell erőltetni, ha majd kibírja a 3 órát, akkor magától ritkábban fogja kérni, ebbe nem szabad beavatkozni.

  • Böbe

    2009. szeptember 05. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 és fél hete született 36. hétre, 2290 grammal. A kórházban azonnal tápszerre fogták, nehogy 2 kiló alá csökkenjen a súlya, ráadásul be is sárgult picit (szerencsére határértéken belül). A tejem a 3. napon indult be, akkor sikerült is kézi fejővel a két mellemből 40ml-t fejni, majd úgy tűnt mintha elapadt volna. Teljesen elbizonytalanodtam. Feladtam a fejést, de babámat minden etetés előtt megpróbáltam szopiztatni, kevés sikerrel.. nagyon hozzászokott már a kórházban a cumihoz. Itthon néha még próbálok fejni, de vagy semmi, vagy 1-2 csepp jön.

    Hazaérkezésünk után se volt türelme szopizni, de akkor még láttam, hogy a rövid próbálkozások után (tényleg rövid, talán 5 p) jön pár csepp tejcsi a mellemből.
    Mostmár talán 10 percet is hajlandó néha próbálkozni, viszont úgy látom, hogy teljesen szárazak a mellbimbóim, ráadásul a tápszerigénye se csökken, azt hiszem már elapadt az a kevéske tejem is.

    Érdemes még próbálkoznom az etetések előtti szopiztatással, illetve tejszaporító teával?
    Mivel mennyiséget sose szopizott (bár ezt külön sose mértem le), honnan tudhatom hogy van-e egyáltalán tejem?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Mivel ilyen picike még, mindent meg kell tenned, hogy legyen. Szülés után még hetekig van, akkor is, ha nem kezdtél el szoptatni, ezért kezd el fejni lehetőleg gépi fejővel (pl. Medela), mert az a leghatékonyabb. A fejéstől beindul a tejed, aztán a lefejt tejet adhatod neki, de szopizni is elkezdhettek, ez azonban nem biztos, hogy segítség nélkül menni fog, érdemes lenne szoptatási tanácsadó segítségét igénybe venned. A http://www.lll.hu oldalon megtalálod a szoptatási tanácsadók telefonszámait, szívesen segítenek akár telefonon, akár személyesen is.

  • Bambóca

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!
    3 hetes babám sokat bukik, igaz több, mint fél kilót hízott ennyi idő alatt. Lehet, hogy túl sokat eszik? Nagyon rémisztő, ahogy jön ki a tej. Ha elveszem a cicit, sírni kezd, muszáj visszatennem, alig akarja elengedni. Van, hogy fél órát szopizik. Honnan tudhatom, hogy mikor elég neki? Ilyenkor csak a fölösleg jön ki, vagy az összes, amit megevett? Előre is köszi a választ!

    Válasz: A bukizás azért van, mert evés közben levegő kerül a pocakba, és mivel neki még nem zár jól a gyomorszája, könnyebben visszajön a tej. Ez teljesen normális. Csak egy része jön vissza és egyáltalán nem gond, nem szabad emiatt kevesebbet etetni, ahogy növöget, egyre kevesebbet fog bukizni.

  • Anita

    2009. augusztus 28. péntek

    Szia!
    Én azt szeretném kérdezni, hogy a kislányom 4 hónapos mindenki azt mondja adjak neki kanállal almát vagy tejpépet, hogy hozzá szokjon a kanállal való evéshez,de szerintem elég a tejcim egyszer csinálta azt, hogy úgy éreztem,hogy nem elég és adtam neki lefejt anyatejet meg si ivott 50 ml és fél 10-től aludt reggel fél 6-ig. Ezután már nem itta meg a tejcsit üvegből csak a cicim kellett neki de volt mikor szoizott és fél óra után megint aztán 2 óra után megint neki nem kéne kibírni 3-4 órát?Szívem szerint még várnék de a védőnő is azt mondta, hogy ne adjak neki még mert elég jól hízik 3 hósan 5520g volt, most 4 hósan 6240g. Kérlek adj tanácsot, hogy mit csináljak mikor kezdjem el az almát vagy gyümölcslevet adhatok neki nem fog ártani a még ki nem jött fogának!
    Kérleg segíts!
    Előre is köszönöm:
    Anita

    Válasz: Nem kell még adnod neki. A baba emésztőrendszere 6 hónapos koráig nem tudja még megemészteni az idegen táplálékot, ezért felesleges mást adni neki, mint anyatejet.

  • Anna

    2009. augusztus 21. péntek

    Kedves Agi
    Kisfiam 54 cm rel es 3370 gr al szuletett, a korhazbol 3240 gr al jottunk haza 3 nap utan mivel meg nem volt tejem. A 3 ik napon megjott a tej is es elkezdtem szepen szoptatni igeny szerint. Mivel a kicsi nagyokat aludt 4-5 orakat, nem sirt es pisis kakis pelenka is volt ugy gondolltam hogy van eleg tejem. A problema az elso meresnel derult ki 2,5 hetes koraban, mikor kideullt hogy a sulya nem gyarapodott hanem meg csokkent 3120 gr ra. Rogton potlast javasolltak, szereztunk egy baba merleget is es sajnos kiderullt hogy csak 30-40 gr kat szopik alkallmanket. Most mar 1 honapos a baba es 3660 gr, de tovabbra is 30-40 gr anyatejet eszik (kifejni sem tudok tobbet) es 60 gr potlast kap. Nagyon szeretnem novellni a tejtermelest, iszom tejserkento teakat, szedek homeopatias bogyokat, ittam alkoholmentes sort is, ettem madartejet, de ugy éatszik semmi sem segit. Szerinted mivel proballkozhatnek meg az anyatej mennyisegenek a novelesere?

    Válasz: Hiába bármilyen csodaszer: szaporítani csak úgy tudod a tejet, ha több ingert kap a mell. A legjobb megoldás, ha többet és gyakrabban szoptatsz néhány napig. Ha 2-3 napig igény szerint, akár másfél-2 óránként szoptatnál és közben egyáltalán nem adnál pótlást, aztán pedig továbbra is igény szerint, de legalább 3 óránként szoptatnál, akkor megint sok tejed lenne.

  • Porubszky Noémi

    2009. augusztus 19. szerda

    Kedves Ági..
    Bizonytalanságom miatt fordulok hozzád.. bár problémámat sok más anyuka leírásában olvastam, azonban konkrét infot mégsem találtam sehol..
    Kisfiam Botond 2,5 hónapos.. tejcim rengeteg volt az első hónapban.. aztán ugye mellfeszülés megszűnt — ahogy tudom ez természetes a szopi igény beállása miatt — picim rászokott a 3 óránkénti szopira.. alig múlt egy hónapos és átaludta az éjszakát.. Az első hónapban közel 1 kg-ot hízott. Aztán a második hónapos tanácsadáson kiderült, hogy nem hízott mindössze 9 dkg-ot.. 4300g-ról 4390g-ra.. az orvos szerint ez nagyon kevés, ezért tápszert írt fel.. mivel az első fiam szopisztárjk után szintén tápszert kapott – bár emellett még szopizott 6 hónapos koráig — most úgy döntöttem, nem adok neki amíg nem muszáj.. ezideáig kb. 3 alkalommal evett tápit, egy alkalommal 90ml-t, és két alkalommal 20 ml-t. A szopi ideje lerövidült, alig 5 percet van a cicin délután már.. az éjszakai és délelőtti szopik szépen zajlanak, viszont délutánra és estére már kicsit dühös, és püföli a cicit, sír.. igen tudom hogy ilyenkor már kevesebb a tejci.. adom is neki váltott mellből, 2 óránként.. tápszerhez nem nyúlva.. viszont cumizik.. ez esetleg bezavarhatja? Ha elveszem tőle, azt hogyan tegyem? .. esetleg nem lesz túl nyügös ha nem lesz ezután játszó-cumi? .. Ami még gond, hogy nem kakil sűrűn, viszont ez bántja a kis pociját is.. sokat nyomiszkol szopi közben is..
    Egyébként, most hogy két óránként szopik, 1 hét alatt 20dkg-ot hízott.. :o) .. remélem ez jó jel.. Nyugodt és kiegyensúlyozott baba, nem sír csak ha éhes, vagy ha fáj a pocija.. Válaszodat előre is köszönöm! Noémi

    Válasz: Sajnos a játszócumi is megzavarhatja a szopizást. Nem kell teljesen elvenni tőle, de próbáld meg lecsökkenteni a használatát és csak altatáskor adni neki, amikor játékidő van, akkor ne.
    A délutáni türelmetlenség adódhat abból is, hogy lassabban jön a tej és nincs türelme megvárni míg beindul. Ezen úgy segíthetsz, ha kézzel lefejsz 1-2 cseppet, így rögtön megy a szájába a tej majd.
    A kakilás miatt ne aggódj, anyatejes babáknál a 3. hónapban csökkenni szokott a kaki gyakorisága, mert egyre tökéletesebben emészti meg az anyatejet, ezért kevesebb a salakanyag, ami kijöhet.

  • orsi

    2009. július 29. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 7 hetes. A múlt héten vettem észre, hogy egyik mellemet „hanyagolja”. Mostanra ott tartunk, hogy az egyikből 120-140grmmot-ot eszik, a másikból 50-80 grammot. Létezik, hogy azért, mert a bal mellemből ennyivel könnyebben jön a tej? Félek, hogy a másikból lassan még kevesebbet fog enni. Van valami ötleted, hogy mivel motiválhatnám, hogy a jobb mellemből is jobban egyen?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Ennek több oka lehet:
    1. Az egyik melledből jó technikával szopik, a másikból nem. Próbáld hónaljtartásban szoptatni a másik melleden vagy fekve, hátha úgy jobban elfogadja.
    2. A másik ok, hogy kevesebb tej van benne, ez szinte mindenkinél előfordul.
    3. Nemsokára menstruálni fogsz, ez gyakran okoz szopisztrájkot, de csak addig, amíg meg nem jön, utána már csak a mensesek első napjaiban fordul elő.

  • Anita

    2009. július 29. szerda

    Szeretném megkérdezni hogy most 2 hónapos a kisfiam a súlyával , növekedésével nincs semmi gond de elkezdtem leadni az anyatejet mivel napi 200 ml fejtem le az etetéseken kivűl. Most az a probléma hogy amióta tudom hogy kell a tejcsi nagyon visszaesett a mennyiség amit le tudok fejni kb a felére, szeretném ha ujra többet tudnék fejni hogyan érjem el az eredeti mennyiséget.

    Válasz: Próbálj meg minden este fejni úgy, hogy először 7 percet az egyik mellből, aztán 7 percet a másikból, aztán 5-5 percet,aztán 3-3. végül 1-1 percet, ettől a plusz ingertől gyarapodhat a tejed.

  • Lina

    2009. július 04. szombat

    Szia Ági
    nekem az a gondom hogy a 8 hetes kislányom nem akarja bekapni a cicit kb. 2 hete,hanem csak ordit.Belefejek a tejböl a szájába szinte észre sem veszi, csak sir tovább annyira hogy nem vesz levegöt és már tiszta lila a fejecskéje.
    Nem tudtam hogy éhes-e vagy a hasa fáj ezért mérleget kértem.
    Kiderült hogy 40-60gr ot eszik ami neki már kevés és éhes.Már feladtam elveim és cumisüveghez nyultam,hogy megtudjam tényleg mi a gond. Kaptunk tápszert, az elsö alkalommmal azonnal kirántotta a cumisüvegböl. A cicit elutasitja amit lefejek tejet azt viszont megissza.De attol félek hogy a csak fejéssel még kevesebb lesz a tejem, pedig iszok mindenféle serkentöt.
    De én szoptatni szeretnék!!!Hogy szerettessem meg vele a cicit?Mi lett a baja vele?

    Válasz: Ezt hívják cumizavarnak: a cumit másként kell szívni, mint az anyamellet, ezért a kicsi összezavarodik és a mellet elutasítja. Ez így is marad, ha továbbra is cumisüveget kap. Megpróbálhatod a pótlást cumisüveg helyett az ún. Szoptanít (patikában kapható) készülékkel adni neki a szoptatás mellett, illetve javaslom, keress fel egy szoptatási tanácsadót, aki tud segíteni (az lll.hu oldalon találod meg a telefonszámaikat)

  • V.Szilvi

    2009. június 13. szombat

    Szia Ági és kedves Mindenki!

    Kislányom két hetes, 49 cm/2050 grammal született. A kórházból rendesen hazaengedtek, mert nem fogyott, sőt hízott. Most 2210g. Csak szopik, tápit nem kap.Kérdezni szeretnék Tőletek pár dolgot a szoptatással kapcsolatban, jól jönne pár tanács.:-)
    -Kb. 3 óránként szopizik 40-60g közötti mennyiséget, bár nem méregetem mindig, túl fárasztó, no meg a digitális csecsemőmérleg maga a csoda… A szopik között ha úgy jön ki a lépés fejek, de csak ciciből eszik. Szükséges ez? És ha igen, meddig? Lassan tele lesz a fagyasztó. (szerencsére) Éjjel nem fejek, csak ,próbálunk pihenni.
    -Mit jelent az igény szerinti szoptatás?
    -Pontosan mi is a mellgyulladás? Csak simán fáj, vagy valami váladékozással is jár? Nekem sajog időnként, egyelőre nem komoly.
    -Fogyasztom a Lactoherb teát, kb. 3 csészével naponta. A babának sokszor van egy nap híg sárgás széklete, talán még a hasa is fáj, gondolom én. Ez a taától vab, vagy én én eszem valamit, ami hajtja szegényt? Próbálok odafigyelni, mit eszem.
    -Honnan lehet tudni, hogy valóban éhes, vagy csak cicizni-bujikázni szeretne? Ha sírdogál nem szeretnék cumit dugni a szájába, mert félek leszokik a ciciről.
    Nagyjából ennyi lenne a gondom-bajom, köszönöm szépen, hogy meghallgattatok.
    Ja, és nagyon klassz az oldal,gratulálok hozzá!!!

    Üdv.: szilva

    Válasz:

    -Kb. 3 óránként szopizik 40-60g közötti mennyiséget, bár nem méregetem mindig, túl fárasztó, no meg a digitális csecsemőmérleg maga a csoda… A szopik között ha úgy jön ki a lépés fejek, de csak ciciből eszik. Szükséges ez? És ha igen, meddig? Lassan tele lesz a fagyasztó. (szerencsére) Éjjel nem fejek, csak ,próbálunk pihenni.

    Nem muszáj folyamatosan fejni. Ha 2-3 óránként eszik és közben nem telik meg fájdalmasan a melled, akkor már elhagyhatod az állandó fejést. Éjszakára praktikus megtartani, ha még 2-3 óránként eszik és éjjel legalább 6 órát egyhuzamban alszik, mert különben éjjel túltelhet a melled és az fájdalmas lehet.

    -Mit jelent az igény szerinti szoptatás?

    Azt jelenti, hogy akkor eteted meg, amikor éhes 🙂

    -Pontosan mi is a mellgyulladás? Csak simán fáj, vagy valami váladékozással is jár? Nekem sajog időnként, egyelőre nem komoly.

    A mellgyulladásnál fájdalmasan piros lesz 1-1 ponton a mell és lázzal jár.

    -Fogyasztom a Lactoherb teát, kb. 3 csészével naponta. A babának sokszor van egy nap híg sárgás széklete, talán még a hasa is fáj, gondolom én. Ez a taától vab, vagy én én eszem valamit, ami hajtja szegényt? Próbálok odafigyelni, mit eszem.

    A híg sárgás széklet az anyatejes babáknak mind van, nem a tea okozza. A teától inkább zöldes szokott lenni a széklet.

    -Honnan lehet tudni, hogy valóban éhes, vagy csak cicizni-bujikázni szeretne? Ha sírdogál nem szeretnék cumit dugni a szájába, mert félek leszokik a ciciről.

    Sírásra ne adj cumit a szájába. Inkább azt figyeld, mikor hogyan sír. A baba természetes napirendje úgy néz ki, hogy alszik, miután felébredt, eszik, majd büfizés után vagy visszaalszik (2 hetes korban ez még természetes) vagy egy darabig fentvan (ennyi idősen kb. 30-60 percet), és utána alszik el. Nem kell minden nyekkenésre cicit adni neki, inkább azt figyeld, mikor miért sírhat. Ha ezt a menetrendet követed, akkor fél órával evés után nyilván azért sír, mert mondjuk a hasa fáj, vagy álmos, de biztosan nem éhes, hiszen fél órája evett.

  • sz.heni

    2009. június 03. szerda

    Sziasztok, kisfiam 12hetes. Pár napja úgy éreztem kevés a tejem, mintha kezdene elapadni. Úgy éreztem már nem feszülnek úgy a melleim, és mintha nem lenne benne semmi. A picin nem vettem észre, hogy éhes lenne, nappal ugyanúgy három óránként evett. Már 10 hetesen csak 1x kelt fel éjjel, kb este 8kor evett és aludt éjjel 3ig vagy 4ig. Akkor újra evett és alud reggel 7ig fél 8ig és reggel 8kor evett megint. De most már kb egy hete éjjel 2óra felé felkel, akkor eszik is, de fél 5felé újra felkel, de akkor kb 5-10percet eszik és elaszik. Valószínű nem éhes, ne adjak neki cicit? De akkor nem igazán alszik vissza. A cumit teljesen elutasítja(ezt annyira nem is bánom) az ujját szopná, de azt még nem találja. Miért kel fel 2x ha már korábban elaludt tovább, és elég volt neki, ha csak 1x evett? Vagy ez így normális. Én arra gondolok, hogy kevés a tejem, (bár pár napja szedek homeopátis botyókat, szerintem már megint jó a tej mennyiség) lehet, hogy éhes azért kel fel?

    Válasz: Ha nem jelzi, hogy éhes, akkor biztosan elég a tej. Minél idősebb a baba, annál kevésbé tűnik teltnek a mell, de ettől még ugyanannyi tejet termel, csak éppen csökken azoknak a hormonoknak a szintje a szervezetben, amik miatt duzzadtabb volt a mell korábban.
    3 hónapos kor körül van egy növekedési ugrás, amikor a baba hirtelen több tejet igényel. Valószínűleg ez zajlik most nálatok. Próbáld meg, hogy néhány napig az esti órákban gyakrabban, akár félóránként is megkínálod (ha elfogadja) cicivel, így éjjelre jobban jóllakik és a tejmennyiség is nő a több szoptatástól.

  • kistsibe

    2009. május 30. szombat

    Szia Ági!

    A kisfiam 9 hetes, kis súllyal született. Rengeteget bukott és gondok voltak a súlygyarapodásával ezért orvosi tanácsra tápszert kellett adnom pótlásnak. Kiderült, hogy nem a tejemmel van gond hanem refluxos a kicsi. Az a kérdésem, hogy hogyan tudnám elhagyni a tápszert és csak anyatejjel etetni őt?
    Várom válaszod!

    Válasz: Először mindig szoptass, aztán kínáld meg tápszerrel. Mivel van elég tejed, ezért ha úgy látod eleget szopizik, akkor meg sem kell kínálnod már szopi után a tápszerrel, csak akkor, ha túl gyorsan végez az evéssel és láthatólag még keresi a cicit.

  • Tatuli

    2009. május 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Régóta olvasom a honlapodat, nagyon sok értékes és hasznos tanácsot nyertem már mások által felvetett problémákból. Most mégis személyesen kérdeznék, mert elég sajátosnak érzem a problémát.

    Kisfiam 5 és fél hetes. 59cm-rel és 4000g-mal született, most 4700 körül van (pár napja mértük utoljára). A gondom a szoptatással van, ugyanis úgy érzem, hogy egyfajta furcsa ciklikusság alakult ki. Hétvégén minden rendben, Marci 100-130, de néha még 160 g anyatejet is szopik csak egy mellből, aztán ez a mennyiség a következő hét kedden elkezd látványosan csökkenni, és csütörtökön éri el a mélypontot, akkor van, hogy egy-egy étkezésnél 30-40 g-ot alig tud kiszopni két mellből összesen! Ennek folyománya persze, hogy nyűgös, alig alszik, ettől fáradt, folyton sír, amitől én is állandóan fáradt vagyok, nem tudok pihenni, és itt ér köbe az ördögi kör, hogy úgy érzem, ettől egyre kevesebb tejem termelődik. A hétvégék azért jobbak, mert akkor itthon van a párom is, és sokat segít, de a hétköznapok nagyon nehezek 10-12 órát vagyok egyedül a picivel, és nem is annyira fizikailag, mint idegileg merít ki. Próbáltam már mindenféle csodaszert, Urtica Urens, Herbalakt, Laktoherb, malátaital, alkoholmentes sör, ásványvíz, gyümölcslé, bármi…
    Sokan azt tanácsolják, adjak Marcinak tápszert, de ettől nagyon félek, nem is csak azért, mert az nem természetes, hanem azért is, mert félek, akkor leszokik a szopásról, és teljesen elapad a tejem. Viszont a jobb napokon lefejt tejet mindig felemésztik a szűkös napok, így nem tudok szinte semennyit sem eltárolni, pedig szeretném, ha lenne biztonsági tartalék bármilyen eshetőségre is.
    Már ott tartok, hogy rettegek a hét közepétől, és azt figyelem, mikor kezd megint csökkenni a tejem, ami tudom, hogy rossz, hiszen agyban dől el minden, s ettől még inkább stresszelek, de már úgy érzem, nem tudok mit kitalálni.
    Kisfiamat kb. egy hete próbálom 2 óránként etetni, hátha ezzel fokozni tudom a tejtermelődést, s többé-kevésbé sikerül tartani ezt az időbeosztást, s amíg megy, addig meg is volt a látszata, volt rendesen tejem (igaz, ez az idő inkább a hétvégére esett). Van azonban, hogy a gyermekorvos, a védőnő látogatása felborítja ezt a rendet, vagy Marci pont akkor alszik el egy evés-nézelődés után, amikor az újabb evés ideje lenne, ilyenkor hagyom aludni, amitől persze megint megnő két étkezés között az idő.
    Fejni is próbálok, hogy fenntartsam az „igényt”, de ez egyedül nem könnyű, mert Marci evés után sokszor legalább 1-1,5 óra foglalkozást igényel (utálja, ha leteszem, és még nem nagyon van el magában), és amikor már tudnék fejni, akkor nemsokára jön a következő étkezés ideje, és félek, hogy akkor pont a pici elől fejem ki a tejet.
    Szélmalomharcnak érzem az etetést, és már-már kezdem feladni. Kérlek, adj valami tanácsot, mit tegyek???
    Köszönettel,
    B-K. Gabi

    Válasz: Ez valószínűleg nem ciklikusság (csak te érzed így), hanem a 4 hetes növekedési ugrás miatt van. Általában 3-4 hetes korban elkezd a kicsi több tejet igényelni, ami azzal jár, hogy hirtelen kevesebbnek érzed a tej mennyiségét, és több szoptatás hatására ez a mennyiség megnő. Mivel közben te próbálsz lefejt tejből pótolni, ezért nem kap a mell elég inger, ezért lecsökken a mennyiség, aztán megint megnő. Pszichikai oldala is lehet a dolognak, hogy a hétvégén van segítséged, csütörtök-péntekre pedig már fáradtabb idegesebb vagy és ezért csökken a tej mennyisége is. Próbáld meg elfelejteni a méricskélést és inkább csak „érzésre” szoptatni. Ha nyugodt, jókedvű, jóllakott a baba, eleget pisil-kakil, akkor nincs semmi gond, nem kell aggódni.

  • kate

    2009. május 01. péntek

    Kedves Ági!
    Ismét a segítségedet szeretném kérni….!Megint ua a problémám: Nagyon kevés a tejem. Amikor írtam kb. másfél hónapja a tanácsaidra kicsit több lett a tejem. Aztán egyre kevesebb. Már csak kb.40g van mellenként. Minden etetést szopival kezdünk, aztán 150g tápszer. Csak így lakik jól a kisfiam. Ezért másfél hete délelőtt almapépet is kap. Teljesen el vagyok keseredve. Úgy érzem az én hibám, hogy nem tudom a kisbabámat anyatejjel táplálni. Már teát sem iszom és homeopátiát sem szedek.Nem akarom feladni, de úgy érzem nincs már mit tennem. Már nincs mit tenni? Nem jön vissza a tejem?
    A jó hír, hogy nem sebes már a mellem és 3,5 hónaposan kibújt az első fogacskánk:-)
    Köszönettel : K

    Válasz: A tej csökkenését az okozza, hogy pótlást kap és most már mást is eszik. Mivel kap tápszert, ezért nem olyan hatékonyan szopizik, mint előtte. Mivel már a hozzátáplálást is megkezdtétek, ezért nem is kell már igazán aggódnod a tej mennyisége miatt, mert ilyenkor mindenkinél lecsökken a tejmennyiség. Szoptass minden evés előtt és szükség szerint add a pótlást, illetve a gyümölcsöket és ne aggódj a tejmennyiség miatt. Ha nagyon aggaszt a dolog, akkor ihatsz megint teát, de mivel már mást is adtok nincs akkora jelentősége a tejmennyiségnek. Ha szoptatsz, és nem hagyod abba, valamennyi tejed mindig lesz.

  • Erzsike

    2009. április 28. kedd

    Kedves Ági!
    Abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy mit tegyek? A kisfiam 16 hetes, eddig csak anyatejet kapott. Három hónapos korában szinte három óránként evett, majd úgy vettem észre, hogy több lett a tej, viszont most is előfordul, hogy három óra után kér enni. Mi lehet az oka? 3900 grammal született és most kb 7400 gramm a súlya. Lehet, hogy már nem elég tápláló a tej neki? Válaszod előre is köszönöm. Erzsike

    Válasz: Ez egy növekedési ugrás. 4-6 hetesen, 3 hónaposan és 5-6 hónaposan szokott lenni ilyen. Ilyenkor a kicsi gyakrabban kér enni egy darabig, aztán beáll a tejmennyiség magasabb szintre és akkor megint ritkábban kér enni.