Kevés a tej?

Minden kismama rémálma, hogy egyik napról a másikra kevés lesz a tej, a baba csak sír, éhes, és nincs elég anyatej a számára. De vajon mitől függ, hogy lecsökken az anyatej mennyisége? Valóban létezik olyan, hogy egyik napról a másikra „csak úgy” elmegy az anyatej? És mit tehetünk ellene?

Kevés a tej?A leggyakoribb tévhitek az anyatej mennyisége körül

1.Azért sír a baba evés után vagy evés után nem sokkal, mert nem lakott jól, éhes. Ez ilyen formában nem igaz: a születés utáni első hónapban azért is sírhat a baba szoptatás után, mert túl sokat evett, túl sok levegőt nyelt. 1 hónapos kor körül a hasfájás, illetve egyéb emésztési problémák okozhatnak gondot: sok csecsemő szopizás közben vagy utána kakil, hosszasan nyom, ezért is sírhat evés közben vagy utána. Ilyenkor a pocak masszírozásával (akár 1 percre abbahagyva a szoptatást), a lábak tornáztatásával (felhúzni a pici térdeit a pocijához) és hasfájás elleni szerekkel segíthetjük, hogy a bélgázok távozzanak, a picinek sikerüljön kakilni, valamint szoptatás közben is megböfiztethetjük, hogy ne kínozzák a bélgázok.

    2. Másik tévhit: ha nem bír ki két etetés között 3 (vagy később 4 órát), akkor kevés a tej. Az anyatej nagyon gyorsan emésztődik meg a kicsi pocakjában, ezért egyáltalán nem „kell” 3-4 órákat kibírnia a kicsinek két etetés között. Az első napokban-hetekben a kétóránkénti evés teljesen normális, aztán idővel magától átáll a kicsi a 3, majd a 4 óránkénti evésre.

    3. Ha nem telt a mell, hanem puha, akkor kevés a tej. A szülés utáni első időkben valóban nagyon teltek a mellek, de ez fokozatosan elmúlik, és közel az eredeti méretűre és „állagúra” állnak vissza a mellek. Ennek ellenére ugyanannyi tej van bennük, igény szerinti szoptatás esetén éppen annyi, amennyi a picinek kell. Gyakran tapasztalják a kismamák, hogy reggelre megtelnek a mellek, estére meg lötyögnek, ezért egyes védőnők és orvosok estére hozzátáplálást javasolnak, de ez teljesen felesleges, ugyanis az esti tejmennyiség valóban kevesebb, azonban az esti tej skokal zsírosabb, táplálóbb.

    4. Ha nem tudok eleget fejni, nincs elég tej. A legjobb fejővel sem tudsz annyit fejni, mint amennyit a baba ki tud szopizni. Én az első babámnál 2 hetes korában már 10 grammnál többet nem tudtam kifejni se kézzel, se fejővel, a baba mégis mindig jóllakott, fél éves korára közel 10 kiló volt :o)

    5. Ha nem szopizik a baba bizonyos mennyiséget, akkor kevés a tej. Mindegy, hogy mennyit eszik a szomszéd gyereke, az ismerős gyereke, vagy hogy mit írnak a könyvek: Te sem mindig a dietetikai szakkönyvekben írt kalóriamennyiségeket eszed meg naponta, mégis élsz és virulsz. A babánál ez ugyanígy van: attól, hogy 1-1 mérésnél „csak” keveset eszik, még egészségesen fejlődhet. Sőt vannak olyan renitens csecsemők, akik folyamatosan keveset esznek, mégis híznak

    6. Ha nem hízik eléggé, akkor kevés a tej. Vannak olyan időszakok, amikor a baba hízása megtorpan. Ez akár 1 hónapig is tarthat. Aztán pár hét alatt behozzák a lemaradást. Az első 3 hónapban a heti minimum hízás 100 gramm, ami havonta 400 grammot jelent. De az is lehet, hogy az egyik hónapban csak 300 grammot hízik, a következőben pedig fél kilót.

    7. Mindig elalszik szopi közben, csak cumizik rajta, így nem lakik jól. Ez teljesen komoly: hallottam már olyan babáról, aki a kórházban csak cumizott az anyamellen, ezért már az elején tápszeres lett. Pedig az egészen kicsik általában órákat cumiznak az anyamellen, ez biztonságérzettel tölti el őket, és természetesen közben kortyolnak a tejből is. Az is természetea, hogy elalszik szopi közben, hiszen az anyatej kiváló nyugtató hatással rendelkezik a baba és az anya számára is!

    8. Ha nem alussza át az éjszakát, kevés a tej. A csecsemők többsége sokáig nem alussza át az éjszakát, sőt még 2-3 éves korban is fel-fel ébrednek, ez nem függ az anyatej mennyiségétől, sem attól, hogy mennyit evett a pici este. Sőt: még rossz is lehet, ha jól megtömjük a kicsit elalvás előtt, gondoljunk csak bele, milyen rossz nekünk felnőtteknek is jóllakottan ágyba bújni.

    Miért lesz kevés?

    A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés vagy egyáltalán nincs tejmirigy, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy az anyuka az első 1-2 hét sikerei után másokra hallgatva cumit ad a babának, néha cumisüvegből megitatja, megpróbálja időre etetni, ha pedig esténként vagy a 4-6 hetes korban bekövetkező növekedési ugráskor úgy tapasztalja, hogy kevés a tej, elkezd pótlást adni a picinek.

    Honnan tudhatom elég-e a tej?

    Ha a baba naponta 1-2-szer kakil (az első hónap után ez ritkul és a heti 1 kaki is normálisnak számít), és legalább 6-7 alkalommal pisil (pelenkacserekor nedves a pelus), akkor nem lehet gond, hiszen, ami ki tud jönni az be is ment…
    Emellett a havi szinten folyamatos hízás még a fő ismérv (nem a heti szinten hízás!!! és a mértéke is csak a fentiekben leírtak szerint számít).
    Mindemellett, ha a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, akkor nem biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik.

    Anyatej serkentés

    A legjobb anyatej-serkentő maga a baba: ha úgy tapasztalod, nem elég neki az anyatej, kezdd el gyakrabban szoptatni, vagy egy darabig szoptasd két mellből! Egy szoptatáson belül többször is váltogasd a melleket, mert a tej szoptatás közben termelődik.

    Ha sokat mászkálsz, leterhel a házimunka, lassíts egy pár napra!

    Fontos az is, eleget egyél-igyál. Nem kell mértéktelenül enni, de a szénhidrátszegény étkezés és a napi 2 liternél kisebb folyadékbevitel gondot okozhat.

    Ha még így se nő meg 2-3 nap alatt a tejmennyiség, akkor próbálj egy napot teljes nyugalomban tölteni csak a babával kettesben, csak rá koncentrálva, minél többször megszoptatva.

    Kipróbálhatsz tejserkentőket is. Ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha tényleg kevés a tej, felesleges már a szülés után rögtön elkezdeni a használatukat.

    Tejserkentők:
    – Laktoherb tea (napi 1-2 csésze elég, nem kell literszám inni)
    – Fitolac és egyéb más tejserkentő teák (ezek is teljesen jók)
    – egy házilag készíthető teakeverék: citromfü, kakukkfü, csalánlevél, édeskömény, kecskeruta, kamillavirág. Másfél liter felforralt vízbe 6 teáskanálnyit kell tenni, majd 20 perc múlva leszűrni. A napi folyadékszükséglet nagy részét is fedezi, amellett, hogy tejserkentő. Az alapanyagokból azonos mennyiséget kell összekeverni (tehát egy másfél literes adaghoz 1-1 teáskanálnyit mindenből)
    – homeopátiás bogyók: Urtica Urens D6 – napi 3×5 golyó szedhető, 7 nap után 2 nap szünetet kell tartani, aztán, ha még mindig nem elég a tej, újabb kúra kezdhető. Alfa Alfa D9 – szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szemet lehet bevenni. Ennél is 7 nap után 2 nap szünet következik. Előnyez az Urticával szemben, hogy attól megfájdulhat a baba hasa, ettől viszont nem.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

264 Comments

  • Clara

    2011. március 06. vasárnap

    Sziasztok!
    3 hónapos a kisfiam, csak anyatejet kap, úgy érzem van elég tej, csak néha a picurnak nincs étvágya…
    Azt szeretném megkérdezni, hogy minden szopi után fejjem ki a maradék tejet? Úgy hallottam ,ha nem fejem ki, akkor csökken a tej mennyiség, és utóbb el is fogy. És ha csak nagyon keveset szopizott, akkor is fejjem ki a maradékot, vagy legközelebb is ugyanarra a mellre rakjam?
    Eddig mindig kifejtem, bár sokakat hallok, hogy nem teszik.
    Melyik a jó megoldás?
    Üdv!

    • Viki

      2011. március 09. szerda

      Kedves Ági!
      Első kisfiam szombaton lesz 3hónapos és eddig minden rendben volt a szopcsizással. Éjszakánként sokszor felnyöszörög, amit esetleg cumival le tudtam kezelni egy darabig, de így én nem sokat alszom egyhuzamban 🙁 van h max.3óra, sajnos minden hangosabb nyöszire felébredek (1szobában lakunk) és még jó néhány percig nem is alszom utána, csak fülelek csukott szemmel, hátha még kelnem kell.
      Az elmúlt napokban észrevettem, h nem úgy szopcsizik, mint eddig és meg is mértük, keveset eszik egyszerre (80-90g van h kevesebbet), majd félóra-óra múlva reklamál. Egyik pillanatban még játszadozunk, majd hirtelen elkezd üvölteni és kézben sem nagyon marad nyugton, mindennel próbálkozunk, de újabb cicizés a vége. Most 5,5kiló körül járunk és ha sokat tuszkolom a szájába a cicit, akkor max.120got eszik, ami valszeg kevés, mert képes egy óra múlva a korábban lefejt tejből cumisüvegből még 80-90mlt benyomni. Evés után még fejem a cicim, de van h pár csepp v 10-20ml jön még le belőle.
      Mit tegyek, h egyen rendesen és aludjon csendben többet??? Mit egyek-igyak, h jobban legyen tejem???
      Édesköményes teától fáj a fiam pocija, így azt nem tudok inni, már többször próbáltuk. Vizet, teát, szörpöt iszok napi 2-2,5litert biztos, de nem szoktam mérni. Amúgy alapban nem ittam sokat, max.1liter folyadékot egész nap, mióta megszületett a kisfiam azóta iszom többet.
      Segítségedet előre is köszönöm!

      • Vida Agi

        2011. március 13. vasárnap

        Ez a 3 hónapos növekedési ugrás, ilyenkor pár napig gyakrabban szopizna a baba,több tejre van szüksége, ettől megnő a tejmennyiség (ha többször szoptatod) és emellett lehet még szoptatós teát is inni (a Naturlandos tea jobb, mint a Laktoherb, kevesebb benne az édeskömény) Ezenkívül hagyd addig szopizni, ameddig magától még elfogadja, ne tedd hagyd abba a szoptatást.

        Éjszaka nem kell minden nyöszörgésre felkelni, elég akkor, ha sír. A babák hangosan alszanak, mocorognak, ha zavar, akkor ne aludj vele egy szobában, vagy ha ez nem megoldható, akkor el kell fogadnod, hogy nem minden nyöszörgés, forgolódás jelent bármit is, csak a sírásra kell reagálnod.

  • Hajni

    2011. március 04. péntek

    Kedves Ági,

    Mivel úgy gondoltam kevés a tejem én is kipróbáltam az Alfa alfa d9-et. Elég nehéz volt beszerezni, Ausztriából kellett megrendelni. Sajnos nincs rajta magyar tájékoztató és az interneten sem találtam róla semmit, de mióta szedem azóta nagyon hasfájós lett a kisbabám. Lehet ez az alfa alfa mellékhatása? Hogyan működik? Mennyi idő alatt jut be az anyatejbe? A hatásával nagyon meg vagyok elégedve mert rengeteg tejem lett tőle, de félek hogy emiatt fájhat a hasa.

    Már egy napja nem szedem és még mindig fáj a hasunk.. Eddig is hasfájósak voltunk egyes napszakokban főleg délután 1-2 órát, de vannak napok amikor már alig tud szegénykém enni annyira szenved. Amit még megfigyeltünk, hogy ez általában erősebb frontoknál tapasztalható. Ennek lehet ilyen hatása?
    Az étkezést tekintve már lemondtam a tejtermékekről az almán kivűl a többi gyümölcsről, nem merek inni rostos üdítőket, k-s zöldségeket. Nem tudom mi lehet a baj.

    A gyerekorvos nem tud mit mondani már kipróbáltuk az Infacolt, az Espumisan-t és Gripe Watert is, azokon a napokon nem használ semmit. A többi nyugodtabb napon pedig csak beadjuk nem tudva szüksége van e rá egyáltalán. Ezeket lehet folyamatsan adni a babának?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Amit elfogyasztasz, az kb. fél nap múlva kerül az anyatejbe. Előfordulhat, hogy a tejserkentőtől fáj a hasa, de bizonyos életkorban ez magától is jelentkezik (3-8 hetes kor között). A hasfájás elleni szereket folyamatosan kaphatja, de ha hatástalan, akkor nem kell adni. Ha úgy gondolod hasfájós, akkor segíthet a Chamomilla Ch30, de azt is megpróbálhatod, hogy elhagyod az Alfa Alfát és megfigyeled, van-e változás. Ha rendszeresen és igény szerint szoptatsz, akkor nem mehet el „csak úgy” a tejed, attól, hogy elhagyod a tejserkentőt. Ha mégis úgy érzed, akkor szoptass gyakrabban pár napig, vagy és/vagy igyál Laktoherb teát a szoptatás mellett.

  • Zsuzsa

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    A kisfiam 9 hetes, 2950 grammal született, most 5640 gramm volt 9 hetesen.3 hetes kora óta eszik cumisüvegből is, mert akkor kezdtem érezni, hogy fogy a tejem. Valószínűleg kár volt akkor tápszert is adni.
    Viszont azóta folyamatosan ingadozik a tejem. Hol több van, hol kevesebb. Már a sokadik nekifutásra ragaszkodom a „kínzáshoz”, hogy legyen tej.(Volt, hogy antibiotikumot kellett szednem, vagy családi okok miatt stresszeltem, azért fogyott.)Még az is meglátszik a tej mennyiségén, ha kevesebbet pihenek, eszem vagy iszom. (Segítségem nincs.)
    Már nem mérem, hogy mennyit eszik, mert azt mondták, az a legrosszabb.
    Szedem az Urticát, a Ricinust, iszom a Laktoherbet, de jelentős javulást nem érzek.
    Most megint annyira lecsökkent a tej, hogy a 11 órás etetést is már csak két ciciből tudtam megoldani, ezek 2 órára nem teltek vissza.
    Tudom, hogy gyakrabban kell mellre tenni, de ha kevesebb van benne, ő is idegesebb, és hamar feladja.Az első tejleadás után kiköpi(max. 5 percet cicizik).Csak akkor kér cicit, ha éhes. A kérdésem az lenne,hogy mit tudok tenni, mert lassan az őrületbe kerget ez a tejprobléma!
    Ha gyakrabban szeretném szoptatni(mert kevés a tej), akkor megunja az első cici végén, vagy a második elején. Ilyenkor fejjem le a maradékot?Ha „lecuppan” a ciciről, utána már nem akar újra szopizni. Elég-e a mellnek az az 5 perces stimulus, hogy többet termeljen?

    Sajnos most ott tartok, hogy szopizás után tápszert kap mellé, mert ha éhes marad se elaludni nem tud, csak sír(pontosabban üvölt).Ha el is alszik, 20 perc múlva ébred, és kezdi elölről.

    Segítséged előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Az a gond, hogy mivel cumisüveget is kap, ezért kialakult a cumizavar. Most vagy azt teheted, hogy mindig szoptatsz először és utána pótolsz, amennyit még elfogad, vagy teljesen el kell hagynod a cumisüveget és néhány napig annyit szoptatni, amennyit csak tudsz, akár óránként-2 óránként (ha 2 mellből nem eszik olyan könnyen, akkor egyszerre csak 1 mellből), így visszaáll a tejtermelés és a baba is visszaszokik a „rendes” szopizásra.

  • Timpó

    2011. február 21. hétfő

    Sziasztok!

    2 hetes a kisbabám, eddig evett rendesen anyatejet, már 1 hetesen visszanyerte a születési súlyát! Most a 2. hét végére viszont 20g fogyást mértünk. Naponta 480-500g-okat eszik, teljesen változóan, hol 40-et, hol 100-at. Viszont pár napja már alig akar szopizni. Pár perc után teljesen bealszik, akkor keltegetem, megint eszik kicsit, majd megint bealszik.
    Félek, hogy nem eszik eleget a baba elvégre híznia kéne hétről hétre most meg fogyott sajnos.
    A gyerekorvos felírt neki tápszert, hogy adagoljuk hozzá, de még egyenlőre nem akarom.
    Nagy probléma ez a súlycsökkenés? Adjak hozzá tápszert, amikor keveset eszik?
    Vagy várjak még egy hetet vele, hogy addig mekkora lesz a súlya?
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      A probléma azzal lehet, hogy nem akkor szoptatod, amikor éberebb, hanem, amikor már álmosabb: mindig ébredés után kezdd szoptatni, olyankor valamivel éberebb. Nem kell ébresztgetni, hagyd inkább hosszabban szopizni, akár 1-másfél órát is, így biztosan jóllakik. Mivel így is szépen eszik a korához képest, ezért nincs ok az aggodalomra. Napközben nem kell mindig azonos mennyiségeket ennie, általában reggel többet, estefelé már csak kevesebbet eszik a baba, mert estefelé zsírosabb, táplálóbb a tej. Ha naponta legalább 6-7 alkalommal szopizik, 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, kiegyensúlyozott és nem tűnik éhesnek, akkor nincs szükség a tápszerre.

  • neva

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányunk most négy hónapos, és 4620 gramm. 2350 grammal született, enyhén hypotoniás volt, ma már csak a nyakánál és a vállakon tapasztalható a jelenség,rendszeresen járunk vele gyógytirnászhoz. A szopizással az elején sok gondunk volt. A babám nehezen szopott, nagyon gyenge és aluszékony volt eleinte, a kórházban tápszert kapott a kis súlya miatt amíg nem volt indult be a tejem, így hamarosan cumizavar látszott kialakulni nála. Miután hazajöttünk a kórházból mindig lefejtem a tejet és kizárólag azt kapta cumisüvegből (kanállal, pohárral is próbálkoztunk, de az akkor még nem ment), mivel a mellemet nem fogadta el. A harmadik héttől kezdve bimbóvédővel váltottuk fel az üveget, azóta ezzel szopizik, de sajnos csak a jobb mellemből, mivel a bal szinte teljesen üres. A kicsinek nagyon erősen kell szívnia ahhoz, hogy pár csepp tejhez jusson, és nem szívesen váratom, ha éhes. Inkább a konfort cicizési igényét próbálom ezen az oldalon csillapítani. Próbáltam fejni is, de nem nagyon jártam sikerrel, max 5-10 ml jött össze egy alkalommal,ha egyáltalán. Azt szeretném tudni, hogy elegendő lehet-e egy ekkora vagy nagyobb babának az egy mell termelte tej, pláne, ha bimbóvédővel jut csak hozzá? Mindehhez még hozzátartozik az is, hogy esténként kap 30 ml bukás elleni tápszert, mert korábban a sűrű és nagy mennyiségű éjszakai bukás miatt nem tudott nyugodtan aludni. Egyébként a kezdetekkor bőven volt mindkét mellemben tej, és a baba eleinte inkább a most gyengébb oldalt preferálta. Vajon visszahozható valahogyan a tej a csaknem üre mellbe?
    Köszönöm a válaszod előre is, és elnézést a hosszú bejegyzésért.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Igen, egy mell is képes elég tejet termelni a baba számára, így is ki tud alakulni a kereslet-kínálat egyensúlya. Visszahozni úgy lehet a tejet, ha rendszeresen szoptatsz azon az oldalon is. Próbálj meg minden szoptatást azon az oldalon kezdeni, így sok ingert kap a mell, ezenkívül segíthet még a gyakori szoptatás mellett a tejszaporító tea is.

  • Bata E

    2011. február 03. csütörtök

    Szia Ági!

    Már régóta tartozom olvasóid közé. Az első kisfiam most 27 hónapos Őt 9 hónapos koráig szoptattam rendeszeresen fejtem és szoptatás után szedtem az Ultica Urenset és napi 6-7 dl tejet tudtam kifejni már amikor 6 hónapos volt közel 50l tejet tudtam leadni tejgyűjtőbe. Most a második kisfiam 3 és fél hónapos az első 2-3 hétben tudtam fejni és szedtem a bogyót majd egyre csökkent a tej mennyisége nem nagyon tudok fejni szopi után illetve úgy érzem, hogy nincs elég. Talán amiatt, hogy 2 éve volt bővebben. Elkezdtem újra szedni a bogyót és a teát is iszom. Igaz a babám 2350g-mal született most 15 hetesen 6680g. Valószínű nem éhezik csak zavar, hogy nincs annyi tejem. Lehetséges, hogy az egésznek az is lehet az oka , hogy kevesebbet pihenek mert a nagyobbal is foglalkozok.
    Mit tanácsolsz mivel próbálkozzak?
    Előre is köszönöm a válaszodat. Nagyon jó szakácskönyv és az emailok.
    Köszönöm További jó munkát.
    Üdvözlettel:
    Erika

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Az teljesen normális, ha nem tudsz szoptatás után már fejni, ez azt jelenti, hogy beállt a kereslet-kínálat egyensúlya, pont annyi tejed van, mint amennyi szükséges a babának. Mivel a baba fejlődése tökéletes, megduplázta már a súlyát, ezért nincs miért aggódnod.

  • Szilvi

    2011. január 29. szombat

    Szia Ági!
    Kisfiam 4 hónapos lesz nemsokára, és 6420g jelenleg. Szerencsére van tejem, de valószínű nem elég, mert minden szopizáskor mindkét mellemet kiszívja (kb 1-1,5 órát szopizik, mert közben többnyire elalszik), és a következő etetésig 1 órát sem bír ki, nagyon nyűgös, kb fél óránál tovább nem lehet lekötni a figyelmét. Az első orvosi vizsgálatkor az orvos tápszeres hozzátáplálást javasolt, de nem akartam,hogy elapadjon a tejem, ezért csak délelőtt, és este fürdetés előtt kap 150ml vízhez (vagy fejt anyatejhez) 5 kanál tápszert, ezt többnyire megissza. Normális, hogy majdnem 4 hónaposan 1 óráig szopik, és így is óránként kell szoptatnom? (napi 3szor iszom a laktoherb teát) Pisi rendszeresen van, kaki az utóbbi 2 hétben 3 naponta.
    A másik gondunk, hogy napközben egyáltalán nem alszik, csak szopizások alatt, vagy amikor levisszük babakocsival sétálni, akkor alszik fél-1 órát. Az éjszakákat többnyire átalussza. Mit tegyek, hogy aludjon napközben? Próbáltuk altatni dúdolással, simogatással, de teljesen felhergeli magát, amikor vízszintes helyzetben van, és nem hajlandó aludni, csak rengeteget sír (nem a hasa miatt, és a foga sem jön).
    Mit tegyünk? Már nagyon el vagyunk keseredve!
    Válaszodat előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      4 hónaposan már nem szoktak ilyen hosszú szopik lenni. Nála láthatóan az a gond, hogy ilyenkor alszik a cicin, mert napközben nem alszik rendesen, tehát a cicin pihen, ezért szopik ilyen hosszan és ezért nyűgös. Mindenképpen tartsátok magatokat ahhoz, hogy alvás után mindig evés, evés után játék, játék után alvás következzen, így evésidőben rendesen fog enni, és nem aludni fog helyette. Ebben a korban 3 alvásra van szüksége a babának napközben, két alvás között 2,5 órát tud ébrenlenni. Akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos, de már legalább 2 órája ébren van. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Az altatást mindig ugyanúgy csináld. Első alkalommal még lehet, hogy 1 órát is nyűgösködik, mire elalszik, de ha kitartóan nem veszed ki a kiságyból, akkor el fog aludni és minden alkalommal egyre jobb lesz.

  • Laura

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom nemsokára 3 hetes lesz. Mostanában már elég régóta napi hatszor szopizik. Nappal kb 3.5-4 órákat alszik, éjjel 4-5 órákat szokott általában aludni. Nappal mérem szopi előtt-után, szinte mindig 100-120 ml közöttieket eszik. Már legalább egy hete napi kétszer ébren van 1-1.5 órákat.
    A védőnőm mondta, hogy nappal semmiképp ne hagyjam, hogy 2-3 óránál tovább aludjon.
    Kérdésem, hogy tényleg ébresztenem kellene nappal ilyen gyakran? Végülis az éjszakák rendben telnek,eszik is eleget, mert hízott már 500 grammot születése óta.
    A másik kérdésem, hogy egy szülésznő ismerősöm tanácsolta, hogy minden szopi után fejjem ki a mellem, nehogy begyulladjon. Eleinte 20-30 ml-t is ki tudtam fejni, de mostanában szinte teljesen kiürül a mellem. Akkor felesleges bajlódnom a mellszívóval? Vagy azt csak akkor használjam, ha érezhetően sok tej maradt a mellemben?
    Illetve az elmúlt 1-2 napban vettem észre, hogy nem mindig elég neki az egyik mellem, sokszor átkéretőzik a másikra, pedig ha megnézem, akkor még tudok kézzel kinyomni egy kis tejet az első cicimből is, bár tényleg üresnek tűnik. Bevallom, én is nagyon megijedtem, hogy kezd elmenni a tejem, szerintem minden szoptatós anyukának ez az első gondolata. Lehet, hogy most 3 hetesen nagyobb mértékben kezd növekedni, és több tej kell neki, és ilyenkor szívesebben eszik abból, amelyikből több is jön?
    Én is elkezdtem inni a laktoherb teát, sőt, az Urtica urenst is elkezdtem szedni. Ezeknek lehet valami káros hatása,ha úgy fogyasztom őket, hogy esetleg nem is lenne rá szükségem, vagy legrosszabb esetben csak feleslegesen szedem őket?
    Köszönöm a válaszokat,Laura

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Nappal 3 óránál hosszabban ne aludjon, mert az már az éjszaka rovására mehet, de 3 órát hagyhatod aludni.
      Ha már teljesen kiürül a melled, akkor beállt a kereslet-kínálat aránya és nem kell minden etetés után fejni, elég este lefekvés előtt, ha pedig már akkor sem jön, akkor ez is elhagyható.
      Nem megy el a tejed, csak egyre inkább kezd pont annyi lenni, amennyire szükség van és ez a jó, nem kell, hogy több legyen. Az nem gond, ha szeded az Urticát, pedig nem kéne több tej, de igazából nekem úgy tűnik, elég tejed van, csak most már nincs felesleg, mint eddig, hanem pont annyi, amennyi kell. Az nem gond, ha két mellből eszik a baba, csak jó, mert ez is növeli a tejmennyiséget (több ingert kap a mell, ez a legjobb tejszaporító)

  • Flash80

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!

    A tanácsodat kérném!
    Kisfiam két hónapos és eddig nagyon szépen szopizott. Ám az utóbbi egy hétben nem fogadja el az egyik mellemet, keservesen sír ha kínálom vele és nem hajlandó belőle szopizni. A másik mellemet elfogadja, amit bimbóvédővel szopizik az elejétől, mert nagyon kicsi a bimbóm. Ha a másik, jelenleg „utálatos” mellre ha ráteszem a bimbóvédőt, hajlandó bekapni, de akkor is csak cumizza vagy minimális 20 ml eszik belőle. Mi lehet a gond?
    Tudom folytatni a szoptatást egy mellel?
    Vagy esetleg a másikból kifejt adagot adjam oda cumisüvegben.
    Mit tanácsolsz?

    Köszönöm szépen előre is!

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Próbáld meg abból a melledből más testhelyzetben szoptatni, pl. hónaljtartásban (ilyenkor a baba teste a hónod alatt van és hátulról kapja be a melled, így hátha jobban tudja bevenni. Valószínűleg abból a melledből lassabban jön a tej az eddigi testhelyzetben, azért szopizik belőle nehezebben. Megteheted azt is, hogy két mellből szoptatod, először mindig abból, amiből kevésbé szeret szopizni, utána a másikból. A bimbóvédőt nem javaslom, mert így kevesebb ingert kap a mell és idővel elapad a tej benne.

  • Zsuzsi

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    8 hetes a kisfiam, eddig csak anyatejet kapott, szépen gyarapszik is. Sajnos már másodjára van mellgyulladásom, először egy nap alatt elmúlt, de a mostani 3 nap lázzal járt, és egymás után mindkét mellem begyulladt. Én nem szoktam fejni, mert a kicsi szinte teljesen kiszívja, alig tudok pár cseppet kifacsarni. Szoptatás után kell fejni? A mellgyulladást okozhatja a bent maradt tej? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem kell a szoptatás után fejni, ha már nincs tej. A mellgyulladást baktériumok okozzák, nem a bentmaradt tej. Amire vigyázni kell a mellgyulladás elkerülésére, az a higiénia és hogy ne sebesedjen ki a mell.

  • Koncz Zsuzsa

    2010. december 14. kedd

    Kedves Agi!
    A kislanyom 6es fel honapos,anyatejes,2 hete kezdtuk el a hozzataplalast,9-kor szopi, 10-kor fel reszeltalma,alvas,12-kor zoldsegpure mar husival,3-kor szopi,5-kor almapep,7-kor szopi ,majd este 9utan ,12-kor,3-kor,6-kor szopi.Ugy gondolom egy kicsit sok ebben a korban az ejjeli evesek szama,kerlek segits ,hogy oldjam meg,tejem az van de ugy gondolom megszokasbol kel annyiszor ejjel.Ese?tleg este is kellene mar egyeb taplalek?Elore is koszonom valaszodat!

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel 3 óránként eszik a baba, ezen a főzelék nem segít, mert azért az almának és a többi ételnek még nincs akkora tápértéke, majd amikor már laktatóbb ételeket eszik, akkor ritkulnak az éjjeli evészetek, de erőltetni ezt nem szabad, mert megterheli a kicsi emésztőrendszerét, meg kell várni, amíg magától kevesebbet kér enni.

  • Pattus

    2010. december 13. hétfő

    Sziasztok
    Kislanyom most 8hetes.36hetre szuletett 2870grmal.Amikor kijottunk a korhazbol 2600volt.Mivel nagyon picike volt bimbokvedovel kezdtunk el szopizni amit azota elhagytunk plusz fejtem is.Most mar 4kg folott van, de ket napja csak reggel van annyi tejem ami jolakatja.Utana nagyon keves(merlegen 40gr valtozas).Hogy tudnam fokozni a tejemet.Szedek homeopatias bogyokat is.Fejek is mindig, de hat mar nem jon semmi:(Kb. 4orankent eszik.
    Kerlek segitsetek nem szeretnek tapszerezni
    Elore is koszi udvozlettel Patricia

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Szoptasd gyakrabban néhány napig 2-3 óránként napközben, ez a legjobb tejserkentő.

  • Anikó

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági! Azt elfelejtettem az előbb írni, hogy a kisfiam minden éjjel kb 3 óránként eszik, napközben pedig van hogy 3 órát alszik, van hogy csak 1 órát, de akkor is mindig szopizik.

  • Anikó

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11 hetes. Császárral szültem, csak másnap kaptam meg a babát, és harmadnap indult be a tejem. A kórházban nem vették észre hogy letapadt a nyelve és nem tud rendesen szopizni, ezért fel kellett vágatni (1 hetes volt ekkor). Azóta szopizik rendesen, de mivel később indult be a tej és kevés volt eleinte, tápszert kellett adni kiegészítésnek. Minden ébrenlétkor szoptatom, tápszert csak esténként kapott, 1 hetes kora óta minden nap. Szerencsére sokszor üvölt a cumisüveg miatt és csak a cicin nyugszik meg. Sima cumit kétszer próbáltam adni neki, öröm volt nézni, ahogy kiköpte. Másfél hete (ekkor volt két hónapos a baba) vettem észre, hogy nem telik meg, nem folyik magától úgy egyik mellem sem, mint eddig. Fejni minden nap fejtem, általában 40-50 ml volt egy nap, egyszer sikerült 70 ml-t csak. Három napja sikerült 30 ml-t reggel, napközben semmit. Gyakorlatilag másfél hete még 5 ml sem jön le fejéssel. Egy hete iszok megint tejserkentőt (laktoherb, mecsek), ettől pár napja mintha jobb lett volna egyik napra, de már megint nem. Sajnos az elmúlt három napban már délután 5 körül is kell a tápszer. Így is csak 125 ml az átlag amit egy nap kap, mindig csak este és mostmár du. 5 körül is, de három napja már 150-170 ml kell. Elvileg 800 körül eszik most egy nap (5,3 kg) és szeret szopizni, bár pár napja már csak 5 perceket szokott. Szóval a baba szeret szopizni, én szoptatom minden ébrenlétkor, de nagyon megijedtem, sajnos sokat stresszelek is emiatt hogy kezd elapadni a tejem. Szerinted is így van? Nagyon várom válaszod! Köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ez teljesen normális, 3-6 hetes kor között beáll a mellnél a kereslet-kínálat viszonya, innentől nem termelődik többlet tej, csak annyi, amennyi a babának kell és innentől nem kell fejni sem. Ez nem azt jelenti, hogy apad a tej, csak azt, hogy annyi termelődik, amennyi pont elfogy. Az a gond, hogy ha kiegészítést adsz mellette, akkor kevesebbet eszik a baba, tehát kevesebb is termelődik, ez egy ördögi kör, ezért meg kell próbálni csak és kizárólag szoptatni. Reggel egyébként többet eszik a baba, este kevesebbet és a tejtermelés is ezt követi, mert az esti tej zsírosabb, így kevesebb is elég belőle, gyakran ilyenkor már csak 30-40 grammot eszik, de ez így normális. Ezért nem szabad mindig mérni és kiegészíteni, mert ez tévútra vezethet (és vezet is, mert testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie ebben a korban, tehát nála ez kb. 650 gramm a súlya alapján és nem 800)

  • Nikolett

    2010. november 25. csütörtök

    Sziastok,

    olyan kerdesem lenne hogy kislanoym most 6 es fel honapos
    37. hetre szuletett es hala istennek csak kicsi volt de makk egeszseges. Sikerult szoptatnom is de mivel aprocska volt es feltem nem fog hizni, mert nagyon gyorsan elaludt, ezert uvegbol etettuk eloszor sikerult csak anyatejjel /fejtem kemenyen/ aztan fele fele aranyban tapszer es anyatej. Ez kitartott 2,5 honapig aztan sajnos nem tudtam fejni es nem is alltam neki ujra a napi teendok mellett sajnos minidg este tudtam leulni nyugodtan es probaltam ujra es ujra cicire tenni de nem akart szopizni viszont en nem adtam fol meg mindig tudok kinyomni tejet a mellembol, ha ujra kezdenem es a picur is egyuttmukodne van esely ra hogy meg szoptathatok? es ez nem lenne artalmas a babanak a tejtermeles ugyan ugy tudna folytatodni ?

    a valaszt elore is koszonom

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Egyáltalán nem lenne gond, ha elkezdenéd szoptatni és próbálkoznátok vele, akkor megint el tudná kezdeni, ez nemhogy ártana, még használna is, hiszen az anyatej tele van értékes immunanyagokkal. Próbáld meg, hogy 1 napig sokat teszed mellre és félmeztelenül magadra teszed, ezzel visszatérnek a természetes ösztönei.

  • Nikoletta

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!

    Az én lányom 2350-el született,a kórházban már kapott tápszert is,haza jöttünk,és csak szoptattam,de 1 hét után nem hízott sőt fogyott.Védőnő meg az orvos is azt mondták hogy adjak neki tápszert.Azóta hízik is rendesen,mellette szopizik is.Most 3210,és 5-6 hetes.Az a kérdésem elfog apadni a tejem,hogy így pluszba kap tápszert?Most olyan 60-90ml tápszert eszik,meg minden etetésnél.Egyáltalán jó a tejem valamilyen szinten?

    Köszönöm válaszodat

    Válasz: Ha minden tápszerezés előtt szopik, akkor nem fog elapadni a tejed. Nincs olyan, hogy rossz az anyatej, minden anyatej jó, tele van értékes immunanyagokkal, tápanyaggal, amire szüksége van a babának és ami a tápszerben nincs benne.

  • j-ju

    2010. október 29. péntek

    Az én babám 3950g-mal és 57 cm-rel született. Teljes nyugalom a gyerek. A kórházban azt hittem, megy a szoptatás, bár a lapos mellbimbóm miatt csak mellbimbóvédővel volt hajlandó szopcsizni, de azt hittem megy nekünk a dolog. Majd 2 nap múlva leesett a vércukorszintje, mert túl sok volt nála a súlyveszteség. 4. napra kiderült,hogy semmennyit vagy max. 10 g-okat szopcsizik. Azt is hozzá tenném, hogy nagyon figyeltem az ivásra-evésre, fejtem minden alkalom után (max. 10-20g jött le),és igyekeztem jobban odafigyelni, hogy legyen ébren a baba. De csak anyatejes pótlással engedtek haza minket az 5. napon. Ugyanakkor én nem éreztem egyszer sem a tejbelövellést. Itthon a max. 40g volt, ami sajnos nem elég egy ekkora babának, így egy ismerőstől kapott anyatejjel pótoltam, és fejőnőt hívtam. Ő sem tudott többet fejni, mint amit a babám és én. Most 2 hetesek vagyunk. A bal mellemben egyáltalán nincs tej, a kicsi szopcsizik rajta, majd egy idő után kiköpi a cicit, és csak néz rám, a mennyiség nem mérhető a mérlegen. A jobból is csak max. 10 g jön le, hiába fejem és eszek vagy iszok bármit. Tud-e valamit javasolni, vagy én vagyok a kivétel, akinek nincs teje és kész?

    Válasz: Szoptass naponta legalább 8 alkalommal, 2 óránként és igyál szoptatós teát, érdemes kipróbálni a homeopátiás szerek közül az Urtica Urenst is. Ha ettől nem lesz több tej és nem lakik jól a baba (mert nem a mérleg számít, hanem az, hogy ő jóllakott, kiegyensúlyozott-e), akkor kérd a védőnő segítségét vagy fordulj szoptatási tanácsadóhoz. A bimbóvédő nem ad elég ingert, ezért lehet ilyen kevés tejed, ezért mindenképpen enélkül kéne szoptatni.

  • Eszter

    2010. október 25. hétfő

    Az Alfa Alfa homeopatias szert lehet Magyarorszagon kapni? En meg nem talalkoztam vele, es a gyogyszertarban sem hallottak rola.

    Válasz: A Boiron által aktuálisan itthon forgalmazott szerek között nem található, régebben kapható volt. Helyette az Urtica Urens vagy az Agnus Castus ajánlható.

    • Edina

      2010. november 22. hétfő

      http://www.aranyhajo-patika.hu Itt meg lehet rendelni az Alfalf D6-ot. Győri gyógyszertár én is most várom. 🙂

  • Ágota

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági,
    Második gyermekemet 3 hete szültem, természetes úton. Szinte rögtön a szülés után mellre tették, és úgy éreztem sikerült is neki szopizni. A kórházban igény szerint szoptattam, de valamit rosszul csinálhattam, mert nagyon kisebesedett a mellem és fájt is. Viszont nem sárgult be, ebből gondolom, hogy beindulhatott a tejtermelés. Hazajövetel után majdnem végigsírtam a szoptatásokat, mert annyira fájt a mellem, pedig úgy láttam, hogy jól veszi be a cicit. Végül annyira kisebesedett, hogy elkezdtem kifejni a tejet és (tudom, hogy rossz döntés volt) cumisüvegből adtam neki. Sajnos elég kevés volt, ezért orvosi tanácsra tápszeres pótlást is kapott. Most ott tartunk, hogy elég sokat eszik, napi 700-800 grammot, amiből SAJNOS csak 300 ml a tej, amit azóta is fejek, mert nem merem megint elkezdeni a szoptatást. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám növelni a mennyiséget, hogy legalább az arány megforduljon, vagy esetleg van esély arra, hogy csak tejet adjak neki? More Milk kapszulákat szedek, iszom a Laktoherb teát, figyelek a folyadékfogyasztásra és az evésre is megpróbálok időt szakítani. Lehetséges, hogy 3 hét cumisüvegezés után ismét elkezdjem a szoptatást?
    Köszönöm a választ!
    Ágota

    Válasz: Van rá esély, természetesen, akár a szoptatás teljes abbahagyása után hónapokkal is újra lehet még kezdeni. Próbáld meg először csak mellre tenni néhányszor a kicsit etetések előtt, amikor éhes, és utána pótolj cumisüvegből. Az első néhány alkalommal nehezen fog neki menni, de minél többet teszed mellre, annál inkább megszokja, megtanulja majd. Ha nem megy, segítséget kérhetsz az LLL tanácsadóitól is, előfordulhat, hogy az elején rosszul tetted mellre, rosszul harapott rá, azért fájt annyira.

  • Zsuzsi es Reka

    2010. október 10. vasárnap

    Szia Agi,

    5 napos a kisbebim, az Istvanben szultunk, termeszetesen modon, engem viszont nagyon lefarasztott a szules, ezert nem indult be rendesen a tejtermelesem. Meg a korhazban is tobbszor volt olyan itattak a kicsit (poharbol) anyatejjel, hogy el tudjon aludni estere, de mindig csak kiados szopi utan.
    Amikor hazajottunk az elso ejszaka remalom volt, a kicsi nem birt eleget szopni, ezert folyamatosan sirt, kiprobaltunk mindent:
    egyutt alszik velunk az agyban (ezt nagyon elvezi, es nekunk is tetszik)
    Probaltunk cumit adni
    Vegul annyira kimerultek lettunk hogy reggel adtunk neki tapszert, eloszor mi is probaltuk poharbol, de vegul cumisuveg lett belole, a 3. tisztabarakas utan, mert sok tapszer felrement.

    A kovetkezo nap mintaszeruen ment, reggel csak anyatejet szopizott, elvolt egesz nap, a furdetes utan is 3-4 orat aludt, de ejszaka ismet nem birt aludni, es valahogy eleget szopni, mivel ez a masodik ejszaka volt, mar halalosan kimerultek voltunk, szoval ujra adtunk neki kiegeszitest, de utana rogton kakilt egy jot:) Szoval hajnalra valahogy ismet sikerult elaltatni (tapszerrel, mert halalosan kimerulten keptelenek voltunk masra)

    Ez utan gondoltuk reggel ismet jo lesz, volt szopi de a kicsi nem akart elaludni, most az lett a vege, hogy a kicsi elaluldt rajtam, en meg szoptatasi poziban az agyban, rettegve attol, hogyha nincs idom pihenesre, nem lesz tejem es nem fog menni a szoptatas…

    Mit javasolnal az idonyereshez?
    Kiegesziteshez inkabb hasznaljunk szoptanitot? mintsem cumiztatjuk?
    A kiegeszites soran lattuk hogy a kicsi tokeletesen tud poharbol inni megfelelo turelem, es hozzaertes segitsegevel, de nekunk nem jott ossze a dolog, es ettol csak megjobban elfaradtunk, igy mar igazan probalkozni sem merunk…

    Segitsegedet elore is koszi

    Válasz: Ez nem szoptatási probléma, csak arról van szó, hogy a babád összecseréli az éjszakát és nappalt, mert még nem szokta meg, hogy „idekint” van. Nappal ne hagyd 4 óránál hosszabban aludni, viszont szoptasd 2-3 óránként minden alkalommal addig, amíg ő maga magától abba nem hagyja a szoptatást. Ha elalszik a cicin, akkor le lehet tenni, de ha felébred és kéri, akkor megint szoptasd meg.
    Ha nem alszik el a cicin, akkor nappal ne a kiságyba tedd le, hanem legyen veletek ébren. Az esti időszakban lefekvés előtt már ne aludjon, hanem evés után büfiztesd meg alaposan és legyen ébren ott veletek. Ha nagyon álmos, akkor vidd el fürdetni, majd szopi és alvás. Ezzel a módszerrel néhány nap alatt megszokja majd, hogy mikor van nappal és mikor éjszaka. Éjjel természetes, ha 2-3 óránként még enni akar, majd visszaalszik. Az újszülöttek éjjel sokkal aktívabbak és éberebbek: csak akkor kell megetetned, ha sír, ha csak forgolódik, akkor nem kell kivenned. A saját ágyában altasd, a közös alvás is összezavarja, mert érzi a tejszagot, ezért gyakrabban ébred enni. Az éjszakai etetések idejére magad mellé veheted, amíg szopik, ez neked is kényelmesebb, de utána tedd vissza az ágyába.

  • Pancsa

    2010. október 04. hétfő

    Szia!!
    Kisfiam 3 hónapos. Az első 5 hétben nagyon sokat küzdöttem,h legyen annyi tejem,h jól lakjon.(1 ciciből) kezdtem a homeos bogyókkal,laktoherb,pihi és annyiszor amennyiszer ő akarta szopiztattam.A védőnőm sajna nem jó tanácsokat adott,kezdve azzal,h ne egyek zsírosat,sertéshúst mellőzzem,kevés szénhidrátot egyek.An ezeket betartottam mivel első gyermek anyukájaként minden tanácsot megfogadtam..hiába!! Elkezdtem édesanyám tanácsára mindent enni(kivéve a pufasztó „k”-s ételeket és tejterméket)és beindult a folyamat :))persze fejtem is folyamatosan.. azóta van..egyik ciciből éjjel 260ml. a másikból pedig,nemtudom miért de csak 200ml.-t fejek (Ez normális amúgy??) A kisfiam szépen gyarapodik 3550grammal született és már 8500gr. felett van :)) HOZZÁTÁPLÁLÁS NÉLKÜL!!!ilyen szépen cseperedik!!

    A kérdésem az lenne még,h írtad azt,h 3 óránként később 4 óránként fog enni?? Mendel most 3-3,5 óránként eszik de nem várom meg,h az „éhes vagyok sírás” jöjjön el nála 🙂 hanem már ha semmi nem jó neki és hisztisebb illetve nem lehet letenni mert sír akkor szoktam cicire tenni.. Az éjszakát átaludja 8-kor elalszik és reggel 6-ig nyomja :)) (aminek nagyon örülök) ebből gondolom,h bírja ő…de meddig??mi a normális ilyen idős korban illetve a későbbiekben hogyan változik ez???

    Köszi a választ előre is!!

    Válasz: Teljesen normális, ha az egyik melledben kevesebb a tej, ez mindenkinél így van. Teljesen normális ilyen korban, ha éjjel jól alszik, nappal pedig 3-3,5 óránként eszik, idővel magától elkezd majd később enni, 4 óránként (persze csak akkor, ha megvárod, amíg szól, hogy éhes, és nem eteted meg hamarabb :))

  • Gabi

    2010. október 01. péntek

    szia Ági!

    Nekem kezdettől fogva a bal mellemben belül a szegycsontnál van egy kb 20 forintos nagyságú csomó, tapintásra amolyan zsírcsomó, nem tudom kimasszírozni, a nőgyógyász szerint egy eldugult tejcsatorna lehet. Nem fáj, nem gyulladt. AMikor jobban telítődik a mellem, akkor keményebb. Ebből a mellemből mindig kicsit kevesebb tej jött, pl. volt egy időszak, amikor a jobból 150 g körül, akkor a balból 120 körül. Kisfiam 6 hónapos, szopizik, kb 4 hós korától két mellből szoktam szoptatni (előtte volt, hogy ment egy mellből hetekig, de volt hogy kettő kellett). Mostanában a bal mellemből nehezen akar szopizni, ebben úgy érzem, most eléggé le is csökkent a tej, pár perc után sokszor abba is hagyja. Volt olyan, hogy el se fogadta, csak a jobból akart enni, gondolom, mert abból több jön és könnyebben is folyik, jobban ömlik. Mit tegyek, hogy a balból is jobban egyen és megnőjőn abban is a tejmennyiség?

    Válasz: Senkinek nincs mindkét mellében ugyanolyan mennyiségű tej, általában a bal mellben kevesebb van. Akkor nő meg a mennyiség, ha több ingert kap a mell, tehát azt teheted, hogy minden szoptatásnál megkínálod a bal mellel is, akkor is, ha egyébként a jobb mell lenne a soros.

  • fáradt 2

    2010. október 01. péntek

    Sziasztok, még augusztusban írtam a tejcsi és baba gonddal kapcsolatban… Csak szeretnék bíztatni mindenkit, hogy ne adja fel! Nekem lapos a cici bimbóm, az elején szinte csak cumisüvegből kapta a gyerkőc a tejcsit és még kevés is volt, most érdekes mód 3 hós kora körültől bekapja a lapos cicit is, és kiszívja, utána alig tudok lefejni vmit… Persze most is hozzá táplálom, mert szeretném ha fejlődne mivel megjött a mensim megint lecsökkent a tejcsim, és előtte sem volt túl sok…. De legalább már szív! Ja és homeopátiával sok minden megoldható, csak ki kell többfélét próbálni! Most igaz napközben csak 30-40 ml tejcsim van két ciciből, ezért hozzátáplálok, de bízom benne, hogy nemsokára megint megnövekedik a mennyiség. Attól hogy megjött még utána visszaállhat a mennyiség ugye?
    Alvászavarra is homeót adok a gyerkőcnek így már tartjuk a kb 3 órás evős periódust, kajával együtt másfél óra ébrenlét aztán másfél óra alvás, és este kilenctől fél négyig fél ötig alszik, aztán még visszaalszik fél nyolcig, nyolcig!!! Ági, ha sosem volt elegendő az anyatejem, most hogy bekapja a cicit, és kitartóak vagyunk, beállhat 3 hónaposan a mellem annyira, hogy elegendőt termeljen idővel?
    Ja és nekünk a Laktoherbtől nagyon fáj a hasija! Mondjuk nekem is hasmenést okoz…
    Üdv mindenkinek és kitartást! ha nem teljesen elég a tejcsi akkor sem szabad abbahagyni!!! Én 8 hétig azt hittem megőrülök, aztán napról napra jobb lett!! Pedig 3 óránként fejtem, és volt hogy másfél órán át!!!

    Válasz:Igen, ha rendszeresen, igény szerint szoptatsz, akkor idővel elég tejed lesz.

  • Kriszti

    2010. szeptember 28. kedd

    Sziasztok.
    Az utolsó előtti hozzászóló vagyok, és pótolni szeretném az adatokat. Ma voltunk méretkezni, és 200at hízott a picim, viszont, van, hogy az esti evésnél nem elég neki a tej. Tegnap sikerült a nap folyamán lefejni annyit, hogy elég volt estére, de mi van ha nem fog annyi össze jönni, adjak neki tápszert?

    Válasz: Ilyenkor este szoptasd gyakrabban, akár óránként-félóránként megkínálhatod.

  • ildy

    2010. szeptember 27. hétfő

    Sziasztok segíteni szeretnék nektek nekem is fogyóban volt az anyatejem nem lakott jól a kislányom és akkor próbáltam ki minden este egy doboz sört ittam/iszok ha nem szereted a sima sört akkor van már citromos illetve bodzás is nekem ez segített azóta ha kell fejni is tudok 80-90ml tis javaslom mindenkinek aki ezzel a problémával küzd kb 2 nap és megvan a hatása

  • Kriszti

    2010. szeptember 25. szombat

    Szia. Nekem is hasonló gondom van, mind a többségnek. 5 hetes a lányom (császárral született), idáig volt bőven tejem, 3-4 órákat aludt, most viszont, van hogy 1,5-2 óránként éhes. Eddig 1 ciciből jóllakott, most viszont kiszívja mind kettőt. Orvos írt tápszert, mert szerinte keveset hízik (heti 100-110-et), de még nem adtam neki, próbálom minél többet ciciztetni, és elkezdtem inni a Laktoherb teát.
    Szerinted mit tehetek, hogy több legyen? Az lehet, hogy a tej gyengének mondható? ha igen, az mitől van?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: Olyan nincs, hogy a tej gyenge, ez városi legenda. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Tehát azért sír másfél óra múlva, mert felébredt és köszöni, de nem szeretne tovább aludni.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Annamari

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Sziasztok!

    Kisfiam 3 hónapos, 4200 grammal született és mostanra elérte a 7000 grammot. Eddig gond nélkül tudtam váltott mellből szoptatni, az elmúlt 4 napban viszont az esti órákban nem akarja elfogadni a mellem. Hiába próbálom mellre tenni, ellöki magát, sír és torkaszakadtából ordít. A cumisüvegből viszont nyugodtan iszik. Szeretném még szoptatni, de nem akar elfogadni. A melleim pedig elég puhák, attól tartok, hogy nincs elég tejem. Mit tudok tenni, hogy a baba ismét elfogadja a mellem?

    Válasz:Az lehet a gond, hogy ilyenkor már többet kell dolgozni a tejért és ehhez neki nincs türelme. Próbáld meg késő délutántól akár óránként megkínálni, így ha éhes, akkor eszik, ha nem éhes, akkor nem fogadja el, de cumisüveget semmiképpen ne adj, mert tönkreteszi a szoptatást.

  • Domo Anda

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Az en kislanyom vagy 2 hete nem nott semmit sujban.eszre vettem h mikor szopizik egyik mellbol huzza el a fejet es mergelodik.
    Probaltam fejni a tejet de alig jon valami,mertem es nem eszik csak avy 90-et a 2 mellembol,o mar 4 honapos es ebben a korban tobbet kene egyen.
    Akarom potolni tejporral es nem akarja el fogadni a cumit.hogy csinaljam hogy fogadja el?Eloszor adtam neki Nan tejport,nagyon csunyan csinalt tole,Most Milumilt kostolgatom vele,de nem akarja elfogani a cumis uveget,ha kanalal adagolom akor megeszi.
    mit tegyen?hogyan vegyem ra hogy egyen cumis uvegbol is?
    koszi.
    Anda,Marosvasarhely

    Válasz: Ne szoktasd rá a cumisüvegre, mert akkor egyre kevésbé fog szopizni és elapad teljesen a tej. Szoptatás után, ha látod, hogy még éhes, akkor kanállal add neki a pótlást, ettől jóllakik majd.

  • Nati

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Sziasztok!

    Kicsit messziről kezdem…külföldön élünk (nincs se szülői, se testvéri, se baráti közvetlen segítségünk), kedden hajnalban született meg az első babánk 7 év után. Errefelé a legtöbb kisbabát tápszerrel etetik, gondolom ennek tudható be, hogy kedden délután azzal jött a nővér, most azonnal meg kell etetni,mert h még nem evett egész nap a gyerek. Olyanokkal riogatott, hogy kiszáradhat, stb.
    A lényeg: tegnapra indult be a tejtermelésem, előtte csak előtej volt. Mondták, h kapjon tápszert is a baba. Amikor megindult a tejem, akkor is kapott tápot, ‘sikerült’ túletetni a babát, megfeküdte a gyomrát. Azóta viszont nem szopizik rendesen, elalszik a cicin, vagy csak nyammog rajta. Rázza a fejét, hátrál. Felpuhult a mellem, és fejni se tudok belőle, ha kézzel megnyomom, épp hogy csak jön.
    A kérdésem, hogy elapadhatott-e a tejem attól, hogy kb egy napig nem nagyon szopott a baba? Ha igen, ez visszafordítható-e? Normális, ha órát szopizik, vagy kövessem a max félórás szabályt, és a baba rájön pár nap alatt, hogy ne aludjon be? Eléggé stresszelek, hogy van-e/lesz-e elég tej, nem akarom tápszerrel táplálni. Ugyan itt is népszerűsítik az anyatejes táplálást, de egyik nővért ezt, a másik azt mondja, teljes a káosz a fejemben, az idő meg halad, Zsombi meg éhes és persze sír. (tápot tegnap délutántól nem adok neki,mert kiakadva közölték: így nem is fog rendesen szopni a baba. Holott előtte pont tanácsolták, de most már gyanítom csak azért, h csendben legyen a kórteremben, mint a többi baba.)
    Tudnátok tanácsot adni, eléggé össze vagyok zavarodva, nem tudom, hogy szedjem rendbe a dolgot mihamarább. [A babánk üvegből tud szopni, volt, h 90ml-t is kiszívott, szóval ezzel nincs gond. A cicivel viszont nem megy neki.]
    Előre is köszönöm,
    Nati.

    Válasz: Mivel már az elején összezavarták a kicsit a cumisüveggel, ezért nagyon türelmesnek kell lenned. Szoptasd legalább 2 óránként és nyugodtan hagyd akár 1 órát is „nyammogni”, hogy kiszívja az adagját. Ha pár napig egyáltalán nem kap cumisüveget, szépen megtanul majd szopizni és egyre jobban fog menni neki.

  • Csilla

    2010. szeptember 07. kedd

    SZIA!
    Kislányom 4 hónapos,utobbi egy hétben nem hizott semmit ,3 óránként vagy igénye szerint szoptatom. Rémülten szaladtunk az orvoshoz,tejporos mellétáplálást javasolt.10 percnél nem tart tovább a szopizás.(megjegyzem a héten megjött a menstruáciom is) Lehetséges h nem elég a babámnak a tej? Mit tehetnék h ujra jollakjon és növeljem a tej mennyiségét is? Köszönöm!

    Válasz: 4 hónaposan már nem kell hetente hízni, ne is mérjétek hetente csak havonta. Ha igény szerint eszik, akkor nem lehet kevés a tej, hiszen elég ingert kap. Ebben a korban már 10 perc alatt végez a baba, mert hatékonyabban eszik. Ha úgy gondolod, hogy kevés a tejed, akkor igyál minden nap Laktoherb teát és szoptass továbbra is igény szerint, így biztosan mindig lesz elég tejed.

  • Emese

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Ági!
    Már tettem fel ma Neked egy kérdést,mert kislányom keveset szopizik.A mai napon nagyon-nagyon kevés tejem volt éhes is volt szopik után(anyukám válságos állapotban van az intenzív osztályon)próbálok nem stresszelni de nem megy!Készítettem neki tápszert de sehogyan sem tudom belediktálni mert kiköpi és fanyalog meg öklendezik tőle,inkább semmit nem eszik.Kérdésem az lenne ha a stressztől apad el a tej azt vissza tudom hozni mert nagyon szeretnék továbbra is és sokáig szoptatni de jelen esetben nagyon kétségbbeejtő,hogy már ma nem volt tejem csak minimális.
    Válaszodat előre is köszönöm,üdvözlettel:Emese

    Válasz: Ha gyakran szoptatsz (akár kétóránként) és két mellből, akkor nem fogy el a tejed. Ha mégis úgy érzed, szükséges a pótlás, akkor meg lehet próbálni az ízesített tápszert (Humanaból van 1-es banános ízű), ezt anyatejes babák is el szokták fogadni.

  • Judit

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Sziasztok!

    Kisfiam most lesz 3 hónapos,és ugy vettem észre nálam is csökken a tejcsi mértéke.Soha nem mértem a babát,most 2 napja teszem,és elég keveseket eszik,a legtöbb 80 gr volt,na meg volt 30 is.Próbáltam lefejni,de semmi nem jön.Ahogy olvastam,akkor létezik,hogy tudnám serkenteni teákkal,vagy elég lenne a 2 ciciből szopi? 5 nap után kakil,elég keservessen,ami létezik mindent kipróbátunk,a kup ami segít,de azt nem szeretem nehogy hozzászokjon.Evett laktózt,őszibarackot,szilvát,homeós bogyókat de semmi…persze a 3. nap után görcsöl,és nem úgy eszik.Gondolom ezért is apad a tejcsi.Köszönöm ha valami hasznos tanácsot adtok!Szép napocskát nektek 🙂 Judit

    Válasz: Anyatejes babánál akár az is normális, ha 7-10 naponta kakil. Ha viszont már 3 nap után fáj a hasa, akkor szélcsővel segítsetek neki nyugodtan. Ha a laktóz és a többi nem segít, akkor csak ez a megoldás van.
    Ne méregesd a babát, hanem etesd meg, amikor sír. Ha napi legalább 5-6 pisis pelusa van, és jókedvű, akkor nem kevés a tej. Ha éhes és nyűgös, akkor szoptasd gyakrabban, két mellből, akár 2 óránként néhány napig és megnő a tejmennyiség.

  • Era

    2010. augusztus 27. péntek

    Sziasztok!
    3 honapos a kisfiam ès szopizik. Annyi tejem van ami neki elèg, nèha tobb nèha kevesebb. A gondom az , hogy amikor a kicsi megszivja a bal mellbimbom, nagyon fàj. Nem sebes, ès nem làtok rajta semmi elvàltozàst. Mitol fàjhat? Amikor megszuletett ès elkezdett szopizni, ez a bimbom nagyon kisebesedett, de bimbovèdovel szèpen helyrejott. Egy ideig ugy szopizott aztàn elhagytuk a bimbovèdot, ès màr egy honapja simàn szopik. De ez a mellbimbom nèha fàjt a bimbovèdovel is amikor megszivta. Mitol lehet?

    Válasz: Esetleg az lehet, hogy a egyik tejmirigy érzékenyebb, nem tud ürülni azon a részen

  • Imora

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Sziasztok,

    császárral született a kislányom, sajnos az első mellre tétel kb. 20 órával a születése után volt. Kicsi volt, 2900 grammal született. Egy hetesen csak kb. 20 grammot tudott szopni, most 12 napos, és kb. 40-60 grammot sikerül neki, úgy hogy kb. 50 perc, egy óra a szoptatás.
    Az egyik kérdésem: nem kevés ez neki?

    A másik: a 3 óra a szopás elejétől, vagy végétől számolandó? Ő a végétől szokott legalább 3, de inkább 4 órákat aludni. Napi 3-6 kakis pelusa van.

    A harmadik kérdésem: hízás. Sajnos nem mértük meg egyből, amikor hazajöttünk a kórházból, viszont at egy hét alatt 100 gramm hízás nincs meg. Kezdjek el aggódni?

    Amúgy nyogodt, kiegyensúlyozott baba.

    Köszönöm előre is a választ!
    Tündi

    Válasz:Ez nem kevés neki és az is normális, hogy 50 percig tart, ezt türelmesen ki kell várni, hétről hétre egyre kevesebb lesz majd.

    Az elejétől kell számolni a 3 órát, de ha ilyen jól alszik nem kell költögetni, csak akkor ha 4 óránál hosszabban alszik egyhuzamban, mert az már az éjszaka rovására mehet.

    Nem kell aggódni. Szoptasd igény szerint, ha napi 6-7 pisis vagy kakis pelus megvan, akkor eleget eszik és hízni is fog.

  • W Mariann

    2010. augusztus 15. vasárnap

    Szia Ági! Én egy boldog anyuka vagyok, egy 2 és fél hónapos kisfiúval. Mielőtt megszületett, tele voltam szorongással a szoptatást illetően, mivel a családban felmenő ágon MINDENKI arról panaszkodott, hogy nem tudott szoptatni különböző okok miatt. A blogot olvasva azonban mindegyik problémára megkaptam a választ. Császárral szültem, de amikor csak tehettem, mellre tettem a kisfiamat. És minden ment ahogyan kellett. 3. napra tejbelövellés, azóta is rengeteg a tejem. Most kb. 8 kiló(!!) a pici, 9 és fél hetes korára megduplázta a születési súlyát és nagyon kiegyensúlyozott. Úgyhogy anyukák, tudom, hogy nem mindig működnek a dolgok úgy, mint a tankönyvekben,és biztosan sokaknak nagy küzdelem, de az én tapasztalatom az, hogy úgy tud az ember szoptatni, ha szoptat ( 🙂 ). Vagyis mellre, mellre, mellre a babát és a természet tudja a dolgát. Hiába a nyári melegek, víz helyett is csak szoptatom a kicsit. Hiszen úgyis mindig mellette vagyok, bárhol bármikor megtehetem. És nem nézem az órát, hogy hány perc van még a következőig. Úgyis jelez a pici. A természet tudja a dolgát, csak merjünk bízni benne! Mindenkinek sok sikert kívánok és Nagyon köszönök mindent Neked Ági!

    Válasz: Gratulálok, sok boldogságot nektek! 🙂

  • D.Zsuzsa

    2010. augusztus 11. szerda

    Kedves Ági!

    6 hetes kislányom van,aki nappal nyugtalan.Egyfolytában szopni akar,kezdetek óta.40 perc szopi után is az öklét rágja,kb.100-120-at tud megenni két mellből.Fél órára le tudom kötni a figyelmét,aztán keservesen sír,és csak cicivel lehet megnyugtatni.Rárakom mellre,de akkor már nincs annyi tej,hogy jóllakjon,és borul a 3 órás napirend.Nem tud elaludni.Van,hogy egész nappal nem alszik.A mellem estére már nagyon megfájdul,mert annyit van mellen.van,hogy másfél-két órát is.
    Ingerből nincs hiány,de nem lett több a tejem.
    Adtam neki tápszert szopi után,úgy ette,mint aki sosem evett.Utána még cicit kér,pár perc és alszik,mint a bunda.És majdnem percre pontosan tartja a 3 órát.Végső elkeseredésemben adom neki a tápszert pár napja,mert nem bírom nézni,hogy kínlódik.Nem a hasa fáj,mert nem húzza a lábát.Látszik,hogy enni akar,de nem elég neki.Nem szeretném tápszerezni,de próbáltam fejni is,de még puhább lett a mellem.Estére már keservesen néz rám szopi közben,ma pedig már sírt is,amit eddig még soha nem tett,majd megevett 110 gramm tápot.Úgy érzem,eleget van inger alatt a mellem,mert majdnem egész nappal szoptatok.Heti gyarapodás 250 gramm körül van,van a pelusban is.Mindenki azt mondja,szoptassam csak,de így nem megy.Viszont nem szeretném tápszerezni,nagy trauma így is.
    Váro segítő válaszod köszönettel :Zsuzsa

    Válasz:A tejmennyiség nem attól függ, hogy milyen puha a melled. Igyál Laktoherb teát a gyakori szoptatás mellett és több lesz a tejed.
    A másik gond az, hogy fél órás ébrenlét után nem éhes, hanem álmos a baba, le kell fektetni. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • fáradt

    2010. augusztus 09. hétfő

    Sziasztok! segítséget szeretnék kérni. Császárral szültem, és mivel előtte 1 rossz érték miatt cukros kismama voltam a gyerkőcöt folyamatosan szúrták, és etették nehogy leessen a vércukra. Az etetés attól függött ki volt a nővérke, kapott pohárból, cumiból, kétféle fecskendőből, plussz a bimbóvédőmből, mikor már érte tudtam menni. A gyerek a végén már semmiből sem akart enni. Na akkor fejtem és vetettem olyan cumit mint az anyamell. De azt senki sem mondta, hogy a ciciből nm folyamatosan jön a tej, az üvegből meg igen…Most 6 hetesek vagyunk, folyamatosan fejek és cumiból kapja, mivel hasfájós a bimbóvédővel rengeteg levegőt szív be… a kisebb bimbóvédőt be sem veszi, és olyan lapos vagyok, hogy nincs mit összehúzatni neki. Fárasztó a lassú etetés, aztán elaltatni, hogy tudjak fejni, mire lefejek meg már fel is kelt. Sajnos senki nem tudna állandóan segíteni, dolgoznak. Ráadásul a gyerkőc többet van fel mint egy felnőtt, így fejni is kevés időm van… Jó ha napi 5 órát alszom… Ráadásul nagy súllyal is született, minden nap kap pótlást is, mert estére egyszerűen elfogy a tejem. Laktoherbezek, a kecskerutától majdnem elapadtam! sört is iszom, eszem is és még dopegitet is szednem kell napi 2-őt ami elvileg tejserkentő! Homeóból a ricinus kommunist szedem, nekem az urtica nem volt jó. Cicre napi 4-5x teszem, de csak szív 2-őt és elalszik, ha leteszem felébred és sír, de a cicit nem nagyon szívja alvás közben, hiába birizgálom. Nagyon rossz alvó, hasfájós a normaflore kúra óta kicsit jobb az infacol, espumisan stb nem jött be. a kórházban 1 hétig kapott vénás antibiotikumot, mert nekem a 36 hétnél kitenyésztették a str agalactét(? így írjuk?) de az ő eredménye csak szülés után 5 nappal jött meg (negatív) viszont előre elkezdték adni neki, így egy hétig kapta amiől aluszékony volt és étvágytalan, de azt a keveset sem tőlem kapta. 1x egy egész napig cicin volt még a kórházban, de szó szerint, csak mikor mosdóba mentem vettem le, meg fürdésnél, érztem is hogy szív, ehhez képest aznap fogyott.. ezért mondták fejjek és adjam cumiból, meg kaptam pótlást. Mivel első gyerek, csak most jövök rá a szarvas hibákra. De már nagyon fáraszt a fejés, a sírás és sajnálom mikor sír mert a bimbóvédővel rengeteg levegőt nyel (leginkább csak azt)
    Mit tegyek? üdv

    Válasz: Keress fel egy szoptatási tanácsadót, ők tudnak segíteni az ilyen helyzetekben is, itt vannak a telefonszámaik http://www.lll.hu/telefon
    Estére mindenkinek kevesebb teje van, tehát ez önmagában nem gond, a baj az, hogy a fejés nem eléggé ingerli a mellet, ezért csökken a tejmennyiség. De a tanácsadó meg tudja mutatni, hogyan szoptass lapos bimbóval ilyen előzmények után is.

  • Izabell

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Második gyermekem 3hetes korában kórházba kerültem mellgyulladással, most a harmadik gyermekem 2,5 hónapos. 3 hetes korában ugyanúgy a bal mellem begyulladt (de masszírozás fejés után rendbe jött), aztán rá egy hónapra újra, de akkor már láz, majd 3 nap után újra láz, így antibiotikum kúra. Most rá 3 hétre újra begyulladt, láz nélkül rendbe is hoztam, de úgy érzem nincs tejem, lagalábbis a gyerek alig eszik és napközben alig alszik – igaz, hogy mosolygós és beszélgetős, csak szinte folyton akar a cicin lógni, innen is gondolom, (meg hogy nem nagyon nyel), hogy alig van tejem. Tejelválasztó teát nem ihatok, mert félek, újra begyullad a mell.
    Amúgy a bal mellemben apró, fájdalmas néhány milis csomók vannak, amiket már a múltkor sem tudtam kimasszírozni és most sem. Tejelválasztó teát nem ihatok, mert félő, hogy újra begyullad a mell.
    Mit tehetek
    – a mellel, hogy ne gyulladjon be újra?
    – a tejjel, hogy több termelődjön (azon túl, hogy gyakran ciciztetek?)
    Mellesleg 🙂 3080g-mal jöttünk haza a kórházból, 1 hónaposan 4040g, 2 hónaposan 5140g volt, azóta 2,5 hét telt el, most 5480g. – Azaz az utóbbi két és fél hétben a heti átlag 250g gyarapodás helyett átlag 140g-t nőtt.
    Első gyermekemnél azért kellett 3 hónaposan elkezdeni az anyatejes szopik utáni tápszeres kipótlást, mert 2 hétig nem ment a súlya. (igaz ő folyton sírt és már a cicit sem akarta elfogadni)
    Mit tanácsolnak? Várom szíves válaszukat köszönettel!

    Válasz: Ha folyamatosan begyullad a melled, annak több oka is lehet, pl. ha kisgyerekek vesznek körül, akik gyakran betegek, de okozhatja az is, hogy a baba nem jó technikával szopik vagy pedig a túl szoros vagy műszálas melltartó.
    A babának nem heti szinten kell gyarapodnia, de tökéletes jelenleg a hízása, hiszen a 3. hónapban a hízás már lassul és ez így normális. Havi szinten legalább 400 grammot kell híznia, ezalatt lehet csak szükség pótlásra.
    Ha naponta legalább 5-6 pisis-kakis pelusa van, és jókedélyű, akkor nem éhes.
    A legjobb tejszaporító a gyakoribb szoptatás, heti 140 grammos hízás mellett nem lehet kevés a tejed, nincs szükség szaporításra. Viszont a mellgyulladások miatt érdemes lenne felkeresned egy szoptatási tanácsadót itt tudod őket elérni telefonon: http://www.lll.hu/telefon

  • Niki

    2010. augusztus 02. hétfő

    Sziasztok!
    Kisbabám 3 hetes múlt. Eddig semmi gondunk nem volt, hetente 200g-ot hízott, sok tejem volt, de 2 nap alatt hirtelen alig lett.Egy evéskor mindkét mellből csak 50-et tud kiszívni, gyakran egy óra alatt, ezelőtt pedig 80-100 volt az adagja. Kapott tápszert, ami után ált. fél-egy órát alszik, aztán felsír, mert-gondolom-fáj tőle a hasa.
    Gyakran szoptatom, próbálom fejni, maszírozni, iszom az alkoholmentes sört, de a melleim mindig puhák.

    Van még esély, hogy újra annyi tejem legyen és elhagyhassuk a tápszert?
    A választ előre is köszönöm.
    Niki

    Válasz: A melleknek nem kell mindig keménynek lennie, a 3.-4. hét után már megint puhák, de ettől még van benne tej. Viszont ilyenkor van egy növekedési ugrás, ami miatt gyakrabban enne a baba. Etesd gyakrabban pár napig, akár óránként, kétóránként, ettől több tejed lesz. Emellett Laktoherb teát is ihatsz tejserkentőnek.

  • Enikő

    2010. július 27. kedd

    Sziasztok!
    Engem az érdekelne,hogy a kifejt és lefagyasztott tejet hogy adjam a babámnak ha valami miatt csökkene a tejem? Fel kell forralni mielőtt oda adnám?
    Egyenlőre még van elég tejem, mert az utolsó mérésnél 300g hizott 10nap alatt.Csak szopik. 2 hónapos a kisbabám.

    Válasz:Nem szabad felforralni, csak fel kell olvasztani és szobahőmérsékleten odaadni, vagy egy lábosba vizet tenni, max. 60 fokosra melegíteni és abba beleállítani a cumisüveget. A tejet mikrosütőben melegíteni vagy forralni nem szabad, mert elvesznek belőle az értékes fehérjék és immunanyagok.

  • Detty

    2010. július 23. péntek

    Szia Ági!

    Már egyszer megnyugtattál. Most 4,5hónapos a kisfiam és óránként is képes enni, de csak keveset aztán nyöszög. Az éjszakákat végigalussza. Kérdésem az lenne, hogy a meleg miatt lehet vagy kevés a tejem? Csak 2 naponta kakál.És nem fog így elapadni a tejem?Vagy ez már azt jelenti, hogy kezdjek neki valami mást is adni?Én ki szeretnék tartani 6hónapos koráig.
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Ez a meleg miatt lehet (az első tej vizesebb, jól oltja a szomjat), ettől nem fog elapadni a tejed, sőt a gyakrabbi ingerléstől még több lesz.

  • johanna

    2010. július 09. péntek

    A kislányom 3 hetes.Eleinte nehezen ment a szoptatás mert a mellbimboim nagyon befele állnak, de kitartoak voltunk és most már kezdünk belejönni. Talán ezért is van hogy annyira értékelem minden cseppjét az anyatejnek. Miközben szoptattam észrevettem hogy a mássik mellemböl is csöpög a tej, amit ugy tudtam hogy természetes , ezért alátettem egy cumisüveget és a kifogott tejet lefagyasztottam, hogy szükség esetén inkább ezt használjam majd és nem tápszert. Van hogy egy etetésnél 30-70 ml is kicsöpög, pedig nincs tul tele a mellem. Normális ez a mennyiség , vagy van valami baj a melleimmel?
    Olvastam hogy az anyatej 2 részböl áll: az elsö édesebb, de igazán a második része a táplálo. Kb milyen mennyiségtöl lehet elmondani hogy már a táplálo következik az én esetemben? Ezt azért is kérdem mert érdemes-e lefagyasztanom a kicsöpögött tejet?
    Elöre is köszönöm a válaszokat.

    Válasz: Nem kell foglalkoznod vele, hogy tápláláló vagy nem, nyugodtan gyűjtsd össze a kicsöpögött mennyiséget és fagyaszd le. Ennyi csöpögés egyébként normális, később ez csökkenni fog.

  • Katóci

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    A babám 2 hetes és nem gyarapodik a súlya. (Császárral szültem, és szülést követő 6 óra múlva hozták ki a babát szopizni.)3800 gr-al született. A kórházból 3620 gr-al engedtek ki 3 nap múlva.Hazaérkezést követően 3520 gr lett a súlya, majd 3440 gr. Most elértük a 3480 gr-ot de nem megy feljebb. Iszom a szoptatós teát, és szedem az Urtica Urens D6-ot napi 1×5 szemet és napi 3-4 liter folyadékot iszom. Sűrűn mellre teszem a babát.Fejni egyszerre csak 10 gr-ot tudok. Van valamilyen tanácsod hogyan gyarapíthatnám a tej mennyiségét és a baba súlyát, mert nem szeretném tápszerrel pótolni, ha nem muszály? Előre is köszönöm.

    Válasz: Először is: mérd meg minden evés után a babát, hogy mennyit evett. Ha 70-100 gramm között vagy afelett eszik az nagyon jó, ha jóval alatta, akkor van gond a tejjel. Ha sűrűn mellre teszed a babát, akkor feltehetőleg nem a tej kevés, mert a sűrű mellretétel szaporítja a tejet legjobban, de előfordulhat, hogy nem szopizik elég hatékonyan és ez a gond. A lefejt tejet kiskanállal vagy csőrös pohárral odaadhatod neki, ha éhes, akkor elfogadja. Mivel ő még nagyon pici, ezért a lassú gyarapodás, a fogyás súlyos probléma, ezért ne magad kísérletezz, kérj azonnali segítséget a védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól! (a telefonszámaikat a http://www.lll.hu oldalon találod)

  • Betti

    2010. július 06. kedd

    Két hónapos a kisbabám, és már csak cumisüvegből akar enni. Ha adom a cicit a szájába sír és nem kapja be. Nem tudom, hogy miért nem akar szopizni, pedig van tejem elég. Hogyan tudnám újra rászoktatni a cicire? Előre is köszönöm a segítséget.

    Válasz: Először is: hagyd el teljesen a cumisüveget és néhány napig csak szoptasd, akár 1-2 óránként kínáld meg cicivel. Ha nem szopizik eleget, a pótlást kiskanállal vagy csőrös pohárból kaphatja. Ezzel vissza fog szokni a cicire, ha kitartó vagy.

  • Kriszti

    2010. július 01. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem 2hónapos a csöppségem,és én is hasonlóképpen elbiztam magam,hogy van elég tejem.Már szinte az első napokban könnyedén tudtam szoptatni,hizott a babám már a kórházban is,olyan ügyes volt.De pár napja este adnom kell az éjjel lefejt tejet szopi után,mert max.:70ml tejcsi van a két cicimben összesen.Tegnapelőtt éjjel pedig-mert 7 órát alszik,ilyenkor lefejem a tejcit-az éjszakai fejésnél 10ml-t tudtam fejni összesen.Kétségbe estem,mert tudtam,hogy másnap este bömbizni fog vacsinál,és én nem tudom mivel megetetni szopi után.Igy is lett.Adtunk egy pici tápszert neki,ettől megnyugodott.A súlya rendben van,3470g a születési súlya,most pedig 4800g.Mégis,ha 120ml-nél kevesebb tejet szopizik,nagyon keservesen sir szopi után,jelezve-gondolom én-hogy éhes.Napi 7-szer szopizik.Mit tegyek?Iszom a teát,alkoholmentes sört,rengeteg vizet…nagyon szeretnék szoptatni!!!!
    Köszönöm a segitséget!
    Üdv.:Kriszti

    Válasz: Este jóval kevesebb tej van a mellben, mint napközben, viszont ez laktatóbb, most a meleg miatt még jobban oda kell figyelni a folyadékutánpótlásra, ezért lehet, hogy estére még kevesebb a tejed. Próbáld meg, hogy késő délután és este gyakrabban teszed mellre, akár félóránként, óránként is, hogy biztosan eleget szopizzon (és ezzel a tejet is serkented)

  • Barby

    2010. június 19. szombat

    Kedves Ági!

    Bár nem teljesen ide tartozik a problémám de sehol nem találok rá választ.Tehát,az én lányom 3 hónapos van is tejem jut is marad is eddig nagyon szépen evett üvegből és mellből is.Viszont miotta megtanultam fekve szoptatni azóta csak szopni hajlandó.Hogyan tudnám újra rászoktatni az üvegre is?
    Nagyon sok a tejem és lassan a fagyasztom is tele van vele.Néha jol jönne ha enne üvegböl is igy apa is tudna segiteni nekem.
    Egyáltalán érdemes-e visszaszoktatni?

    Nagyon szépen köszönöm a választ!

    Válasz: Nem érdemes visszaszoktatni, a cumisüvegre anyatejes babának nincs szüksége és cumizavart okoz, ami a szoptatás rovására mehet. Viszont meg lehet tanítani puha csőrű itatós pohárból inni, vagy kaphatja a tejet, ha te nem tudsz vele lenni, kiskanállal, vagy pohárból is.

  • Detty

    2010. június 17. csütörtök

    Szia!

    Mi 3,5 hónaposak vagyunk.Ujjabban sikítva ordítunk (a védőnő szerint a fogától).Eddigvolt elég tejem, de 3nap láz után lényegesen lecsökkent, Már nagyon sűrűn szopiztatom. Még jól tűri a kínzást. A kérdésem az lenne, hogy ha nem lesz elég mégsem neki a tejem, adhatok-e valami szilárd pótlást neki, ha igen mit?A választ előre is köszönöm.

    Válasz: 3,5 hónaposan nem szabad szilárd étellel pótolni. Ha nem elég a szopi – ami szerencsére egyelőre nem áll fenn -, akkor tápszerpótlásra van szükség.

  • Emese

    2010. június 07. hétfő

    Sziasztok!
    2 hetes múlt a kislányom és nem tudok szoptatni. A mellbimbóim nagyon laposak, nem is tudja befalni szegényke. A kórházban nem tanitottak meg, hogyan kell szoptatni, igy hamar rászokott a cumisüvegre. Próbáltam mellbimbóvédővel, ment egy pár napig, de már azt sem falta be. Szedtem tejserkentő bogyókat, ittam teát, de igy is kevés a tejem. Néha folyik, naponta 2x kifejem, de már egy hete nem adtam oda neki, gondolván, hogy kevés és nem lakik jól tőle. Nagyon sajnálom, h nem tudok szoptatni, valahogy fel szeretném használni a kifejt tejet mégis. Vegyitsem a táppal? El fog apadni, ha nem szopik?
    Segitsetek!

    Válasz:Ha nem szopik a baba, a tej elapad. Táppal semmiképpen ne keverd össze, hanem fejd naponta többször (3-4 alkalommal) és cumisüvegből add neki oda mindig a tápszer előtt, így nem fog elapadni a tejed és folyamatosan kaphat azt is a kicsi.
    Lapos mellbimbóval is lehet szoptatni: össze kell csípni a bimbóudvar közepét két oldalról, hogy be tudd adni a szájába és vákuum képződjön. Ha magadtól nem megy, beszélj szoptatási tanácsadóval, itt találsz hozzájuk telefonszámokat: http://www.lll.hu/telefon

  • Kriszti o.

    2010. június 06. vasárnap

    Sziasztok!

    Nálam az a probléma lépett fel, hogy a bal mellem csak nagyon kevés tejet termel, míg a jobb mellem kb. kétszer annyit. Próbáltam sűrűbben szoptatni a bal mellemből a babát, de ennek ellenére sem termelt többet, így tápszeres pótlásra kényszerültünk. Mi lehet ennek az oka? Mit lehet tenni a helyzet javítása érdekében?

    Válasz: Mindenkinél különbözik a két mell tejtermelése (a vérkeringéssel és a tejmirigyek számával van összefüggésben). Ha szoptatásonként két mellből szoptatsz, akkor a babának elég lesz a tej és nem kell a tápszerpótlás.

  • jUCUS

    2010. június 03. csütörtök

    szia!az lenne a kérdésem,ha lelki trauma /közeli haláleset/éri a szoptatós kismamát,akkor hogyan változik a tej mennyisége?Hogyan vészeljem át a napokat?Babám 4 hós,s nagyon jól szopik,még adni is tudok egy másik babának.De betegség miatt várható rossz már bármikor jöhet.De nem szeretném abbahagyni a szoptatást.Mit tegyek?Sajnos ezzel a problémával sehol nem foglalkoznak.Köszönöm

    Válasz: Sajnálom a helyzetet, nem egyszerű. Amennyire lehet, figyelj magadra! Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre, az étkezésre, és szoptass gyakran. Igény szerint. Remélhetőleg a baba közelsége, a szoptatás rád is megnyugtatólag hat majd. Előfordulhat, hogy mégis csökkenni fog a tej mennyisége, amíg megy (lelkileg, fizikailag), próbálkozz! De ha netán mégse menne, semmiképp ne hibáztasd magad!