Kevés a tej?

Minden kismama rémálma, hogy egyik napról a másikra kevés lesz a tej, a baba csak sír, éhes, és nincs elég anyatej a számára. De vajon mitől függ, hogy lecsökken az anyatej mennyisége? Valóban létezik olyan, hogy egyik napról a másikra „csak úgy” elmegy az anyatej? És mit tehetünk ellene?

Kevés a tej?A leggyakoribb tévhitek az anyatej mennyisége körül

1.Azért sír a baba evés után vagy evés után nem sokkal, mert nem lakott jól, éhes. Ez ilyen formában nem igaz: a születés utáni első hónapban azért is sírhat a baba szoptatás után, mert túl sokat evett, túl sok levegőt nyelt. 1 hónapos kor körül a hasfájás, illetve egyéb emésztési problémák okozhatnak gondot: sok csecsemő szopizás közben vagy utána kakil, hosszasan nyom, ezért is sírhat evés közben vagy utána. Ilyenkor a pocak masszírozásával (akár 1 percre abbahagyva a szoptatást), a lábak tornáztatásával (felhúzni a pici térdeit a pocijához) és hasfájás elleni szerekkel segíthetjük, hogy a bélgázok távozzanak, a picinek sikerüljön kakilni, valamint szoptatás közben is megböfiztethetjük, hogy ne kínozzák a bélgázok.

    2. Másik tévhit: ha nem bír ki két etetés között 3 (vagy később 4 órát), akkor kevés a tej. Az anyatej nagyon gyorsan emésztődik meg a kicsi pocakjában, ezért egyáltalán nem „kell” 3-4 órákat kibírnia a kicsinek két etetés között. Az első napokban-hetekben a kétóránkénti evés teljesen normális, aztán idővel magától átáll a kicsi a 3, majd a 4 óránkénti evésre.

    3. Ha nem telt a mell, hanem puha, akkor kevés a tej. A szülés utáni első időkben valóban nagyon teltek a mellek, de ez fokozatosan elmúlik, és közel az eredeti méretűre és „állagúra” állnak vissza a mellek. Ennek ellenére ugyanannyi tej van bennük, igény szerinti szoptatás esetén éppen annyi, amennyi a picinek kell. Gyakran tapasztalják a kismamák, hogy reggelre megtelnek a mellek, estére meg lötyögnek, ezért egyes védőnők és orvosok estére hozzátáplálást javasolnak, de ez teljesen felesleges, ugyanis az esti tejmennyiség valóban kevesebb, azonban az esti tej skokal zsírosabb, táplálóbb.

    4. Ha nem tudok eleget fejni, nincs elég tej. A legjobb fejővel sem tudsz annyit fejni, mint amennyit a baba ki tud szopizni. Én az első babámnál 2 hetes korában már 10 grammnál többet nem tudtam kifejni se kézzel, se fejővel, a baba mégis mindig jóllakott, fél éves korára közel 10 kiló volt :o)

    5. Ha nem szopizik a baba bizonyos mennyiséget, akkor kevés a tej. Mindegy, hogy mennyit eszik a szomszéd gyereke, az ismerős gyereke, vagy hogy mit írnak a könyvek: Te sem mindig a dietetikai szakkönyvekben írt kalóriamennyiségeket eszed meg naponta, mégis élsz és virulsz. A babánál ez ugyanígy van: attól, hogy 1-1 mérésnél „csak” keveset eszik, még egészségesen fejlődhet. Sőt vannak olyan renitens csecsemők, akik folyamatosan keveset esznek, mégis híznak

    6. Ha nem hízik eléggé, akkor kevés a tej. Vannak olyan időszakok, amikor a baba hízása megtorpan. Ez akár 1 hónapig is tarthat. Aztán pár hét alatt behozzák a lemaradást. Az első 3 hónapban a heti minimum hízás 100 gramm, ami havonta 400 grammot jelent. De az is lehet, hogy az egyik hónapban csak 300 grammot hízik, a következőben pedig fél kilót.

    7. Mindig elalszik szopi közben, csak cumizik rajta, így nem lakik jól. Ez teljesen komoly: hallottam már olyan babáról, aki a kórházban csak cumizott az anyamellen, ezért már az elején tápszeres lett. Pedig az egészen kicsik általában órákat cumiznak az anyamellen, ez biztonságérzettel tölti el őket, és természetesen közben kortyolnak a tejből is. Az is természetea, hogy elalszik szopi közben, hiszen az anyatej kiváló nyugtató hatással rendelkezik a baba és az anya számára is!

    8. Ha nem alussza át az éjszakát, kevés a tej. A csecsemők többsége sokáig nem alussza át az éjszakát, sőt még 2-3 éves korban is fel-fel ébrednek, ez nem függ az anyatej mennyiségétől, sem attól, hogy mennyit evett a pici este. Sőt: még rossz is lehet, ha jól megtömjük a kicsit elalvás előtt, gondoljunk csak bele, milyen rossz nekünk felnőtteknek is jóllakottan ágyba bújni.

    Miért lesz kevés?

    A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés vagy egyáltalán nincs tejmirigy, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy az anyuka az első 1-2 hét sikerei után másokra hallgatva cumit ad a babának, néha cumisüvegből megitatja, megpróbálja időre etetni, ha pedig esténként vagy a 4-6 hetes korban bekövetkező növekedési ugráskor úgy tapasztalja, hogy kevés a tej, elkezd pótlást adni a picinek.

    Honnan tudhatom elég-e a tej?

    Ha a baba naponta 1-2-szer kakil (az első hónap után ez ritkul és a heti 1 kaki is normálisnak számít), és legalább 6-7 alkalommal pisil (pelenkacserekor nedves a pelus), akkor nem lehet gond, hiszen, ami ki tud jönni az be is ment…
    Emellett a havi szinten folyamatos hízás még a fő ismérv (nem a heti szinten hízás!!! és a mértéke is csak a fentiekben leírtak szerint számít).
    Mindemellett, ha a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, akkor nem biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik.

    Anyatej serkentés

    A legjobb anyatej-serkentő maga a baba: ha úgy tapasztalod, nem elég neki az anyatej, kezdd el gyakrabban szoptatni, vagy egy darabig szoptasd két mellből! Egy szoptatáson belül többször is váltogasd a melleket, mert a tej szoptatás közben termelődik.

    Ha sokat mászkálsz, leterhel a házimunka, lassíts egy pár napra!

    Fontos az is, eleget egyél-igyál. Nem kell mértéktelenül enni, de a szénhidrátszegény étkezés és a napi 2 liternél kisebb folyadékbevitel gondot okozhat.

    Ha még így se nő meg 2-3 nap alatt a tejmennyiség, akkor próbálj egy napot teljes nyugalomban tölteni csak a babával kettesben, csak rá koncentrálva, minél többször megszoptatva.

    Kipróbálhatsz tejserkentőket is. Ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha tényleg kevés a tej, felesleges már a szülés után rögtön elkezdeni a használatukat.

    Tejserkentők:
    – Laktoherb tea (napi 1-2 csésze elég, nem kell literszám inni)
    – Fitolac és egyéb más tejserkentő teák (ezek is teljesen jók)
    – egy házilag készíthető teakeverék: citromfü, kakukkfü, csalánlevél, édeskömény, kecskeruta, kamillavirág. Másfél liter felforralt vízbe 6 teáskanálnyit kell tenni, majd 20 perc múlva leszűrni. A napi folyadékszükséglet nagy részét is fedezi, amellett, hogy tejserkentő. Az alapanyagokból azonos mennyiséget kell összekeverni (tehát egy másfél literes adaghoz 1-1 teáskanálnyit mindenből)
    – homeopátiás bogyók: Urtica Urens D6 – napi 3×5 golyó szedhető, 7 nap után 2 nap szünetet kell tartani, aztán, ha még mindig nem elég a tej, újabb kúra kezdhető. Alfa Alfa D9 – szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szemet lehet bevenni. Ennél is 7 nap után 2 nap szünet következik. Előnyez az Urticával szemben, hogy attól megfájdulhat a baba hasa, ettől viszont nem.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

264 Comments

Comment navigation

  • Ági

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hetes múlt, és néhány napja úgy veszem észre, hogy apadni kezdett a tejem. Nappal 3 óránként eszik, ami kb. 60-70 percig tart, azután este 8-9 és hajnal 2 között alszik, majd újra 3 óránként kér enni. Eddig normális mennyiségeket evett, de most nincs neki elég. Éjjel és a reggeli első szoptatáskor megfelelő a mennyiség, utána folyamatosan csökken. Tegnap 60g-ok voltak, ma negatív csúcsot döntöttünk 40g-mal. Harmadik napja szedem az utricát, egyelőre hatás nélkül. Mindkét mellemből eszik minden alkalommal, közben igyekszem váltogatni is. A folyamatot nehezíti, hogy sokszor belealszik a szopizásba, így nagyon hosszúra nyúlnak az evések. Mit tehetek még, hogy megmaradhasson az anyatejes táplálás hozzátáplálás nélkül? Alkalmazhatok egyszerre több tejszaporító készítményt is? (Pl. az utrica mellé a Laktoherb teát?)

    Nagyon köszönöm a válaszodat!

    L. Ági

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez a normális állapot: a baba nem egyforma adagokat eszik, hanem reggel többet, aztán a nap folyamán egyre kevesebbet, mert az esti tej zsírosabb és táplálóbb. Reggel 150-200 grammot is, este már csak 30-70 gramm között, ez teljesen normális. Ha naponta 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis pelus, jókedvű, kiegyensúlyozott, ne kel fel gyakrabban, mint eddig, akkor elég neki a tej. A homeopátiás szerek 3-4 nap alatt hatnak, ha ezidő alatt nem érzed a hatását, akkor próbáld ki helyette a teát.

  • Kata

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági!

    Hat hete született a fiam 2000 grammal, emiatt a koraszülött osztályra kerültünk. Ott három óránként volt etetés, de éjszakára nem engedtek be szoptatni, így napi kétszer tápszert kapott. A tejjel semmi gond nem volt, még több is volt a kelleténél. Két hetesen haza engedtek minket, kijött a körzeti orvos és tanácsolta, hogy két óránként szoptassam. Ezt így is tettem, mire elérte a három hetes korát már óránként, félóránként sírt az ételért. Visszamentünk az orvoshoz, mire kitalálta, hogy kevés a tej, adjak neki pótlást. Ezt is megfogadtam, de már nagyon bánom, viszont a fiam erre is csak sírással reagált. A doktornő következő javaslata az volt, hogy a tejemtől fáj a hasa, adjak neki csak tápszert. Ezt is kipróbáltuk, egy darabig jó is volt, aztán kezdődött a keserves sírása tovább. Négy hetesen tanácsolta az infacolt hasfájásra, az sem használt, majd öt hetesen felírta

    • Kata

      2011. augusztus 04. csütörtök

      a kanalas görcsoldót evés előttit valamint evés utánit (papaverini hydrochloridum 0,1 g; phenobarbitalum natricum 0,2 g; sirupus simplex 30 g). Jelenleg ezt szedjük, de az étvágya szinte nem ismer határokat. A súlya jelenleg 3600 g, az adagja 60 g lenne, de ő 100 g-ot követel. Próbálok neki tejet adni, de csak 5 g-ot szopizik, pedig 20-30 ml-t le tudok fejni egyszerre. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám növelni a tejcsit, hogyan tudnám rávenni a kisfickót a szopizásra, valamint, hogy mi miatt csinálja ezt az erőlködést és nyöszörgést és hogy ezt hogyan tudnám enyhíteni vagy megszüntetni nála?
      Előre is köszönöm a válaszát. Egy kétségbe esett anyuka.

      • Vida Agi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        Mivel kis súllyal született, ezért van az, hogy hatalmas az étvágya, szopizzon, amennyit csak szeretne, a tápszert pedig hagyjátok, mert a cumisüvegtől cumizavara lesz. A tej a gyakrabb szoptatástól gyarapszik, akár 1-2 óránként is kaphat enni, amíg meg nem nő a tejmennyiség, utána pedig 2-3 óránként akár 50-60 percig is hagyd szopizni. Az erőlködés azért van, mert ilyenkor indul be az emésztése. Ilyenkor büfiztesd meg, ha a lábát huzigálja a hasához, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, ez segít neki majd pukizni és kakilni is.

  • Andi

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági!

    Második babám 5 hetes, elsővel egyáltalán nem sikerült a szoptatás, most is nehezen megy, mert ugyan az elején mindent jól csináltam, rengeteg tejem volt, mikor hazajöttünk a kórházból, itthon a sok stressz miatt – két gyerek, munka, párom – egyik napról a másikra szinte elapadt a tejem… Hosszas küszködés után napi 300g-nál nem tudtam többet adni neki (fejéssel együtt), a sok feszültség miatt, amit végül is egy akupunktúrás kezelés – úgy néz ki – megoldott, 1 hét alatt kb 600g lett a tejem. Már nem mérem, csak a pótlás mennyiségéből gondolom. Ezt azért írtam, hátha valakinek segít. A problémám az lenne, hogy minden evésre, ami 40-50 percig tart, mindkét ciciből, kb 50g-ot eszik, ezután fejek még 50et, pótlást ilyenformán mindig kell neki adnom, jó esetben tejet… Az lenne a kérdésem, hogy miért jön ilyen lassan a tej, ha szopizik, miért tudok utána ennyit fejni? Egy nap 6szor eszik, + egyszer fejek, egy evés fejéssel együtt másfél óra, így nem is fér bele több az időmbe, éjszaka is kétszer kelek… Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? A nagyobbik gyerek mellett több időt nem tudok szánni a dologra, így is az egész napom rámegy. Arra gondoltam, hogy ha annyira meg tudnám növelni a tejem mennyiségét, hogy az már 300g-al több legyen, mint amit ő enne, akkor hamar ki tudná szopizni azt, ami neki kell, és áttérhetnénk a csak szopira… De akkor a fejés megmarad, ami már nagyon nehéz… Mit tanácsolsz?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Valószínűleg az a gond, hogy rossz technikával szopik a kicsi vagy valami egyéb akadálya van annak, hogy eleget szopizzon (pl. rövid nyelvfék). Próbálj meg más testhelyzetben szoptatni, hátha úgy hatékonyabban tud szopni a kicsi, illetve érdemes szoptatási tanácsadónak is megmutatni, hátha ő észreveszi, hol csúszik el a dolog (és a nyelvféket is meg tudja nézni, hogy rövid-e)

      • Andi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        Kdves Ági!

        Köszönöm a válaszodat, a legelején (amíg nem kapott pótlást), rendesen kiszívta, most meg csak addig, amíg nagyon jön. Azóta körülnéztem a neten, és találtam hozzám hasonló „sorsú” anyukákat, akik úgy oldották meg, hogy mindig fejtek – volt aki 23 hónapon át – és a babának valóban könnyebb dolga volt, a gyorsan ömlő tejet kellett csak kiszopiznia… Hát, ha más nem sikerül, ezt fogom tenni, ha végre lesz tejem, nem hiszem, hogy abba merném hagyni a fejést.

  • Baron Szilvia

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Agi!
    Kisfiam 2 honapos es az utobbi hetekben nagyon nyugtalan volt, sokat sirt. Ma voltunk orvosnal, es kiderult, hogy nagyon keveset gyaraposott. Talan keves a tejem. Sajnos egy ket hete derek problemaval kuzdok, es azota fekve szotatok, es azt is eszrevettem, hogy nem tul feszesek a melleim. Elotte nagyon sok tejem volt, es a baba is nagyon jol hizott. A doktorno tapszer kiegeszitot akar adni, de en meg szeretnek mindent megtenni az anyatejes taplalasert. Mit tehet azert, hogy szaporitsam a tejemet? Szoptassak mindket mellembol, gyakrabban szoptassak, teat igyak? Kiszaporodhat meg ilyenkor ujra a tejem? Elore is nagyon koszonom segitseget. Tisztelettel: Baron Szilvia

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Igyál tejszaporító teát és szoptass gyakrabban néhány napig, akár 1-2 óránként. Bármikor szaporítható a tej, függetlenül a baba korától, de így az elején még mindenképpen.

  • Zsuzsa

    2011. július 28. csütörtök

    szia! nekem az lenne a kérdésem,hogy a stressz befolyásolhatja-e a tej termelődését?válaszodat köszönöm

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Igen, mindenképp! A stressz nagyon lecsökkentheti a tej mennyiségét.

  • Dávid

    2011. július 23. szombat

    Szia!

    Három hónapos lesz a második kislányunk és úgy tűnik, hogy hirtelen kevesebb lett az anyatej, pedig az első lányunknál volt elég tej, amíg el nem választottuk 1 éves korában.

    Szépen szopizik, aztán (elég hamar) elkezd kézzel-lábbal kapálózni.. ha szünetet tartunk, vagy másik cicire teszi a párom, akkor folytatja, szopizik akár két óra hosszát is, de a két ciciből 40-60g jön össze 2 óra szopizás alatt.. (ezidáig 150g volt egy szopizásnál egy ciciből). Most már második napja így megy ez. Próbálja 1 óra szünetekkel 2 óra hosszát szopiztatni. Belealszik néha, de dolgozik szorgosan, viszont a párom a ciciket teljesen üresnek érzi.

    Nem tudjuk, hogy mennyi a vészesen kevés anyatej számára! Kb. 5,5 kg, mindjárt 3 hónapos. A baba elég nyugodt egyébként, a súlya nem mozdul sehova, ma is volt már 3x széklete és 6-7x pisi is volt..
    Tehát a cikkben írtak szerint még van időnk kivárni?

    Mi a jobb megoldás? Ha szopiztatja óránként 2 óra hosszát, vagy ha hagyja a ciciket egy picit telődni (2-3 órát?) és hozzásegítünk egy kis tápszerrel? Fejni is próbált az első napon, de nagyon kevés jött össze. Gondolom, jobb ha a baba szopizza ki azt a picit is.

    Próbál pihenni és továbbra is figyelünk a folyadékbevitelre.

    Mire számíthatunk a következő napokban? Lassan újra több teje lehet?

    Köszönöm, ha tudsz segíteni!
    Dávid

    • Vida Agi

      2011. augusztus 05. péntek

      ha 5,5 kilós, akkor testsúlykilogrammonként naponta 120 gramm a tápanyagigénye, ennyit kéne ennie. Ha ennél jóval kevesebbet eszik, akkor szoptasson gyakrabban, akár 1-2 óránként napközben és igyon szoptatós teát, hogy több teje legyen. Ezzel néhány nap alatt megnő a tejtermelés és vissza lehet állni a ritkább szoptatásra.

  • Dana

    2011. július 20. szerda

    Kedves Ági 1 hetes a babám ,nagyokat szokott büfizni és pukizni, szegénynek hasmenése van (mert én a kórházban kaptam hashajtót, laevolac) ,mindkét mellből etetem ,minden szopizásnál ,mellként minimum 20 percet , nem tudom hogy elég-e neki.A kórházban csináltunk próba mérést, 4 napos volt a baba és akkor evett 30 g , próbáltam fejni de már nem jön semmi. Innám a tejserkentő teát , Laktoherb, de a szelek miatt nem merem ,mert a kórházban a csecsemős nővér leszidott hogy puffaszt mert édeskömény van benne, mit tegyek , mennyit kell enni egy ilyen pici babának és heti hány grammot szoktak gyarapodni ,és ha hasmenése van a babának akkor kell pótolni a folyadékot (babavíz) , igény szerint tetetem 2-3 óránként .Köszönöm előre is a választ. Dana

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      1 hetesen az a fontos, hogy igény szerint egyen. Nem kell tejet szaporítani, csak szoptatni, ameddig ő kéri, ő el nem engedi a mellet (ha elengedi, akkor is kínáld neki fel újra, ameddig már ő sem kéri), akár 50-60 percet is szopizhat még, ez a normális, így tud eleget enni. Fejni nem muszáj, csak ha nagyon túltelítődik a melled.
      Változó, hogyan gyarapodnak ebben a korban, van, aki nyomban hízni kezd, van, aki csak 3-4 hét után kezd hízni. Naponta testsúlykilogrammonként 150 grammot kell ennie a születés után, ha tehát pl. 4 kilós a baba, akkor napi 600 gramm a tápanyagigénye naponta.

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. július 09. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 4 és fél hónapos, és a következő a problémám a szopival kapcsolatban.
    Elejétől fogva a bal mellemből nehezebben és kevesebb tej jön, mivel másfél éve műtötték ( 5 cm-es fibroadenomát távolítottak el belőle).
    Eddig megoldottuk, evett is belőle, de 2 napja türelmetlen, lassan indul be a termelés, nem várja ki, sírni kezd. A jobból folyik rendesen.
    Így könnyen el apadhat a balból a tejcsi, ugye?!
    Máshogy is rátettem, de őt nem lehetett becsapni… 🙂
    Fél éves korig terveztem, hogy csak anya tejcsit kap.
    Egy mellből lehet szoptatni? Egyformák lesznek utána a mell méretek?
    Köszönöm segítséged!!!
    Üdv: Timcsi@Lázár

    • Andi

      2011. július 13. szerda

      Én csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. Első kislányomat fél évig egy mellből szoptattam ,mert a másik többször begyulladt és iszonyúan fájt. Végül úgy döntöttem abbahagyom a szoptatást abból a mellemből.
      A melleim mérete és formája semmit nem változott, szerintem ne aggódj emiatt.
      Kitartást a szopihoz:)

  • Csulikné Görgényi Xénia

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!
    Szeretnék segítséget kérni Öntől:
    Egyik kérdésem: Most 6 napos a kislányom,és úgy gondoltuk,adunk neki cumit,mert a kezecskéjét szopizta,és az orvos azt mondta,inkább legyen cumi,mint a keze,arról nehezebben szokik le.
    Viszont amint kiesik a cumi a szájából,ordít,és ez ugye éjjel eléggé bajos….nappal is 🙂
    Ön szerint adjak neki cumit,vagy még most amíg nem késő,hagyjuk el-bár ordít a lelkem ha nincs a szájában…?
    S 2 napig biztosan szívfájdítóan bömbölne…

    Másik kérdésem,az etetés,bár elmondta az orvos,nem egészen tiszta,hogy egy ennyi idős gyereknek mennyit is kell ennie,nekem ő 4 órákat alszik,ilyenkor keltsem fel,vagy keltsen ő ha éhes??
    Aztán van valamennyi tejem,de nem érzem elégnek,sőt,ha megnyomom,vagy jön belőle valami,vagy semmi,mégis nyugodtan alszik a babám,remélem nem a cumitól…?
    Helyes ha tápszerrel pótolok?Mert nem szeretném rászokatni,ezért nem tudom.
    Vizet mindennap adjak neki,és ha igen,mennyit?
    Nagyon köszönöm a válaszát,nagyon várom.
    Szép napot.

    • Enikő

      2011. július 03. vasárnap

      Ajánlom az http://www.lll.hu oldalt, míg Ági válaszára vársz!

      Egy 9 napos anyuka!

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ilyen kis korban még gyakran szopizzák a babák a kezüket, ez nem gond. Ne adj neki cumit, mert ez a szopizás rovására mehet és becsapja a baba ösztöneit, mert szopizza, de nem jön belőle semmi. Most szoptasd igény szerint, egyen annyit, amennyit csak kér, semmiképpen ne pótolj tápszerrel. 3-4 hét után általában már kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya és pont annyi tejed lesz amennyire a babának szüksége van, de ezt nem szabad siettetni és nem szabad cumival, pótlással összezavarni a babát, mert ez mindig az anyatej rovására megy. Kelteni csak akkor kell, ha nappal 3 óránál hosszabban alszik, éjjel nem kell felkelteni.

  • Szabó Katalin

    2011. június 28. kedd

    Sziasztok! Mit tegyek,ha éjjel bekeményedik mindkét mellem-mivel 12hetes kislányom este 22h-tól 4h-ig jóízűen alszik.Eleinte teljesen kifejtem 1-2szer,de ez igen fárasztó volt.A védőnőm azt mondta,inkább fejjek le csak egy picit,hogy megkönnyebbüljenek a melleim.Viszont azt is olvastam,hogy pont ilyen módon lehet elapasztani a tejet-amit viszont nagyon nem szeretnék.Kislányom eddig rendesen szopizott elég sokakat.Most viszont evés közben folyamatosan mocorog,kézzel-lábbal hadonászik.Olyan ,mintha nem jönne több tejem,vagy pukiznia,kakilnia kéne.Utóbbi esetleg az erőlködéstől lehet?Ráadásul 2óránként enni akar,az eddigi3-4helyett(amúgy összesen 5ször szopik 1nap).Lehet összefüggés az éjszakai mell lazítás és ezek között a problémák között?Ha igen,mit tegyek,hogy újra minden a régi legyen? A válaszokat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell teljesen lefejni ilyenkor, elég csak annyit, hogy ne legyen olyan kemény, nem fog elapadni, én is így csináltam.
      A gyakoribb szopizás a 3 hónapos növekedési ugrás miatt lehet, ami pont most aktuális nálatok, a kettő között nincsen összefüggés. Szoptasd pár napig napközben gyakrabban, egy szopi alatt akár többször is váltogatva a melleket.

      • Éva

        2011. július 10. vasárnap

        Kedves Ági!

        Ugyanezzel a problémával szembesülök, ugyanennyi idős a babám… Az írod a válaszodban, hogy csak annyit kell lefejni, hogy ne legyen olyan kemény. De mikor? Este 22-kor, a lefekvéskor, vagy éjjel félidőben?

        További kérdésem azzal kapcsolatos, hogy rendszeresen elzáródnak a tejcsatornáim, mindkét mellemben. Emiatt folyamatosan fejek a kezdetektől fogva, minden szoptatás után üresre (naponta 5-ször, 6-szor). Az elzáródások eredményeként az egyik mellemben most már folyamatosan csökken a tej mennyisége (azóta szaporító fejést csinálok) és át kellett térnem a két mellből szoptatásra is, az addigi váltott mell helyett mert így sem elég a tej. A másik, „jobb” mellemben pedig azóta viszont magától szaporodik a tej, mivel sűrűbben kap ingert. Most 240-260 ml-nél tartok, ami messze túl sok, de nem merem csökkenteni, mert félek, hogy elzáródik, ha nem fejem ki rendesen.
        A napokban észrevettem, hogy mintha benőtte volna a bőr némelyik tejcsatorna kivezető nyílását és amikor ezt a „zárat” sikerült eltávolítanom, vagy kidurrant magától (mint egy pattanás) akkor spriccelt a tej a mellemből és az elzáródás megszűnt, a mellem végre megkönnyebbült. Azt feltételezem, hogy az eddigi 8-10 elzáródás/enyhe mellgyulladás a 2,5 hónap alatt is emiatt lehetett, csak korábban nem vettem észre, hogy erről van szó.
        Van valami ötleted, hogy mi okozhatja ezt? Azt már nem is kérdezem, hogy mivel kezeljem, mert arra kénytelen-kelletlen rájöttem magamtól… Bár félek, nehogy elfertőződjön, amikor megnyitom az elzáródást (pl. körömmel). Inkább az oka és a lehetséges megelőzése érdekelne. Sajnos mindkét mellemet érinti a dolog, és 1 hete minden másnap jelentezik ez a probléma.
        Nagyon megvisel a folyamatos félelem attól, hogy begyullad mellem…

        Köszönöm,
        Éva

        • Vida Agi

          2011. július 16. szombat

          Amikor úgy érzed, hogy feszül és zavar, akkor kell fejni belőle.

          Próbáld meg, hogy mindig a bal mellel kezdesz, így a jobb kevesebb ingert kap kicsit.

          Ha higiénikusan csinálod (alapos kézmosás után), akkor nem lesz gond, ha megnyitod a tejcsatornát. A megelőzését sajnos nem ismerem, esetleg szoptatási tanácsadótól meg lehet kérdezni, mi okozhatja és van-e rá valami jó praktika, hogy ne alakuljon ki, a http://www.lll.hu oldalon megtalálod a tanácsadók telefonszámait.

  • Zsu

    2011. június 23. csütörtök

    Szia Ági!
    Az én kisfiam már elmult másfél éves és még mindig szopizik nagyon örülök,hogy ilyen sokáig tudtam szoptatni de most már szeretném kiiktatni a cicizést már mindent eszik a cici csak éjszaka kell meg elalvás előtt de már nagyon fáj amikor szivja ugy érzem nincs benne már elég tej nincs mit kiszivni. Próbáltam éjszakára teát adni neki mikor felébred de kéri a cicit a cumi meg sosem kellett neki egyáltalán nem cumizott még lehet, hogy most elfogadná a cumit de nem nagyon akartam adni neki, ha már eddig nem használtuk. Hogy szoktassam le a szoptatásról, vagy mivel helyettesitsem a cicit, ha nincs más megoldás akkor megpróbálhatom a cumit is. Ez az első babám ugyhogy nem igazán tudom, hogy müködik az elválasztás!
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ebben a korban a szopizás már inkább lelki igény, ezért nagyon nehéz bármivel is helyettesíteni, de ne aggódj, mert lehet, hogy te úgy érzed, nincs benne tej, de azért még van, különben nem szopizna a kicsi.
      A ciciről leszoktatásra 4 féle lehetőséged van:

      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Adry

    2011. június 22. szerda

    Szió! Az én Kislányom most 12 hetes. indig 2 ciciből szopiztattam, kivéve, éjszakánként, mert akkor elég volt Neki 1 is. Pár hete azonban megjött a menszeszem, s egyik napról a másikra nem volt hajlandó már szopizni:( Hiába kínáltam, idegesen fordítgatta a fejét, én tovább próbálkoztam, aminek a következménye az lett, hogy ordításban tört ki:( S csak a tápszerre nyugodott meg. Tudom, hogy bízni kell a Picúr ösztöneiben, de ez így ne jó, hogy ne szopizik:( Naponta többször eljátszotta ezt, s csak nagyon ritkán fogadta el, akkor is csak 3-4 percre, s utána megint sírásban tört ki. Most meg újra elfogadná a cicit, de most meg az a baj, hogy a régi 80-110g szopi helyett, csak 10-20g van a két mellemben:( S nagyon félek, hogy elapad lassan a tejem:( Mit tegyek? Régebben a Laktoherb bevált, mert jóval több tejem volt, de most hiába iszom, nem nő az adag:( Mit tanácsoltok? Vissza lehet még hozni a tejtermelésem? vagy már nincs esély?:( A Tápszert mindig hozzátáplálás miatt adtam, mert eléggé nagyétkű a Picúr, de ahogy hízik, ugyanolyan tempóban nő a hossza is. Tehát arányosan, de rohamosan nő.

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ha megint elfogadja, akkor az nagyon jó, néhány napig szoptasd gyakrabban két mellből, akár 1-2 óránként, így gyorsan visszaáll majd a tejtermelésed.

  • Tamás

    2011. június 18. szombat

    Kedves Ági!

    A kislányunk 2 hete született császárral 2750 g-osan. A kórházból 2660 g-al jöttünk haza (5 nappal szülés után), de 8 naposan már csak 2550 g volt a gyerek. Az édesanyja hiába próbálja szoptatni, akár 1,5 órát is, akkor is max. 30-40 grammot szopik. A gyermekorvos ekkor azt mondta, hogy tápszerrel egészítsük ki az anyatejet. Ráadásul folyton alszik a kislány és felébreszteni szinte lehetetlenség, így előfordul, hogy csak 6x eszik egy nap.
    Próbálkoztunk a fejéssel is, de 1 nap alatt max. 30 ml jön össze.
    Mit lehet tenni, hogy a kismamának több teje legyen és azt a gyerekhez is el tudja juttatni?

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Teljesen normális, ha egy 2 hetes baba 30-40-et eszik és hosszasan szopizik, akár 1-1,5 órát is. Szoptassa gyakran és hosszan, nappal ne hagyja 3 óránál hosszabban aludni, egy szoptatáson belül többször is váltson mellet, így gyarapodni fog a teje és a baba is biztosan jóllakik majd.

  • Eszter

    2011. június 16. csütörtök

    Szia! Kisfiam most 8hetes, születési súlya 3510gr volt ami mostanra 4600gr-ra nőtt. 1-2 hete tapasztalom hogy szopi alatt élesen felsír, idegesen mohón eszik illetve 40perc cici után is keservesen sír. Ez elmúlt napokban már szinte folyamatosan sír, ha nem cicin van. Elkezdtem mérni, reggel 110-130grammot is eszik, aztán délutánra ez lecsökken 80-100-re (mivel fél óra után is csak 40-50gr, már két mellből szoptatom!) Nagyon aggódom, hogy kevés neki a tej és nem fejlődik rendesen. Mikor vegyem fontolóra a hozzátáplálást? Nagyon nehezen viselem a sírását, de nagyon szeretném ha anyatejen maradna. köszi szépen a választ!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A babáknak nem kell minden etetésnél ugyanannyit enni, általában reggel többet, este pedig sokkal kevesebbet esznek, de az esti tej zsírosabb, laktatóbb. Ha úgy látod, hogy még éhes szoptatás után, akkor add neki oda a másik melledet is, amelyikből először szopizott, illetve szoptasd pár napig gyakrabban estefelé, akár óránként, hogy gyarapodjon a tejed (mellette ihatsz Laktoherb teát is tejszaporítóként)

  • kinga

    2011. június 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    3 hónapos a kisfiam. Súlya 5380 g. Eddig este 6-7 órát is aludt most kb 2 hete felkel min. 2 szer szopizni(30 percig/alkalom). És ezek egyre korábbi időpontok az éjszaka. Fáradok erősen. Összesen 7 szer eszik egy nap eddig 6 szor evett. Váltott mellből 30-40 percig. A gyerekorvos tápszerpótlást javasolt az esti szoptatás után, miután mondtam, hogy újra 3 óránként eszik éjszaka. Mértem ma délután 40 grammot evett(40 perc alatt!!! )
    Mit tegyek? Várjak még? De meddig? Vagy próbáljam ki az esti plusz tápszer-adást?
    Köszönöm
    kinga

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nem kell azonnal kiegészítéshez folyamodni, előtte próbáld ki inkább, hogy délután és este gyakrabban eteted, 1-2 óránként, ettől több tejed lesz és ő is jobban jóllakik majd. Egyébként teljesen normális, ha egy 3 hónapos baba éjjel 3 óránként eszik, és 2x felkel, a súlynövekedéssel együtt ugyanis nő a tápanyagigénye is.

      • kinga

        2011. június 20. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a válaszod, kipróbálom! 🙂
        A doki néni amúgy azt mondta hogy egy ekkora babának fontos lenne az agyi fejlődése miatt, hogy aludjon egyben 8-10 órát.Te erről mit gondolsz?

        Amúgy egyik este megkínáltam tápszerrel és elutasította (szerencsére 🙂
        köszönöm,
        kinga

        • Vida Agi

          2011. július 04. hétfő

          Ez tévhit. Ebben a korban még nem tudnak egyben 8-10 órát aludni a babák, mert még nagyon rövidek az alvási ciklusaik és gyors az emésztésük, ezért hamar megéheznek.

  • Judit

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem egy 5 hónapos kisfiam van. 2550-nel született (47 cm volt), 1 hónaposan 3850, 2 hónaposan 4440, 3 hónaposan 5030, 4 hósan 5250 volt. Ez utóbbi mérés 2 hete volt. Azóta mindössze 30 grammot hízott. Mivel ezzel párhuzamosan az éjszakáink is erősen kaotikusan alakulnak(kétszer kel, és mindkétszer eszik is, holott már volt olyan korábban, hogy 8-9 órát is aludt egy huzamban) az orvos azt tanácsolta, este egészítsek ki tejpéppel. Igen ám, de nappal is vannak zűrök, amit én eddig a fogzásnak tulajdonítottam. Ugyanis szopi után, meg szinte egész nap a keze a szájában van. Mondjuk nem szopja, hanem rágja. Mondtam a dokinak, hogy ez van, de Ő azt mondta, semmilyen fogzással összeköthető dolgot nem lát a szájában. Így aztán már teljesen bizonytalan vagyok mindenben. A szopik általában úgy zajlanak, hogy mikor elkezdjük olyan 5-8 percig rendesen eszik, utána elkezd fészkelődni. Rugdal a lábával, a kezével úgy nekitámaszkodik a cicimnek, hogy néha ki is húzza a saját szájából. Próbáltam lefogni a kezét, hogy ne csinálja, de akkor a fejével csinálja ugyanezt. Ha odaadom neki a másik cicit ott ugyanez történik. Ha mindezek után felemelem, akkor egy picit nyöszörög, majd elkezdi rágni a saját kezét, vagy a miénket. Ebből mindenki (otvos, védőnő, sőt mostmár én is) arra következtet, hogy nem elég neki a tej. Ez nem is csoda, hiszen nem gyarapszik rendesen. Ági, szerinted is így van ez? Adjak kiegészítést talán nappal is? Ezek a problémák egy bő hete jelentkeztek. Olyan pici baba volt, amikor megszületett, most is elég vékonyka (mondjuk mi se vagyunk se dundik, se magasak). Nem tudom, mit tegyek, félek, nem fejlődik rendesen. Egyébként mosolygós,jó kedélyű, aranyos baba, szeret játszani, és egyáltalán nem mondhatom, hogy sírós lenne.
    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Miután megduplázzák a babák a testsúlyukat, általában csökkenni szokott a hízás mértéke, ez normális. A leírtak alapján úgy tűnik, tényleg kevés neki a tej, próbáld meg ilyenkor, amikor türelmetlenkedni kezd szopi közben áttenni a másik mellre, majd ha ott is elkezdi, akkor visszatenni az előzőre, ettől gyarapszik majd a tejmennyiség és jóllakik a baba.
      Segíthet az is, ha gyakrabban, akár 1-2 óránként szoptatod néhány napig, hogy több tejed legyen.

  • Kata

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!
    Sajnos nekem is a tej mennyiségével van problémám. Császárral és 2970g-mal született kislányom 11 hetes, most 4570 gramm, szépen fejlődik, szeretném, ha ez így maradna, de sajnos a kezdetektől nagyon küzdelmes a „tejgyártás”. Estére szinte minden nap kevésnek bizonyul, a reggel lefejt tejjel próbálom betömni az éhesen maradt szájacskát. Evések után mindig fejtem, de volt egy időszak, amikor délután nem mertem, attól féltem, a következő evésig nem tudom „utángyártani”. Természetesen nem működött a dolog. Aztán az itt olvasottak alapján elkezdtem 2 mellből etetni vagy legalábbis fejéssel kiüríteni minkét mellemet minden evésnél, hirtelen nagyon biztató volt a mennyiség, végre nem gyomorgörccsel vártam az estét. Aztán ma este megint csak hiába nyúztuk egymást. Mitől változik ennyire a mennyiség? Be fog állni valaha is? Mit csináljak, hogy mindig legyen elegendő?
    Köszönöm,
    Kata

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Nem kell aggódnod, természetes, hogy változik a tejmennyiség, ez függhet attól is, te mennyit eszel vagy iszol, a te hormoningadozásaidtól (pl. ha megjön, akkor 1-2 napig kevesebb), de a baba igénye is megnőhet hirtelen. Valószínűleg nálatok a 3 hónapos növekedési ugrás okozta ezt a jelenséget, ez idővel elmúlik majd.

  • Dósa Zsuzsa

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm korábbi válaszod. Sajnos hiába próbálom kislányomat először mindig a jobb mellemből szoptatni, nem nőtt a tej mennyisége ebben a mellemben. Már szinte semmi nem jön belőle, igy a lányom már be se akarja kapni, csak a másikból hajlandó szopizni (ennyire okosak már 2 és fél hónapos korban?!) A teljes napi tejmennyiség, amit szopizik kb 5-600 ml és ennek 90%-a a balból jön. Fejéssel hogyan tudnék eredményt elérni? Hányszor fejjem egy nap? Mikor? Mennyi ideig? Van értelme fejni, ha semmi nem jön ki fejéssel?

    Előre is köszönöm válaszod!
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Fejéssel úgy tudod szaporítani, hogy minden szoptatás után (miután a balból szoptattál) fejsz a jobból is, akkor is, ha már nem jön, legalább 5-10 percet fejjél, mert kell az inger a mellnek. De nem kell aggódnod, egy mellből is tökéletesen lehet szoptatni.

  • Ibolya

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Igazából nem tudtam melyik cikkhez írjak, ezért elnézést érte.Egy kis segítséget szeretnék kérni. Sajnos teljesen egyedül vagyok, így nem nagyon tudok kitől megtudni dolgokat. Két hetes most a kislányunk, akinek jó étvágya volt. A kórházban azt a tanácsot kaptam, hogy tartsam a kórházi rendet a szoptatásra. Amit próbálok, de mivel a baba egyre többet van fenn, így hamarabb éhes, majd széteszi az öklét is. Érdemes adni neki minden esetben? Ezzel felborul a rend tudom, de nem tudom melyik a helyes megoldás. Általában az evései 20 percig tartanak.Illetve fürdés előtt vagy után érdemes cicire tenni? Érdemes előtte megciciztetni, hogy megnyugodjon és egy kicsit később fürdetni?? Illetve a háziorvosa a babának azt mondta, hogy itassuk teával, illetve vízzel is. Ez már adhatjuk neki? Mikor érdemes plussz folyadékot adni, honnan tudom?

    Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!
    Ibolya

    • Vida Agi

      2011. június 01. szerda

      A gond az lehet, hogy éhes, mert a 20 perc nagyon rövid egy ilyen pici babának, ő még nem tud olyan ügyesen szopizni, akár 50-60 perc is kellhet, mire teljesen jóllakik. Ha addig szoptatod, ameddig csak bírja (ha elengedi, visszakínálod neki), akkor biztosan jól fog lakni. Most, amíg még ilyen kicsi, nyugodtan etesd igény szerint, ez a legjobb neki és a tejtermelésnek is, később, 6 hetes kor után már lassan elkezd kialakulni a napirend is.

      • Ibolya

        2011. június 02. csütörtök

        Köszönöm!

  • betty

    2011. május 20. péntek

    Szia.Az én kisfiam 2 hetes.Van hogy 1.5 orrát is szopízik be be bobiskol de mihenst lerakom a kiságyba akkor felkel így tápszert szoktam adni neki 30 ml.Ennyire kevés lenne a tejem de érzem hogy szívja.Most azt próbáltuk hogy csak fél órát eszik de utána is kel neki a tápszer.éjszaka 2 szer kel fel.Reggel 6-tol 12-íg eszeget és nem tudom elaltatni mindig felsír 10 pecenkét.már nem tudok mit tenni kérlek segíts.Előre is köszönöm a válaszokat.

    • betty

      2011. május 23. hétfő

      Bocsi hogy zavarlak.Tudom hogy soknak válaszolnod kel de nagyon várom tanácsodat.Kétségbe eset kismama.Előre is köszönöm!

    • Eva

      2011. május 26. csütörtök

      Szia!
      Mintha Betty egy az egyben a mi esetunket irta volna le – kerlek valaszolj nekunk!
      Koszonom

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Nem kevés a tejed, hanem még nagyon pici a baba és nem szokott hozzá, mikor kéne aludni és hogyan. Szoptasd igény szerint, amikor megéhezik és addig, ameddig elfogadja. Utána büfiztesd meg, de ne tedd le a kiságyba, legyen még ott veled egy kicsit, amíg ébren van, nézelődjön, ettől 30-40 perc után elfárad majd és utána jobban alszik. Ne adj neki tápszert, ezzel is összezavarod csak, idővel nem fogja elfogadni a cicit.

  • Time

    2011. május 17. kedd

    Szia. Kislányom 5 és fél hónapos.Még szoptatok. Ez nem is lenne baj, csak 2 óránként napközben éjszaka pedig van hogy óránként is, de inkább másfél óránként. Tápszert nem fogad el. Már 3 félét is próbáltam, de már a száját is összeszoritja. Amugy mosolygós , vidám kisbaba. Az elalvásnál sir. A másik probléma , hogy a bal mellem már viszatért az eredeti állapotába, már csak a jobb melböl szopizik. Már kezdek fáradni az éjszakázástól is. Nem tudom mit tegyek. várom válaszod.

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Itt valószínűleg az a gond, hogy félreértelmezed a jelzéseit és akkor is megeteted, amikor nem éhes, hanem mondjuk álmos vagy csak unatkozik, így aztán ezt szokta meg a kicsi. Próbáld meg, hogy először csak nappal megfigyeled, hogy mikor kezd el sírni és mi a különbség az egyik és a másik sírás között. Amikor tudod, hogy azért sír, mert már unatkozik, akkor kösd le a figyelmét, játssz vele, amikor már álmos (ilyenkor általában el is alszik szopi közben), akkor fektesd le az ágyába. Ha ezt sikerül nappal megtanulnod, akkor éjszaka is ritkulhat majd a kelések száma.

  • Juli

    2011. május 15. vasárnap

    Szia!
    Kisfiam 3,5 hónapos, kizárólag anyatejet kap. Eddig semmi problémánk nem volt a szoptatással, csak néha fordult elő, hogy „cincálta” a cicimet, miközben felhúzogatta a lábát – gondolom, a bélmozgásai zavarták. Mostanra átalussza az éjszakát, este kilenctől reggel fél hét-hétig alszik, napközben ötször, néha, ha úgy igényli, többször eszik. Pár napja nagyon szenvedünk a szoptatásoknál. Szerdán kapta meg a három hónapos oltását (nem tudom, ez befolyásolta-e a dolgokat), csütörtök este nagyon nehezen aludt el, más problémánk nem volt. Pénteken délután és este már szenvedtünk a szoptatásnál, elkezdte azt, hogy kiszívta a ciciből az első tejet, ami könnyen jön, jó hangosan nyelve. azután kiköpte a cicit, és elkezdett sírni. Közben úgy tekergőzött, hogy azt gondoltam, kakilnia kell. Pár próbálkozás után áttettem a másik cicire, abból végül rendesen szopizott. Szombaton délutántól megint ugyanez volt a probléma. Vasárnap reggel is mindkét cicit be kellett vetni, és az ilyenkor szokásos 140 ml helyett csak 70ml-t tudtam utána lefejni. A dél körüli órákban már semmit sem tudtam szoptatás után kifejni, fél háromkor pedig annyira üvöltött, miután egyik cicit sem volt hajlandó elfogadni (a szájába vette mohón, mint aki régen nem evett, szívott bele hármat, aztán ordított)hogy lefejt tejet adtam neki. Ebbe belealudt, kb. 1 órát aludt, ébredés után azonnal megkínáltam cicivel, és akkor evett rendesen. ezt követően kb. óránként próbáltam etetni, nem sok sikerrel. A fürdés utáni etetéskor viszont megint borzasztóan üvöltött, és egyik cicit sem fogadta el, szinte meg sem próbálta szívni. Ekkor megint lefejt tejet kapott cumisüvegből, 150 ml-t megette, aztán szinte remegett, annyira kereste a cicit, ekkor viszont elég „bágyadt” volt ahhoz, hogy elfogadja a cicit, és evett mindkét ciciből még 20 percen keresztül. Először arra gondoltam, a növekedési ugrás miatt van, de akkor miért nem próbálja meg legalább a ciciből szívni a tejet? Nem tudom eldönteni, hogy kevés a tejem, vagy mi más baj van? Mit tegyek, hogy szoptathassak még? Hagyjam sírni, és ha elég éhes, akkor fog enni? Itt több helyen is azt olvastam tanácsként, hogy akár óránként tegyük mellre. És akkor mit tegyek, ha mellre teszem, de nem hajlandó enni, csak ordít?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezt valószínűleg az oltás okozhatja nála, kicsit nyűgösebb tőle, ezért tud nehezebben szopizni. Szoptasd tovább a megszokott időpontokban vagy akár gyakrabban is, és szépen visszatér majd a rendes kerékvágásba.

  • Hajnal

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági!
    10,5 hónapos a kisfiam, igény szerint szoptatom a kezdetek óta. Néhány nap alatt (picit egy megfázás is közrejátszott és megjött az első igazi menzeszem is szülés óta) szinte teljesen elapadt a tejem. Picim éppen lázas beteg, annyira szüksége van a tejre, próbál cicizni, talán még jön is pár korty. Szeretnék tovább szoptatni, kérlek, adj tanácsot. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Szoptasd gyakrabban, akár 1-2 óránként pár napig és igyál tejszaporító teát, ezzel visszajön a tejed.

      • Hajnal

        2011. május 18. szerda

        Köszi kedves Ági! Összebújva aludtam a kisfiammal és ittam teát is, a testközelség mindkettőnket megnyugtatott a péntek 13.-a esti közös sírás után (akkor fogyott el teljesen a tej, pedig szegény beteg manóka nagyon vágyott rá). Szombaton még kevés tej volt, vasárnap már félre is tudtam tenni. Mindenkinek üzenem, aki sokáig szeretne szoptatni, hogy hallgasson a szívére és az ösztöneire, mert ha anya és kicsi közt összhang van, akkor addig van tej, ameddig szüksége van rá a picinek.

  • Évi

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági,
    9 napos kislányom (22-én éjjel született) elég nehezen eszik. Kis súllyal született 2250 gramm, a kórházban kapott hozzátáplálást és amikor eljöttünk az orvos is írt fel tápszert neki. A szoptatás nagyon nehezen ment az elején, és most úgy érzem kevés a tejem. Az elmúlt két napban hétvégén megpróbáltunk teljesen leállni a tápszerről, de mivel pici a baba súlya aggódunk, nehogy baja legyen, mert nem eszik eleget. Sokat van ébren, ettől fáradt is, sokat nyűgös. Rengeteget van mellen, hogy próbálkozzunk, de sokszor bealszik szopizás közben, vagy kiköpi a cicit, aztán újra nyűgös, cuppog, hogy éhes. Kakilni nem kakilt két napja, az orvos szerint két nap nem gond, de ma már kellene neki. Félek, hogy ne legyen baja, de szeretném elérni, hogy tudjon rendesen szopizni. Az is előfordult már, hogy evett egy ideig, aztán kiköpte a cicit, majd nyűgösködött, de nyomás hatására még jött tej, visszatettem és ez ment egy ideig, de utána is nyűgös maradt.
    Minden ismerős, orvos, védőnő alapvetően mást mondd, és nem nagyon tudom mit is lenne a magoldás, hiszen ha szinte egész nap szoptatom, akkor nem tudok semmi mással foglalkozni, pihenni sem, ő pedig mégis nyűgös. Bizonytalan vagyok, hogy eszik-e eleget, és mi lenne a megoldás.
    Iszom két napja lektoherb teát, homeopátiás bogyócskákat is szedek, rengeteg folyadékot iszom, és étkezni is igyekszem rendesen, ami szintén nehéz az egész napos szoptatás mellett.
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Amíg ilyen kicsi a baba, természetes, hogy nem tudsz mással foglalkozni, hanem egész nap csak szoptatsz. Mivel kis súllyal született, szoptasd kb. 2 óránként (illetve igény szerint, ahogy kéri), a maradékot fejd le szoptatás után, ha 50-60 percet tart a szoptatás, az is teljesen normális ebben a korban még. Ez általában 2-3 hétig tart legfeljebb, utána már magadtól is tudni fogod, mikor éhes, ő is hamarabb végez majd és hatékonyabban tud szopizni, ha viszont az elején nem tud eleget „gyakorolni”, akkor több gond lesz később is a szoptatással.

  • éva

    2011. május 02. hétfő

    nekem lene egy kérdésem április 29 kelet volna megjöjön de még semi de szokot fájni a derakam lehet hogy végre terhes vagyok vagy nem

    • Gabi

      2011. május 06. péntek

      Ha időközben nem jött meg, és még nem teszteltél, érdemes lenne csinálnod egy terhességi tesztet!

  • Melinda

    2011. május 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom holnap lesz 11 hetes,de kb 1 hete már alig hízik,sőt,inkább fogy.Akkor voltunk oltáson és a doki mondta,hogy oda kell figyelni a súlyára,mert nem a tendenciát követi(görbét is mutatott a magasságunk alapján).Azt is mondta,hogy megint mérjem 1napig,hogy mennyit eszik,hogy biztos meglegyen az adagja,és hogy úgy szoptassak,hogy egyik mell 4perc,majd 16 a másik,utána pedig fejjem le az elsőt.1 hónap múlva kíváncsi,hogy így hogy alakul a hízása.
    Ami azt illeti én ilyet nem fogok tenni,egyrészt mértem már többször is egész nap,hogy mennyiket eszik-halálra idegeltem magam vele, és persze mindig meg volt az adag-másrészt nem tudok így szoptatni,hogy vegyem le 4 perc után a mellről szegénykét? És mért? Mindig is 1 mellből szoptattam,néha este kell 2.
    Azt is megjegyezte,hogy a hasán látja,hogy fogyott ezért kell figyelni rá(nem fogyhatott,mert minden héten többször is mértem és nem fogyott,csak azóta).Fejni tudok,általában 20-40-60ml/mell szopi után,de nem mindig fejek.

    A súlya így alakult:

    Születési -2940
    Kórházból -2770
    4 hetesen -3450
    8 hetesen -4150
    9 hetesen -4190
    10hetesen -4330 (Április 23.)
    Április 24.-4390
    Április 25.-4400
    Április 29.-4390 (ez d.u.-i mérés,általában este szoktam)
    Amióta megkapta az oltást sokkal gyakrabban is kér enni(sokszor fél-1óránként),sokkal nyűgösebb,nappal szinte nem is alszik.
    Lehet,hogy tényleg kevés a tejem neki?
    Egyébként sokat mosolyog,de van,hogy a mosolygást hirtelen nagy sírás váltja ki,ilyen nem volt korábban.

    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Tökéletesen alakult eddig a hízása, nincs okod az aggodalomra. A gond az lehet, hogy most van nála a 3 hónapos növekedési ugrás, ezért kér gyakrabban enni. Szoptasd néhány napi gyakrabban, igény szerint, ez jót tesz a tejtermelésnek és a hízásának is.

    • Aranka Szabo

      2011. május 13. péntek

      Kedves Agi,

      13 hetes a kislanyom, mint ujdonsult kismamanak eddig minden napra jutott egy „problema” :-), amin volt idegeskednem, de aztan megtalaltam a megoldast, az Te honlapdnak is nagyban koszonhetoen! Most egy kicsit a szoptatassal kapcsolatban vannak aggalyaim. Kizarolag anyatajet kap a kislanyom, se cumit se cumisuveget nem fogad el (hal’ istennek?!). Az utobbi egy hetben azonban mintha egyre kevesebbett enne. Mivel nagyon gyorsan jott eddig a tejem es boven, mindig csak egy cicibol evett eddig egyszerre, volt amikor egymas utan ketszer is ugyanabbol (nehogy tul sok elotejet egyen)Altalaban az adagjai jo reszet ejszaka ette meg, felalomban, mert nappal a gyors tej belovelles miatt nyugosebben tudtunk csak enni (mostanban mar ez is jobb lett amugy). De mivel mostanaban egyre tobbet alszik ejszaka, egyre kevesebbet is eszik…Rendesen fejlodik, 5,8 kilo, rendesen van pisi-kaki. Azonban egyre rovidebb ideig szopizik nappal is es nem is nagy intenzitassal. Fogalmam sincs hogy mennyiket eszik egyszerre, soha nem mertem azt sem tudom, hogyan kell egy szopizos babanal lemerni?! De azt is erzem, hogy nem telik mar meg a mellem sem reggel sem este, attol felek hogy kezd egyre kevesebb lenni, mert nem eszik rendesen. Hogyan kell lemerni, hogy mennyit eszik egy alkalommal? Mit csinaljak, ha tenyleg kevesebb mar a tejem? Hogyan vegyem ra a kislanyom, hogy tobbet egyen? Az lehet, hogy egyszer csak elapadhat a tejem?
      Elore is koszonom a tanacsokat.
      Tovabbi jo munkat.
      Udvozlettel
      Aranka

      • Vida Agi

        2011. május 18. szerda

        Nem kell aggódnod, este mindenkinek kevesebb kicsit a teje, de az esti tej laktatóbb is. Ha úgy látod, este még éhes, akkor szoptasd váltott mellből estefelé, így mind a kettőből ki tudja enni, ami benne van. De ne aggódj, ha tényleg éhes a kicsi, akkor fog szólni. Minden ok nélkül a tej nem apad el, hirtelen jelentős csökkenés csak betegségek esetén szokott fellépni (pl. magas lázzal járó betegség, kiszáradás stb.)

  • Meli

    2011. május 01. vasárnap

    14 hetes kisbabám van. Három hónapos koráig kizárólag anyatejet evett,de akkor sajnos megjött a menstruációm és azóta egyszerűen nincs elég tejem. Ettől teljesen kivagyok, rettenetes lelkiismeretfurdalás gyötör hogy nem tudom rendesen szoptatni. Mostmár naponta kétszer-háromszor tápszert is eszik. Mivel éjszaka is felkel még egyszer-kétszer igyekszem úgy időzíteni, hogy éjszakára csak a cici legyen. Mindenféle tejserkentő módszert kipróbáltam már, de igazából egyik sem vált be.
    Kérlek segítsetek, hogyan tudnám visszaállítani a tej mennyiségét, hogy elegendő legyen.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Próbálj meg gyakrabban szoptatni, néhány napig akár óránként-kétóránként napközben, ez segíti a legjobban a tejtermelést. Ha ez nem megoldható, akkor alkalmazd az ún. szaporító fejést: először 7-7, majd 5-5, 3-3, 1-1 percig fejjél felváltva mindkét mellen naponta legalább 1 alkalommal.

  • Dósa Zsuzsa

    2011. április 30. szombat

    Szia! Az a problémám, hogy a jobb mellemben jóval kevesebb a tej mennyisége (kb 20-30 ml), mint a balban. Kislányom 7 hetes, most még elég a tej a 2 mellből összesen, de attól félek, hogy később kevés lesz, hogy szinte a teljes mennyiséget a bal mellből szopizza. Mit tegyek, hogyan szaporitsam a jobb mell termelését?
    Válaszodat előre is kösznöm!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ez normális jelenség, mindenkinek kevesebbet termel az egyik melle, mint a másik. Szoptasd ugyanúgy abból a melledből is. Ha egy mellből szoptatsz, akkor a jobbot gyakrabban add oda, ha két mellből, akkor pedig mindig a jobbal kezdd a szoptatást, hogy több ingert kapjon.

  • Cseh Annamária

    2011. április 29. péntek

    Szia! A kislányom két és fél hetes és eddig elég jól szopizott. 3-4 óránként ébredt és 90-100 néha 120-at is szopizott egy mellből.Az elmúlt két napban viszont csak 70-80-at hajlandó enni. Mi lehet ennek az oka? Nem lehet elég tejem már?Mit tudok tenni, hogy megint a régi mennyiséget egye a baba?

    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Szoptasd két mellből, ez segít szaporítani a tejet.

  • Gabi

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!

    Nekem is a tej mennyiségével van gondom.5 hónapos a második lányom. Az első 29 hónapos. Egy hete a picinek nem nő a súlya, sőt inkább csökken. Mi lehet az oka? Mostanában rákapott az ujjára, azt szívja, cumit nem adtam neki. Eddig nagyon jól gyarapodott, eleinte egy kilókat havonta, így mostanra 7,6 kg pedig 3 kiló alattival született. Nemrég kapta meg a 4 hónapos oltását, és másnaptól jött elő egy hígabb, nyálkásabb széklete. Azóta nem hízik, ingadozik a súlya. Már régóta nagyon érdekli minden körülötte, főleg a nővére. Ezen kívül 17 hetes kora óta át is fordul a hátáról a hasára, és vissza is. Most már szinte kúszik, sőt néha kezdetleges mászást is látunk. Ez a stagnálás lehet a sok mozgástól, és az érdeklődéstől, avagy a fogzástól? Vagy esetleg a széklet az oka, ami valami vírustól lehet? Keveset eszik , így a tejem is lecsökkent már. Segíts kérlek, hogy megtaláljam az okot, és újra jó sok tejem legyen, illetve gyarapodjon.
    Köszönöm: Gabi

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Azért hízik kevesebbet már, mert már megduplázta a súlyát és többet mozog, ezért ez teljesen normális jelenség. Emellett a kézrágás és a nyálkás széklet a fogzás jele is lehet. Ebben a korban már felesleges a baba súlyát hetente mérni, ez csak aggodalmat okoz, mert heti szinten csökkenhet a súlya, inkább mérd csak havonta a súlyát, ha havonta legalább 400 grammot hízik 6 hónapos korig, akkor nincs gond.

  • Dóri

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni szoptatással kapcsolatban, mert teljesen tanácstalan vagyok, a környezetemben pedig mindenki mást mond, biztatás helyett néha inkább bírálnak, és ez tovább fokozza a tanácstalanságom. Kisfiam 4 hetes, 3760 g-mal született, 3600 g-mal jöttünk haza a kórházból, a 3 hetes mérlegelésen 4150 g-ot mértek, tehát szépen gyarapszik. Kezdetben szinte állandóan mellen szeretett volna lenni, két szoptatás között sokszor csak 20-30 percem volt, ami sokszor kiborított, de gondoltam, hogy majd csak túl leszünk a kezdeti nehézségeken. A problémám az, hogy mind a mai napig legalább 40 percig eltart egy szoptatás, ami nekem nem okozna gondod, de beleültették a bogarat a fülembe, hogy ez elég sok. A másik dolog amiben tanácstalan vagyok, az az, hogy egy alkalommal mindkét mellemből szoptatok, általában 20-25 percig hagyom az egyiken és amikor úgy érzem, hogy már nem nagyon szívja akkor átrakom a másikra. Próbáltam azt is, hogy csak az egyiket adom oda neki, de ha 40-50 percig rajta hagytam, akkor is „kérte” még a másikat is. Sokan azt mondják, hogy ne rakjam rá minkét mellre, mert később nem lesz neki elég, illetve az aggaszt engem is, hogy esetleg mindkét mellből csak a vizesebb tejet kapja meg. Közben meg megnyugtat az, hogy szemmel látható a gyarapodása, nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott baba, és 3-4 óránként kér enni, illetve most már éjszaka is csak egyszer kel fel (néhány napja beálltunk a napi 6-7 szopizásra). Pisis-kakis pelenka is van bőven. Ja és ha csak az egyik mellemre rakom rá, akkor a másikat ki kell fejnem, mert annyira feszül. Egyébként reggel és este, szoptatás után ki szoktam fejni a maradékot és kb 60-80 ml-t ki tudok még fejni a kettőből, van, hogy jóval többet is.
    Kérdéseim a következők lennének :
    Elég ideig hagyom-e egy mellen a kisfiam, vagy várjam meg amíg kiköpi az elsőt?
    Nem probléma az, hogy ilyen korán két mellből szoptatok?
    Minden szoptatás után ki kellene fejni a maradék tejet vagy nem szükséges?
    Elég a napi 6-7 alkalom a szopizásra, mert sok helyen azt írják, mondják, hogy ebben a korban még legalább 8-10 alkalommal kellene?

    Válaszaid előre is köszönöm!

    Üdv!

    Dóri

    • Dóri

      2011. április 27. szerda

      Még annyit szeretnék hozzátenni, ami fontos, hogy sajnos csak bimbóvédővel tudok szoptatni, mert lapos a mellbimbóm és a kicsi nem tudta beszívni a kórházban, ahol ezt a megoldást ajánlották. Azóta szép lassan próbálom leszoktatni róla, de most még csak úgy megy, ha szoptatás elején bimbóvédővel kezdünk, és a vége felé, amikor már nyugodtabb, leveszem a bimbóvédőt. Így néha már elfogadja.

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      4 hetesen egyáltalán nem sok a 40 perces szoptatás, akár 3 hónapos korig is lehetnek ilyen hosszúak, utána csökkennek majd jelentősebb mértékben.

      Egyáltalán nem gond, ha két mellből szoptatsz, de mivel a leírásod alapján bőven van tejed, lassan áttérhetsz a váltott mellből szoptatásra.

      Lassan a fejést is elhagyhatod, elég csak este kifejni a maradékot, illetve egy kicsit kézzel kifejhetsz akkor, amikor nagyon túl van telítődve a melled.

      Ha a baba elégedett, kiegyensúlyozott, jól gyarapszik, akkor elég már a 6-7 szoptatás.

  • zsuzsi

    2011. április 21. csütörtök

    ket honapos iker fiaim vannak az egyik a korhazba kelet maradjon fertozes miat a masik ithon szopizik de ejszaka nagyon nyugos szoptatom 12kor es 3 kor ejszaka is mert a teatol nem lakik jol jobban sir szopi utan is hajnalban sir 4-5ora kozt lehet nincs olyankor eleg tejem? vagy mi a baj ?mit tegyek hogy ne sirjon/ ha haza jon a testverke eleglesze a tej mind ketojuknek?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha azt szeretnéd, hogy legyen elég tejed, ne teáztasd a babát, mert így kevesebb ingert kap a mell és kevesebb lesz a tej is. Amikor ébred a baba, akkor szoptasd meg. Hajnalban azért sírhat annyira, mert vagy még éhes, vagy pedig a hasa fáj. Ez utóbbi ebben a korban nagyon gyakori, segíthet, ha minden étkezés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert.

  • kökörcsin

    2011. április 16. szombat

    szia!A lányom ápr. 14-én szült, de még semmi teje nincs 🙁 Mi az oka? Lesz javulás? Mit tehetne? Köszi a választ!

    • kökörcsin

      2011. április 18. hétfő

      Tegnap már 3 napos volt a picike, de még mindig változatlan a helyzet, nincs tejecske.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Általában a 3.-4. napon indul be a tejelválasztás a szülés után. Mindenképpen kezdjen el szoptatni, hogy kapjon ingert a mell, a baba pedig tudjon előtejet szopizni, mert ez nagyon értékes a számára.

  • Csiki Lenke

    2011. április 14. csütörtök

    Hello!

    Az en kisfiam 3 es fel honapos es korulbelul 3 hete orankent megebred ejszaka, szopizni. Eloszor a 3 honapos novekedesi lazra fogtam a dolgot, de mar nem hiszem, hogy az lenne, hisz 3 hete tart! Vajon nem eleg taplalo mar a tejem? Megjegyzem, hogy nekem csak ugy van tejem, ha folyamatosan tejserkento homeopatas gyogyszert szedek, es hogy a kisfiam 500 g-ot hizott az utobbi 3 heten, mig azelott 1.2 kg-ot hizott 1 honap alatt es maskeppen egy nagyon kativ, boldog kisbaba…

    Mi lehet az oka a gyakori ebredesnek? Potoljam tejporral az esti eteteseket? Mar nagyon faradt vagyok es nem birom sokaig ezt a ritmust 🙁

    • Csiki Lenke

      2011. április 20. szerda

      Hozzateszem, hogy az elmult heten kisfiam nem hizott semmit es kizartuk a kulonbozo fertozesek lehetoseget (fulto, vizelet kaki).

      Koszonom.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Megpróbálhatod, hogy nappal gyakrabban eteted, vagy az esti órákban gyakrabban, akár óránként megszoptatod, ha éhes, ez segíteni fog.
      De valószínűbb, hogy a kezdődő fogzás okozza a problémát.

  • Szilvi

    2011. április 14. csütörtök

    Szia Ági!

    A kis fiam 12 hetes lesz.Kb. 2 hete óránként szopizik. Este elalszik 8 körül és alszik reggel 3-4-ig,utána 1-1,5 óránként felkel szopizni és egész nap így csinálja,csak ugye nappal nem alszik!
    Mitől lehet ez?Nem eszik eleget?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ennek többféle oka is lehet:

      1. 12 hetes kor körül van egy növekedési ugrás, amikor több tejet kér a baba néhány napig, ezért gyakrabban eszik, ettől megnő a tejmennyiség, majd ezt követően elhagyja ezt a szokását.

      2. nem éhes, hanem csak félreértelmezed a jelzéseit, amikor sír megszoptatod, holott lehet, hogy csak unatkozik, vagy álmos. Ebben a korban nappal alvás és evés után már legalább 1,5-2 órát ébren szoktak lenni a babák, ha felkelt és evett, utána ne tedd a kiságyba, azt csak alvásra használjátok, hanem tedd járókába vagy játszószőnyegre, játsszon, nézelődjön kedvére, és amikor elfáradt (kb. 1,5-2 óra után), akkor tedd le aludni. Ne altasd el mélyen, hanem kis dédelgetés után tedd be a kiságyba és hagyd, hogy magától aludjon el.

  • Judit

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni, hogy a náthának és a tej hírtelen csökkenésének van e összefüggése? 6,5 hónapos kisfiam 8,40 kg. Kb. 3 hónapos korában úgy ébredt, hogy nem hajlandó többet szopizni, pedig tejcsi volt bőven. Mindent kipróbáltunk, de nem sikerült rávenni sehogy sem a szopizásra.Kifejtem, úgy adtam neki tovább. Két hete mind a ketten megfáztunk, én jobban, és onnantól drasztikusan lecsökkent a tejem és azóta is csökken. Előtte napi kb. 550-600 ml tejem volt, ahogy beteg voltam 500-400-250 ma pl. 170 ml volt. Iszom folyamatosan a tejszaporató teát, de az sem segít. Vissza lehet e hozni valahogy?
    Köszönöm a válaszodat előre is!

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Igen, a betegség miatt csökkenhet a tejmennyiség, különösen ha lázas is voltál. Próbáld meg az ún. szaporító fejést minden nap legalább egyszer: először 7-7 percig fejj mind a két mellből, utána 5-5, 3-3, majd 1-1 percig, ez segíthet a tejszaporításban, valamint a homeopátiás tejserkentőket is érdemes kipróbálni.

      • Judit

        2011. április 16. szombat

        Szia Ági!
        Köszönöm a válaszodat. Sajnos az ún. horror fejésen is túl vagyok, de az sem segít (már). Korábban a homeopátiás bogyót szedtem, de annál a teát jobbnak láttam. Ma már csak 40 ml tejcsim volt.
        Úgy látszik ennyi volt. A dr. néni szerint már eddig is szép volt!
        Judit

  • Timi

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági!

    Sajnos már 1 hónapja nem szoptatok, mert epehólyag műtétem lesz, és kemény diétát tartok, így nagyon kevés a tejem.Napi 40 ml, amit sikerül lefejnem mellszívóval!Az lenne a kérdésem, hogy ennél több is lehet a mellben?Lehet, hogy meg kéne próbálnom többször a szoptatást?3 hónapos a kislányom, és nagyon szeretném még anyatejjel táplálni!Hogyan vegyem rá, hogy újból elfogadja a mellet?(sajnos már hozzászokott az üveghez, és nagyon sír, ha nem jön egyből a tej).

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Igen, a mellben sokkal több van, mint amit te le tudsz fejni. Segíthet, ha félálomban próbálod szoptatni, vagy amikor már álmos, illetve ha teljesen elhagyod a cumisüveget és pár napig nagyon gyakran akár óránként mellre teszed a babát, a pótlást pedig kiskanállal vagy csőrös pohárból adod.

  • Kovács Noémi

    2011. április 05. kedd

    Most lesz 3 hónapos a kislányom.Eddig fejtem neki tejet, mert nem fogadta a cicim. Állandóan sírt rajta, kiköpte! (tornáztattam, büfiztettem, de ez sem segített..)Eddig semmi probléma nem volt a fejéssel, de két napja nem jön 20-30ml-nél több a mellemből. Tudok még valamit csinálni, hogy legyen tejem?próbálom a hercegnőmet szopiztatni is de nem sok sikerrel.Fél órát próbálkozunk és utána hisztiben tör ki, hogy éhes.(Már tudom milyen sírása van mikor éhes.)
    Remélem, hogy még lehet valamit csinálni…
    Előre is köszönöm a választ

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Ha nem tudsz már szoptatni, próbáld meg fejéssel szaporítani a tejet. Felváltva fejjél mind a két mellből először 7-7, aztán 5-5, aztán, 3-3, majd 2-2 percig minden nap, legalább 1, de akár 2-3 alkalommal is. Segíthet az is, ha szoptatós teát is iszol emellett.

    • Zemmel Viktória

      2011. április 17. vasárnap

      Kedves Kovács Ági!

      Most olvastam a problémád!
      Ha Budapesti vagy talán tudok megoldást javasolni!
      Az én kislányom sem volt hajlandó szopizni,mindig feneketlen ordításba tört ki!Lefejt anyatejet adtam neki.
      Megismertem egy lányt,végtelenül kedves és igazi profi!Az ő segítségével 3 alkalom után megtanultunk cicizni.most 16 hetesek vagyunk és imádja!:)
      Ha gondolod megadom az elérhetőségét!

      Z.Viki

      • Csiki Beáta

        2011. június 20. hétfő

        Szia!
        Az én problémám is hasonló, nem igazán akar szopizni a kisfiam. 5 hetes, és még nagyon szeretném szoptatni. Meg tudnád adni a lány elérhetőségét? Előre is köszönöm.
        Csiki Bea

        Az email címem: bea.csiki@Gmail.com

      • Dékány Viktória

        2011. június 25. szombat

        Kedves Viki!

        Légyszíves nekem is küldd el annak a hölgynek az elérhetőségét!

        dekany.viktoria@gmail.com

        Köszsönöm:
        szintén Viki;-)))))

  • reni

    2011. március 16. szerda

    szia!kislányom 2és fél hetes az lenne a kérdésem,hogy túl sokat szopizik?van olyan hogy 2 órákat is a mellemen van és még utánna sem elég neki? az éjszakát végig aludja:) e félek hogy kevés a tejem.Már nem is olyan fehér mint az elején enyhén átlátszós. válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      2 és fél hetesen teljesen normális, hogy akár 1-2 órát is folyamatosan szopizik a kicsi, ne aggódj, ha ilyen hosszan szopizik, akkor biztosan nem kevés a tej. A tej állaga változik a szoptatás folyamán, szülés után nagyon sűrű és sárgás, később átlátszó és fehér lesz, de attól még ugyanolyan tápláló, tehát ez nem számít. Ha végigalussza az éjszakákat, akkor biztosan nincs gond a tejjel és nem éhes a baba.

Comment navigation