Kevés a tej?

Minden kismama rémálma, hogy egyik napról a másikra kevés lesz a tej, a baba csak sír, éhes, és nincs elég anyatej a számára. De vajon mitől függ, hogy lecsökken az anyatej mennyisége? Valóban létezik olyan, hogy egyik napról a másikra „csak úgy” elmegy az anyatej? És mit tehetünk ellene?

Kevés a tej?A leggyakoribb tévhitek az anyatej mennyisége körül

1.Azért sír a baba evés után vagy evés után nem sokkal, mert nem lakott jól, éhes. Ez ilyen formában nem igaz: a születés utáni első hónapban azért is sírhat a baba szoptatás után, mert túl sokat evett, túl sok levegőt nyelt. 1 hónapos kor körül a hasfájás, illetve egyéb emésztési problémák okozhatnak gondot: sok csecsemő szopizás közben vagy utána kakil, hosszasan nyom, ezért is sírhat evés közben vagy utána. Ilyenkor a pocak masszírozásával (akár 1 percre abbahagyva a szoptatást), a lábak tornáztatásával (felhúzni a pici térdeit a pocijához) és hasfájás elleni szerekkel segíthetjük, hogy a bélgázok távozzanak, a picinek sikerüljön kakilni, valamint szoptatás közben is megböfiztethetjük, hogy ne kínozzák a bélgázok.

    2. Másik tévhit: ha nem bír ki két etetés között 3 (vagy később 4 órát), akkor kevés a tej. Az anyatej nagyon gyorsan emésztődik meg a kicsi pocakjában, ezért egyáltalán nem „kell” 3-4 órákat kibírnia a kicsinek két etetés között. Az első napokban-hetekben a kétóránkénti evés teljesen normális, aztán idővel magától átáll a kicsi a 3, majd a 4 óránkénti evésre.

    3. Ha nem telt a mell, hanem puha, akkor kevés a tej. A szülés utáni első időkben valóban nagyon teltek a mellek, de ez fokozatosan elmúlik, és közel az eredeti méretűre és „állagúra” állnak vissza a mellek. Ennek ellenére ugyanannyi tej van bennük, igény szerinti szoptatás esetén éppen annyi, amennyi a picinek kell. Gyakran tapasztalják a kismamák, hogy reggelre megtelnek a mellek, estére meg lötyögnek, ezért egyes védőnők és orvosok estére hozzátáplálást javasolnak, de ez teljesen felesleges, ugyanis az esti tejmennyiség valóban kevesebb, azonban az esti tej skokal zsírosabb, táplálóbb.

    4. Ha nem tudok eleget fejni, nincs elég tej. A legjobb fejővel sem tudsz annyit fejni, mint amennyit a baba ki tud szopizni. Én az első babámnál 2 hetes korában már 10 grammnál többet nem tudtam kifejni se kézzel, se fejővel, a baba mégis mindig jóllakott, fél éves korára közel 10 kiló volt :o)

    5. Ha nem szopizik a baba bizonyos mennyiséget, akkor kevés a tej. Mindegy, hogy mennyit eszik a szomszéd gyereke, az ismerős gyereke, vagy hogy mit írnak a könyvek: Te sem mindig a dietetikai szakkönyvekben írt kalóriamennyiségeket eszed meg naponta, mégis élsz és virulsz. A babánál ez ugyanígy van: attól, hogy 1-1 mérésnél „csak” keveset eszik, még egészségesen fejlődhet. Sőt vannak olyan renitens csecsemők, akik folyamatosan keveset esznek, mégis híznak

    6. Ha nem hízik eléggé, akkor kevés a tej. Vannak olyan időszakok, amikor a baba hízása megtorpan. Ez akár 1 hónapig is tarthat. Aztán pár hét alatt behozzák a lemaradást. Az első 3 hónapban a heti minimum hízás 100 gramm, ami havonta 400 grammot jelent. De az is lehet, hogy az egyik hónapban csak 300 grammot hízik, a következőben pedig fél kilót.

    7. Mindig elalszik szopi közben, csak cumizik rajta, így nem lakik jól. Ez teljesen komoly: hallottam már olyan babáról, aki a kórházban csak cumizott az anyamellen, ezért már az elején tápszeres lett. Pedig az egészen kicsik általában órákat cumiznak az anyamellen, ez biztonságérzettel tölti el őket, és természetesen közben kortyolnak a tejből is. Az is természetea, hogy elalszik szopi közben, hiszen az anyatej kiváló nyugtató hatással rendelkezik a baba és az anya számára is!

    8. Ha nem alussza át az éjszakát, kevés a tej. A csecsemők többsége sokáig nem alussza át az éjszakát, sőt még 2-3 éves korban is fel-fel ébrednek, ez nem függ az anyatej mennyiségétől, sem attól, hogy mennyit evett a pici este. Sőt: még rossz is lehet, ha jól megtömjük a kicsit elalvás előtt, gondoljunk csak bele, milyen rossz nekünk felnőtteknek is jóllakottan ágyba bújni.

    Miért lesz kevés?

    A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés vagy egyáltalán nincs tejmirigy, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy az anyuka az első 1-2 hét sikerei után másokra hallgatva cumit ad a babának, néha cumisüvegből megitatja, megpróbálja időre etetni, ha pedig esténként vagy a 4-6 hetes korban bekövetkező növekedési ugráskor úgy tapasztalja, hogy kevés a tej, elkezd pótlást adni a picinek.

    Honnan tudhatom elég-e a tej?

    Ha a baba naponta 1-2-szer kakil (az első hónap után ez ritkul és a heti 1 kaki is normálisnak számít), és legalább 6-7 alkalommal pisil (pelenkacserekor nedves a pelus), akkor nem lehet gond, hiszen, ami ki tud jönni az be is ment…
    Emellett a havi szinten folyamatos hízás még a fő ismérv (nem a heti szinten hízás!!! és a mértéke is csak a fentiekben leírtak szerint számít).
    Mindemellett, ha a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, akkor nem biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik.

    Anyatej serkentés

    A legjobb anyatej-serkentő maga a baba: ha úgy tapasztalod, nem elég neki az anyatej, kezdd el gyakrabban szoptatni, vagy egy darabig szoptasd két mellből! Egy szoptatáson belül többször is váltogasd a melleket, mert a tej szoptatás közben termelődik.

    Ha sokat mászkálsz, leterhel a házimunka, lassíts egy pár napra!

    Fontos az is, eleget egyél-igyál. Nem kell mértéktelenül enni, de a szénhidrátszegény étkezés és a napi 2 liternél kisebb folyadékbevitel gondot okozhat.

    Ha még így se nő meg 2-3 nap alatt a tejmennyiség, akkor próbálj egy napot teljes nyugalomban tölteni csak a babával kettesben, csak rá koncentrálva, minél többször megszoptatva.

    Kipróbálhatsz tejserkentőket is. Ezeket akkor érdemes alkalmazni, ha tényleg kevés a tej, felesleges már a szülés után rögtön elkezdeni a használatukat.

    Tejserkentők:
    – Laktoherb tea (napi 1-2 csésze elég, nem kell literszám inni)
    – Fitolac és egyéb más tejserkentő teák (ezek is teljesen jók)
    – egy házilag készíthető teakeverék: citromfü, kakukkfü, csalánlevél, édeskömény, kecskeruta, kamillavirág. Másfél liter felforralt vízbe 6 teáskanálnyit kell tenni, majd 20 perc múlva leszűrni. A napi folyadékszükséglet nagy részét is fedezi, amellett, hogy tejserkentő. Az alapanyagokból azonos mennyiséget kell összekeverni (tehát egy másfél literes adaghoz 1-1 teáskanálnyit mindenből)
    – homeopátiás bogyók: Urtica Urens D6 – napi 3×5 golyó szedhető, 7 nap után 2 nap szünetet kell tartani, aztán, ha még mindig nem elég a tej, újabb kúra kezdhető. Alfa Alfa D9 – szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szemet lehet bevenni. Ennél is 7 nap után 2 nap szünet következik. Előnyez az Urticával szemben, hogy attól megfájdulhat a baba hasa, ettől viszont nem.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

264 Comments

Comment navigation

  • Ágica

    2009. április 21. kedd

    Szia!

    Nekem is lenne egy kérdésem. A családom, a barátok mindenki azzal „fenyeget”, hogy az, hogy minden másnap tornázok és odafigyelek az étkezésre szoptatás mellett oda fog vezetni, hogy elmegy a teje. Ebből kifolyólag ha már a kisfiam nem úgy viselkedik, ahogy a megszokott tőle én is azon idegeskedem, hogy elmegy a tejem, vagy már nem elég, esetleg nem olyan tápláló. Az étkezésemről annyit, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget eszem, de nem hagytam el a tejtermékeket, szénhidrátot, fehérjét. Jogos az aggodalom, vagy ez csak tévhit?

    Válasz: Ez tévhit, én is a szoptatás alatt kezdtem óvatosan fogyózni, sportolni és nem ment el a tejem. A lényeg, hogy egyél szénhidrátokat is és pótold a sportolás miatti vízveszteséget.

  • Erika

    2009. április 01. szerda

    Sziasztok
    A kislanyom 3 honapos , 3kiloval szuletett, jelenleg 5.10kilo.Kb 6 hetes koraban eszrevettem hogy a feszes mellembol szopizott ugy 4-5 percet utana elvette a fejet es nem akarta tobbet befalni , es sirdogalt kozben. Azt hittem nem eszik eleget mert volt hogy kifejtem es beadtam uvegbol a rovid szopizas utan es elfogadta. Azota mindig kifejem es ugy adom be neki a tejet. Van neki jatekcumija is kozbe kozbe meg elfogadja a mellem is. Szeretnem valahogy ujra raszoktatni a mellemre mert igy az ido teltevel rajottem hogy a picinek a gyomra eves kozben kezd emeszteni es kinlodik a gazokkal is ezert sirdogalt.Ejszaka csak egyszer kelunk fel es napkozbe alt.ban 3orankent eszik hol,60 ml -t hol90-et. elore is koszonom a segitseget.

    Válasz: Hagyjátok el a cumisüveget és add neki csak a melledet. Az első pár alkalommal talán még jobban fog tiltakozni, de aztán visszaszokik majd rá. Ha addig úgy érzed, pótlásra van szükség, próbáld meg kiskanállal adni (tudom nehéz, de 1-2 napig elviselhető)

  • kate

    2009. március 30. hétfő

    Szia! Köszönöm szépen a választ! Még egy kérdésem lenne. Ha mindig szopizással kezdek, akkor attól félek, hogy újra bereped a mellem, mert még mindig nincs begyógyulva. Tudom, hogy az ideális az, ha mindig szoptatok, de ilyen helyzetben most mit csináljak?

    Válasz: A berepedt mellbimbó általában attól alakul ki, hogy a baba rosszul kapja be az anyamellet. Erre az a megoldás, ha minden szopinál más testhelyzetben szoptatsz: egyszer fekve, egyszer ülve bölcsőtartásban, egyszer hónaljtartásban. Szopi után hagyd az anyatejet megszáradni a melleden és a szopis melltartó tetejét ne zárd fel 20-30 percig, csak lenge póló legyen rajtad, így jobban gyógyulj (vagy ne viselj addig melltartót).
    Ha a mellbimbód nem csak érzékeny, hanem viszket is, akkor lehet, hogy a babának szájpenésze van, és ez fertőzi mindig felül a sebet. Ha viszketést tapasztalsz, írass fel a gyerekorvossal boraxos ecsetelőt a kicsinek, hogy elmúljon a fertőzés.

  • kate

    2009. március 30. hétfő

    Szia! Már írtam kb. két hete, hogy kevés a tejem és nem tudok gyakran szoptatni, mert sebes a mellem. A problémám még mindig nem oldódott meg….Már több tápszerre van szükség, mint korábban, pedig napi 3-4szer szoptatok, annak ellenére, hogy még mindig szét van nyílva a mellbimbóm. A kisfiam ügyesen szopizik, kb.10-10 perc a két mell és mindent kiszív, így nem is fejem. De a tejem úgy érzem egyre kevesebb. Még ha szopizik is , utána ált. mindig kell még tápszer. 3 óránként pedig nem tudom szoptatni, mert 6 óra elteltével is épp, hogy elég a tejem, vagy nem… Úgy szertném, ha annyi tejem lenne, mint az elején és rendesen anyatejet ehetne. A doktornőnk azt mondta, hogy ha ennyire nem lesz tejem, akkor 4 hónapos korától (3 hét múlva) a tápszer helyett gyümölcsöt kap már. Ez már reménytelen? Soha nem lesz már elég a tejem és nem is tudom semmivel vissza hozni? Nagyon köszönöm a segítséget! Kate

    Válasz: Itt egy alapvető félreértés van: a tej nem két szoptatás között, hanem szoptatás alatt, az inger hatására képződik. Ha ritkábban szoptatsz, ha 6 órát vársz két szopi között, akkor egyre kevesebb tejed lesz! Úgy tudod elérni, hogy több tejed legyen, ha gyakrabban szoptatsz, tehát minden egyes étkezésnél először cicivel kínálod meg, és csak pótlásként kapja a tápszert mindig szopi után.

  • ovildo

    2009. március 28. szombat

    Szia Ági! Én már egyszer fordultam hozzád ugyanezzel a kérdéssel, de a problémám nem változott. A kisfiam kedden lesz 3 hónapos. 3100g/51 cm-el született. Most 60 cm és a 2 hónapos mérésen 5050g volt. 6 hetes kora óta majdnem minden alkalommal 2 óránként eszik. Akkor megnyugtattál növekedési ugrás, de azóta ez így van. Tejem van bőven még fejni is tudok evés után, amikor magától abbahagyja a szopit. Éjjel már az este 6-os evés után nem ébred fel, csak 4-kor. Most éjjel csak cumizott akkor és reggel 6-ig aludt. Egyébként eddig se nagyon evett, 3-5 percig szopizott és aludt tovább. Aggódom mi lehet az oka ennek a gyakori evésnek, igaz van hogy csak 6-7 percig szopik, és csak akkor adok neki mikor kér. Gyors az emésztése, vagy csak megszokás? Szerinted mi lehet az oka? Előre is köszi.

    Válasz: Valószínűleg ez megszokás és nem növekedési ugrás. Az lehet a gond, hogy az egyes étkezéseknél nem lakik jól (hiszen mint írod néha csak 6-7 percig eszik), ezért éhezik meg hamarabb. Próbáld meg tovább nyújtani az étkezéseket, ha abbahagyja rövid büfi után kínáld meg megint (esetleg a másik mellel), hátha így jobban jól fog lakni.
    A másik ok az lehet, hogy félreérted a jelzéseit és olyankor is megszoptatod, amikor még nem éhes, hanem esetleg csak álmos.

  • Cili

    2009. március 20. péntek

    Szia,
    kicsit tanácstlan vagyok babámmal. Jól szopó 2800 grammal született lányom most 2 hónaposan 4500 gramm. Sosem volt gond a szopással és a tejjel, már első naptól fogva ment minden. Néha túl sok tejem is volt és ömlött a szájba, szerencsére most sincs kevés. Néhány napja azonban a szoptatás felénél abbahagyja a szopást, húzza a mellem, vagy egyszerűen elengedi és sír, düköng, pedig van még ilyenkor is benne, kéznyomásra spriccel. Ha a másik mellemre rakom akkor minden rendben. Lehet, hogy lusta ha már jobban dolgozni kell a tejért? Mit lehet tenni? Néha kézzel rásegítek neki a folyásba, jó ez?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Ilyen előfordul. Nem jön annyira gyorsan a tej, mint szeretné – ez szokott lenni az egyik ok. A másik pedig a kezdődő fogzás. Nem kell különösebben foglalkozni vele, kicsit segíthetsz a kezeddel, ha ez javít a helyzeten, általában 1-2 hét alatt elmúlik ez a heyzet.

  • n.r.eva

    2009. március 17. kedd

    Sziasztok!

    Nekem 6 hónapos a kisfiam és kb. 4 hónapos korában kezdődtek a gondok. A tejem nagyon kevés lett. Próbálkoztam homeopátiával, teával, gyakori szoptatással de egyszerre nem tudott 100-120-nál többet enni. Nyüszögött is szopi után úgy aludt el többször. Aztán egy alkalommal gondoltam adok neki pótlást szopi után, hátha tényleg azért nyüszög mert nem elég neki a szopi. Szegény kisfiam addigra annyira kilehetett „éhezve”, hogy szopi után még 200ml tápszert benyomott. Innentől kezdve adtam neki kiegészítést. A történethez tartozik az is, hogy ekkor bújt ki 2 foga is, és nagyon kellemetlen volt, hogy „szokásává” vált, hogy harapjon. Nagyokat nevetett azon , hogy felsikítok a fájdalomtól. 🙁 5 hónapos korára már csak éjjel volt hajlandó szopizni, nappal elutasította. Éjjel is igazából azt hiszem csak cuminak kellett neki, mert elenyésző volt a mennyiség amit evett, és a család unszolására, hogy ez így már nem mehet tovább, hogy nem alszok szinte csak 3-4 órákat a fiam miatt kb. két hete nem adom szoptatom már éjjel sem. Látszatra nem hiányzik neki, ha megébred éjjel csak a cumit odaadom és már alszik is. Mióta ez a dolog megtörtén szinte minta gyerekem lett. Az éjjeli ébredés nem megterhelő már mert két pillanat és már alszik is, és napközben sem kell már elringatni csak beteszem a kiságyába és már alszik is. Kialakította a napi ritmusát ezalatt a két hét alatt, és azt hiszem nagyon kiegyensúlyozott baba lett. Viszont a gond velem van. Kudarcnak élem meg, és nem tudom, hogy jól döntöttem e. Nagyon szerettem volna legalább 1 éves koráig szoptatni! Sokat sírok emiatt. Gyötör a kétség, hogy vajon biztos a legjobb megoldást választottam e. Mit rontottam el? Mit tehettem volna még? Egyébként korán kezdtük a hozzátáplálást az orvos utasítására, mert kb. 7 naponta volt széklete. Ez a gond is megoldódott. Bocsánat, hogy ilyen hosszasan írtam le.
    Köszsönöm!

    Válasz: Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha mindkettőtök számára ez volt a jó megoldás, akkor így kellett történnie. Nem rontottál el semmit.

  • kate

    2009. március 16. hétfő

    Sziasztok! A kisfiam 3hónapos.Eddig sok tejem volt, kb.2 hónapig. Aztán az utóbbi időben nagyon kevés van. Nem tudom mit tegyek, mert 3szor volt mellgyulladásom, és a mellem nagyon sebes. Ezért azt tanácsolták, egy ideig csak fejjem a cicimet…Most próbálok visssza állni a szoptatásra(már napi 2-3nál tartunk). Ügyesen szopizik a baba, csak nem elég neki. Már kifejni sem tudok annyit, mint régen. Ha többet szoptatom, akkor megint mélyen szétnyílik a mellem, mert még mindig sebes…Iszok tejserkentő teát, homeopátiás bogyót és mégis….Az igaz, hogy talán nem iszom eleget. Mi lehet a baj? Már tápszert is kellett adnom 5 alkalommal. Kérlek segítsetek!!! Köszönöm előre is!

    Válasz: Az a gond, hogy ha csak 2-3 alkalommal tudsz szoptatni, az nagyon kevés inger a mellnek, a fejés pedig nem olyan jó tejserkentő. Amíg nagyon sebes a melled, addig fejjél gyakran, akkor is, ha kevés jön. Nagyon jól ingerli a mellet, ha naponta 1x vagy 2x megcsinálod, hogy fejsz az egyik mellből 7 percig, aztán a másikból 7 percig, aztán megint az elsőből 5 percig, aztán a másikból 5 percig, aztán 3-ig, majd 1-ig, mindig felváltva. A legalább napi 2 liter folyadék (víz vagy ízesítetlen gyümölcstea) nagyon fontos, tej csak akkor tud elég termelődni, ha van miből…
    Ahogy javul a melled, állj át fokozatosan a több szoptatásra. Két szoptatás között kenheted a melled Bepanthennel, szellőztesd szopi után legalább 10 percet és szoptass minden alkalommal más testhelyzetben, hogy ne mindig ugyanott harapja szét a melledet, így nem fog megint ugyanolyan hamar kisebesedni.

  • krisztina

    2009. március 12. csütörtök

    sziasztok!
    Kislanyom 3660 g mal szuletett,most negy es fel honapos, 6 kilo 60 g. Szerintem ez tul keves. 4 honapos korig csak szoptattam,aztan utanna adtam neki majdnem mindennap egy fel almat kekszel,mivel szinte minden szoptatas utan volt szeklete ,es nagyon hig meg nyalkas vot.En azt gondoltam lehet emiatt nem hizik hogy annyiszor kakal. Habar miota almat kap sem hizik jobban ,de a szeklete az viszont megvaltozott ,mostmar pasztasabb. Most az a baj hogy kevesebb a tejem ,lehet hogyy epp az alma potlasa miatt. Most gyakran szoptatom,megaltam az alma adasaval is.Nem tudom hogy mit kene tegyek.Szivem szerint szoptatnam ameddig csak lehet,de viszont azt is szeretnem hogy jol novekedjen. Azt sem ertem hogy miert hizik ilyen lassan annak ellenere hogy jol szopott es nyogodt ,jokedvu gyerek. Most is szopna o de mar nincs annyi amenyi neki kene,mert egy par perc utan mar idegeskedik hogy ures es kell neki a masik mell.Ez mar 3 napja igy van.En meg nem adtam semmit neki csak szoptatom es szoptatom ,remelve hogy visszagyul. Helyes ez??? Vagy ha 3 napja nem gyult vissza akkor mar inkabb potoljak? Meg lenne egy kerdesem.Itt azt mondjak hogy ha zoldes a szeklete akkor az azt jelenti hogy nem eleg a tej.Ez igaz?
    Kerem segitsenek !!Koszonom

    Válasz: Aggodalomra egyáltalán nincs okod, hiszen eddig 3 kilót hízott, tehát átlagosan heti 150 gramm körül gyarapodott, ami teljesen átlagos hízás. A zöldes széklet azt jelenti, hogy zsíros a tej, de a kezdődő fogzás jele is lehet, nem kell foglalkozni vele.
    Szoptasd gyakran két mellből, mert így jobban termelődik és igyál tejserkentő teát.
    Biztosan a pótlás miatt lett kevesebb a tejed, kell legalább egy hét, mire visszaáll a megfelelő mennyiségre.

  • imos

    2009. február 24. kedd

    Szia Agi! Mindenki!
    Kisfiam 8 honapos 6 honapos koraig csak anyatejet kapot aztan kezdtunk egyebet is bevezetni. Most odaig jutottunk hogy napi ketszer szopik reggel 5-kor es este 9 korul. De nemigen akar mas folyadekot inni, nem hiszem hogy napi fel liter folyadek lemegy a torkan. Mit tanacsolsz? Azt sem hiszem hogy eleg az anyatej…. Ebben a korban ezt honnan tudhatnam? Keves pisis pelusa van ahoz kepest ami hat honapos koraig volt.
    Esetleg mivel potoljam a folyadekot? Koszonom valaszod, vagy ha barki mas hozzaszol annak is nagyon koszonom.
    Imos

    Válasz: Szerintem kínálgasd napközben többször innivalóval, ennyi idősen én már napközben odakészítettem nekik kézügybe az itatót (lehetőleg szelepeset, hogy ne locsolja szét) és amikor szomjasak voltak ittak belőle.

  • ovildo

    2009. február 21. szombat

    Az én kisfiam szerdán volt 7 hetes. Pár napja 2 óránként enni kér. Előtte 3 óránként evett napközben, éjjel pedig az este 8-as evés után hajnali 2-kor, majd 5-kor evett. Aggódok, hogy miért változott meg, mert a védőnő azt kérdezte már 4 óránként eszik-e.

    Válasz: Ezt hívják növekedési ugrásnak. A kicsinek több tejre van szüksége, ezért gyakrabban kér enni átmenetileg. Pár nap alatt helyreáll a megszokott rendszer, ha gyakrabban szoptatod most.

  • Hanna

    2009. február 20. péntek

    Kinga levelére reagálva tényleg a gyakoribb szoptatás segíthet, de 6 hét után áll be a kereslet-kínálat a szoptatásban a védőnőm szerint, aki szoptatási tanácsadó…

  • kinga

    2009. február 09. hétfő

    sziasztok!
    kislanyom 7 es fel hetes, jelenleg 4150 g. kisebb sullyal szuletett(2750, visszaesett 2560g-ra) de szepen fejlodott, behozta a lemaradast kizarolag anyatejes taplalassa. eddig semmi problemam nem volt a tejelvalasztassal, a melleim mindig feszultek, folynak, csopognek, sot a tejkilovo reflexem olyan eros volt, hogy a babam kohogott, fulladozott neha. kb egy hete az etvagya latvanyosan csokkent es erezhetoen rosszabbul uritette ki a melleim es nem is szopott gyakrabban, a sulya is lassabban novekszik. harom hetes kora ota jelenleg is hasfajassal kuzkodunk de ez nem akadalyozta a szopizasban, jelenleg is 6szor szopizik amibe egy ejszakai tartozik bele. ennek kovetkezteben hirtelen lecsokkent a tejmennyisegem, a melleim puhak lettek es mar nem folyik. o tovabbra is szopik, de meresre kb 80-100 ml egyszerre. probaltam fejni utana, valtott mellbol szoptatni es sok folyadekot fogyasztani, de nagyon megijedtem, mert szeretnem szoptatni tovabbra is.sokat olvastam a temarol, orvos a vegzettsegem tisztaban vagyok a tejelvalasztas fiziologiajaval, de nem ertem mi tortent a babamnal es a tejem mennyisege sem no…minden segito szandeku hozzaszolast szivesen veszek. elore is koszonom

    Válasz: Próbálj meg gyakrabban szoptatni és kipróbálhatod a Laktoherb teát is.

  • Hanna

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Nekem szerencsére nincsen ilyen problémám, de egy kis segítséget szeretnék adni másoknak. A kórházból alig akartak hazaengedni, mert túl sokat fogyott a baba, nem nagyon tudott szopizni, mert lapos a mellbimbóm, és annyira belövellt a mellem, hogy nem tudtam a szájába adni a mellbimbómat. Szerencsére kaptam egy szobatársamtól egy jó ötletet, hogy vegyek bimbóvédőt, és még nagyobb szerencsére a patikában nálunk éppen nem volt ilyen, de helyette adtak bimbókiemelő kagylót. Ez annyira bevállt, hogy már aznap este is tudott enni a baba, amikor hazaértünk a kórházból. Ezzel a bimbókiemelővel járok-kelek éjjel-nappal, de egyrészt kiemeli a mellbimbómat, úgyhogy a szoptatással nincsen gond, a másik jó dolog benne, hogy ahogyan kiemeli a bimbót, úgy folyamatosan ingerli a mellet, úgyhogy ebbe a kagylóba folyamatosan csepeg a tej, amit le tudok fagyasztani… A baba annyira tud szopizni, hogy most két és fél hónapos, és még mindíg ritkán tudja kivárni a 3 órát, bár próbálom egy kicsit elterelni a figyelmét, mert már abban a végletben van, hogy méreteiben az 5 hónaposakhoz hasonlítják az orvosok. Semmi mást nem kap, de tejfüggő, az biztos:)
    Akinek semmi sem válik be, és nincsen ténylegesen elég teje, és nem akar mást adni a babának, azt tud venni anyatejet, többekközött az anyatejmisszión keresztül, de lehet, hogy némi netezés után nagyon sok helyen még…
    Hanna

  • V. Viki

    2009. január 27. kedd

    A kisfiam 8. hónapos. Már kap ebédet csirkehússal vagy hallal, délután gyümölcspépet eszik. Úgy egy hete vettem észre nála, hogy egy mellből nem lakik jól, akkor a másikból is etettem. Az orvosom azt mondta, hogy neki 600ml körül kell enni naponta. Méregetni kezdtem, ő olyan 450-500ml eszik napközben, viszont éjszaka többször is felkel enni, vagy cumizni. Ennek ellenére egy-egy szoptatáskor elégedetlennek tűnik, hallgatom ahogyan kortyol, majd dobálni kezdi a csípőjét és elengedi a cicit, akkor odaadom neki a másikat, megint nekiveselkedik az evésnek aztán csípődobálás és mellcsere. A súlya lassan nő, olyan 10-20dkg havonta az utolsó két hónapban, igaz már hat hónaposan majdnem tíz kiló volt, a gyermekorvos szerint nem baj ha kevesebbet hízik. Jó kedélyű, érdeklődő baba, keveset sír, a pelusban napi kétszer van kaki és sok pisis pelus. Gyakrabban próbálom etetni mindkét mellből és megiszom naponta három liter vizet (ezt sajna előtte elhanyagoltam). Mennyi idő múlva kell, hogy eredménye legyen a kúrának? Esetleg lenne valami más, amit tehetnék? Már abban sem vagyok biztos, hogy kevés a tej, lehet, hogy lusta és ha nehezebben jön a tej feladja?

    Válasz: Ebben a korban már felesleges méregetni a babát, mert alig-alig hízik (lemozogja :)) Nyugodtan hagyatkozhatsz az ő ösztöneire: pont annyi tejet iszik meg magától, amennyire szüksége van, nem kell neki több tej, mint amennyit magától elfogad és megiszik.
    Nem az a gond, hogy nehezen jön a tej és lusta, hanem, hogy annyira érdekli a világ és a játék, hogy pont annyit iszik, amennyi kell neki, aztán menne a dolgára, nincs kedve szopizgatni.

  • Timi

    2009. január 02. péntek

    Sziasztok!
    Olvasva itt a sok hozzászólást és kérdéseket úgy gondoltam hogy leírom a mi etetési szokásunkat.
    A kicsi fiam 3 hónapos. Gyönyörű szép arányos baba. 2860 grammal született és most 6 kg körül tart (ezt azért így írom mert még nem voltunk az ünnepek után védőnőnél, hogy megtudjam a pontos súlyát).
    A kórházból úgy engedtek haza bennünket hogy nem volt tejem, felírták a tápszert és utunkra bocsájtottak. Eléggé el voltam kenődve hogy nincs tejem, de nem adtam fel, mert még a terhességem alatt elhatároztam hogy szoptatni fogok. Szerencsém volt, mert tápszert otthon csak 1 napig kellett adni, azóta is mindig annyi tej van amennyi kell. Fejni mostmár csak este lefekvés előtt fejek.
    Most ott tartunk hogy gyönyörűen szopizik és mellette pohárból ha csuklik akkor szépen issza a teát és 2 naponta napi egyszer kap lereszelt almát egy kis kekszel, meg mézzel. Nagyon szereti és a szopizásról se szokott le.

    Válasz: Gratulálok! 🙂
    (mézet nem szabad adni 1 éves korig, mert előfordulhat a legjobb minőségű termelői mézben is botulizmussal fertőzött méz, ami nagyon súlyos, és gyakran halálos betegséget okozhat ilyen kis korban!!!)

  • missy

    2008. december 13. szombat

    Sziasztok,

    Kisfiam kicsivel több mint 5 hetes és lenne néhány kérdésem, bár azt mondta a védőnő és az orvos is, hogy nincs miért aggodni:

    1. Mikor szülés után eljöttünk a kórházból, kissé sárgás volt a böre és a szeme fehérje…a kórházba végeztek vizsgálatott, de azt mondták nem igényel kezelést (kék fény stb.) és el is engedtek….Az gyerekorvos azt mondta adjak neki 1-2 napig a tejcsin kivül teát és vizet (több folyadék miatt: 1-1 dl délelött és délután), és akkor eltünik teljesen. Azóta ez a sárgaság csökkent, már csak bizonyos fénynél látszik, hogy kicsit sárgább, a szeme meg egészen kitisztult (bár még nem tökéletesen fehér). Azt olvastam itt, hogy ne adjunk neki tejen kivül mást…Most akkor adjak neki teát és vizet vagy ne?

    2. Néha mikor szopizik egy idő után vagy már úgy indul a szopizás, hogy nem veszi be a cicit és elkezd kalimpálni a kezével és a lábával, dühöng vagy sir.
    Megszoktam forditani, hogy a másik cicit szopizza, azzal vagy megnyugszik, vagy úgyan ezt csinálja. Ezeket miért csinálja?

    Próbáltam lefejni – hogy oda adom neki ilyenkor – de nem jött túl sok, vagy inkább semmi. Azt hittem kevés a tejem, de mikor mellre tenném megnyomkodom, hogy jön-e és mindig fehérlik a tejcsi, úgyhogy tejem az szerintem van.

    Várom válaszod

    Válasz: A sárgaság miatt ne aggódj. Mostanra annak nyoma sincs, ne adj neki mást, csak szopizzon, ha mást adsz, az a tejtermelés kárára fog menni.

    Azért dühöng, mert túl gyorsan jön a tej, nedves a cici, ezért nem tudja jól bekapni. Kicsit törölgesd le ilyenkor a mellbimbót pelussal és úgy add vissza neki.

  • Teodora

    2008. október 02. csütörtök

    Sziasztok!az en kicsi fiam 3,5 honapos mostanaba sokszor fent vagyunk ejszaka de szerintem van eleg tejem megis sokszor fent van edes anyam szerint nem eleg zsiros a tejem ebben lehet valami???Vagy miert kelhet fel?? a szaj penes az faj a babanak??es ezert kel fel??VALAMI JO GYOGYSZERT VAGY ANNAK A NEVET HATHA SIKERUL IT IS KAPNOM OLYANT!!! koszonom a valaszt egy magyar anyuka angliabol

    Válasz: Ez a zsíros tej dolog teljesen butaság, felejtsd el. Ha eleget eszik a baba és szépen gyarapodik, akkor nem az éhség kelti fel éjjel. Illetve lehet, hogy növekedési ugráson megy át, ezért kel fel éjjel gyakrabban. Ezt ki tudod küszöbölni azzal, hogy estefelé többször szoptatod meg, így jóllakottabban megy aludni.
    A szájpenész nagyon kellemetlen és fájdalmas a babának, ez is okozhatja. Boraxos gézzel kell naponta háromszor áttörölgetni a szájüregét, ettől el szokott múlni, valamint a homeopátiás szerek közül a Borax 30CH-t lehet neki napi háromszor 5 golyós adagolásban adni.

  • Fantuza

    2008. szeptember 20. szombat

    Sziasztok!

    Az én szerelmem, Roni baba 10 hetes. Nehéz terhesség és még nehezebb szülés után, cumizavaros lett, amit kemény küzdelemmel sikerült legyőznünk. 3 hetes kora óta csak ciciből eszik. Kb. egy hónapja vidékre utaztunk és ott visszakapta a játékcutmit, de cumisüveget azóta -3 hetes kora óta- sem látott. A játékcumit is csak azért kapta vissza, mert megnyugtatta és segített neki az elalváshoz. Nem szoktam erőszakkal a szájába adni, csak ha látom, hogy „kell” neki. A cumi visszaadását megelőzően két óránként, 40-50 percet volt cicin és a kisebesedett, felázott melbimbóm regenerálódása érdekében – könnyek közt- visszaadtam neki a cumit.
    Ezzel minden rendbejönni látszott. Volt elég tejem, -bár az én parám az állandó „nincs elég tejem” szindróma- szépen gyarapodott az én első szülött kisfiam. Mérelegfüggőségemnek köszönhetően mindig tudtam, hogy mennyit eszik -nagyjából. Már boldog voltam mikor megette a 200 grammokat. Egyszercsak visszaesett 90-100 grammos evésekre, ekkor abbahagytam a méregetést, mert csak idegesítettem magam. Elhatároztam, hogy amíg szépen fejlődik és van elég ilyen-olyan pelusa és látom, hogy elégedett, addig nem fogom izgatni magam fölöslegesen.
    Ennek úgy 10 napja… Kb 3 napja a gyerek elégedetlen a mellemen, nem érzem úgy, hogy jól lakna, bár szépen gyarapszik (3 nap alatt 100 grammot hízott). Miután kiszivott mindent elkezd tekeregni a mellemen, ütöget, dühöng és ha kiköpi a cicimet és nem kapja azonnal vissza akkor keservesen sírdogál. Az eddigi jól megszokott, általa beállított 3,5-4 órás evéseket felváltották a 2-2,5 órás „nyamoggások”. Eddig átaludta az éjszakát, most kétszer ébred és enni kér.
    Minden tanácsot követve -gyakoribb mellre tevés, Laktoherb, forró fürdő, miegyéb- nem érzem, hogy több lenne a tejem… sőt. Nagyon szeretném szoptatni, de félek, hogy nem fogom tudni biztosítani a többletmennyiséget. Teljesen tanácstalan vagyok. Lehet, hogy ez csak az ebben a korban jellemző étvágygyarapodás? Vagy lehet, hogy a tejem már nem elég tápláló neki? Egyáltalán létezik ilyen, hogy nem tápláló anyatej? Mit tegyek? Hogyan elégítsem ki az igényét? Lehet, hogy a gyarapodáshoz, fejlődéshez elég a tejem, de az ő igényeit nem fedezi? Egy szoptatási tanácsadó azt mondta, hogy aludjak vele egy szobában és akkor majd megváltoznak a szopási szokásai, de ha mostanáig nem aludtunk együtt, akkor most kezdjem el, hogy aztán majd pár hónap múlva újra „különváljunk”?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz:
    Valószínűleg ez egy növekedési ugrás -teljesen jogosan, hiszen 3 hós kor körül szokott lenni egy növekedési ugrás-. Nem az a gond, hogy nem tápláló az anyatejed, ez egy tévhit, hogy létezik ilyen, nagyon alultápláltnak kell lenni ahhoz, hogy ne legyen tápláló a tejed, ilyen egy normálisan táplálkozó anyukával nem fordulhat elő. Pár napig (akár 1-2 hétig) gyakrabban kell szoptatnod és egy szoptatás alatt akár többször is váltogatva a melleket, így több tej fog termelődni idővel. És ne aggódj, képes vagy táplálni a babádat, ha aggodalmaskodsz, attól csak kevesebb lesz a tej.

    A másik, hogy ennyi idősen már sok minden érdekelheti a babát, ezért lehet, hogy sok minden eltereli a figyelmét szopizás közben, emiatt hamarabb abbahagyja, nem eszik eleget egyszerre, így hamarabb éhezik meg legközelebb. Próbáld meg a szoptatásokat csendesebb helyen tartani, fekve szoptatni a lakás egy nyugodt pontján, hátha úgy türelmesebben és tovább szopizik 1-1 alkalommal a Roni baba 🙂

  • Timi2

    2008. augusztus 29. péntek

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy a kislányom már 5 hós, és egész idáig nagyon szépen szopizott, de mostanában egy siralom a szoptatás, mert nagyon sokszor ráharap a mellbimbómra evés közben. Ennek ellenére van tejem, és eszik is. Mostanában kapott kis vizet cumisüvegből, de pár napja elhagytam, mert gondoltam, hogy cumizavar lehet, de így is harapdál.
    Még az lenne a kérdésem, hogy mennyit kell naponta szopiznia? 500 ml körül elég?
    Nem túl sokat hízik az elmúlt 1 hónapban. Most 7 kg (3,10-zel született). Tudom, hogy a súlyát már „elérte”, lehet, hogy most már nem fog úgy gyarapodni?

    Köszönettel:
    Timi2

    Válasz: Mivel a születési súlyát már elérte most már lassabban fog hízni. A harapdálás nehéz ügy, idővel kinövi. Nem a mennyiség miatt van, hanem a kezdődő fogzás az oka. Az 500 ml kevésnek tűnik, mert testsúlykilogrammonként 150 ml-re lenne szüksége ebben a korban, de ha egyébként kiegyensúlyozott, jókedvű, napi 5-6 pisis/kakis pelusa van, akkor biztosan eleget eszik, egyszerűen csak nem olyan nagy étvágyú.

  • Timea

    2008. augusztus 28. csütörtök

    Az én kislányom még nincs egy hetes miota hazajöttünk a korházbol most előszőr fordult elő hogy akár eg yoránként is kellett etetnem és elég nyügős is volt . azt szertném tudni hogy mi lehet ennek az oka hogy esetleg lehet e egy frontátvonulás miatt vagy esetleg kevés kezd lenni a tejem neki?

    Válasz: Ilyen kicsi korban még természetes a testközelség igénye, valamint fronthatás is van most. Biztosan nem a tejmennyiség a gond, hagyd kedvére igény szerint szopizni, akár óránként, idővel beáll majd az etetések ritmusa.

  • Kata

    2008. augusztus 28. csütörtök

    Sziasztok!

    Kisfiam 3.5 hónapos. Nagyon mozgékony, már mindegyik irányba megfordul magától. Vidám baba. 2 hete viszont nem hízott semmit sem. A védőnő szerint nem elég a tej, a gyerekorvos vizelet vizsgálatot kért. Okozhatja az ő elevensége azt, hogy nem hízik? Éjszaka alszik, csak 5 és 6 között eszik, napközben is sokat alszik, nem nyűgös evések után. Nem szeretnék tápszert adni neki. Meddig lehet várni a súlygyarapodásra? Mikor lesz kötelező, hogy pólást adjak neki? 3650 grammal született, most 5400 gramm. Segítségeteket köszönöm!

    Válasz: Igen, lehet a mozgékonyságtól, sőt általában ez szokott lenni a leggyakrabbi ok. Egyáltalán nem kötelező egy babának minden héten híznia, mindig a havi mennyiséget kell nézni. 3 hónapos kor után sok baba meg-megáll a hízásban, ha jókedvű, kiegyensúlyozott, napi 5-6 pisis/kakis pelusa van, akkor elég neki a tej.
    Enyhe vashiány is okozhatja ezt, ezért nem árt a kivizsgálás, ennyi idős korra ugyanis kiürülhetnek a magzati vasraktárak (nekem mind a két fiamnál volt ilyen) és az anyatejből nem szívódik fel jól a vas, ilyenkor vaspótlásra van szükség. De komoly aggodalomra szerintem semmi ok 🙂 Üdv, Vida Ági

  • Rebeka

    2008. augusztus 26. kedd

    Sziasztok!

    Az én babám 3 és fél hetes, és kicsit bajos a szopizás. Max. 20-40 g-ot szopizik egy alkalommal, és nekem is tápszeres hozzátáplálást ajánlottak, amit eddig (sajna) be is tartottam, de szeretném ezt elhagyni. A szoptatások után megpróbáltam fejni, de szinte semmi nem jött. Igaz, hogy ez a mennyiség már több, mint a kórházban (ott volt 0 is!), de nem tudom, nem kellene-e gyorsabban termelődnie a tejnek? Hány napig érdemes próbálkozni a sűrűbb szoptatással, hogy azért ne is éheztessem a babámat? A másik a bimbóvédő. Mivel lapos a mellbimbóm, nem tudtam már a kórházban sem bimbóvédő nélkül szoptatni. A helyzet most sem sokkal másabb, a bimbóm talán már egy kicsit kijebb áll, de nem tudom a szájába adni, mert fintorog. Érdemes próbálkozni, vagy szoptathatom ilyen esetben végig bimbóvédővel?

    Előre is köszi!

    Válasz: próbálkozhatsz bimbóvédővel is, de az az igazság, hogy a bimbóvédő alatt kevesebb ingert kap a mell, ezért kevesebb tejet is termel. Ne foglalkozz vele, ha fintorog. Próbáld meg két ujjal a mellbimbó két szélénél összecsípni a melledet, így könnyebben be tudja majd kapni és könnyebben létrejön a vákuum is. Nekem is lapos a mellbimbóm, de ezzel a módszerrel be tudták kapni. 3-4 napig próbálkozzatok a sűrűbb szoptatással, ennyi általában elég szokott lenni. Egy szoptatás alatt akár többször is válthatsz mellet, így több inger éri őket és a baba is többet tud kiszopizni.
    A cumisüveg cumizavart okoz, a baba megszokja, hogy gyorsan jön belőle a tej, ezért az anyamell utána már kevésbé tetszik neki, rossz technikával és kevésbé hatékonyan szopizza. A bimbóvédő is azért tetszik neki jobban, mert az közelebb áll a cumisüveghez érzetre.
    Pár napig csak cicit kapjon és a pótlást csőrös pohárból vagy kiskanállal adjátok neki (tudom, nehéz, de érdemes vele próbálkozni). Legyetek minél többet testközelben, akár félmeztelenül, mert a bőrkontaktus előhozza a babából a szopizási ösztönt 🙂 Sok sikert! Ági

  • Birk Petra

    2008. augusztus 25. hétfő

    Sziasztok!

    A kislanyom ma 10 napos es mi is egy kicsit hadilabon allunk a szoptatassal. Az elso heten csak 10ml tejem volt – azt megitta, utana fejni mar nem tudtam semmit, de mindig ehesen sirt a szoptatasok utan. Kb. 30-40 percet van egy mellen, sokszor be is alszik szopizas kozben, ugy kell ebresztgetni.
    1 het utan kapott hozzataplalast, mert a fogyas nem akart megallni – azota a tejem is el kezdett tobb lenni – 30-40ml es van amikor meg szopas utan tudok egy kicsit fejni is. Probalom igeny szerint mellre tenni, amikor elkezd a cici utan keresni. Mit tudok meg csinalni, hogy tobb tejem legyen es ne kelljen melle taplalni? Mennyi ideig normalis szoptatni egy mellbol es erdemes valtott mellet hasznalni meg most?

    Válasz: Amíg be nem áll a tejtermelés, addig érdemes váltott mellből szoptatni, így több ingerhez jut a mell. Ha lehet ne adj neki hozzátáplálást csak cicit, de azt mindig, akárhányszor megnyikkan, így biztosan elég lesz a tej neki. Ha úgy érzed ez sem elég, elkezdhetsz szoptatós teát inni vagy kipróbálni valamilyen homeopátiás tejszaporító szert.

  • Mezei Erika

    2008. augusztus 22. péntek

    Szia! Erdélyben, egy Kolozsvár környéki faluban lakom, Kiskapuson. A kisfiam 1 hónapos, eddig sikerült tejporos hozzátáplálás nélkül szoptani, de most krízisben vagyok. Az embereknek és az orvosoknak, akikkel beszéltem, eltérő véleményük van, és rájöttem, hogy nagyon sok téves szemlélet és meglátás van a szoptatás körül, talán még tudományos körökben is. A problémám a következő: A kisbabám 3200 g-mal született, majd visszaesett 2900-ra. Amikor kijöttünk a kórházból, 3100 volt. Jelenleg 3550. (Tulajdonképpen honnan kell számítani első hónapban a súlygyarapodást – az eredeti születési súlytól vagy attól, hogy mennyire csökkent le azután?) Tegnap voltunk a gyerekorvosnál, és azt mondta, hogy az első hónap minimumja 750 g súlytöbblet, és a gyerek alultáplált. (Az itteni orvosi szemlélet szerint az első havi többlet 750-1000 g közötti kell legyen. Máshol azt olvastam, hogy ez normálisan 500 g és csak második hónaptól 750 g). Én ezen nagyon meglepődtem, mivel teljesen normálisan viselkedik, úgy láttam, hogy mindig elég neki a tejem, csak a kólika miatt szokott sokat sírni. Viszont hosszúságban elég sokat, 5 cm-t nőtt. Vajon nem kompenzálja a hosszúságbeli növés a kevesebb súlygyarapodást? Aggóom, hogy kevés e tejem (90-120ml szokott szopni, széklet és vizelet normálisan van). Az orvos tápszeres hozzátáplálást javasolt, és én úgy tudom, hogy ez negatívan befolyásolja a természetes szoptatást. Úgy látom, hogy értelmileg is jól fejlődik, mert most már hosszan, okosan néz a szemembe. Evés után átalussza a 3-4 órát. Sokszor még költeni is kell az etetéshez. Eddig úgy gondoltam, hogy minden rendben a tejtermelésemmel és a kicsivel, de most már kétségeim vannak. Aggódnom kell a súlya miatt? Mit tegyek, hogy jobban gyarapodjon? Esetleg hogyan növeljem az igényét a több tejre? Olvastam a tanácsaidat a tejserkentéssel kapcsolatosan, és nagyon helyénvalónak találom. Igazi útbaigazítást jelentett számomra a mindenféle tudománytalan és babonás közhelyekkel szemben.

    Válasz:Ha a baba elégedett, igény szerint szopik, eleget pisil kakil akkor elvileg nincs gond, heti 100 gramm gyarapodás alatt nincs gond, nálatok meg ez megvolt, még több is lett, ezért szerintem megfelelő a gyarapodása és nincs gond aggodalomra, és a hosszúságbeli növekedés valóban kompenzálhatja ezt. Ha több tejre lesz szüksége -bízhatsz az ösztöneiben- szólni fog (de úgy, hogy még a szomszéd is meghallja :))

  • Sophie

    2008. augusztus 22. péntek

    Sziasztok!

    Kisfiam ma 10 napos, és sajnos szopizással kapcsolatban van problémánk!

    Viszonylag nagy baba, 4120g-mal született, így már a kórházban is kevés volt, amit produkálni tudtam neki! Rendületlenül ciciztettem, a kórházban is, itthon is, viszont a kórházban az volt a divat, ha egy baba nem lakott jól, hogy először cukros vízzel, majd tápszerrel etették meg, persze olyan cumiból, amiből ömlött a folyadék!

    Mikor hazabocsátottak, már eleve felírtak tápszert pótlásként, mondván, hogy amíg nem indul be a tejem rendesen, addig adjak tápszert, mert kevés neki a tejcsi.

    A hazaérkezésünket követően a védőnő, és a dokinéni is látta a gyerkőcöt, a szopási technikáját jónak találták, viszont amit én észrevettem, hogy hiába cumizik a cicin, nagyon ritkán nyel! A cumisüvegből a tápszert, ezt napi max. 2-3x adunk (kb. 50ml-t), szigorúan cici után, folyamatosan nyeli!
    A cicikből, mert egyelőre két mellből szoptatom, van, hogy 2 óra kell, hogy egyen, és akkor sem szív ki többet, mint 40ml, és, ha utána megpróbálom lefejni, akkor is csak cseppek jönnek!

    Fogyasztottam a laktoherb teát, úgy vettem észre, attól fáj a pocija, így azzal most felhagytam, illetve rendszeresen iszom, és eszem is, tehát semmi diéta!

    Még egy gondunk van, hogy mióta hazajöttünk a kórházból, bár már ott is tapasztaltam, kakilni nem igen kakil! 🙁 Ha két naponta van 1 kakis pelus, már tökre örülök neki! Pisissel jól állunk, az minden pelenkázáskor van, illetve védőnő szerint, teljesen jó pisije van, szóval nem erős szagú és színű.

    Remélem, hogy tudsz segíteni, mert eléggé aggaszt a dolog, természetesen anyatejjel szeretném etetni, mint tápszerrel, de a gyerkőc még mindig nincs 4kg, pedig kedden lesz 2 hetes, mire el kellene érnie a születési súlyát (doktornéni szerint!).

    Köszönöm előre is!

    Válasz: Ezt hívják cumizavarnak. A kisfiad rájött, hogy a cumiból könnyebben és gyorsabban jön a tápszer, a szopizásért pedig meg kell dolgozni, ezért nem szopizik elég hatékonyan, így egyre kevesebbet szív ki, a cicit egyre kevesebb inger éri, ezért egyre fogy a tej, emiatt te egyre több tápszert adsz neki, míg végül teljesen elapad a tejed. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha 2-3 napot rászánsz és teljesen beszünteted a cumisüveget, helyette, amikor csak kéri a kicsi, szoptatsz. Most még könnyen visszaszokik a cicire a kicsi és ha igény szerint kap enni, akkor lesz elég tej is, csak most az első napokban gyakran kell adni neki (akár óránként).

    Természetes, hogy a kórházban nem tudtál még elég tejet termelni, mert az első 2 napban még senki sem tud, a 3-5 nap között indul be igazán a tej, de előtte a babának nincs is szüksége rá, hogy nagy mennyiségeket kapjon (mégis sok kórházban már ekkor megtömik őket tápszerrel, mert így javítják a statisztikát, kevesebbet fogynak a babák), mire pedig szüksége lesz, addigra megindul a tej. Szóval az egész dolog tévesen indult, de még helyre lehet hozni.

  • anyany

    2008. augusztus 15. péntek

    sziasztok!
    az én babám 7és fél hetes és teljesen cumizavaros, viszont nagyon szeretném, ha szopizna valahogyan. elég sok tejem van, fejek és cumisüvegből issza meg.
    a történet: közvetlenül szülés után elvitték megmosdatni és felöltöztetni, csak egy pillanatra tették a hasamra, éppen, hogy megnézzem, de csak azért, mert kiköveteltem.
    természetes szülés volt, gyorsítómentes, csak gázt kaptam, mert nehezen bírtam a fájdalmakat és elég hangosan kiabáltam.
    amikor visszahozták, hogy szoptassam, nem szopizott. nem fogadta el a cicimet, két három próba után el is vitték. utána csak délután kaptam meg. akkor sem szopizott, sőt másnap sem. estére hoztak bimbóvédőt, azzal kezdett egy kicsit szöszmötölni, pár mili erejéig. besárgult, aztán amikor hazaküldtek, aznap este vissza kellett menni, de már a gyerekosztályra, mert nem tudtam felébreszteni 6 órán keresztül. infúziót kapott és erőszakkal kellett felébreszteni, majd t megkapta cumápszert kapott pótlásként cumisüvegből.
    a fejéssel kb az 5. nap indult meg a tejem rendesen.
    miután hazajöttünk, folytattam, ami a kórházban volt, de egyre kevésbé szívta a cicit még így bimbóvédővel is, és nekiállt bömbölni. aztán szépen lassan átszoktunk teljesen a cumisüvegre. ha viszont valami baja van, az ujjacskáit meg az öklét egyből megtalálja, a játszócumit kiköpi.
    van rá esély, hogy egy ilyen babát, aki egyébként egészséges, megtanítsak valami úton szopizni?

    Válasz: Igen. A bimbóvédőt el kell felejteni, az okozta az egész cumizavart. Azért sír, mert a ciciből lassabban jön a tej, mint ahogy megszokta. Cumisüveg helyett vegyetek ún. Szoptanít nevű készüléket, amiből a szoptatás alatt egy kis csőből folyik még tej, így egyszerre szopizhat is, de közben elég tejet is kap. Ez kell addig, amíg nem tanul meg hatékonyan szopizni.
    Az elején valószínűleg még fáradt volt a szopizáshoz, azért nem akart szopizni, az lett volna a jó, ha akkor nem délután hozzák be, hanem veled lehet és próbálkozhattok, amennyit csak tetszik. A nagyobb fiam volt ilyen sokat alvós az elején és nála működött, hogy 1-2 óránként megkínáltam cicivel, a 3 napra már ő követelte.
    Úgy tudjátok elkezdeni, hogy beszüntetitek a cumisüvegezést, és gyakran (akár óránként) megkínálod cicivel, illetve, amikor csak kéri. A pótlást a Szoptaníttal vagy csőrös pohárból vagy kiskanállal adhatod neki addig, így nem marad éhen. Ha nagyon elakadnál vagy nem menne a dolog, fordulj az LLL szoptatási tanácsadóihoz.

  • Lengyel Rita

    2008. augusztus 11. hétfő

    Sziasztok!

    Kislányom 2hónapos és az utóbbi időben kb. 2hete délután 4körül egészen estig nyűgös lesz, bajlódik a szopizással. Ki be kapkodja a cicit, húzgálja én csillagokat látok és sír. Közben az öklével is püföl, megfeszíti magát, nem tudom megszoptatni. Persze ha leteszem akkor rágja az öklét, látom, hogy éhes. Ezért estig kínlódom vele 4-5 órahossza is elmegy így és végül lefekvéskor tápszert adok neki, különben így menne a dolog reggelig és lehet másnap is folytatódna. Mi lehet a baja?

    Válasz: Cumit, cumisüveget szokott kapni? Mert ez a fajta szopisztrájk a cumizavar jele (a cumiból gyorsabban és könnyebben lehet szopizni, mint a ciciből, ezért a baba sír, amikor nem jön elég gyorsan a ciciből a tej, mivel délután jelentkezik nálatok a dolog, egyértelműen ez a probléma, ugyanis ekkor már kevesebb a tej a mellben, igaz magasabb tápértékű-, mint a reggeli, délelőtti időszakban, valószínűleg ez nem tetszik neki). Próbáld meg teljesen beszüntetni a cumisüvegezést (legalább egy darabig, amíg megoldódik a helyzet) és szoptatás előtt kézzel fejj le pár cseppet a melledből, hogy amikor elkezd szopizni, gyorsabban jöjjön a tej. Emellett érdemes más szoptatási testhelyzeteket is kipróbálni, mert úgy más tejcsatornákat ingerel a baba és gyorsabban jöhet a tej belőlük, valamint pl. fekve vagy hónaljtartásban kevésbé tudja dögönyözni közben a melledet.

  • Kütü

    2008. augusztus 09. szombat

    Sziasztok!

    Kisfiam 4 hetes. Eleinte nagyon szépen szopizott, és már a 3-4. napon 60-70 ml-et is evett. De kb. 2 hete nem nyitja elég nagyra a száját a szopizáskor, így az alső ajka közvetlenül a bimbónál van. Így nem is olyan intenzív a szopi, és nem is tud annyit kiszívni. Hogyan lehetne visszaszoktatni, hogy nagyra nyissa a száját??
    Cumisüvegből a 4 hét alatt talán 4-5-ször kapott lefejt anyatejet.
    Lehetséges, hogy ez is cumizavar? Mert pont úgy szivogatja, mint a cumisüveget.
    Első 2 hétben én is fejtem, de aztán úgy gondoltam, hogy úgy is beáll a tejtermelés a kellő mennyiségre és abbahagytam. Most újra kezdtem, illetve minden szopi után jól át is masszírozom a cicit.
    A ásik probléma az elsőből adódik, a rossz szopitechnika miatt fáj a szoptatás. Próbáltam bimbővédővel etetni, de úgy érzem, hogy azzal még nehezebben tudja a kalóriadós tejcsit kiszippantani.

    Előre is köszönöm a segítséget!!

    Válasz: Igen, ez cumizavar lehet, amit a cumisüveg és a bimbóvédő is okozhat. A fejés nem szükséges, ha igény szerint szoptatsz, inkább próbáld meg más testhelyzetben szoptatni (ha fekve szoptattál, akkor ülve, ha ülve, akkor fekve, vagy bölcsőtartás helyett hónaljtartásban), így másként kapja be a cicit és hatékonyabban szopizik majd és a szoptatás sem lesz fájdalmas. Azt is kipróbálhatod, hogy mielőtt bekapja a cicit, a mellbimbótól 1-2 centi távolságra két ujjel összecsíped a cicit és úgy teszed a szájába, így nagyobb rész jut be a szájába, ez be szokott válni olyan babáknál, akiknek kisebb a szájuk, mint a cici.

  • Andi

    2008. augusztus 09. szombat

    Sziasztok!

    Kislányom 1 hónapos és a kezdetektől fogva 2 problémánk van a szopizással.

    1. Az egyik, hogy átlagosan 1-1,5 órán át tart egy szoptatás (másoktól 20-30 perceket hallok). Ennyi ideig kéri a cicit és ha előbb abbahagyjuk, pár perc után újra az öklét rágja és éhesnek tűnik ill. sír. Vajon csak túl kicsiket szippant, azért halad ilyen lassan vagy nincsen elég tej a cicimben?

    2. A másik problémánk az, hogy a kezdetektől fáj nekem a szoptatás. Próbálkoztam bimbóvédővel is, de az éles, szúró fájdalom a cicim belsejében megmaradt. Biztos blőd a kérdés, de ez utalhat arra, hogy kevés odabent a tej és a tejjáratok fájnak?

    Ami a fejést illeti, az első 2-3 hétben még 1-1,5 deciket fejtem és fagyasztani is tudtam (azóta mindet elhasználtuk cumisüveges etetésre sírás alkalmával), most viszont csak kb. 40-60 milli jön ki…

    Elsőgyerekes anyuka vagyok és nagyon aggódom…
    Köszi a segítséget!!!

    Válasz: A fejés az így normális, kezdetben több tej termelődik, mint amit a baba meg tud enni, aztán meg pont annyi, mint amennyi elfogy, kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya, nem is érdemes tovább fejni, maximum akkor, amikor valami miatt túltelítődik a melled (pl. nem ébred fel éjszaka enni).
    Ne foglalkozz azzal mit mondanak mások! A nagyobbik fiam 6 hetes koráig ugyanezt csinálta, lassan komótosan, be-bealudva szopizott, ha jött a szopiidő odakészítettem előre az ebédemet és némi olvasnivalót a kisasztalra, mert tudtam, hogy sokáig fog tartani, aztán szép lassan kinőtte ezt az igényét és rövidebb idő is elég volt neki. A kisebbik ehhez képest már 1-2 hetesen max. 10 percet szopizott és ezzel le is tudta a dolgot. Minden gyerek más, mások az igényei, más szopási ösztönnel jön a világra.

    Viszont az 1. és 2. problémád összefügghet egymással amennyiben a kislányod nem túl ügyesen szopizik, nem jól kapja be a mellbimbót, és ezért nem tud olyan hatékonyan szopizni, miközben fájdalmat is okot neked. Ne aggódj, nem arról van szó, hogy kevés a tejed, hanem arról, hogy rutintalan vagy még, és a kislányod se elég ügyes még (ez az életkorral változik, egyre hatékonyabban szopiznak a babák, és te is egyre ügyesebben fogod majd meg, mert tudod, hogyan kell csinálni)

    Esetleg megpróbálhatnál más testtartásban szoptatni, hátha úgy másként kapja be a melledet. Ha eddig fekve szoptattál, megpróálhatod ülve, ha ülve, akkor megpróbálhatod fekve, esetleg a bölcsőtartás helyett hónaljtartásban, vagy ha eddig nem használtál szoptatóspárnát, akkor párnával (nekünk anno ez segített sokat).

    A bimbóvédőt felejtsd el, csak további problémákat okozhat, a mell kevesebb ingert kap alatta, ezért csökken a tej mennyisége, ezért nem ajánlom.

  • Hajni

    2008. augusztus 02. szombat

    Szió! Először is köszönöm válaszod és lenne még egy kérdésem. Mitcsináljak akkor ha nincs épp elég tejem üvőlt a kislány és a tápot sem hajlandó elfogadni! Ilyenkor kétségbe esem hogy nehogy kiszáradjon vagy lefogyjon, ezek előfordulhatnak?ittam teát is, többet pihenek, próbálok mindent megtenni, hogy legyen még tejem eddig olyan szépen hízott tőle:)

  • Vivien

    2008. augusztus 01. péntek

    Sziasztok, az én kislányom aug.10-én lesz 4 hónapos. A szoptatás nálunk is neházkesen indult, gyakorlatilag 5 hetesen kezdett el szopizni, addig csak a lefejt tejet kapta ill. mivel ez nem volt elég neki, pótlást. Pár hét után viszont sikerült elérnünk, hogy csak a szopi elég lett neki: az éjszakát is átalussza, ha esetleg felsír, akkor pár pillanat ringatás után visszaalszik reggel 6ig.
    Viszont mostanában vettem észre, hogy csak 5-5 percet eszik, s evés közben állandóan feszeleg, ki-be kapkodja a cicit, majd ha átrakom a másikra, hamarosan hasonlóan viselkedik, de büfi után megnyugszik., s ha újra cicire rakom, ki-be adja a cickókat. Viszont a 3, néha 4 órákat is simán bírja, noha nem mérem, mennyit szopik.
    Elképzelhető, hogy nem elég már neki a tejem? Napi 3 liter vizet iszok, szedtem homeopátiát, ittam teákat, és sört, ettem barackot, de igazából úgy éreztem, semmi nem használt. Most néhány napja elkezdtem szopi után újra fejni, de egy nap összesen 50 ml-t tudok kifejni, amit este még pótlásként megkap.
    Kérdésem, fokozhatom úgy a tejmennyiséget, hogy az elkövetkező pár nap hajnalban felkelek (mert reggelre általában úszunk a tejben) és lefejem akkor az első mennyiséget? Vagy hogyan tudnám picit serkenteni a tejemet, mert nagyon tápszerellenes vagyok? Köszönöm..

    Válasz: Szerintem elég neki a tejed. Vannak ilyen időszakok, amikor a kicsit már annyira érdekli a külvilág, hogy nincs türelmük szopizni. Ha 3-4 órát türelmesen kibír, akkor biztosan nem éhes. A tejszaporítás legjobb módja, ha gyakrabban szoptatsz és egy szoptatás alatt többször váltogatod a ciciket, enélkül a legtutibb csodaszer sem ér semmit.

  • Hajni

    2008. július 31. csütörtök

    Sziasztok! Az én kislányom augusztus 5.-én lesz 4 hónapos. 4 napja nagyon rosszul alszik és napközben is sír, sosem volt gond az éjszakával, egyszer kétszer kelt csak fel!
    Eddig gyönyörűen hízott 3600-zal szül és most 6200g. azt mondta a védőnő hogy kevés lett a tejem mert csak 20 dkg-ot hízott egy hónap alatt!Próbáltam adni neki almát krumplit megfőzve turmixolva de nem kel neki egydül a tápot fgadta el azt meg nem igazán szeretnék neki adni!Vajon visszaáll a tejem? Vagy csak a fáradságtól van?
    Válaszod előre is köszönöm

    Válasz: Ha 200 grammot hízott egy hónap alatt 3-4 hónapos korig, akkor épp a szükséges minimumot hízta. Ebben a korban lelassul a hízás, tehát ez teljesen normális mérték, nem azért van, mert kevés a tej. Szoptass gyakrabban néhány napig, kínáld neki többször a cicit és ettől több tejed lesz. Általában 3-4 napos gyakrabb szoptatástól már megnő annyira a tejmennyiség, hogy utána vissza lehet állni a megszokott alkalmakra. Mellette ihatsz Laktoherb teát is, ettől is megnő a tejmennyiség.

  • Timi2

    2008. július 28. hétfő

    Sziasztok!
    Nekem most 4 hónapos múlt a kislányom, és nagyon jó szopizó, és alvó babám lett.
    Kezdetben is volt tejem, most is van. Eleinte 3 óránként evett, ő igényelte így, éjszaka csak 2óra körül, és 5 óra körül evett, úgy hogy együtt aludtunk, és amikor felkelt, megszoptattam. Hasa nem nagyon fájt. 7 hetes kora óta csak éjjel 2 óra körül evett, aztán reggelig kihúztuk, miközben a nagylányomat még az oviba is elvittük – reggel 8-ig. 2ésfél hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Addig egy ágyban aludtam vele, majd pár nap múlva már letettem az ágyába aludni, és csoda történt, átalussza azóta az éjszakát. Este fél9-től, reggel fél9-ig! Ez nekem nagy csoda, mivel az első gyermekem nem ilyen volt, pont az ellenkezője!
    Tudnám javasolni a Humana szoptatós teát, és a MoreMilk kapszulát!!!

    Nekem az lenne most a kérdésem: Átállt a kislányom egy számomra ismeretlen szopási mennyiségre, hogy reggel két mellből együtt 220-240 g-ot szopik, délben két mellből 120-140 g-ot, du. 70-100 g-ot, este meg kb. 80g-ot, ezeket is két mellből. Ez most így normális? A súlya minimálisan gyarapodott (2hét alatt 30 g-ot). Viszont éjszaka még mindig végig alszik.

    Köszi
    Timi2

    Válasz: Ez a mennyiség így normális. 3-4 hónapos kor után amúgy is lelassul a hízás, gyakori, hogy hetekig nem is hízik a baba, aztán egyszercsak megint beindul hízás. A mennyiségek is rendben vannak, ha éhes, úgyis jelezni fogja majd, bízz benne!

  • Erzsi

    2008. július 27. vasárnap

    Sziasztok!

    Kicsi Fiam holnap lessz három hetes.Tegnap nagyon jó napja volt,csak evett,meg aludt,ma viszon nagyon nyűgös volt egész nap.Óránként kérte magát cicire,már teát is adtam neki,mert nagyon meleg van,és nagyon kiizzad mikor sír-bár ezt cumisüvegből adtam.Ahogy olvasom jobb lenne ha nem adnék neki teát ilyen melegbe,vagy lehet?Csak ne cumisüvegből?
    Szerintem a bal cicimben több tej van,mint a jobban-ez lehetséges?mert mikor a jobból evett ma,utána csak fél órát aludt,és ismét visszaraktam arra,mivel gondoltam ha kevesebb van benne,akkor ha megint abból eszik,akkor több lessz.De fél órát volt rajta,és nem nyugodott meg,rá kellett raknom a másikra is-abból is sokat szopizott,és azóta is alszik,már két órája.Mindkettőre rárakjam egy darabig,hátha az a baj,hogy tényleg kevesebb a jobban a tej?Vagy igyak szopis teát?Harmadik gyerkőc-eddig nem volt ilyen gondom.Eddig mindig utána sokat le tudtam fejni,most pedig csak alig alig.Általában két óránként eszik,ha nincs ilyen nyűgös napja,mint ma.Szerintem nem bírja ezt a meleget-azt vettem észre hogy ilyenkor nyűgösebb.Éjszaka elég jól alszik,először úgy négy órát,utána pedig vagy két vagy három óránként kel fel enni.Naponta több kakis,pisis pelus van.Elvileg akkor elég neki ugye a tej?Vagy már nem is tudom.A védőnő azt mondta hogy ne adjak neki kétóránként enni,mert nem koraszülött hogy olyan gyakran egyen,de én adok neki,nem fogom éheztetni.Jól teszem?vagy igaza van a védőnőnek hogy így nem tud pihenni a pocija?

    Válasz: Mindenkinek van erősebb melle, amiben több tej van, illetve hamarabb megtelik. Nem kell szopis teát inni. Ma hirtelen meleg lett, valszeg szomjas a kisfiad. Az első tej mindig hígabb, jól oltja a szomjat, ilyenkor csak ezt szopizzák ki. Nyugodtan adhatsz neki kétóránként enni 3 hetesen, idővel átáll a ritkább evésre magától, amikor már nem igényli. Mi felnőttek se mindig ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanannyit eszünk nem?

  • Ági

    2008. július 23. szerda

    sziasztok,

    Kisfiam ma 3 hetes viszont a kezdetektől fogva nem akarja a ciciket elfogadni, egyiket sem, a kórházban javasoltak bimbóvédőt hátha úgy sikerül, ezt csak 1 hétig fogadta el, azóta ezt sem. Rendszersen próbálom ennek ellenére rárakni cicire, védővel és anélkül is, de nem akarja elfogadni. Védőnői tanácsra lefejjük ezért a tejcsit, de napi 120 ml -nél nem jön több :(. A dokink felírt egy tápszert, amivel tudunk pótolni, és a lefejt tejet is elfogadja mellé. Egy etetés során 100-150 ml-t is megeszik. Rendesen eszek én is, hogy legyen tejem, 3 liter folyadék meg van naponta, nem eszek nehéz kaját, nem iszok szénsavas üdítőt csak rostosat, rengeteg őszibarackot eszek, kipróbáltam a tejtermelő teát, amit a cikkben is említettél, bár ezt 2 hete fogyasztom gyógyszerész tanácsára, és semmi, a napi 120 ml-nél nem tudok kihozni magamból többet. Lehet, hogy több is van bennem, de azt nem tudjuk elég hatékonyan kiszívni, szóval mit tanácsolsz, hogy elfogadja a cicit, mit csináljak vagy hogy ennél is több tejet tudjak neki adni ha kiszívom?
    Kezdek nagyon kétségbe esni, nem szeretném, ha nagyobb részben tápszeren élne.

    Válasz: Ahhoz, hogy több tejed legyen, az kell, hogy több inger érje a cicidet, azaz gyakrabban kell fejned, mint most és hatékonyabb szívóval (én a Medela elektronikus szívójára esküszöm). A kisfiad valószínűleg azért nem tud jól szopizni, mert már megszokta a cumisüveget és annak egészen más a technikája. Csak úgy tudod visszaszoktatni és megtanítani a ciciből szopizásra, ha nem kap többet cumisüveget, hanem az anyatej mellé a pótlást kiskanálból vagy az ún. Szoptanít készülékkel kapja, ami tulajdonképpen egy cső, amiből tej folyik, miközben szoptatsz. Érdemes lenne felhívnod az LLL szoptatási tanácsadóit, ők részletesen el tudnak mondani mindent és kérésre akár házhoz is mennek és meg tudják mutatni, mit kell csinálni. Itt éred el őket: http://www.lll.hu/telefon

  • Vida Agi

    2008. július 22. kedd

    És biztos, hogy amikor szopizik, akkor mindig éhes is? Ebben a korban már sok mindenféle miatt sírhat a baba, pl. mert álmosodik, nyűgös, és egyre gyakrabban jelzi azt is, ha unatkozik. Finoman megpróbálhatod ilyenkor elterelni a figyelmét, pl. átviszed egy másik szobába, játszol vele valami érdekeset stb. Ha tényleg éhes, akkor nem fogja lekötni a játék.

  • Viki

    2008. július 22. kedd

    Rendszerint egy-két óránként eszik. Bár vannak olyan napok, napszakok amikor 3,5 órát is kibír, de nem ez a jellemző. De ami az érdekes, hogy az éjszakát ki szokta bírni.

  • Kata

    2008. július 21. hétfő

    Sziasztok!
    Lányom most tölti be a 3. hónapot és a kezdetektől fogva „küszködünk” szájpenésszel (és ez orvosi felügyelet mellett a mai napig visszajön). Eleinte a szopizás is nehezebben ment, de most már nagyon ügyes. Kb. 1 hónapja tértünk át a két cicire (teljesen változó a mennyiség: 20-130gramm között szív ki) és ha még éhes, akkor kap lefejt tejet cumisüvegből (ami termelődik tej az kb. elég egy napra, 800-1000gramm). A cumizavarról sokat olvastam, de nem hiszek benne, mert amikor csak ciciből evett, akkor éhes maradt és ordított (nem a hasa fájt) és tej meg nem volt elég a cicimben. Így került a képbe a cumisüveg.
    Nekünk tejserkentésre az alkoholmentes sör vált be, a Laktoherb teától fájt a hasa.
    Szerintetek ha megpróbálnám csak ciciből etetni, akkor kb. hány napot/hetet érdemes próbálkozni? Ha nem jön elég gyorsan a cicimből a tej, akkor teljes erőből ordít. Megnyugtatasra van tippetek? 🙂

    Válasz. Ez a „nem jön elég gyorsan a cicimből a tej” – dolog, ez a cumizavar pontos leírása…
    Ha elkezded csak ciciből etetni, akkor nagyjából 3-4 nap alatt meg szokott nőni a tejtermelés annyira, hogy csak ciciből elég legyen. Mellette a pótlást kaphatja az ún. Szoptanít készülékkel (patikában kapható), ami tulajdonképpen egy kis cső, amin keresztül folyik a baba szájába a tej, így elég tejhez juthat, akkor is, ha nincs türelme a ciciből kiszívni. Ahhoz, hogy meginduljon a tejelválasztás szoptatás elején, kicsit te is rásegíthetsz azzal, hogy elkezded fejni a tejet (egy egészen picit kézzel addig, amíg be nem indul a tejcsöpögés) és akkor teszed rá a cicire a babát, így nem kell az elején annyit dolgoznia, hanem rögtön folyik a tej 🙂
    Ahhoz, hogy több tejed legyen, gyakrabban kell abban a pár napban szoptatni és egy szoptatáson belül 2 mellből szoptatni, illetve közben cserélgetni a melleket, akár kétszer is rákerülhet ugyanarra a mellre. Ha már teljesen átszokott, és nem kéri, vissza lehet térni a megszokott etetési időkre.

  • Viki

    2008. július 17. csütörtök

    Sziasztok!

    A kislányom 3,5 hónapos, és igény szerint szoptatom. Ez teljesen rendben lenne, szeretem csinálni, de az a gond, hogy így túl gyakran eszik, és csak rövid sétákat lehet tenni Vele, mert megéhezik. Pedig nagyon szeretünk sétálni, és Neki is szükséges a friss levegő. Nincs valami tippetek, hogy hogyan lehetne a szoptatások közötti időt növelni, hogy közben igény szerint szopizzon? Vagy idővel növeli az időközöket saját maga?

    Egyébként úgy jöttünk haza a picivel a korházból, hogy rengeteget esett a súlya, mert nem volt tejem. Az első időszakban tej és táp pótlást is kellett adni, saját tej hiányában. De nem adtam fel, igyekeztem minél többet mellre tenni, és ittam a lactoherbet. Végül meglett az eredménye. Ma már semilyen pótlást nem kell adni Neki. Szóval mindenkinek kitartást, akinek nincs teje. Mert a legkétségbeejtőbb helyzetben is van remény, csak hinni kell benne, hogy képesek vagyunk rá. A szoptatási készség gyakran a fejben dől el 🙂

    Válasz: Milyen időközönként szopizik most? Idővel magától növeli az időközöket, emiatt nem kell aggódni vagy neked erőltetni időpontokat, mert attól meg a tejmennyiség csökkenhet.

  • Anita

    2008. július 15. kedd

    Sziasztok!

    Az én pici lánykám napokban 3 hónapos. Állandóan rágcsálja a kis öklét mintha éhes lenne akár szopi után is. Sokszor szopi közben rángatja húzgálja a cicit lehet, hogy nem jön belőle semmi?Éhes maradna? Vagy már a fogacskái helyét maszírozza?Nem sír. Ezzel együtt keveset alszik.Normális ez?

    Válasz: 3 hónapos korban van egy növekedési ugrás, lehetséges, hogy erről van szó. Ha gyakrabban megkínálod cicivel, akkor kiderül, hogy éhes-e és a tej is gyarapszik. A növekedési ugrás azt jelenti, hogy több tejre van hirtelen szüksége, ezért gyakrabban kér enni, ezzel szaporítja a tejmennyiséget. Ha már több tej van, akkor visszatér a rendes kerékvágásba a kicsi. A tej gyarapítására az is jó még, ha egy szoptatás alatt két mellből is szoptatsz, esetleg a végén még egyszer visszatéve a babát a másik mellre is.
    A kevés alvás mit jelent? 3 hónaposan napközben háromszor 30-90 percet alszanak a babák, éjszaka pedig 10-12 órát, ez az átlagos mennyiség, gond akkor van, ha felkelés után még nyűgös, rosszkedvűen kel a baba.
    A cicihúzigálást minden baba csinálja néha, ez nem a tejmennyiséggel függ össze.

  • Borka

    2008. július 09. szerda

    Ezt olyan nagyon jó olvasni! Én is ezt tapasztalom, és igyekszem alkalmazni is. Nekem most máfél hetes a kislányom (második gyerkőc). A kisfiamat 16 hós koráig szoptattam, de vele nagyon nehezen indult, nem akart enni, 1 hós koráig alig tudtam szoptatni. Kórházba is kerültünk, ott tanult meg szopizni. Négy hónapos koráig vegyestüzelésű volt, aztán elhagytuk a tápot, a hozzátáplálás (értsd: alma, répa stb.) mellett már csak szopizott. Nekem sokat segített a kecskeruta-tea és a fejés, de most már tudom, hogy sokkal több önbizalmam lehetett volna, akár ezt vagy azt el is hagyhattam volna, miután a fiam megtanult enni. Tényleg a kicsi a legjobb fejőgép, érdemes rá hallgatni, ha szól, hogy éhes 🙂 Azt tapasztalom most, hogy ha viszont úgy sír, hogy húzogatja a lábacskáit és ökölbe szorul a keze, akkor a hasa tele van buborékkal, fáj, az bántja. Ilyenkor cicit is nehezen fogad el. A megoldás a türelem és a sok büfiztetés, mert ilyen kicsinek még nem nagyon tudnak enni, tényleg, meg kell tanulniuk azt is. Kitartás!

  • klara

    2008. június 15. vasárnap

    A kislanyom 8 napos. Mar ket napja ejszakankent felorankent, orankent eszik. Lehet, hogy nincs eleg tejem???

    Válasz: Nem hinném. Inkább nem szopik elég ideig és ezért nem lakik jól. De mivel ilyen kicsi babáról van szó, javaslom, hogy keress fel szoptatási tanácsadót. Telefonon tudsz tőlük segítséget kérdni: http://www.lll.hu

  • Timi

    2008. június 10. kedd

    Sziasztok!
    Kislányom 2 és fél hetes.Az első héten minden rendben volt a szoptatással, evett már az utolsó napokban 100mlt is,le is fejtem a maradékot majdnem minden evés után, aztán abbahagytam a fejést, mondván, h termelődik az a babától is. Most kiderült ,h középfülgyulladása van és kevesebbeket evett. A tejem pedig szépen vissza is ment,mert nem fejtem…Mostmár enne ismét 100at,mert kénytelen voltam a lefejtet adni neki, de nincs a cicimben annyi:-( és lassan elfogy a hűtőből is) Én nagyon nem szeretném tápszerezni, mennyi idő,mire ismét termelődik annyi,h elég legyen neki??

    Válasz: Ha ma elkezdesz gyakrabban szoptatni és egy alkalommal mindkét ciciből, akkor holnapra már több tej lesz. A fejés nem szükséges ahhoz, hogy sok tejed legyen, csak a gyakori szoptatás és a normál mennyiségű evés ivás számít (legalább 2 litert igyál egy nap, pláne ebben a melegben). Ha nem lesz több tejed, ihatsz Laktoherb teát is, de mellette szoptass gyakran!

  • Tamas Andrea

    2008. június 04. szerda

    Kislanyom 3 hetes egy ora szopizas utan, mely mindket mellbol tortenik, 50-60 grammokat sziv ki.Persze kozben meg alszik is, meg bofizik. Ezutan meg kifejek 50-60 at amit cumisuvegbol adok oda neki, es maximum 10 perc alatt megissza.Miert nem tudja rendesen kiszivni az adagjat? ha pedig nem adom a cumisuvegbol is a kifejt tejet tovabba keres vagy sir.

    Válasz: Ezt hívják cumizavarnak. A ciciből nehezebben jön ki a tej, mint a cumisüvegből, onnan kevesebb munkával is ki lehet szívni. Ha a pótlást ezentúl kiskanállal adnád, pár nap múlva már a ciciből is ki tudná venni az adagját, mert nem zavarná meg a kétféle módszer.

  • Éva

    2008. május 29. csütörtök

    Sziasztok!

    Kislányom 5 hónapos. Vizsgaidőszakom van, és észrevettem, hogy kevés a tejcsim. Estére csak 20-30 grammot szopik Manócska, és nem is tudok kifejni 10-20 milinél többet. Egy ideig arra is gondoltam, hogy esetleg az az oka, hogy most kezdi be”járni” Hölgyike a nappalit, de nem szaporodik a tejcsim 🙁 Nem tértem át kiegészítő táplálásra, mert úgy döntöttem, hogy amíg valamennyit még hízik, addig nincs olyan nagy gond.Mit tudok tenni a fejés és gyakori mellretétel mellett (azon kívül, hogy hagyom a vizsgáimat… bár, lehet, hogy az lesz a vége…). Iszom Laktoherbet, de nem segít annyit, amennyit sztem kellene…
    Légyszi, segítsetek, ha voltatok már hasonló helyzetben!

    Köszi szépen: Éva

    Válasz: Mivel vizsgaidőszakban vagy, nem mondhatom, hogy pihenj többet, de valószínűleg a kevesebb stressz és a több pihenés segítene most a leginkább. Egyébként éhesnek is látod vagy csak kevesebbet eszik. Mert ebben a nyári időben sok baba egyébként is elkezd kevesebbet enni, étvágytalanabbak, mint rendesen. Kitartás 😉

  • Betti

    2008. május 18. vasárnap

    Sziasztok!

    Boglárka június 2-án lesz 5 hónapos. Születésétől kezdve szépen szopott, de kb. egy hónapja nem gyarapodott a súlya. A doktornő szerint kevés a tejem, ezért pótlást adok neki két hete. Szoptatással kezdem és utána pótolok. Nem tudom mitől lehet az, hogy nagyon nehezen indul meg a tej és ettől persze türelmetlen és sír. Jó lenne, ha visszatérne a tej mennyisége, mert ezekkel a tápszerekkel nagyon nem vagyok kibékülve!!!
    Ha tudtok segíteni, nagyon köszönöm!!

    Válasz: Próbáld meg gyakrabban megkínálni anyatejjel, ettől gyarapodik a tej. Gyorsabban megindul a tejelválasztás, ha közben a babára gondolsz, esetleg még azt is megpróbálhatod, hogy közvetlenül szoptatás előtt kifejsz kézzel pár cseppet, hogy mire elkezdi már jöjjön, esetleg meleg vízzel is lemoshatod a melled előtte, ettől is gyorsabban jön a tej.

  • Melinda

    2008. május 09. péntek

    Sziasztok!
    Levi babám máj. 10.-én lesz 4 hónapos, már szinte az elejétől fogva reggel 5-6 óráig aludt (szopizik), most egy hete köröbelül hajnali 2-3 óra körül ébred. Vajon mi lehet az oka? Este mindig két ciciből eszik. Napközben pedig 3 óránként eszik! Sírni nem igazán szokott.
    Szerintetek? Köszi!

    Válasz: Nem a tejmennyiség lesz a baj. A 4-5 hónapos kor körüli felkeléseknek szinte mindig a fogzás kezdete az oka.

  • admin

    2008. február 29. péntek

    Ilona, ha megint mellre teszed, vissza fog jönni a tej. ha türelmes vagy és gyakran adod neki, akkor megint vissza fog rá szokni és a tejmennyiség is visszatér.

  • Dózsa Ilona

    2008. február 29. péntek

    Sziasztok!
    az én kisbabám febr.27-én volt 2 hónapos.sajnos abba hagytam a szoptatást kb.1.hónapja tévhitek sorozata miatt,(kevés a tejem és ezért sír a baba,és tápszert adtam neki)és az lenne a kérdésem,hogy ha ujra mellre tenném,megindulna ujra a tejem,vagy már késő bánat?
    Köszönöm!

Comment navigation