Anyatej és vitaminok

„A kisfiam vashiányos. Muszáj neki vasat adnom? Nem segít az, ha én szedek vastablettát és az anyatejen keresztül ő is kap?”, „Tényleg szükséges a terhesvitamint a szoptatás alatt is szedni? Jobb lesz tőle a tejem?” Mostanában több ilyen kérdés is érkezett, ezért érdemes eloszlatnom az ezzel kapcsolatos tévhiteket.

Anyatej és vitaminokAz anyatej vitamin- és ásványi anyag-tartalma adott. A vízben oldódó vitaminok (C, B1, B2, B6, B12 vitamin, folsav, Niacin, Pantoténsav) mértéke szélsőséges táplálkozás esetében (koplalás, éhezés vagy szigorúan vegetáriánus életmód) ingadozhat, de átlagos táplálkozás mellett ez is állandó marad. Ha tehát változatosan táplálkozunk, akkor nincs szükség vitaminokra, az anyatej mindent biztosít, amire a babának szüksége lehet.

Az anyatej vastartalma alacsony, viszont az így bevitt vas a baba szervezetében 49%-ban hasznosul. Éppen ezért a legjobb vasutánpótlás az anyatej, hiszen a tehéntejből csupán a vas 10%-a, a tápszerből mindössze 4% hasznosul. Az anyatej vastartalmát vastabletta szedésével befolyásolni nem lehet. Amennyiben a babának vaspótlásra van szüksége, a vascseppek bizonyulnak a legjobb megoldásnak, amelynek felszívódását az anyatej magas C-vitamin tartalma segíti.

Ha tehát elegendő vitamint szeretnél anyatejes babád szervezetébe juttatni, táplálkozz változatosan és szoptass rendszeresen.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Szabina

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági! Nekem olyan problémám lenne, hogy kislányom elmúlt 7 hónapos. Még 4 alaklommal szopik és délben kap bébiételt. Eddig nem észleltem a problémát de 2 nappal ezelőtt mind a két mellében a mellbibmbónál duzzanatot vettem észre borsó nagyságuak eddig nem voltak ott. Mi lehet ez? Még előtte lévő nap sem vettem észre sőt azon a napon reggel sem csak délután.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha még kap anyatejet, ennek lehetnek hormonális okai (a te hormonjaid miatt), de mindenképpen forduljatok orvoshoz is vele.

  • Hegedus Ildiko

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Agi!

    Nem Magyarorszagon elek es a kovetkezo kerdessel fordulok hozzad:
    Kisfiam nyolc honapos, meg csak szopik, mindennap probalkozom a hozzataplalassal, eddig sikertelenul. Eroltetni nem akarom, ugy tunik szamomra a tejcsi elegendo. Szepen fejlodik, kiegyensulyozott, vidam, aktiv baba. Kuszik, maszik, felall, ul stb. 8.420 kg. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy mindennap adjak neki multivitamint, az volna a kerdesem, hogy ez szukseges? En meg szedem a terhesvitamint, errol tajekoztattam az orvost, aki azt mondta, hogy nem kell szednem mar.
    Most jelenleg tanacstalan vagyok, hogy mit tegyek. En szedjem a vitamint tovabbra is, vagy hagyjam abba es adjam a babamnak, amit az orvos modott.

    Varom a segito valaszod: H Ildiko

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nem szükséges multivitamin adni a babának, ha még szopik és mellette gyümölcsöket eszik. Szoptatás alatt lehet szedni a terhesvitamint, de át lehet állni más multivitaminra is. A szoptatás elég megterhelő a szervezet számára, vitaminhiány (pl. vashiány) léphet fel, és a vitaminok átmennek az anyatejbe is, ezért érdemes szedni valamilyen multivitamint a szoptatás alatt is.

  • Zsuzsann

    2010. november 13. szombat

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék,hogy 9 hónapos kisfiam még napi 4x szopizik,szedhetek e a terhesvitamin helyett Béres cseppet?Sajnos parlagfű allergiával szenvedek és ebből kialakult egy keresztallergiám ami miatt semmilyen nyers zöldséget-gyümölcsöt nem tudok megenni,csak kizárólag főtt,párolt,befőtt,kompót félékben.A terhesség alatt szedtem a Femibiont és szülés után is de néha úgy érzem hogy ez már kevés a szervezetemnek.Ezért érdeklődőm hogy válthatok e?
    Válaszodat előre is köszönöm…
    Üdvözlettel:Zsuzsa

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Igen, lehet Béres cseppet szedni.

  • OLAH BEATA

    2010. október 19. kedd

    KERLEK AGI IRD MEG AZT IS HOGY EGY IJEN IDOS KORU BABA MENNNYI TEJET KELL IGYON EGY NAP!!!

    Válasz: Erre nincs kötelező érték. A lényeg, hogy minden nap egyen tejterméket, vagy igyon tejet.

  • OLAH BEATA

    2010. október 19. kedd

    KEDVES AGNES!!

    Kislanyom 11 honapos es nem szereti a tejport mar probaltuk a milupat es a nestlet is de nem kell egyszeruen, mit tegyek?? ketsegbeejto gond ez nekem!! adhatok e neki kecske tejet?? mert azt olvastam ez az ami kozelebb all az anyatejhez, es nem ojan zsiro mint a tehen tej!! de nem tudom hogy tartalmazza e azokat a vitaminokat amire szuksegunk van!! vas, kalcium es stb. koszonom elore is hogy segitessz!!!

    Válasz: Ha már nem szopik és nem fogadja el a tápszert, akkor a napi tejadagot tejtermékekkel (joghurt, sajt stb.) is lehet pótolni, tejet (akár kecske, akár tehén) viszont csak 1 éves kor után kapjon.

  • Bálint Zsuzsa

    2010. október 07. csütörtök

    Sziasztok!
    A babám most tölti a 4.hónapot 45 dkg hízott havi szintre lebontva és riogatnak hogy kevés a súlya amúgy szopizik.meg már adok neki almát reszelve szinte minden nap egy keveset.Kérdésem az lene hogy jó e a hízás vagy sem előre is köszönöm

    Válasz: A havi minimális hízás ebben a korban 400 gramm, ha ezt meghízza, akkor elegendő a hízása, nem kell aggódni.

  • csáki zsuzsanna

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Gyöngyi!

    Én rizspépet szoktam venni a gyogyszertárba,receptre is felirja a dnő,igy olcsobb.nem tudom,lelehet e irni a nevét.Milupa.énis reggeli lefejt anyatejjel keverem össze,meg pár kanál pépes gyümit rakok hozzá.kisfiam imádja.vaniliásba is lehet venni.
    További szép napot!

  • Gyöngyi

    2010. augusztus 14. szombat

    Kedves Zsuzsanna!

    Nem kifejezetten idevág a kérésem. Légy szíves megírnád, hogy hol vettél bébirizst, vagy hol keressem? A kisfiam 6hós, most kezdjük majd a kóstolgatást. Szívesen készítenék neki tejberizst lefagyasztott anyatejjel.
    Nagyon köszi a segítséged!Jó babázást kívánok!

    Válasz:Sparban lehet kapni, de sima barnarizst is adhatsz neki.

  • csáki zsuzsanna

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Azt szeretném kérdezzni,hogy honnan fogom tudni ha kisfiam vashiányos?valamelyik válszodban azt olvastam,hogy a szeméből látni.ezt hogy nyilvánul meg?Kisfiam 7hónapos,és napi 4szer szopizik egyszer fözit kap,egyszer bébirizst gyümölcsel?elég ez a vaspotlás,amit az anyatejbe kap a 4szopizáskor?
    köszönöm válaszod.

    Válasz: Ha eszik már almát és húst, akkor elég vasat kap. A vashiány legtöbbször vérvételkor derül ki, de a tünete lehet az étvágytalanság, sápadtság is.