Egy végzetes félreértés az éjszakai evéssel kapcsolatban

„Egy 8 kilós csecsemőnek minek enni éjszaka?” – teszi fel a kérdést a minap egy aggódó anyuka. Persze nem magától jutott erre a következtetésre, a védőnő mondta neki, hogy ha az 5 hónapos baba már 8 kiló, akkor biztosan nem lehet éhes éjszaka. De vajon igaza van?

Próbáljuk megközelíteni a kérdést parasztlogikával: Van kapcsolat az ember súlya és az éhségérzet között? Természetesen nincs. Fogyókúrázók milliói lennének már rég nádszálvékonyak, ha nem éreznének éhségérzetet éjszaka, csak mert már elmúltak 8 kilósak 🙂 Sőt épp az ellenkezője igaz: minél nagyobb egy test, annál több kalóriára van szüksége!

 Egy végzetes félreértés az éjszakai evéssel kapcsolatban Emlékszel, az újszülöttnek 150 gramm anyatejre van szükséges testsúlykilogrammonként. Ez a mennyiség egyre csökken, de 5 hónaposan még 120 grammra van szüksége. Tehát egy jól fejlett 8 kilós baba több, mint egy liter anyatejet/tápszert iszik meg. És mivel napközben már számos sokkal fontosabb dolga van az evésnél, gyakran 5 perc alatt végez a szopizással és visszatér a világ felfedezéséhez, majd a kimaradt mennyiséget éjszaka pótolja be.

Szóval mindegy hány kiló, teljesen normális, ha éjjel még szeretne 3-4 óránként enni, ez ugyanis nem a kilók függvénye, hanem a kínzó éhségérzeté. Vajon mi lehet annak az oka, hogy inkább hiszünk egy ismerőstől vagy védőnőtől hallott tanácsnak, mint a baba korgó pocakjának?

(ez csak költői kérdés, nem muszáj válaszolni :))

/részlet a Félreértett csecsemők c. hamarosan megjelenő könyvemből

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

43 Comments

  • Hajni

    2011. május 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kilenc hónapos kisfiammal kapcsolatban lenne kérdésem. Normális-e az, hogy éjjel is négyóránként eszik még tápszert? Még eddig szinte egyszer sem aludta át az éjszakát. Vízzel nem alszik vissza. Nem terheli meg ez a pici gyomrát? A reggeli és a vacsora kivételével már szilárd ételt eszik. Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, 9 hónaposan normális, ha éjjel 4 óránként eszik a baba, mert éhes.

  • Kriszta

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most egy hónapos. Szoptatás közben többször meg kell őt büfiztetnem, mert elalszik szopi közben, és mivel nem igazán tud így büfizni, így nyugtalanabb a pocakjában maradt levegő miatt. Mikor megszakítom a szopiját, mindig hallom, hogy furán nyel, és mielőtt vállra veszem mindig jelzem neki, hogy büfizni kell, aztán visszaadom neki a cicit. Mikor felemelem (szépen lassan), kezdődő sírással jelzi, hogy ez neki nem tetszik, de aztán pár perc elteltével amikor volt büfi, vissza is rakom mellre, és szopizunk tovább. Az a kérdésem, hogy nem rögzül-e benne, hogy elveszik tőle az ételt, így később nem fog-e esetleg mohón enni, vagy emiatt nem lesz-e hízásra hajlamos?

    Válaszodat kíváncsian várom.

    Üdvözlettel

    Kriszta

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Nem kell emiatt aggódnod, ettől nem lesznek rosszak a későbbi étkezési szokásai.

  • Andrea

    2011. február 15. kedd

    Kedves doktornő,
    az én kérdésem a következő lenne: 5 hónapos kisfiamnál a gyerekgyógyász tanácsára elkezdtem a reggeli és esti hozzátáplálást ugyanis a tejem már fogytán van és nem szeretném teljesen tápszeren felnevelni gyerekemet. És most jön az ami kérdéses:a doktornő ajánlotta az étkezések közötti teáztatást, de úgy hogy a teába tegyek egy csipetnyi kis mézet. Én viszont úgy tudom hogy nem tanácsos még ebben a korban a méz használata.Mi tévő legyek?Ugyanis a gyerek sem issza a keserű teát.
    Válaszát köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      1 éves korig TILOS mézet adni, mert ha véletlenül fertőzött a méz, akkor gyors lefolyású, akár halálos kimenetelű betegséget okozhat!

      A baba szomját két étkezés között forralt, lehűtött vízzel vagy babavízzel lehet, a tea szükségtelen és a koffeintartalma miatt egészségtelen is.

  • Helter Andrea

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    A tanácsát szeretném kérni a kisfiammal kapcsolatban.
    2010. szeptember végén született 2950 g súllyal, szopizni a kezdetektől fogva nem tudott, így maradt a cumisüvegből való etetés a lefejt tejemmel az elején tápszerrel kiegészítve.
    Sose volt egy mohó evő a böfizés rendszeresen elmaradt. December közepén tértem át 4 órás etetésekre, azóta viszont a következő probléma lépett fel.
    Alig iszik pár kortyot, amikor erősen felsír van hogy 10-20 ml-nél. Nem a hasa fáj az biztos, nem húzza össze magát, nincs felpuffadva, a fájás és a sírás csak etetéskor jelentkezik. Ekkor abbahagyom az etetést, felveszem, van amikor böfizik egyet van amikor nem, megnyugszik és eszik tovább. Az egyértelmű,mikor sikerül(ami igen ritka) büfizik azonnal abba marad a sírás. Az érthetetlen számomra, hogy 10-15 korty után már fájdalmat okoz a lenyelt levegő?! Van viszont hogy ez a felsírás egy etetés alatt többször is jelentkezik.
    Gyermekorvosom tanácsára kipróbáltam az Infacolt, de azon kívül, hogy másfélszer többet evett a probléma mit se változott inkább rosszabb lett.
    Próbáltam másik cumisüveget, 1 lyukas ill. több lyukas dudlit, tejet hidegebben (23-36 fokig).Ülve, fektetve.Etetés elött is böfiztettem. De ez sem segített.
    Az etetés (150ml) így 1,5 óráig tart. Az erős felsírás ébredéskor is egyre gyakoribb. Már nincs több ötletem mi lehet a probléma.
    Előre is köszönöm válaszod, és a hozzászólásokat!

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Szerintem az a gond, hogy ilyenkor már nagyon éhes, ezért túl mohón eszik és túl sok levegő megy le a pocijába. Térjetek vissza a 3 órás etetésre és a probléma megszűnik majd.

  • Heni

    2011. január 08. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 és fél hónapos, és 6860 gramm volt a mai mérlegelés során. Ezzel nem is lenne baj, csak a 6 kg-ot már november 8.-án elérte, és azóta, 2 és fél hónap alatt nem nőtt 1 kg-ot sem. Még mindig szoptatom, és kb. 2 hete kezdtük el a hozzátáplálást, de pár kanálnál többet nem hajlandó megenni semmiből. Naponta mérem, és eléggé ingadozik a súlya, de az átlag növekedés 1-2 dkg naponta. Tejem mennyiségre van bőven, csak akkor tápértéke nincs? Adjak neki tápszert? Csak akkor meg attól félek, hogy nem akar majd szopizni, meg lecsökken a tejmennyiség is. Mennyit kéne nőnie egy héten az ő korában? Válaszát előre is köszönöm: Heni

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      3 hónapos kor után lelassul a kicsi hízási üteme, 6 hónapos kor után pedig még inkább lassul, akár hetekre vagy hónapokra is megállhat. Ha megvan a havi 400 gramm minimum hízás 6 hónapos kor alatt az elég (nála ez megvolt) Felesleges naponta és hetente mérni, elég havonta. Ha elég tejed van és rendszeresen szopik a kicsi, nincs olyan, hogy csökken a tej tápértéke (ez csak koplalás esetén fordulhat elő)

      • Heni

        2011. január 17. hétfő

        Kedves Ági!
        Köszönöm a válaszát. Egy kicsit még mindig aggódok, mert a 6 kg 80 dkg-ot december 28.-án elérte.Azóta fel-le ugrál a súlya, és a mai mérlegelésnél is csak 6 kg 79 dkg volt. Tehát a 3 hét alatt a súlya nem változott. Bár ahogy néztem a súlyát, 3 hónaposan nála nem volt stagnálás. Már félek a mérlegeléstől, mert ahelyett, hogy nőne a súlya, egyre kevesebbet mutat a mérleg.
        Heni

  • Jutka

    2010. december 29. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon sok jó tanácsot olvastam már itt, mindig bevált a „recepted”, de most muszáj kérdeznem a napirenddel és az éjszakai evéssel kapcsolatban. 3 és fél hónapos kislányomat kizárólag szoptatom, igazi mintagyerek, alszik-eszik-játszik, nincs semmilyen hóbortja, nincs rá panaszom. Vagyis most mégis van egy kicsi, amit nem tudok megfejteni. Pár napja/hete átálltunk a napi 3x-i alvásra, igazából ő állt át, mert már 2-2,5 órát is fent van, ezért ennyi fér a napba. Az első kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám eltolni a fürdetést, mert most a harmadik alvás után fent van még kb. 2,5-3 órát, ekkor van kb. 18.00-18.30. Ekkorra már olyan fáradt, hogy fürdés, evés, alvás/ájulás. Nem tudom tovább húzni. Általában 7-kor már alszik. Ez tök jó, de reggel persze korán kel, 5.30-6.00-tól már csak nyűglödik. Vagy az már nincs is korán?:) Szerinted lerakjam még egy körre este 6-kor? Akkor meg későn lenne a fürdés, meg nem fárasztanám ki ilyen jól. Vagy jó ez így?
    A második kérdésem az éjszakai etetéshez kapcsolódna, mert az „átállás” óta egyre többször van fent éjszaka, azelőtt max kétszer kelt, volt egy nagy 6 órás alvása, azután 3 óránként kelt. Most 2 óránként eszik éjszaka, este 7-től reggel 7-ig.:( (az barátok közt is 6x-i ébredés) Napközben az átállás előtt 2 óránként evett, most 2,5-3,5 óránként a hosszabb ébrenlét miatt, kicsit keveslem is, mert előtte igazi bélgép volt. Hogyan tudnám többször megetetni napközben, hogy ne boruljon az események sorrendje? Próbáltam az esti lánc,-álometetést, nem segített, ugyanúgy felkelt. „Tömni” egyébként sem tudom, mert ha nem éhes, nem fogadja el a cicit. A 2 órás napirendre már nem tudunk visszatérni, mert már sokat van fent nappal, ami tök jó, csak így nappal eszik ritkán, éjjel meg sűrűn. Mit csináljak? Álmos vagyok. 🙂

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv: Jutka

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      Ha este 7-8-kor fekszik a gyerek, akkor normális, ha reggel 5-6-kor már fentvan, hiszen addigra már 10-11 órát aludt.

      Az etetési problémákon és a későbbi lefektetésen is segíthetne, ha az esti óránkban gyakran, akár óránként is szoptatnád, így éjjel ritkábban kelne, este pedig tovább tudna fentmaradni, mert szopi közben pihenne egy kicsit.

  • Anikó

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam a hónap végén lesz 7 hónapos. 4 hónapos kora óta 3-4-szer is felkel éjjel és csak akkor alszik vissza ha kicsit szopizhat. Úgy tűnik nem éhes, mert sokszor csak kicsit cumizik a cicin és már tehetem is vissza az ágyában. Próbálta apuka is kivenni és megnyugtatni, sikerült is de tíz perc múlva megint felsírt. Mit tanácsolsz hogyan lehetne erről leszoktatni. Nappal egyedül gond nélkül elalszik.
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Brigi

    2010. október 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Elfelejtettem hozzátenni, hogy kislányom közvetlenül lefekvés előtt és reggel 210 ml vízből, éjjel 180-ból kapja a tápszert. Ezzel kapcsolatban is kérdeznék még valamit: nem gond, ha lefekvés előtt, persze fogmosás után kapja? Természetesen csak addig van a szájában amíg megissza. Vagy le kellene szoktatnom erről a fogai védelmében?
    Köszönöm válaszodat!

  • Balogh B. Brigitta

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 18 hónapos (kb 86cm és 13kg),1 évesen hagyta abba a szopizást.Mellette tápszert kapott este és reggel+éjjel is egyszer felkelt, amit úgy gondoltam, hogy rendben van, hiszen napközben nem evett eleget és éhes volt. Viszont ez a mai napig így van, még nem aludtunk át egy éjszakát sem, mert felkel és enni kér. Próbáltam vizet adni neki tej helyett, de nem hagyja abba a sírást, amíg nem kap enni … próbáltam kitolni a vacsorát és így (azt hittem ettől ) egyszer átaludta az éjszakát, de azóta újra nem. Nem tudom, hogy ez megszokás vagy nyugi a visszaalváshoz vagy tényleges éhség és mit kellene tennem?! Leszoktatni sírás árán is vagy hagyni, hogy majd magától leszokik róla. Azt gondolnám elég idős már, hogy ne egyen és kibírjon 12 órát reggelig (van egy kis barátnője, aki kisebb, mint ő, viszont sokkal többet eszik és mégis kibír 12 órát )… nem tudom, hogy ez mitől függ. Persze tudom, hogy minden gyerek más, de nagyon megköszönném a válaszod a mi ügyünkben, hogy végre mindenki aludjon. 🙂
    Gratulálok a munkádhoz és köszönöm!
    Brigi

    Válasz: Teljesen normális, ha másfél évesen még 1 alkalommal éhes éjszaka is, erről idővel magától leszokik. Az, hogy kibír-e 12 órát attól függ, milyen gyors az emésztése, ha neki gyorsabb, mint az ismerős kislányé, akkor hamarabb éhezik meg.
    Ha többször kel még éjjel enni, akkor ott nem éhségről van szó, hanem rossz szokásról, ezesetben viszont valóban le kell szoktatni.

  • Emese

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 12 hetes. 3150 gr-mal született, most 5650 gr nyúlt is 8 cm-t. Védőnőm tanácsára (valószínűleg, mert strepto B fertőzés és icterus miatt kezdetben étvágytalan volt) mérem, hogy mennyit eszik.
    Kezdetben a nagykönyvben megírt 150-170 gr-ot simán megevett egy szopi alkalmával testsúlykilogrammonként, de az elmúlt kb másfél hétben már nem, sőt egyre kevesebb az egyszeri adagja (70-120 gr között mozog). Napi hétszer szoptatom, általában este kilenckor utoljára és hajnali négyig alszik is.

    Ezért nappal néha felébresztem – pedig nappal nehezen alszik el, ha fáradt és nyűgös kell neki a segítség. Hagyjam inkább aludni? Nem fog csökkenni a tejem? Ez most egy átmeneti állapot lehet nála? Pisis-kakis pelusok mennyisége rendben, bár most gyakrabban zöldes a széklete. Szép a bőre és mosolygós baba.

    Válasz: 3 hónaposan már nem kell 150 grammot enni testsúlykilogrammoként, csak 120 grammot, ezért csökkent az adagja. Nappal ne keltsd fel enni, kivéve, ha már több, mint 4 órája alszik. Most 670 gramm körül kell ennie naponta a testsúlya alapján, ez 7 alkalomra elosztva alkalmanként kevesebb, mint 100 gramm, tehát nincs miért aggódnod. Ha hétszer szoptatsz naponta, akkor nem lesz kevés tejed, ebben a korban többnyire már csak 5-6 szopi szokott lenni, és így is elég a tej.

  • Angi

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 4 honapos,eddig jo alvó volt, minden ejszakát átaludt, ám 2 hete felébred minden éjszaka, egyre gyakrabban, lassan már három óránként eszik. Eddig nem aggodtam, mert jött a foga és ki is bujt alol kettő sikeresen, ám most sem aludja át az éjszakát, nem lenne elég a tejem?Kezdjem pótolni?
    Amugy 4100 grammal született, most 7 kg körül van.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    Nagyon szeretem a blogodat, sokat olvasaom, sok hasznos tanácsot, ötletet kapok.Csak így tovább!

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Angyalka

    2010. július 19. hétfő

    A kisbabám most töltötte be a második hónapot, 4150gr született, most több mint 6 kg. Nappal gyakran sír, főleg délután, este felé, én pedig folyton azon aggódom, hogy nincs elég tejem, biztos éhes. Gyakran cuppogtat, és keres, vajon csak a szopási ingere lenne nagy? A cumit nem fogadja el, az ujját még nem igazán találja.A kérdésem elsősorban az éjszakai etetéssel lenne kapcsolatos. Este maximum 10 órakor alszik el, és csak 5 óra fele, de néha akár fél hétig is alszik és nem ébred meg, hogy egyen. Attól félek, hogy mivel olyan nagy idő kimarad nem fog-e emiatt elapadni a tejem? Felköltsem esetleg?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.
    Angi

    Válasz: 2 hónaposan minden babának nagy a szopási ingere, de vannak, akiknek még nagyobb. Mivel neki tökéletes a gyarapodása, ezért nem éhes, hanem szeret szopizni és kész. Nem gond, ha az éjszakát átalussza, emiatt nem fog elapadni a tejed, hanem hozzászokik a tejtermelés a napi ritmustól. Ha nagyon fájna, feszülne ilyenkor a melled, akkor fejj ki egy kicsit este vagy hajnalban. Emiatt ne keltsd fel a jóalvó babádat.

  • Móni

    2010. június 25. péntek

    Kislányom már 2 hónaposan átaludta az éjszakát. Most 3 hónapos múlt és minden éjjel egyszer felkel. Mi változott meg? Még cumis kérdésem lenne. Fogszabályzós cumija van adjam inkább azt a szájába vagy engedjem az ujját szopizni? Melyik a jobb?
    Az oldal nagyon jó,sok érdekeset találtam már rajta és sok választ is kaptam. Köszönöm.

    Válasz:Az változott meg, hogy egyre nagyobb a súlya, ehhez egyre több tej kell (mivel testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, ezért a növekvő súlyával párhuzamosan egyre többet kell ennie), ha ezt nem sikerül nappal elfogyasztani, akkor éjjel pótolja be, ez nem gond, teljesen normális 3 hósan, ha éjjel 1x eszik a baba.
    Ha az ujját szopizza, akkor nyugodtan hagyhatod. Ez még praktikus is, nem alakul ki a „felkel, mert kiesett a cumija és nem tudja visszatenni”- szindróma, valamint ha később elkezd majd játszani játékokkal, akkor az ujjszopást szépen elhagyja majd és csak alváshoz használja, míg cumizni játék közben is lehet, tehát erről nehezebb lesz később leszoktatni.

  • Sz. Tímea

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági,

    A kislányom 18 hónapos, nagyon vidám, nyitott, kiegyensúlyozott, örökmozgó. Mindig is gyorsabb ütemben fejlődött valamennyivel az átlagtól, nem csoda hiszen az apukája is magas. Jelenleg 12 kg, és 87 cm. Első perctől igény szerint szoptattam. Valamikor másfél hónapos kora körül állt át magától a háromóránkénti evésre, de ezt éjjel nappal betarotta. A hozzátáplálás ideje alatt sem változott az éjszakai program. Ilyenkor is jóízűen lakmárzott és aludt is tovább. Az anyatejen kívül más folyadékot hosszú ideig nem fogadott el, lassan és nagyon nehezen szokott rá a vízre, teákról hallani sem akar mai napig. Egyéves kora körül volt egy nehezebb ámeneti periódus, amikor egyik napról a másikra elutasította a játszócumit, viszont ennélkül nem tudott aludni. Megviselte a fogzás is, óránként ébredt, megoldásként mellé feküdtem, és jól működött, mert így aludtunk és pihenten ébredtünk. Most hogy kijöttek az örlő fogak, lassan visszaszokott az ágyába, igaz egymás mellé költöztettük az ágyakat. Mostanában kétszer-háromszor ébred éjszaka, és kizárólag csak cicivel alszik vissza. Napközben jól eszik, kiegyensúlyozott az étrendje, és elértem azt, hogy csak a déli elalváshoz kéri a cicit. Előtte napközben is háromszor négyszer szopizott is. Tudom, hogy leginkább érzelmileg van rá szüksége részben,mert napközben épp csak vigasztalódott rajta a legtöbb alkalommal. Éjszaka viszot egyszer rendesen eszik is. A környezetemben a legtöbben az elválasztást tanácsolják, hiszen szeptembertől vissza kell mennem dolgozni. Számomra pedig nem teher a szoptatás, hiszen könnyebb dolog, mint órákig a síró gyermeket vigasztalni. A tegnap éjszaka kipróbáltam egy órán keresztül sírt, semmiképpen nem tudott visszaaludni, madj amikor meghallottam a korgó pociját beadtam a derekam. Úgy evett, mind akit napokig éheztettek, pedig este elég későn, legtöbbször nyolc után vacsorázik, és kettőnél-háromnál tovább nem bírja. Mi tévő legyek, várjam ki még magától elhagyja, vagy próbálkozzam a leszoktatássl. A szívem szakad meg amikor sírni hallom, és tudom igazán csak én segíthetek.
    Egyedüli érv ami számomra az elválasztás mellett szólna,az az, hogy a kisteztvér sehogy sem akar összejönni, valószínű a szoptatás ennyire befolyásolja, a menstruációm a mai napig nemállt be rendesen, igaz mindig szabálytalan volt. Nem szeretnék túl nagy korkülönbséget, igazából gyesből-gyesbe mentem volna. De azt hiszem a tesvérke ügyet elhalasztjuk ezek szerint…

    Válasz: Szerintem ne szoktasd le csak emiatt. Ha visszamész dolgozni, attól még reggel-este szopizhat, ha akar, de addigra még el is hagyhatja. Ez a szopizás a teherbeesést sem befolyásolja már. Lassan magától el fogja hagyni.

  • Vicky

    2010. május 10. hétfő

    Kedves Ági!

    A kissebbik lányom 21 hónapos,és Vele kapcsolatban szeretnék kérdezni.Sajnos a tejcsim elapadt már 8 hónap után,így elalváskor elöbb természetesen tápszert,de 1 éves kora óta 250ml tejpépet kap elalváshoz,amit az utóbbi 2 hónapban megfejeltünk még 150ml kakaóval(imádja).Ezt megissza,és kicsit később magától elégedetten alszik el.DE!…még 4-5 óra körül felkel,és követeli a tejpépet…amit elfogyaszt és durmol kb.7 óráig.Napközben igyekszem mindenfélét megkóstoltatni Vele…van,hogy érdekli,van amikor persze nem.Többnyire megkostolgat dolgokat,de nagy mennyiség nem fogy semmiből.Egyébként formás és kerekded(kb.82cm,13kg)
    Kérdésem arra irányul,hogy jó-e,hogy tejpéppel-kakaóval alszik el?
    És ha lehet még 1 kérdés!:)
    Úgy alakult,hogy délután hintában alszik el már legalább 1 éve.(a bébihordozó van lógatva,amiben kényelmesen kiterül!)Autóban és ritkán babakocsiban is elalszik,de kicsit félek,hogy mi lesz,ha lassan kinövi a „függőágyat)!?
    Kezdjem-e leszoktatni erről?…és ha igen,hogyan fogjak hozzá!
    Elnézést a hosszúra sikerült levélért!Várom válaszát!
    Vicky

    Válasz: Nem túl jó, mert a fogainak rosszat tesz, de ebben a korban már nehéz lesz leszoktatni róla. Függőágy helyett próbáld meg a ti ágyatokban altatni. Azt ebben a korban nagyon szokták szeretni a gyerekek.

  • Adrienn

    2010. április 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 20 hónapos lesz hamarosan.Nagyon jó evő kisgyerek,nem válogat,mindent megkóstol,szereti a zöldségeket-gyümölcsöket és mellé még napi 4-5x szopizik.(13 kg,90 cm)De amióta megszületett még egy éjszakát sem aludtunk végig,kezdetben 3-4x,majd jó ideje 2x,mostanában egyre gyakrabban 1x,de fölkel és szopizik!Én nem tartom bajnak,nem visel meg, hogy fel kell kelnem,de a környezetemben mindenki azt mondja, hogy ilyen nagy gyereknek már nem szabadna éjjel szopiznia.Első kérdésem, hogy tényleg rosszul csinálom/tam, hogy nem próbáltam leszoktatni?Illetve a másik és sokak szerint a nagyobb baj, hogy első perctől kezdve a szopizás végén elalszik,és csak így tud elaludni.Persze kisebb korában elaludt levegőzéskor a babakocsiban,majd amióta utazgatunk vele az autóban is, de minden más esetben csak szoptatás közben.Kérdésem, hogy ez helytelen-e illetve, hogy tudom leszoktatni róla?Vagy most már várjam ki, amíg maga lemond róla? Sírni nem hagyom, mert azt nem tudnám elviselni…neki szerintem ez már inkább lelki táplálék, mint tejecske!:)A testvére 11 hónapos koráig szopizott és ő egyik pillanatról a másikra maga döntött úgy, hogy neki nem kell több anyatej!Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszodat!Üdvözlettel: Adrienn

    Válasz: Egyáltalán nem csináltad rosszul! Ebben a korban az anyatej, az összebújás lelki okokból kell neki, nem kifejezetten azért, mert éhes. Más babák 20 hónaposan azért kelnek fel, mert félnek éjszaka, és kínlódás megnyugtatni őket, ha nincs szopi. Őneki viszont van, ez megnyugtatja és ezzel sokat teszel a lelki fejlődéért. Ha nem szoptatnád, akkor is felkelne, csak a megnyugtatás lenne nehezebb. Szerintem ne szoktasd le, hamarosan, néhány hónap múlva magától leszokik majd róla.

  • Ildi

    2010. március 30. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 hetes és 5240g. Egészen egy héttel ezelőttig semmi gond nem volt a szoptatással.Aztán ez megvátozott,etetéskor szinte közelharcot kell vívnom vele ,hogy a cicit a szájába varázsoljam.Aztán ha sikerül is beleszív egy párat és elkapja a fejét nagy sírás kiséretében.Korábban 2-3 részletben szopizott, közben büfizett nagyokat és egyáltalán nem bukott. A hiszti óta ha elfogadja a cicit akkor igyekszem nem megszakítani az etetést mert utána csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem akar szopizni még akkor sem ha tudom hogy nem evett eleget.Kicsi tanácstalan vagyok hogy mit csinálok rosszul, vagy mi lehet az oka ennek a változásnak!Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ez szopisztrájk. Állhat a hátterében szájpenész, a fogzás (ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet), de az is, hogy minden érdekli és ez elvonja a figyelmét (ilyenkor segít, ha félhomályban fekve eteted)

  • Many

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 és fél hónapos, 6kg. Napközbeni rendszerünk nagyon jól működik, kb. fél 7 körül ébred, eszik, majd 2 óra fent lét után alszik. A napi 3 alvás megvan, alvásideje kb 30-90 perc, általában du. alszik hosszabbat. Este 8-kor általában elkezdjük a fürdetést, és evés után 9-kor már alszik. Éjszaka viszont eleinte 3-4 óra között ébredt, evett, majd 7-8 között kelt fel. Kb. 1 hete 1-2 óra között kel, és attól kezdve 2 óránként felébred, és nem megy a visszaalvás, csak ha megetetem. Ilyenkor tényleg éhes, vagy csak megszokás, esetleg sokat alszik napközben?
    Gondolom, még nem várható el, hogy átaludja az éjszakát, csak nem értem, hogy most mitől ébred ilyen rövid idővel az éjszakai első etetés után?

    Előre is köszönöm válaszod, és a hozzászólásokat!

    Válasz:A nappali alvásmennyisége teljesen normális, ez nem gond. Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • nicam

    2010. március 17. szerda

    Szia Ági!
    Kisfiam 10 hónapos. 6 és fél hónapos koráig végigaludta az éjszakákat. Két hétig gyakran ébredt éjjel, kibújt az első két foga (december közepén) Majd viszonylag rendeződött is az éjszakai alávs csak egyszer kelt éjjel. Ez tartott is két hétig. De egészen január eleje óta 1 éjszakát leszámítva kb 6-7-szer kel egy éjjel. (De van, hogy még fél óra sem telik el az újabb ébredés között.) Újabb fogacskája még nem bújt ki. Homeopátiás szereket folyamatosan kap, mert nyáladzik, állandóan rágja az öklét stb. Este, ha elalszik kb egy óra múlva már ébred, és egész éjjel így tovább óránként kb. reggel hétig. (ez általában úgy történik, hogy nyöszörög, majd előbb hasra fordul, majd négykézlábra, és borzasztóan sír, a szeme pedig még szinte csukva van). Ha oldalára fordítom néha visszaalszik, vagy ha kiveszem az ágyából és magamhoz szorítom séta közben, kb. fél óra mire visszaalszik. Még szopik és sokszor szoptatással is próbálkozom éjjel, hátha éhes, de van hogy nem kéri, és nem is tud visszaaludni, nem ritka, hogy 1-2 órát is ébren van nyöszörög vagy sír. Már azt is próbáltam, hogy magunkhoz vettem kb egy héten keresztül, de szerintem így még gyakrabban ébred és ugyanúgy hasrafordul stb. Reeggel mindannyian fáradtan ébredünk. kisfiam pedig ébredés után egy órával már álmos. Kérlek segíts! Köszönettel: M

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • freya83

    2010. március 16. kedd

    Kedves Ági! Kislányom 8 hónapos,de még mindig felkel éjszaka enni. Egy időben -5hó- csak kora hajnalban kelt fel,de az elmúlt idöszakban akár 2-szer is megéhezett. Nem „nagy ” Ő már ennyi evéshez??Hallottam,egy védönöt aki azt mondta,hogy neki már elég a tea. Mi a helyes? Mikor jön el -mégis- amikor átalussza az éjszakát? rendesen eszik napközben főzeléket,gyümölcsöt.Igyekszünk valami napirendet belevinni az evésbe ,bár ez nála nem egyszerű-állalában akkor alszik el amikor evés lenne.Ha valaki hozzászól Köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nem nagy ahhoz, hogy kétszer egyen éjszaka. De. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • kiscsillag

    2010. március 15. hétfő

    Kedves Ági!
    AZ én kislányom 6 és fél hónapos és 7 kg. Reggel és este szopizik, délben főzelék után szintén. Tízóraira gyümit, uzsira Sinlac pépet kap. Ez így jó is lenne, de éjjel 2-4 között mindig felébred szopizni. Figyeltem az evéseit és amikor többet evett napközban, mint általában szokott, akkor is felkelt. Este 7-kor szopizik utoljára. Egyelőre hagyjam és szoptassak hajnalban? Ha már nem fog szopizni, akkor elmaradnak az éjszakai kelések?
    Mi a véleményed?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban még teljesen normális, ha éjszaka 1 alkalommal még enni kér, mert az emésztése még nagyon gyors és addigra megéhezik. Ez egyáltalán nem probléma, etesd meg ilyenkor is, magától el fogja hagyni.

  • kispapa

    2010. március 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiunk most lesz két éves, fél éve szokott le teljesen az anyatejről. Eddig még soha nem aludta át az éjszakát. Egy rendkívüli esetben aludt már 7 órát, de nem ez az általános… Minden éjjel legalább egyszer felkel vizet inni, mert meleg a közp. fűtéses lakás. Ezt szerencsére megoldja magának az ágyába tett cumisüveggel. Emellett a hajnali órákban egyszer minimum kér tejet is (1,5 dl, 3 és 5 közt, de újabban ha nem hisztizik miatta, akkor 4-ig lehet neki mondani, hogy még korán van, aludjon). utána reggel 6 körül, legkésőbb 7-kor kel. Esténként 7 körül szokott vacsorázni 1 szelet kenyeret, és 8-kor iszik este utoljára tejet (2-3 dl), 9 körül alszik el.
    Két kérdésem lenne:
    -Szüksége lehet-e ilyen idősen még erre (hajnali tejivás)? /Általában jó evő, csak vacsorára eszik keveset. A súlyával nincs gond! (kb. 13 kg 🙂 /
    -Hogyan tudnánk leszoktatni a hajnali tejről, a lehető legkevésbé drasztikus módon?

    Válaszodat előre is köszöni a hajnali műszaktól fáradó kispapa. 🙂

    Válasz: Ez a tejivás inkább csak szokás, de most már felesleges lenne vele bírkózni, hogy leszokjon róla, mert pár hónapon belül magától elhagyja majd. Amit meg lehet próbálni, hogy ilyenkor csak vizet kap, történjen bármi. Esetleg az is megoldás lehet, ha odakészítitek előre a tejet is. Emellett ha este 7-kor eszik utoljára, előfordulhat, hogy éjjel már tényleg éhes. Esetleg későbbre lehetne hozni a vacsorát is.

  • Zita

    2010. március 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kicsit megnyugtaott a cikked (és nem mellesleg a hozzázsólók is), mert mostanában kezdtem nagyon elkeseredni. Kisfiam 3 és fél hónapos, 8 óra fél 9 körül alszik el este, aztán kb. 5-6 óra alvás után kel enni, de aztán másfél két óra múlva újra fent van és reggel meg 6 óra körül ébred. (ekkor már nem enni akar, csak felkelni) Kb. két hete megy ez, azelőtt csak egyszer kelt enni éjjel és 7 óráig aludt reggel. Elrontottam valamit? Hozzá kell tennem, hogy lefekvés előtt és éjjel tápszert kap mert a tejcim már nem elég neki. (amit viszont ilyenkor lefejek, másnap napközben cici után megkapja cumisüvegből) Az éjjeli első evésnél az van, hogy cicizik, közben apa megcsinálja a tápszert aztán azt eszi. Amikor két óra múlva ébred, akkor csak cicit adok neki, azon is elalszik újra. Adjak akkor is tápot is, hogy tovább aludjon? Vagy inkább az első evésnél se adjak tápot, hanem inkább keljünk gyakrabban cicizni? Nem tudom. Lelkifurdalásom van, hogy bevezettem a tápszert is az étrendjébe. Valahogy leszokhatunk róla? Nem árt az neki, hogy tejcit is meg tápot is eszik egyszerre? És a nappali alvásával kapcsolatban is szeretném a véleményedet kérni. Délelőtt ügyesen alszik két órát ezzel nincs is gond. Utána már katasztrófa. Eszik, majd játszik, majd játszunk, ahogy te is javasoltad. Kb. másfél-két óra múlva, amikor már nyűgös, akkor szoktam becsomagolni és kivinni babakocsiban sétálni. Ekkor sem alszik fél óránál többet, aztán már csak nyavalyog a kocsiban. (Hason alvós, lehet, hogy nem szívleli; hogy a babakocsiban háton kell feküdnie???) Aztán hazajövünk, lassan újra evés. Onnantól megint nagyon nyügi, sokszor akkor is, ha kézben van, viszont elaltatni sem igen tudom, vagy ha mégis akkor már csak 5 óra körül, kb. 50 percre. Nem kevés neki ennyi alvás? Délelőtt két óra, babakocsiban 30 perc, délután 50 perc. Este és éjjel 9-10 óra. Összesen kb. 13-14 órát alszik egy nap. Első babánk, szeretnénk mindent jól csinálni, de félek, hogy valamit én csinálok rosszul. Segíts légyszi, jó lenne egy kis tanács vagy megerősítés!
    Köszönöm,
    Zita

    Válasz: Nem rontottál el semmit, ez teljesen normális alvás így. A baba változik, változnak az igényei is, új szokásokat vesz fel, ez így van rendjén. A kétszeri hosszabb alvás teljesen elég, nem muszáj 3x aludnia, ha nem tudjátok a napirendbe beiktatni.

  • ica76

    2010. március 11. csütörtök

    Sziasztok, az én fiam 7és fél hónapos, naponta 6-7-szer szopik+2 kaja(gyümi,fözelék) és méd is felkell még éjjel 2-3x szopizni.Reményeim szerint egy éves korában már végig alszik majd egy éjszakát végre….

  • Livia

    2010. március 09. kedd

    Próbáltam rendelést leadni külföldröl, de nem sikerült. Leellenőriznéd, hogy a PayPal müködik-e?

    Válasz: Igen, működik, átmeneti kiesések szoktak lenni, ezt már észrevettük. Ha nem tudsz a Buy Now gombbal fizetni, akkor lépj be a Paypalra és az info@intercat.hu cím megadásával fizesd ki az összeget.

  • Lili

    2010. március 08. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 és fél hetes, hajnali 5 után olyan nagyot alszik hogy 9-kor nem merem tovább hagyni aludni. Szerinted nem kínzás hogy ébresztem? 4 óra soknak tűnik.

    Üdv: Lili

    Válasz: Nem kell felébreszteni, hiszen ez még az éjszakai alvás része. Nappal, ha 4 óránál tovább alszik, fel kell kelteni, de éjszaka és reggel nem.

  • Vinceanya

    2010. március 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hónapos 11kg és az éjszakákat még mindig nem alussza át!!
    Azt hiszem nincs meg az alvás rendje hol 3-szor fél órát alszik egy nap
    hol 2-szer felet meg du. 1,5 órát!!Éjszakánként van h 3szor kel van h
    csak egyszer hajnalban de akkor már nem akar aludni tovább ez van
    h 4órakoe van van h 5kor!!Hogyan tudnék ezen változtatni??

    Köszönöm!!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Orsi

    2010. március 01. hétfő

    Kedves Ági!
    Babánk 3és fél hónapos, az éjszakai alvásról már annyi mindent olvastam, tanácsodat kérném.
    F7 körüli fürdés után már szopi közben szunyokál, de eszik kislányunk. Utána 2-3 körül szokott ébredni, majd 7-9 között valamikor. Első kérdésem, hogy kell-e kb. ugyanakkor keltegetni reggel, hogy nagyjából egy formák legyenek a napok? Érdemes kipróbálni, hogy este 11, éjfél körül még megszopiztatni és akkor reggelig alszik? Vagy elhagyja majd magától a hajnalt? Gondolom 12 órát nem fog majd később bírni. Csúsztassuk későbbre fokozatosan a fürdetést? Mi a véleményed?
    Köszönöm a segítségedet!

    Válasz:A napirendetek tökéletes, nem kell változtatni rajta semmit. A babáknak ebben a korban még szükségük van az éjszakai evésre, ezt magától elhagyja majd. Reggel sem kell keltegetni, hadd aludjon, ameddig jólesik neki. A jó napirend lényege nem az, hogy minden nap pont ugyanakkor történnek a dolgok, hanem, hogy a baba számára kiszámíthatóan történjen a napi rutinok sorrendje, azaz mindig ugyanúgy következzenek a napirendi pontok egymás után.

  • Kriszti

    2010. február 28. vasárnap

    Kedves Ági!!
    Kislányom jövő héten lesz 4 hónapos,csak szopizik.Már 1 hónapja az éjszakát is átalussza kb. 10 órát egyhuzamban.Azonban 1 hete nagyon nehezen fogadja el a cicit,minden evésnél hisztizik,beleszív egy kicsit és elkapja a fejét,aztán sír,pedig éhes.Mi lehet az oka?
    Pedig eddig a cici volt a minden,imádta.Közben volt egy mensim is arra fogtam,de az már elmúlt több napja.Eléggé kétségbe vagyok esve,ugyanis másból meg nem hajlandó enni,tehát a cumisüvegről hallani sem akar,a poharas dolog meg nem nagyon megy.
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Üdv
    Kriszti

    Válasz: Pánikra semmi ok, ez csak szopisztrájk. Átmeneti dolog, amit abba fog hagyni. Próbáld meg más testhelyzetben szoptatni, mint eddig, illetve félhomályos szobában, hogy semmi ne vonja el a figyelmét. Ettől még nem fogja abbahagyni a szopizást, nem kell aggódnod.

  • milananyu

    2010. február 27. szombat

    ui, most a második kisfiam holnap lesz 6 hetes..alig várom már, h nála s alkalmazzam ezt, iszonyú fáradt vagyok, min 2 óránként kelünk….

  • milananyu

    2010. február 27. szombat

    Pagi egy válasz amit mondtak nekem régebben első babómnál alkalmaztam s bevált…nekem is azt mondta doki, h ha már mást eszik, akkor elvileg nem kellene éjjel ennie h ne terhelődjön pocak..mi 4 hótól kezdük a hozzátáplálást, szintén ekkor elkezdtem h ha éjjel kelt akkor nem kapott tejcsit hanem a cumisüvegből csak kb 20 ml vizet, vagy jól felvizezett teát(ezt a hipp granulátumosat) s képzeld, 3 éjszaka kelt ezután csak, s azóta alszik végig…mert ugyanis rájött, h nincs „miért”kelnie éjjel::))Próbáld ki a lányaidnál hátha neked is beválik!

  • Pagi

    2010. február 27. szombat

    Szia Ági!
    Teljesen egyetértek, csak hát ugye annyira fárasztó éjszaka is felkelni etetni, ráadásul a védőnő és a doki is ezt mondja, hogy már nem kellene ennie. A kérdésem az lenne, hogy mégis mikortól „illene” már átaludniuk az éjszakát, vagy legalábbis evés nélkül? Tudom, erre nincs szabály, de mégis miben lehet reménykedni? 2-3 évesen azért már nem kellene enniük éjszaka,nem? Csak mert én hallottam olyanról, aki még akkor is szoptatta a babáját. (?)
    És csak egy kérdés még: nem terhelődik le a pocak,ha állandóan emésztenie kell?

    Válasz: Ha anyatejet emészt a pocak, akkor nem terhelődik le. Evés nélkül való átalvás akkor szokott lenni, amikor már bőségesen esznek tápláló főzelékeket is (tehát nem a hozzátáplálás kezdetén és nem akkor, amikor még csak egy kis almát eszegetnek, hanem amikor legalább 3x esznek főzeléket, gabonát, burgonyát és ezekből teljes adagokat -legalább 200 gramm- fogyasztanak). De tudni kell, hogy a babák emésztése még így is gyorsabb, ezért általában 1 hajnali evés meg szokott maradni másfél-2 éves korig, tehát kb. 7-8 óra alvás után szopizik vagy tápszert iszik a baba, aztán alszik tovább. Ez teljesen elfogadható.

  • Enikő

    2010. február 25. csütörtök

    Szia Ági!

    Pontosan ez a helyzet nálunk. 5 hónapos kislányom csaknem 9 kiló és míg nappal csak nassol, éjszaka lakmározik. 🙂 Az a gond, hogy a nappali szopiknál kétéves bátyja mindig elvonja a figyelmét. Sokáig bevált, hogy énekeltem vagy meséltem ilyenkor a nagynak, de most már annyira figyelmes a kislány, hogy ilyenkor engem hallgat tátott szájjal és „nincs ideje” holmi evéssel foglalkozni. 🙂 Nem akarom erőltetni a dolgot, de ha van valami tanácsod, hogyan lehetne mégis megfordítani a dolgokat, akkor szívesen venném.

    Köszönöm és sok sikert az új könyvedhez!

    Enikő

    Válasz: Próbáld meg, hogy amikor a nagy alszik nappal, akkor beiktatsz egy plusz evést a kicsinek, illetve estefelé, amikor már apa is otthonvan és könnyebb lekötni a nagyot, akkor nyugodt helyen megeteted a kicsit, akár félóránként-óránként is megkínálhatod ilyenkor este, így biztosan jóllakik éjszakára.

  • trrixy

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági,
    Tökéletesen igazad van, egyetértek. De nem túlzás ez a „végzetes” szó a címben? Én teljesen arra asszociáltam, h ez valami olyan félreértés, ami a gyerek halálához is vezethet és nagyon megijedtem. Én inkább a „hatalmas félreértés…”-t javasolnám.
    Gratulálok a hamarosan megjelenő könyvedhez!
    Üdv,
    t.

  • szakadel

    2010. február 21. vasárnap

    Kisfiam 4 hónapos, 7 kg. Minden éjszaka 1 és 3 óra között felkel enni, majd tovább alszik 6-7 óráig. Szerintem ez még természetes. Majd fél éves kora körül szeretném, ha átaludná az éjszakát, de ez nem csak rajtam múlik. Addig, amíg megeszi az adagját éjszaka is ( tápszeres), gondolom, hogy nem megszokásból kel fel. Szerintetek?
    Ha valaki hozzászól, köszönöm előre is!

    Válasz: Nem megszokásból kel fel, hanem éhes. Ebben a korban ez teljesen normális, mert annyira gyors az emésztése, hogy 4 óránként éjjel is kiürül a pocija. Sőt, elárulom, ez még fél évesen is így lesz, amikor már főzelékeket kap főként, azt nehezebb megemészteni, akkor lassabban ürül már ki a pocak.