A szoptatás hihetetlen előnyei

Tegnap kivittem a strandra a gyerekeket, és megfigyeltem, mennyien voltak kint kisgyerekekkel, babával és alvásidőben hányan szoptatták álomba a kicsiket (persze nem lehetett azt annyira látni, csak hát az én szakavatott szemem már rááll a dologra :)) És akkor eszembe jutott a szoptatás egyik hihetetlen előnye: az, hogy a felpörgött, örökmozgó már mászó vagy totyogó gyerekeket pillanatok alatt álomba tudod segíteni.

A szoptatás hihetetlen előnyeiMár csak azért is aktuális erről beszélnem, mert a héten legalább két olyan levelet kaptam, amiben azt kérdezték az aggódó anyukák, hogy mindenáron le kell-e szoktatni a cicin való elalvásról a gyereket.
Erre a kérdésre természetesen „nem” a válasz, mégpedig azért, mert a cicin való elalvás, altatás egyáltalán nem gond, idővel magától kinövi a baba és megtanul egyedül elaludni. Problémát csak akkor okoz ez az egész, ha az anyuka számára már kellemetlen a dolog, a kicsi követelőzik, éjszaka folyton felkel, és az anya nem bírja az állandó felkelést, nem tud visszaaludni stb.

Csak azért leszoktatni a babát, mert a védőnő, a gyerekorvos vagy az anyós nem tartja jónak az egy éves koron túli szoptatást, vagy a cicin altatást, teljesen felesleges lépés. És még hátulütői is vannak, hiszen aki totyogó korban már nem szoptat, az bizony néha megtapasztalja, hogy a gyerkőcnek esze ágában sincs lefeküdni alvásidőben, tíz ökörrel sem lehet az ágyba rángatni, ezzel szemben cicin elalvós kortársai szépen elalszanak.

Persze felmerülhetnek problémák is. Ha leveszed a ciciről, rögtön felébred (ez azért van, mert korábban altattad el, minthogy igazán fáradt lett volna vagy pedig túl korán vetted le a ciciről – a teljes elalváshoz legalább 20 perc kell). Csak cicivel a szájában akar aludni éjszaka. Kényelmetlen mellette aludni. Folyton követeli a cicit (erre megoldás, ha megbeszélitek vele, mikor szopizhat és mikor nem). Csak cicin tud éjszaka visszaaludni. Stb.

Ezekben az esetekben, ha úgy érzed, nem megy a dolog, holtfáradt vagy, kényelmetlen számodra a szoptatás (pl. mert már sok foga van és harap), akkor lehet foglalkozni azzal hogyan szoktasd le, ellenkező esetben miért ne választaná el magát a baba, amikor megérett rá?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • varga tunde

    2009. április 19. vasárnap

    One Response “A szoptatás hihetetlen előnyei”
    Horváth Edina

    október 3rd, 2008 at 18:49

    Kedves Edina!!
    Kérelk-kérlek ha olvasod, írj nekem emailt! szoptatom 22 hónapos kislányoamt , szuvasodnak a fogai, ti mit tettetek a kislánnyal , hogy megálljon a szuvasodás? mi most ozonra járunk, még csak kezdeti állapotban van, de kétségbe vagyok esve! nagyon megnyugtatna egy sikerörténet, hogy megállítható én is biokölest adtam neki enni , mert azt gondoltam a legjobbat kapja, erree eddig nem is gondoltam!
    vargatm@gmail.com

  • Horváth Edina

    2008. október 03. péntek

    Sziasztok!
    Én egy másik oldalon olvastam, hogy a hosszú ideig tartó szoptatás nem tesz jót a tejfogaknak, mert szuvasodni kezdenek. Ezzel nem értek egyet!
    Az én kislányomnak 6 fogacskája indult szuvasodásnak, mindegyik foga egy éves korában kezdett el szuvasodni. Csak azok a fogak szuvasak, amik ebben az időben kezdtek kibújni. Most 32 hónapos sem azóta, sem azelőtt nem lettek szuvasak a fogai.

    Bocsánat mindenkitől, de muszáj leírnom ami velem történt. Hosszú lesz ugyan, de érdemes végig olvasni, mert nagyon tanulságos.
    Akkoriban is több helyen olvastam, hogy a sokáig tartó szoptatástól kezdenek a tejfogacskák szuvasodni. Már majdnem felhagytam a szoptatással, de szerencsémre az ötletemet a fogorvos előtt mondtam a páromnak, és a fogorvos közbeszólt. Azt tanácsolta, hogy inkább szoptassam csak tovább a kislányomat, mert a szoptatás nemhogy ártana, de még jót is tesz a fogacskáknak. Mivel nagy dilemmában voltam, több gyermekfogorvost is felkerestünk, és alaposan körbe érdeklődtük a dolgot. KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEGYIK gyermekfogorvos azt javasolta, amit a fogadott orvosunk. Nemcsak a szoptatás alatt „felvett” nyelvtartás, a szopizás közben termelődő nyál, hanem maga az anyatejben található sok hasznos dolog (pl: kálcium), mind-mind segítik a fogacskák (és csontosodás) egészséges fejlődését. Egyszóval örülök, hogy nem fáradtunk bele, s így, alaposan körbejártuk a témát, mert így nyugodtan szoptattam tovább a kislányomat. Érdemes méltó bizonyosságot szereznünk, hisz mint minden szülő, mi is a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek. Sajnos a sajtó diktál, s nem merünk kérdezni az orvosnál, mert a csapból is ez folyik, de arra sosem gondolunk, hogy talán rosszul folyik az a csap. Azóta persze ez nem így van, most már bármit olvasok, nem hiszem el, inkább utánajárok.
    Azért tartom fontosnak, hogy megosszam itt is veletek a történetünket, mert sok anyuka hagyott fel emiatt a szoptatással, s hiába! 🙁
    Nemrég beszélgetésbe elegyedtünk pár anyukával a fogorvos előtt várakozva, s itt kiderült, hogy 3 anyuka is ezért hagyta abba a szoptatást annak idején, mert ezt olvasta, s magát okolta! Itt meg szegények panaszkodtak, az egyikük sírva is fakadt, hogy mégis tovább romlottak a gyerkőc fogacskái! 🙁 Tehát hiába!!! Most már sajnálják, hogy akkoriban csak úgy, a cikkek, és pár „jótanács” alapján abbahagyták a szoptatást, de ez kevés, hisz innen aztán már nincs visszaút. 🙁
    Az én kislányom még mindig szopik, s a fogacskái mégsem romlottak tovább!!!! Azonban fél évente viszem ellenőrzésre, ezt még annak is ajánlom, akinek nincs semmi baja a fogacskákkal. (Ma már sok mindent meg lehet előzni, s erről jó dolog informálódni.)

    Azért ezt még muszáj megosztanom azokkal, akiket érdekel: Amitől elromlanak a fogak: Öröklött tényező (fogszuvasodásra való hajlam), helytelen fogtisztítás (a lepedék nem megfelelő eltávolítása, ami valljuk be, babakorban igen nehéz, mert a fogmosást vagy hagyja a gyerkőc, vagy nem….), vagy a szülő szájában található fogszuvasodásért felelős baktériumok átkerülnek a baba szájába. (Tehát ha a szülőnek van egy szuvas foga, onnan a bacit könnyen átadhatja. Ezért nem szabad pl: egy kanálból enni a babával, vagy leszopogatni a cumiját, ha leesik, bla-bla-bla…) A várandós anyukáknak el is végzik ingyenesen a fogellenőrzést, azonban azt kevesen tudják (én sem tudtam), hogy nemcsak a gyulladás miatt nézik, hanem a szuvasodást is többek között emiatt, meg is szeretnék szüntetni. Azonban akiknél szuvasodást észlelnek, berendelik Őket a megbeszélt időpontban, s a kismamák nem mindig mennek vissza a tömésre, mert ugye elegük van már a sok herce-hurcából, meg félnek, hogy fájni fog, bla-bla-bla… így a baba megszületése után könnyen átadhatják a bacikat.

    Nekünk attól lett szuvas a lánykánk foga, hogy abban az időszakban (egy éves kora környékén) el kezdtük neki adni – SAJNOS – a BIOKÖLEST. Azért azt, mivel a babapiskótában van némi cukor. (Itt az irónia!) Hát ez a bioköles nagyon jó a babának, csak nem a pici fogának. Ugyanis a nyállal keveredve felpuhul, és rátapad a fogacskákra. Méghozzá olyan alattomos módon!!!! Szemmel nem mindig látható lepedéket képez, amit így nagyon nehéz eltávolítani. (Itt mondhatnám, hogy a babapiskóta maradványait könnyen, kevés sika-mikával el lehet távolítani, s a termelődő nyál már magában le is oldja a nagy részét a fogacskákról, viszont ugye tudjuk, hogy nem jó a babának, hiába a fedőneve babapiskóta. Ez is érdekes ugye?) Szóval: kislányomnak ezért lett szuvas a foga, ugyanis hiába mostuk meg a pici fogacskáját, valamennyi szemmel nem látható lepedék maradt rajta, alatta pedig elkezdődött a szuvasodás.

    És még valami:
    A gyermek háziorvosunk, és az Őt helyettesítő háziorvosok is, illetve mindkét védőnő (közülük az egyik régi ismerősöm) mind-mind alátámasztották a gyermek fogorvosok állítását, miszerint tényleg az a jó, ha minél több ideig szopik a „baba”.
    Három éves kor után szokták mondani, hogy lassacskán el kell kezdeni az elválasztást, mert négy éves kor után már nagyon nehéz dolga van az embernek a leszoktatással, s négy év után az anyai szervezet már nem tud semmi immunerősítő anyagot kiválasztani az anyatejbe. Illetve amit kiválaszt, annak már nincs jelentősége a gyerkőc szervezetében, hisz addigra halmozottan szerepel. Tehát haszontalanná válik a dolog.

    Száz szónak is egy a vége! Mindenki bátran szoptasson, és ne foglalkozzon azzal, hogy ki mit mond! 4 éves korig pedig bátran szoptasson mindenki, aki szeretne, megteheti és akinek nem teher! 🙂
    Még valami: most kezdtünk bölcsibe járni, és ebben az időszakban is tényleg nagyon sokat segít a szoptatás! Nem is gondoltam volna! Attól féltem, hogy pont hogy nehezebb lesz tőle, de pont ellenkezőleg! Nagyon örülök, hogy nem szoktattam le a szopizásról, csak azért, mert sokan mondják! 🙁

    Még egyszer bocsánat, hogy hosszúra sikerült!