A korai hozzátáplálás elhízáshoz vezet

Egy közelmúltban megjelent észak-karolinai kutatás eredményeiből kiderül, hogy a babák 70%-át túl korán kezdik el szilárd ételekkel etetni, holott ez összefügg a későbbi elhízással és növeli a táplálékallergia kockázatát, ráadásul emésztési nehézségeket okoz.

A vizsgált 9 hónapos csecsemők és a 2 évesek egyharmada bizonyult a magasságához képes túlsúlyosnak a felmérés során, és kiderült az is, hogy a gyerekek 20%-át már 1 hónapos korában táplálták az anyatejen és a tápszeren kívül mással is (ide tartozik a gyümölcslé is!), 70%-uk pedig már 3 hónapos korában kapott szilárd ételeket (pl. gyümölcsöt, gyümölcslét).

anyatej, szoptatás, hozzátáplálás, korai hozzátáplálásA hozzátáplálást leggyakrabban a tápszert is adó szülők vezetik be túlságosan korán – áll a Pediatrics magazin január 10.-i számában megjelent kutatásban, melyből az is kiderült, hogy a mai csecsemők sokkal többet kapnak enni, mint amennyire szükségük lenne. Mivel az anyák félnek tőle, hogy nem hízik megfelelően a baba, ezért hamarabb kezdik hozzátáplálni, különösen, ha a baba nyűgös, sokat sír. Ezáltal a baba azt tanulja meg, hogy ha valami baja van, akkor azonnal édeset kell neki adni – mondják az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének kutatói. A vizsgálat során kiderült: a depresszióra hajlamos anyák gyakrabban adtak a sírós babának gyümölcslevet – ezzel is erősítve azt a szokást, hogy ha gond van, valami édeset kell enni.

További veszély azt gondolni, hogy ha nem alszik éjjel a baba, akkor több táplálékra van szüksége napközben, vagy jó alaposan meg kell vacsoráztatni és akkor aludni fog – ez azonban túlterheli a gyermek emésztőrendszerét, emésztési zavarokat okozhat, és a legtöbb esetben hatástalan, ugyanis nem ez az ébredések oka.

Az eredményekből kiderül az is, hogy az elhízott anyák sokkal több ennivalót adtak gyermekeiknek, mint a normál testalkatúak, valamint azok is többet etették a babát, akik kiegyensúlyozatlannak, nyűgösnek, sírósnak találták gyermeküket.

Barbara Goldman, a kísérletben résztvevő pszichológus szerint a szülők nem értik, hogy a csecsemők emésztőrendszere 6 hónapos korig nem alkalmas a szilárd táplálék feldolgozására.

A csecsemőknek nagyjából 6 hónapos korukig nyitott a bélrendszere, azaz a vékonybél sejtjei közötti réseken a makromolekulák (pl. a fehérjék) is átjutnak, és közvetlenül a véráramba kerülnek. Ha a baba anyatejet kap, akkor a tejben levő hasznos anyagok is hamarabb kerülnek ezáltal a véráramba, így a baba gyorsabban és alaposabban tudja hasznosítani a táplálékot, ez okozza azt, hogy az anyatejes babáknak akár 7-10 naponta lehet csak székletük, mivel az anyatejet szinte teljes egészében képes hasznosítani a szervezet. Ha azonban idő előtt más ételt kap a baba, akkor ennek a fehérjéi és a benne található patogén anyagok is közvetlenül a véráramba kerülnek. A hatodik hónapra a bélrendszer már zárt lesz, így védetté válik a szilárd táplálékban levő nem hasznosítható vagy káros anyagokkal szemben.

A jelenlegi ajánlások szerint a csecsemőknél 6 hónapos korig kizárólagosan anyatejjel, ennek hiányában tápszerrel kell táplálni. A korai hozzátáplálást a leggyakrabban 4 ártatlannak tűnő ok miatt szokták elkezdeni az anyukák:

1. Székelési problémák esetén (túl ritkán kakil a baba, nehezen nyom stb.) már egészen kis korban is tartja magát a nézet, hogy gyümölcslevet kell adni, holott a házi gyógymódok helyett érdemesebb ilyenkor orvoshoz fordulni

2. Tápszeres babáknál tartja magát a nézet, hogy náluk már 4-5 hónapos korban el kell kezdeni a hozzátáplálást, holott az ő emésztőrendszerük sem érik meg hamarabb, mint anyatejes társaiké. Ha csak a kanálhoz szoktatás miatt kezdődik el a hozzátáplálás, akkor érdemesebb inkább a tápszert vagy tejpépet adni kanállal 6 hónapos korig.

3. Éhesnek tűnik a baba Ha a baba nappal gyakrabban éhezik meg, vagy éjszaka megint felébred, akkor sokan elkezdik a hozzátáplálást, ahelyett, hogy gyakrabban szoptatnának, vagy megemelnék a baba tápszer-adagját.

4. Nem hízik a baba Tartja magát a tévhit, hogy ha a baba nem hízik megfelelően, akkor mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást és majd a jó sűrű főzeléktől meghízik. A valóságban azonban az első gyümölcsöktől nem igazán hízik a baba, ezek még nem laktatóak, a túl gyorsan bevezetett főzelékeket pedig még nem tudja hasznosítani a szervezete, a többsége emésztetlenül távozik a szervezetből, a baba nyűgösebb lesz, székrekedés vagy hasmenés, hasfájás és éjszakai felriadások jelentkeznek.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

117 Comments

Comment navigation

  • Rita

    2012. január 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodat kérném!
    Kisfiam 10 hetes. Ő a 3. gyermekünk. A testvéreinél problémák adódtak a szoptatásnál ezért most alaposan kivizsgáltattam magam és kiderült, hogy rengeteg tejmirigyem mellett elég szűkek a tejjáratok ezért hajlamosabb vagyok a mellgyulladásra. Fejni nem fejek, nehogy túlságosan felszaporodjon a tejem (a kislányomnál ez eredményezte azt, hogy 4 hét 40 fokos láz után el kellett apasztanunk), de így is folyamatosan „egyensúlyoznom” kell és jegelnem a melleimet. Így nem meglepő, hogy alig várom már az időt (4-4,5 hó) mikor elkezdhetek hozzátáplálni és ezzel együtt fokozatosan apasztani.
    Kérdésem: mit javasolsz, esetemben mikor és mivel kezdenéd a hozzátáplálást?

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Mindenképpen a 6 hónapos kortól adható ételekkel kezdenék: alma, barack, sütőtök, répa, burgonya.

  • Anett

    2012. január 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5,5 hónapos. 3400 grammal született, most 6800 gramm. Csak anyatejet kap, nappal 3-4 óránként eszik (de előfordul, hogy nem bír ki ennyit), 2 hete viszont éjjel 2-3 óránként, vagyis 3-4-szer. Nem lehetek benne biztos, hogy tényleg éhes, vagy csak rossz szokás (korábban max. 2-szer evett éjjel). Próbálom visszaaltatni, de nem mindig sikerül, ilyenkor megetetem, és úgy tűnik, éhes, mert tényleg eszik. Szeretném, ha éjjel nyugodtabban aludna, így elgondolkodtam rajta, hogy estére tápszert adok neki. Ez megoldás lehet, vagy inkább kezdjem el a hozzátáplálást? Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      A hozzátáplálás ezt nem oldja meg rövid távon, mert az első ételek még nem olyan laktatóak. Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • Bea

    2011. december 16. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat kérném. Van egy 5 hónapos kisfiam és a glutén hozzátáplálásáról szeretnék kérdezni. Én lisztérzékeny vagyok
    és ezáltal valószínű hogy ő is az lesz, persze reménykedem hogy mégsem. A védőnő és a gyerekorvos is azt mondta hogy,5 és fél hónaposan kezdjem el neki adni a glutént keksz formájában egy kis almával, őszintén szólva én később kezdeném. Azt is hallottam hogy ha 1 vagy 2 évvel hamarabb született volna akkor kellene később kezdeni mert akkor úgy kezdték adagolni. Igazság szerint elég bizonytalanok voltak ezért kérdezlek téged is. Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      A glutén esetében, mint ahogyan a tejnél is, úgy gondolták sokáig, hogy minél később kezdik el adni, annál nagyobb az allergia esélye. Kiderült, hogy a glutén esetében ez nem igaz, ezért már 6 hónapos kortól el lehet kezdeni a hozzátáplálás kezdetében.

  • Dóri

    2011. december 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    Hozzád fordulok kérdésemmel. Kisbabám most múlt két hetes. Én is eljutottam odáig, hogy feltettem magamnak a kérdést, hogy van-e elég tejem.
    Császármetszéssel szültem már a kórházba nehezen indult meg a tejem.
    A védőnő adott kölcsönbe mérleget, amivel úgy érzem,hogy inkább stresszelek mint,hogy megnyugtatna.
    Kezdetekben Babám 1 órán át is cicin volt. Hát mit ne mondjak ezt a melleim nem bírták. Mind a kettő berepedt. A gyerekorvos tanácsolta, hogy korlátozzam fél órára a szopit, a többit fejjem le és pótoljam ki (ezt a mai napig fecskendővel teszem, nem használunk cumit, cumisüveget, még a bimbóvédőtől tartózkodom). Viszont eljutottunk oda, hogy a fél óra szopás után, melltől függően 60-80 gramm sikeredik. Folyamatosan piszkálgatom, hogy szopizzon rendesen. Így gyakorlatilag nem olyan nyugodt az etetésünk mint szerintem kellene. Már két napja muszáj 30 ml tápszerrel pótolnom. (sírva kevertem ki neki az első adagot) Így az etetési procedúra nálunk 45 perc, 1 óra. Utána büfi, picit apánál van, miközben anya megpróbál valamennyi tejet kipréselni a melléből. Ez nálunk 7 etetés egy nap tehát 7 fejés, 7 sterilizálás, szóval igen megerőltető. Egy fejésnél, van hogy semmi sem sikerül, másszor 10 max 20 mili ezt hozzátáplálom a tápszer helyett.
    Szeretném megkérdezni, fog javulni ez a helyzet? Lesz jól szopó babám, akit nem kell macerálni evés közben?
    3170 grammal születtünk, a kórházból 2920 grammal jöttünk ki. 40+1 napra császároztak farfekvés miatt. Viszont a születési súlyunkat még nem értük el. Ez is aggaszt nagyon. Tegnap fürcsi előtt 3140 gramm volt.
    Félek hogy a fejés nem elegendő ahhoz, hogy beinduljon rendesen a tejem. Nem hiszem hogy a kézi mellszívóval teljesen ki tudom üríteni.
    Kérlek ha van valami tanácsod amit bevethetnék, hogy minél jobban menjen a cicizés kérlek segíts.
    Válaszodat előre is köszönöm
    Dóri

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Egy ilyen kis babánál még normális, ha 1 órán át szopizik. Kezdetben ettől berepedhet a mell, ezért szopi után anyatejjel be lehet kenni vagy Bepanthen kenőccsel és levegőn hagyni 10-20 percre, ez általában 1-2 hét után elmúlik, ahogy hozzászokik a mell a szoptatáshoz. Attól lesz jól szopó a babád, hogy nem adsz neki cumit és tápszert, hanem igény szerint szoptatod most, amíg még ilyen kicsi. A fejéstől nem indul be a tejed, a szoptatástól indul be. A fejés segíthet abban, hogy ha több tejed van, mint amennyi a babának kell most az első időkben, akkor azt le tudd fejni, de ha igény szerint szoptatsz és nem követsz ilyen külső szabályokat, hogy csak 30 percig hagyd rajta a cicin, akkor pár hét után beáll a kereslet-kínálat egyensúlya és pont annyi tejed lesz, amennyi elég a babának, nem lesz többlet, amit le kellene fejni.

  • Tímea

    2011. november 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos 2,75-tel született, most 4,5kg. Kicsit aggódok, hogy elég-e neki a tejem. Eleinte hízott szépen (kb az első 6 hétben), viszont azóta a heti „minimum” 100g-ot hízza általában. Napközben jókedvű, evések után kb. fél-1 órát játszunk, aztán alszik, eszik kb. 3óránként. Kora esténként nyűgösebb (szerintem hasfájós baba, bár már jobb a helyzet mint az elején volt). Az éjszakákat átalussza (kb. 10től 5-6-ig).
    Nem baj, hogy nem gyarapodik nagyobb ütemben a súlya? Lehet olyan, hogy nem elég neki a tej, de jókedvű?

    Előre is köszönöm a segítséget: Timi

    • Vida Agi

      2011. november 27. vasárnap

      Ha kiegyensúlyozott, elégedett, jól alszik, naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, és a kötelező minimumot meghízza, akkor nincs semmi gond a tejmennyiséggel.

  • Anna

    2011. október 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Most biztos vagyok benne, hogy le leszed szidva 🙁 de én 6 hetes korától adok a babának heti 1-2-szer kb. 3 leveseskanálnyi reszelt almát, sütőtököt (őszibarackot korábban). A védőnő és az orvos óva intett a hozzátáplálástól 6 hónapos korig, de én úgy éreztem, hogy inkább „öregjeinkre” hallgatok, akik már ilyen idős korban rendszeresen adtak gyümölcsöt. A babám tápszeres+hozott anyatejes,utóbbitól gyakran fáj a pocija. Valahogy az van bennem, hogy eddig csodásan felnőttek a szüleink táplálékallergia nélkül, mi pedig neveljük a liszt/tej és minden egyébre érzékeny gyermekeinket. Vajon nem a tápszergyártó cégeknek a legjobb, ha az anyatej mellett, után a tápszert vesszük elő? Én azt gondolom, hogy a tápszertől hamarabb hízik el a babám, mint a reszeltalmától. A pici amúgy kicsattan az egészségtől és sajnos pont a tápszer miatt hetente kb 300-400gr-ot hízik, ami miatt rendszeresen kikapunk a védőnőtől.

    Köszönöm válaszát!

    Anna

  • Andi

    2011. október 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 17 hetes múlt, már több mint 1 hónapja csak tápszert kap és 1 hete elkezdtem neki almalevet, majd almapürét adni. Először csak egy negyed almát evet meg, utána felet, eddig nem is volt semmi gond, tegnap már megevett egy egész almát, viszont a székletében észrevehető volt az, hogy almát evett!Ez azt jelenti, hogy 1 egész alma még sok neki?Amíg felet evett nem vettem észre ilyesmit!Vagy inkább várjak még a hozzátáplálással?Amúgy nagyon élvezi a kanállal való evést, és érdeklődik is iránta!Próbálkozzak inkább valamilyen tejpéppel?

    • Vida Agi

      2011. november 01. kedd

      Ezt teljesen normális, a zöldségek-gyümölcsök sokkal rostosabbak, mint a tápszer és az anyatej, ezért látványosabbak a székletben, de ez nem probléma. Ha szívesen fogadja, nem fáj tőle a hasa, nyugodtan adhatod neki.

  • Tokodi-Pajor Dóra

    2011. október 10. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6hónapos.7400gramm.Eddig kizárólag csak anyatejet kapott,és még szeretném is sokáig szoptatni.Hozzátáplálással kapcsolatban lenne pár kérdésem!
    Egy hete kezdtem el kóstoltatni az almát,barackot,gyümölcslé majd püré formájában.4-5 kanállal megeszik belőle,aztán morogva elutasítja(előtte szopizott de próbáltam két etetés között is)Viszont beleerőltetni nem akarom.
    1.Hagyjam annyit enni amennyit szeretne?Mert így nem tudom h mikor jutunk el egy teljes adag elfogyasztásához?
    2.Újfajta ételt csak akkor kóstoltassak ha már az előzőből egy adagot megevett?
    3.Minden szopizás után kóstoltassak vele?vagy elég egy nap egyszer?
    4.Ha már nem kizárólag anyatejes,akkor minden nap kell h legyen széklete?
    Válaszodat nagyon szépen köszönöm!
    Dóri

    • Vida Ági

      2011. október 10. hétfő

      1. Igen, annyit egyen, amennyit elfogad, még csak 6 hónapos, hidd el, idővel, ha szüksége lesz rá, el fog fogadni többet is.

      2. Nem, ha egyfélét már 3 napig adtál, kipróbálhatsz egy újabbat.

      3. Nem, egy nap csak 1x kell kóstoltatni.

      4. Ameddig nem eszik teljes adagokat, addig megmaradhat a ritkább széklet.

      • Tokodi-Pajor Dóra

        2011. október 10. hétfő

        Ági!
        Nagyon köszönöm a gyors választ!Időközben felmerült még pár.
        1.Először kóstoltassam meg vele a korának megfelelő összes gyümölcsöt,és utána az összes zöldséget,húsokat.?
        2.Tudnál segítséget adni abban h a napi húsadagot(5-10 gramm) hogyan készítsem,mert ez nagyon kis mennyiség!Főzzek meg minden nap ekkorát?
        3.Glutén bevezetése hogyan történjen?
        Köszönöm a válaszodat!És remélem egy ideig nem jelentkezem:-))
        Dóri

        • Vida Agi

          2011. október 11. kedd

          1. A húst azt már az első gyümölcs után kezdd el adni, a gyümölcshöz keverve akár napi 1x, mert a vas miatt kell.
          A sorrend mindegy. Ha már megeszi az almát, akkor lehet adni répát, majd a krumplit, és utána sorba minden zöldséget és gyümölcsöt, ami a korának megfelelő.
          2. A legpraktikusabb, ha a saját ételetekbe készített húsból veszel ki kis darabokat ízesítés előtt. De ha ez nem megoldható, akkor főzz meg 1 csirkemellet, darabold fel, turmixold le, öntsd egy jégkockatartóba és fagyaszd le, minden nap ebből vegyél ki egy kis kockát a főzelékhez.
          3. Glutén: keverj a főzelékéhez, vagy a gyümölcséhez belőle (búza, árpa, rozs, zab liszt és ezek pelyhei, amikkel el lehet kezdeni)

          • Tokodi-Pajor Dóra

            2011. október 11. kedd

            Nagyon köszönöm a segítséget!
            További jó munkát kívánok!

  • Vera

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam most lesz 10 hetes, szinte a kezdetektől tápszerrel kell kiegészítenem az anyatejet. Eddig nem volt gond a szopizással, illetve a hasfájóssága miatt arra fogtam, hogy húzza magát cumizás közben, hogy bántják a szelek (közben nagyokat nyögött is), de az utóbbi pár napban az első 5 perc után elkezdi magát tekergetni és nem akar szopizni. Elkezd sírni, s a másik mellemet már nem is fogadja el, addig üvölt, míg meg nem kapja a cumisüveget. Úgy gondolom, ez már nem a hasfájósság miatt van, attól félek, nem fog mostantól szopizni. (a szélgörcsre minden etetés előtt adok neki espumisant, ez vált be nekünk) Tudnál valamilyen tanácsot adni, hogy megelőzzem a bajt? Próbáltam szoptatási pózt váltani, de az sem jött be. Végleg le kell mondanom a szoptatásról?
    Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: Vera

    • Vida Agi

      2011. október 01. szombat

      Ez az úgynevezett cumizavar. Add neki a kiegészítést pohárból vagy kiskanállal és néhány napig szoptass gyakrabban, hogy visszaszokjon a szopizásra.

  • Marti

    2011. szeptember 24. szombat

    Kedves Agi,
    Babám majd 5 kilóval született, most othonapos, gyönyörű baba. 75 cm és több mint tíz kiló, nem kövér, egyszerűen nagy baboka. Az elmúlt négy hétben mar ott tartunk, hogy nappal óránként eszik, éjszaka 3 órás alvás utan ketorankent felébred és enni ker. Nagyon jol alszik, két fogacskaja most bújt ki az elmúlt pár hétben.

    Tejem folyamatosan van. Miért alakulhatott ki ez az intenzív szoptatas? Rendben vagyunk ezzel? A kakilas kétnaponta, naponta megy egyébként, a gyerekorvos tanácsára kethonapos korától pedig narancslevet adunk neki, egyébként tenyleg csak anyatejen el.

    Valaszodat köszönöm és boldog vagyok, hogy megismertem munkadat

    • Vida Agi

      2011. szeptember 26. hétfő

      Ezt a gyakori ébredést nála a fogzás okozhatja, ha nyálzik és mindent megrág, akkor ez egyértelműen a fogzás jele. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Erika

    2011. szeptember 22. csütörtök

    Kedves Ági.
    Segítségedet szeretném kérni,van egy 4hónapos kislányom aki 3500kg született és most 6080kg.Első kérdésem nem baj,hogy nem duplázta meg a születési súlyát?A babám nagyon keveset eszik 60ml-120ig,egy nap 520ml eszik,tápszert kap és naponta 60ml női tejet.Már tápszert is váltottunk,hátha jobban ízlene neki,de hiába.Az védőnő ajánlotta itt az ideje a hozzátáplálásnak.Nagyon bizonytalan vagyok,hisz azt olvasom még korai.Nem tudom mitévő legyek,mit csináljak,hogy többet egyen.2hónaposan 120ml evett minden étkezésnél.Segítséged előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. október 01. szombat

      Nem baj, elég ha fél éves korig megduplázza. Testsúlykilogrammonként naponta 120 grammra van szüksége, tehát kb.720 grammra naponta, az 520 gramm tényleg kevés. Nem lehet, hogy vashiányos és ezért eszik ilyen keveset? Érdemes lenne kivizsgáltatni.

  • csiviki

    2011. augusztus 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon megijesztett ez a cikk és a hozzászólások.
    A kislányom elmúlt 6 hónapos, de már 5 hónapos korában elkezdtem a hozzátáplálást orvosi és védőnői utasításra, mert a baba nem gyarapodott. Naponta 500-600 ml tejet ivott (6 szopi volt) és azt mondták ez neki kevés (kb 6900 gramm volt). Amúgy nem volt vele semmi baj, nem sírt, az éjszakát már 3 hónapos kora óta átalussza. Én nem is voltam megrémülve, azt hittem a hirtelen meleg-hideg váltakozás miatt nem hízik, meg akkor voltunk 3 hetet nagymamáknál és beteg is volt.
    Mára ott tartunk, hogy 2-szer kap főzeléket (utána még szopizik is) és egyszer kap gyümölcsöt. Szopni egyre kevesebbet. Az utolsó méréseim alapján kb. 300 gramm pép, 300-400 ml tej és 100 gramm gyümölcsöt eszik egy nap. (A doktornő még ezekre az adatokra ajánlotta, hogy adjak tápszert, de én nem hiszem, hogy ez jó ötlet… Így is már 7300 gramm) Emellett még kap vizet, teát vagy gyümölcslevet, de nem nagyon issza, csak kortyolgatja, ebből én arra következtettem, hogy nem éhes vagy szomjas.
    Ezt most nagyon elrontottam? Mit tudok még tenni, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzam?
    Most kezdődött a fogzás is. Gondolom emiatt még inkább nem szeret enni. Sajnos a tejem is kevesebb lett, estére már csak 30-40 ml eszik.
    Egyébként semmi baj nincs vele, nem nyűgös, nem sír, éjszakára kap homeos bogyót és eddig még alszik ugyanúgy.
    Kérlek adj tanácsot, mert nem tudom mi tévő legyek. Ha úgy gondolod, hogy több tej kellene hogyan tudnék magamnak többet „csinálni”?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 12. péntek

      Nem kell aggódnod, nincs vele semmi baj. Miután a baba megduplázta a születési súlyát, lelassul a hízása, emiatt nem kell hízlalni, ráadásul ő a leírásod alapján eleget is eszik. A cikk miatt ne aggódj, ez inkább a 3 hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálásra vonatkozik.

  • Adri

    2011. június 04. szombat

    Kedves Ági!

    Őszintén ez a cikk nagyon meglepett!!!
    Az én Babám tegnap volt 4 hónapos és kb. 3 hete kezdtem „hozzátáplálni” mivel egyre kevesebb lett a tejem. először egy kis almát. egy hét múlva megint, majd vettem neki tejberizspépet (a tejem egyre kevesebb lett) most az elmúlt héten eljutottunk odáig hogy csak éjjel tud szopizni amúgy tápszert kap, de evett már banánt, répát is. nem lett nagyobb az étvágya, nem lett kisebb sem. jókedvű. és a súlya is rendben van. mégse folytassam?

    a másik pedig hogy olvastam hogy a kecsketejet is ajánlják „elválasztáshoz”, mivel hasonló az összetétele mint az anyatejé. ez igaz lehet? ezek szerint jobb lenne mint a tápszer?

    válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      A korai hozzátáplálásnak számos ellenjavallata van, a fő gond az, hogy az allergének ilyenkor még azonnal a véráramba kerülnek az ételekből és ez a korai találkozás okoz később ételallergiát a kicsinél (akár felnőttkorban is)

      Semmiképpen ne adj neki kecsketejet 1 éves korig, ezzel nem lehet kiváltani a tápszert.

  • Szabó-Papp Krisztina

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 4 hónapos múlt egy héttel, 4600 grammal született, most 9300 gramm. 2 hónapos kora óta csak tápszert kap. 3 hete voltunk szakorvosnál, mint kiderült refluxos (ahogy én, és az apósom is). Tápszersűrítőt kaptunk a HA-s tápszerhez (Nutrilont). A védőnő tanácsára egy hete kóstolgatja a gyümölcsöket, eddig almát, őszibarackot és banánt. Azt vettem észre, hogy bár szívesen eszik barackot az egyik nap, másnap nem hajlandó lenyelni, sőt, mintha csikarná a hasát. Szépen eszik kanállal az első próbálkozás óta.
    Nagyon szépen fejlődik. (12 napos kora óta hasról hátra, ma egy hete hátról hasra is fordul önállóan, hason fekve emeli a popsiját, ülni akar, ha döntött ülésbe letesszük.)
    Kérdésem az lenne, hogy ha esetleg túl korán kezdtem el neki gyümölcsöket adni, akkor már késő visszaszoktatni csak tápszerre? Félek, hogy az amúgy is érzékeny gyomrát tönkreteszik a gyümölcsök. Ekkora babának elég csak a tápszer??

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      6 hónapos korig elég csak a tápszer, nincs szükség gyümölcsökre, mert a baba emésztőrendszere ebben a korban még nem érett meg rá, hogy más ételt megemésszen, ezek csak túlterhelik az emésztőrendszerét. Ha a tápszer már nem elég, akkor a korának megfelelő tejpépeket kaphatja, 5-6 hónapos kor között lehet adni almát is, majd fokozatosan azokat a gyümölcsöket, amik a korának megfelelőek (a barack csak 7 hónapos kortól adható)

  • Edina

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági, kislányom 11 hónapos és 8600gramm, 2950 el született a 35. hétre. Szopisztrájkok, no és kis mennyiségek a mai napig meghatározzák az életünket, de jó kedvű, gyönyörű baba, ezért már nem aggódunk. Fél év után újra meglátogatott a védőnő és fejcsóválva közölte, hogy „egyáltalán nem jó, ahogyan etetem és különben is meddig akarom még szoptatni, ilyenkor már tápszert szoktak kapni a babák. Az adagja 150-200 ml volna, stb”. Úgy etetem, ahogy ő engedi, az alapfőzeléket igyekszem sűríteni túróval, husival, sajttal, és már kóstolgat a mi ételeinkből is, de megtömni ugye nem tudom. Pár napja szinte megint csak szopizik, nem kér semmi egyebet, csak falatokat, nem beteg, szerintem a foga jön. Kérdésem lényege, hogy az anyatej ugye továbbra is elég tápláló a számára, persze nem hosszútávon, de ilyen átmeneti időszakokban? Éjjel is gyakran szopik, gyakran keveset.
    MÁS: Állandóan harap, állítólag szeretetből. Átölel, hozzám bújik és harap. Vagy belém kapaszkodik, felhúzza magát és közben harap. Ennek van jelentősége? Apját, testvéreit is.
    Köszönöm előre is a válaszod és sok örömet és erőt a jövőben is ehhez az önzetlen hivatáshoz!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Igen, nyugodtan szoptathatod továbbra is, semmi szüksége nincsen tápszerre.

      A harapás ebben a korban nem a szeretet jele, hanem a saját testhatárai felfedezéséről szól, most fedezte fel, hogy a te tested nem az övé (eddig azt hitte egyek vagytok), ezért harap, mert így bizonyosodik meg róla, valamint teszteli azt is, mi történik ha harap. Ilyenkor tedd le, mondd, hogy nem szabad, de ne csinálj belőle nagy patáliát, mert ezzel csak erősíted benne, hogy ez az érdekes dolog, amit megint meg kell próbálni, mert „ha csinálom, akkor anya érdekesen kiabál” 🙂

  • Erika

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy koraszülött babáknál hogyan kell számolni a hat hónapos kort?
    Nálunk a 33. hétre született meg a pici, most lesz 6 hónapos, de például a mozgásfejlődésnél – azt mondta az orvos – plusz egy hónapot rá kell számolni, tehát várhatóan mindent kb. egy-másfél hónappal később kezd el csinálni, mint az ugyanakkor született „normális” babák. A hozzátáplálásnál is ez a helyzet, ott is rá lehet számolni még egy hónapot, vagy már el lehet kezdeni neki gyümölcsöket, levet adni?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Erika

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Erre válaszoltam ott, ahol ugyanezt kérdezted.

  • caoa

    2011. április 20. szerda

    szia.én érdeklődnék, hogy vannak a boltban 4hónapos kortól való kiegészítő ételek, azokkal mi a helyzet, akkor nem lehet adni 6hónapos korig?
    Az én babám tápszeres 2hónapos korától, én elkezdtem neki 3,5hónaposan a bébileveket, 4hónapos kortól a desszerteket adni.Ez így nem jó?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      6 hónapos korig kizárólagos szoptatás/tápszer javasolt, mert a baba emésztőrendszere nem tudja rendesen még megemészteni az ettől eltérő ételeket. A 4 hónapos kortól adható ételeken azért van ez a címke, mert a gyártónak ezt engedélyezték, de ez nem ajánlást jelent, hanem csak azt, hogy erre kaptak engedélyt.

  • Grace

    2011. április 17. vasárnap

    Szia Ági!

    Kérdésem az lenne hogy mikor lehet elhagyni a tápszert a kis fiamnál..most 10 hónapos.Már elég régóta eszik mást is, sőt már majdnem mindent.köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      1 éves kortól lehet elhagyni, amikor már fel lehet váltani tejjel.

  • Andi

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ma 5 hónapos a babám és az a problémám, hogy az utóbbi időben nem fejlődött szinte semmit. 4100 grammal született, egy hónaposan 4600g, két hónaposan 5400g, három hónaposan 6150, négy hónaposan 6390 volt. Ekkor a gyerelorvos tanácsára amikor láttam, hogy esténként esetleg éhes maradt próbáltam pótlást adni de nem sokat fogadott el belőle aztán már nem erőltettem. Négy és fél hónaposan 6690g-ot mértünk és most 5 hónaposan 6670g-ot. Most a doki azt tanácsolta, hogy kezdjem el a hozzátáplálást is a pótlás mellett (amit kezdjünk el újra többfajta tápszerrel próbálkozva). A baba egyébként elég erősnek tűnik, már pici korától tartotta jól a fejét, próbálkozik az átfordulással, figyel mindenre, ha játékot nyújtok nyúl érte ügyesen megfogja, forgatja, nézegeti. Másik oldala a dolognak, hogy pár hetes kora óta refluxos. Eleinte minden szopi után a doki tanácsára kapott egy-két kiskanálnyi rizsnyákot, hogy ne jöjjön olyan könnyen vissza a tejcsi, megemelt ágyban alszik. Egy idő után kapott savlekötőt is reggelente mert egyszer mintha vér lett volna a visszajött tejcsiben és a doki azt mondta, hogy attól mert marja a gyomorsav a nyelőcsövét. Azután ezeket mind sorra elhagytuk mert úgy tűnt elkezdett javulni a helyzet, elkezdte kinőni a refluxot. Most így visszagondolva körülbelül ezzel egy időben kezdett el visszaesni a gyarapodása és sokszor megfigyeltem, hogy hamarabb abbahagyta a szopit mint hogy jóllakjon amikor érezte, hogy kezd visszajönni a tejcsi. A védőnő azt mondta, hogy almával kezdjem a hozzátáplálást és azt dúsítsam később túróval de én úgy olvastam, hogy nem jó refluxos babának gyümölcsöt főleg gyümölcslevet adni. Te mit tanácsolsz? Szívem szerint várnék még egy kicsit és csak intenzívebb tápszeres pótlással próbálkoznék de elriaszt, hogy mostmár két hónapja szinte semmit nem fejlődött.
    Előre is köszönöm válaszodat,
    Andi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Valóban kevesebbet hízott, mint az életkori átlag, de mivel ő nagy súllyal született, ezért a súlya még így is a vele egykorúakénak megfelelő, ezért nincs miért aggódnod. 3 hónapos kor után egyébként is csökken kicsit a baba hízásának mértéke. Mivel ő refluxos, tanácsos lenne kipróbálni a hozzátáplálás megkezdése helyett a Sinlac pépet, ez a hízással kapcsolatos problémákon is segíthet majd.

      • Éva

        2011. április 26. kedd

        Szia Ági!

        Honnan lehet tudni, hogy a baba refluxos?Az én kislányom 6 hónapos . Újszülött kora óta fájt a hasa, ultrahangon mondták, hogy nagyon levegős. Mindent kipróbáltunk a homeopátiát is és nem használt semmi. A mai napig fáj a hasa csak már nem sír órákon keresztül, de nehezen pukizik illetve minden puki előtt nyöszörög vagy sír, kakilni pedig nem kakil max szélcsővel. Anyatejes baba de nem szopik hanem fejem a tejemet. Sajnos amikor szoptattam mindig húzta a lábát kiköpte bekapta a cicit rángatózott rajta és szépen lassan leszokott a ciciről. Bár ez sem igaz mert néha szépen szopik fogalmam sincs hogy mi az oka, hogy néha szopik néha meg nem. A cumisüvegből megissza bár azon ugyanúgy szokott rángatózni. Voltunk gastroenterológián a doki odavolt h milyen cuki baba, de nem vizsgálta meg mondván hogy kólikás. Lehet, hogy refluxos? Mostanában ő is elég gyakran bukik és néha elég sokat. A férjem refluxos de neki gyomortükrözést csináltak és úgy állapították meg. Én nem hiszem , hogy az anyukák nagy része akik írják a különböző fórumokon megtükröztetik csecsemőjük kis gyomrát de akkor honnan veszik? Van más módja is megállapítani vagy csak egyik gyerek kólikás a másik meg refluxos???
        Én nagyon aggódok hogy szélcsővel kakil csak a kislányom,mi lesz ha hozzászokik illetve nem értem miért teker a hasa a pukik előtt. Tejem még van de egyre kevesebb lassan már nem lesz elég minden etetésre, ráadásul az én kislányom napi 600- 650 ml-t eszik ami a védőnő szerint nagyon kevés. 5 hónaposan 6,5 kg volt szóval fejlődik de ez amit bevisz kevés folyadék. Nem lehet, hogy táplálóbb a tejem és azért eszik csak ennyit? Teát iszik de nagyon keveset egész nap 50ml-t de néha csak 10 -20 ml-t. A kutacsa néha besüpped de csak pár pillanatra vagy percre. Azt mondják, hogy folyadékhiány okozza de én meg úgy vettem észre , hogy akkor is süpped ha fáradt vagy erőlködik de persze lehet folyadékhiány is. De hogy lehet megitatni egy babát aki nem akar inni???? Kínálgathatom félóránként is de akkor meg iszik 20 ml-t és folyamatosan eszik mert a kínálgatás hatására sosem éhes, szerintem az sem jó. Kb. két hete elkezdtem szoktatni adok neki kis gyümölcsöt meg tejpépet kóstolónak, de nem mondhatnám hogy nagyon ízlene neki. Tegnap kapott húslevesből zöldséget az viszont nagyon elnyerte a tetszését, és ma reggel be is kakilt úgy, hogy észre sem vettem. De nem akarom elkiabálni mert lehet véletlen volt és nincs összefüggés. A székrekedés lehet pszichés is nem? Vagy öröklött mert nekem is van a mai napig is. Tudom, hogy az anyatejes babák van, hogy 4-5 napig sem kakilnak de ettől még jól érzik magukat, viszont az én kislányom nem érzi magát jól tőle, folyamatosan nyom nyöszörög, és amikor segítek neki a szélcsővel nagyon sokat kakil.Tehát széklete van, csak nem jön ki.
        Tudom, hogy sok kérdést tettem fel, de megköszönném, hogyha tanácsaival mindegyikre reagálna.
        Köszönettel:
        Éva

        • Vida Agi

          2011. május 01. vasárnap

          Ez a jelenség, ami nálatok van, nem ritka az anyatejes babák körében. ez nem a klasszikus hasfájás, sem kólika, simán „csak” arról van szó, hogy az anyatej rosttartalma kicsi, ezért csak lassan, napok alatt gyűlik össze egy székelésnyi „adag”, ami egyébként teljesen normális jelenség anyatejes babáknál, akár 7-10 napig is lehet várni vele. Ha emellett viszont erőlködik, puffad, fáj a pocakja, akkor glükóz sziruppal lehet rajta segíteni. A hozzátáplálás megkezdése egyébként segíteni fog majd ezen az állapoton, mert akkor már lesz rosttartalma a baba ételének, lesz, ami kijöjjön.
          Addig is, amikor erőlködik, nyom, pukizni próbál a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, ez segíteni fog.

          A nehéz szopizást a cumizavar okozza: a cumisüveg megzavarta a kicsit, mert abból másként kell enni, mint az anyamellből, azért szopik néha nehezebben.

          A folyadékhiány nem állhat fent nála, mert anyatejes, az anyatej elég a számára. Ehhez a súlyhoz testsúlykilogrammonként naponta 120 grammot kell ennie, ez a tápanyagszükséglete (ettől felfelé és lefelé is lehet egy kis eltérés), a mostani adag a hozzátáplálással együtt elég, de nem a méricskélés a fontos: ha a baba elégedett, jóllakott, jól fejlődik és naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, akkor eleget eszik.

      • Andi

        2011. április 27. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a válaszodat. Másik kérdésem lenne, hogy nemsokára mostmár eléri a 6 hónapos kort akkor milyen ételekkel kezdhetjük a hozzátáplálást a sinlac pép mellett, figyelembe véve, hogy refluxos? Valahol azt olvastam, hogy refluxos babáknak még 6 hónapos korban is korai még a hozzátáplálás megkezdése.. neked erről mi a véleményed?

        Előre is köszönöm válaszodat,
        Andi

        • Vida Agi

          2011. május 07. szombat

          Nyugodtan elkezdhetitek a hozzátáplálást, az adható ételek tekintetében konzultáljatok az orvossal (attól is függ, milyen súlyos a reflux)

      • Andi

        2011. április 29. péntek

        Elfelejtettem említeni, hogy 5 és fél hónapos mérés szerint ismét gyarapodni kezdett, 300g-ot hízott.

  • Timi

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom most 4 és fél hónapos.Mi már megkezdtük a hozzátáplálást, mivel a tápszerből nem hajlandó 100ml-nél többet enni egyszerre, ha mégis akkor a fölét kihányja.De látom hogy kevés neki mivel 2 óra elteltével megéhezik.Ilyenkor csak gyümis desszertet kap, mivel a zöldségféléket nem hajlandó lenyelni.Főzeléket abszolút nem tudok neki adni.Még az itthoni zöldséges turmixokat sem eszi meg.Gyümölcsből jöhet bármi és bármikor.Tejpépet szoktam neki adni délelőtt és estefelé, de ezekre rá fél órára ugyan úgy megeszi a tápszert, de csak félkómában.Ha fent van akkor csak a kanalas kaját fogadja el.Ha félig alszik akkor issza meg a tápszert.Éjjel is eszik 2-szer.A kérdésem az, hogy miért akar ennyire kanállal enni, miért csak félálomban eszi meg a tápszert és miért csak ilyen keveset, és miért nem akar főzeléket, zöldségfélét enni?Erőltessem neki?Súlyban nem vagyunk elmaradva mert majdnem 7 kg.
    Az elalvások is nehezen mennek, mivel csak nagyritkán hajlandó egyedül elaludni a nagyágyon vagy a kiságyában.Általában kézben ringatva alszik csak el.Nem akarom hogy ez így maradjon.Szeretném ha egyedül aludna el a kiságyban.Hiába van kifárasztva.Majd leragadnak a szemei, ásítozik vakarja a szemecskéit és akkor is csak kézben akar elaludni.Miért van ez?Hogy szoktassam le a kézben elalvásról?Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Látszólag semmi baja a kislányodnak, csak még egyelőre jobban szereti az édes ízeket. Nem kell semmit erőltetni, hiszen a hízása tökéletes, főzeléket enni ráér fél éves kora után is.

      Úgy tudod leszoktatni a kézben elalvásról, hogy amikor álmos, akkor kicsit megdédelgeted, és amikor már nem olyan éber, akkor leteszed a kiságyába és kimész. Ha sír a hátát simogathatod, hogy megnyugodjon, de ne vedd ki és ezt csináljátok addig, amíg el nem alszik.

  • Krisztina

    2011. április 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Lassan egészen összezavarodom, szükségem lenne egy kis tanácsra. Kislányom hat hónapos, sajnos tápszeres baba. Így mi már négy hónapos kórban megkezdtük a hozzátáplálást. Először az ebédet váltottuk ki főzire, majd Ő maga a délelőtti tápszert is elhagyta. Egyszerűen nem ígényli. Szívesebben eszik gyümit, amit feldúsítok neki rizspehellyel vagy babakeksszel, hogy ebédig kibírja. Szépen fejlődik 7380g. Na most a doktornő azt mondja, hogy ez így nem jó. Délelőtt még adjak neki tápit (amit nem kér és ha beletömöm kihányja), és váltsam ki az ötórási tápszert még egy főzelékre, amihez viszont jobban ragaszkodik mint a többihez. Nem úgy kell egy babát etetni ahogyan igényli? Miért muszáj, hogy az én kislányom is mindent úgy csináljon, ahogy a könyvben le van írva? Két hét múlva már tojássárgáját kéne raknom a főzijébe, amit szintén kicsit korainak tartok. Igaz ez azért, mert a húst nem nagyon szereti. De én próbálkozom vele és már sikerélmény ha négy-öt kanállal megeszik a húsos ételből. Miért kell mindent ennyire gyorsan és szabályok szerint csinálni? Most komolyan kárt okozok vele, ha a délelőtti tápszert nem kapja meg a délutáni helyett? Teljesen el vagyok bizonytalanodva:( Ráadásul ahhoz is ragaszkodik, hogy délben legyen az ebéd. Ezt sem értem, hiszen az én kislányomnál már beállt egy rendszer (8-11-14-17-20óra, éjjel végig alszik). Nem hiszem, hogy baj lenne ha kettőkor ebédel. Kérlek nyugtass meg, hogy jó ez így vagy adj tanácsot hogyan csináljam.
    Nagyon köszönöm!
    Üdv: Kriszta

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Nyugodtan etetheted úgy, mint eddig, nem kell semmit erőltetni, ami nem tetszik neki. A tojássárgája még korai, 9 hónaposan szabad csak adni. Húsból napi 5-10 gramm bőven elég a főzelékéhez turmixolva, ez olyan kevés, hogy észre sem veszi, gyümölcsökhöz is lehet adni.

    • Regina

      2011. május 07. szombat

      Szia Kriszti!

      Manapság semmire nincs idő… ezért indítják meg a szüléseket – így vajúdsz öt órán keresztül, ha beindulna magától, két óra alatt is meglenne a baba- , ezért kell fejlődés neurológiára vinni a kicsit, mert szerintük hat hetesen már emelnie kellene a fejét…szóval midnent sokkal előbb „követelenek”, mint amikro megérik rá a baba! A mi korosztályunkat csecsemő korunkban két hónapos korig egy orvos sem, látta és nagyon szépen emelem a fejem 37. évesen! 🙂

  • valaki

    2011. április 02. szombat

    EKKORA HÜLYESÉGET RÉGEN HALLOTTAM!
    De sokkoljátok még a kismamákat, igazatok van!!!! Az anyatej is nagyon egészséges… főleg ami vegyszert, tartósítószer, génmanipulált ételt eszünk… no persze, azt sem kapja meg a baba az anyatejen keresztül!
    Minden anyuka csinálja úgy ahogy jónak látja és nem kell túlparázni a dolgot.

  • Orsi

    2011. március 26. szombat

    Kedves Ági!
    Már terhességem alatt is többször adtál jó tanácsot, és rendszeresen olvasgatom is a blogot, mert nagyon sok számomra hasznos tanácsot kapok tőled!
    Nekem most az a problémám, hogy kisfiam 4 hónapos múlt 19-én, és a védőnő javasolja hogy kezdjem neki a gyümölcslét, ill. a 4 hónaposoknak való tejpépes tápszert. Kisfiam 3690g-mal született és 53 cm-rel. Sajnos 3,36-tal jöttünk csak haza. Nekem szülés után kb.5-6 nappal indult be a tejem rendesen. Addig kapott pótlást a tej mellé a pici. A védőnőm folyamatosan nyomatta volna velem a pótlást, hogy hozzuk be az első heteket, de Én minden fortélyt bevetettem hogy legyen sok tejem és csak szoptassak. Szerencsére van is elég, meg a fagyasztóban is van már pár liter. Most a gyerkőc 6 kg, és 67cm. Van olyan hét hogy 20 dkg-ot hízik, de most két hét alatt csak 17-et gyarapodott és ezt keveselte. Nagyon mozgékony, állandóan tornázik, felhúzza magát, és már néha segítség nélkül hasra is tud fordulni. Mindenki csak ámul milyen fejlett, kiegyensúlyozott, és figyelmes. A lényeg az hogy azért gondolja hogy kezdjek el neki mást is adni, mert lemozogja amit szopik, és kevés lehet az izomzata fejlődésének már csak az anyatej. A szép az hogy ezt nem is nekem mondta, hanem a sógornőmnek. Meg gondolom ha orvosilag nem úgy fejlődne szerintem szolna róla a doktornő is. Ja vasat szedünk, mert kicsit vérszegény. Ettől jobb is az étvágya szerintem. Még most is 3-4 óránként szopik, de van hogy hamarabb is megéhezik.
    Szerinted mit tegyek?
    Nem akarom megint mesterséges cuccal tömni, a gyümölcslé meg úgyse javít a súlyán.

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Szerintem maradj meg az anyatejnél: a baba 3-4 óránként szopik, megfelelően gyarapszik, kiegyensúlyozott, ha van legalább naponta 5-6 pisis vagy kakis pelusa, akkor eleget eszik, nem kell tápszert meg gyümölcsöt adni neki.

  • Gyöngyi

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 33 hétre született koraszülött, jelenleg már behozta a kortársait fizikailag, 23 hetesen 6800 gramm a súlya. Március óta az addig jól alvó babám (napi 18-20 órákat aludt)alvásigénye jelentősen lecsökkent, s azóta gondjaink vannak az alvással. Napközben nagyon nehéz elaltatni még akkor is, ha már leragad a szeme, ordít, ha a kiságyba teszem, vagy valamilyen altatási prakrikát (pl. ringatás) alkalmazok. Az a baj, hogyha ilyen fáradt akkor már szopni sem akar délután. Azt figyeltem meg, hogy kb. 40 perc alvás után kipattan a szeme és akármilyen fáradt nem tud visszaaludni. Az éjszakai alvásokkal a gond egy hete kezdődött el. A fürdetés utáni szopin alszik be 9- fél 10 körül. Ezt követően éjfél-1 óráig nincs gond, majd utána óramű pontossággal óránként ébred. Pontosabban nem mindig ébred fel, hanem csukott szemmel a kiságyban rugdosódik, a lábát huzogatja fel, egészen a fejrészig rugja megát, illetve nyöszörög, vagy pl. mint ma este nem sír, hanem „veszekszik”. Ezt az ébredésig óránként ismétli. Van, hogy visszaalszik magától, vagy cumival, de ha nem, akkor megszoptatom és visszaalszik. Hozzá kell tenni, hogy ezelőtt a probléma előtt már csak 1X kelt éjszaka szopizni 4-fél 5 körül.Mi lehet a babám baja? A fogzásra gondoltam, de nem látom, hogy a foga jönne még. Mit tanácsolsz hogyan segítsek neki?
    Előre is köszi:)

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

      A napközbeni alvása pont elég, ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

  • Monika

    2011. március 22. kedd

    Kedves Agi!
    Kisfiam 4 honapos, 1 honapos kora ota tapszeres baba, mivel nem volt eleg tejem. A tapszeren kivul meg egyebet nem eszik, a teat nem igazan szereti, neha adok neki egy kis vizet, amibol elfogad egy par kanallal. Olvastam a blogon, hogy 6 hanapos kora elott nem ajanlott hozzataplalni, de legtobben anyatejes babakra vonatkoztak. Mi a helyzet a tapszeres bebikkel? Ismeroseim meg az orvosno is mondta, hogy gyumolcslevel illetve sargarepalevel mar megprobalhatom 3 honapos kortol, de en meg ovakodtam ettol? Mivel es mikor kezdjem a hozzataplalast?
    Koszonom.

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      A tápszeres babáknál is ki kell várni a 6 hónapot, attól, hogy tápszeres nem érik hamarabb az emésztőrendszere.

  • Vavrinecz Anna

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Nagy dilemmában vagyok pont ezzel a témával kapcsolatosan. Kisfiam 3.5 hónapos, 4,75-el született, most közel 8 kg. Eddig csak szoptattam egy-két kivétellel, amikor nem tudtak máshogy megoldani, kapott tápszert (hetent mondjuk 3 alkalommal öszesen, tehát nem rendszeresen). Ez inkább olynakor volt, ha nem tudtam otthon lenni az evés idejében. Egy hónappal ezelőtt már csak egyszer kelt fel éjszaka enni, szépen gyarapodott a súlya (havi 800-900g). Most megtorpant a súlynövekedése, 2 hét alatt hízott 150g-ot. A nappali etetéseknél is az az érzésem, hogy nem lakik jól, mert a tejbelövellést követően pár perc múlva nyöszörög, rángat, de ezt még talán lustaságnak is be lehetne tudni. Miután befejeztük az aktuális evést, sokszor félóra múlva már megint kér. Éjszaka is sokkal gyakrabban felkel, két óránként szoptatom, pedig ilyenkor már lassan be kellene állni a napi 4-5 étkezésre, ha jól tudom. A védőnő mindenképpen a szoptatást javasolja, és hogy vegyem gyakrabban mellre, de ezt lassan már nem tudom fentartani. Nem hasfájós baba, nem is volt az eddig sem.
    Összességében kialakult bennem az a benyomás, hogy nagyobb az étvágya, mint amit anyyatejjel ki tudok elégíteni, mégiscsak 8 kg, ilyen súlyú babák idősebbek szoktak lenni általában. A kérdésem. Azzal szeretnék próbálkozni, hogy alapos szoptatás után megkínálom tápszerrel, tehát nem akarok szoptatást ezzel kiváltani, bár nyilván valamennyit ettől is csökkenni fog. Környezetemből sokan viszont a hozzátáplálás elkezdését ajánlják, és a gyerek súlyával/fejlettségével érvelnek. Engem őszintén szólva az sem zavar, ha gyakrabban kell szoptatnom, mint eddig, ha neki ez a legjobb, de úgy érzem, hogy elmentem a végsőkig (rengeteg folyadékot iszom, rajta hagyom a mellemen nagyon sokáig, stb.) és mégis éhes a baba.
    Előre is nagyon köszönöm a segítségedet.
    Anna

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Valószínűleg egy növekedési ugrásról van szó. Először is próbálj meg néhány napig gyakrabban, akár 1-2 óránként szoptatni, és mellette ihatsz szoptatós teát is, ezzel megnő a tejtermelésed és utána már ha visszaálltok a megszokott tempóra akkor is megmarad ez a mennyiség.
      Ha nem sikerül, és a baba éhes, akkor egyeztess a gyermekorvossal és ha ő is úgy gondolja, ki lehet egészíteni az anyatejet tápszerrel, de fél éves korig semmiképpen sem hozzátáplálással, mert a baba még nem tudja megemészteni az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket rendesen ebben a korban.

      • V. Anna

        2011. március 28. hétfő

        Köszönöm a választ. Beszéltem az orvossal, és elkezdtem szoptatás után tápszerrel megkínálni. Nem írtam, de én a szülés óta leadtam minden felesleget, sőt, igazából most -2 kg-on vagyok a terhesség előtti súlyomhoz képest, pedig mindig is vékony voltam. (Nem diétáztam egy pillanatig sem). Emiatt próbálok fokozott gonddal étkezni, és nem adtam fel a szaporítást. Mostanra kicsit javult a helyzet, most csak este, lefekvés előtt adok neki tápszert a szoptatás után.
        Köszönöm még egyszer,
        Anna

  • Betty

    2011. március 11. péntek

    Hello a segítségedre lenne szűkségem ági a kisfiam 7 hetes és 3 hetes kora óta tápszert eszik 6 hetes koráig sose bukott tőle de most egy hete majdnem minden alkalommal es elég sokat es nem is eszi meg a megszokott adagját azt szeretnem tudni mi lehet a probléma?

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Lehet, hogy többet mocorog, mint eddig és kimozogja magából, amit megeszik. Nem kell ezzel különösebben foglalkozni, de ha nagyon aggaszt, vagy ha nagyon nagy mennyiséget bukik (a megevett tápszer negyedét-felét), akkor meg lehet mutatni a gyerekorvosnak.

  • Sz.Bea

    2011. március 10. csütörtök

    Hello!Az en kisfiam 8 honapos es meg szopizik is kap joghurtot es almat kortet bebi eteleket,mindet szereti csak eppen azok az etelek ami nem edes pl.krumpli repa hus azokat nem fogadja el.Probaltam neki adni tobbszor is de csak nem jon ossze sot meg ki is hannya en nem csinalok vmit jol vagy megszokas kerdese?Mikortol lehet mar egy picit fuszerezni sozni az etelet igaz meg nem sok hozzataplalast kap tobbet szopizik.Hogy fogadtassam el vle a nem edes eteleket?Koszonom a valaszat!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Először is: légy türelmes! Az anyatejes babák lassabban barátkoznak meg az új ételekkel. Nyugodtan keverheted a sósabb főzelékeket édesebb gyümölcsökkel, pl. alma-krumpli, vagy répa-krumpli-sütőtök, illetve adhatsz édesebb zöldségeket pl. paradicsom, zöldborsó.
      8 hónaposan már kicsit ízesítheted az ételeit zöldfűszerekkel, tengeri sóval.

  • Kovács Krisztina

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom 10 hónapos és szerencsére nagyon jó az étvágya.A kérdésem az lenne,hogy jó minőségű virslit adhatok-e neki?Mivel szereti a darabos ételeket a kenyéren,sajton,sonkán kívül nem tudom mit adhatnék neki(leszámítva a gyümölcsöket és a főtt zöldségeket,húst).
    Nagyon örülök,hogy van ez az oldal sokszor nagy segítség volt:-)
    Ha nem lettek volna a jó és bátorító tanácsok talán már nem szoptatnék!
    üdv.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Túrót, tejfelt is adhatsz neki, jó minőségű virslit is lehet már, illetve tojássárgáját is kaphat már.

  • Betty

    2011. március 03. csütörtök

    Bocsi, véletlenü kétszer küldtem el

  • Betty

    2011. március 03. csütörtök

    hello nem tudtam melyik fórumba írjak ezzel a problémával
    úgyhogy ide írom 🙂 a kisfiam 3 hetes kora óta anyatej mellet tápszert is eszik
    mert 3 hetesen egy kis időre sajnos elapadt a tejem azóta eszik tápszert, 3 hetesen
    120 ml anyatejet evet es ugyan annyit tápszerből is 3 óránként ,most 5 hetes es 140 ml
    eszik anyatejből es ugyanannyit tápszerből 3 óránként de mióta a cumisüvegből evet 3
    hetes kora óta nem akar cicizni ! nem bírom rá venni hogy cicizzen sir elhúzza a fejet
    es mindent megtesz csak ne keljen cicizni azóta lefejem neki de a melleim mar nagyon fajnak
    a sok nyomkodástól es a tejem is egyre kevesebb mivel nem szívja ,mit tudnék tenni hogy
    rávegyem hogy újra cicizzen hogy a tápszert ne kelljen neki agyam ? es meg annyit hogy a
    140 ml nem sok egy 5 hetesnek ? ha kevesebbet adok 1 órát se alszik eves után es rőtkőn éhes ,
    előre is köszönöm valaszat

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Ezt hívják cumizavarnak: az üvegből egyszerűbb enni, ezért nem strapálja magát a baba a szopizással. Ha elhagyod a cumisüveget és csak szoptatsz, néhány napig akár 1-2 óránként, akkor visszaszokik a szopizásra és megnő a tejmennyiség is.
      Ha elfogadja, akkor nem gond a 140 gramm.

  • Betty

    2011. március 03. csütörtök

    hello nem tutam meik forumba irjak ezzel a problemaval ugyhogy ide irom 🙂 a kisfiam 3 hetes kora otta anyatej mellet tapszert is eszik mert 3 hetesen egy kis idore sajnos elapadt a tejem azota eszik tapszert, 3 hetesen 120 ml anyatejet evet es ugyan anyit tapszerbol is 3 orankent most 5 hetes es 140 ml eszik anyatejbol es ugyananyit tapszerbol 3 orankent de miota a cumisuvegbol evet 3 hetes kora ota nem akkar cicizni ! nem birom ra venni hogy cicizen sir elhuza a fejet es mindenthello nem tudtam melyik fórumba írjak ezzel a problémával
    úgyhogy ide írom 🙂 a kisfiam 3 hetes kora óta anyatej mellet tápszert is eszik
    mert 3 hetesen egy kis időre sajnos elapadt a tejem azóta eszik tápszert, 3 hetesen
    120 ml anyatejet evet es ugyan annyit tápszerből is 3 óránként ,most 5 hetes es 140 ml
    eszik anyatejből es ugyanannyit tápszerből 3 óránként de mióta a cumisüvegből evet 3
    hetes kora óta nem akar cicizni ! nem bírom rá venni hogy cicizzen sir elhúzza a fejet
    es mindent megtesz csak ne keljen cicizni azóta lefejem neki de a melleim mar nagyon fajnak
    a sok nyomkodástól es a tejem is egyre kevesebb mivel nem szívja ,mit tudnék tenni hogy
    rávegyem hogy újra cicizzen hogy a tápszert ne kelljen neki agyam ? es meg annyit hogy a
    140 ml nem sok egy 5 hetesnek ? ha kevesebbet adok 1 órát se alszik eves után es rőtkőn éhes ,
    előre is köszönöm valaszat

  • Eme

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kislányom már „nagy” 🙂 14 hónapos.
    2 kérdésem lenne az étkezéssel kapcsolatban. Olvastam a babaszakácskönyvedben, hogy nem ehetnek májkrémet 2 éves korig, szeretném tudni az okát! Merthogy a kislányom imádja!
    A másik a mogyoró: nálunk senki nem volt semmilyen ételre allergiás, most müzlit vásároltunk neki, de abban is van mogyoró, ilyenkor mi a teendő? Adhatjuk neki?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      A májkrémben elég sok adalékanyag van és minimális hús, szinte csak húsipari maradékokból készül, olvasd el az összetételét… Ha tudtok házi májast szerezni, akkor azt eheti.

      Elég sok ételben van mogyoró vagy mogyorószármazék (még a Túró rudiban is), meg lehet próbálni ilyeneket adni neki már, elkerülni teljesen úgysem lehet, viszont ha van mogyoróallergiás a családban, akkor inkább ne kapjon.

  • Szilvi

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!
    Azt szeretném megtudni,h hány hónapos kortól lehet elkezdeni a hozzátáplálást?
    Eddig csak anyatejet kapott,de volt 3 „zűrös” hetünk a szopizás terén,tehát kevesebbet evett ill.nehezebben akar szopizni.A gyermekorvos azt javasolta,h kezdjük el a hozzátáplálást(sós vízbe főzött burgonya,ill.almalé).
    (A kisfiam 3 hónapos,3650-al született,most pedig a súlya 6630 )
    Köszönettel:Szilvi

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      A hozzátáplálást 6 hónapos korban lehet elkezdeni. Mivel ő gyönyörűen gyarapszik az anyatejtől, ezért semmiképpen nem szabad elkezdeni a hozzátáplálást csak azért, mert egy hétig nehezebben ment a szoptatás, ez teljesen felesleges lenne. 6 hónapos korig a baba emésztőrendszere nem képes rendesen megemészteni az anyatejtől (tápszertől) eltérő ételeket, illetve az allergének közvetlenül a véráramba jutnak az emésztőrendszerből, ezért könnyebben alakul ki allergia.

  • jadelka

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!
    Nagyon szeretem a Kimamablogot, rengeteg jó tanáccsal gazdagodtam.
    A kérdésem az lenne,hogy a kisbabám négy hónapos,sajnos teljesen tápszeres baba…ha szilárd ételt nem is ajánlod, de esetleg a préselt gyümölcsök levét igen?

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A préselt gyümölcs leve is hozzátáplálásnak számít, ugyanúgy nem tudja teljesen megemészteni még a baba. Ha azt látod, hogy már nagyon érdekli az evés, majd kinézi a szátokból a falatot, képes megfogni a kanalat és a szájához vinni, amikor esztek, nézi és ő is rág, akkor megérett a hozzátáplálásra: ez általában 6 hónapos kor környékén van valamikor. A gond nem a szilárd táplálékkal van, hanem az anyatejtől eltérő táplálékkal: mivel még nem érett rá meg teljesen az emésztése, ezért ezek megterhelik az emésztőrendszert, ráadásul a nagy része emésztetlenül távozik, ezzel gyakorlatilag „becsapod” a babát, mert nem hízik rendesen az ennivalótól, csak megeszi és javarészt emésztetlenül távozik a táplálék.

  • Ági

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam a kivételhez tartozik. 4 hónaposan 8.6 kg (3.35 kg-mal született). Csak anyatejet eszik, naponta 4-szer, 5-ször. Etetések között 4 órát tartunk. Az éjszakákat átaludja már több hete magától, nem erőltettem neki. Én amiatt aggódok, hogy sokkal nehezebb lesz neki a nagy súly miatt fordulni, ülni, mászni, egyáltalán mozogni, ezért nem lenne szerencsés, ha továbbra is 1,2 kg-ot hízna havonta.
    A gyerekorvos azt mondta, hogy mivel meghaladja a korosztálya átlagát, így kezdjük meg 5 hónaposan a hozzátáplálást (gyümölcsök, főzelékek). A védőnőm pedig hogy adjak neki babavizet.
    Te mit gondolsz?
    A válaszodat előre is köszönöm.

    Ági

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      A nagy súly és a mozgásfejlődés között nincsen egyértelmű kapcsolat, a fiam pl. 10 kilós volt fél évesen és 8 hónaposan már mászott és felállt, egyáltalán nem maradt le emiatt. Egyébként az első félévben gyorsan hízó babák általában a 2. félévben már szinte semmit nem híznak, a fiam fél év alatt összesen 1 kilót hízott, 1 évesen 11 kiló volt, 2 évesen 11,7, most 5 és fél éves és alig 19 kiló, tehát ez a gyors hízás nem jelenti azt, hogy később is így lesz, vagy hogy dundi kisgyerek lesz belőle.

      A hozzátáplálást akkor kell elkezdeni, ha a baba már láthatóan érdeklődik iránta, képes megfogni és a szájához emelni a kanalat, megtámasztva stabilan ül, a nyelvével nem tolja ki az ételt, amikor már aktívan érdeklődik az ételeik, az evés iránt, ez általában a 6 hónapos kor körüli időszakban következik be valamikor – ezzel párhuzamosan kb. 6 hónapos korra jelennek meg a szervezetben azok az enzimek, amiknek a segítségével a baba képes megemészteni az anyatejtől eltérő táplálékot (ezeknek az enzimeknek a hiányában a táplálékból az allergének azonnal a véráramba kerülnek, ami később táplálékallergiát okozhat). Tehát csak azért, mert jól hízik a baba, nem kell elkezdeni korábban hozzátáplálni, sem vizet adni neki, ki kell várni, amikor megérik a hozzátáplálásra.

      • Ági

        2011. március 06. vasárnap

        Köszönöm szépen a válaszod, megnyugtattál és sokat segítettél!

  • Dóri

    2011. február 22. kedd

    Szia Ági,

    A kislányom 6 és fél hónapos. 4 hónapos koráig szoptattam, utána sajnos nem ment.
    Eddig a Aptamil HA1 prevet kapja, amit nagyon szeret és jól is lakik tőle. Kap már almapürét, répát stb , amit szintén nagyon kedvel.
    A kérdésem csak annyi, hogy érdemes váltanom HA 2-re? Az összetétele jobb egy 6 és fél hónapos babának?

    Köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      A 2-es tápszerek laktatóbbak és nincs rajtuk támogatás. Igazából akár 1 éves korig kaphatja a kicsi az 1-es tápszert, de általában 8 hónapos kor körül szoktak váltani, amikor már csak kiegészíti a hozzátáplálást a tápszer, tehát nem ez a fő étkezés.

  • Szilvi

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági
    3 hónapos a kisfiam(3650,mos a súlya:6380)Két héttel ezelőttig egy nagyon jó étvágyú gyerek volt.Most pedig egy szenvedés az evés.Mihelyt teszem a párnára,már megfeszíti magát és hangos sírásba kezd……….ettől persze már bennem is kialakult egy félsz,amit minden etetés előtt érzek…Sajnos későn lett észre véve,h fájhatott a torka.Gondolom mostanra már az a baj,h a szopizáshoz(nyeléshez)köti a fájdalmat.
    Szeretném tudni,h van-e valamilyen tanácsod a vissza szoktatáshoz.Egész nap próbálom „elkapni”azt a pillanatot amikor van kedve enni.
    Amiket eddig kipróbáltam:-másik párna
    -másik szoba
    -3 óránkénti etetés
    -fekve szopiztatni

    Köszönettel:Szilvi

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Ez nem olyan dolog, amit azonnal meg lehet oldani valamilyen trükkel: szép lassan, fokozatosan lehet visszaszoktatni a szopizásra. Próbáld meg, hogy félhomályos szobában, fekve szoptatással eteted a megszokott időpontokban. Közben nyugodtan álljatok meg, ha sír, vigasztald meg, aztán tedd megint mellre. Újra meg újra meg kell tapasztalnia, hogy már nem fáj a torka és tud szopizni, ehhez pedig sok türelem kell a te részedről.

  • Gabi

    2011. február 19. szombat

    Néhány gondolat..
    A gyermekorvosok mai hivatalos álláspontja szerint a hozzátáplálást a 17. héttől el lehet kezdeni. Azért ők csak tudják mennyire fejlett az a bélrendszer…
    Ha tápszeres kiegészítést kap a baba, vagy esetleg csak tápszert, akkor szerintem jobban jár ha szép lassan megismeri az ízeket, és gyümölcsökkel és főzelékkel fedezik az energiaszükségletének egy részét, és nem még több tápszert és ‘műkaját'(tejpépeket) kap.
    Az én ikreim 4 hónaposan kaptak először gyümölcsöt, és szívesen vették, semmi probléma nem volt, így viszonylag hamar főzeléket ebédeltek és gyümölcsöt uzsonnáztak.
    A glutén bevezetésével kapcsolatban a mi védőnőnk a háztartási keksz helyett bio gabonapelyheket javasolt. A tejpépeket ő egyáltalán nem javasolja egyrészt mert tulajdonképpen az is sűrű tápszer, másrészt mert cukrosak.
    Persze az egész hozzátáplálás a babától is függ, mennyire vevő rá, mennyire igényli.
    Remélem lesz olyan aki tud hasznosítani valamit a hozzászólásomból! Jó babázást!

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Itt egy cikk, ami most jelent meg: http://www.lll.hu/node/361

      És itt van benne ez a kulcsmondat, ami nagyon fontos (ez az, amit nem vesznek figyelembe az orvosok, amikor 3-4 hónapos korban már hozzátáplálást javasolnak):

      „A kisbaba emésztőrendszerének érettnek kell lennie a szilárd táplálék fogadására, hogy a bélcsatorna belső felszíne már akadályt képezzen az allergének (allergiát okozó anyagok) számára. Túl korai hozzátáplálásnál az allergének átjuthatnak a bélfalon, a véráramba jutva pedig a kisbaba szervezetét antitestek termelésére késztetik, ami olyan allergiás tünetek megjelenését eredményezheti, mint például az ekcéma. Hat hónapos kor körül kezd a kisbaba a felnőttek szervezetéhez hasonlóan olyan enzimeket termelni, amelyek az ételek lebontásához, emésztéséhez kellenek. Ha azelőtt kap szilárd táplálékot, hogy készen állna az emésztőrendszere azok lebontására, az egyrészt problémákat okozhat a babapocakban, másrészt a bekerült tápanyagokat nem lesz képes teljes mértékben hasznosítani.”

      Tehát: a baba talán valamennyire meg tudja már emészteni az ételt 17 hetesen, de ekkor még az allergének közvetlenül a véráramba jutnak a bélcsatornából, aminek később ekcéma, szénanátha, ételallergia lehet a következménye (nem biztos, hogy azonnal, lehet, hogy felnőttkorban fog jelentkezni)

  • Szebellédi Attiláné

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    3 hónapos kisfiam 2800 grammal született novemberben és most 4570g körül van a súlya. Sajnos csak tápszert eszik miota meg születet? Mikor lehet a tápszer mellé mást is adni és,hogyan adjak.
    S válaszodat ellöre is kösznöm.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Tápszeres babánál is 6 hónapos korig kell várni a hozzátáplálással, mert a szervezet ennél korábban nem érik meg arra, hogy a tápszertől eltérő ételeket megeméssze.

  • kriszti

    2011. február 15. kedd

    Az én kislányom 8 hónapos anyatejes baba,már szépen eszik gyümit,főzeléket,pépeket viszont van amikor semmit nem kér csak az anyatejet.Doktornő szerint kevesebb a súlya nem tudok mit csinálni jó kedvű boldog baba annyit eszik amennyit kíván.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ha igény szerint eszik, naponta 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis pelusa, kiegyensúlyozott, akkor nem kell aggódni. 6 hónapos kor után a baba hízása lelassul, akár hetekre meg is állhat, aztán hirtelen beindul.

  • Jud

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos. Sajnos kb. két hetes kora óta tápszeres pótlást kap, de szerencsére szoptatni is tudom még(kb. 300 ml anyatej/nap). Nagyon hasfájós volt, ezért Sensitive tápszert kapott, és én is nagyon odafigyeltem az étkezésre. Két hónapos korától szinte soha nem volt spontán széklete, ezért kezdetben, mikor szélgörcsei voltak naponta, majd a hasfájás megszűnésével (kb. 3 hónapos volt)3 naponta segítettünk neki szélcsővel, később pezsgő kúppal. A percentil görbe szerint is (szerintem is) kicsit sokat hízik (3000g-mal született, jelenleg 7800g körül van).
    Mindezen okok miatt (székelési nehézségek, kevés anyatej, átlagosnál több hízás) 4 és fél hónapos volt, mikor szép lassan elkezdtem a hozzátáplálást őszibarackkal és almával. Ma már egy tápszert kiváltunk gyümölccsel, de a szoptatást nem hagytam el ennél az etetésnél sem. A barack meghozta hatását, és azóta szépen naponta, kétnaponta van spontán széklete. Védőnő és gyermekorvos szerint elkezdhetem a többi gyümölcsöt,meg a sárgarépát, burgonyát. Én kicsit korainak tartom, hogy egyáltalán elkezdtük a gyümölcsöket, és most, hogy már van széklete, nem is erőltetném az új ízeket, meg a zöldségeket. Még a meggyen gondolkozom, hogy bekevernék az almába pár szemet, de a többi gyümölccsel és a zöldségekkel 6 hónapos koráig várnék.
    Mi a véleményed, hogyan tovább a hozzátáplálással? Jó ötlet-e, ha lassítok? Jó ötlet-e, ha csak kétféle gyümölcsöt kap még egy hónapig?

    Válaszodat előre is köszönöm,

    Judit

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Elsietni tényleg nem érdemes, mert ezeket az ételeket a kicsi még nem tudja teljesen megemészteni, és mivel neki eleve voltak pocakproblémái, emiatt is érdemesebb még várni és nem siettetni az új ételek bevezetését.

  • Pné C. Kriszti

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kislányomat 5,5 hónaposan kezdtem kóstoltatni, mert már több mint 1liter tejet ivott meg akkoriban. 6 hónapos elmúlt, amikor kiváltottuk az ebédet. Azóta szépen sorban vezettem be nála azokat a dolgokat, amik a nagykönyvben meg vannak írva. Jelenleg 11,5 hónapos. Vidám, nagyon sokat mozog, már szalad, egész nap „úton” van. Nyugodt baba. Az éjszakákat átalussza általában. Jelenleg még csak két fogacskája van, ezért még szinte mindent villával török össze neki, de kap minden nap bulátát, vagy köles golyót. 3340g és 56cm volt, amikor született, most 75cm és „csak” 7840g!!! Nem eszik sokat:
    reggeli 240ml tápszer (8 hónapig volt anyatejes)
    tízórai 150-180g gyümölcs joghurttal, túróval és/vagy gabonapehellyel együtt
    ebéd 150-180g főzelék hússal vagy májjal, néha tojássárgájával
    uzsonna 180g tejpép
    vacsora 240ml tápszer
    Valamikor még ennyit sem eszik meg. Általában a főzelékkel szenvedünk meg. A doktornő szerint túl sovány, de felszívódási problémája nincs. Lehet, hogy keveset eszik? Mit tanácsol?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A leírásod alapján a súlyának megfelelő mennyiséget eszik. A súlya valóban kicsit kisebb, ami valószínűleg abból adódik, hogy amit megeszik, le is mozogja. Esetleg segíthet, ha a két tápszeres etetés közül az egyiket (a reggelit) tápláló szilárd ételre cserélitek le. Ebben a korban már kaphat reggelire kenyeret, gabonapelyhet stb.

      • Pné C. Kriszti

        2011. február 20. vasárnap

        Köszönöm a választ! Még annyit kérdeznék, hogy ha kiváltom az egyik tápszeres étkezést, akkor nem lesz kevés a tejalapú élelmiszer az étkezésében? Mert úgy tudom, hogy a min. fél liter kellene még neki. Eszik túrót, sajtot, joghurtot, és tejpépet. Ebből mennyit egyen egy nap, ha már csak egyszer kap tápszert, ami 2,5dl körül van? A másik kérdésem az lenne, hogy most télen (már az ősszel is) alig iszik, napi 20-30ml vizet (vagy egyebet) a tápszer mellett. Ez nem kevés neki?
        Válaszát előre is köszönöm.
        Üdvözlettel.

        • Vida Agi

          2011. február 27. vasárnap

          Ha 250 ml tápszer mellett megeszik egy teljes adag (200 gramm) tejpépet, akkor már majdnem megvan a napi fél liternyi adag tejalapú étkezés, ha emellé kap még egy kis joghurtot vagy pár kocka sajtot, akkor az teljesen jó.

          Ivás: minden étkezés után és két étkezés között egy alkalommal kínáld meg, igyon annyit, amennyit elfogad és az pont elég lesz neki, nem kell méregetni, egészséges baba magától pont annyit iszik, amennyire szüksége van.

  • Lica

    2011. február 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    3,5 hónapos kisfiam 3570 grammal született októberben és most 5450g körül van a súlya. A gyarapodása éppen hogy elfogadható (általában 10 g felett van hetente,de volt már 9, 18 is, kétszer volt csak 20 felett), csak anyatejet kap.Most meg úgy tűnik, stagnál (bár másik mérleggel mértük, ezért nem biztos, hogy pontos). Ha nem gyarapodik megfelelően, akkor sem ajánlott korábban elkezdeni a hozzátáplálást, inkább a tápszert?

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      6 hónapos kor alatt, ha kiegészítésre van szükség, akkor mindenképpen a tápszert kell elkezdeni. A gyümölcsök ugyanis nem olyan laktatóak, valamint nem tudja őket teljesen megemészteni a kicsi szervezete, ezért semmiképpen nem fog jobban hízni tőle.

      • Lica

        2011. február 12. szombat

        Kedves Ági,

        köszönöm a válaszod. És szerinted nekünk el kellenne kezdenünk a tápszerezést?

        • Vida Agi

          2011. február 13. vasárnap

          Ha kiegyensúlyozott a baba, napi 5-6 alkalommal van kakis-pisis pelusa és legalább 400 grammot hízik havonta (6 hónapos korig), akkor nem.

          • Lica

            2011. február 19. szombat

            Kedves Ági,

            És ha éppen stagnál a baba, azaz most van az a 3-4 hónap között előforduló stagnálás és nem éri el a 400g-ot, akkor mi a teendő? A védőnő biztosan tápszert fog ajánlani…

            • Vida Agi

              2011. február 27. vasárnap

              Ha a súlyának megfelelő mennyiségű anyatejet eszik (testsúlykilogrammonként 120 gramm/nap), akkor nem kell tápszer.

  • V. V. Szilvi

    2011. február 09. szerda

    Kiegészítve: az amerikai kontinens szokásit és az európai és a magyar viszonyokat összehasonlítani…
    A természetes ízek mellett a legjobb, ha nem konzerv kaját kap a gyerkőc, hanem TE készíted otthon, abban garantáltan az lesz, amit beleraksz!
    A glutént én nem háztartási keksszel kezdeném (abban ugyanis van tojás és tej), hanem mondjuk pici habarás-félét csinálnék mondjuk az almakompóthoz és az már majdnem almaszósz…. ennyit a sokeszű védőnőkről 🙁 (Tisztelet a kivételnek!!!)

  • V. V. Szilvi

    2011. február 09. szerda

    Atya Ég!! Hát nekem ez megint egy újabb buta amerikai népbutítás…. Nem lehet az európai, és a magyar viszonyokat összehasonlítani!! Ott nem szoptatnak, csak nagyon kevesen. Már korán kapnak pótszert és korán kezdenek hozzátáplálni… mit is kapnak?? Cukrozott gyümölcslevet, készételeket, amikből Mo-on csak mutatóban volt cukor mentes…. azt hiszem a kutatás csak a helyi viszonyokra igazak! Anyukák ne pánikoljatok, nyugodtan tápláljatok hozzá, de hagyjátok, hogy a baba a természetes ízeket szokja meg! Neked lehet savanyú, de a babának új és lehet, hogy pont a savanyú ízlik…
    Másrészt példának okáért Anyukám mind a nővéremet, mind engem nagyon korán kezdett hozzátáplálni, pedig volt teje és 8-9 hónapos korunkig szoptunk. Kicsi korunkban normál baba-méretűek voltunk, kisgyerekként inkább vékonykák, én most vagyok túlsúlyos, de szerintem ennek semmi köze nincs a korai hozzátápláláshoz….

  • Szlivka

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági,

    Az én kisbabám 5 és fél hónapos.Anyatejes és jó evő,bár bukós baba a súlya 7kg.A hozzátáplálást kb.egy hónapja nagyon apró adagokban és változatosan kezdtem el a védőnő és a háziorvos tanácsára.Szinte erőltették,holott én szerettem volna 6 hónapos koráig kizárólag szoptatni.
    Kérdésem : mikortól korai a hozzátáplálás?
    Üdvözlettel, Szlivka

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      6 hónapos kor előtt korainak számít, mert az emésztőrendszer csak 6 hónapos korra kezdi el termelni azokat az enzimeket, amikkel a baba képes megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket.

  • Ágnes

    2011. február 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 12 és fél hónapos, 10200g és 75 cm. Atópiás ekcémája van, ami változó intenzitással jelentkezik (legtöbbször csak az arca piros és száraz, a teste többi részén szép a bőre). Kb. 1 éves koráig antirefluxos tápszert kapott (Nestlé Beba HA AR), mert korábban refluxot állapítottak meg nála. Másfél hete tértünk át a Nestlé Beba Pro HA2-es tápszerre a gyerekorvos javaslatára. Étkezésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni,mert a reggelit és vacsorát még nem váltottuk ki egy teljes étkezésre és nem tudom, hogy elegendő tápanyaghoz jut-e így + az ekcéma miatt nem vezettük még be a tejtermékeket és a glutén tartalmú ételeket, ezért nem tudom mit lehet adni ezeknél az étkezéseknél. Általában így néz ki egy nap: fél 9 körül tápszer(240 ml), délben ebéd(bébiételeket kap, zöldségek hússal kb.300g), 4-fél5 uzsonna(sinlac pép gyümölccsel kb.250-300g), majd fürdés után háromnegyed 8 körül tápszer(240 ml). 8 után elalszik általában másnap reggel fél 8-ig. A széklete normális, fogzáson kívül általában nyugodt, vidám kisbaba, 4 foga van és 6 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, addig anyatejet és tápszert kapott pótlásként.

    Köszönettel:
    Ágnes

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Reggelire és vacsorára már be lehet vezetni a laktóz mentes tejtermékeket, valamint a teljes kiőrlésű gabonákat is, de ha ezek egyikét sem tanácsolja az orvos, akkor kaphat gyümölcsöt, gyümölcsrizst, húsféléket, rizsfelfújtat, Ham-letet stb. reggelire és vacsorára.

  • Jutka

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    5 hónapos kislányomat sajnos mostanában kezdem tápszerrel is etetni, pótolnom kell. Eddig úgy voltam vele, hogy fél éves koráig csak anyatejet kap majd, most úgy gondolom, hogy ennek hiányában tápszert. Viszont a környezetemtől olyan nyomást kapok nap mint nap a hozzátáplálással kapcsolatban, hogy néha már nagyon nehéz kiállni az igazamért. A legújabb dolog, a védőnő ajánlásával, a glutén mihamarabbi bevezetése napi 1 háztartási keksz etetésével. A kislányom még csak most tanult meg cumisüvegből inni, a kanalat tegnap látta először tejpéppel, és akkor most főzzek kruplit, meg reszeljek almát, meg adja kekszet? Ez nekem már magas. Kérlek írd meg a véleményedet erről. Előre is köszönöm.
    Jutka

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ez azért egy kicsit korai lenne még. Valóban igaz, hogy a gluténról kiderült, hogy nyugodtan be lehet vezetni korábban, mint azt eddig mondták, de ezt fokozatosan kell megtenni, először teljes kiőrlésű gabonát adni, majd fokozatosan elkezdeni a fehér lisztes termékeket.

  • Ágnes

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tanácsodat kérném!
    Gyermekem 3 hónapos 2,83-al született, most 5,70 a súlya, csak anyatejet kap.
    A napjaink viszonylag nyugodtak, s törekszem arra, hogy alvás evés játék alvás legyen a sorrend, az estéink és az éjszakáink is nyugodtak, kb.8-kor elalszik kettő körül eszik és a következő evés már reggel öt és hat között van.
    Azonban pár naponta mintha túlenné magát, sok tejcsi visszajön órákig büfizik, nyűgös. Azt vettem észre, ha idő előtt elveszem tőle nyugodtabb, nincs annyira tele!Bár pár naja az öklét rágja lehet a fogával van összefüggésben?
    Szóval az egyik kérdésem, hogy lehet-e túletetni anyatejjel? Mindig várjam-e meg amíg ő engedi el(egy kezemen meg tudom számolni mikor nem kellett neki a cici akár evés után fél órával is úgy eszik, mint aki még nem evett!!!!)
    A másik kérdésem:
    Most édesanyámnál lakunk , mert a férjem külföldön dolgozik, egy hónap múlva hazaköltözünk.Most velem egy szobában van, az elalvás vagy ringatva, vagy egyedül a kiságyban történik.Otthon külön szobája lesz, egyből oda szeretném szokatni, de legyek ott az elején vele amig az új környezetet megszokja, vagy egyedül kezdje az ottalvást???
    Válaszod előre is köszönöm:
    Ági

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Anyatejjel nem lehet túletetni a babát, de vannak olyan babák, akik hajlamosak többet enni, mint amennyi beléjük fér és ezután többet buknak, ez önmagában nem probléma. Mindig addig egyen, amíg ő abba nem hagyja.
      Nyugodtan költözhet a költözés után azonnal a saját szobájába.

Comment navigation