Ha a kisgyerek egyáltalán nem akar ráülni a bilire

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére a kisgyerekünk, bár már 2,5-3 éves vagy akár már el is múlt, egyáltalán nem akar ráülni a bilire/vécére. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

4 oka lehet, ha a gyerekünk egyáltalán nem akar ráülni a bilire:

1. Még túl kicsi, nem érett a szobatisztaságra ezért nem érti mit szeretnénk tőle vagy nem képes végrehajtani. A szobatisztaság érettség jeleiről itt olvashatsz. A kicsi nem attól lesz szobatiszta, hogy valahogy rábeszéljük arra, hogy üljön rá a bilire. Ahhoz, hogy szobatisztává váljon:

– Meg kell érnie fiziológiailag: ez azt jelenti, hogy éreznie kell, mikor fog pisilni-kakilni és képesnek kell lennie tudatosan szorítani a záróizmot, ez a képesség a mozgásfejlődéssel párhuzamosan alakul ki kb. 1,5 éves korra.

– Meg kell érnie szociálisan: ez azt jelenti, hogy tudja mi történik a vécében, mit csinálnak ott mások (szülei, testvérei, más gyerekek) és ő is akarja ezt csinálni.

– Meg kell érnie mentálisan: ez azt jelenti, hogy képes időben észlelni, ha mennie kell a bilire, szólni, hogy menni akar, időben elindulni, odaérni, levetkőzni és felöltözni.

Az Instagramon írtam arról, hogyan tudod segíteni az éretté válást ezen a három területen:

Akkor lesz szobatiszta, ha mindhárom területen megérett már rá. Ha csak arra törekszünk, hogy mindenáron ráültessük a bilire, akkor ellen fog állni és csak késleltetjük a fejlődést.

2. Nem jól próbálkozunk

A szobatisztává válás első és nagyon fontos lépése, hogy a kicsi megismerje a saját testi folyamatait. Érezze mikor kell pisilnie-kakilnia, lássa mi történik odalent stb. A modern eldobható erős nedvszívó képességű pelenkák ellustítják a gyereket ezen a téren, ezért újra meg kell tapasztalnia ezt az „élményt”, ebből indulhat majd ki a valódi szobatisztává válás.

Mit tehetünk érte?

– Már nyugodtan 1,5-2 éves kor között elkezdhetjük este fürdés előtt 30 perccel engedni kicsit pelenka nélkül lenni a kicsit, nyáron, jó időben pedig lehet nyugodtan pucéran vagy kis bugyiban egész nap. Így lesznek ugyan „balesetek”, de innen könnyen rá tudjuk őt vezetni arra, mit lehet tenni ilyenkor, hogy elkerülje őket.

– 2-3 éves kor között otthon lehet mosható leszoktató pelust viselni a nap egy részében (vagy akár egész nap), mert ezt könnyen le tudja venni magáról és jobban érzi benne, mikor kell pisilnie (alváshoz viszont ilyenkor még jobb az erősebb nedvszívó képességű pelenka, mert még nem tudja magát szabályozni alvás közben)

3. Szociális érettség hiánya

Ahhoz, hogy szobatisztává váljon és akarja is ezt, az kell, hogy lássa, mások is a vécére járnak, ismernie kell mi történik ott, mit hogyan használunk (vécépapír, vécé lehúzása stb.) Néha egyszerűen azért nem akarnak ráülni a kicsik a bilire, mert nem elég nagy a nyomás rajtuk, hogy ők is szobatiszták legyenek, mert bár tudják, mi mit csinálunk ott, nem igazán találkoznak más velük egykorú gyerekekkel, akik már szobatiszták.

Ami segíthet:


- sokat menni nála nagyobb gyerekek közé,
 ahol látja, hogy a korabeliek már nem pelusosak, a játszóházakban pl. van kicsiknek való vécé, ez gyakran meghozza a kedvet és a kíváncsiságot a téma iránt,
– ha van nagyobb testvér ő is megmutathatja, mit csinál a vécén,
– fiúknál sokszor segít, ha Apa vagy a nagyobb fiú testvér mutatja meg, hogyan kell állva pisilni,

- sok szobatisztaságról, ovisokról szóló mese,
 ami felkelti a figyelmét és mintákat mutat arra, hogyan csinálják mások,
– lehet szerepjátékozni is, ráültetni a macikat, babákat stb. a bilire, ovisat játszani velük és elvinni őket pisilni és kezet mosni, mint az oviban szokták,
– legyen kéznél, jól elérhető helyen a bili már 1 éves kortól, amikor mi megyünk vécére és a kicsi velünk jön, ő is üljön rá, ha szeretne.

4. Korábbi rossz élmények, szorongás

Gyakran 1-1 betegség, hasfájás, hasmenés vagy akár a fogzás miatt kipirosodott popsi miatt kezd el tartani a kicsi a bilizéstől. Sajnos a betegségek akár már a folyamatban levő fejlődést is meg tudják állítani vagy úgy érezhetjük, visszafejlődik a kicsi. Ilyenkor várni kell pár hetet, amíg teljesen felépül a kisgyerek és utána lehet újra kis lépésekben próbálkozni (elsőként mindig az esti pelenka nélküliséggel kell kezdeni és így tovább haladni). Amennyiben székrekedés okozta a problémát ezeket a megoldásokat érdemes alkalmazni.
Ilyen esetben szükség lehet a rossz élmények oldására, a szorongás megszüntetésére is, ebben segíthet a gyurmázás, a szerepjátékozás/bábozás és a mese (a számára ijesztő helyzeteket, szituációkat érdemes mesélni, játszani, hogy fel tudja dolgozni őket)

Ha korábban már próbálkoztunk a szobatisztasággal, bilire ültetéssel, de nem sikerült, ez okozhat szorongást a gyerekben. Gyakran az erőltetés, a kötelező bilire ültetés az, ami teljes ellenállást vált ki, különösen akkor, ha a kicsi nem igazán érti még mit szeretnének tőle, ezért szorongani kezd, nem tud megfelelni az elvárásoknak.

Szorongást okozhat továbbá az, ha a gyerek szégyenérzetet él át a szobatisztává válással kapcsolatban, pl. ha a családban vagy az oviban megszólják amiatt, hogy ő még nem bilizik, ha folyton mondogatják neki, mikor lesz már szobatiszta stb. De szorongást válthat ki az is, ha folyton nézegetik van-e már „eredmény”, letolják, miért nem szólt stb. Az elvárásoknak való megfelelésre való képtelenség illetve az, hogy a kicsi intim szféráját nézegetik szégyenérzetet és ezáltal szorongást okozhat. Hasonló érzést válthat ki benne, ha már igyekezett szobatisztává válni, de volt 1-2 „baleset”, amikor vagy rosszallást érzett a környezete részéről vagy megijedt attól, ami történt, szégyellte, hogy nem sikerült és ezért érzi rosszul magát.

Ilyenkor elsőként a szorongás oldása a fő feladatunk, elsőként a testéhez fűződő kapcsolatának helyreállítása (azaz sok pucérkodás), sok-sok mese (szobatisztaságról szóló mesék, illetve nagyon hasznosak azok a mesék, amikben a kisebb legyőzi a nagyobbat, ezzel ugyanis átéli azt, hogyan tudja leküzdeni a benne levő rossz érzéseket).

Játékos módszerekkel is segíthetünk, ha a kicsi nem szeretne ráülni a bilire:

– Ki lehet próbálni, hogy csempéről lemosható festékkel mintát rajzoltok a wc-be és azt kell eltalálni (ez lányoknál is szokott működni),
– lehet egy virágot rajzolni a bilibe, amit meg kell locsolni,
– vagy lehet azt játszani, hogy a biliben elbújva egy icipici város van, ahol kiütött a tűz és gyorsan el kell oltani a tüzet,
– gyakran segítenek meghozni a kedvet a különféle állatos, zenélős vagy valamilyen játékkal ellátott bilik (főként, ha ő választhatja ki melyiket szeretné használni),
– illetve néha segít az is, ha a neki megfelelő megoldást választjuk ki a pisilésre: néha pl. szívesebben használnak wc-szűkítőt a gyerekek, mint bilit (a nagyobb termetű gyerekeknek nem is mindig kényelmes a bili), máskor pedig a wc-szűkítő nem szokott tetszeni, mert nem ér le a lábuk, illetve gyakran a lépcsős wc-szűkítő jelent megoldást, mert ott leér a kicsi lába, a méreteihez lehet beállítani, mégis „nagynak” érzi magát a használata közben.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • B. kinga

  Reply Reply 2023. február 04. szombat

  Kedves Ági! Kislányom tavaly júniusban magától egyik napról a másikra wc-be, majd bilibe kezdett pisilni. Akkor kettő éves múlt. A kakiláshoz pelust kért, azóta is. A bölcsődei nyári szünetben megerősödött benne a szobatisztaság, azonban az a probléma alakult ki, hogy a saját nevelőjével nem pisilt, mással igen. Ha a saját nevelője volt, inkább visszatartotta a pisit a déli pelusos alvásig. Ezt a problémát a bölcsiben nem tudták megoldani hónapokon keresztül, pszichológus segítségét kértem. Két alkalom után decemberre ez megoldódott, már pisilt a saját nevelőjével. Januárban három hetet volt bölcsiben, közben hasfájós betegsége lett, kétszer volt hasmenése, nem mert pisilni. Így pelust kért, félt, hogy jön hasmenés is. Ezután felső légúti betegsége lett, fennmaradt a probléma, hogy pelusba pisilt továbbra is. Amikor már jobban volt, egy napra sikerült újra bilibe pisilnie. Azonban megmaradt utána a pelusba pisilés. Két hete így van. Azóta a bölcsiben is pleust kér. Otthon délelőtt pelust kér, tiltakozik a bili ellen, délután pedig elvonul, vagy elküld minket és bepisil. Előfordult, hogy ezen nevetett is. Otthon mindenki jól kezeli a helyzetet, nem szidjuk le, nyugodtak vagyunk. Elmondjuk, hogy semmi baj, előfordul, legközelebb szóljon. Hogy tudnánk oldani benne ezt a problémát? A pelust adjuk inkább vissza vagy tartsunk ki? Hátha megoldódik pár hét alatt? Köszönöm a segítseget!

 • B. kinga

  Reply Reply 2023. február 04. szombat

  Kedves Ági! Kislányom tavaly júniusban magától egyik napról a másikra wc-be, majd kesőbb bilibe kezdett pisilni. Akkor kettő éves múlt. A kakiláshoz pelust kért, azóta is így van. 3 éves lesz áprikisban. A tavalyi bölcsődei nyári szünetben megerősödött benne a szobatisztaság, azonban az a probléma alakult ki, hogy a saját nevelőjével nem pisilt, mással igen. Ha a saját nevelője volt, inkább visszatartotta a pisit a déli pelusos alvásig. Ezt a problémát a bölcsiben nem tudták megoldani hónapokon keresztül, pszichológus segítségét kértem. Két pszichológusos alkalom után decemberre ez megoldódott, már pisilt a saját nevelőjével. Januárban három hetet volt bölcsiben, hasfájós betegsége lett. Kétszer volt hasmenése, félt hogy hasmenése lesz, amikor pisil. Így pelust kért a pisiléshez. Egy napra visszaállt a bilibe pisilés. Ezt követően felső légúti betegsége lett, és fennmaradt ez az állapot, hogy pelust kér minden pisiléshez, ennek már két hete. A bölcsiben szintén kéri. Több napja tart nála az az állapot, hogy délelőtt pelusba pisil, délután pedig bepisil. Félrevonul, hogy ne lássuk, vagy csendben teszi, aztán szól, hogy bepisilt. Volt, amikor nevetett is ezen.
  A családban mindenki jól, higgadtan kezeli ezt a témát, elmondjuk neki, hogy semmi baj, legközelebb szóljon. Tehát itthoni trauma ezzel kapcsolatban nem érhette őt. Köszönöm a segítségedet. Nem tudom, mit tudunk tenni,m. Adjam vissza rá a pelust? Vagy még tartsunk ki, hátha visszaáll.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 14. kedd

   Betegség után kell néhány hét átmeneti időszak, amíg teljesen regenerálódik a gyerek és a korábbi szokásai is visszaállnak, ezt ki kell várni.

Leave A Response

* Denotes Required Field