Ha a kisgyerek egyáltalán nem akar ráülni a bilire

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére a kisgyerekünk, bár már 2,5-3 éves vagy akár már el is múlt, egyáltalán nem akar ráülni a bilire/vécére. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

4 oka lehet, ha a gyerekünk egyáltalán nem akar ráülni a bilire:

1. Még túl kicsi, nem érett a szobatisztaságra ezért nem érti mit szeretnénk tőle vagy nem képes végrehajtani. A szobatisztaság érettség jeleiről itt olvashatsz. A kicsi nem attól lesz szobatiszta, hogy valahogy rábeszéljük arra, hogy üljön rá a bilire. Ahhoz, hogy szobatisztává váljon:

– Meg kell érnie fiziológiailag: ez azt jelenti, hogy éreznie kell, mikor fog pisilni-kakilni és képesnek kell lennie tudatosan szorítani a záróizmot, ez a képesség a mozgásfejlődéssel párhuzamosan alakul ki kb. 1,5 éves korra.

– Meg kell érnie szociálisan: ez azt jelenti, hogy tudja mi történik a vécében, mit csinálnak ott mások (szülei, testvérei, más gyerekek) és ő is akarja ezt csinálni.

– Meg kell érnie mentálisan: ez azt jelenti, hogy képes időben észlelni, ha mennie kell a bilire, szólni, hogy menni akar, időben elindulni, odaérni, levetkőzni és felöltözni.

Az Instagramon írtam arról, hogyan tudod segíteni az éretté válást ezen a három területen:

Akkor lesz szobatiszta, ha mindhárom területen megérett már rá. Ha csak arra törekszünk, hogy mindenáron ráültessük a bilire, akkor ellen fog állni és csak késleltetjük a fejlődést.

2. Nem jól próbálkozunk

A szobatisztává válás első és nagyon fontos lépése, hogy a kicsi megismerje a saját testi folyamatait. Érezze mikor kell pisilnie-kakilnia, lássa mi történik odalent stb. A modern eldobható erős nedvszívó képességű pelenkák ellustítják a gyereket ezen a téren, ezért újra meg kell tapasztalnia ezt az „élményt”, ebből indulhat majd ki a valódi szobatisztává válás.

Mit tehetünk érte?

– Már nyugodtan 1,5-2 éves kor között elkezdhetjük este fürdés előtt 30 perccel engedni kicsit pelenka nélkül lenni a kicsit, nyáron, jó időben pedig lehet nyugodtan pucéran vagy kis bugyiban egész nap. Így lesznek ugyan „balesetek”, de innen könnyen rá tudjuk őt vezetni arra, mit lehet tenni ilyenkor, hogy elkerülje őket.

– 2-3 éves kor között otthon lehet mosható leszoktató pelust viselni a nap egy részében (vagy akár egész nap), mert ezt könnyen le tudja venni magáról és jobban érzi benne, mikor kell pisilnie (alváshoz viszont ilyenkor még jobb az erősebb nedvszívó képességű pelenka, mert még nem tudja magát szabályozni alvás közben)

3. Szociális érettség hiánya

Ahhoz, hogy szobatisztává váljon és akarja is ezt, az kell, hogy lássa, mások is a vécére járnak, ismernie kell mi történik ott, mit hogyan használunk (vécépapír, vécé lehúzása stb.) Néha egyszerűen azért nem akarnak ráülni a kicsik a bilire, mert nem elég nagy a nyomás rajtuk, hogy ők is szobatiszták legyenek, mert bár tudják, mi mit csinálunk ott, nem igazán találkoznak más velük egykorú gyerekekkel, akik már szobatiszták.

Ami segíthet:


- sokat menni nála nagyobb gyerekek közé,
 ahol látja, hogy a korabeliek már nem pelusosak, a játszóházakban pl. van kicsiknek való vécé, ez gyakran meghozza a kedvet és a kíváncsiságot a téma iránt,
– ha van nagyobb testvér ő is megmutathatja, mit csinál a vécén,
– fiúknál sokszor segít, ha Apa vagy a nagyobb fiú testvér mutatja meg, hogyan kell állva pisilni,

- sok szobatisztaságról, ovisokról szóló mese,
 ami felkelti a figyelmét és mintákat mutat arra, hogyan csinálják mások,
– lehet szerepjátékozni is, ráültetni a macikat, babákat stb. a bilire, ovisat játszani velük és elvinni őket pisilni és kezet mosni, mint az oviban szokták,
– legyen kéznél, jól elérhető helyen a bili már 1 éves kortól, amikor mi megyünk vécére és a kicsi velünk jön, ő is üljön rá, ha szeretne.

4. Korábbi rossz élmények, szorongás

Gyakran 1-1 betegség, hasfájás, hasmenés vagy akár a fogzás miatt kipirosodott popsi miatt kezd el tartani a kicsi a bilizéstől. Sajnos a betegségek akár már a folyamatban levő fejlődést is meg tudják állítani vagy úgy érezhetjük, visszafejlődik a kicsi. Ilyenkor várni kell pár hetet, amíg teljesen felépül a kisgyerek és utána lehet újra kis lépésekben próbálkozni (elsőként mindig az esti pelenka nélküliséggel kell kezdeni és így tovább haladni). Amennyiben székrekedés okozta a problémát ezeket a megoldásokat érdemes alkalmazni.
Ilyen esetben szükség lehet a rossz élmények oldására, a szorongás megszüntetésére is, ebben segíthet a gyurmázás, a szerepjátékozás/bábozás és a mese (a számára ijesztő helyzeteket, szituációkat érdemes mesélni, játszani, hogy fel tudja dolgozni őket)

Ha korábban már próbálkoztunk a szobatisztasággal, bilire ültetéssel, de nem sikerült, ez okozhat szorongást a gyerekben. Gyakran az erőltetés, a kötelező bilire ültetés az, ami teljes ellenállást vált ki, különösen akkor, ha a kicsi nem igazán érti még mit szeretnének tőle, ezért szorongani kezd, nem tud megfelelni az elvárásoknak.

Szorongást okozhat továbbá az, ha a gyerek szégyenérzetet él át a szobatisztává válással kapcsolatban, pl. ha a családban vagy az oviban megszólják amiatt, hogy ő még nem bilizik, ha folyton mondogatják neki, mikor lesz már szobatiszta stb. De szorongást válthat ki az is, ha folyton nézegetik van-e már „eredmény”, letolják, miért nem szólt stb. Az elvárásoknak való megfelelésre való képtelenség illetve az, hogy a kicsi intim szféráját nézegetik szégyenérzetet és ezáltal szorongást okozhat. Hasonló érzést válthat ki benne, ha már igyekezett szobatisztává válni, de volt 1-2 „baleset”, amikor vagy rosszallást érzett a környezete részéről vagy megijedt attól, ami történt, szégyellte, hogy nem sikerült és ezért érzi rosszul magát.

Ilyenkor elsőként a szorongás oldása a fő feladatunk, elsőként a testéhez fűződő kapcsolatának helyreállítása (azaz sok pucérkodás), sok-sok mese (szobatisztaságról szóló mesék, illetve nagyon hasznosak azok a mesék, amikben a kisebb legyőzi a nagyobbat, ezzel ugyanis átéli azt, hogyan tudja leküzdeni a benne levő rossz érzéseket).

Játékos módszerekkel is segíthetünk, ha a kicsi nem szeretne ráülni a bilire:

– Ki lehet próbálni, hogy csempéről lemosható festékkel mintát rajzoltok a wc-be és azt kell eltalálni (ez lányoknál is szokott működni),
– lehet egy virágot rajzolni a bilibe, amit meg kell locsolni,
– vagy lehet azt játszani, hogy a biliben elbújva egy icipici város van, ahol kiütött a tűz és gyorsan el kell oltani a tüzet,
– gyakran segítenek meghozni a kedvet a különféle állatos, zenélős vagy valamilyen játékkal ellátott bilik (főként, ha ő választhatja ki melyiket szeretné használni),
– illetve néha segít az is, ha a neki megfelelő megoldást választjuk ki a pisilésre: néha pl. szívesebben használnak wc-szűkítőt a gyerekek, mint bilit (a nagyobb termetű gyerekeknek nem is mindig kényelmes a bili), máskor pedig a wc-szűkítő nem szokott tetszeni, mert nem ér le a lábuk, illetve gyakran a lépcsős wc-szűkítő jelent megoldást, mert ott leér a kicsi lába, a méreteihez lehet beállítani, mégis „nagynak” érzi magát a használata közben.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Fodor Bea

    Reply Reply 2024. január 22. hétfő

    Kedves Ági,

    3 éves múlt a fiam, a bölcsi után itthon boxert hord, szól, ha jön a pisi vagy kaki, de a végtermekhez elkéri a pelust. Szépen tudja tartani, míg rákerül, de bilibe és wc-be nem hajlandó.

    Jött az ötlet, hogy egyszerűen mondjuk, hogy csak alváshoz lesz pelus. Előbb-utóbb nem bírja tartani… Szerinted ez mennyire drasztikus? Hagyni őt nem igazán működik, volt mesekönyv, pisimanó, minden. Elég makacs az alaptermészete és a korral szerintem egyre nehezebb? Nem okozhat traumát, ha elvesszük a pelust? Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2024. február 03. szombat

      Traumát nem okozhat, de székletvisszatartást igen. Ebben a cikkemben írtam le, mit lehet ilyenkor tenni: https://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/mar-szobatiszta-a-gyerek-de-csak-pelusba-kakil-miert

    • Orsolya

      Reply Reply 2024. február 13. kedd

      Kedves Ági,

      Fiam 3 éves lesz ápilisban. Próbálgatjuk szobatisztaságra szoktatni őt. Van pisi matricánk, fényképek a wc-ben, játék babájával is járunk néha együtt „pisilni”. Annyit értünk el, ráül a wc-re,de csak pelusban. Arról hallani sem akar levegyük róla, viszont így elakadtunk. Nem tudom mit tehetnénk, kérlek segíts! Köszönöm!

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2024. március 02. szombat

        Estefelé, amikor már amúgy is levetkőznétek a fürdéshez, egy fél órát legyen pelus nélkül, ez sokat szokott segíteni.

  • Eszti

    Reply Reply 2024. január 21. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Szeretném a véleményét kérni! Egy 22 hónapos kisfiú édesanyja vagyok,aki kb 14 hónapos kora körül elkezdte jelezni,ha kakilnia kellett. Ekkor előkerült a bili. Egyszer kipottyant belőle, és nagyon megijedt tőle. Hiába dìcsértük, nyugtatgattuk. Azóta napközben nem engedi el magát, csak álmában ürìt székletet. Ez meddig normális? Mivel segìthetnénk neki? A széklet téma nem tabu. Lát minket is, nagyobb gyerekeket is. Olvastunk is sokat róla. El is játsza, hogy kakil a kutyus, angyal,stb. bilibe..Mindig megmutatom neki a pelus tartalmát. Úgy nem idegenkedik nem fél tőle. Mindig kijelenti,hogy ki dobhatja ki a kakis pelust. Nincs erőltetve, túlzottan emlegetve a téma.

    A választ előre is köszönöm!!
    Eszter

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2024. február 03. szombat

      A félelmen túl kell lennie, ez természetes dolog. Most a legtöbbet azzal teszitek, ha pár hétig egyáltalán nem említitek neki a témát, hogy fel tudja dolgozni az ezzel kapcsolatos rossz érzéseit. Lehet neki segíteni azzal is, ha felajánljátok, hogy elbújhat az asztal alá vagy „bunkerbe”, szobasátorba, esetleg a vécébe, amíg kakilnia kell, vihet magával játékot, mesekönyvet stb. Hátha az intimebb közeg segít neki a kakilásban.

  • Krisztina

    Reply Reply 2023. november 29. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 3 és fél éves, szeptemberben kezdte az ovit. Ovi előtt 1 hónappal lett szobatiszta. Egyik nap az oviból úgy jött haza, hogy egész nap szorongatta a pisit, nem hajlandó azóta a wc-t hasznàlni. Az óvodában egész nap tartogatja, be sem pisil. Itthon már sikerült úgy ahogy visszaszoktatni a wc-re, sokat meséltem neki, matricáztunk, kedvenc bocis wc szűkítőt használunk, de van olyan hogy visszautasítja, ideges lesz. Látjuk hogy pisilni kell neki,mondja is de erőltetni nem szeretnénk és elővesszük a bilit. Hogyan tudnánk segíteni neki?oviban nincs bilizésre lehetőség, de a wc-t nem akarja használni. Látszik hogy szorong a pisilés miatt. A közelmúltban ovónő akit szeretett elment, változás itthon nem volt. Az oviban már alig iszik és eszik.Kérlek segíts ❤️

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. december 01. péntek

      Valószínűleg az oviban valamilyen számára negatív élmény érte, azért szorong. Otthon használjátok a bilit mindenképpen. Esetleg segíthet egy kis játékos megoldás: otthon kijelöltök egy „pisikendőt”, ami vele megy mindig a vécére, mesékbe is érdemes beleszőni a pisikendőt, mint szereplőt, hogy megbarátkozzon vele, az oviba pedig magával viheti és elmesélheted neki, hogy a pisikendő segít neki az oviban is vele van (és kérd meg az óvónéniket, hogy hadd vigye magával a vécére).

  • Farkas Krisztián

    Reply Reply 2023. november 09. csütörtök

    Kedves Ágnes
    Tanácsodat szeretném kérni! 3 éves kis lányom még nem teljesen szoba tiszta! Pisilni pisil a WC be ! Este nem kell pelus alváshoz mert nem pisil be! Nagyon ritka hogy történik egy kis baleset! De a kakálás nem akkar menni neki ! Tartogatja! Csak pelusba akkar kakilni ! Oviba többször elő fordult hogy be kakált! És ez nagyon gáznak érezzük! Nagyon rosszul esik mikor megyünk érte az oviba és mondják hogy be kakált! Amikor othol is kakilni kell neki akkor le fekszik és tartogatja! Mit tanácsolsz? Mit csináljuk? Nagyon tanácstalanok vagyunk! 😔🤔

  • _dóri

    Reply Reply 2023. július 24. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom most töltötte a 3mat, szerintem nagyon ügyesen haladunk a szobatisztasággal. Hol a WC-t, hol a bilit használja, magától szalad és csinálja. Itthon csak nagyon ritkán van “baleset”. A kaki egyelőre csak pelusba megy, de türelmesek vagyunk és az ezzel kapcsolatos írásodat is olvastam, bízom benne, hogy lassan túllép ezen a kakiügyön is.
    Viszont most volt 4 hét leállás a bölcsiben a nyáron (addig ott mindig pelust kért, már akkor is, mikor már egyébként szuperül ment a pelus nélküliség). Reggel automatikusan kapta a bugyit, úgy ment bölcsibe, a kisgyereknevelők teljesen természetesen próbálták kezelni a dolgot, ha kell pisilni, szóljon… de egész nap nem volt hajlandó ott pisilni, így 2x volt is baleset. Nem tudom, mitévők legyek ezzel kapcsolatban: kapjon a maradék 2 hétben ott továbbra is pelenkát, aztán az ovit próbáljuk bugyisan kezdeni, vagy adjunk neki időt rá, és majd lassan rájön, hogy annyira nem kellemes mindig öltözködni? Nem szeretném erőltetni, és azt sem, ha visszaesne, mert már tényleg nagyon ügyes. De félek, hogy rossz érzést kelt majd ez benne és az oviban is ugyanilyen nehéz lesz neki a WC/bilihasználat. Köszönöm, ha tudsz ebben segíteni.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

      A változás kicsit visszavetette ezen a téren, ez normális. Maradjatok a bugyinál és majd újra helyreáll a dolog, ha megszokta.

  • Kamilla

    Reply Reply 2023. május 17. szerda

    Kedves Ági! A kisfiam nemrég múlt 3 éves.. sajnos sehogysem tudjuk elérni, hogy WC-be vagy legalább bilibe kakiljon.. csak pelusba hajlandó, pedig van két fele bili, lépcsős szűkítő, sima szűkítő.. kb 1,5-2 eves lehetett mikor kb 3 alkalommal sikerült, de azóta sem.. érzi hogy jön, ugrál, sír, könyörög a pelusert, de ha rá ültetjük a WC-re, nem meri elengedni.. vissza tartja.. ősszel menni kéne oviba, nagy a nyomás rajtam is, mert úgymond elvárják h elérjem vele a ,,célt”.. de nem.. nem sikerül sehogysem… kérlek segits ❤️

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

      Az óvoda nem kötelezhet erre, tehát emiatt ne legyen rajtad nyomás. Egyébként nem ritka probléma ez és az a tapasztalat, hogy azok a gyerekek, akik pelusba kakilnak, az oviban nem kakilnak, hanem otthonra tartogatják, így ez az oviban nem okoz gondot. Viszont az ovi még jót is tehet, mert ott látják, hogy a többi gyerek viszont vécézik.
      Maga a probléma oka sokrétű lehet, itt írtam róla: https://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/mar-szobatiszta-a-gyerek-de-csak-pelusba-kakil-miert Alapvetően az elengedés a kulcs, amin segíthet, ha a pelusból együtt kidobjátok a kakit a vécébe, elbúcsúztok tőle, ha kitalálsz neki mesét arról, mi történik a kakival, miután lement a vécében (pl. kalandos utazásba kezd a csatornarendszeren keresztül a tengerig:)) Ez segít neki lelki szinten is elbúcsúzni, elengedni a kakit.

  • Fanni

    Reply Reply 2023. április 14. péntek

    Kedves Ágnes!

    A kisfiamnak 1,5 éves korában kezdtem megmutatni a bilizés izgalmait. Együtt mentünk mindig pisilni, ő a bilibe, én pedig mellette a nagy wcbe. Könyvet is lapozgattunk közben. Napi 3x pisilt bilibe kb 1 hónapon keresztül. Utána a déli alvások előtt már olyan fáradt volt, hogy nem gyötörtem a bilire üléssel, viszont az esti fürdés előtti bilizés sokáig, hónapokig megmaradt. 3 hete kezdődött nála egy nagyon erős ellenállás, már a pelenkát is alig akarja levenni, ha cserélek rögtön kéri a tiszta pelust. Bölcsibe jár 2 hónapja, ott is már 1x belepisilt a bilibe, illetve itthon a kakilni is sikerult neki. Már egyik könyv sem érdekli, amit korábban csak a bilire üléskor néztünk.
    Nyáron nagyon szeretném megpróbálni a napközbeni pelus mentességet.
    Szerinted mi miatt lett ilyen ellenálló? A dackorszak al tudható be? Tudtommal rossz élmény nem érte és én sem erőltettem soha, ha nem volt kedve nem kellett rá ülnie.
    Van esetleg javaslatod hogyan tudnám újra motiválni, kedvet csinálni neki, hogy fokozatosan elhagyjuk a pelust? Május végén lesz 2 éves.
    Köszönöm szépen a válaszod!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. április 17. hétfő

      Igen, a dackorszak alatt sok mindenben kipróbálják a gyerekek mennyire van ráhatásuk, ilyen a szobatisztaság is, ez normális. Az fokozhatja még az ellenállását, hogy elkezdte a bölcsit és emiatt most sok új tanulnivalója van, nincs energiája még erre is odafigyelni. Nyáron, melegben hidd el magától is nyitni fog újra a pelusmentesség felé, jobban fog neki esni a mezítelenkedés.

  • B. kinga

    Reply Reply 2023. február 04. szombat

    Kedves Ági! Kislányom tavaly júniusban magától egyik napról a másikra wc-be, majd bilibe kezdett pisilni. Akkor kettő éves múlt. A kakiláshoz pelust kért, azóta is. A bölcsődei nyári szünetben megerősödött benne a szobatisztaság, azonban az a probléma alakult ki, hogy a saját nevelőjével nem pisilt, mással igen. Ha a saját nevelője volt, inkább visszatartotta a pisit a déli pelusos alvásig. Ezt a problémát a bölcsiben nem tudták megoldani hónapokon keresztül, pszichológus segítségét kértem. Két alkalom után decemberre ez megoldódott, már pisilt a saját nevelőjével. Januárban három hetet volt bölcsiben, közben hasfájós betegsége lett, kétszer volt hasmenése, nem mert pisilni. Így pelust kért, félt, hogy jön hasmenés is. Ezután felső légúti betegsége lett, fennmaradt a probléma, hogy pelusba pisilt továbbra is. Amikor már jobban volt, egy napra sikerült újra bilibe pisilnie. Azonban megmaradt utána a pelusba pisilés. Két hete így van. Azóta a bölcsiben is pleust kér. Otthon délelőtt pelust kér, tiltakozik a bili ellen, délután pedig elvonul, vagy elküld minket és bepisil. Előfordult, hogy ezen nevetett is. Otthon mindenki jól kezeli a helyzetet, nem szidjuk le, nyugodtak vagyunk. Elmondjuk, hogy semmi baj, előfordul, legközelebb szóljon. Hogy tudnánk oldani benne ezt a problémát? A pelust adjuk inkább vissza vagy tartsunk ki? Hátha megoldódik pár hét alatt? Köszönöm a segítseget!

  • B. kinga

    Reply Reply 2023. február 04. szombat

    Kedves Ági! Kislányom tavaly júniusban magától egyik napról a másikra wc-be, majd kesőbb bilibe kezdett pisilni. Akkor kettő éves múlt. A kakiláshoz pelust kért, azóta is így van. 3 éves lesz áprikisban. A tavalyi bölcsődei nyári szünetben megerősödött benne a szobatisztaság, azonban az a probléma alakult ki, hogy a saját nevelőjével nem pisilt, mással igen. Ha a saját nevelője volt, inkább visszatartotta a pisit a déli pelusos alvásig. Ezt a problémát a bölcsiben nem tudták megoldani hónapokon keresztül, pszichológus segítségét kértem. Két pszichológusos alkalom után decemberre ez megoldódott, már pisilt a saját nevelőjével. Januárban három hetet volt bölcsiben, hasfájós betegsége lett. Kétszer volt hasmenése, félt hogy hasmenése lesz, amikor pisil. Így pelust kért a pisiléshez. Egy napra visszaállt a bilibe pisilés. Ezt követően felső légúti betegsége lett, és fennmaradt ez az állapot, hogy pelust kér minden pisiléshez, ennek már két hete. A bölcsiben szintén kéri. Több napja tart nála az az állapot, hogy délelőtt pelusba pisil, délután pedig bepisil. Félrevonul, hogy ne lássuk, vagy csendben teszi, aztán szól, hogy bepisilt. Volt, amikor nevetett is ezen.
    A családban mindenki jól, higgadtan kezeli ezt a témát, elmondjuk neki, hogy semmi baj, legközelebb szóljon. Tehát itthoni trauma ezzel kapcsolatban nem érhette őt. Köszönöm a segítségedet. Nem tudom, mit tudunk tenni,m. Adjam vissza rá a pelust? Vagy még tartsunk ki, hátha visszaáll.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. február 14. kedd

      Betegség után kell néhány hét átmeneti időszak, amíg teljesen regenerálódik a gyerek és a korábbi szokásai is visszaállnak, ezt ki kell várni.

      • Kitti

        Reply Reply 2023. április 13. csütörtök

        Kedves Ági! A kisfiam most múlt 3 éves. Közel 1 éve szobatiszta nappal. Talán most a télen (több ruha, kistesó születése, belefeledkezés a játékba) kicsit több volt a baleset, főként csak pici becsurgatások. De a wc-t nem hajlandó használni. Odáig jutottunk, hogy párszor ráült szűkítővel, de vagy csak ruhástól vagy pedig fogja a kilóját nehogy véletlenül is belepisiljen, illetve kint a kertben sem akar semmit se lepisolni. Kezdenénk az ovit. Már voltunk párszor. Nagyon érdekli, hogy pisilnem a többiek a wc-n alaposan tanulmányozta. De ő nem hajlandó kipróbálni. Az oviba pedig csak úgy fogadják, ha hajlandó pisilni. Illetve mi is könnyebben ki tudnánk mozdulni, így most vagy sietni kell haza vagy vinni kell a bilit is magunkkal, pelenkát már nem szeretném visszaadni rá. Meséltünk, jutalmat ígértem, magyaráztam, hogy akkor mehetünk messzire kirándulni… Nincs több ötletem, tanácstalan vagyok. Segítségét, tanácsát előre is köszönöm. Kitti

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. április 17. hétfő

          Az ovi nem utasíthatja el emiatt, hiszen szobatiszta már, egyébként sok gyereknek az oviban a kis vécével könnyebb megbarátkoznia, mint otthon a naggyal. A bili viszont kényelmesebb és kevésbé instabil érzés, mint a vécé. Esetleg meg lehetne próbálni a lépcsős vécémagasítót, mert azon stabilabban tudna ülni a nagy vécén is.

Leave A Response

* Denotes Required Field